PIB Headquarters
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
17 JUN 2020 6:45PM by PIB Delhi
Text Box: ● Recovery rate rises to 52.80%, as 6922 COVID-19 patients got cured in last 24 hours, taking total number of cured to 1,86,934 patients. ● 924 labs are undertaking the tests.● Prime Minister holds second part of interaction with CMs to discuss situation post Unlock 1.0; Says we need to fight rumours of Lockdown and plan for Unlock 2.0● Following Union Home Minister’s directions, all Delhi hospitals speed up last rites of Covid-19 deceased.● Indian Railways deploys 960 Covid care coaches in 5 states.● All-time high wheat procurement by the Government agencies
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from PIB Field Offices and Fact checks undertaken by PIB)
Updates on Covid-19 from the Ministry of Health and family Welfare: Recovery Rate improves to 52.8%
During the last 24 hrs, 6922 COVID-19 patients were cured. A total of 1,86,934 patients, so far, have been cured of COVID-19. The recovery rate rises to 52.80%. Currently, 1,55,227 active cases are under medical supervision. The number of government labs has been increased to 674 and private labs has been increased to 250 (A total of 924) for testing. In the last 24 hours, 1,63,187 samples were tested. The total number of samples tested thus far is 60,84,256.
For details: https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1632051
PM holds second part of interaction with CMs to discuss situation post Unlock 1.0
Prime Minister Shri Narendra Modi today held the second part of two day interaction with Chief Ministers via video conferencing to discuss the situation post Unlock 1.0 and plan for tackling the COVID-19 pandemic.
Prime Minister observed that the spread of the virus is greater in certain big states and cities. High density of population, difficulty in maintaining physical distancing and daily movement of people in huge numbers has made the situation challenging, yet through patience of citizens, readiness of administration and dedication of corona warriors, the spread has been kept under control. Through timely tracing, treatment and reporting, the number of those recovering is rising, he said. He added that the discipline shown by people during Lockdown has prevented the exponential growth of the virus. He talked about the need to fight rumours of lockdown, mentioning that the country is now in phase of Unlocking. We need to now think about phase 2 of Unlock and how to minimize all possibilities of harm to our people, he said.
For details: https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1632116
PM's initial remarks in the Virtual Conference with Chief Ministers
For details: https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1632069
Following Union Home Minister Shri Amit Shah’s directions, all Delhi hospitals speed up last rites of COVID-19 deceased
Following directions of the Union Home Minister Shri Amit Shah, all hospitals in Delhi, (Central and State Government and private) yesterday complied with the decision taken at a meeting chaired by the Union Home Minister on 14th June, by speeding up cremation/last rites of bodies of COVID-19 patients. The hospital staff performed the last rites of most COVID-19 deceased with consent/ presence of their families and relatives.
For details: https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1631964
Indian Railways deploys 960 COVID Care Coaches in 5 States
Sustaining the fight against Covid-19, Indian Railways is making an all out effort to supplement the health care efforts of State Governments. Indian Railways has geared up to provide its 5231 Covid Care Coaches to the States. Zonal Railways have converted these coaches as COVID Care Centres to be used for very mild / mild cases. As of now, Indian Railways has deployed total 960 COVID Care coaches in 5 states i.e. Delhi, Uttar Pradesh, Andhara Pradesh, Telangana and Madhya Pradesh. Out of total 960 COVID Care coaches, 503 COVID Care coaches have been deployed in Delhi, 20 in Andhra Pradesh, 60 in Telangana, 372 in Uttar Pradesh and 5 in Madhya Pradesh.
For details: https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=163211
Procurement of wheat by government agencies reaches all-time high
Procurement of wheat from farmers by Government agencies has touched an all-time record figure on 16.06.2020, when total procurement for the Central pool reached 382 Lakh Metric Tonnes (LMT) surpassing the earlier record of 381.48 LMT achieved during 2012-13. This has been accomplished during the trying times of Covid-19 pandemic when the whole country was under lockdown. This year Madhya Pradesh became the largest contributor to Central pool with 129 LMT wheat, surpassing Punjab which procured 127 LMT.
For details: https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1632102
Phone call between Prime Minister Shri Narendra Modi and H.E. Justin Trudeau, Prime Minister of Canada
Prime Minister spoke on phone with His Excellency Justin Trudeau, Prime Minister of Canada. The leaders updated each other about the evolving situation related to the COVID-19 pandemic in their countries, and also discussed the possibilities of international collaboration to address the health and economic crisis. They agreed that the India-Canada partnership can be a force for good in the post-COVID world, including for advancing humanitarian values in the global discourse. The leaders emphasised the need to strengthen multilateral institutions including the WHO, and agreed to work closely together at various international fora, on health, social, economic and political issues.
For details: https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1632004
NTA clears rumors regarding fake Public Notice of postponement of National Eligibility Cum Entrance Test UG, July – 2020
It has come to the notice of National Testing Agency (NTA) that a fake Public Notice dated 15.06.2020 with the subject line - Postponement of National Eligibility Cum Entrance Test (NEET) UG July – 2020 is being circulated through various sources and social media forums. The NTA has taken it seriously and is investigating the source of such a fake notice with an intent to misguide candidates, parents and the general public. Stringent action would be taken against such anti-public elements. All candidates, parents and public are hereby informed that no such decision has been taken by NTA or concerned authorities till date.
For details: https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1632059
Sanitary Napkins available for Rs. 1/- per pad at Janaushadhi Kendras
1. in view the present scenario as a social drive Jan Aushadhi Suvidha Sanitary Napkin is being made available in more than 6300 Pradhan Mantri Bhartiya Janaushdhi Pariyojna -PMBJP Kendras across the country at a minimum price of Rs.1/-per pad. The market price of the similar Sanitary Napkins is around Rs. 3/- to Rs. 8/- per pad. PMBJP Kendras are functional in this challenging time of outbreak of COVID-19 and ensuring availability of medicines and essentials to anyone who needs them. Jan Aushadhi Suvidha sanitary napkins are available across all Kendra's. Under PMBJP, more than 1.42 Crore pads have been sold in the month of March, April & May, 2020, across the country.
For details: https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1632082
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• Punjab: Appreciating Punjab’s Covid micro-containment and house-to-house surveillance strategy, Prime Minister Narendra Modi on Tuesday asked all other states to adopt the model, which was helping Punjab successfully control the spread of the pandemic to a significant extent. On the state’s preparedness to tackle further spread of the pandemic, the Chief Minister informed the Prime Minister that 5000 isolation beds were ready in Government Level 2 & 3 facilities, in addition to 10-15,000 beds in Level 1 Covid Care Centres for mild patients. These Level 1 beds can be scaled to 30,000, if the need arises, he said, adding that for tertiary level care, the state government had also secured the participation of private hospitals for tertiary level care.
• Haryana: Haryana Health Minister said that Covid-19 patients have been included in the Ayushman Bharat Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (AB PM-JAY). Along with this, the State Health Authority has increased the medical management package by 20 percent for the treatment of these patients so that such patients can avail quality treatment facilities.
• Himachal Pradesh: Chief Minister said that whole world have been adversely affected due to the Corona virus and India is no exception. He said that this virus has forced us to rethink and reframe our strategies and developmental policies and programmes. He said that lakhs of people of the State, particularly students were stranded in different parts of the country at initial stage of the lockdown and most of them were in distress. He said that it was moral duty of the State Government to bring back these students and people of the State. He said that such people had been brought back by the Government by buses and thirteen special trains. He said that all the people coming from other parts of the country have been kept under institutional or home quarantine. He said that the Active Case Finding Campaign launched by the State Government have helped the State in identifying people with ILI symptoms and with chronic illness.
• Maharashtra: 2,701 new COVID-19 infections have been reported on Tuesday, taking the state tally of coronavirus infections to 1,13,445, out of which the active cases are numbered at 50,044. Also, 1,802 recoveries have been reported, taking the total number of recovered patients to 57,851; while 81 deaths were also reported on Tuesday. The hotspot Greater Mumbai area reported 941 positive cases which took the total number of COVID-19 infections to 60,142 on Tuesday.
• Gujarat: 524 new cases of COVID-19 were reported from 19 districts in the last 24 hours taking the total tally to 24,628. Also, 418 persons have been discharged from hospitals in the state, taking the total number of recoveries to 17,090. The death toll increased to 1,534 after 28 more patients succumbed to the infection. The worst affected Ahmedabad district has alone reported 332 of these new cases and also 21 deaths.
• Rajasthan: 122 new cases have been reported today, taking the state tally of COVID-19 to 13,338. Also, 10125 patients have been cured till date. Most of the new cases are from Bharatpur district, followed by Pali and then Churu districts. The Rajasthan government has since removed all conditions imposed for inter-state traffic. Now no person will need any pass or NOC to enter the state and visit another state. However, screening of people will still continue while entering the state and on their way to another state.
• Madhya Pradesh: The coronavirus count in the state rose to 11,069 with the addition of 134 new cases in the last 24 hours. Also, 11 COVID-19 related deaths have been reported, taking the state’s death toll to 476. Till now 8,152 people have recovered from the infection and no new coronavirus case was reported in 31 districts on Tuesday. Bhopal reported 48 new cases, followed by 21 in Indore, which is one of the COVID-19 hotspots in the country.
• Chhattisgarh: While 31 new cases have been reported, 102 patients have also been discharged after recovery from various districts in the state. Maximum number positive cases have been reported from Balodabazar district on Tuesday. While the state has recorded a total of 1784 COVID-19 cases till Tuesday, there are 842 active patients as on date.
• Goa: 37 new positive cases have been identified on Tuesday, taking the tally of COVID-19 infections to 629, while the number of active cases are 544. Baina area in the state which recently saw a surge in cases, is likely to be made a containment zone.
• Arunachal Pradesh: In Arunachal Pradesh, Itanagar based Sango Resort decides to waive off food, lodging expenses of cops on COVID19 duty at the resort. National Commission for Protection for Child Rights member Rosy Taba says, State Child Protection Society and Child Welfare Committees in districts must play proactive role during COVID19 pandemic.
• Assam: Assam Targeted Surveillance Programme (ATSP) has started today at NH parking lot in Guwahati. Total 50,000 tests for COVID19 will be conducted in the city under this programme, said State Health Minister.
• Manipur: State COVID19 Training Team has trained 522 medical officers, 907 nurses and over 2500 other staff in COVID care and management. 2. With 159 persons recovering from COVID19 so far in Manipur, the recovery rate has improved to 32%.
• Mizoram: A Volunteer Group from Kolasib, Aizawl donated 64 PPE and 250 face masks to the Chief Medical Officer, Kolasib. Union Sports Ministry will establish Khelo India State Centre of Excellence (KISCE) in Aizawl.
• Nagaland: As a gesture of support in the fight against COVID19, Mokokchung Bn Assam Rifles in Nagaland donated 1500 improvised face mask to district for use by frontline workers.
• Kerala: Kerala Cabinet has decided to make Covid-19 negative certificate mandatory for all passengers coming by flights to the state from abroad. It also decided to seek the intervention of the Centre to conduct Truenat Rapid Test, which gives result within an hour, for everyone before boarding the flights. Amidst mounting protest against inflated power bills, the State Electricity Board has decided to grant concessions to consumers including allowing instalments in payment. Meanwhile, state capital has been put on high alert following increasing Covid cases whose sources are untraceable. Eight more Keralites have succumbed to the Covid outside the state. 79 new cases of Covid-19 were confirmed in the state along with 60 recoveries. 1,366 are still under undergoing treatment and 1,22,143 people are under observation in various districts of the state.
• Tamil Nadu: Biggest single-day Covid-19 spike in Puducherry with 30 fresh cases; one death was also recorded in JIPMER. With this, the total number of cases in the UT has risen to 245 and deaths to five. TN government launches web portal for jobs in the private sector; this service to job seekers as well as private companies free of cost. 1843 new cases, 797 recoveries & 44 deaths reported yesterday. 1257 cases from Chennai. Total cases: 46504, Active cases: 20678, Deaths: 479, Discharged: 24547, Samples tested: 729002, Active cases in Chennai: 15385.
• Karnataka: Flights may resume from Hubballi from Wednesday: Hubballi Airport Director Pramod Thakre. Medical Education Minister Dr K Sudhakar said that Karnataka to rope in private hospitals to Covid-19 fight surge. He also said that since the cases are increasing in the last two weeks, Covid Care Centres will be established to monitor and treat infected persons who are asymptomatic. Due to increase in cases in last 2 weeks, Government is trying to scale up testing to 15,000 to 25,000 samples per day, Minister added. 213 new cases, 180 discharges & two deaths yesterday. Total positive cases : 7213, Active cases: 2987, Deaths: 88, Discharges: 4135.
• Andhra Pradesh: 275 new cases after testing 15,188 samples with two deaths reported during last 24 hours, 55 discharged. Total cases: 5555, Active: 2559, Recovered: 2906, Deaths: 90.
• Telangana: Making special provisions for deferment of salaries and pensions to the government employments and payments to even institutions, the Telangana government has promulgated an ordinance. Total cases till now 5406; Active cases 2188; Recovered: 3027.

PIB Headquarters
কোবিদ-১৯গী মতাংদা নুমিৎ খুদিংগী ফোংবা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
17 JUN 2020 6:45PM by PIB Imphal
(মসিদা হৌখিবা পুং ২৪ দা থোকখিবা কোবিদ -১৯গা মরী লৈনবা চেফোংশিং, ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউশিং, অমসুং পি.আই.বি.না লৌখৎপা ফেক্ত চেকশিং য়াওরি )
• হৌখিবা পুং ২৪দা মীওই ৬৯২২ নাবা ফদুনা অপুনবা নাবা ফবা মশিং ১,৮৬,৯৩৪ য়ৌদুনা রিকোবরী রেৎ ৫২.৮০%দা হেনগৎখ্রে
• লেব ৯২৪না তেস্ত তৌরি
• অনলোক ১.মতুংগী ফিবম খন্ননবা প্রধান মন্ত্রীনা চীফ মিনিস্তরশিংগা অনিসুবা তাঙ্কক্তা ৱারী শানখ্রে; লোকদাউনগী তোকঙা শন্দোকপা থিংদুনা অনলোক ২.০গী শেম শাশি হায়খ্রে
• কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিৎ শাহগী পাউতাক মতুং ইন্না দিল্লীদা লৈরিবা হোস্পিতাল পুম্নমক্না কোবিদ-১৯না লৈখিদ্রবশিংগী অরোইবা মথৌ মঙম পাংথোকপদা খোঙজেল য়াংশিল্লে
• ভারত রেলৱেজনা রাজ্য ৫দা কোবিদ কিয়ার কোচ ৯৬০ থম্লে
• সরকারগী এজেন্সীশিংনা গেহু লৈশিনবগী থবক মতম পুম্বগী ওইনা ৱাংলে
কোবিদ-১৯গী অপদেৎ; নাবা ফগৎলকপগী চাং চাদা ৫২.য়ৌরে
হৌখিবা পুং ২৪গী মনুংদা কোবিদনা নারবা মীওই ৬৯২২ নাবা ফখ্রে। হৌজিক ফাওবদা কোবিদ-১৯না নারবা মীওই পুন্না ১,৮৬,৯৩৪ নাবা ফখ্রে। নাবা ফগৎলকপগী চাং অসি চাদা ৫২.৮দা হেঙ্গৎলে। হৌজিক্কী ওইনা এক্তিব কেস ১,৫৫,২২৭ মেদিকেলগী মিৎয়েংখাদা থম্লি। সরকারগী লেবশিংগী মশিং ৬৭৪দা হেঙ্গৎলে অমসুং প্রাইবেৎ লেবশিংগী মশিং ২৫০দা হেঙ্গৎলে (পুন্না ৯২৪)। হৌখিবা পুং ২৪দা, সেম্পল ১,৬৩,১৮৭ তেস্ত তৌখ্রে। হৌজিক ফাওবদা তেস্ত তৌখিবা অপুনবা মশিং অসি ৬০,৮৪,২৫৬নি।
অকুপ্পা মরোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1632051
অনলোক ১.০ মতুংগী ফিবম খন্ননবা প্রধান মন্ত্রীনা চীফ মিনিস্তরশিংগা অনিসুবা তাঙ্কক্তা ৱারী শানখ্রে
অনলোক ১.০ মতুংগী ফিবম অমসুং কোবিদ-১৯ লাইচৎ থেংননবা পায়খৎলিবা থৌরাংগী মতাংদা ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুৎথাংদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা চীফ মিনিস্তরশিংগা নুমিৎ নিনি ৱারী শানবগী অনিসুবা শরুক ঙসি পাংথোকখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অচৌবা রাজ্যশিং অমসুং সহরশিংদা ভাইরস অসি পাক-শন্না শন্দোক্লে। মী কুংনা তাবা, থাপ্না লৈবদা খুদোংচাদবা অমসুং মশিং য়াম্লবা মীওই কয়া নোংমগী চৎথোক-চৎশিন তৌবা অসিনা ফিবম অসি ওইরকপনি, অদুবু মীয়ামগী খাংবা কনবা, লৈঙাক্কী শেম-শাবা অমসুং কোরোনা লান্মীশিংগী কৎথোকপা অসিনা লাইচৎ শন্দোরকপা লাকশিনবা ঙম্বনি। মতম চানা খোঙ্গুল লিবা, লায়েংবা অমসুং পাউ পীবদগী অনাবা ফবা মশিং হেনগৎলক্লি। লোকদাউন মনুংদা মীয়াম্না উৎখিবা থকশি-খাসি অদুনা কোবিদ-১৯ শন্দোরকপা হেনগৎলকপা থিংখিবনি। হৌজিক লৈবাক অসি লোকদাউনগী তাঙ্কক অমদা লৈরিবা মরম্না লোকদাউনগী তোকঙাশিং থেংনবা দরকার ওই। হৌজিক ঐখোয় অনলোক্কী অনিসুবা তাঙ্কক্কী ৱাখল খনবা দরকার ওইরে অমসুং ঐখোয়গী মীয়ামদা য়ারিবমখৈ খুদোংচাদবা থোকহন্দনবা খনগদবনি।
অকুপ্পা মরোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1632116
পি.এম.না মুখ্য মন্ত্রীশিংগা ভর্চুৱেল কনফরেন্স তৌবগী অহানবা ঙাংবা ৱারোল
অকুপ্পা মরোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1632069
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিৎ শাহগী পাউতাক মতুং ইন্না দিল্লীদা লৈরিবা হোস্পিতাল পুম্নমক্না কোবিদ-১৯না লৈখিদ্রবশিংগী অরোইবা মথৌ মঙম পাংথোকপদা খোঙজেল য়াংশিল্লে
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিৎ শাহগী পাউতাক মতুং ইন্না দিল্লীদা লৈরিবা হোস্পিতাল (কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারগী অমদি প্রাইবেৎ) পুম্নমক্না জুন ১৪দা গৃহ মন্ত্রীনা লুচিংদুনা ফমখিবা মীফমদা লৌখিবা ৱারেপকী মতুং ইন্না কোবিদ-১৯না লৈখিদ্রবশিংগী অরোইবা মথৌ মঙম পাংথোকপদা খোঙজেল য়াংশিল্লে। হোস্পিতাল স্তাফশিংনা কোবিদ-১৯না লৈখিদ্রবা অয়াম্বগী অরোইবা মথৌ মঙম মখোয়গী ইমুং-মনুং অমসুং মরী-মতাশিং শরুক য়াদুনা পাংথোক্লি। মখোয়গী নক্নবা মরী-মতা দিল্লীদা লৈতবনা মরম ওইদুনা লেমহৌরিবা লৈখিদ্রবা ৩৬কী অরোইবা মথৌ মঙম হয়েং ফাওবদা পাংথোক্লগনি। মদুগী মতুং অরোইবা মথৌ মঙম পাংথোকপদা থেংথবা তৌদনবা গৃহ মন্ত্রালয়না হোস্পিতালশিংদা অকনবা পাউতাক পীখ্রে।
অকুপ্পা মরোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1631964
ভারত রেলৱেজনা রাজ্য ৫দা কোবিদ কিয়ার কোচ ৯৬০ থম্লে
কোবিদ-১৯ থেংননবা ভারত রেলৱেজনা রাজ্য সরকারশিংগী হকশেলগী থবকশিংদা মতেং পাংলি । রাজ্যশিং কোবিদ কিয়র কোচ ৫২৩১ পীনবা ভারত রেলৱেজনা থৌরাং তৌরে । জোনেল রেলৱেজশিংনা কোচশিং ফিবম ফরিবা অনাবশিং লায়েংনবা কোবিদ কিয়র কোচশিং ওন্থোক্লে। হৌজিক ফাওবদা দিল্লি, উত্তর প্রদেস, অন্ধ্র প্রদেস, তেলঙ্গানা অমসুং মৈধ্য প্রদেস রাজশিংদা ভারত রেলৱেজনা কোবিদ কিয়র কোচ ৯৬০ থম্লে । মসিগী মনুংদা কোবিদ কিয়র কোচ ৫০৩ দিল্লিদা, অন্ধ্র প্রদেসতা ২০, তেলঙ্গানাদা ৬০, উত্তর প্রদেসতা ৩৭২ অমসুং মৈধ্য প্রদেসতা ৫ থমলে।
অকুপ্পা মরোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=163211
সরকারগী এজেন্সীশিংনা গেহু লৈশিনবগী থবক মতম পুম্বগী ওইনা ৱাংলে
লৌমীশিংদগী সরকারগী এজেন্সীশিংনা গেহু লৈবগী থবক অসি সেন্ত্রেল পুলগী ওইনা ২০১২-১৩দা মেত্রিক তন লাখ ৩৮১.৪৮ লৈখিবা মমাঙগী রেকোর্দ অদুদগী হেন্দুনা হন্দক্কী ওইনা মেত্রিক তন লাখ ৩৮২ লৈশিন্দুনা মতম চুপ্পগী ওইনা খ্বাইদগী ৱাংলে। হায়রিবসি লৈবাক অসিনা কোবিদ-১৯না মরম ওইদুনা লোকদাউন তৌখিবদগী খম থেংনা ৱানরিবা মতম অসিদা য়ৌবা ঙমখিবনি। হন্দক্কী চহীগী ওইনা মধ্য প্রদেশনা সেন্ত্রেল পুলদা গেহু মেত্রিক তন লাখ ১২৯ কন্ত্রিব্যুত তৌদুনা খ্বাইদগী চাউবা কন্ত্রিব্যুতর ওইদুনা পঞ্জাবনা মেত্রিক তন লাখ ১২৭ লৈশিনখিবদগী হেনখ্রে।
অকুপ্পা মরোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1632102
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী অমসুং কনাদাগী প্রধান মন্ত্রী জস্তিন ত্রুদো অনিগী মরক্তা তেলিফোন্দা ৱারী শানখ্রে
ঙসি প্রধান মন্ত্রীনা কনাদাগী প্রধান মন্ত্রী জস্তিন ত্রুদোগা তেলিফোন্দা ৱারী শানখ্রে
লুচিংবা অনিমক্না কোবিদ-১৯ লাইচৎনা মখোয়গী লৈবাকশিংদা ওইরক্লিবা ফিবমগী মতাংদা ৱারী শানখি অমসুং হকশেল অমসুং শেল-থুমগী অৱাবশিং কোকহন্নবা মালেমগী ওইনা মতেং পাংনবা য়াবশিংগী মতাংদা খন্নখি। মালেমগী ওইনা মীওইবা খুন্নাইগী অফবা মগুনশিং চাউখৎহনবা য়াওনা কোবিদ মতুংগী মাংলেমদা ভারত-কনাদাগী মরুপ-মপাং ওইবা মরী অসি তুংকোইনা ফোর্স অমা ওইহনবা হায়না মখোয়না য়ানখি। ৱাল্দ হেল্থ ওর্গনাইজেসন য়াওনা মালেমগী লুপশিং মপাঙ্গল কনখৎহনবগী দরকার ওইবা অদু লুচিংবশিংনা তকশিনখি অমসুং হকশেল, খুন্নাই, শেন-থুম অমসুং রাজনীতিগী ওইবা ৱাফমশিংদা মালেমগী তোঙান-তোঙানবা ফম্বাকশিংদা পুন্না থবক তৌমিন্নবা হায়না য়ানখি।
অকুপ্পা মরোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1632004
নেস্নেল ইলিজিবিলিতী কম এন্ত্রান্স তেস্ত (নীত) য়ু.জি., জুলাই-২০২০ য়ৈথোকপগা মরী লৈননা থোকখিবা শাশিন্নবা নোতিস অদুগী অরানবা পাউ অদুদা এন.তি..না শেংদোকখ্রে
পোস্পোনমেন্ত ওফ নেস্নেল ইলিজিবিলিতি কম এন্ত্রান্স তেস্ত (নীত) য়ু.জি., জুলাই-২০২০গা লোয়ননা তাং ১৫.০৬.২০২০দা থোকখিবা শাশিন্নবা নোতিস অমা তোঙান তোঙানবা সোর্সশিং অমসুং সোসিএল মেদিয়াগী ফোরমশিংগী খু্ত্থাংদা শন্দোক্লে হায়বা নেস্নেল তেস্তিং এজেন্সিনা (এন.তি.এ.) খঙবা ঙমখ্রে। এন.তি.এ.না মসি য়াম্না লুম্না লৌদুনা কেন্দিদেৎশিং, মমা মাপশিং অমসুং মীয়াম প্রজাবু লান্না লমজিংবগী মরাল অমগা লোয়ননা শাশিন্নবা নোতিস অদুগী হোরকফম থীগৎলি। অসিগুম্বা মীয়ামগী মায়োক্তা লৈবা ৱাফম অসিগী অকনবা থবক লৌখৎকনি।
অকুপ্পা মরোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1632059
প্রধান মন্ত্রী ভারতিয়া জনঔসধী কেন্দ্রশিংদা সেনিতরী নেপকিন্স পেদ অমদা লুপা ১দা ফংহল্লি
হৌজিক ওইরিবা ফিবম অসি য়েংদুনা মীয়ামগীদমক তৌবা থবক অমা ওইনা লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরিবা প্রধান মন্ত্রী ভারতিয়া জনঔসধী পরিয়োজনা – পি.এম.বি.জে.পি. কেন্দ্র ৬৩০০দা জন ঔসধী সুবিধা সেনেতরী নেপকিনশিং শাদুনা পেদ অমদা খ্বাইদগী তাবা মমলদা লুপা ১দা য়োল্লি। অসিগুম্বা মান্নবা সেনিতরী নেপকিনশিংগী কৈথেলদা ফংবা মমল অসি পেদ অমদা লুপা ৩দগী লুপা ৮ ফাওবনি। পি.এম.বি.জে.পি. কেন্দ্রশিং অসিনা কোবিদ-১৯ লাইচৎকী লুরবা তানফম মরক্তা মথৌ তৌরি অমসুং হিদাক অমসুং তঙাইফদবা পোৎলম কয়া লৈজদ্রবা মীওইশিংদা ফংহনলি। জন ঔসধী সুবিধা সেনিতরী নেপকিনশিং অসি কেন্দ্র খুদিংমক্তা ফংলি। পি.এম.বি.জে.পি.গী মখাদা পেদ কোতি ১.৪২রোম মার্চ, এপ্রিল অমসুং মে ২০২০দা লৈবাক শীনবা থুংনা য়োনখ্রে। সুবিধা পেদশিং অসি কেন্দ্র খুদিংমক্তা মতীক চানা ফংহনলি।
অকুপ্পা মরোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1632082
পি.আই.বি. ফিল্দ ওফিসশিংদগী লাকপা ইনপুৎশিং
• পঞ্জাবঃ পঞ্জাব সরকারনা কোবিদ লাকশিন্নবা য়ুম্থোং খুদিংদা চত্তুনা য়েংশিনবগী থৌওং অসিবু থাগৎপা ফোংদোক্লদুনা প্রধান ম্নত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা অতোপ্পা রাজ্যশিংনসু মোদেল অসি ইন্দুনা পঞ্জাব সরকারনা লায়চৎ অসিবু মশল থোকপা ঙম্না থেংনরিবা অসিগুম্না থেংনবা ঙম্নবা হায়খি। রাজ্যসিনা লায়চৎ অসিবু থেংননবা শেম শারিবশিং অসি পল্লদুনা মুখ্য মন্ত্রীনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খিবদা সরকারগী লেবেল ১ অমসুং ২গী ফেসিলিতীশিংদা অয়াইসোলেসন বেদ ৫০০০ শেম শাদুন লৈরে, মসিগী মথক্তা য়াম্না কন্না নাদবা মীওইশিংগী ওইনা লেবেল ১গী কোবিদ কেয়র সেন্তরশিংদা অহেনবা বেদ ১০-১৫,০০০ লৈ। তঙাই ফদবগী মতুং ইন্না লেবেল ১দা লৈরিবা বেদশিং অসি ৩০,০০০দা হেনগৎহনবা য়াই অমসুং তর্সিএরী লেবেলগী ওইনদি সরকারনা লন্নাইগী হোস্পিতালশিংশু তর্সিএরী লেবেলদা কেয়র পীনবা হায়নদুনা লৈরে হায়না মখা তানা হায়খি।
• হরয়ানাঃ হরয়ানাগী হকশেল মন্ত্রীনা কোবিদ-১৯গী অনাবশিং অসি অয়ুশমান ভারত প্রধান মন্ত্রী জন অরোগ্য য়োজনা (এ.বি. পি.এম.-জে.এ.ৱাই.)গী মনুং চল্লগনি হায়খ্রে। মসিগী মথক্তা স্তেৎ হেলথ ওথোরিতীনা মেদিকেল মেনেজমেন্ত পেকেজ অসি অসিগুম্বা অনাবশিং অসিবু নিংথিনা লায়েংবা ঙম্নবা হায়দুনা চাদা ২০ হেনগৎখ্রে
• হিমাচল প্রদেশঃ মুখ্য মন্ত্রীনা হায়খিবদা কোরোনা ভাইরস অসিনা মালেম অসি তোঙানবা মওং কয়া অমদা অৱাবা পীরিবা অসিদা ভারতসু য়াওরিবনি হায়খি। ভাইরস অসিনা ঐখোয়গী চাউখৎপগী খোংথাংগী থবক কয়া পায়খৎপদা নৌনা খনহল্লে হায়খি। লোকদাউন হৌরকপা মতমদা রাজ্যসিগী মীওই লাখ কয়া, মরু ওইনা মহৈরোয় কয়া লৈবাক্কী তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা অৱাবা কয়া থেংদুনা পন্দুনা লৈখি। মখোয়বু ময়ুমদা অমুক পুরকপা অসি রাজ্য অসিগী তৌফম থোকপনি। মখোয়শিং অসি রাজ্য সরকারনা বস অমসুং অখন্নবা ত্রেন ১৩না য়ুমদা পুরকখি। মপান্দগী লাক্লিবা মীওই খুদিংমক ইন্সতিত্যুস্নেল নত্ত্রগা হোম ক্বারেন্তাইন তৌহনখি হায়খি। রাজ্য সরকারনা হৌদোকখিবা এক্তিব কেস ফাইন্দিং কেম্পেন অসিনা আই.এল.আই. সিম্পতম লৈবা অমসুং মতম কুইনা নারক্লবা অনাবা লৈবা মীওই মশক খংদোকপদা মতেং পাংলি হায়না মহাক্না মখা তানা হায়খি।
• মহারস্ত্রাঃ লৈবাকপোকপা নুমিত্তা অনৌবা কেস ২৭০১ লাক্তুনা কোরোনাভাইরস্কী অপুনবা কেস মশিং ১১৩৪৪৫ য়ৌখি অমসুং মসিগী মনুংদা এক্তিব কেসনা ৫০০৪৪ ওইখি। মসিগা লোয়ননা মীওই ১৮০২ নাবা ফদুনা অপুনবা মশিং ৫৭৮৫৮১ ওইখি অমসুং মীওই ৮১ লৈখিদে। হোৎস্পোৎ ওইরিবা গ্রেতর মুম্বাইগী মফমশিংদগী পোজিতিব কেস ৯৪১ লাক্তুনা অপুনবা কোবিদ-১৯ কেস ৬০১৪২ ওইখি।
• গুজরাতঃ হৌখিবা পুং ২৪দা জিলা ১৯দগী কোবিদ-১৯গী কেস অনৌবা ৫২৪ লাক্তুনা অপুনবা কেস ২৪৬২৮ য়ৌখি। মসিগা লোয়ননা মীওই ৪১৮ হোস্পিতালদগী থাদোকখিদুনা নাবা ফরবা অপুনবা মশিং ১৭০৯০ য়ৌখ্রে। লায়না অসিদগী অনৌবা মীওই ২৮ লৈখিদবা থারগা অপুনবা লৈখিদবগী মশিং ১৫৩৪ য়ৌখ্রে। খ্বাইদগী য়াম্না শোকহল্লবা জিলা ওইরিবা অহমেদবাদ খক্তনা অনৌবা কেস ৩৩২ অমসুং লৈখিদবা মশিং ২১ শুবগী রিপোর্ত লাকখি।
• রাজস্থানঃ ঙসি কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস ১২২ লাক্তুনা রাজ্যসিগী অপুনবা মশিং ১৩,৩৩৮ য়ৌখ্রে। মসিগা লোয়ননা ঙসি ফাওবদা অনাবা মীওই ১০১২৫ নাবা ফখ্রে। অনৌবা কেস অয়াম্বসি ভারতপুর জিলাদগীনি অমসুং পালি অমসুং চুরু জিলানা মতুং ইল্লি। মসিদগী রাজস্থান সরকারনা ইন্তর-স্তেৎ ত্রাফিক্কী ওইনা থম্লম্বা কাংলোনশিং লোয়না লৌথোকখ্রে। রাজ্যসিদা চংলকপা নত্ত্রগা অতোপ্পা রাজ্যদা চৎখিবা অনৌবা মীওই অমত্তনা পাস নত্ত্রগা এন.ও.সি. পাইদ্রবসু য়ারগনি। অদুবু হায়রিবা মীওইশিং অসি স্ক্রীন তৌবগী চৎনবিদি অদুমক মখা চত্থখিগনি।
• মধ্য প্রদেশঃ হৌখিবা পুং ২৪দা অনৌবা কেস ১৩৪ লাক্তুনা রাজ্যসিগী কোরোনাভাইরসকী অপুনবা মশিং ১১০৬৯ য়ৌখ্রে অমসুং মীওই ১১ লৈখিদবা থারগা অপুনবা মশিং ৪৭৬ য়ৌখ্রে। হৌজিক ফাওবদা মীওই ৮১৫২ নাবা ফখ্রে অমসুং লৈবাকপোকপা নুমিত্তা অনৌবা কেস অমত্তা জিলা ৩১দগী লাকখিদে। ভোপালনা অনৌবা কেস ৪৮ অমসুং মসিগী মতুংদা লৈবাক অসিগী কোবিদ-১৯গী হোৎস্পোৎ ওইরিবা ইন্দোরদগী কেস ২১ লাকখি।
• ছতিসগরঃ অনৌবা কেস ৩১ লাকপগা লোয়ননা রাজ্যসিগী তোঙান তোঙানবা জিলাশিংদগী অনাবা ১০২ নাবা ফরবা তুংদা দিসচার্জ তৌখ্রে। লৈবাকপোকপা নুমিত্তা লাকপা পোজিতিব কেস অয়াম্বা বালোদাবাজারদগী লাকখি। লৈবাকপোকপা নুমিৎফাওবদা কোবিদ-১৯গী কেস পুন্না ১৭৮৪ লৈবগী মনুংদা এক্তিব কেস্তি ৮৪২নি।
• গোৱা: লৈবাকপোকপা নুমিত্তা রাজ্যসিদা অনৌবা কেস ৩৭ লাক্তুনা কোবিদ-১৯গী অপুনবা পকেস মশিং ৬২৯ ওইরে অমসুং এক্তিব কেসনা ৫৪৪ ওইরি। রাজ্যসিদা কেস য়াম্না হেনগৎলক্লিবা বাইনাগী মফম অসি কন্তেনমেন্ত জোন ওইনা লাউথোক্লবা য়াই।
• অরুনাচল প্রদেশঃ রাজ্যসিগী ইতানগরদা লৈবা সাঙ্গো রিজোর্তনা মফমসিদা কোবিদ-১৯গীদমক্তা থবক তৌরিবা পুলিসশিংদগী চাবা অমসুং লৈবগী শেল লৌররোই। নেস্নেল কম্মিসন ফোর প্রোতেক্সন ফোর চাইল্দ রাইৎকী মেম্বর রোজি তাবানা হায়খিবদা জিলাশিংদা লৈরিবা স্তেৎ চাইল্দ প্রোতেক্সন সোসাইতী অমসুং চাইল্দ ৱেলফিয়ার কম্মিত্তী কোবিদ-১৯গী লায়চৎ অসিগী মনুংদা তশেং তশেংনা থবক তৌগদবনি হায়খি।
• অসমঃ গুৱাহাতিদা লৈবা এন.ঐচ. পার্কিং তৌফমদা ঙসি অসম তারগেতেদ সর্বেলিএন্স প্রোগ্রাম (এ.তি.এস.পি.) হৌখ্রে। প্রোগ্রাম অসিগী মখাদা শহর অসিদা কোবিদ-১৯গী অপুনবা তেস্ত ৫০০০০ তৌগনি হায়না রাজ্যগী হকশেল মন্ত্রীনা হায়খ্রে।
• মনিপুরঃ রাজ্যগী কোবিদ-১৯ ত্রেনিং তিম্না কোবিদ কেয়র অমসুং মেনেজমেন্তকীদমক্তা মেদিকেল ওফিসার ৫২২, নর্স ৯০৭ অমসুং অতোপ্পা স্তাফ ২৫০০ হেনবদা ত্রেনিং পীখ্রে। হৌজিক ফাওবদা কোবিদ-১৯ নাবা ফবা মীওই ১৫৯ লোইদুনা রাজ্যসিগী রিকোবরী রেৎ অসি ৩২%দা হেনগৎখ্রে।
• মিজোরমঃ আইজোলগী কোলাশিবতগী বোলুন্তিয়র গ্রুপ অমনা কোলাশিবকী চিফ মেদিকেল ওফিসারদা পি.পি.ই. ৬৪ অমসুং ফেস মাস্ক ২৫০ পীরকখ্রে। কেন্দ্রগী শান্ন-খোৎনবগী মন্ত্রীনা আইজোলদা খেলো ইন্দিয়া স্তেৎ সেন্তর ফোর একসেলেন্স (কে.আই.এস.সি.ই.) লিংখৎলগনি।
• নাগালেন্দঃ কোবিদ-১৯গী লান্থেংনবদা মতেং পাংবগী মতৌ উৎলদুনা নাগালেন্দদা লৈবা মোকোকচুং বত্তালিয়ন অসম রাইফলসনা জিলা অসিগী ফ্রন্তলাইন থৌমীশিংনা শিজিন্ননবা শেমদোক্লবা ফেস মাস্ক ১৫০০ পীরকখ্রে।
• কেরলাঃ মপান লমদগী রাজ্যসিদা লাকপা মীওই খুদিংমক্না কোবিদ-১৯ নেগেতিব সর্তিফিকেৎ পায়গদবনি হায়না কেরলাগী কেবিনেৎনা ৱারেপ অমা লৌখ্রে। মীওই খুদিংনা ফ্লাইৎ তোংদ্রিঙৈগী মমাংদা পুং অমগী মনুংদা রিজলত পীবা ঙম্বা ত্রুনেৎ রেপিদ তেস্ত তৌহন্নবা হায়দুনা কেবিনেৎনা কেন্দ্রদা মতেং পাংবিয়ু হায়গনি হায়খ্রে। মৈগী বিল ৱাংখৎপগী পেন্দবা ফোংদোক্নরিবা মরম অসিদা স্তেৎ ইলেক্ত্রিসিতী বোর্দনা কস্তমরশিংদা শেল তারগনি অমসুং ইন্সতোলমেন্ত ওইনা পীবা য়ারগনি হায়খ্রে। অমরোমদা লাকফম থিদোকপা ঙমদবা অনৌবা কোবিদ কেস খরা লাকপদগী রাজ্যগী কোনুং অসি হাই এলর্ততা থমখ্রে। রাজ্যসিগী মপান্দা লৈবা কেরলাইৎ ৮ অমসু লৈখিদ্রে। অনৌবা কোবিদ-১৯গী কেস কনফর্ম তৌবগা লোয়ননা মীওই ৬০সু নাবা ফখ্রে। মীওই ১৩৬৬ লায়েংদুনা লৈবগা লোয়ননা রাজ্য শিনবা থুংনা মীওই ১২২১৪৩ কুপ্না য়েংশিন্দুনা লৈরি।
• তমিল নাদুঃ পুদুচেরীদা কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস ৩০ হেনগত্তুনা নোংমদা খ্বাইদগী য়াম্না হেনগৎপা ওইরে; জিপমেরদা মীওই ১ লৈখিদ্রে। মসিগা লোয়ননা য়ু.তি. অসিগী অপুনবা কেস মশিং ২৪৫ য়ৌখ্রে অমসুং মীওই ৫ লৈখিদ্রে। তি.এন. সরকারনা লন্নাইগী সেক্তরদা থবক থিবগী ৱেব পোর্তেল হাংদোকখ্রে; মসিনা শেল চংদনা থবক থিবা মীওইশিংনা লন্নাইগী কম্পেনীশিংদা থবক থিবা য়ারগনি। ঙরাং অনৌবা কেস ১৮৪৩, নাবা ফরবা ৭৯৭ অমসুং লৈখিদবা ৪৪গী রিপোর্ত লাকখি। চেন্নইদগী কেস ১২৫৭ লাকখি। অপুনবা কেস-৪৬৫০৪, এক্তিব কেস-২০৬৭৮, লৈখিদবা-৪৭৯, দিসচার্জ তৌখিবা-২৪৫৪৭, তেস্ত তৌখিবা সেম্পল-৭২৯০০২নি। চেন্নইগী এক্তিব কেস-১৫৩৮৫নি।
• করনাতকাঃ য়ুমশকৈশা নুমিত্তগী হুব্বালিদগী ফ্লাইৎ অমুক পায়বা হৌরবা য়াই হায়না হুব্বালি এয়রপোর্ত দাইরেক্তরনা হায়খ্রে। মেদিকেল ইদুকেসন মন্ত্রী দাক্তর কে. শুধাকরনা কেস মশিং হেনগৎলকপা থেংননবা রাজ্যসিনা লন্নাইগী হোস্পিতালশিংগী মতেং লৌরগনি হায়খ্রে। হৌখিবা চয়োল অনিদগী কেস মশিং হেনগৎলক্লিবা অসি য়েংলদুনা লায়নাদি নারগা সিম্পতম উত্তবা মীওইশিং য়েংশিন্নবা অমসুং লায়েংনবা কোবিদ কেয়র সেন্তর শেম্লগনি হায়খ্রে। হৌখিবা চয়োল অনিদগী কেস মশিং হেনগৎলক্লিবা অসি য়েংলদুনা সরকারনা নোংমদা সেম্পল ১৫০০০দগী ২০০০০ ফাওবা তেস্ত তৌনবা থৌরাং তৌরি হায়না মখা তাখি। ঙরাং অনৌবা কেস ২১৩, দিসচার্জ ১৮০ অমসুং লৈখিদবা ২গী রিপোর্ত লাকখি। অপুনবা পোজিতিব কেস-৭২১৩, এক্তিব কেস-২৯৮৭, লৈখিদবা-৮৮ অমসুং দিসচার্জ তৌখিবা-৪১৩৫নি।
• আন্ধ্র প্রদেশঃ হৌখিবা পুং ২৪দা সেম্পল ১৫১৮৮ তেস্ত তৌবদা অনৌবা কেস ২৭৫ লাকখি, মীওই ২ লৈখিদে অমসুং মীওই ৫৫ দিসচার্জ তৌখি। অপুনবা কেস-৫৫৫৫, এক্তিব-২৫৫৯, নাবা ফরবা-২৯০৬, লৈখিদবা-৯০নি।
• তেলঙ্গানাঃ সরকারগী থবক তৌবা মীওইশিংগী তোলোব, পেন্সন অমসুং ইন্সতিত্যুসনশিংদা শেল পীথোকপগী থেংথবগী অখন্নবা কান্নবা খরা পীবগী ৱারোল অমা তেলঙ্গানা সরকারনা মীয়ামদা খংহনখ্রে। হৌজিক ফাওবগী অপুনবা কেস-৫৪০৬, এক্তিব কেস-২১৮৮ অমসুং নাবা ফরবা-৩০২৭নি।
ফেক্ত চেক