Ministry of Chemicals and Fertilizers
Sanitary Napkins available for Rs. 1/- per pad at Pradhan Mantri Bhartiya Janaushadhi Kendras
over 3.43 Crore pads have been sold till 10th June, 2020 at Pradhan Mantri Bhartiya Janaushadhi Kendras.
17 JUN 2020 4:29PM by PIB Delhi
Keeping in view the present scenario as a social drive Jan Aushadhi Suvidha Sanitary Napkin is being made available in more than 6300 Pradhan Mantri Bhartiya Janaushdhi Pariyojna -PMBJP Kendras across the country at a minimum price of Rs.1/-per pad. The market price of the similar Sanitary Napkins is around Rs. 3/- to Rs. 8/- per pad.
Since inception (4 June 2018) to 10th June, 2020 over 4.61 crore sanitary Napkins was sold at Pradhan Mantri Bhartiya Janaushadhi Kendras. After the revision in the prices on 27 August 2019, over 3.43 Crore pads have been sold till 10th June, 2020 at Pradhan Mantri Bhartiya Janaushadhi Kendras.
It may be stated that menstruation and menstrual practices still face some social, cultural, and religious restrictions which are a big barrier in the path of menstrual hygiene management. In many parts of the country especially in rural areas girls and women do not have access to sanitary products or they do not opt for them as most of these items available in the market are bit costly.
This step ensured ‘Swachhta, Swasthya and Suvidha’ for the underprivileged Women of India. This step has been taken by the Union Department of Pharmaceuticals to ensure the achievement of Prime Minister Shri Narendera Modi’s vision of Affordable and Quality Healthcare for All.
Sanitary Napkins are environmental friendly, as these pads are made with Oxo-biodegradable material complying with ASTM D-6954 (biodegradability test) standards. Under the Pradhan Mantri Bhartiya Janaushadhi Pariyojana, these pads are being sold at Rs 1/- per pad .
PMBJP Kendras are functional in this challenging time of outbreak of COVID-19 and ensuring availability of medicines and essentials to anyone who needs them. Jan Aushadhi Suvidha sanitary napkins are available across all Kendra's. Under PMBJP, more than 1.42 Crore pads have been sold in the month of March, April & May, 2020, across the country. Suvidha Pads are available in sufficient quantities across all Kendra's .
On the eve of World Environment Day 4th June 2018, Government of India proudly announced the launch of “Jan Aushadhi Suvidha Oxo-Biodegradable Sanitary Napkin” for women of India.

ରସାୟନ ଓ ସାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନ ଔଷଧୀ କେନ୍ଦ୍ରରେ ଏକ ଟଙ୍କାରେ ମିଳୁଛି ସାନିଟାରୀ ନାପକିନ ପ୍ୟାଡ
• ଚଳିତ ବର୍ଷ ଜୁନ 10 ତାରିଖ ସୁଦ୍ଧା 3.43 କୋଟି ପ୍ୟାଡ ଜନଔଷଧୀ କେନ୍ଦ୍ରରେ ବିକ୍ରି ହୋଇଛି
17 JUN 2020 4:29PM by PIB Bhubaneswar
ବର୍ତ୍ତମାନର ସ୍ଥିତିକୁ ଏକ ସାମାଜିକ ପ୍ରୟାସଭାବେ ବିଚାରକୁ ନେଇ ସରକାର ଦେଶର 6300ରୁ ଅଧିକ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତୀୟ ଜନଔଷଧୀ ପରିଯୋଜନା କେନ୍ଦ୍ରରେ ଜନଔଷଧୀ ସୁବିଧା ସାନିଟାରୀ ନାପକିନ ବିକ୍ରୟର ସୁବିଧା କରିଛନ୍ତି । ଏହି ପ୍ୟାଡର ଦାମ ଏକ ଟଙ୍କା ରଖାଯାଇଛି । ବଜାରରେ ଏହି ପ୍ୟାଡର ଦାମ ଗୋଟା ପିଛା 3 ଟଙ୍କାରୁ 8 ଟଙ୍କା ପଡୁଛି । 2018 ଜୁନ 4 ତାରିଖରୁ ଏହି ବିକ୍ରୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା । ସେବେଠାରୁ ଚଳିତବର୍ଷ ଜୁନ 10 ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ଜନଔଷଧୀ କେନ୍ଦ୍ରରେ 4 କୋଟି 61 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଏହି ନାପକିନ ବିକ୍ରୟ ହୋଇଛି । 2019 ଅଗଷ୍ଟ 27ରେ ଏହି ନାପକିନର ମୂଲ୍ୟ ସଂଶୋଧିତ ହୋଇଥିଲା । ଏହା ପରେ ଚଳିତବର୍ଷ ଜୁନ 10 ତାରିଖ ସୁଦ୍ଧା ବିଭିନ୍ନ ଜନଔଷଧୀ କେନ୍ଦ୍ରରେ ବିକ୍ରି ହୋଇଥିବା ପ୍ୟାଡର ସଂଖ୍ୟା 3 କୋଟି 43 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ।
ଏଠାରେ ଉଲ୍ଲେଖଯୋଗ୍ୟ ଯେ ଋତୁସ୍ରାବ ସମୟରେ କିଶୋରୀ ଓ ମହିଳାମାନଙ୍କ ପ୍ରତି କେତେକ ସାମାଜିକ, ସାଂସ୍କୃତିକ ଓ ଧାର୍ମିକ କଟକଣା ରହିଛି । ଏହା ଫଳରେ ଏହି ସମୟରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିଚ୍ଛନ୍ନତା ରକ୍ଷା ପାଇଁ ସେମାନେ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥାନ୍ତି । ଦେଶର ଅଧିକାଂଶ ଅଞ୍ଚଳରେ ବିଶେଷକରି ଗାଁ ଗଣ୍ଡାରେ ଯୁବତୀ ଓ ମହିଳାମାନେ ଅଧିକ ଦାମ ଯୋଗୁଁ ସାନିଟାରୀ ସାମଗ୍ରୀ ବ୍ୟବହାର କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଆନ୍ତି ନାହିଁ ।
ଭାରତର ଅସ୍ୱଚ୍ଛଳବର୍ଗର ଯୁବତୀ ଓ ମହିଳାଙ୍କ ପାଇଁ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ‘ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ସୁବିଧା’ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଅଂଶବିଶେଷ । ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଲଭ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଯୋଗାଇ ଦେବାପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କର ଯେଉଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରହିଛି ତାହାକୁ ସାକାର କରିବା ନିମନ୍ତେ କେନ୍ଦ୍ର ଔଷଧୀୟ ବ୍ୟାପାର ବିଭାଗ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ହାତକୁ ନେଇଛି ।
ସାନିଟାରୀ ନାପକିନ ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ । ଏହି ପ୍ୟାଡ ଯେଉଁ ସାମଗ୍ରୀରେ ତିଆରି ହେଉଛି ତାହା ପ୍ରାକୃତିକ ଉପାୟରେ ନଷ୍ଟ ହୋଇଥାଏ । ଅକ୍ସୋ ବାୟୋଡିଗ୍ରେଡେବଲ ମେଟେରିଆଲରେ ଏହା ତିଆରି ଏବଂ ଏଏସଟିଏମ ଡି-6954 (ବୟୋଡିଗ୍ରେଡେବିଲିଟି ଟେଷ୍ଟ) ଅନୁସାରେ ଏହା ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଥାଏ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତୀୟ ଜନଔଷଧୀ ପରିଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଏସବୁ ପ୍ୟାଡ ଗୋଟା ପିଛା ଏକ ଟଙ୍କାରେ ବିକ୍ରୟ କରାଯାଉଛି ।
ଜନଔଷଧୀ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡିକ କରୋନା ସଂକ୍ରମଣ ଭଳି ଏକ ଅସୁବିଧା ସମୟରେ ଲୋକଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ ପାଇଁ ଖୋଲା ରହିବା ସହ ଔଷଧପତ୍ର ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଜରୁରୀ ଡାକ୍ତରୀ ସାମଗ୍ରୀ ଯୋଗାଇ ଦେଉଛି । ତଦନୁସାରେ ଏହି ସାନିଟାରୀ ନାପକିନ ମଧ୍ୟ ଦେଶର ସବୁ ଜନଔଷଧୀ କେନ୍ଦ୍ରରେ ବିକ୍ରି ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ହେଉଛି । ଚଳିତବର୍ଷ ମାର୍ଚ୍ଚ, ଏପ୍ରିଲ ଓ ମେ’ ମାସରେ 1 କୋଟି 42 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପ୍ୟାଡ ବିକ୍ରି ହୋଇଛି । ସବୁ କେନ୍ଦ୍ରରେ ସୁବିଧା ପ୍ୟାଡ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପରିମାଣରେ ମିଳୁଛି ।
2018 ଜୁନ୍‌ 4 ତାରିଖ ବିଶ୍ୱ ପରିବେଶ ଦିବସର ଅବ୍ୟବହିତ ପୂର୍ବରୁ ଭାରତ ସରକାର ଦେଶର ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ‘ଜନଔଷଧୀ ସୁବିଧା ଅକ୍ସୋ ବାୟୋଡିଗ୍ରେଡେବଲ ସାନିଟାରୀ ନାପକିନ’ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ।