Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Procurement of wheat by government agencies reaches all-time high
FCI ready to meet any additional requirement of food grains for the people of the country in coming months
Total 382 LMT wheat and 119 LMT paddy procured for the Central pool
Rs. 73,500 crores paid to 42 lakh farmers towards Minimum Support Price for wheat
17 JUN 2020 5:04PM by PIB Delhi
Procurement of wheat from farmers by Government agencies has touched an all-time record figure on 16.06.2020, when total procurement for the Central pool reached 382 Lakh Metric Tonnes (LMT) surpassing the earlier record of 381.48 LMT achieved during 2012-13. This has been accomplished during the trying times of Covid-19 pandemic when the whole country was under lockdown.
The commencement of procurement was delayed by a fortnight due to the first lockdown and was kicked off only from 15th April in most of the wheat surplus states as against the standard 1st April. Extraordinary efforts have been made by state governments and all government procuring agencies led by Food Corporation of India (FCI) to ensure that wheat is procured from farmers without any delay and in a safe manner. The number of purchase centers was increased from 14,838 to 21,869 this year by opening procurement centers in all possible locations, in addition to traditional mandis. This has helped to reduce farmers' footfall in mandis and ensured proper social distancing. Technological solutions were deployed to regulate the daily inflows into mandis through token systems. These measures, along with actions on the ground for regular sanitizing, earmarking of dumping areas for each farmer etc, ensured that none of the food grain procurement centers became Covid-19 hotspot anywhere in the country.
This year Madhya Pradesh became the largest contributor to Central pool with 129 LMT wheat, surpassing Punjab which procured 127 LMT. Haryana, Uttar Pradesh and Rajasthan also made significant contributions to the national procurement of wheat. All over India, 42 Lakh farmers have been benefitted and a total amount of about Rs. 73,500 crore has been paid to them towards Minimum Support Price for wheat. The hefty inflow of food grains into Central pool ensured that FCI is ready to meet any additional requirement of food grains for the people of the country in coming months.
During the same period, 119 Lakh MT paddy was also procured by the government agencies through 13,606 purchase centers. Maximum procurement was done by Telangana which contributed 64 LMT followed by Andhra Pradesh with 31 LMT. State wise procurement of wheat and paddy is as follows-
Wheat
Sl. No.
Name of the State
Quantity of wheat procured (in Lakh MTs)
1
Madhya Pradesh
129
2
Punjab
127
3
Haryana
74
4
Uttar Pradesh
32
5
Rajasthan
19
6
Others
01
Total
382
Paddy
Sl. No.
Name of the State
Quantity of Paddy procured (in Lakh MTs)
1
Telangana
64
2
Andhra Pradesh
31
3
Odisha
14
4
Tamil Nadu
04
5
Kerala
04
6
Others
02
TOTAL
119

ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର, ଖାଦ୍ୟ ଓ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସରକାରୀ ସଂସ୍ଥାଗୁଡିକ ଦ୍ୱାରା ଗହମ ସଂଗ୍ରହ ପରିମାଣ ସର୍ବକାଳୀନ ରେକର୍ଡରେ ପହଞ୍ଚିଲା
• ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଯେକୌଣସି ଅତିରିକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ନିଗମ ପ୍ରସ୍ତୁତ
• କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଭଣ୍ଡାର ପାଇଁ ଇତି ମଧ୍ୟରେ 382 ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ ଗହମ ଏବଂ 119 ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ ଚାଉଳ ସଂଗୃହୀତ ହୋଇସାରିଛି
• ଗହମର ସର୍ବନିମ୍ନ ସହାୟକ ମୂଲ୍ୟ ବାବଦରେ ଦେଶର 42 ଲକ୍ଷ କୃଷକଙ୍କୁ 73,500 କୋଟି ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି
17 JUN 2020 5:04PM by PIB Bhubaneswar
ଚାଷୀମାନଙ୍କଠାରୁ ଗହମ ସଂଗ୍ରହ କରିବାରେ ସରକାରୀ ସଂସ୍ଥାଗୁଡିକ ଚଳିତ ଜୁନ 16 ତାରିଖ ସୁଦ୍ଧା ସର୍ବକାଳୀନ ରେକର୍ଡ ହାସଲ କରିଛନ୍ତି । ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଭଣ୍ଡାର ପାଇଁ ମୋଟ 382 ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ସଂଗୃହୀତ ହୋଇଛି । 2012-13ରେ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯେଉଁ ରେକର୍ଡ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଥିଲା ଏ ବର୍ଷ ତାଠାରୁ ଅଧିକ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଏହି ସମୟରେ ସଂଗୃହୀତ ହୋଇଛି । 2012-13ରେ ଏହି ସଂଗ୍ରହ ପରିମାଣ ଥିଲା 381.48 ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ । କରେନା ମହାମାରୀ ସଂକ୍ରମଣ ଭଳି ଏକ ସଂକଟଜନକ ସମୟରେ ସାରା ଦେଶରେ ଲକଡାଉନ ଜାରି ସତ୍ତ୍ୱେ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ସଂଗ୍ରହରେ ଏହି ସଫଳତା ମିଳିଛି ।
ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଲକଡାଉନ ଘୋଷଣା ହେବା ଫଳରେ ଧାନ ଓ ଗହମ ସଂଗ୍ରହ 15 ଦିନ ବିଳମ୍ବିତ ହୋଇଥିଲା । ତେଣୁ ଏହି କାମ ଏପ୍ରିଲ 15ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା । ବିଶେଷ କରି ଅଧିକ ଗହମ ଉତ୍ପାଦନ କରୁଥିବା ରାଜ୍ୟଗୁଡିକରୁ ଏପ୍ରିଲ ପହିଲାରୁ ଗହମ ସଂଗ୍ରହ ହୋଇଥାଏ । ଏଥର ତାହା ବିଳମ୍ବିତ ହୋଇଥିବାରୁ ସଂପୃକ୍ତ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ତଥା ଭାରତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ନିଗମ ଭଳି ସବୁ ସରକାରୀ ସଂସ୍ଥା ବିଶେଷ ତତ୍ପରତା ଦେଖାଇ ସଂକ୍ରମଣ କାଳରେ ନିରାପଦ ଉପାୟରେ ଏହି ସଂଗ୍ରହ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିଛନ୍ତି । ଏଥର ଚାଷୀଙ୍କଠାରୁ ଗହମ ଓ ଧାନ ସଂଗ୍ରହ ନିମନ୍ତେ 21,869ଟି କେନ୍ଦ୍ର ଖୋଲାଯାଇଥିଲା । ଗତବର୍ଷଠାରୁ ଏହି ସଂଖ୍ୟା 7031 ଅଧିକ । ପାରମ୍ପରିକ ମଣ୍ଡି ସହିତ ସବୁ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ସ୍ଥାନରେ ସଂଗ୍ରହ କେନ୍ଦ୍ର ଖୋଲାଯାଇ ଚାଷୀଙ୍କଠାରୁ ସୁବିଧାରେ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ସଂଗୃହୀତ ହୋଇଛି । ଏହା ଫଳରେ ଚାଷୀମାନେ ମଣ୍ଡିରେ ଭିଡ ନକରି ସୁବିଧାରେ ନିଜ ନିଜର ଧାନ, ଗହମ ବିକି ପାରିଛନ୍ତି ଏବଂ ସାମାଜିକ ଦୂରତା ରକ୍ଷା କରିପାରିଛନ୍ତି । ପ୍ରତିଦିନ ମଣ୍ଡିକୁ କେତେ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଆସୁଥିଲା ଟେକ୍‌ନୋଲଜି ପ୍ରୟୋଗ କରି ତାହାର ହିସାବ ରଖିବା ସହ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଟୋକନ ଦିଆଯାଇ ବିକ୍ରିବଟାର ସୁବନ୍ଦୋବସ୍ତ କରାଯାଇଥିଲା । ଫଳରେ ଚାଷୀ ଅଯଥାରେ ଆସି ମଣ୍ଡିରେ ଭିଡ ଜମାଉନଥିଲେ । ମଣ୍ଡିଗୁଡିକୁ ନିୟମିତଭାବେ ସାନିଟାଇଜ କରାଯାଉଥିଲା ଏବଂ କେଉଁ ଜାଗାରେ ଚାଷୀ ନିଜର ଉତ୍ପାଦ ରଖିବ ତାହା ମଧ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ହେଉଥିଲା । ଫଳରେ ମଣ୍ଡିଗୁଡିକ ଲୋକ ଭିଡ଼ ଯୋଗୁଁ କରୋନା ଭୂତାଣୁ ସଂକ୍ରମଣ କେନ୍ଦ୍ର ପାଲଟିବାର ଅବକାଶ ନଥିଲା । ସମଗ୍ର ଦେଶରେ କୌଣସି ମଣ୍ଡିରେ ଏଥର କରୋନା ସଂକ୍ରମଣ ଘଟଣା ଘଟିନାହିଁ ।
ଚଳିତ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଭଣ୍ଡାରକୁ ସର୍ବାଧିକ 129 ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ ଗହମ ଯୋଗାଇଛି ଏବଂ ପଞ୍ଜାବକୁ ପଛରେ ପକାଇ ଦେଇଛି । ଏଥର ପଞ୍ଜାବରୁ 127 ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ ଗହମ ସଂଗୃହୀତ ହୋଇଛି । ସେହିଭଳି ହରିୟାନା, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ଓ ରାଜସ୍ଥାନରୁ ମଧ୍ୟ ଗହମ ସଂଗ୍ରହ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ରହିଛି । ସମଗ୍ର ଦେଶର 42 ଲକ୍ଷ ଚାଷୀ ଏହି ସଂଗ୍ରହ ଦ୍ୱାରା ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଗହମ ଚାଷୀଙ୍କୁ ସର୍ବନିମ୍ନ ସହାୟକ ମୂଲ୍ୟ ଆକାରରେ 73,500 କୋଟି ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଭଣ୍ଡାରକୁ ବିପୁଳ ପରିମାଣର ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଆସିଥିବାରୁ ଏବେ ଭାରତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ନିଗମ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଦେଶର ଲୋକଙ୍କ ଅତିରିକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ।
ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ 119 ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ ଧାନ ସରକାରୀ ସଂସ୍ଥାଗୁଡିକ ଦ୍ୱାରା ଚାଷୀଙ୍କଠାରୁ ସଂଗୃହୀତ ହୋଇଥିଲା । ଏଥିପାଇଁ 13,606 ସଂଗ୍ରହ କେନ୍ଦ୍ର ଖୋଲାଯାଇଥିଲା । ସର୍ବାଧିକ ଧାନ 64 ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ ତେଲଙ୍ଗାନାରୁ ସଂଗୃହୀତ ହୋଇଛି । ଏହା ପଛକୁ 31 ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ ଧାନ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଭଣ୍ଡାରକୁ ଯୋଗାଇ ଆନ୍ଧ୍ର ଦ୍ୱିତୀୟ ସ୍ଥାନରେ ରହିଛି । ନିମ୍ନରେ ପ୍ରଦତ୍ତ ଟେବୁଲରେ କେଉଁ ରାଜ୍ୟରୁ କେତେ ଗହମ ଓ ଧାନ ସଂଗୃହୀତ ହୋଇଛି ତାହାର ତଥ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ।
ଗହମ
କ୍ରମିକ ସଂଖ୍ୟା
ରାଜ୍ୟ
ଗହମ ସଂଗ୍ରହ ପରିମାଣ (ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନରେ)
1
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ
129
2
ପଞ୍ଜାବ
127
3
ହରିୟାଣା
74
4
ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ
32
5
ରାଜସ୍ଥାନ
19
6
ଅନ୍ୟ
01
ମୋଟ
382
ଧାନ
କ୍ରମିକ ସଂଖ୍ୟା
ରାଜ୍ୟ
ଗହମ ସଂଗ୍ରହ ପରିମାଣ (ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନରେ)
1
ତେଲଙ୍ଗାନା
64
2
ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ
31
3
ଓଡିଶା
14
4
ତାମିଲନାଡୁ
04
5
କେରଳ
04
6
ଅନ୍ୟ
02
ମୋଟ
119