PIB Headquarters
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
12 JUN 2020 6:39PM by PIB Delhi
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from PIB Field Offices and Fact checks undertaken by PIB)
Updates on Covid-19 from the Ministry of Health and Family Welfare; Recovery Rate increases to 49.47%; A total of 1,47,194 individuals have been Cured
Recovery rate of COVID positive cases continues to increase and is currently at 49.47%. A total of 1,47,194 individuals have been cured and recovered vis-a-vis 1,41,842 individuals who are under active medical supervision. 6,166 individuals have recovered of COVID-19 in the last 24 hours.The doubling rate/time continues to improve and has increased from 3.4 days at the beginning of lockdown to 17.4 days currently.
Cabinet Secretary held a video conference with Chief Secretaries, Secretary Health and Secretary Urban Development of all the states. States were advised to focus on containment, testing and tracing, health infrastructure up-gradation, case clinical management and community engagement for effective management of COVID-19.
ICMR has further ramped up the testing capacity for detecting the novel Coronavirus in infected persons. A total of 877 labs are presently operational (637- government labs & 240- private labs) in the country. 1,50,305 samples were tested in the last 24 hours. A total of 53,63,445 samples have been tested thus far.
For details :
Measures to be taken by States/ UTs/ Cities/Metro Rail Companies in view of COVID-19 for providing urban transport services
The Ministry of Housing and Urban Affairs, in an advisory issued to the States, Union Territories, Cities, and Metro Rail Companies has suggested a three-pronged strategy which may be adopted in a phased manner [Short (within 6 months), Medium (within 1 year) & Long term (1-3 years)].The advisory has been issued in view of COVID-19 pandemic which has suddenly impacted our way of life and that of our local, regional and global transport systems.COVID-19 has given us opportunity to visit different Public Transport options and come out with solutions, which are green, pollution-free, convenient and sustainable. Such a strategy has to give major focus on Non-Motorized Transport and Public Transport with use of technology in a big way for making all kinds of payments before or during the transit and providing information system to commuters.
For details :
Recommendations of GST council related to Law & Procedure
The 40th GST Council met under the Chairmanship of Union Finance & Corporate Affairs Minister SmtNirmalaSitharaman through video conferencing today, and made certain recommendations on Law & Procedures changes.Measures for Trade facilitation include Reduction in Late Fee for past Returns; Further relief for small taxpayers for late filing of returns for February, March & April 2020 Tax periods; Relief for small taxpayers for subsequent tax periods (May, June & July 2020); One time extension in period for seeking revocation of cancellation of registration. It was also decided thatCertain clauses of the Finance Act, 2020 amending CGST Act 2017 and IGST Act, 2017 to be brought into force from 30.06.2020.
For details :
Shri PiyushGoyal reviews the Quality Council of India; Says Aatmanirbhar Bharat will grow on the basis of quality products and services
Shri PiyushGoyal, Minister of Commerce and Industry, has said that Quality is going to define India’s future. Reviewing the performance of the Quality Council of India today, Shri Goyal said that Aatmanirbhar Bharat will grow and prosper on the basis of quality indigenous products and services. He said that quality consciousness will have to percolate to the level of the common man, and quality culture imbibed and cultivated in all aspects of our life.He called upon the QCI to study the best practices evolving in other countries for the post-Covid era, and adopt them in India, after taking into account various aspects and local situation. He also asked the QCI to do the Gap Analysis in skills in the country, and suggest means to fill the gap.
For details :
MoD extends by four months capital acquisition deliveries of domestic manufactures due to COVID-19 situation
Ministry of Defence (MoD) has extended the delivery period for all existing capital acquisition contracts with the Indian vendors by four months due to supply chain disruptions arising out of COVID-19 pandemic.An order issued today by the acquisition wing of the Ministry states, “Force Majeure shall be applicable for a period of four months i.e. 25th March 2020 to 24th July 2020.”The order adds, “Duration of this Force Majeure will be excluded while calculating the delay in delivery of contracted equipment/service and imposition of Liquidated Damages charges.”This measure would bring a big relief to the domestic defence industry, whose production schedules have been adversely affected by COVID-19 situation.
For details :
Indian Railways to continue to give Shramik Special Trains to States as demanded
Indian Railways is committed to continue providing comfortable and safe movement of migrants through Shramik Special Trains as required by States. As of now total 63 more Shramik Special Trains requisitioned by various states after Chairman Railway Board’s letter to the States. Total 7 states i.e. Kerala, Andhra Pradesh, Karnataka, Tamil Nadu, West Bengal, Gujarat and Jammu & Kashmir requisitioned for Shramik Special Trains. In total 63 Shramik Special Trains, 3 trains requisitioned by Andhra Pradesh, 1 train by Gujarat, 9 trains by Jammu & Kashmir, 6 trains by Karnataka, 32 trains by Kerala, 10 trains by Tamil Nadu and 2 trains by West Bengal. Uttar Pradesh Government will have to give their requirement.
For details :
Under AatmaNirbhar Bharat Package, 22,812 MT of food grains distributed to 45.62 lakh beneficiaries in May and June; 2,092 MT gram also distributed by States/UTs
FCI currently has 270.89 LMT rice and 540.80 LMT wheat. Hence, a total of 811.69 LMT food grain stock is available (excluding the ongoing purchase of wheat and paddy, which have not yet reached the godown). About 55 LMT food grains is required for a month under NFSA and other welfare schemes. Under AatmaNirbhar Bharat package, the states and UTs have lifted 5.48 LMT of food grains and distributed 22,812 MT of food grains to total 45.62 lakh (in the May 35.32 lakh and in June 10.30 lakh) beneficiaries.Under the PMGKAY, for the 3 months April-June a total of 104.3 LMT rice and 15.2 LMT wheat is required of which 94.71 LMT rice and 14.20 LMT wheat have been lifted by various States and UTs.
For details:
RamagundamFertilizer Plant expected to start production by September 2020,while Gorakhpur,Barauni and Sindri by May 2021 despite Covid-19
Union Minister of State for Chemicals and Fertilizers Shri MansukhMandaviya held a review meeting with officers of Department of Fertilizers on the progress of revival of 5 Fertilizers plants through video conference . Shri Mandaviya was informed that the Ramagundam Fertilizers and Chemicals Limited has already achieved 99.53 % of physical progress and there has been some delay in completion of small component of physical work due to COVID-19. It is expected that urea production will commence by the end of September, 2020. Gorakhpur, Sindri, Barauni fertilizer plants have achieved 77% , 70% and 69% of physical progress respectively. It is expected that Gorakhpur, Barauni and Sindri plants will be completed before May 2021.
For details:
Tremors in NCR Region: “No Need for Panic”, says head of National Centre for Seismology
Director of the National Centre for Seismology (NCS), Dr. B K Bansal has said there is no need to panic with respect to the recent seismic activities in Delhi-NCR region. But it is important to undertake preparedness and mitigation measures to reduce the earthquake risk, he underlined.
For details:
Shri Narendra Singh Tomar launches SahakarMitra: Scheme on Internship Programme
Launching the scheme, Shri Tomar said that the unique cooperative sector development finance organization, National Cooperative Development Corporation, NCDC has embarked upon a series of initiatives in the cooperative sector entrepreneurship development ecosystem through capacity development, paid internship to youth and assured project loans on liberalized terms to young cooperators on start-up mode.SahakarMitra scheme will help cooperative institutions access new and innovative ideas of young professionals while the interns will gain experience of working in the field to be self-reliant
For details:
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• Maharashtra: 3607 new COVID-19 cases have been reported on Thursday, taking the number of coronavirus positive cases to 97,648. The number of active cases stands at 47,968, while 152 deaths have been reported on Thursday. Hotspot Mumbai reported 1540 positive cases on Thursday, thereby taking the tally of cases in the city to 53,985. Considering the hardships faced by the Covid-19 patients in the allotment of beds in the hospitals in Mumbai, the Brihanmumbai Municipal Corporation has established a Decentralized Hospital Bed Management System and made it operational in all the 24 wards.
• Gujarat: The number of coronavirus cases in Gujarat rose to 22,032 with the addition of 513 fresh cases in the last 24 hours. 366 patients were discharged from hospitals in the last 24 hours, taking the number of recoveries to 15,109 in the state. With the death of 38 more patients in the last 24 hours, the death toll in the state increased to 1,385.Reversing its earlier decision, the state government has allowed testing by private laboratories from todaybased on the prescription of any private physician who is an MD.
• Rajasthan:92 new COVID-19 cases have been reported till today morning. Most of these new cases have been reported from Sirohi followed by Jaipur. On a positive note, recovery rate of the COVID 19 patients has improved to more than 74% in the state.8843 out of a total of 11,930 patients have recovered in the state so far. The number of active patients of COVID-19 in the state now stands at 2,818, while 269 persons died due to Corona infection till date.
• Madhya Pradesh: The coronavirus case count in the state reached 10,241 with192 new patients being detected in the last 24 hours. Also, 4 deaths occurred on Thursday, taking the death toll to 431. Since lockdown was eased on May 31, the state has added 2,152 new COVID-19 cases.
• Chhattisgarh: 46 new COVID-19 were detected on Thursday, taking the tally of coronavirus infected patients to 1398, out of which 945 are active cases.
• Goa: 30 new COVID-19 cases have been detected on Thursday, taking the state tally to 417, out of which 350 are active cases.
• Punjab: Amid apprehensions of community spread of Covid and projections indicating that the pandemic peak in the state was still two months away, Punjab Chief Minister has ordered stricter lockdown on the weekends and public holidays, with movement to be restricted to e-pass holders. The Chief Minister said such tough measures were necessitated on account of the spiralling Covid cases across the world. Stringent curbs could help delay the peak for as long as possible, he added, pointing out that with no early vaccine or treatment in sight, strict protocols was the only way to fight the pandemic.
• Himachal Pradesh: Chief Minister said that the State Government has decided to provide facility of tests and treatment of corona under the Himcare and Ayushman Bharat Yojna. He said that about 5.69 lakh eligiblepeople of the State were provided social security pension in advance for the period of three months so that this vulnerable section of the society does not face any inconvenience due to corona pandemic. He said that 44000 new cases of social security pension have also been sanctioned.
• Kerala: Covid death toll in Kerala rose to 19 with the death of one more person in Kannur who was under quarantine after returning from Mumbai on June 9. Meanwhile, authorities are mulling stringent restrictions in Thrissur where the number of Covid-19 cases through contact is increasing. The division bench of Kerala High Court today stayed the order of a single judge bench allowing private bus operators to collect the increased fare from passengers, in view of the Covid-19 situation. Six more Keralites have succumbed to Covid-19 in the Gulf, taking the number of Keralites died in Gulf to 215. Nearly 300 Keralites have died of Covid-19 outside the state. 83 new positive cases were reported in Kerala yesterday. 1,258 patients are now under treatment.
• Tamil Nadu: SC allows Tamil Nadu government to devise method on selling of liquor via online or physical sale. Madras High Court issues notice to state and Centre over Tamils stranded abroad.Vehicle checks intensified on Chennai-Chengalpattu border, valid e-passes mandatory. Scotching rumours, Tamil Nadu govt says there will be no total lockdown in Chennai. 1875 new cases, 1372 recoveries & 23 deaths yesterday. 1406 cases from Chennai. Total cases: 38716, Active cases: 17659, Deaths: 349, Active cases in Chennai: 13310.
• Karnataka: Higher Education Minister and Deputy Chief Minister Dr C N Aswath Narayan said that after complete unlock, State will conduct exams for under graduate and post graduate students. Meanwhile Medical Education Minister Dr K Sudhakar said ILI (Influenza Like Symptoms) patients will be tested separately. 204 new cases, 114 discharges & three deaths reported yesterday. Total positive cases: 6245, Active cases: 3195, Deaths: 72, Recovered: 2976.
• Andhra Pradesh:ACB arrests former minister and TDP leader, K Atchannaidu in Srikakulam district for alleged involvement in multi-crore ESIC scam. State decides to recruit doctors and paramedical staff amid spike in cases. Notification issued to fill 9,712 posts on regular, contract and outsourcing basis. Sri GovindarajaSwamy Temple in Tirupati shut after TTD employee tests positive for COVID-19. 141 new cases, 59 discharged and no death reported during last 24 hours after testing 11,775 samples. Total cases: 4402. Active: 1723, Recovered: 2599, Deaths: 80.
• Telangana: The junior doctors at Gandhi Hospital on Friday morning have conditionally called off their strike and have resumed their duties with immediate effect. All Telangana districts back in corona virus grip. Total no of cases mounts to 4,320, of which 2,162 are active cases.
• Arunachal Pradesh: In Arunachal Pradesh, 13,479 number of COVID19 tests conducted so far. Total cases 67 and active cases 63.Total number of violations of lockdown in Arunachal Pradesh is 12,272. Numbers of arrests 624 and 891 vehicles seized. Rs 27 lakh has been collected as fine.
• Manipur: Health Minister hands over two ambulances for Kamjong and Noneydistricts.The ambulances have been procured on PPP model for transportation of COVID19 patients and suspects.
• Mizoram: Mizoram's Health Minister said that all returnees from Chennai will be tested for COVID19. The decision has been taken in the wake of several Chennai returnees testing positive in the neighbouring states.
• Nagaland: Guwahati High Court, Kohima Bench grants 3 week time to Nagaland Govt to submit its response to a PIL filed against imposition of COVID19 cess on petroleum products. Traditional huts await Lotha returnees at Diphupar, Nagaland. The huts constructed in traditional Naga style will house around 15 persons from the Lotha community.
• Tripura: CM held a review meeting of Health & Family Welfare Department along with higher officials to discuss about the ongoing COVID19 pandemic.

PIB Headquarters
কোবিদ-১৯গী মতাংদা নুমিৎ খুদিংগী ফোংবা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
12 JUN 2020 6:39PM by PIB Imphal
(মসিদা হৌখিবা পুং ২৪ দা থোকখিবা কোবিদ -১৯গা মরী লৈনবা চেফোংশিং, ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউশিং, অমসুং পি.আই.বি.না লৌখৎপা ফেক্ত চেকশিং য়াওরি )
• কোবিদ পোজিতিব কেসশিং ফগৎপগী চাং হেনগৎলক্লি অমসুং মীওই ১,৪৭,১৯৪ নাবা ফগত্তুন ৪৯.৪৭%তা লৈরে
• এক্তিব কেস ১,৪১,৮৪২ অসি মেদিকেল সুপর্বিজন্দা লৈরি
• লোকদাউন হৌরকপদা লৈরম্বা দব্লিং রেৎ নুমিৎ ১৭.৪দগী হৌজিক নুমিৎ ৩.৪দা লৈরে
• কেবিনেৎ সেক্রেতরীনা রাজ্য খুদিংদা কনতেনমেন্ত, তেস্তিং অমসুং ত্রেসিং, হকশেলগী ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহনবা, কেস ক্লিনিকেল মেনেজমেন্ত অমসুং কন্ন্যুনিতী ইঙ্গেজমেন্তা মিৎয়েং চংনবা হায়খ্রে
• জি.এস.তি. কাউন্সিলনা লো অমসুং প্রোসিজরগী অহোংবশিংগী অকক্নবা রিকম্মেন্দসন খরা পীখ্রে
• শ্রী পিয়ুশ গোয়ালনা কোবিদকী মতুংদা ওইরক্কদবা মতমদা ক্বালিতীনা ভারতকী তুংগী ৱাহন্থোক পীগনি হায়খ্রে
কোবিদ-১৯গী অপদেৎ, ফগৎখিবগী চাং চাদা ৪৯.৪৭ হেনগৎখ্রে, পুন্না মীওই ১,৪৭,১৯৪ লায়েংদুনা ফগৎখ্রে
কোবিদকী পোজিতিব কেসশিং লায়েংদুনা ফগৎখিবা অসি লেপ্তনা হেনগৎলক্তুনা হৌজিক চাদা ৪৯.৪৭দা হেনগৎখ্রে। পুন্না মীওই ১,৪৭,১৯৪ লায়েংদুনা ফগৎখিবদা মীওই ১,৪১,৮৪২না নিংথিজবা মওংগী মেদিকেলগী সুপরভিজনগী মখাদা লৈরি। হৌখিবা পুং ২৪সিদা পুন্না মীওই ৬,১৬৬ ফগৎখ্রে। কেবিনেৎ সেক্রতরীনা সেক্রতরীশিং, হকশেলগী সেক্রতরী অমসুং রাজ্য পুম্নমক্কী খুঙ্গং চাওখৎনবগী সেক্রতরীশিংগা ভিদিও কনফরেন্স অমা পাংথোকখ্রে। কোবিদ-১৯ নিংথিজনা য়েংশিন্দুনা ফহন্নবা রাজ্যশিংদা কন্তেন্তমেন্ত, তেস্তিং অমসুং ত্রেসিং, হেল্থকী ইনফ্রাস্ত্রকচর থাক ৱাংখৎহনবদা, কেস ক্লিনিকেল মেনেজমেন্ত অমসুং কম্ম্যুনিতী এঙ্গেজমেন্তকী পাওতাক পীখি। আই.সি.এম.না মখা তানা লায়না অসি চংলবা মীশিংদা নোবেল কোরোনাভাইরস খংদোক্নবা তেস্ত তৌবগী চাংশিং হেনগৎহনখ্রে। হৌজিক-হৌজিক লৈবাক অসিদা পুন্না লেব ৮৭৭ (সরকারগী লেবশিং-৬৩৭ অমসুং লন্নাইগী লেব ২৪০)না থবক তৌরি। হৌখিবা পুং ২৪ সিদা সেম্পল ১,৫০,৩০৫ তেস্ত তৌখ্রে। তেস্ত তৌখ্রবা সেম্পলগী মশিং অসি হৌজিক ফাওবদা পুন্না ৫৩,৬৩,৪৪৫নি।
অকুপ্পা মরোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1631123
কোবিদ-১৯গী য়েংদুনা অর্বান ত্রান্সপোর্ত সর্বিস পীনবা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং/শহরশিং/মেত্রো রেল কম্পেনীশিংনা পায়খৎকদবা থবকশিং এম.ও.ঐচ.য়ু.এ.না এদবাইজরী ফোংখ্রে
হাউজিং অমসুং অর্বান এফিয়ার্স মন্ত্রালয়না রাজ্যশিং, য়ু.তি.শিং, শহরশিং অমসুং মেত্রো রেল কম্পেনীশিংদা মশা অহুম লোংবা পথাপ অমা মথং-মথং [অতেনবা (থা ৬কী মনুংদা), ময়ায় ওইরপ্পা মতম (চহী ১গী মনুংদা) উমসুং অশাংবা মতমগী (চহী ১-৩)] ওইনা পায়খৎনবা এদবাইজরী অমা ফোংখ্রে। এদবাইজরী অসি ঐখোয়গী পুন্সি মহিং অমসুং ঐখোয়গী মনাক নকপা মফমশিং অমসিং মালেমগী ত্রান্সপোর্তকী পথাপ্তা অথুবা মতমদা অয়েৎপা পীরক্লিবা কোবিদ-১৯গী লায়চৎ অসি য়েংদুনা শেম্বনি। কোবিদ-১৯না অতোপ্পা পব্লিক ত্রান্সপোর্তকী মখল কয়া অমা থিবগী খুদোংচাবা পীদুনা অকোয়বগা চান্নবা, পোল্যুসন থোক্লোইদবা, শিজিন্নবা নুংঙাইবা অমসুং তুং কোইনা চৎকদবা পাম্বৈ কয়া ফংবা ঙম্লে। মসিনা নন-মোতোরাইজদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং তেক্নোলোজী চাউনা শিজিন্নবা পব্লিক ত্রান্সপোর্তনা চৎলিঙৈ অমসুং চত্ত্রিঙৈগী মমাংদা পেমেন্ত তৌবা য়াহনবা অমসুং চৎলিবা মীওইশিংদা ই-পাউ পীবগী পথাপ লৈবা থৌওংসিং অসিদা মিৎয়েং চংফম থোকই। পোৎ লৈফম শিংসু মীওইশিংনা চত্থোক চৎশিন তৌবা য়াবা লম্বী শেমদুনা মী চিনদবা অমসুং পোৎ লৈবদা নুংঙাইবা এক্সপেরিএন্স ফংনবা শিনফম থোকই।
অকুপ্পা মরোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1631071
জি.এস.তি. কাউন্সিলগা মরী লৈনবা লো অমসুং প্রোসিজরগী রিকম্মেন্দেসন
কেন্দ্রগী শেলথুম অমসুং কোর্পোরেৎ এফিয়ার্স মন্ত্রী শ্রীমতি নিরমলা সিতারামনগী লুচিং মখাদা ভিদীও কনফরেন্সিংগী খুত্থাংদা জি.এস.তি. কাউন্সিলগী ৪০শুবা মীফম ফমখ্রে অমসুং লো অমসুং প্রোসিজরগী অহোংবশিংগী মতাংদা রিকম্মেন্দেসন খরা পীখ্রে। ললোন ইতিক নুংঙাইহনবগী খোংথাংশিং অসিদা মমাংগী রিতর্ন তৌবদা লেৎ ফীদা তাথবা; ফেব্রুৱারি, মার্চ অমসুং এপ্রিল ২০২০গী তেক্সকী মতমগী ওইনা থেংনা ফাইলিং তৌবদা অপিকপা কারবারশিংদা খুদোংচাবা পীবা; থংনবা মতমগী (মে, জুন অমসুং জুলাই ২০২০)তেক্সকী মতমগী ওইনা থেংনা ফাইলিং তৌবদা অপিকপা কারবারশিংদা খুদোংচাবা পীবা; রেজিস্ত্রেসন কেন্সেল তৌবগী মতম লৌবগী মতাংদা খরা কোম্থোকপা। সি.জি.এস.তি. এক্ত ২০১৭ শেমদোক্লিবা ফাইনেন্স এক্ত ২০২০ অমসুং আই.জি.এস.তি. এক্ত, ২০১৭গী অখন্নবা ক্লোজ খরা ৩০.০৬.২০২০দগী চৎনবা হৌরগনি।
অকুপ্পা মরোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1631127
শ্রী পিয়ুশ গোয়ালনা ভারতকী ক্বালিতী কাউন্সিল য়েংশিনখ্রে; আত্মানির্ভর ভারতনা মগুন লৈবা পোত্থোকশিং অমসুং সেভাদা য়ুম্ফম ওইরগা চাউখৎকনি হায়খ্রে
কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রী শ্রী পিয়ুশ গোয়ালনা ক্বালিতীনা ভারতকী তুংগী ৱাহন্থোক ওইগনি হায়খ্রে। ক্বালিতী কাউন্সিল ওফ ইন্দিয়াগী থবকশিংবু য়েংশিল্লদুনা শ্রী গোয়ালনা আত্মানির্ভর ভারতনা মসিগী পোত্থোকশিংগী মতিক মগুন্দা য়ুম্ফম ওইরগা চাউখৎকনি হায়খি। ক্বালিতীগী মতাংদা খংবা অসিনা ইচম চম্বা মীওই অমগী থাক অমসুং পুন্সিগী নাৎ অমসুং চৎনবিগী হীরমদা কান্নবা অমসুং চাউখৎপা কয়া পুরক্কনি। মহাক্না ক্যু.সি.আই.দা কোবিদকী মতমগী মতুংদা অতোপ্পা লৈবাকশিংদা চৎনরকপা খ্বাইদগী ফবা থবকশিংবু মফম অসিগী চান্নবশিং য়েংদুনা শিজিন্ননবা হায়খি। লৈবাক অসিদা লৈরিবা স্কিলগী অহাংবা অসি য়েংশিন্দুনা অমসুং করম্না মেনশিংদগে হায়না খন্নবা ক্যু.সি.আই.দা হায়খি।
অকুপ্পা মরোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1631132
কোবিদ-১৯গী ওইরিবা ফীভম অসিনা মরম ওইরগা রক্ষা মন্ত্রালয়না ইরদমসিদা শাবা পোৎশিংগী কেপিতেল এক্বিজিসনগী দেলিবরীশিং থা মরি শাংদোকখ্রে
রক্ষা মন্ত্রালয় (এম.ও.দি.)না ভারতকী পোৎ য়োনবা মীশিংগা তৌনরিবা কেপিতেল এক্বিজিসন কন্ত্রেক্তশিংগী মতম অসি তমথিরবা কোবিদ-১৯গী লায়চৎ অসিনা পরিং নাইনা সপ্লাই তৌবদা অপনবা পীরকপা অসিনা মরম ওইদুনা দেলিবরী তৌবগী মতম থা মরি শাংদোকখ্রে। রক্ষা মন্ত্রী শ্রী রাজনাথ সিংহনা অয়াবা য়াওরবা মন্ত্রালয় অসিগী এক্বিজিসন ৱীংনা ৱাফম অসি ঙসিদগী চৎনবা হৌনবা ওর্দর অমা থোকখ্রে। মসিদা হায়রি, “ফোর্স মেজ্যুর অসি থা মরিগী ওইবা মতমগী ওইনা চৎনবা য়ারনি, হায়বদি মার্চ ২৫,২০২০দগীনা জুলাই ২৪,২০২০ ফাওবা।” ওর্দর অসিদা মখা তানা হায়রি, “কন্ত্রেক্ত তৌনরিবা ইক্বুইপমেন্তশিং/সর্বিস অমসুং লিক্বিদেতেদ দেমেজ চার্জকী দেলিবরীদা থেংথবা অসি হোৎপা মতমদা ফোর্স মেজ্যুর অসি য়াওরোই।” থৌরাং অসিনা কোবিদ-১৯গী ফীভম অসিনা চৈথেংনা পোৎ পুত্থোকপগী মতমশিং শোইহল্লবা ইরদমগী ওইবা দিফেন্সকী ইন্দস্ত্রীদা চাওনা কোমথোকহল্লগনি।
অকুপ্পা মরোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1631078
রাজ্যশিংনা হায়রকপগী মতুং ইন্না ইন্দিয়ান রেলৱেজনা শ্রামিক স্পিসিএল ত্রেনশিং পীগনি
রাজ্যশিংগী তঙাই ফদবগী মতুং ইন্না শ্রামিক স্পেসিএল ত্রেনগী খুত্থাংদা মাইগ্রেন্তশিংদা নুংঙাইনা য়ুমদা হলহন্নবা সেবা ইন্দিয়ন রেলৱেজনা পীনবা লৈরি। হৌজিক ফাওবদা রেলৱে বোর্দকী চেয়রমেন্না রাজ্যশিংদা হায়খ্রবা মতুংদা রাজ্যশিংনা শ্রামিক স্পেসিএল ত্রেন ৬৩গী তঙাই ফদবা লৈ হায়রকখ্রে। অপুনবা রাজ্য ৭, কেরলা, আন্ধ্র প্রদেশ, করনাতকা, তমিল নাদু, নোংচুপ বেঙ্গোল, গুজরাত অমসুং জম্মু অমসুং কশ্মিরনা শ্রামিক স্পেসিএল ত্রেনশিং চলায়বিয়ু হায়রক্লি। অপুনবা ওইনা শ্রামিক স্পেসিএল ত্রেনশিং – আন্ধ্র প্রদেশনা ৩, গুজরাতনা ১, জম্মু অমসুং কশ্মিরনা ৯, করনাতকানা ৬, কেরলানা ৩২, তমিল নাদুনা ১০ অমসুং নোংচুপ বেঙ্গোলনা ২ হায়রকখ্রে। উত্তর প্রদেশ সরকারনা মখোয়গী তঙাই ফদবা পীরকপা ৱাৎলি।
অকুপ্পা মরোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1631092
আত্মানির্ভর ভারত পেকেজগী মখাদা মে অমসুং জুন্দা বেনিফিসরী লাখ ৪৫.৬২দা হৱাই চেংৱাই এম.তি. ২২৮১২ য়েন্থোকখ্রে; রাজ্য/য়ু.তি.শিংনা গ্রাম এম.তি. ২০৯২ য়েন্থোকখ্রে
এফ.সি.আই.না হৌজিক ফাওবদা চেং এল.এম.তি. ২৭০.৮৯ অমসুং গেহু এল.এম.তি. ৫৪০.৮০ লৈ। মতৌ অসুম্না হৱাই চেংৱাই এল.এম.তি. অপুনবা ৮১১.৬৯ স্তোক্তা লৈরি ( লৈদি লৈখ্রগা দোদাউন্দদি য়ৌরক্ত্রিবা য়াওদনা)। এন.এফ.এস.এ. উমসুং অতোপ্পা ৱেলফিয়ার স্কিমগী মখাদা হৱাই চেংৱাই এল.এম.তি. ৫৫মুক্কী তঙাই ফদবা লৈ। আত্মানির্ভর ভারত পেকেজগী মখাদা রাজ্য অমসুং য়ু.তি.শিংনা জুন্দা বেনিফিসরী লাখ ৪৫.৬২দা হৱাই চেংৱাই এম.তি. ২২৮১২ য়েন্থোকখ্রে (মেদা লাখ ৩৫.৩২ অমসুং জুন্দা লাখ ১০.৩০)। পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই.গী মখাদা এপ্রিল-জুন, থা ৩গী ওইনা চাং এল.এম.তি. ১০৪.৩ অমসুং গেহু এল.এম.তি. ১৫.২গী তঙাই ফদবা লৈ অমসুং মসিগী মনুংদা চেং এল.এম.তি. ৯৪.৭১ অমসুং গেহু এল.এম.তি. ১৪.২০দি রাজ্য অমসুং য়ু.তি.শিংনা লৌখৎখ্রে।
অকুপ্পা মরোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1631110
কোবিদ-১৯ লৈরগসু রামাগুন্দম প্লান্ত অসি সেপ্তেম্বর ২০২০দা অদুগা গোরখপুর, বরৌনী অমসুং সিন্দ্রীদনা মে ২০২০দা পোৎ পুথোকপা হৌরবা য়ারি
কেমিকেলস অমসুং ফর্তিলাইজরগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী মনশুখ মন্দাবিয়ানা ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা পালান্ত ৫দা অমুক থবক তৌবা হৌরকপগী খুমাং চাওশিনবগী মতাংদা ফর্তিলাইজর বিভাগকী ওফিসরশিংগা মীতিং অমা পাংথোকখ্রে। রামাগুন্দন ফর্তিলাইজর্স অমসুং কেমিকেল লিমিতেদ(আর.এফ.সি.এল.)না হান্ননা চাদা ৯৯.৫৩দা থবক তৌবদা খুমাং চাওশিনবা ঙমখ্রে অমসুং কোবিদ-১৯না মরম ওইদুনা মচাক মচা-মচা খরা ৱাৎলি হায়না শ্রী মন্দাবিয়াদা পাওদমখি। সেপ্তেম্বর ২০২০দা য়ুরিয়া পুথোকপগী থবক অসি হৌদোক্লবা য়াই হায়বগী থাজবা লৈ। মতৌ অসিগুম্না গোরখপুর, সিন্দ্রী অমসুং বরৌনী ফর্তিলাইজর প্লান্তশিংদা থবক্তা খুমাং চাওশিনবা অসি মথং-মথং চাদা ৭৭, ৭০ অমসুং ৬৯ য়ৌরে হায়না মন্ত্রীদা হায়খি। গোরখপুর, বরাওনি অমসুং শিন্দ্রীগী প্লান্তশিং অসি মে ২০২১গ মমাংদা লোইশিনবা ঙম্লগনি হায়না থাদনরি। হৌজিক-হৌজিক ওরিশাগী তালচের ফর্তিলাইজর প্লান্ততা প্রোজেক্কী মমাংগী থবকশিং চত্থরি হায়নসু পাওদমখি। মসিগী প্রোজেকশিং অসি কোবিদ-১৯ থোরকপনা মরম ওইদুনা থোরকপা শিংনবা কয়ানা খরা থেংথহল্লবসু প্রোজেকশিং অসিগী থবক অসি অকনবা মওংদা পাংথোক্নবা হোৎনরি।
অকুপ্পা মরোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1631097
এন.সি.আর. মফমশিংদা নিকখিবা; নেস্নেল সেন্তর ফোর সিস্মোলোজীগী মকোক্না পাখৎনিংঙাই ওইদে হায়খ্রে
নেস্নেল সেন্তর ফোর সিস্মোলোজীগী দাইরেক্তর দাক্তর বি.কে. বন্সালনা ইকুই কুইদনা দিল্লী-এন.সি.আর. মফমশিংদা সিস্মিক এক্তিবিতী খরা থোকখিবা অদুগী মতাংদা করিমত্তা পাখৎনিংঙাই লৈত্রে হায়খ্রে। অদুবু য়ুহা-হাবনা থোকহনলক্কদবা খুদোংচাদবশিংগী ওইনা চেকশিন থৌরাং লৌখৎপদি মরু ওই হায়খি।
অকুপ্পা মরোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1630974
শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমারনা ইন্তর্নশিপ প্রোগ্রামগী স্কিমঃ সাহাকার মিত্র হৌদোকখ্রে
স্কিম অসি হৌদোক্লদুনা শ্রী তোমারনা অমত্তা ওইবা কো-ওপরেতিব সেক্তর দিবেলপমেন্ত ফাইনান্স ওর্গানাইজেসন ওইরিবা নেস্নেল কো-ওপরেতিব দিবেলপমেন্ত কোর্পোরেসন, এন.সি.দি.সি.না কেপাসিতী দিবেলপমেন্তকী খুত্থাংদা কো-ওপরেতিব সেক্তর ওন্তোপ্রিনর্শিপ দিবেলপমেন্ত ইকোসীস্তেমগীদমক্তা থবক পরিং অমা পায়খৎলি, নহাশিংদা ইন্তর্নশিপ পীদুনা অমসুং অনৌবা স্তার্ত অপ মোদতা নহা ওইরিবা কোর্পোরেতরশিংদা লিবরেল ওইরবা লোন কয়া পীরি। সাহাকার মিত্র স্কিম্না কো-ওপরেতিব ইন্সতিত্যুসনশিংদা নহা ওইরিবা প্রোফেস্নেলশিংগী অনৌবা ৱাখল্লোন কয়া খংবা ঙমগনি অমসুং ইন্তর্নশিংনা ফিল্দদা এক্সপেরিএন্স কয়া ফংদুনা মরোমদোম লেপচবা ঙম্বদা মতেং পাংগনি।
অকুপ্পা মরোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1631125
• পি.আই.বি. ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউ
• মহারস্ত্রাঃ শগোলশেল নুমিত্তা কোবিদ-১৯গী কেস অনৌবা ৩৬০৭ লাক্তুনা অপুনবা কেস মশিং ৯৭৬৪৮ য়ৌখ্রে। শগোলশেল নুমিত্তা অপুনবা এক্তিব কেস ৪৭৯৬৮ ওইদুনা মীওই ১৫২ লৈখিদ্রে। শগোলশেল নুমিত্তা হোৎস্পোৎ মুম্বাইদা কেস ১৫৪০ লাক্তুনা শহরসিগী অপুনবা কেস মশিং ৫৩৯৮৫ য়ৌখ্রে। মুম্বািগী হোস্পিতালশিংদা কোবিদ-১৯ নারবা মীওইশিংনা ফমুং ফংদবগী অৱাবা য়েংলদুনা ব্রিহনমুম্বাই ম্যুনিসিপাল কোর্পোরেসন্না দিসেন্ত্রেলাইজদ হোস্পপিতাল বেদ মেনেজমেন্ত সীস্তেম অমা পুথোক্তুনা ৱার্দ ২৪মক্তা শিজিন্নবা হৌখরে।
• গুজরাতঃ হৌখিবা পুং ২৪দা অনৌবা কেস ৫১৩ লাক্তুনা রাজ্যসিগী অপুনবা কোরোনাভাইরসকী কেস মশিং ২২০৩২ শুখ্রে। মমাংগী পুং ২৪দা অনাবা মীওই ৩৬৬ দিসচার্জ তৌখিদুনা নাবা ফখ্রবা অপুনবা মশিং রাজ্যসিগী ওইনা ১৫১০৯ শুখ্রে অমসুং মীওই ৩৮ লৈখিদবদগী অপুনবা লৈখিদবা মশিং ১৩৮৫ য়ৌখ্রে। রাজ্য সরকারনা হান্না লৌখিবা ৱারেপ হন্দোক্লদুনা ঙসিদগী প্রাইবেৎ লেবশিংনা এম.দি.গী থাক্তা লৈবা ফিজিসিয়ান্না প্রিস্ক্রাইব তৌরকপা তেস্ত তৌবা য়াহনখ্রে।
• রাজস্থানঃ ঙসি অয়ুক ফাওবদা কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস ৯২ লাকখি। মসিগী অয়াম্বা কেসশিং অসি সিরোহিদগীনি অমসুং জয়পুরনা মতুং ইল্লি। অফবা অমনা কোবিদ-১৯গী অনাবা ফগৎপগী চাং অসি রাজ্যসিদা ৭৪%দগী হেন্না ফগৎলে। হৌজিক ফাওবদা অনাবা ১১৯৩০গী মনুংদগী মীওই ৮৮৪৩দি নাবা ফখ্রে। ঙসি ফাওবগী ওইরিবা এক্তিব কেস অসি ২৮১৮নি অমসুং মীওই ২৬৯ লৈখিদ্রে।
• মধ্য প্রদেশঃ হৌখিবা পুং ২৪দা কোরোনাভাইরসকী কেস ১৯২ অনৌবা লাকপদগী অপুনবা মশিং ১০২৪১ য়ৌখ্রে। শগোলশেল নুমিত্তা মীওই ৪ থাদুনা পুন্না লৈখিদবা মশিং অসি ৪৩১ য়ৌখ্রে। মে ৩১দগী লোকদাউন হাংদোকখ্রবা মতুংদা রাজ্যসিনা কোবিদ-১৯গী কেস অনৌবা ২১৫২ উবা ফংখি।
• ছতিসগরঃ শগোলশেল নুমিত্তা কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস ৪৬ লাকখি অমসুং অপুনবা কেস ১৩৯৮ য়ৌদুনা এক্তিব ওইবা কেস মশিং ৯৪৫ ওইরি।
• গোৱাঃ শগোলশেল নুমিত্তা কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস ৩০ লাক্তুনা অপুনবা কেস ৪১৭ য়ৌখ্রে অমসুং মসিগী মনুংদা এক্তিব কেস মশিংনা ৩৫০নি।
• পঞ্জাবঃ খুন্নাইদগী কোবিদ শন্দোকপা অমসুং লায়চৎ অসিগী খ্বাইদগী ৱাংবা অসি থা অনিগী মনুংদা ওইরক্লগনি হায়না খন্নরিবা অসিগী তাল্লক্তা পঞ্জাবকী মুখ্য মন্ত্রীনা ৱিকেন্দ অমসুং মীয়ামগী ছুতি নুমিত্তা লোকদাউনগী অকনবা খোংথাং লাউথোকখ্রে অমসুং ই.-পাস পায়বা মীওই নত্তনা কনা অমত্তা চত্থোক চৎশিন তৌবসু য়াররোই। মালেমদা কেস মশিং অঙকপা ফংনা হেনগৎলক্লিবা অসি য়েংলদুনা অসিগুম্বা চেকশিন থৌরাং লৌখৎপগী তঙাই ফদবা লৈরিবনি হায়না মুখ্য মন্ত্রীনা হায়খ্রে। ভাইরস অসিগী হিদাক অমসুং বেক্সিন থোক্ত্রিবনিনা চেকশিনবা নত্তনা লায়চৎ অসি থেংবগী লম্বী লৈতে।
• হিমাচল প্রদেশঃ হিমকেয়র অমসুং অয়ুশমান ভারত য়োজনাগী মখাদা রাজ্য সরকারনা কোরোনাগী তেস্ত অমসুং লায়েংবগী খুদোংচাবা পীরগনি হায়না মুখ্য মন্ত্রীনা হায়খ্রে। মহাক্না মতিক চাবা মীওই লাখ ৫.৬৯দা কোরোনাগী লায়চৎ অসিনা শোকহন্দনবা হায়দুনা থা অহুমগী সোসিএল সেক্যুরিতী এদবান্স মাংজৌননা পীথোকখ্রে। মহাক্না অহেনবা মীওই ৪৪০০০দা সোসিএল সেক্যুরিতী পেন্সন পীনবা অয়াবসু পীখ্রে হায়খি।
• কেরলাঃ মুম্বাইদগী জুন ৯দা হল্লক্তুনা ক্বারেন্তাইন তৌদুনা লৈবা মীওই অমা কন্নুরদা লৈখিদবদগী অপুনবা লৈখিদবা মশিং ১৯ শুখ্রে। তাল্লক অসিদা থ্রিশুরদা শোক্ন শম্নবদগী কেস মশিং হেনগৎলকপা অসিদেগী লৈঙাক্লোইনা অকনবা চেকশিন থৌরাং লৌখৎখ্রে। প্রাইবেৎ বস চলায়বশিংনা পেসেঞ্জরদগী ভরা হেনগৎনবা সিঙ্গল বেঞ্চ জজ অমনা তাখিবা রায় অসু কেরলা হাই কোর্তকী দিবিজন বেঞ্চনা অথিংবা থমখ্রে। গল্ফতা কেরলা মচা ৬ অমসু কোবিদ-১৯দগী লৈখিদদবগা লোয়ননা গল্ফতা কোরোনাদগী লৈখিদবা অপুনবা মশিং ২১৫ য়ৌখ্রে। রাজ্যসিগী মপান্দা কোরোনানা মরম ওইদুনা কেরলা মচা ৩০০মুক লৈখিদ্রে। ঙরাং কেরলাদা অনৌবা কেস ৮৩ লাকখি অমসুং হৌজিক্কী ওইনা মীওই ১২৫৮ লায়েংলি।
• তমিল নাদুঃ এস.সি.না তমিল নাদু সরকারদা ওনলাইন্দা নত্ত্রগা দুকাদা য়ু য়োন্নবা মওং শেম্নবা হায়খ্রে। মীরমদা পন্দুনা লৈরিবা তামিলশিংগী মতাংদা মদ্রাস হাই কোর্ত্না রাজ্য অমসুং কেন্দ্র সরকারদা নোতিস পীখ্রে। চেন্নৈ-চেঙ্গালপত্তু ঙমখৈদা গাড়ী চেক তৌবগী থবক কনখৎখ্রে, ই.-পাস তঙাই ফদনা পায়গদবনি। তোকঙা শন্দোকপা থিংবা ওইনা চেন্নৈদা তোতেল লোকদাউন লৈরোই হায়না তমিল নাদু সরকারনা হায়খ্রে। ঙরাংগী অনৌবা কেস-১৮৭৫, গফগৎলবা- ১৩৭২, লৈখিদবা-২৩। চেন্নৈদগী ওইবা অপুনবা কেস-১৪০৬/ অপুনবা কেস মশিং-৩৮৭১৬, এক্তিব কেস- ১৭৬৫৯, লৈখিদ্রবা- ৩৪৯, চেন্নৈগী এক্তিব কেস-১৩৩১০।
• করনাতকাঃ হায়র ইদুকেসন মন্ত্রী অমসুং দিপ্যুতী মুখ্য মন্ত্রী দাক্তর সি.এন. অস্বনাথ নরায়ন্না কমপ্লিৎ অনলোক্কী মতুংদদি রাজ্যসিনা গ্রেজুৱেৎ অমসুং পোস্ত গ্রেজুৱেৎ মহৈরোইশিংগী একজাম তৌরগনি হায়খি। তাল্লকসিদা মেদিকেল ইদুকেসন মন্ত্রী দাক্তর কে. সুধাকরনা আই.এল.আই. (ইনফ্লুএঞ্জা লাইক সিম্পতম)গী অনাবশিং তোঙান্না তেস্ত তৌগনি হায়খি। ঙরাংগী নুমিত্তা অনৌবা কেস ২০৪, দিসচার্জ তৌখিবা ১১৪ অমসুং মীওই অহুম লৈখিদে। অপুনবা পোজিতিব কেস-৬২৪৫, এক্তিব কেস-৩১৯৫, লৈখিদ্রবা-৭২ অমসুং ফগৎখ্রবা-২৯৭৬।
• আন্ধ্র প্রদেশঃ কোতি ময়ামগী ই.এস.আই.সি. স্কেমগা মরী লৈননা হান্নগী মন্ত্রী ওইরম্বা তি.দি.পি.গী লুচিংবা কে. অৎচানাইদু স্রিকাকুলদগী এ.সি.বি.না ফাখ্রে। কেস মশিং য়ামখৎলকপদগী রাজ্যনা দাক্তর অমসুং পেরামেদিকেল স্তাফ লৌরগনি। পোস্ত ৯৭১২ অসি রিগুলার, কন্ত্রেক্ত অমসুং আউৎসোর্সিং বেসিস্তা লৌনবা নোতিস থোকখ্রে। তি.তি.দি.গী থৌমী অনি কোবিদ-১৯ পোজিতিব ওইবদগী তিরুপতিদা লৈবা শ্রী গোবিন্দরাজা স্বামী লায়শং থিংজিনখ্রে। হৌখিবা পুং ২৪দা সেম্পল ১১৭৭৫ তেস্ত তৌবদা অনৌবা কেস ১৪১, দিসচার্জ তৌখিবা ৫৯ অমসুং মীওই অমত্তা শিখিদে। অপুনবা কেস- ৪৪০২, এক্তিব কেস-১৭২৩, ফগৎখ্রা-২৫৯৯ অমসুং লৈখিদ্রবা-৮০।
• তেলঙ্গানাঃ ইরাই নুমিত্তা গান্ধী হোস্পিতালগী দাক্তরশিংনা স্ত্রাইক লেপখ্রে অমসুং খুদক্তা থবক হৌখ্রে। তেলঙ্গানাগী জিলা খুদিংমক কোরোনা ভাইরসনা শোকহল্লে। অপুনবা কেস মশিং ৪৩২০ য়ৌদুনা এক্তিব কেস ২১৬২ লৈরে।
• অরুনাচল প্রদেশঃ রাজ্যসিদা কোবিদ-১৯গী তেস্ত পুন্না ১৩৪৭৯ তৌখ্রে। অপুনবা কেস ৬৭ অমসুং এক্তিব কেস ৬৩। রাজ্যসিদা লোকদাউন থুগায়বা অপুনবা মীওই মশিং-১২২৭২। ফাগৎখিবা মীওই মশিং-৬২৪, ফাগৎখিবা গারী মশিং-৮৯১। লুপা লাখ ২৭সু ফাইন ওইনা লৌখৎখি।
• মনিপুরঃ হকশেল মন্ত্রীনা কামজোং অমসুং নোনে জিলাগী এম্বুলেন্স অনি পীখ্রে। এম্বুলেন্সশিং অসি কোবিদ-১৯গী অনাবা উমসুং চিংনবশিংবু পুথোক পুশিন তৌনবা পি.পি.পি. মোদেলগী মখাদা লৈখিবনি।
• মিজোরমঃ রাজ্যগী হকশেল মন্ত্রীনা চেন্নৈদগী হল্লকপা মীওই খুদিংমক কোবিদ-১৯গী তেস্ত তৌগনি হায়খ্রে। ৱারেপ অসি অতোপ্পা চেন্নৈদগী হল্লকপা মীওই কয়া অমা অতোপ্পা রাজ্যশিংদা পোজিতিব ওইরক্লিবা অসিদগী লৌখিবনি।
• নাগালেন্দঃ গুৱাহাতি হাই কোর্ত, কোহিমা বেঞ্চনা নাগালেন্দ সরকারদা পেত্রোলিয়মগী পোত্থোক্তা কোবিদ-১৯ সেস য়াওহনগী মায়োক্তা থারকখিবা পি.আই.এল.গী পাউখুম চয়োল অহুমগী মনুংদা পীরক্বা হায়খ্রে। নাগালেন্দগী দিফুপারদা মপান্দগী হল্লকপা লোথা মচাশিংবু নাৎকী ওইবা খাংপোকশঙশিংনা ঙাইদুনা লোইরি। নাগাগী চৎনবি মতুং ইন্না শাবা খাংপোকশঙশিং অসিনা লোথা খুন্নাইগী মীওই ১৫ লৈহনগনি।
• ত্রিপুরাঃ হৌজিক চত্থরিবা লায়চৎ অসিগী মতাংদা সি.এম.না হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল বিভাগ অমসুং অতোপ্পা অৱাংবা থাক্কী ওফিসিএলশিংগা য়েংশিনবগী মীফম ফমখ্রে।