Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
811.69 LMT food grains stock available with Food Corporation of India
Under Atma Nirbhar Bharat Package, 22,812 MT of food grains distributed to 45.62 lakh beneficiaries in May and June; 2,092 MT gram also distributed by States/UTs
Under PMGKAY, from April-June 82.16 LMT Food grains distributed to around 164 crores beneficiaries
12 JUN 2020 3:32PM by PIB Delhi
Total food grain stock:
As per the Food Corporation of India report dated 11.06.2020, FCI currently has 270.89 LMT rice and 540.80 LMT wheat. Hence, a total of 811.69 LMT food grain stock is available (excluding the ongoing purchase of wheat and paddy, which have not yet reached the godown). About 55 LMT food grains is required for a month under NFSA and other welfare schemes.
Since the lockdown, about 117.43 LMT food grains have been lifted and transported through 4194 rail rakes. Apart from the rail route, transportation was also done through roads and waterways. A total of 245.23 LMT has been transported. 15,500 MT grains was transported through 13 ships. Total 11.68 LMT food grains have been transported to the North-Eastern States.
Food grain distribution to migrant labourers:
(Atma Nirbhar Bharat Package)
Under Atma Nirbhar Bharat package, Government of India has decided that 8 LMT food grains will be provided to about 8 Crore migrant labourers, stranded and needy families, who are not covered under NFSA or State scheme PDS cards. 5 Kg of food grain per person is being distributed free of cost for the months of May and June to all migrants. The states and UTs have lifted 5.48 LMT of food grains and distributed 22,812 MT of food grains to total 45.62 lakh (in the May 35.32 lakh and in June 10.30 lakh) beneficiaries. The Government of India also approved 39,000 MT pulses for 1.96 crore migrant families. 8 Crore migrant labourers, stranded and needy families, who are not covered under NFSA or State scheme PDS cards will be given 1 kg of gram/dal per family for the month of May and June for free. This allocation of gram/dal is being done according to the need of the states.
Around 33,916 MT gram/dal have been dispatched to the states and UTs. A total 23,733 MT gram has been lifted by various States and UTs. 2,092 MT gram has been distributed by the states and UTs. The Government of India is bearing 100% financial burden of approximately Rs. 3,109 crores for food grain and Rs 280 crores for gram under this scheme.
Pradhan Mantri Garib Kalyan Ann Yojana:
Food grain (Rice/Wheat)
Under the PMGKAY, for the 3 months April-June a total of 104.3 LMT rice and 15.2 LMT wheat is required of which 94.71 LMT rice and 14.20 LMT wheat have been lifted by various States and UTs. A total of 108.91 LMT food grains has been lifted. In the month of April 2020 , 37 LMT (92 %) food grains have been distributed to 74 crore beneficiaries, in May 2020, total 35.82 LMT (90%) food grains distributed to 71.64 crores beneficiaries and in the month of June 2020, 9.34 LMT (23%) food grains have been distributed to 18.68 crores beneficiaries. The Government of India is bearing 100% financial burden of approximately Rs. 46,000 crores under this scheme. Wheat has been allocated to 6 States/UTs, - Punjab, Haryana, Rajasthan, Chandigarh, Delhi and Gujarat and rice has been provided to the remaining States/UTs.
Pulses
As regards Pulses, the total requirement for the three months is 5.87 LMT. The Government of India is bearing 100% financial burden of approximately Rs 5,000 crore under this scheme. So far, 5.50 LMT Pulses have been dispatched to States/UTs and 4.91 LMT have reached the States/UTs, while 3.06 LMT pulses has been distributed. A total of 11.87 LMT pulses (Toor- 6.12 LMT, Moong-1.60 LMT, Urad-2.38 LMT, Chana-1.30 LMT and Masur-0.47 LMT ) is available in the stock as on 10.6.2020.
Food grain Procurement:
As on 11.06.2020, total 376.58 LMT wheat (RMS 2020-21) and 734.58 LMT rice (KMS 2019-20) were procured.
Open Market Sales Scheme (OMSS):
Under the OMSS, the rates of Rice is fixed at Rs.22/kg and Wheat at Rs.21/kg. FCI has sold 5.57 LMT wheat and 8.90 LMT rice through OMSS during the lockdown period.

গ্ৰাহক পৰিক্ৰমা, খাদ্য আৰু ৰাজহুৱা বিতৰণ মন্ত্ৰালয়
৮১১.৬৯ লাখ মেট্ৰিকটন খাদ্য সামগ্ৰী মজুত আছে ভাৰতীয় খাদ্য নিগমৰ হাতত
আত্মনিৰ্ভৰ পেকেজৰ অধীনত মে’ আৰু জুন মাহত ৪৫.৬২ লাখ হিতাধিকাৰীক ২২,৮১২ মেট্ৰিক টন খাদ্য সামগ্ৰী বিতৰঁ কৰা হৈছে; ২,০৯২ মেট্ৰিক টন দাইলো ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ দ্বাৰা বিতৰণ কৰা হৈছে
পিকেজিকেএৱাইৰ অধীনত এপ্ৰিল-জুনত ১৬৪ কোটি হিতাধিকাৰীক ৮২.১৬ লাখ মেট্ৰিক টন খাদ্য সামগ্ৰী বিতৰণ কৰা হৈছে
12 JUN 2020 3:32PM by PIB Guwahati
মুঠ সংগৃহীত খাদ্যশস্যৰ পৰিমাণঃ-
১১.০৬.২০২০ৰ হিচাপ অনুসৰি ভাৰতীয় খাদ্য নিঘেঁহু(এফচিআই) ৰ হাতত ২,৭০,৮৯,০০০ মেট্রিকটন চাউল আৰু ৫,৪০,৮০,০০০ মেট্রিকটন ঘেঁহু মজুত আছে৷ অর্থাৎ বর্তমান এফচিআইৰ হাতত মজুত আছে ৮,১১.৬৯ লাখ মেট্রিকটন খাদ্যশস্য। বর্তমান যিবোৰ ঘেঁহু আৰু ধান ক্ৰয় কৰা হৈছে, সেইবোৰৰ হিচাপ ইয়াত অন্তৰ্ভূক্ত হোৱা নাই। প্ৰতি মাহে ৰাষ্ট্ৰীয় খাদ্য সুৰক্ষা আইন আৰু অন্যান্য কল্যাণকামী আঁচনি অনুসৰি ৫৫ লাখ মেট্রিকটন খাদ্যশস্যৰ প্ৰয়োজন হয়।
লকডাউনৰ পাছৰে পৰা ১,১৭.৪৩ লাখ মেট্রিকটন খাদ্যশস্য ৪১৯৪খন ৰে’লৰ ৰেকৰ দ্বাৰা বিভিন্ন স্থানলৈ সৰবৰাহ কৰা হৈছে৷ ৰে’লপথৰ উপৰি পথ পৰিবহণ আৰু জলপথেৰেআৰু খাদ্যশস্য পৰিবহণ কৰা হৈছে৷ এই সময়ছোৱাত যোগান ধৰা মুঠ খাদ্যশস্যৰ পৰিমাণ ২,৪৫.২৩ লাখ মেট্রিকটন। ১৩খন জাহাজত ১৫,৫০০ মেট্রিকটন খাদ্যশস্য পৰিবহণ কৰা হৈছে। উত্তৰপূর্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যসমূহৰ বাবে ১১.৬৮ লাখ মেট্রিকটন খাদ্যশস্য যোগান ধৰা হৈছে৷
প্ৰব্ৰজিত শ্ৰমিকৰ বাবে খাদ্যশস্য বিতৰণঃ
(আত্মনির্ভৰ ভাৰত পেকেজ)
কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে আত্মনির্ভৰ ভাৰত পেকেজৰ জৰিয়তে ৮ কোটি প্ৰব্ৰজিত শ্ৰমিক, আৱদ্ধ পৰিয়াল আৰু দৰিদ্ৰতম পৰিয়ালসমূহৰ বাবে ৮ লাখ মেট্রিকটন খাদ্যশস্য বিতৰণ কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছে। এই লোকসকলৰ কোনোৱেই ৰাষ্ট্ৰীয় খাদ্য সুৰক্ষা আইন অথবা ৰাজ্যিক পৰ্যায়ৰ ৰাজহুৱা বিতৰণ ব্যৱস্থাৰ আআৰুতাত নাছিল৷ চৰকাৰে সিদ্ধান্ত লৈছে যে মে’ আৰু জুন মাহত এওঁলোকৰ গাইপতি ৫ কেজিকৈ খাদ্যশস্য বিতৰণ কৰিব৷ ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহত ৫.৪৮ লাখ মেট্রিকটন খাদ্যশস্য ইতিমধ্যে সংগ্ৰহ কৰিছে। এতিয়ালৈকে ৪৫.৬২ লাখ হিতাধিকাৰীৰ বাবে ২২.৮১২ মেট্রিকটন খাদ্যশস্য বিতৰণ কৰা হৈছে৷ মে’ মাহত ৪৫.৩২ লাখ আৰু জুন মাহত এতিয়ালৈকে ১০.৩০ লাখ হিতাধিকাৰী এই আঁচনিৰ সুবিধা লাভ কৰিছে৷ কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ১.৯৬ কোটি প্ৰব্ৰজিত পৰিয়ালৰ বাবে ৩৯ হাজাৰ মেট্রিকটন দাইল আৱণ্টন কৰিছে। ৮ কোটি প্ৰব্ৰজিত শ্ৰমিক, আৱদ্ধ হৈ থকা তথা অভাৱগ্ৰস্ত পৰিয়ালক মে’ আৰু জুন মাহত পৰিয়ালে প্ৰতি ১ কেজি দাইল পাব৷ ৰাজ্যসমূহৰ চাহিদা অনুসৰি এই দাইল প্ৰদান কৰা হৈছে৷
ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহক ইতিমধ্যে ৩৩,৯১৬ মেট্রিকটন বুট অথবা দাইল যোগান ধৰা হৈছে৷ বিভিন্ন ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলে ২৩,৭৩৩ মেট্রিকটন বুট সংগ্ৰহ কৰিছে। ইতিমধ্যে ২,০৯২ মেট্রিকটন বুট বিতৰণ কৰা হৈছে৷ কেন্দ্ৰই এই আঁচনিৰ সকলো বিত্তীয় বোজা বহন কৰিব–খাদ্যশস্যৰ বাবে ৩,১০৯ কোটি টকা আৰু বুটৰ বাবে ২৮০ কোটি টকা ব্যয় হ’ব৷
প্ৰধানমন্ত্রী গৰীব কল্যাণ অন্ন যোজনাঃ-
খাদ্যশস্য (চাউল / ঘেঁহু)
প্ৰধানমন্ত্রী গৰীব কল্যাণ অন্ন যোজনাৰ অধীনত এপ্রিলৰ পৰা জুন মাহলৈকে ১.৪৩০ লাখ মেট্রিকটন চাউল আৰু ১৫.২০ লাখ মেট্রিকটন ঘেঁহুৰ প্ৰয়োজন। ইয়াৰ ভিতৰত বিভিন্ন ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল ৯৪.৭১ লাখ মেট্রিকটন চাউল আৰু ১৪.২০ লাখ মেট্রিকটন ঘেঁহু সংগ্ৰহ কৰিছে। এপ্রিল মাহত ৩৭ লাখ মেট্রিকটন খাদ্যশস্য (৯২%) ৭৪ কোটি হিতাধিকাৰীক, মে’ মাহত ৩৫.৮২ লাখ মেট্রিকটন খাদ্যশস্য (৯০%) ৭১.৬৪ কোটি হিতাধিকাৰীক আৰু জুন মাহত এতিয়ালৈকে ৯.৩৪ লাখ মেট্রিকটন খাদ্যশস্য (২৩%) ১৮.৬৮ কোটি হিতাধিকাৰীৰ মাজত বিতৰণ কৰা হৈছে৷ কেন্দ্ৰই এই আঁচনিৰ সম্পূৰ্ণ বিত্তীয় বোজা বহন কৰিছে–যাৰ মুঠ পৰিমাণ ৪৬,০০০ কোটি টকা৷ পাঞ্জাৱ, হাৰিয়ানা, ৰাজস্থান, গুজৰাট, চণ্ডীগড় আৰু দিল্লী-এই ৬খন ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ বাবে ঘেঁহু আৰু বাকী ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ বাবে চাউল যোগান ধৰা হৈছে৷
দাইলঃ-
৩ মাহৰ বাবে ৫.৮৭ লাখ মেট্রিকটন দাইলৰ প্ৰয়োজন। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ইয়াৰ বাবে সমগ্ৰ বিত্তীয় বোজা বহন কৰিছে। যাৰ মুঠ পৰিমাণ ৫০০০ কোটি টকা। এতিয়ালৈকে ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহক ৫.৫০ লাখ মেট্রিকটন দাইল যোগান ধৰা হৈছে আৰু ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ হাতত ৪.৯১ লাখ মেট্রিকটন দাইল গৈ পাইছে। ইয়াৰে ভিতৰত ৩৬০০০ লাখ মেট্রিকটন দাইল বিতৰণ কৰা হৈছে৷ ১০ জুনলৈকে এফচিআইৰ হাতত ১১.৮৭ লাখ মেট্রিকটন দাইল মজুত আছে৷ ইয়াৰে ভিতৰত ৰহৰ দাইল ৬.১২ লাখ মেট্রিকটন, মগু দাইল ১.৬০ লাখ মেট্রিকটন, বিউলিৰ দাইল ২.৩৮ লাখ মেট্রিকটন, বুট দাইল ১.৩০ লাখ মেট্রিকটন আৰু মচুৰদাইল ৪৭,০০০ মেট্রিকটন আছে৷
খাদ্যশস্য সংগ্ৰহঃ-
১১ জুনলৈকে ৩৭৬.৫৮ লাখ মেট্রিকটন ঘেঁহু আৰু ৭৩৪.৫৮ লাখ মেট্রিকটন চাউল সংগ্ৰহ কৰা হৈছে৷
মুকলি বজাৰত বিক্রী আঁচনিঃ
মুকলি বজাৰত বিক্রী আঁচনিৰ অধীনত চাউলৰ দাম ২২ টকা কেজি দৰত আৰু ঘেঁহুৰ দাম ২১ টকা কেজি দৰ ধার্য কৰা হৈছে৷ এফচিআয়ে লকডাউনৰ সময়ছোৱাত ৫.৫৭ লাখ মেট্রিকটন ঘেঁহু আৰু ৮ লাখ ৯০ হাজাৰ মেট্রিকটন চাউল এই আঁচনিৰ মাধ্যমেৰে মুকলি বজাৰত বিক্রী কৰিছে৷