Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
811.69 LMT food grains stock available with Food Corporation of India
Under Atma Nirbhar Bharat Package, 22,812 MT of food grains distributed to 45.62 lakh beneficiaries in May and June; 2,092 MT gram also distributed by States/UTs
Under PMGKAY, from April-June 82.16 LMT Food grains distributed to around 164 crores beneficiaries
12 JUN 2020 3:32PM by PIB Delhi
Total food grain stock:
As per the Food Corporation of India report dated 11.06.2020, FCI currently has 270.89 LMT rice and 540.80 LMT wheat. Hence, a total of 811.69 LMT food grain stock is available (excluding the ongoing purchase of wheat and paddy, which have not yet reached the godown). About 55 LMT food grains is required for a month under NFSA and other welfare schemes.
Since the lockdown, about 117.43 LMT food grains have been lifted and transported through 4194 rail rakes. Apart from the rail route, transportation was also done through roads and waterways. A total of 245.23 LMT has been transported. 15,500 MT grains was transported through 13 ships. Total 11.68 LMT food grains have been transported to the North-Eastern States.
Food grain distribution to migrant labourers:
(Atma Nirbhar Bharat Package)
Under Atma Nirbhar Bharat package, Government of India has decided that 8 LMT food grains will be provided to about 8 Crore migrant labourers, stranded and needy families, who are not covered under NFSA or State scheme PDS cards. 5 Kg of food grain per person is being distributed free of cost for the months of May and June to all migrants. The states and UTs have lifted 5.48 LMT of food grains and distributed 22,812 MT of food grains to total 45.62 lakh (in the May 35.32 lakh and in June 10.30 lakh) beneficiaries. The Government of India also approved 39,000 MT pulses for 1.96 crore migrant families. 8 Crore migrant labourers, stranded and needy families, who are not covered under NFSA or State scheme PDS cards will be given 1 kg of gram/dal per family for the month of May and June for free. This allocation of gram/dal is being done according to the need of the states.
Around 33,916 MT gram/dal have been dispatched to the states and UTs. A total 23,733 MT gram has been lifted by various States and UTs. 2,092 MT gram has been distributed by the states and UTs. The Government of India is bearing 100% financial burden of approximately Rs. 3,109 crores for food grain and Rs 280 crores for gram under this scheme.
Pradhan Mantri Garib Kalyan Ann Yojana:
Food grain (Rice/Wheat)
Under the PMGKAY, for the 3 months April-June a total of 104.3 LMT rice and 15.2 LMT wheat is required of which 94.71 LMT rice and 14.20 LMT wheat have been lifted by various States and UTs. A total of 108.91 LMT food grains has been lifted. In the month of April 2020 , 37 LMT (92 %) food grains have been distributed to 74 crore beneficiaries, in May 2020, total 35.82 LMT (90%) food grains distributed to 71.64 crores beneficiaries and in the month of June 2020, 9.34 LMT (23%) food grains have been distributed to 18.68 crores beneficiaries. The Government of India is bearing 100% financial burden of approximately Rs. 46,000 crores under this scheme. Wheat has been allocated to 6 States/UTs, - Punjab, Haryana, Rajasthan, Chandigarh, Delhi and Gujarat and rice has been provided to the remaining States/UTs.
Pulses
As regards Pulses, the total requirement for the three months is 5.87 LMT. The Government of India is bearing 100% financial burden of approximately Rs 5,000 crore under this scheme. So far, 5.50 LMT Pulses have been dispatched to States/UTs and 4.91 LMT have reached the States/UTs, while 3.06 LMT pulses has been distributed. A total of 11.87 LMT pulses (Toor- 6.12 LMT, Moong-1.60 LMT, Urad-2.38 LMT, Chana-1.30 LMT and Masur-0.47 LMT ) is available in the stock as on 10.6.2020.
Food grain Procurement:
As on 11.06.2020, total 376.58 LMT wheat (RMS 2020-21) and 734.58 LMT rice (KMS 2019-20) were procured.
Open Market Sales Scheme (OMSS):
Under the OMSS, the rates of Rice is fixed at Rs.22/kg and Wheat at Rs.21/kg. FCI has sold 5.57 LMT wheat and 8.90 LMT rice through OMSS during the lockdown period.

কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ প্রোসেসিং অমসুং পাব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন মন্ত্রালয়
ফুদ কোর্পরেসন ওফ ইন্দিয়াদা হৱাই-চেংৱাইগী এল.এম.তি. ৮১১.৬৯ স্তোক্তা লৈরে
অত্মা নির্ভর ভারত পেকেজকী মখাদা, মে অমসুং জুনদা বেনেফিসরী লাখ ৪৫.৬২দা হৱাই-চেংৱাইগী এল.এম.তি. ২২,৮১২ য়েন্থোকখ্র; চানা এম.এল. ২,০৯২সু স্তেৎশিং/য়ু.তি.শিংনা য়েন্থোকখ্রে
পি.এম.জি.কে.এ.আই.গী মখাদা, এপ্রিল-জুন ফাওবদা বেনেফিসরী কোতি ১৬৪রোমদা হৱাই-চেংৱাইগী এল.এম.তি. ৮২.১৬ য়েন্থোকখ্র
12 JUN 2020 3:32PM by PIB Imphal
অপুনবা হৱাই-চেংৱাইগী স্তোক:
ফুদ কোর্পরেসন ওফ ইন্দিয়াগী তাং ১১.০৬.২০২০গী রিপোর্তকী মতুং ইন্না, হৌজিক এফ.সি.আই.দা চেং এল.এম.তি. ২৭০.৮৯ অমসুং গেহু এল.এম.তি. ৫৪০.৮০ লৈরি। মরমসিদগী, হৱাই-চেংৱাইগী অপুনবা স্তোক এল.এম.তি ৮১১.৬৯ লৈরি (হৌজিক লৈশিল্লিবা গোদাউন য়ৌরক্ত্রিবা গেহু অমসুং ফৌ য়াওদনা)। নাফশা অমসুং অতৈ-অতোপ্পা য়াইফ তৌরাংগী স্কিমশিংগী মখাদা থা অমগী হৱাই-চেংৱাইগী এল.এম.তি ৫৫ রোম মথৌ তাই।
লোকদাউন তৌখিবদগী, রেল রেক ৪১৯৪গী খুত্থাংদা হৱাই-চেংৱাইগী এল.এম.তি ১১৭.৪৩রোম চীংখি অমসুং হোনখি। রেলগী লম্বেলদা পুবগী মথাক্তা, লেম্বী অমসুং ঈশিংগী লম্বেলগী খুথাংদসু হোনখি। অপুনবা এল.এম.তি. ২৪৫.২৩ হোনখি। জহাজ ১৩গী খুত্থাংদা হৱাই-চেংৱাইগী এম.তি ১৫,৫০০ হোনখি। অৱাং-নোংপোক্কী স্তেৎশিংদা অপুনবা হৱাই-চেংৱাইগী এল.এম.তি ১১.৬৮ হোনখি।
মাইগ্রেন্ত লেবর্রশিংদা হৱাই-চেংৱাই য়েন্থবা:
(অত্মা নির্ভর ভারত পেকেজ)
অত্মা নির্ভর ভারত পেকেজকী মখাদা, নাফশা নত্রগা স্তেৎকী স্কিমগী পি.দি.এস. কার্দশিংনা কোনশিন্দবা মাইগ্রেন্ত লেবর্রন, পান্দুনা লৈরিবা অমসুং লাইরবা ইমুং কোতি ৮দা ভারত সরকারনা হৱাই-চেংৱাইগী এল.এম.তি ৮ পীনবা ৱারেপনখি। মে অমসুং জুন থাগী ওইনা মীওই অমদা হৱাই-চেংৱাইগী কিলোগ্রাম ৫ মাইগ্রেন্ত পুম্নমক্তা লেম্না য়েন্থোকখি। স্তেৎশিং অমসুং য়ু.তি.শিংনা হৱাই-চেংৱাইগী এল.এম.তি ৫.৪৮ চীংখি অমসুং হৱাই-চেংৱাইগী এল.এম.তি ২২,৮১২ অসি অপুনবা বেনেফিসরী লাখ ৪৫.৬২দা (মেদা লাখ ৩৫.৩২ অমসুং জুনদা লাখ ১০.৩০) য়েন্থোকখি। মাইগ্রেন্তগী ইমুং-মনুং কোতি ১.৯৬কীদমক ভারত সরকারনা হৱাই এম.তি. ৩৯,০০০ পীবদা য়াখি। নাফশা নত্রগা স্তেৎকী স্কিমগী পি.দি.এস. কার্দশিংনা কোনশিন্দবা মাইগ্রেন্ত লেবর্রন, পান্দুনা লৈরিবা অমসুং লাইরবা ইমুং কোতি ৮দা মে অমসুং জুন থাগী ওইনা লেম্না ইমুং অমদা চনা/হৱাই কিলোগ্রাম ১ পীরগনি। চনা/হৱাই পীথনবা অসি স্তেৎশিংগী মথৌ তাবা অদুগী মখা পোন্না তৌবনি।
চাউরাকনা চনা/হৱাই এম.তি. ৩৩,৯১৬ স্তেৎশিং অমসুং য়ু.তি.শিংদা থাদোকখ্রে। তোঙান তোঙানবা স্তেৎশিং অমসুং য়ু.তি.শিংনা অপুনবা চনা এম.তি. ২৩,৭৩৩ চীংখি। স্তেৎশিং অমসুং য়ু.তি.শিংনা চনা এম.তি. ২,০৯২ য়েন্থোকখ্রে। স্কিম অসিগী মখাদা চাউরাকনা হৱাই-চেংৱাইগী লুপা কোতি ৩,১০৯ অমসুং চনাগী লুপা কোতি ২৮০গী শেনথুমগী পোৎলুম ১০০% ভারত সরকারনা পুরি।
প্রধান মন্ত্রী গরিব কল্যন অন য়োজনা:
হৱাই-চেংৱাই (চেং/গেহু)
পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই.গী মখাদা, এপ্রিল-জুন থা অহুম অসিগীদমক অপুনবা চেং এল.এম.তি. ১০৪.৩ অমসুং গেহু এম.এম.তি. ১৫.২ মথৌ তাবগী মনুং চেং এল.এম.তি. ৯৪.৭১ অমসুং গেহু এম.এম.তি. ১৪.২০দি তোঙান তোঙানবা স্তেৎশিং অমসুং য়ু.তি.শিংনা চীংখি। অপুনবা হৱাই-চেংৱাইগী এল.এম.তি ১০৮.৯১ চীংখি। ২০২০গী এপ্রিল থাদা হৱাই-চেংৱাইগী এল.এম.তি ৩৭ (৯২%) বেনেফিসরী কোতি ৭৪দা য়েন্থোকখি, ২০২০গী মে থাদা অপুনবা হৱাই-চেংৱাইগী এল.এম.তি ৩৫.৮২ (৯০%) বেনেফিসরী কোতি ৭১.৬৪দা য়েন্থোকখি অমসুং ২০২০গী জুন থাদা হৱাই-চেংৱাইগী এল.এম.তি ৯.৩৪ (২৩%) বেনেফিসরী কোতি ১৮.৬৮দা য়েন্থোকখি। স্কিম অসিগী মখাদা চাউরাকনা লুপা কোতি ৪৬,০০০গী শেনথুমগী পোৎলুম ১০০% ভারত সরকারনা পুরি। পঞ্জাব, হরিয়না, রাজস্থান, চন্দিগর, দিল্লি অমসুং গুজরাৎ – স্তেৎ/য়ু.তি. ৬তা গেহু পীথখ্রে অমসুং লেমহৌরিবা স্তেৎশিং/য়ু.তি.শিংদা চেং পীথখ্রে।
হৱাইশিং
হৱাইগী ওইনা থা অহুমগী ওইনা মথৌ তাবা অসি পুন্না এল.এম.তি. ৫.৮৭ ওই। স্কিম অসিগী মখাদা চাউরাকনা লুপা কোতি ৫,০০০গী শেনথুমগী পোৎলুম ১০০% ভারত সরকারনা পুরি। হৌজিক ফাওবদা স্তেৎশিং/য়ু.তি.শিংদা হৱাই এল.এম.তি. ৫.৫০ থাদোকখ্রে অমসুং এল.এম.তি. ৪.৯১না স্তেৎশিং/য়ু.তি.শিংদা য়ৌখ্রে, অদুগা হৱাই এল.এম.তি. ৩.০৬ য়েন্থোকখ্রে। ১০.০৬.২০২০ ফাওবদা অপুনবা হৱাই এল.এম.তি. ১১.৮৭ (তুর- এল.এম.তি. ৬.১২, মুক- এল.এম.তি. ১.৬০, উরোন- এল.এম.তি. ২.৩৮, চনা- এল.এম.তি. ১.৩০ অমসুং মুসোরি- এল.এম.তি. ০.৪৭)গী স্তোক লৈরি।
হৱাই চেংৱাই পৈশিনবা:
১১.০৬.২০২০ ফাওবদা পুন্না গেহুগী এল.এম.তি. ৩৭৬.৫৮ (আর.এম.এস. ২০২০-২১) অমসুং চেংগী এল.এম.তি. ৭৩৪.৫৮ (কে.এম.এস ২০১৯-২০) পৈশিনখি।
ওপন মার্কেৎ সেল্স স্কিম (ও.এম.এস.এস.):
ও.এম.এস.এস.গী মখাংদা, চেংগী মমল কিলোগ্রাম অমদা লুপা ২২ অমসুং গেহুগী কিলোগ্রাম অমদা লুপা ২১দা লেপ্পে। লোকদাউন মনুংদা ও.এম.এস.এস.গী খুত্থাংদা এফ.সি.আই.না গেহু এল.এম.তি. ৫.৫৭ অমসুং চেং এল.এম.তি. ৮.৯০ য়োনখি।