Ministry of Housing & Urban Affairs
Measures to be taken by States/ UT’s/ Cities/Metro Rail Companies in view of COVID-19 for providing urban transport services
MOHUA issues Advisory
12 JUN 2020 11:44AM by PIB Delhi
The Ministry of Housing and Urban Affairs in an advisory issued to the States, Union Territories, Cities, and Metro Rail Companies has suggested a three-pronged strategy which may be adopted in a phased manner [Short (within 6 months), Medium (within 1 year) & Long term (1-3 years)]. The advisory sent by Sh Durga Shanker Mishra, Secretary, Ministry of Housing and Urban Affairs’ suggests:-
i. Encourage & Revive Non-Motorised Transport (NMT)-As most of the urban trips are clocked in under five kilometres, NMT offers perfect opportunity to implement in this COVID 19 crisis as it requires low cost, less human resource, easy & quick to implement, scalable and environment friendly.
ii. Recommencing Public Transport with greater confidence of Commuters-Public transport is the backbone in urban areas especially for the low/middle income commuters for which these services are the mainstay of their daily transit needs. However, it is imperative at this stage that transmission of infection through usage of public transport should be curbed by adopting the right sanitization, containment and social distancing measures.
iii. Active utilization of technology to curb the spread of virus- Enabling technologies such as Intelligent Transportation System (ITS), indigenous cashless and touch less system like BHIM, PhonePe, Google Pay, PayTM etc.and National Common Mobility Card (NCMC)will reduce human interaction, in operations of public transit systems.
The advisory has been issued in view of COVID-19 pandemic which has suddenly impacted our way of life and that of our local, regional and global transport systems.
1.​Evidence shows that there is a steep drop in public transport ridership volumes by 90%. Further, it has been observed that there is upto 60% reduction in air pollution. Re-establishing the earlier level of ridership in public transport is a big challenge for cities, as people may be looking for more options especially personal modes that allow for safer travel in the post lockdown scenario.
2. In order to avoid resurgence of car and other private vehicle usage, many cities around the world have encouraged e-ticketing, digital payments and reallocating street space for cycling and pedestrians through street closures, creating Non-Motorized Transport (NMT) priority zones, pop-up bike lanes & sidewalks, providing parking and charging equipments and financing options to make cycling more accessible. Some of the important initiatives taken recently in view of COVID-19 to promote NMT by these cities are as follows:
• New York has added 40 miles of new NMT lanes to support cyclists;
• Oakland, USA has closed 10% of its streets for motor vehicles;
• Bogotá, Colombia has added 76 km of cycle overnight;
• In Milan, Italy, 22miles of streets has been transformed to cycling lanes
• Auckland, New Zealand has removed on-street car parking and built up 17 km of temporary bike lanes in addition to widening of existing bike and foot paths.Also, city has developed a program to fund pop up bike lanes;
• Promotion of bike sharing in China has led to 150% increase in trips nationwide during lockdown; and
• In UK, local businesses relocate road space for pedestrians to allow residents to respect social distancing guidelines, while queuing outside shops
3. Various studies conducted by MoHUA show that about 16-57% of urban commuters are pedestrian and about 30-40% of commuters use bicycles in the country depending on the size of the city. Considering this as an opportunity, elevating the priority of these modes in this testing times gives travellers another private vehicle alternative, which is clean, safe, secured particularly, if it is integrated with other modes and affordable for all. This area is one of the thrust areas of National Urban Transport Policy-2006[NUTP-2006]. It will also generate employment opportunity for the work force in NMT industry.
4. India has a robust 700 Kms of operational metro rail in 18 major cities and a BRT network of about 450 kms operational in 11 cities across the country carrying 10 million passengers daily. But due to the social distancing norms being practiced, their capacities would be utilized at 25 to 50 percent of pre-corona virus levels. Such dramatic and dynamic changes in demand and supply will require complementing these public transport systems with alternative modes of transit.
5. MoHUA has undertaken several rounds of discussions with the subject matter experts, Industry experts, operators, World Bank and other eminent urban transport experts in the country and other parts of world, who have clearly outlined, that there will be change in characteristic of urban mobility post COVID-19. With a sense of insecurity in the minds of the public in travelling in public transport during these testing times, in all possibilities, there will be increase in number of private vehicles on road, which will not only create pollution but eat away space for other modes of public transport besides adversely affecting road safety and increase air pollution level and serious congestions on the roads.
6. However, in India, where ownership of personal modes is still at relatively low level and a large majority of public transport users are captive users with limited transport options, providing safe and reliable mobility options for these users will be a priority for cities, especially those that can no longer be catered owing to the capacity constraints imposed by social distancing. Public transport, both buses and metro, form the backbone of many cities, and with more than halving of capacity, cities will need to ensure alternative mobility options to keep their cities moving as the economies restart.
7. COVID-19 has given us opportunity to visit different Public Transport options and come out with solutions, which are green, pollution-free, convenient and sustainable. Such a strategy has to give major focus on Non-Motorized Transport and Public Transport with use of technology in a big way for making all kinds of payments before or during the transit and providing information system to commuters. Even the shopping area should and gradually be pedestrianised to decongest them and make them more accessible to public for a pleasant and safe experience.

হাউশিং অমসুং অর্বান পোবর্তী এল্লিবেসন মন্ত্রালয়
কোবিদ-১৯গী য়েংদুনা অর্বান ত্রান্সপোর্ত সর্বিস পীনবা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং/শহরশিং/মেত্রো রেল কম্পেনীশিংনা পায়খৎকদবা থবকশিং এম.ও.ঐচ.য়ু.এ.না এদবাইজরী ফোংখ্রে
12 JUN 2020 11:44AM by PIB Imphal
হাউজিং অমসুং অর্বান এফিয়ার্স মন্ত্রালয়না রাজ্যশিং, য়ু.তি.শিং, শহরশিং অমসুং মেত্রো রেল কম্পেনীশিংদা মশা অহুম লোংবা পথাপ অমা মথং-মথং [অতেনবা (থা ৬কী মনুংদা), ময়ায় ওইরপ্পা মতম (চহী ১গী মনুংদা) উমসুং অশাংবা মতমগী (চহী ১-৩)] ওইনা পায়খৎনবা এদবাইজরী অমা ফোংখ্রে। হাউশিং অমসুং অর্বান এফিয়ার্সকী মন্ত্রী শ্রী দুর্গা শঙ্কর মিশ্রানা ফোংখিবা এদাবাইজরীদা য়াওবশিংদুদিঃ
১) নন-মোতোরাইজ ত্রান্সপোর্ত (এন.এম.তি.) হৌবা অমসুং পুক্নিং থৌগৎপাঃ অর্বানগী মফমশিংদা চৎপশিং অসি কিলোমীতর ৫গী মনুংদা লৈবনা এন.এম.তি. অসি শেল য়াম্না চংদবা, মীওই য়াম্না চংদবা, থবক ওইনা পাংথোকপদা লায়বা অমসুং অথুবা ওইবা অমসুং অকোয়বগী ওইনা য়াম্না চান্নবা ওইবনা কোবিদ-১৯গী মনুংদা হৌবগী খুদোংচাবা কয়া অমা পীগনি।
২) মীয়াম্না য়াম্না থাজবগী মতুং ইন্না অনেম্বা/ময়ায় ওইবা শেন্থোক লৈবা মীওইশিংগী নোংমগী তঙাই ফদনা চত্থোক চৎশিনগী তঙাইফদবদা মতেং পাংলিবা মীয়ামগী ওইবা চত্থোক চৎশিন তৌনবা পাম্বৈ অমুক হৌদোকপা অসিনা অর্বান মফমশিংগী বেকবোন ওইগনি। তৌবতবু তাঙ্কক অসিদা সেনিতাইজেসন নিংথিনা তৌদুনা অমসুং সোসিএল দিস্তেন্সিংগী কাংলোনশিং পাংথোকপনা মীয়ামগী চত্থোক চৎশিন তৌবগী পাম্বৈদগী লায়না শন্দোরকপা থিংনবা হোৎনবা অসিসু য়াম্না মরু ওই।
৩) তেক্নোলোজী নিংথিনা শিজিন্নদুনা ভাইরস শন্দোকপা থিংবাঃ ইন্তেল্লিজেন্ত ত্রান্সপোর্ত সীস্তেম (আই.তি.এস.), ভিম, ফোনপে, গুগল পে, পে তি.এম.নচিংবা ইন্দিজিনিয়স কেশলেস অমসুং তচ লেস সর্বিসশিং অমসুং নেস্নেল কম্মন মোবিলিতী কার্দ (এন.সি.এম.সি.) শিজিন্নবনা পব্লিক ত্রান্সপোর্ত সীস্তেমদা অমগা অমগা শোক্ন-শম্নবগী চাং হন্থহনগনি।
এদবাইজরী অসি ঐখোয়গী পুন্সি মহিং অমসুং ঐখোয়গী মনাক নকপা মফমশিং অমসিং মালেমগী ত্রান্সপোর্তকী পথাপ্তা অথুবা মতমদা অয়েৎপা পীরক্লিবা কোবিদ-১৯গী লায়চৎ অসি য়েংদুনা শেম্বনি।
১. মীয়ামগী ত্রান্সপোর্ত সীস্তেম শিজিন্নবদা ৯০%গী অচৌবা হন্থবা লৈ হায়বসি ঐখোয়না উবা ফংলে। মখা তানা মসিনা এয়র পোল্যুসন্দা ৬০%গী চাংদসু হন্থহল্লে। মীয়াম্না হান্না শিজিন্নরম্বা পব্লিক ত্রান্সপোর্তকী পথাপশিং অসি নৌনা অমুক হৌদোকপদা শহরশিংদদি খুদোংচাদবা অমা ওইগনি মরমদি লোকদাউনগী মতুংদদি মীওই কয়া অমনা তেক্ত কায়দনা চত্থোক চৎশিন তৌবা য়াবা মশাগী ওইবা পাম্বৈ কয়া অমা ওইনা য়েংলক্লগনি।
২. কার অমসুং লন্নাইগী গারিশিং অমুক শিজিন্নবা হৌরকপা থিংনবা মালেমগী শহর কয়া অমদি ই.-তিকেতিং, দিজিতেল পেমেন্ত সমুং লম্বী কয়া থিংদুনা সাইকল থৌবা য়াবা অমসুং চত্থোক চৎশিন তৌবা য়াবা মফম শেমদুনা, গাড়ী খামফম অমসুং চার্জিং তৌনবা খুৎলায় পীদুনা নন-মোতোরাইজদ ত্রান্সপোর্ত (এন.এম.তি.) প্রাইওরিতী জোন, পোপ-অপ বাইক লেন অমসুং সাইদৱাল্ক শেম্বা অমসুং সাইকল থৌবা হেনগৎহন্নবা শেল থুমগী খুদোংচাবা পীবাগী থবকশিংদা পুক্নিং থৌগৎলি। শহরশিং অসিনা কোবিদ-১৯গী মওং য়েংদুনা এন.এম.তি. খুমাং চাউশিলহন্নবা হন্দক্তা পায়খৎখিবা থবকশিং মখাদা পীরিঃ
• ন্যু য়োর্ক্না সাইকল থৌবশিংগী এন.এম.তি.গী অনৌবা মেইল ৪০ হেনগৎখ্রে;
• ওকলেন্দ, য়ু.এস.এ.না মোতো গারী চেনবা লম্বী ১০% থিংজিনখ্রে;
• বোগোতা, কোলুম্বিয়ানা থাখায়গী মনুংদা সাইকলগী লম্বী কিলোমীতর ৭৬ হেনগৎখ্রে;
• মিলান, ইতালীদা লম্বী মাইল ২২ অসি সাইকল থৌফম ওন্থোকখ্রে;
• ওকলেন্দ, ন্যু জিলেন্দনা লম্বীদা লৈবা কার খামফম লৌথোক্তুনা বাইক অমসুং ফুত-পাথ লাউথোকহন্দুনা মতম খরগী ওইনা বাইক থৌবা য়াবা কিলোমীতর ১৭কী লম্বী শেমখ্রে। মসিগী মথক্তা শহরসিনা পোপ-অপ বাইক লেন শেম্নবা শেল থাদবগী প্রোগ্রাম অমসু পুথোকখ্রে।
• চাইনাদা বাইক ৱায়নবগী পথাপ হৌদোকখিবদগী লোকদাউন মনুংদা লৈবাক শিনবা থুংনা চত্থোক চৎশিন তৌবদা ১৫০%গী চাংদা হেনগৎখি; অমসুং
• য়ু.কে.দা মফমসিগী ললোন ইতিক তৌবা মীওইশিংনা দুকান মমাংদা মফমসিগী মীওইশিংনা ক্যু লেপ্পদা সোসিএল দিস্তেন্সিং তৌবা য়ানবা হায়দুনা শরক্কী শরুক খরা চত্থোক চৎশিন তৌবা য়াহন্নবা নৌনা শিনখ্রে।
৩. এম.ও.ঐচ.য়ু.এ.না পাংথোকখিবা স্তদী কয়ানা অর্বান মফমশিংদা মীওই ১৬-১৭%তি মখোংনা চৎলি অমসুং শহরগী পাক চাউবা মফমগী মতুং ইন্না চাউরাকপা মীওই ৩০-৪০%না সাইকল থৌই হায়বা উৎলি। ৱাফম অসিবু খুদোংচাবা অমা ওইনা লৌদুনা মসিগী চৎনবি অসিনা হৌজিক্কী ওইরবা লুরবা তাঞ্জাসিদা অতোপ্পা চত্থোক চৎশিন তৌনবা পাম্বৈগী মহুৎ শিনবা য়ারে অমসুং মসিনা মীয়াম্না শেল চংদনা শিজিন্নবা য়াবতা নত্তনা অশেংবা, তেক্ত কায়দবা অমসুং অফবা পাম্বৈ অমা ওইগনি। মসিগী হীরম অসি নেস্নেল অর্বান ত্রান্সপোর্ত পোলিসী – ২০০৬ (এন.য়ু.তি.পি.-২০০৬)কী মিৎয়েং চংবা মফম অমা ওইরিবনি। মসিনা এন.এম.তি. ইন্দস্ত্রীদা থবক ফংবগী খুদোংচাবা অমসু পীগনি।
৪. ভারত্তা মরু ওইবা শহর ১৮দা কিলোমীতর ৭০০কী থবক তৌরিবা মেত্রো রেল অমসুং লৈবাক অসিগী শহর ১১ শিনবা থুংনা নোংমদা পেসেঞ্জর মিলিয়ন ১০ পুথোক পুশিন তৌবা কিলোমীতর ৪৫০গী বি.আর.তি. নেৎৱর্ক্কী চাওরবা মওং অমা লৈ। অদুবু সোসিএল দিস্তেন্সিংগী কাংলোন ইনবগী মতুং ইন্না কোরোনা ভাইরস্কী মতুংদদি মখোয়না তৌবা ঙম্বগী ২৫-৫০% খক শিজিন্নগনি। অসিগুম্বা অচৌবা অহোঙবা অমা লাকপা অসিগীদমক্তা তোঙাবা ত্রান্সপোর্তকী মওং অমা শিনবা তঙাই ফরোই।
৫. এম.ও.ঐচ.য়ু.এ.না লৈবাক অসিগী অমসুং মালেমগী অতোপ্পা মফমশিংগী অখং অহৈশিং, ওপরেতরশিং, ৱর্ল্দ বেঙ্ক অমসুং অতোপ্পা অর্বান ত্রান্সপোর্ত এক্সপর্তশিংগা তাঙ্কক কয়াদা ৱা খন্নখ্রে অমসুং কোবিদ-১৯গী মতুংদদি অর্বান মফমশিংদা চত্থোক চৎশিন তৌবদা অচৌবা অহোঙবা অমা লাক্লগনি হায়বসি পুম্নমক্না য়ানখি। মীয়ামগী ওইবা ত্রান্সপোর্ত সীস্তেম অসিদা চৎপা কিনবদগী লন্নাইগী গারী কয়া অমা লম্বীদা থোরক্কনি অমসুং মসিনা লম্বী চিলহনবা অমসুং এয়র পোল্যুসন্নচিংবা অতোপ্পা খুদোংচাদবা কয়া অমা থোকহনগনি।
৬. তৌবতবু ভারত্তদি মশাগী ওইবা চত্থোক চৎশিনগী পাম্বৈ লৈজবা অসি য়াম্না নেম্মি অমসুং অয়াম্বা মীয়ামদি অতোপ্পা পাম্বৈ লৈতবনা পব্লিক ত্রান্সপোর্ত শিজিন্নৈ অমসুং সোসিএল দিস্তেন্সিং তৌবগী মরম্না মী য়াম্না পুথোক পুশিন তৌবা ঙম্লোইদবগী খুদোংচাদবশিং অসি য়েংলুরগা মখোয়গী ওইনা নিংথিনা চত্থোক চৎশিন তৌনবা মহুৎ অমা শিনবসি শহরশিংগী মরু ওইনা মিৎয়েং চংগদবা থবক অমা ওইগদৌরি। পব্লিক ত্রান্সপোর্তকী বস অমসুং মেত্রো অনিসিনা শহর কয়াগী বেকবোন ওইরি অমসুং মখোয়না পুবা ঙম্বা মীওই তংখায় খক্তমক পুগদবা অসিনা শহরশিংনা শেন্মিৎলোন হাংদোকরকপা মতমদা চাউখৎপদা থিন্থদনবা চত্থোক চৎশিন তৌবগী অতোপ্পা পাম্বৈ অমা থিবা য়াম্না তঙাই ফদরে।
৭. কোবিদ-১৯না অতোপ্পা পব্লিক ত্রান্সপোর্তকী মখল কয়া অমা থিবগী খুদোংচাবা পীদুনা অকোয়বগা চান্নবা, পোল্যুসন থোক্লোইদবা, শিজিন্নবা নুংঙাইবা অমসুং তুং কোইনা চৎকদবা পাম্বৈ কয়া ফংবা ঙম্লে। মসিনা নন-মোতোরাইজদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং তেক্নোলোজী চাউনা শিজিন্নবা পব্লিক ত্রান্সপোর্তনা চৎলিঙৈ অমসুং চত্ত্রিঙৈগী মমাংদা পেমেন্ত তৌবা য়াহনবা অমসুং চৎলিবা মীওইশিংদা ই-পাউ পীবগী পথাপ লৈবা থৌওংসিং অসিদা মিৎয়েং চংফম থোকই। পোৎ লৈফম শিংসু মীওইশিংনা চত্থোক চৎশিন তৌবা য়াবা লম্বী শেমদুনা মী চিনদবা অমসুং পোৎ লৈবদা নুংঙাইবা এক্সপেরিএন্স ফংনবা শিনফম থোকই।