PIB Backgrounder
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
16 JUN 2020 6:22PM by PIB Delhi
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from PIB Field Offices and Fact checks undertaken by PIB)
No photo description available.
Updates on Covid-19 from the Ministry of Health and family Welfare: Recovery Rate improves to 52.47%; MoHFW releases a guide to combat stigma associated with Covid-19
During the last 24 hours, 10,215 COVID-19 patients were cured. A total of 1,80,012 patients, so far, have been cured of COVID-19. The recovery rate rises to 52.47%, which is indicative of the fact that more than half of positive cases have recovered from the disease.Currently, 1,53,178 active cases are under medical supervision.The Ministry of Health and Family Welfare has issued a detailed illustrated guide to address the issue of stigma faced by people affected by COVID-19 including patients recovered from COVID-19, frontline healthcare providers, their families etc.
For details:
Testing capacity ramped up, reaches 3 lakh tests/day
The testing capacity for detecting the novel Coronavirus in infected persons in the country is continuously being ramped up. The country now has the capacity to test 3 lakh samples per day. The total number of samples tested thus far is 59,21,069 with 1,54,935 samples tested in the last 24 hours. A network of 907 labs has been created in the country as on date. This includes 659 labs in the government sector and 248 in the private sector. The details are as follows:
• Real-Time RT PCR based testing labs: 534 (Govt: 347 + Private: 187)
• TrueNat based testing labs : 302 (Govt: 287 + Private: 15)
• CBNAAT based testing labs : 71 (Govt: 25 + Private: 46)
In order to enhance the testing capacity in Delhi, each of the 11 districts shall now have assigned labs for exclusively testing the samples from the respective districts. The samples from each district are being sent to these labs to ensure timely testing and getting the results without any delay. Currently there are 42 labs in Delhi with per day testing capacity of approx. 17000.
For details:
PM holds interaction with CMs to discuss situation emerging post Unlock 1.0
Prime Minister Shri NarendraModi today interacted with Chief Ministers via video conferencing to discuss the situation emerging post Unlock 1.0 and plan ahead for tackling the COVID-19 pandemic.Prime Minister observed that timely decisions taken to combat the pandemic have been effective in containing its spread in the country. When we look back, people will remember that we have presented an example for cooperative federalism to the world, he said.Prime Minister noted that with the efforts of the past few week, green shoots in the economy are visible. Prime Minister said there is significant importance of agriculture, horticulture, fisheries and MSMEs in the participating States, provisions for which have been made under Aatmanirbhar Bharat Abhiyaan.
Today’s interaction was the first part of the two day interaction, and witnessed participation of States and UTs including Punjab, Assam, Kerala, Uttarakhand, Jharkhand, Chhattisgarh, Tripura, Himachal Pradesh, Chandigarh, Goa, Manipur, Nagaland, Ladakh, Puducherry, Arunachal Pradesh, Meghalaya, Mizoram, Andaman & Nicobar Islands, Dadra Nagar Haveli & Daman Diu, Sikkim and Lakshadweep.
For details:
PM’s Opening Remarks during Interaction with Chief Ministers on Covid-19
For details:
Centre asks States to engage with the private sector for augmenting healthcare infrastructure, and provisioning of critical care at reasonable rates
Ministry of Health & Family Welfare has addressed the States/UTs to engage with the private healthcare providers to facilitate enhanced bed availability and critical care health facilities as well as to ensure fair and transparent charges for services provided.In order to ensure that patients receive prompt, good quality and care at reasonable rates, it has been suggested to States to have consultations with the local private healthcare providers and arrive at reasonable rates, while factoring in cost elements for personal safety equipment for healthcare providers. It has been suggested that the rates, once fixed, must be widely publicized so that both the patients and service providers are fully aware and capacities are used optimally.
For details:
Union Home Minister Shri Amit Shah pays surprise visit to LokNayak Jay Prakash Narayan Hospital to review arrangements related to COVID-19
Union Home Minister Shri Amit Shah paid a surprise visit to LokNayak Jay Prakash Narayan Hospital on Monday to review arrangements related to COVID-19. Shri Amit Shah directed the Delhi Chief Secretary to install CCTV cameras in Corona wards of every Corona hospital, so that there is proper monitoring and problems of patients can also be resolved. He also directed that back-ups for canteens supplying food should also be established, so that in case there is an infection in one canteen, patients can continue to get food without disruption. Shri Amit Shah directed that psycho-social counselling of doctors and nurses engaged in service to humanity through the treatment of Corona patients should also be done.
For details:
Coverage of PM Van DhanYojana proposed to be expanded from the current 18,000 SHGS to 50,000 Van Dhan SHGS, coverage of tribal gathers to be increased Three fold to 10 lakh
Tackling an unprecedented crisis of the nature and combating the challenges thrown by the Covid-19 Pandemic require different and innovative approaches. One segment that has been severely impacted during the ongoing crisis has been the tribal population. In such a scenario, the Van Dhan Start-ups, established under the scheme initiated by TRIFED, Ministry of Tribal Affairs has emerged as a source of employment generation for tribal gatherers and forest dwellers and also the home-bound labour and artisans.1205 Tribal Enterprises have been established to provide employment opportunities to 3.6 lakh tribal gatherers and 18000 Self-help groups in 22 States.
For details:
AYUSH Ministry gears up for International Day of Yoga 2020 with the “Yoga at Home, Yoga with Family” campaign
In context of the current COVID-19 pandemic situation, slowdown in daily activities and restrictions on the movement of people, this year’s observance of International Day of Yoga will aim to highlight the health-building and stress-relieving aspects of Yoga. To facilitate this, the Ministry of AYUSH is organising a trainer-led session which will be telecasted on Doordarshan on 21st June at 6:30AM for people to follow and practice in solidarity.
For details:
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• Chandigarh: The Administrator, UT Chandigarh, has directed health officials to focus on visitors coming from outside and also to take special care of co-morbidities cases. He also appealed to citizens to maintain physical distance and wear masks in public places.
• Punjab: Pointing to the large-scale devastation and distress caused to the state due to the Covid-19 pandemic, Punjab Chief Minister has sent a memorandum to the Prime Minister, seeking fiscal aid from the Government of India to the tune of Rs 80,845 crore, along with non-fiscal assistance on various counts, in order to save lives and secure livelihoods in the new normal.
• Haryana: Chief Minister in a review meeting on COVID-19 asked the officers to work with the spirit of service to mankind and to take steps to make public aware about ways to protect themselves from the infection. The Chief Minister emphasized on the distribution of face masks to the public to ensure protection from COVID-19 and further added that the amount collected from the fine imposed for not wearing masks should be used to make new masks and then distribute them among the needy people. He said that people should be motivated to increase their immunity levels. He said that Ayurvedic and Homeopathy medicines have no side effects and there is no harm if people use these medicines in general.
• Maharashtra: 2,786 patients have been newly identified as positive, taking the state tally of COVID-19 cases to 1,10,744. Total number of active patients stands at 50,554. Hotspot Mumbai reported 1,066 new cases.
• Gujarat: There are 5,886 positive cases in the state now, while the total number of COVID-19 infections stand at 24,055.
• Rajasthan: 115 new infections have been reported today, mostly from Bharatpur district.The number of COVID-19 positive persons has gone up to 13,096, out of which 9794 people have been recovered and 302 persons have died till date due to the infection. The recovery rate of COVID patients has increased to 75 per cent in the state, which is the highest in the country. A state-wide 10-day long special campaign will be launched in Rajasthan on June 21 to create awareness about COVID-19. Under the campaign, State Health Department teams will conduct door-to-door active surveillance and make people aware of the precautions to be taken for prevention and control of COVID-19.
• Madhya Pradesh: The Corona virus case count in the state reached 10,935 with 133 new patients being detected in the last 24 hours. Six COVID-19 patients died during this period, taking the death toll to 465. The doubling time of cases in the state has increased to 34.1 days while the recovery rate has gone up to 71.1 per cent. Madhya Pradesh stands second in the country in terms of recovery rate after Rajasthan.
• Chhattisgarh: 44 new cases have been identified, having the tally of COVID-19 positive cases to 1,715, out of which 875 are active cases.
• Goa: 28 new positive cases have been identified on Monday, taking the state tally of COVID-19 to 592; out of which 507 are active cases. The major locations of COVID-19 cases in Goa are Mangor Hill, New Vaddem, Morlem, Baina, Chimbel and Sada.
• Arunachal Pradesh: In Arunachal Pradesh, trucks from Dhemaji, Assam to East Siang and other districts start plying again with essential supplies. Movement was stopped a week ago due to issues concerning SoPs to be followed by truckers.
• Assam: 10 new COVID19 positive cases have been reported in Assam taking total cases to 4319, active cases 2103, recovered 2205 and deaths 8.
• Manipur: Manipur CM met representatives of Public Sector Bank officials on provision of credit facilities to hundreds of street vendors of ImaKeithel and others under AatmaNirbhar Bharat Abhiyan.
• Mizoram: In Mizoram, 8884 people currently placed under quarantine, State government is trying to increase testing ratio, says State Health Minister.
• Nagaland: Dimapur issues revised lockdown guidelines. Passenger vehicles to remain off the road till June 30, saloons to remain closed and markets/mall to re-open in phases. District Task Force team in Peren, Nagaland donates water storage tanks attached with basin & stand to COVID hospital, CHC Jalukie& District Hospital Peren.
• Kerala: Kerala has asked the Centre to make Covid negative certificate compulsory for Vande Bharat Mission. State Industry Minister E.P. Jayarajan said Covid affected expats should be brought by special plane. The Indian Embassy in Saudi Arabia has directed expatriates going to Kerala in chartered flights to produce Covid certificate from June 20 onwards. The state health department has come up with new guidelines for Covid primary testing Centers; only those with mild symptoms and asymptomatic to be admitted in the primary centers in the initial stage. Four more Keralites including a nun in Mexico died of the Covid-19 outside Kerala. The state had reported one death, 82 positive cases and 73 recoveries. Currently, 1,348 are under treatment and a total of 1,20,727 people are under surveillance in various districts.
• Tamil Nadu: Over 13 lakh differently-abled people in Tamil Nadu will get Rs 1,000 cash relief to help them during the ongoing lockdown phase; earlier the same relief was announced by the State for rice ration cardholders and workers of unorganised sector. JIPMER microbiologist among 14 new Covid-19 cases in Puducherry; with this, the total number of cases in the UT has risen to 216.1843 new cases, 797 recoveries & 44 deaths reported yesterday. 1257 cases from Chennai. Total cases: 46504, Active cases: 20678, Deaths: 479, Discharged: 24547, Active cases in Chennai: 15385.
• Karnataka: To help the farmers during Covid crisis state government released 1000cr to help 50 lakh farmers Rs 2000 each, said chief minister in Bangalore today. KSRTC's inter-state bus services to resume from tomorrow, initially bus to be operated to Andhra Pradesh. Karnataka high Court declined to entertain plea challenging mandatory wearing of masks. IISc Bangalore has developed online self-assessment tool for workplaces that will help organisations to establish pandemic specific policies and practice. 213 new cases, 180 discharges & two deaths reported yesterday. Total positive cases: 7213, Active cases: 2987, Deaths: 88, Discharges: 4135.
• Andhra Pradesh: For the FY: 2020-21, AP Finance Minister presenting the budget, proposed an expenditure of Rs. 2,24,789.18 crore, with revenue expenditure estimated at Rs. 1,80,392.65 crore, capital expenditure including loan repayments and other capital disbursements estimated at around Rs. 44,396.54 crore. The 2020-21 Budget Estimates entail an overall decrease of 1.4 per cent over the 2019-20 budget estimates on account of major economic slowdown during the COVID-19 pandemic. 193 new cases after testing 15,911 samples with two deaths reported during last 24 hours, 81 discharged. Total cases: 5280, Active: 2341, Recovered: 2851, Deaths: 88.
• Telangana: Experts opine that Telangana govt should rework Covid-19 plan; there is a strong need to set up a committee of public health experts to evolve strategies even as Covid- 19 cases shoot up in Telangana. As on 16th June 5,193 cases reported in the State. 2766 Recovered, 2240 Active and 187 deaths reported.

PIB Headquarters
কোবিদ-১৯গী মতাংদা নুমিৎ খুদিংগী ফোংবা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
16 JUN 2020 6:22PM by PIB Imphal
(মসিদা হৌখিবা পুং ২৪ দা থোকখিবা কোবিদ -১৯গা মরী লৈনবা চেফোংশিং, ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউশিং, অমসুং পি.আই.বি.না লৌখৎপা ফেক্ত চেকশিং য়াওরি )
• হৌখিবা পুং ২৪দা কোবিদ-১৯গী অনাবা ১০,২১৫ নাবা ফদুনা অপুনবা মশিং ১,৮০,০১২ য়ৌখ্রে অমসুং রিকোবরী রেৎ ৫২.৪৭% য়ৌখ্রে
• লৈবাক অসিনা নোংমদা সেম্পল লাখ ৩ তেস্ত তৌনবা শেম শারে; মসিগীদমক্তা লেব ৯০৭গী নেৎর্ক অমা শেম্লগনি
• প্রধান মন্ত্রীনা মুখ্য মন্ত্রীশিংগা কোবিদ-১৯গী মতাংদা ৱা তানখ্রে; মতম চানা ৱারেপ লৌখিবনা লায়চৎ অসি শন্দোরকপা থিংনবা লান্থেংনবদা মতেং পাংখি হায়খি
• কেন্দ্রনা রাজ্য সরকারশিংদা হেলথকেয়র ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহন্নবা অমসুং অহোংবা মমলদা ক্রিতিকেল কেয়র ফংহন্নবা লন্নাই সেক্তরগী তেংবাং লৌনবা হায়খ্রে
• কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিৎ শাহনা লোকনায়ক জয় প্রকাশ নরায়ন হোস্পিতালদা কোবিদ-১৯গা মরী লৈনবা শিল লাংবশিং য়েংশিনবা ওইনা সর্প্রাইস বিজিৎ তৌখ্রে; কোরোনা ৱার্দশিংদা সি.সি.তি.ভি. কেমেরা খিন্নবা হায়খ্রে
No photo description available.
কোবিদ-১৯গী অপদেৎ; নাবা ফগৎলকপগী চাং ৫২.৪৭% দা হেনগৎখ্রে; এম.ও.ঐচ.এফ.দবল্যু.না কোবিদ-১৯গা মরী লৈনবা তাথী তাওইনা তৌবা থেংননবা গাইদ অমা ফোংখ্রে
হৌখিবা পুং ২৪দা কোবিদ-১৯না নারবা মীওই ১০,২১৫ মায় পাক্না লায়েংখ্রে। হৌজিক ফাওবদা কোবিদ-১৯গী অনাবা পুন্না ১,‌৮০,০১২ নাবা ফগৎখ্রে। নাবা ফগৎলকপগী চাং ৫২.৪৭% য়ৌরকপা অসিনা লায়না অসিনা নাবা মীওই তংখায় অমদি নাবা ফরে হায়বা তাক্লি। হৌজিক এক্তিব কেস ১,৫৩,১৭৮ লায়েংদুনা লৈরি। হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়না কোবিদ-১৯ নাবদগী ফরবশিং, ফ্রন্তলাইন হেলথ ৱর্কর্শিং, মখোয়গী ইমুং মনুংগী মীওইনচিংবশিংনা থেংনরিবা তাথী তাওইনা তৌবগী হীরমশিং অসি থেংননবা য়েক্তুনা তাক্লবা অকুপ্পা গাইদলাইন অমা ফোংখ্রে।
অকুপ্পা মরোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1631880
কোবিদ-১৯গী অপদেৎ; তেস্ত তৌবগী চাং হেনগৎহন্দুনা নোংমদা তেস্ত লাখ ৩ য়ৌখ্রে
নারবা মীওইশিংদা নোবেল কোরোনাভাইরস য়াওবরা খঙদোক্নবা তেস্ত তৌবগী চাং অসি লৈবাক অসিদা লেপ্পা লৈতনা হেনগৎলক্লি। লৈবাক অসিনা হৌজিক নোংমদা সেম্পল লাখ ৩ তেস্ত তৌবা ঙম্লে। হৌজিক ফাওবদা তেস্ত তৌখ্রবা অপুনবা সেম্পলগী মশিং অসি ৫৯,২১,০৬৯নি। ঙসি ফাওবদা লেব ৯০৭গী নেতৱার্ক অমা লৈবাক অসিদা শেমখ্রে। মসিদা সরকারগী সেক্তরদা লেব ৬৫৯ অমসুং লনাই সেক্তরদা ২৪৮ য়াওরি। অকুপ্পা ৱারোল মখাদা পীরি:
রিয়েল-তাইম আর.তি. পি.সি.আর.দা য়ুম্ফম ওইবা তেস্ত তৌনবা লেব: ৫৩৪ (সরকার: ৩৪৭ + লনাই: ১৮৭)
ত্রু.এন.এ.তি.দা য়ুম্ফম ওইবা তেস্ত তৌনবা লেব: ৩০২ (সরকার: ২৮৭ + লনাই: ১৫)
সি.বি.এন.এ.এ.তি.দা য়ুম্ফম ওইবা তেস্ত তৌনবা লেব: ৭১ (সরকার: ২৫ + লনাই: ৪৬)
দিল্লীদা তেস্ত তৌবগী চাং হেনগৎহন্ননবা, জিলা ১১দা মশা-মশাগী জিলাগী ওইবা সেম্পলশিং খ্ক্তা তেস্ত তৌনবা লেবশিং হৌজিক মথৌ তৌহনখ্রে। জিলাশিং অসিদগী সেম্পলশিংবু লেবশিং অসিদা থাদুনা মতম চানা তেস্ত তৌনবা অমসুং রিজলশিং পীবদা থেংথদনবা হোৎনগনি। হৌজিক্কী ওইনা দিল্লীদা লেব ৪২ লৈ লোয়ননা তেস্ত তৌবগী চাং অসি নোংমদা চাওরাক্না ১৭০০০ ঙম্লি।
অকুপ্পা মরোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1631869
পি.এম.না অনলোক ১.০গী মতুংদা ওইরক্লিবা ফিভমশিংগী মতাংদা খন্ননবা সি.এম.শিংগা ৱা তান্নখ্রে
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভিদীও কনফরেন্সিংগী খুত্থাংদা মুখ্য মন্ত্রীশিংগা অনলোক ১.০গী মতুংদা ওইরক্লিবা ফিভমশিং অমসুং কোবিদ-১৯গী লায়চৎ অসিবু থেংননবী থবক থৌরম য়াৎপা ওইনা ৱা তান্নখ্রে। লায়চৎ অসি থেংননবা মতম চানা লৌখিবা ৱারেপ কয়াদুনা লৈবাক অসিদা লায়না অসি শন্দোরকপা থিংবদা চাউনা মতেং পাংখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। ঐখোয়না তুংদা য়েংবা মতমদা, ঐখোয়না মালেমদা পুন্না চৎমিন্নবগী খুদম অমা পীরম্লে হায়বসি মীয়াম্না নিংশিংনরগনি হায়না মহাক্না হায়খি। মমাংগী চয়োল খরা অসিদা পাংথোকখিবা থবক খরদগী ঐখোয়গী শেন্মিৎলোনসি ময়োল চোংবা হৌরে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। শরুক য়ারিবা রাজ্যশিংদা প্রধান মন্ত্রীনা লৌউ-শিংঊবা, হোর্তিকলচর, ঙা য়োকপা অমসুং এম.এস.এম.ই.গী অখন্নবা মরু ওইবা কয়া অমা লৈ অমসুং মসি ফংনবা খুদোংচাবশিং অসি আত্মানির্ভর ভারত অভিয়ান্দা য়াওরবনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। ঙসিগী ৱা তানখিবা অদু নুমিৎ নিনি চংনা পাংথোক্কদবা থৌরমগী অহানবা তাঙ্কক্নি অমসুং মদুদা পঞ্জাব, অসম, কেরলা, উত্তরাখন্দ, ঝারখন্দ, ছতিসগর, ত্রিপুরা, হিমাচল প্রদেশ, চান্দিগর, গোৱা, মনিপুর, নাগালেন্দ, লদাখ, পুদুচেরী, অরুনাচল প্রদেশ, মেঘালয়, মিজোরম, অন্দমান অমসুং নিকোবার ইথৎশিং, দাদ্রা নগর হবেলি অমসুং দামন দ্যু, সিক্কিম অমসুং লক্ষদ্বীপঞ্চিংবা রাজ্য অমসুং য়ু.তি.শিংনা শরুক য়াখি।
অকুপ্পা মরোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1631923
কোবিদ-১৯গী মতাংদা রাজ্যশিংগী মুখ্য মন্ত্রীশিংগা ৱাতান্নবদা পি.এম.গী হৌদোক ৱাহৈ
অকুপ্পা মরোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1631905
কেন্দ্রনা রাজ্য সরকারশিংদা হেলথকেয়র ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহন্নবা অমসুং অহোংবা মমলদা ক্রিতিকেল কেয়র ফংহন্নবা লন্নাই সেক্তরগী তেংবাং লৌনবা হায়খ্রে
হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়না রাজ্য/য়ু.তি.শিংদা অফবা মখলগী ফমুং ফংনবা অমসুং ক্রিতিকেল হেলথ কেয়রদা নত্তনা ময়েক লাবা অমসুং চৎনবা য়াবা মমলদা সেবা ফংহন্নবা লন্নাইগী হেলথ কেয়র পীবা মীওইশিংগী মতেং লৌনবা খংহনখ্রে। অনাবশিংনা খুদক্তা চনবা য়াবা মমলদা অফবা সেবা ফংনবা রাজ্যশিংনা লন্নাইগী হকশেলগী সেবা পীরিবা মীওইশিংগা ৱারী শান্ননবা খংহনখ্রে অমসুং থৌদৌ অসিদা হেলথকেয়র পীরিবা মীওইশিংগী তেক্ত কায়দনবা হোৎনবদা চংলিবা মমলসু য়েংশিন্দুনা চৎনবা য়াবা মমলদা য়ানবা পুরকপগী থৌওং য়াওরি। মমল অসি হেক য়ানবগা মীয়ামদা খংহন্দুনা অনাবশিং অমসুং সেবা পীরিবা মীওইশিং অনিমক্না খংমিন্নদুনা সেবাশিং অদু নিংথিনা শিজিন্ননবা খংহনখ্রে।
অকুপ্পা মরোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1631776
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিৎ শাহনা লোকনায়ক জয় প্রকাশ নরায়ন হোস্পিতালদা কোবিদ-১৯গা মরী লৈনবা শিল লাংবশিং য়েংশিনবা ওইনা সর্প্রাইস বিজিৎ তৌখ্রে
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিৎ শাহনা লোকনায়ক জয় প্রকাশ নরায়ন হোস্পিতালদা কোবিদ-১৯গা মরী লৈনবা শিল লাংবশিং য়েংশিনবা ওইনা সর্প্রাইস বিজিৎ তৌখ্রে। শ্রী অমিৎ শাহনা দিল্লীগী চিফ সেক্রেতরীদা কোরোনা হোস্পিতালশিংগী ৱার্দ খুদিংমক্তা সি.সি.তি.ভি. কেমেরা থমদুনা অনাবশিংবু নিংথিনা য়েংশিন্দুনা মখোয়না থেংনবা খুদোংচাদবশিং খংদোক্তুনা ৱারোইশিন পুরকপা য়ানবা হায়খ্রে। চান্নবা পীরিবা কেন্তীনগী বেক-অপ থম্নবসু হায়খ্রে। মসিগী মরমদি কান্তীন অমদা অনাবা য়াওরকপা মতমদা হোস্পিতালগী অনাবশিংনা অতোপ্পা কেন্তীন্দগী চানবা লৌবগী খুদোংচাবা ফংদুনা চানবা ৱাত্তনবা শিনবগীনি। কোরোনাগী অনাবশিং লায়েংলিবা অসিগী খুত্থাংদা মীওইবা খুন্নাইগী মতেং পাংলিবা দাক্তর অমসুং নর্সশিংসু সাইকো-সোসিএল কাউন্সেল্লিং তৌনবা শ্রী অমিৎ শাহনা হায়খ্রে।
অকুপ্পা মরোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1631723
পি.এম. বন ধন য়োজনানা কোনবা অসি হৌজিক লৈরিবা এস.ঐচ.জি.এস. ১৮০০০দগী বন ধন এস.ঐচ.জি.এস. ৫০০০০দা হেনগৎনবা হৌদোকখ্রে; ত্রাইবেল গেদরর অসি শরুক অহুম থোক্না হেনগত্তুনা লাখ ১০ য়ৌহল্লগনি
হান্না খল্লুদবা মহৌশাগী থৌদোক অমসুং কোবিদ-১৯গী লায়চৎ অসি লান্থেংনবদা তোঙানবা উমসুং অনৌবা খোংথাং কয়া তঙাই ফদে। হৌজিক ওইরিবা ইরাংসিনা শাথিনা শোকহল্লিবা শরুক অমদি ত্রাইবেলগী মীওইশিং অসিনি। অসিগুম্বা তাঞ্জাদা ত্রাইবেলশিংগী য়াইফ য়ুম্বালগী মন্ত্রালয়গী ত্রাইফেদনা হৌদোকপা স্কিমগী মখাদা হৌদোকখিবা বন ধন স্তার্ত-অপ অসিনা উমংদা লৈবা মীওইশিং, ত্রাইবেল গেদররশিং, য়ুমদগী থবক শুজবা অমসুং মখুৎ-মশা হৈবা মীওইশিংগী থবক পীনবা পাম্বৈ অমা ওইরি। লৈবাক অসিগী রাজ্য ২২ শিনবা থুংবদা লৈবা ত্রাইবেল গেদরর লাখ ৩.৬ অমসুং সেলফ-হেল্প গ্রুপ ১৮০০০দা থবক পীনবা হায়দুনা ত্রাইবেল ইন্তর্প্রাইস ১২০৫ লিংখৎখ্রবনি।
অকুপ্পা মরোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1631790
অয়ুশ মন্ত্রালয়না "য়ুমদা যোগ, ইমুং-মনুংগা লোইননা যোগ" হায়বা কেম্পেন অসিগা লোইননা মালেমগী যোগগী নুমিৎকীদমক শেম শাবা লোইরে
হৌজিক ওইরিবা কোবিদ-১৯ লাইচৎনা মরম ওইদুনা নোংমগী থবক থৌরমশিংদা তপথহল্লকপা অমসুং মীয়াম চত্থোক-চৎশিন্দা অথিংবা লৈবা অসিনা হন্দক চহীগী ওইনা পাঙথোক্কদৌরিবা মালেমগী যোগগী নুমিৎ অসিদা যোগগী ওইবা হকশেল ফহনবা অমসুং ৱাখল পোথাহনবগী মগুন অসি উৎপদা পান্দম থম্লগনি। মসি ফংনবগীদমক, জুন ২১গী অয়ুক পুং ৬.৩০দা মীয়াম্না য়ুম-য়ুমদা মতুং ইন্দুনা তৌজনবা দুরদর্শন্দা উৎকদবা অয়ুশ মন্ত্রালয়না ত্রেনরনা লুচিংবা সেসন অমা পাঙথোক্কনি।
অকুপ্পা মরোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1631870
• পি.আই.বি. ফিল্দ ওফিসশিংদগী লাকপা ইনপুৎশিং
• চান্দিগরঃ য়ু.তি. চান্দিগরগী লৈঙাক্লোইনা হেলথ ওফিসিএলশিংদা মপান্দগী লাকপা মীওইশিংবু য়েংশিনবদা অমসুং কুইনদগী নারকপা লায়না লৈবা কেসশিংদা মিৎয়েং চংউ হায়খ্রে। মহাক্না মীয়াম্না মীয়াম তিনবা মফমদা ফিজিকেল দিস্তেন্স থমদুনা মাস্ক উপ্পিয়ু হায়খ্রে।
• পঞ্জাবঃ কোবিদ-১৯গী লায়চৎ অসিনা রাজ্যসিদা তাহল্লিবা অৱা অনা কয়া অসিদা খুৎ থিল্লদুনা রাজ্যসিগী মুখ্য মন্ত্রীনা প্রধান মন্ত্রীদা লুপা কোতি ৮০,৮৪৫কী শেলগী তেংবাং নিখিবগা লোয়ননা মীয়ামগী পুন্সি কন্নবা অমসুং অনৌবা মহৌশাদা পুন্সি মহিং অমা তেক্ত কায়দনা লৈহন্নবা নন-ফিস্কেল এসিস্তেন্সসু নিখ্রে।
• হরয়ানাঃ মুখ্য মন্ত্রীনা কোবিদ-১৯ য়েংশিনবগী পাংথোকখিবা মীফম অমদা ওফিসারশিংনা মীওইবা খুন্নাইদা তেংবাংনিংবগী ইথিলগা লোয়ননা মীয়ামদা লায়না অসিদগী করম্না ঙাকথোক্কদগে হায়বা পাম্বৈ কয়া অমা খংহন্নবসু হায়খি। মউখ্য মন্ত্রীনা কোবিদ-১৯দগী ঙাকথোক্নবা মাস্ক য়েন্থোকপদা মরু ওইবা ৱাফম থমলদুনা মাস্ক উপ্তবা মীওইদগী খোমগৎপা ফাইনশিং অদুনা মাস্ক শাবদা শিজিন্নদুনা তঙাই ফদবা মীওইশিংদা য়েন্থোক্নবসু হায়খি। মীয়ামগী ইম্ম্যুনিতীগী থাক হেনগৎহন্নবা ইথিল পীগদবনি হায়খি। অয়ুর্বেদ অমসুং হোমিওপেথীগী হিদাকশিং অসি সাইদ ইফেক্ত লৈতে অমসুং মীয়াম্না হিদাকশিং অসি শিজিন্নবদা করিসু অকায়বা লৈতে হায়খি।
• মহারস্ত্রাঃ কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস ২৭৮৬ লাক্তুনা রাজ্যসিগী অপুনবা মশিং অসি ১১০৭৪৪ য়ৌখ্রে। অপুনবা এক্তিব কেস ৫০৫৫৪ লৈরি। হোৎস্পোৎ মুম্বাইদা অনৌবা কেস ১০৬৬ লাকখি।
• গুজরাতঃ হৌজিক রাজ্যসিদা পোজিতিব কেস ৫৮৮৬ লৈ অদুগা কোবিদ-১৯না শোকহল্লবা অপুনবা কেস ২৪০৫৫ লৈ।
• রাজস্থানঃ ঙসি ভারতপুর জিলাদগী অয়াম্বা ওইনা অনৌবা কেস ১১৫ লাকখি। ঙসি ফাওবগী ওইনা কোবিদ-১৯ পোজিতিব ওইখিবা মীওই ১৩০৯৬ শুরে অমসুং মসিগী মনুংদা মীওই ৯৭৯৪না নাবা ফদুনা অমসুং মীওই ৩০২না লৈখিদ্রে। রাজ্যসিগী রিকোবরী রেৎ অসি ৭৫%নি অমসুং মসিনা লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী ৱাংবা রেৎনি। জুন ২১দগী রাজ্যসিদা কোবিদ-১৯গী মরমদা মীয়ামদা খংহন্নবা নুমিৎ ১০নিগী ওইবা অখন্নবা কেম্পেন অমা হৌরগনি। কেম্পেন অসিগী মখাদা তিমশিং অসিনা য়ুম্থোং খুদিংদা চত্তুনা এক্তিব সর্বেলিএন্স তৌগনি অমসুং কোবিদ-১৯ শন্দোকপা থিংনবা অমসুং লাকশিনবা ঙম্নবা চেকশিন থৌরাংগী মরমদা খংহনগনি।
• মধ্য প্রদেশঃ হৌখিবা পুং ২৪দা অনৌবা কেস ১৩৩ লাক্তুনা রাজ্যসিগী কোরোনাভাইরস কেসকী মশিং ১০৯৩৫ য়ৌরে। মতম অসিদা কোবিদ-১৯গী অনাবা তরুক লৈখিদবদগী অপুনবা মীওই ৪৬৫ লৈখিদ্রে। রাজ্য অসিগী দব্লিং রেৎ অসি ৩৪.১দা হেনগৎখ্রে অমসুং রিকোবরী রেৎনা ৭১.১দা হেনগৎলে। রাজ্যসিনা রাজস্থানগী মথংদা রিকবরী রেৎ হেনগৎপদা লৈবাক অসিগী অনিশুবদা লৈরি।
• ছতিসগরঃ অনৌবা কেস ৪৪ লাক্তুনা অপুনবা কেস মশিং ১৭১৫ য়ৌখ্রে অমসুং মসিগী মনুংদা এক্তিব কেস ৮৭৫নি।
• গোৱা: নিংথৌকাবা নুমিত্তা অনৌবা কেস ২৮ লাক্তুনা রাজ্যসিগী অপুনবা মশিং ৫৯২ য়ৌখ্রে অমসুং মসিগী ম্নুংদা এক্তিব কেস ৫০৭নি। গোৱাগী কোবিদ-১৯গী কেস লৈবা মরু ওইবা মফমশিং অদুদি মেঙ্গোর হিল, ন্যু ভাদেম, মোরলেম, বাইনা, চিম্বেল অমসুং সদানি।
• অরুনাচল প্রদেশঃ রাজ্যসিদা অসমদগী লাকপা ত্রকশিংনা নোংপোক সিয়াং অমসুং অতোপ্পা জিলাশিংদা তঙাই ফদবা পোৎচৈশিং পুদুনা চেনবা হৌরে। ত্রক থৌবশিংনা ইনগদবা এস.ও.পি.না মরম ওইরগা চত্থোক চৎশিন তৌবা অসি চয়োল অমগী মমাংদা লেপ্লুরবনি।
• অসমঃ রাজ্যসিদা অনৌবা কেস ১০ লাকপদগী কোবিদ-১৯গী অপুনবা কেস অসি ৪৩১৯ য়ৌখ্রে; মসিগী মনুংদা এক্তিব কেস ২১০৩ অমসুং লৈখিদ্রবা ৮নি।
• মনিপুরঃ মনিপুরগী সি.এম.না আত্মানির্ভর ভারত অভিয়ানগী মখাদা ইমা কৈথেল অমসুং অতোপ্পা মফমদা কৈথেল ফম্লিবা মীওইশিংদা শেল পুহনবগী খুদোংচাবা পীবগী মতাংদা পব্লিক সেক্তর বেঙ্ক ওফিসিএলশিংগী মীহুৎশিংগা উন্নখ্রে।
• মিজোরমঃ রাজ্যসিদা হৌজিক হৌজিক মীওই ৮৮৮৪ ক্বারেন্তাইন্দা থম্লি। রাজ্য সরকারনা তেস্ত তৌবগী রেসিও হেনগৎনবা হোৎনরি হায়না হকশেল মন্ত্রীনা হায়খ্রে।
• নাগালেন্দঃ দিমাপুরনা লোকদাউনগী শেমদোক্লবা গাইদলাইন ফোংখ্রে। পেসেঞ্জর চেনবা গারীশিং জুন ৩০ ফাওবা লেপকনি, শম ককফম লোনগনি অমসুং কৈথেল/মোলশিং তাঙ্কক নায়না হাংগনি। নাগালেন্দগী পেরেনগী দিস্ত্রিক্ত তাস্ক ফোর্স তিম্না বেসিন অমসুং মখোং য়াওবা ঈশিং হাপ্না তেঙ্ক কোবিদ হোস্পিতাল, সি.ঐচ.সি. জালুকি অমসুং দিস্ত্রিক্ত হোস্পিপ্তাল পেরেন্দা পীখ্রে।
• কেরলাঃ রাজ্যসিনা কেন্দ্র সরকারদা ভন্দে ভারত মিসনগী মীওইশিংনা কোবিদ নেগেতিব সর্তিফিকেৎ শোইদনা পায়দবা য়াদনবা হায়জখ্রে। রাজ্যগী ইন্দস্ত্রী মন্ত্রী ই.পি. জায়ারাজন্না কোবিদনা শোকহল্লবা মীরমদ লৈবা মীওইশিং অসি অখন্নবা প্লেন্দা পুরক্কগদবনি হায়খ্রে। সাউদি অরাবিয়াদা লৈবা ভারতকী ইম্বেসীনা চার্তর্দ ফ্লাইতকী খুত্থাংদা কেরলা চৎকদবা মীওইশিংদা জুন ৩০দগী কোবিদ নেগেতিব সর্তিফিকেৎ পায়নবা খংহনখ্রে। রাজ্যগী হকশেলগী বিভাগনা কোবিদ প্রাইমরী তেস্তিং সেন্তরগী অনৌবা গাইদলাইন পুথোকখ্রে; অহানবা থাক্কী ওইনা সিম্পতম য়াম্না উত্তবা অমসুং শুংউৎ উত্তবখক লৈহনগনি। রাজ্যসিনা লৈখিদবা মশিং অমা, পোজিতিব কেস ৮২ অমসুং নাবা ফখিবা ৭৩গী রিপোর্ত তৌরকখি। হৌজিক ফাওবদা মীওই ১৩৪৮ লায়েংলি অমসুং তোঙান তোঙানবা জিলাশিংদা অপুনবা মীওই ১২০৭২৭না য়েংশিন্দুনা থম্লি।
• তমিল নাদুঃ হৌজিক চত্থরিবা লোকদাউন মনুংসিগী তেংবাং ওইনবা নাম্মা শোয়বা মীওই লাখ ১৩না লুপা ১০০০/১০০০গী শেনফম ফংগনি। মমাংদা মসিগী তেংবাং অসি রাজ্যনা চেংগী রেসন কার্দ পায়বশিং অমসুং অন-ওর্গানাইজদ সেক্তরগী শিন্মীশিংগীসু লাউথোকখ্রবনি। পুদুচেরীগী অনৌবা কেস ১৪গী মনুংদা জিপমেরগী মাইক্রোবাইওলোজিস্ত য়াওরি অমসুং মসিগা লোয়ননা য়ু.তি. অসিগী অপুনবা কেস ২১৬ য়ৌখ্রে। ঙরাং অনৌবা কেস ১৮৪৩, নাবা ফগৎপা ৭৯৭ অমসুং লৈখিদবা ৪৪গী রিপোর্ত লাকখি। চেন্নইদগী কেস ১২৫৭নি। অপুনবা কেস-৪৬৫০৪, এক্তিব কেস-২০৬৭৮, লৈখিদবা-৪৭৯ অমসুং দিসচার্জ তৌখিবা-২৪৫৪৭নি। চেন্নইগী এক্তিব কেস ১৫৩৮৫নি।
• করনাতকাঃ কোবিদকী ইরাং মরকসিদা লৌউবশিংগী মতেং পাংনবগীদমক রাজ্য সরকারনা লৌউবা লাখ ৫০ খুদিং লুপা ২০,০০০ পীনবা লুপা কোতি ১০০০ কায়থখ্রে হায়না মুখ্য মন্ত্রীনা বেঙ্গালোরদা লাঊথোকখ্রে। কে.এস.আর.তি.সি.গী ইন্তর-স্তেত বস সর্বিস হয়েংদগী হৌরগনি; অহানবগী ওইনা বসশিং অসি আন্ধ্র প্রদেশ খক্তদা চৎকনি। মাস্ক উপ্পা তঙাই ফদবগী মায়োক্তা লাকপা ৱাকৎ অমা করনাতকা হাই কোর্ত্না য়াখিদ্রে। আই.আই.এস.সি. বেঙ্গালোরনা থবক তৌফমশিংনা লায়চৎসিগা মরী লৈনবা অখন্নবা পোলিসি অমসুং প্রেক্তিস শেম্বদা তেংবাংগদবা ওনলাইন এসেসমেন্ত তৌনবা খুৎলায় অমা পুথোকখ্রে। অনৌবা কেস ২১৩, দিসচার্জ তৌখিবা ১৮০ অমসুং মীওই ২ লৈখিদবগী ঙরাংগী রিপোর্ত লাকখি। অপুনবা পোজিতিব কেস-৭২১৩, এক্তিব কেস- ২৯৮৭, লৈখিদ্রবা-৮৮ অমসুং দিসচার্জ তৌখিবা ৪১৩৫নি।
• আন্ধ্র প্রদেশঃ এফ.ৱাই. ২০২০-২১গী ওইনা এ.পি.গী শেলথুমগী মন্ত্রীনা বজেৎ পুথোক্কনি, লুপা কোতি ২,২৪,৭৮৯.১৮গী চাদিং রিবেন্যু চাদিং চাউরাকপা লুপা কোতি ১,৮০,৩৯২.৬৫ অমসুং লোন শিংবা অমসুং অতোপ্পা শেল ওইনা পীথোকখিবা চাউরাকপা শেনফম লুপা কোতি ৪৪,৩৯৬.৫৪গা লোয়ননা হৌদোক্কনি। হৌখিবা পুং ২৪দা সেম্পল ১৫৯১১ তেস্ত তৌবদা অনৌবা কেস ১৯৩ অমসুং লৈখিদবা ২গী রিপোর্ত লাকখি অমসুং মীওই ৮১ দিসচার্জ তৌখি। অপুনবা কেস-৫২৮০, এক্তিব-২৩৪১, নাবা ফখ্রবা-২৮৫১ অমসুং লৈখিদবা-৮৮নি।
• তেলঙ্গানাঃ অখং অহৈশিংনা তেলঙ্গানা সরকারনা কোবিদ-১৯গী প্লান অসি নৌনা য়াৎফম থোকই হায়খ্রে; রাজ্যসিদা কোবিদ-১৯গী কেস হেনগৎলকপগা লোয়ননা পব্লিক হেলথ এক্সপর্তশিং য়াওবা কম্মিত্তী শেমদুনা হোংলক্লিবা ফিভম য়েংলগা অনৌবা কাংলোন য়াৎপগী তঙাই ফদবা লৈরে। জুন ১৬ ফাওবদা সারজ্যসিদা কেস ৫১৯৩গী রিপোর্ত লাকখি, মসিগী মনুংদা নাবা ফরবা-২৭৬৬, এক্তিব-২২৪০ অমসুং লৈখিদবা ১৮৭নি।
•
ফেক্ত চেক