PIB Headquarters
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
05 JUN 2020 6:41PM by PIB Delhi
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from PIB Field Offices and Fact checks undertaken by PIB)
Updates on Covid-19 from the Ministry of Health and Family Welfare
As India is easing its lockdown requirements through a graded, pre-emptive and pro-active approach, the Ministry of Health and Family Welfare has uploaded standard operating procedures for operation of public and semi-public environments where COVID has a higher chance to spread. The new guidelines aim to instill COVID appropriate behaviour to contain the chain of transmission while allowing social and economic activity to resume.
During the last 24 hours, a total of 5,355 COVID-19 patients have been cured. Thus, so far, a total of 1,09,462 patients have been cured of COVID-19. The recovery rate is 48.27% amongst COVID-19 patients. Presently, there are 1,10,960 active cases and all are under active medical supervision.
The number of government labs now stands increased to 507 and that of private labs stands increased to 217 (a total of 727 labs). 1,43,661 samples were tested in the last 24 hours. The total number of cumulative samples tested thus far is 43,86,379. As of 5th June 2020, the COVID related health infrastructure has been strengthened with the availability of 957 dedicated COVID hospitals with 1,66,460 Isolation beds, 21,473 ICU beds and 72,497 Oxygen supported beds. 2,362 dedicated COVID Health Centres with 1,32,593 Isolation beds; 10,903 ICU beds and 45,562 Oxygen supported beds have also been operationalised. 11,210 quarantine centres and 7,529 COVID Care Centres with 7,03,786 beds are now available to combat COVID-19 in the country.
For details :
Prime Minister Addresses the virtual Global Vaccine Summit 2020;
India pledges 15 Million US Dollars to Gavi, the international vaccine alliance
Prime Minister Shri NarendraModi addressed the virtual Global Vaccine Summit hosted by UK Prime Minister Boris Johnson yesterday, in which over 50 ​countries - business leaders, UN agencies, civil society, government ministers, Heads of State and country leaders participated.In his address the Prime Minister said India stands in solidarity with the World in these challenging times. India has pledged 15 Million US Dollars to Gavi, the international vaccine alliance.Prime Minister said the COVID19 pandemic, in someways, has exposed the limitations of global cooperation and that for the first time in recent history, the human kind faces a clear common enemy. Prime Minister reiterated that India stands in solidarity with the world along with its proven capacity to produce quality medicines and vaccines at low cost, its own domestic experience in rapidly expanding immunization and its considerable scientific research talent.
For details :
Centre Releases Rs.36,400 Crore as GST Compensation to States
The Central Government has released the GST Compensation of Rs36,400 crore to the States/UTs with Legislature for the period from December, 2019 to February, 2020, yesterday. Government released the compensation after taking stock of the current situation due to COVID-19 where State Governments need to undertake expenditure while their resources are adversely hit.
For details :
Global celebration of IYD2020 through digital platforms
In the light of the prevailing health emergency in the country due to COVID-19, this year’s International Yoga Day is set to go digital internationally. This was stated by Dr. VinaySahasrabuddhe, President, Indian Council for Cultural Relation in the joint press conference held today along with M/o AYUSH. This year, the event will highlight the utility of Yoga for individuals, to develop immunity to combat the global pandemic and strengthen the community in managing some of the significant aspects of this crisis, Dr. Sahasrabuddhe added. Also present at the joint press conference were Vaidya Rajesh Kotecha, Secretary AYUSH.In view of the highly infectious nature of the virus causing COVID-19, there shall be no mass gatherings.
For details :
Minister for HRD Shri Ramesh PokhriyalNishank launches information booklet “Safe online learning in the times of COVID-19” to raise awareness
The National Council of Educational Research and Training (NCERT) and UNESCO New Delhi Office developed this booklet. The booklet will be instrumental in keeping children, young people safe online through basic do’s, and don’ts that will help parents and educators teach their children how to use the internet safely.
For details :
176 Indian Citizens from Bahrain & Oman Complete Quarantine at Naval Base, Kochi
176 Indians from Bahrain and Oman completed their mandated Quarantine period at Naval Base Kochi yesterday. The residents of the Southern Naval Command Covid Care Centre (CCC) would now travel back to various parts of the country.All residents underwent the RT-PCR tests during their stay and have tested negative prior to discharge.49 Indians from Oman were the last to depart the CCC yesterday, whilst 127 from Bahrain left the Indian Navy Facility between 1st&2ndJune.
For details :
Van DhanVikas Kendras in Maharashtra lead in innovative initiatives to help tribal gatherers during ongoing Covid crisis
Van Dhan Kendras, established under the scheme initiated by TRIFED, Ministry of Tribal Affairs are leading the way in helping tribals generate their livelihood in these distressed times. One segment that has been impacted during the ongoing crisis has been the tribal population as most of their income comes from Minor Forest Produce activities such as gathering, which usually is at the peak between the months of April – June.The success story of Van Dhan scheme in Maharashtra inspite of the state facing the brunt of Covid 19 is worth enumerating
For details :
Personality tests for the remaining candidates of Civil Services Examination 2019 to be held from 20th July, 2020
The Union Public Service Commission held a special meeting today to review the prevailing situation due to COVID-19. Taking notice of the opening of lockdown and progressive relaxations being announced by the Central Government and various States, the Commission decided to issue a revised schedule of Examinations/ Recruitment Tests (RTs). Details of the revised calendar of Examinations/ RTs have been published on the UPSC website.The Commission also decided to resume personality tests for the remaining candidates of Civil Services Examination 2019 from 20th July, 2020. Candidates will be informed individually.
For details :
North East to Emerge as New Business Destination of India: DrJitendra Singh
Union Minister of State (I/C) for Development of North Eastern Region and Minister of State in Prime Minister’s office, Dr.Jitendra Singh said here today that North Eastern Region of the country is slowly but firmly coming up as new business destination of India. New paradigms will emerge post-COVID, with a potential for new breakthroughs in economy, trade, scientific research and several other diverse areas, catapulting North East as the economic hub of the country and a preferred destination for Startups.
For details :
Dr. Jitendra Singh launches e-Booklet on one year achievements of DoPPW under Modi Government 2.0
Union Minister DrJitendra Singh launched an e-Booklet on one year achievements of the Department of Pension and Pensioners’ Welfare (DoPPW)” through Video Conferencing yesterday.Addressing all the officers of the department, Dr..Jitendra Singh stated that the department went outside its call of duty to organize a webinar on Covid-19 by bringing in leading doctors to address the anxiety and fears of the Pensioners. He stated that the Department is blessed with the unique opportunity of being able to serve the elderly and retired which no other department has.
For details :
CSIR lab to organize nationwide summer research training programme
The North East Institute of Science and Technology (NEIST) is working towards ameliorating the stagnancy created in the academic scenario of the nation due to COVID-19 pandemic. Jorhat-based CSIR-NEIST will organize and coordinate a country-wide CSIR-Summer Research Training Program (CSIR-SRTP-2020).An online program (CSIR-SRTP-2020) is going to be discharged through the faculties and mentors from 38 CSIR laboratories spread across the length and breadth of the country.
For details :
DST building resilience of SC & STs against COVID 19 through S&T interventions
Science for Equity Empowerment and Development (SEED) division of the Department of Science and Technology (DST) is providing grant-in-aid support to several Knowledge Institutions (KIs), and Science and Technology (S&T) based Non-Government Organizations (NGOs) for the holistic development of SC and ST communities to help them tide over the nationwide lockdown that affected livelihood and economic condition of the communities.
For details :
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• Punjab: In order to strengthen the screening of the population for timely detection of COVID-19 patients to contain the spread of pandemic, the Punjab Government has decided to conduct free of cost RT-PCR testing for COVID-19 samples sent by empanelled private hospitals/clinics and private Labs. The private hospital shall arrange the required logistics and collect samples, pack them and send to the nearest Government Health facility as per protocol.
• Haryana: To support various organizations in minimizing the adverse impacts on business amid challenging period of COVID-19 crisis, Haryana Government has come up with Virtual Mentorship Workshop Series in collaboration with Startup India. The Virtual Mentorship Workshop Series is an effort aimed at broadening the perspectives of the Startups and help them in building their confidence especially in the wake of the global crisis. It is a three-month immersive program that provides early stage startups with the opportunity to interact with industry experts, learn from their knowledge and expertise to develop strategies to get started/ accelerate their businesses. The program consists of a combination of group sessions and one-to-one sessions.
• Kerala: IMA has warned the State government against opening of religious places of worship and malls in the state as part of Unlock1.0, pointing out that this may increase the number of cases with unknown sources and may even lead to community transmission. The state govt. is to come up today with its guidelines for Unlock 1.0 on the basis of the new SOPs issued by the Centre. In Kozhikode after a pregnant woman was tested Covid positive, several staff including doctors have been put under quarantine. The Kozhikode Collector has issued an order declaring Mavoorpanchayat as containment zone after many persons in the panchayat were confirmed with Covid-19. 94 new cases of Covid-19 were confirmed in the state yesterday. The total number of confirmed cases is 1,588 and 884 patients are under treatment in different hospitals.
• Tamil Nadu: Five Tamil Nadu Ministers to oversee 15 zones in Chennai to contain Covid-19. State brings treatment for Covid-19 at private hospitals under the Chief Minister’s Comprehensive Health Insurance Scheme and caps rates for treatment. Tamil Nadu reported 1,384 cases and 12 deaths yesterday; Chennai accounted for 1,072 of the positive cases. Total cases till yesterday: 27256, Active cases: 12132, Deaths: 220, Discharged: 14901. Active cases in Chennai were 9066.
• Karnataka: Rural Development Minister says State ready to provide jobs for migrant labourers who returned from Maharashtra under MGNREGA. Health Minister said second Covid-19 patient treated with plasma therapy has 'recovered' and shifted out of ICU. 257 new cases, 106 discharges & four deaths were reported yesterday. Total positive cases till yesterday: 4320, Active cases: 2651, Deaths: 57, Recovered: 1610.
• Andhra Pradesh:State issues SOP to be followed by hotels and restaurants, including APTDC hotels, when they resume operations on June 8. Tirumaladarshan to resume from June 11, only 6000 devotees allowed per day. CM launches an online platform for transfer of waste to the state government under the aegis of AP Environmental Management Agency on the occasion of World Environment Day. 50 new cases, 21 discharged and two deaths reported during last 24 hours after testing 9831 samples. Total cases: 3427. Active: 1060, Recovered: 2294, Deaths: 73. Total number of migrants who tested positive is 700, with 442 of them active. 119 of the 123 cases from abroad remain active. Total number of samples tested so far: 4,23,564.
• Telangana: As the government prepares to launch phase 3 of the ongoing Vande Bharat Mission, hundreds of people, waiting to return to the city, have reached out to the authorities for help. Taking a serious view of 37 doctors working in state-run hospitals testing Covid-19 positive, the Telangana High Court wondered how they could contract the coronavirus when the government was claiming to be supplying personal protecting equipment (PPE) and other safety material for the benefit of its doctors, nurses, paramedical staff and other health workers. Total cases as on 3rd June are 3147. As on date 448 migrants, foreign returnees tested positive.

PIB Headquarters
কোবিদ-১৯গী মতাংদা নুমিৎ খুদিংগী ফোংবা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
05 JUN 2020 6:41PM by PIB Imphal
(মসিদা হৌখিবা পুং ২৪ দা থোকখিবা কোবিদ -১৯গা মরী লৈনবা চেফোংশিং, ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউশিং, অমসুং পি.আই.বি.না লৌখৎপা ফেক্ত চেকশিং য়াওরি )
• হৌখিবা পুং ২৪দা, কোবিদনা নারবা মীওই পুন্না ৫,৩৫৫ নাবা ফখ্রে। মতৌ অদুম্না হৌজিক ফাওবদা কোবিদ-১৯না নারবা মীওই ১,০৯,৪৬২ নাবা ফখ্রে। ফগৎলকপগী চাং অসি ৪৮.২৭% ওইরি। হৌজিক্কী ওইনা এক্তিব কেস ১,১০,৯৬০ লৈরি।
• কোবিস শন্দোকপা খ্বাইদগী চাং ৱাংবা পব্লিক অমসুং সেমি-পব্লিক্কী অকোয়বদা চৎনগদবা এস.ও.পি.শিং হকশেল মন্ত্রালয়না থোকখ্রে
• ইন্তর্নেসনেল ভেকসিন এল্লাইন্স গাবীদা য়ু.এস. দোল্লর মিল্লিয়ন ১৫ পীগনি হায়না ভারতনা ৱাশকখ্রে
• হন্দক চহীগী ইন্তর্নেসনল য়োগা দে অসিদা মলেমগী থাক্তা দিজিতেল ওইহল্লগনি
হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়দগী কোবিদ-১৯গী খ্বাইদগী নৌবা পাও
ভারতনা গ্রেদেদ, প্রি-এম্পতিব অমসুং প্রো-এক্তিব এপ্রোচ অমগী থোংদা লোকদাউন কোমথোরকপা অসিদা হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়না কোবিদ শন্দোরকপগী ওইথোকপা ৱাংনা লৈবা মফমশিংদা পব্লিক অমসুং সেমি-পব্লিক এনবাইরনমেন্তগী ওপরেসনগীদমক স্তেন্দর্দ ওপরেতিং প্রোসেদ্যুর অপলোদ তৌখ্রে। অনৌবা গাইদলাইনশিং অসিনা সোসিএল অমসুং ইকোনোমিক এক্তিবিতী হঞ্জিলহনবগা লোয়ননা ত্রান্সমিসনগী চেন থিংনবা কোবিদ এপ্রোপিয়েৎ বিহেবিয়র চৎনহন্নবা পান্দম থম্লি। হৌখিবা পুং ২৪দা, কোবিদনা নারবা মীওই পুন্না ৫,৩৫৫ নাবা ফখ্রে। মতৌ অদুম্না হৌজিক ফাওবদা কোবিদ-১৯না নারবা মীওই ১,০৯,৪৬২ নাবা ফখ্রে। কোবিদ-১৯না নারবশিংগী মরক্তা নাবা ফগৎলকপগী চাং অসি চাদা ৪৮.২৭ ওইরি। হৌজিক্কী ওইনা এক্তিব কেস ১,১০,৯৬০ লৈরি অমদি মখোয় পুম্নমক অকনবা মেদিকেলগী মিৎয়েং মখাদা লৈরি। হৌজিক সরকারগী লেব মশিং ৫০৭ য়ৌরে অমদি প্রাইবেৎ লেব মশিং ২১৭তা হেঙ্গৎলে (পুন্না লেব ৭২৭ লৈরে)। হৌখিবা পুং ২৪দা সেম্পল ১,৪৩,৬৬১ তেস্ত তৌখি। হৌজিক ফাওবদা পুন্না তেস্ত তৌখিবা মশিং ৪৩,৮৬,৩৭৯ শুরে। ২০২০গী জুন ৫ ফাওবদা, কোবিদকা মরী লৈনবা হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি আইসোলেসন বেদ ১,৬৬,৪৬০গা লোয়ননা কত্থোক্লবা কোবিদ হোস্পিতাল ৯৫৭, আই.সি.য়ু. বেদ ২১,৪৭৩ অমসুং ওক্সিজেন সপোর্তেদ বেদ ৭২,৪৯৭কা লোয়ননা হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লে। আইসোলেসন বেদ ১,৩২,৫৯৩গা লোয়ননা কত্থোক্লবা কোবিদ হেল্থ সেন্তর ২,৩৬২; আই.সি.য়ু. বেদ ১০,৯০৩ অমসুং ওক্সিজেন সপোর্তেদ বেদ ৪৫,৫৬২সু মথৌ তৌরি। লৈবাক অসিদা কোবিদ-১৯ থেংননবা ক্বরেন্তিন সেন্তর ১১,২১০ অমসুং বেদ ৭,০৩,৭৮৬কা লোয়ননা কোবিদ কেয়র সেন্তর ৭,৫২৯ হৌজিক লৈরি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1629570
ভর্চুএল গ্লোবেল ভেকসিন সমিৎ ২০২০দা প্রধান মন্ত্রীনা ৱা ঙাংখ্রে
ইন্তর্নেসনেল ভেকসিন এল্লাইন্স গাবীদা য়ুএস দোল্লর মিল্লিয়ন ১৫ পীগনি হায়না ভারতনা ৱাশকখ্রে
য়ু.কেগী প্রধান মন্ত্রী বোরিস জোন্সন্না য়ুম্বু ওইদুনা পাংথোকখিবা ভর্চুএল গ্লোবেল ভেকসিন সমিৎতা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী ৱা ঙাংখি। মীফম অদুদা লৈবাক ৫০ হেনবগী ললোন-ইতিক্কী লুচিংবশিং, য়ু.এন এজেন্সিশিং, সিবিল সোসাইতি, সরকারগী মন্ত্রীশিং, লৈবাকশিংগী লুচিংবশিং শরুক য়াখি। ইন্তর্নেসনেল ভেকসিন এল্লাইন্স গাবীদা য়ুএস দোল্লর মিল্লিয়ন ১৫ পীগনি হায়না ঙসি ভারতনা ৱাশকখ্রে। রধান মন্ত্রীনা হায়খি কোবিদ-১৯ লাইচৎ অসিদা করিগুম্বা খরদা, মালেমগী ওইনা মতেং পাংনবদা লৈরিবা খুদোংচাদবশিং খঙলে অমসুং হন্দক অহানবা ওইনা মীওইবা খুন্নাইনা নাখৈ শেংলবা ময়ামগী য়েক্নবা অমা মায়োক্নরি। মহাক্না হায়খি লৈবাক অসিনা অফবা হিদাকশিং অমসুং তিকাশিং শেল য়াম্না চংদনা পুথোকপা ঙম্বগা লোয়ননা ভারতনা মালেমগীদমক অমত্তা ওইনা লেপ্লি। লৈবাক অসিনা মশাগী ওইনা তিকা থাবগী থবক পাকথোক-চাউথোরকলি অমসুং লৈবাক অসিগী শিংথানিংঙাই ওইরবা সাইন্তিফিক রিছর্সকী হৈশিংবা লৈরি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1629419
কেন্দ্রনা রাজ্যশিংদা লুপা ক্রোর ৩৬,৪০০গী জি.এস.তি কম্পেন্সেসন পীখ্রে
কোবিদ-১৯গী হৌজিক লৈরিবা ফিবম অসিদা শেন-থুমগী ফিবম শোক্লবা রাজ্য সরকারশিংনা দরকার ওইবা চাদিং তৌবা ঙম্নবা ২০১৯গী দিসেম্বরদগী ২০২০গী ফেবুৱারি ফাওবগী ওইনা লুপা ক্রোর ৩৬,৪০০গী জি.এস.তি কম্পেন্সেসন ঙসি কেন্দ্রনা লেজিসলেচরগা লোয়ননা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা পীখ্রে। সরকারনা কোবিদ-১৯না হৌজিক ওইহল্লিবা ফীভম অসিনা স্তেৎ লৈঙাকশিংনা ময়োখগী রিসোর্সশিং শোকচিল্লকপদগী এক্সপেন্দিচর তৌবা মথৌ তারকপদগী স্তোক য়েংলগা কম্পেন্সেসন অসি পীখিবনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1629446
দিজিতেল প্লেৎফোর্মগী খুত্থাংদা মালেমগী ওইনা আই.ৱাই.দি. ২০২০ পাংথোকপা
লৈবাক অসিদা কোবিদ-১৯না ওইহল্লিবা হকশেলগী খুদোংচাদবশিং অসি য়েংলদুনা হন্দক্কী চহীগী মালেমগী যোগ নুমিৎ অসি মালেমগী ওইনা দিজিতেল ওইনা পাংথোক্লগনি। হায়রিবা অসি ঙসি আয়ুশ মন্ত্রালয়গা ইন্দিয়ন কাউন্সিল ফোর কলচরেল রিলেসন (আই.সি.সি.আর.)গী প্রসিদেন্ত দাক্তর বিনয় সাহস্রাবুধেগা পুন্না পাংথোকখিবা প্রেস কনফরেন্সতা হায়খিবনি। হন্দক্কী চহীগী ওইনা থৌরম অসিনা যোগনা মীওই অমদা কান্নহনবা, মালেমগী লায়চৎ অসি থেংনবা ঙম্নবা ইম্ম্যুনিতী ফগৎহনবা অমসুং ইরাং অসিগী মরু ওইবা ৱাফম খরা শেম্বা ঙম্নবা খুন্নাইবু ঙাক শেনবনি হায়না দাক্তর সাহস্রাবুধেনা হায়খি। পুন্না পাংথোকখিবা প্রেস কনফরেন্স অসিদা আয়ুশকী সেক্রেতরী বাইদ্যা রাজেশ কোতেচাসু য়াওখি। কোবিদ-১৯ শন্দোক্লিবা য়াম্না লৌনগনবা ভাইরস অসিগী মওং মতৌশিং অসি য়েংলদুনা মীয়াম পুনবদা অথিংবা লৈরি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1629446
ঐচ.আর.দি. মন্ত্রী শ্রী রামেশ পোখ্রিয়ল নিশঙ্কনা এৱেয়র্নেস হেনগৎনবা “সেফতি ওনলাইন লর্নিং ইন দি তাইম ওফ কোবিদ-১৯” হায়বা ইনফোর্মেসন বুলকেৎ অমা ফোঙখ্রে
নেস্নল কাউন্সিল ওফ ইদুকেস্নল রিসর্স এন্দ ত্রেনিং (এন.সি.ই.আর.তি.) অমসুং উনেস্কো ন্যু দিল্লী ওফিসনা মসিগী বুকলেৎ অসি পুথোকপনি। বুকলেৎ অসিনা মমা মাপাশিং অমসুং ইদুকেতরশিংন মখোয়গী অঙাংশিং ইন্তর্নেৎ করম্না সেফ ওইনা শিজিন্নগদগে তাকপদা মতেং পাংদুনা তঙাইফদবা তৌগদবা অমসুং তৌরোইদবগী খুথাংদা অঙাংশিং, নহা ওইরিবা মীওইশিং সেফ ওনলাইন্দা থম্বদা মতেং পাংগনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1629603
বহরেন অমসুং ওমানদগী হলকপা ভারত মচা ১৭৬ কোচিগী নেভেল বেজদা মপুং ফানা ক্বরেন্তিন তৌখ্রে
বহরেন অমসুং ওমানদগী হলকপা ভারত মচা ১৭৬ কোচিগী নেভেল বেজদা ঙসি মপুং ফানা ক্বরেন্তিন তৌবা লোইখ্রে। হৌখিবা হপ্তা অনিদগী সাউদর্ন নেভেল কমান্দ কোবিদ কেয়র সেন্তর (সি.সি.সি.)দা লৈরকখিবা রেসিদেন্সশিং হৌজিক লৈবাক অসিগী তোঙান-তোঙানবা শরুকশিংদা চৎখ্রগনি। রেসিদেন্ত পুম্নমক মখোয়না লৈরিঙৈ মতম মনুংদা আর.তি.-পি.সি.আর. তেস্তশিং তৌখি অমদি থাদোক্ত্রিঙৈ মাংওইননা নেগতিব ওইখি। ওমানদগী হলকপা ভারত মচা ৪৯ ঙসি সি.সি.সি.দগী থাদোকখ্রে, অদুগা বহরেনদগী হলকপা ১২৭না জুন ১ অমসুং ২গী মরক্তা ইন্দিয়ন নেভী ফেসিলিতী থাদোকখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1629423
মহারাস্ত্রদা বন ধন বিকাস কেন্দ্রাসনা হৌজিক ওইরিবা কোবিদ অৱাবা অসিদা ত্রাইবল গেদরর্শিংদা অনৌবা ৱাখল্লোনগী খোংথাং অমা ওইনা মতেং পাংখ্রে
ত্রিফেদ, মিনিস্ত্রি ওফ ত্রাইবল এফিয়র্সনা হৌদোকপা স্কিমগী মখাদা লিংখৎখিবা বন ধন বিকাস কেন্দ্রাসনা ত্রাইবলশিংনা মসিগী ৱারবা মতম অসিদা হিংনবগী পাম্বৈ পুথোকপদা মতেং পাংখ্রে। হৌজিক মায়োক্নরিবা অৱাবা অসিদা ত্রাইবল মীয়ামদা মমি তারিবা সেগমেন্ত অমদি মখোয়গী অয়াম্বা ইনকম অসি এপ্রিল-জুন থাশিংদা অপীকপা উমংগী পোত্থোকশিং পৈশিংবগুম্বা থবক থৌরমশিং অসিদগী মরাং কায়না লাকপা অসিনি। মহারাস্ত্রদা বন ধন স্কিমগী মাই পাকপা অদুদি স্তেৎ অসিনা কোবিদ-১৯গী অৱাবা মায়োক্নরবসু মসিগী মহৈ ফঙবা অসিনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1629423
সিভিল সর্ভিসেস একজামিনেসন ২০২৯গী লেমহৌরিবা কেন্দিদেৎশিংগী পর্সনেলিতী তেস্তশিং জুলাই ২০, ২০২০দগী পাংথোকপা হৌরগনি
কোবিদ-১৯না মরম ওইদুনা ওইরক্লিবা ফীভম অসি য়েংশিন্নবা ঙসি য়ুনিয়ন পব্লিক সর্ভিস কম্মিসনগী অখন্নবা মীফম অমা ঙসি পাংথোকখ্রে। কেন্দ্র লৈঙাক অমসুং তোঙান তোঙানবা স্তেৎশিংনা লোকদাউন হাংদোকপা অমসুং কোমথোকপশিং হেনগৎলকপা লাউথোকখিবা অসি য়েংলগা, কম্মিসন অসিনা চাংয়েংশিং/রিক্র্যুমেন্ত তেস্তশিং (আর.তি.শিং)গী শেমদোক্লবা মতম অদু লাউথোক্নবা ৱারেপ লৌখি। চাংয়েংশিং/আর.তি.শিংগী শেমদোক্লবা কেলেন্দরগী অকুপা ৱারোল য়ু.পি.এস.সি.গী ৱেবসাইৎতা ফোংখ্রে। সিভিল সর্ভিসেস একজামিনেসন ২০২৯গী লেমহৌরিবা কেন্দিদেৎশিংগী পর্সনেলিতী তেস্তশিং মখা চৎথবা ওইনা জুলাই ২০, ২০২০দগী পাংথোকপা হৌরগনি হায়না কম্মিসন অসিনসু ৱারেপ লৌখ্রে। কেন্দিদেৎশিং মশা-মশাদা পাও পীরগনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1629613
অৱাং নোংপোক অসি ভারতকী অনৌবা ব্যুজিনেসকী পন্থুংফম ওইনা মচিন তুমখৎলক্লগনি: দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহ
য়ুনিয়ন মিনিস্তর ওফ স্তেৎ (আই/সি) ফোর দিবেলপমেন্ত ওফ নোর্থ ইস্তর্ন রিজন অমসুং মিনিস্তর ওফ স্তেৎ ইন প্রাইম মিনিস্তর্স ওফিস দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা ঙসি হায়খ্রে অৱাং নোংপোক্কী মফম অসি তপ্না অদুবু চেৎনা ভারতকী ব্যুজিনেসকী পন্থুংফম অমা ওইনা হৌগৎলক্লি। অনৌবা পেরাদাইমশিং অসিনা কোবিদ-১৯গী মতুংদা শেমিৎলোন, ললোল ইতিক, সাইন্তিফিক রিসর্স অমসুং তোঙান তোঙানবা হীরমশিংদা অৱাং নোংপোক অসি লৈবাক অসিগী শেনমিৎলোনগী হব অমসুং স্তার্তঅপশিংগী ময়াম্না পাম্নবা পন্থুংফম অমা ওইনা হৌগৎলক্লগনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1629654
দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা মোদী সরকার ২.০গী মখাদা দি.ও.পি.পি.দবল্যু.গী চহী অমগী এচিফমেন্তশিংদা ই-বুকলেৎ ফোঙখ্রে
কেন্দ্রগী মন্ত্রী দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা ঙরাং ভিদিও কনফরেন্সকী খুথাংদা দিপার্তমেন্ত ওফ পেন্সন এন্দ পেন্সনর্স ৱেলফিয়র (দি.ও.পি.পি.দবল্যু.)গী চহি অমগী এচিফমেন্তশিংদা ই-বুকলেৎ অমা ফোঙখ্রে। দিপার্তমেন্তকী ওফিসর খুদিংমক্তা ৱা ঙাংলদুনা দোক্তর জিতেন্দ্রনা হায় পেন্সনরসশিংগী চরাংনবা অমসুং অকীবা কোকহন্নবা লুচিংলিবা দোক্তরশিং পুরক্তুনা কোবিদ-১৯দা দিপার্তমেন্ত মথৌগী ৱাংমা লান্না ৱেবিনার অমা শিনখি। মহাক্না হায় অতোপ্পা দিপার্তমেন্তশিংদা লৈত্রবা অহল ওইরবা অমসুং পোত্থারবা কয়াগী শেবা তৌবগী খুদোংচাবা ফঙবা অসিনা দিপার্তমেন্ত অসিগী মহৈ ওইরে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1629409
সি.এস.আই.আর. লেবনা কালেন্থাগী রিসর্স ত্রেনিং প্রোগ্রাম লৈবাক শিন-থুংনা পাঙথোক্কদৌরি
নোর্থ ইস্ত ইন্সতিত্যুৎ ওব সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজী (এন.ই.আই.এস.তি.)না কোবিদ-১৯ লাইচৎনা মরম ওইদুনা লৈবাক অসিদা মহৈ-মশিংগী লমদা অপনবা লৈরিবা অসি কোকহন্নবগী মাইকৈদা চঙশিল্লি। জোরহাত্তা লৈবা সি.এস.আই.আর-এন.ই.আই.এস.তি.না সি.এস.আই.আর.গী দি.জি. দা. শেখর সি. মান্দেদগী লৈবাক শীনবা থুংনা সি.এস.আই.আর. সম্মর রিসর্স ত্রেনিং প্রোগ্রাম (সি.এস.আই.আর.-এস.আর.তি.পি.-২০২০) পাঙথোক্নবা অমসুং শীল-লাংনবা অয়াবা ফংখ্রে। ওনলাইন প্রোগ্রাম (সি.এস.আই.আর.-এস.আর.তি.পি.-২০২০) অসি লৈবাক অসিদা লৈরিবা সি.এস.আই.আর. লেবোরেতরী ৩৮দগী ফেকলতী অমসুং মেন্তরশিংনা পীগদৌরি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1629412
দি এস.তি.না এস.সি. অমসুং এস.তি.শিংগী এস. অমসুং তি.গী ইন্তর্বেন্সনশিংগী খুথাংদা রেসিলিএন্স শাগৎখ্রে
দিপার্তমেন্ত ওফ সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজী (দি.এস.তি.)গী দিভিজন সাইন্স ফোর ইকুইতি এম্পাৱর্মেন্ত এন্দ দিবেলপমেন্ত (সীদ)না নোলেজ ইন্সতিত্যুসনশিং (কে.আই) অমসুং সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজী (এস.তি.)দা য়ুম্ফম ওইবা ‌এস.সি. অমসুং এস.তি.গী নন-গভর্মেন্ত ওর্গনাইজেসনশিংদা লৈবাকশিনবা থুংনা লোকদাউন তৌরিবা অসিনা হিংবা অমসুং কম্ম্যুনিতিগী শেল-থুমগী ফিফমশিং শোকহল্লিবা অসিদা মতেং পাংনবা গ্রান্ত-ইন-এদ মতেং পীখ্রে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1629610
পি.আই.বি. ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউ
• পঞ্জাব: লাইচৎ অসি শন্দোরকপা লাকশিন্ননবা কোবিদ-১৯ নারবা মীওইশিং মতম চানা খঙদোক্নবা মীয়ামগী স্ক্রীনিং তৌবা কনশিন্নবা, লনাই হোস্পিতালশিং/ক্লিনিকশিং অমসুং লনাই লেবশিংনা থাখিবা কোবিদ-১৯গী সেম্পলশিংগীদমক আর.তি.-পি.সি.আর. তেস্ত তৌবা অসি শেল তিংদনা লেম্না তৌনবা পঞ্জাব লৈঙাকনা ৱারেপ লৌখ্রে। প্রোতোকলগী মতুং ইন্না, মথৌ তাবা পুথোক পুশিনশিং অমসুং সেম্পলশিং খোমজিনবা, মখোয়বু পেক তৌবা অমসুং মনাক নকপা লৈঙাক্কী হেলথ ফেসিলিতীদা থানবা মসি লনাই হোস্পিতাল অদুনা শীনগনি।
• হরিয়ানা: কোবিদ-১৯গী অৱাবা মাইয়োক্নরিঙৈ চৈরক অসিদা ললোন ইতিক্তা পীবা চৈথেং অসি হন্থহনবা মখল কয়াগী ওর্গনাইজেসনশিংদা মতেং পাংনবা, স্তার্তঅপ ইন্দিয়াগা চুংশিন্নদুনা হরিয়ানা লৈঙাকনা ভর্চ্যুল মেন্ত্রশিপ ৱার্কশোপ সেরিস পাংথোকখ্রে।ভর্চ্যুল মেন্ত্রশিপ ৱার্কশোপ সেরিস অসি স্তার্তঅপশিংগী লম্বী চাওথোকহনবা অমসুং মরু ওইনা মালেম পুম্বদা অৱাবা তাবা মতমদা মখোয়গী থাজবা অদু হেনগৎহনবদা মখোয়বু মতেং পাংনবা পন্দম থমদুনা হোৎনবনি। মসিদা ইন্দস্ত্রীগী এক্সপর্তশিংনা মখোয়না খঙলিবা অদুদগী তমহৌবা অমসুং মখোয়গী বিজিনেসশিং অদু হৌদোকহনবা/হেনগৎহন্নবা থবক থৌরাংশিং তৌবা অদু খঙনবা মখোয়গা লোয়ননা ৱারি শাবগী খুদোংচাবা ফংবগা লোয়ননা অঙনবা মতমদা স্তার্তঅপশিং হৌনবগী মরমদা থা অহুমগী ওইবা ইমর্সিব প্রোগ্রাম অমনি। প্রোগ্রাম অসিদা গ্রুপ সেসনশিংগী অমসুং ৱান-তু-ৱান সেসনশিংগী অপুনবা ওইনা য়াওই।
• কেরেলা: অনলোক ১.০গী শরুক অমা ওইরিবা লাইনিং-লাইশোনগী ওইবা লাইখোইরমফমশিং অমসুং মোলশিং হাংবা অসিগী মাইয়োক্তা স্তেৎ অসিদা হাংলমবগী আই.এম.এ.না চেকশিন ৱা হায়রকখ্রে, মসিনা মরম ওইরগা মফম মরাং খঙদবদগী হৌরক্লগা কেসকী মশীং হেনগৎহল্লকপা অমসুং মসিনা কম্ম্যুনিতী ত্রান্সমিসন থোকহল্লকপা য়াবা অদুসু খঙহনখি। কেন্দ্রনা থোকখিবা অনৌবা এস.ও.পি.শিংদা য়ুম্ফম ওইরগা অনলোক ১.০গী চৎনা কাংলোনশিং ঙসি স্তেৎ লৈঙাকনা থোক্লগনি। কোচিকোদতা মীরোনবি নুপী অমা কোবিদ পোজিতিব ওইখিবগী মতুংদা, স্তাফ কয়া দোক্তরশিং য়াওনা ক্বারন্তিন তৌখ্রে। কোচিকোদ কল্লেক্তরনা মভুর পঞ্চায়েৎ অসিদা মীওই কয়া কোবিদ-১৯ পোজিতিব ওইরকখ্রবা মতুং পঞ্চায়েৎ অসি কন্তেনমেন্ত জোন ওইনা লাউথোকপগী ওর্দর থোকখ্রে। স্তেৎ অসিদা ঙরাং অনৌবা কোবিদ-১৯ কেস ৯৪ থেংনখি। অপুনবা কনফর্ম কেস মশীং ১.৫৮৮ শুখ্রে অমসুং অনাবা ৮৮৪না তোঙান তোঙানবা হোস্পিতালদা লাই্য়েং চৎথরি।
• তামিল নাদু: তামিল নাদুগী মন্ত্রী মঙানা চেনাইগী জোন ১৫দা কোবিদ-১৯ লাকশিন্নবা য়েংশিনখ্রে। স্তেৎ অসিনা চীফ মিনিস্তরগী কমপ্রিহেনসিব হেলথ ইন্সুরেন্স স্কিমগী মখাদা লনাই হোস্পিতালশিংদা কোবিদ-১৯ লাইয়েংবা য়াহনখ্রে অমসুং লাইয়েংবগী রেৎশিং কেপ তৌখ্রে। তামিল নাদুদা ঙরাং কেস ১,৩৮৪ অমসুং শীখিবা ১২ রিপোর্ত তৌরকখ্রে; চেনাইদা পোজিতিব কেস ১,০৭২ হেনগৎখ্রে। ঙরাং ফাওবদা অপুনবা কেস: ২৭২৫৬, এক্তিব কেস: ১২১৩২. শীখিবা: ২২০. দিচার্জ তৌখিবা: ১৪৯০১। চেনাইগী এক্তিব কেস ৯০৬৬ ওইরি।
• কর্নাতক: এম.জি.এন.আর.ই.জি.এ.গী মখাদা মহারাস্ত্রদগী হল্লকপা মাইগ্রেন্ত লেবর্রশিংদা স্তেৎ অসিনা থবকশিং পীনবা শেমশরে হায়না রুরেল দেবেলপমেন্ত মন্ত্রীনা ফোংদোকখ্রে। প্লাসমা থেরাপি তৌদুনা লাইয়েংলকখিবা অনিশুবা কোবিদ-১৯ নাবা মীওই অদু ‘ফগৎলকখ্রে’ অমসুং আই.সি.য়ু.দগী পুথোরকখ্রে হায়না হকশেল মন্ত্রীনা ফোংদোকখ্রে।অনৌবা কেস ২৫৭. দিচার্জ তৌখিবা ১০৬ অমসুং শীখিবা মরি ঙরাং রিপোর্ত তৌরকখি। ঙরাং ফাওবা অপুনবা পোজিতিব কেস: ৪৩২০, এক্তিব কেস: ২৬৫১, শীখিবা: ৫৭, ফগৎখিবা: ১৬১০।
• অন্ধ্র প্রদেশ: হোতেলশিং অমসুং রেস্তোরেন্তশিং, এ.পি.তি.দি.সি.গী হোতেলশিং য়াওনা .জুন ৮দা মখোয়না থবক চৎথবা হৌবা মতমদা ঙাক্কদবা এস.ও.পি.শিং স্তেৎনা থোকখ্রে। নোংমদা ভক্ত ৬০০০ খক্তা চংবা য়াহন্দুনা জুন ১১দগী তিরুমলা দর্সন তৌবা হৌরগনি। ৱার্ল্দ এনভাইর্মেন্ত দেগা ইরোইন্না এ.পি. এনভাইর্মেন্ত মেনেজমেন্ত এজেন্সিগী লুচিং মখাদা স্তেৎ লৈঙাক্তা অমোৎপা ত্রান্সফর তৌনবগী ওনলাইন প্লেৎফোর্ম অমা সি.এম.না লোঞ্চ তৌখ্রে।পুং ২৪ অসিদা সেম্পল ৯৮৩১ তেস্ত তৌবদা, অনৌবা কেস ৫০, দিচার্জ তৌখিবা ২১ অমসুং শীখিবা অনি রিপোর্ত তৌরকখ্রে। অপুনবা কেস: ৩৪২৭, এক্তিব: ১০৬০, ফগৎপা: ২২৯৪, শীখিবা: ৭৩। অপুনবা পোজিতিব ওইখিবা মাইগ্রেন্ত মশীং অসি ৭০০নি লোয়ননা মখোয়গী মনুংদা ৪৪২ এক্তিব ওইরি। মপাল লমদগী ১২৩ কেসকী মনুংদা ১১৯ এক্তিব ওইরি। হৌজিক ফাওবা তেস্ত তৌখিবা অপুনবা মশীং অসি ৪,২৩,৫৬৪নি।
• তেলঙ্গনা: লৈঙাকনা হৌজিক চৎথরিবা ভন্দে ভারত মিসন অসিগী অহুমশুবা তাঙ্কক লোঞ্চ তৌনবা শেমশরিঙৈ অসিদা, ময়ুমদা হন্নবা ঙাইরিবা মীওই চামা হেনবনা ওথোরিতীশিংদা মতেং পাংবিনবা হায়জরকখ্রে।লৈঙাকনা চল্লাইবা হোস্পিতালশিংদা মথৌ তৌরিবা দোক্তর ৩৭ কোবিদ-১৯ পোজিতিব ওইরকখিবা অসি হকচিন্না লৌদুনা, মখোয়গী দোক্তরশিং, নর্সশিং, পেরামেদিকেল স্তাফ অমসুং অতোপ্পা হকশেলগী থবক তৌরিবশিংগীদমক কান্ননবা লৈঙাকনা পর্স্নেল প্রোতেক্তিং ইক্বিপমেন্ত (পি.পি.ই) অমসুং অতোপ্পা চেকশিন থৌরাংগী পোৎলমশিং পীথরি হায়রগা করম্না কোরোনাভাইরস শন্দোরক্লিবনো হায়না তেলঙ্গনা হাই কোর্তনা অঙকপা পোকখ্রে। জুন ৩দা অপুনবা কেস অসি ৩১৪৭ শুই। তাং অসি ফাওবদা মাইগ্রেন্ত, মপাল লমগী রিতর্নী ৪৪৮ পোসিতিব ওইখি।
পি.আই.বি. ফেক্ত চেক