শেল-থুম মন্ত্রালয়
প্রধান মন্ত্রী জন ধন য়োজনা (PMJDY) – নেস্নেল মিসন ফোর ফাইনান্সিএল ইনক্লুজন – মায়পাক্না ইমপ্লিমেন্ত তৌখিবা চহি তরা মপুং ফারে
PMJDYনা লায়রবশিংবু ইকনোমিক মেনস্ত্রীমদা পুনশিল্লি অমসুং শোত্থরবা কাংলুপশিংগী চাউখৎ-থৌরাংদা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌরি: কেন্দ্রগী শেল-থুম মন্ত্রী শ্রীমতি নির্মলা সিতারামন
ফাইনান্সিএল ইনক্লুজন ইকোসিস্তেমগী খ্বাইদগী মরু ওইবা য়ুম্বী জন ধন-মোবাইল-আধার লিঙ্ক তৌবগী খুত্থাংদা কনসেন্ত-বেজ পাইপলাইন্না – ইলিজিবল বেনিফিসরীশিংদা সরকারগী য়াইফ-থৌরাং স্কিমশিং কোমনা, অপনবা লৈতনা অমসুং ত্রান্সপরেন্ত ওইনা ত্রান্সফর তৌবা ঙমহল্লি অমসুং দিজিতেল পেমেন্তশিং থৌগৎলি: শ্রীমতি সিতারামন
PMJDYনা মিসন মোদতা থবক তৌরিবা লৈঙাক্কী মরু ওইবা খুদম অমা ওইবতা নত্তনা করিগুম্বা মীয়ামগী য়াইফনবা কত্থোক্লবদি সরকারনা করি ফংবা ঙম্বগে হায়বসু উৎলি: শেল-থুমগী MoS শ্রী পঞ্জক চৌধরী
PMJDY হেক হৌদোকখিবদগী হৌনা মসিগী মখাদা বেনিফিসরী করোর 53.14 হেন্না বেঙ্ক শীজিন্নহনখ্রে
PMJDY একাউন্তশিংগী মখাদা লৈরিবা অপুনবা দিপোজিৎ বেলেন্স অসি লুপা করোর 2,31,236 ওইরি
PMJDY একাউন্তশিং অসি মার্চ 2015দা করোর 15.67 লৈরম্বদগী 14-08-2024 ফাওবদা করোর 53.14 ওইদুনা শরুক 3.6 হেনগৎলকখ্রে
জন-ধন একাউন্ত হোল্দরশিংগী 55.6%রোমদি নুপীশিংনি অমসুং জন ধন একাউন্তশিংগী 66.6%রোমদি খুঙ্গং অমদি সেমি-অর্বানগী মফমশিংদগী ওইরি
PMJDY একাউন্ত পায়রিবশিংদা রুপে কার্দ করোর 36.15 ইসু তৌখ্রে
28 AUG 2024 7:45AM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ওগস্ত 28, 2014দা হৌদোকখিবা প্রধান মন্ত্রী জন ধন য়োজনা (PMJDY) অসি ঙসি মায়পাক্না ইমপ্লিমেন্ত তৌখিবা চহি তরা মপুং ফাখ্রে।
PMJDY অসি মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা ফাইনান্সিএল ইনক্লুজন ইনিসিএতিব ওইরি, শেল-থুম মন্ত্রালয়না মাগী ফাইনান্সিএল ইনক্লুজনগী খোঙথাংশিংগী খত্থাংদা শোত্থরবা অমসুং শেল-থুমদা শোত্থরবা শরুকশিংদা তেংবাং পীনবা লেপ্পা লৈতনা হোৎনরি।
নুমিৎ অসিনা লাকপদা, কেন্দ্রগী শেল-থুম অমসুং কোর্পোরেৎ এফিয়র্সকী মন্ত্রী শ্রীমতি নির্মলা সীতারামন্না পাউজেল অমদা হায়খি, "ফাইনান্সিএল ইনক্লুজন অমসুং এম্পাৱরমেন্ত ফংনবগীদমক ফোর্মেল বেঙ্কিং সর্ভিসশিংদা য়ুনিভর্সেল অমসুং এফোর্দেবল ওইবা এক্সেস অসি তঙাইফদে। মসিনা লায়রবশিংবু শেন্মিৎলোনগী মেনস্ত্রীমদা পুনশিলহল্লি অমসুং লায়রবা কাংলুপশিংগী চাউখৎপদা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌরি”।
“মমাংদা বেঙ্ক শীজিন্নদবা মীওইশিংদা - বেঙ্ক একাউন্তশিং, স্মোল সেভিং স্কিমশিং, ইন্সুরেন্স অমসুং ক্রেদিৎ য়াওনা - য়ুনিভর্সেল, শেল চংদবা অমসুং ফোর্মেল ফাইনান্সিএল সর্ভিসশিং ফংহন্দুনা পি.এম. জন ধন য়োজনানা হৌখিবা চহি তরা অসিদা লৈবাক অসিগী বেঙ্কিং অমসুং ফাইনান্সিএল লেন্দস্কেপ অসি শেমদোকখ্রে,” হায়না কেন্দ্রগী শেল-থুম মন্ত্রীনা ফোংদোকখি।
খোঙথাং অসিগী মায় পাকপা অসি জন ধন একাউন্তশিং হাংদোক্তুনা মীওই করোর 53বু বেঙ্কিং সিস্তেমদা পুশিল্লকপদা উবা ফংলি। হায়রিবা বেঙ্ক একাউন্তশিং অসিদা লুপা করোর 2.3 রোমগী দিপোজিৎ বেলেন্স লৈরি, অমসুং মসিনা লুপা করোর 36 হেনবগী শেনফম শেল তিংদনা রুপে কার্দশিং ইসু তৌহনখ্রে, মসিনা লুপা করোর 2গী এক্সিদেন্ত ইন্সুরেন্স কভরসু ফংহল্লি। মরু ওইনা, একাউন্ত হাংদোকপগী ফি নত্ত্রগা মেন্তেনমেন্স চার্জ অমত্তা লৈতে অমসুং মিনিমম বেলেন্স অমা থম্বা মথৌ তাদে,” সীতারমননা হায়খি।
কেন্দ্রগী শেল-থুম মন্ত্রীনা হায়খি, "মসিদা খুঙ্গংগী নৎত্রগা সেমি-অর্বানগী মফমশিংদা একাউন্ত 67% হাংদোকখ্রে, অমসুং একাউন্ত 55% নুপীশিংনা হাংবা ওইখি হায়বসি খঙবদা নুংঙাইবা ফাওই”।
“জন ধন-মোবাইল-আধারগা শম্নহন্দুনা শেমখিবা কনসেন্ত-বেজ পাইপলাইন অসি ফাইনান্সিএল ইনক্লুজন ইকোসিস্তেমগী খ্বাইদগী মরুওইবা য়ুম্বী অমা ওইরি। মসিনা সরকারগী য়াইফ-থৌরাংগী স্কিমশিং অসি মতিক চাবা বেনিফিসরীশিংদা অথুবা মতমদা, শোই-ঙামদনা অমসুং ত্রান্সপরেন্ত ওইনা ত্রান্সফর তৌবা ঙমহনখ্রে অমসুং দিজিতেল পেমেন্তশিং প্রমোৎ তৌখ্রে," সীতারামননা হায়খি।
নুমিৎ অসিনা লাকপদা মহাক্কী পাউজেলদা, কেন্দ্রগী শেল-থুমগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী পঙ্কজ চৌধরীনা হায়খি, “PMJDY অসি স্কিম অমা খক্তা নত্তে, মসি ত্রান্সফোর্মেসন মুভমেন্ত অমনি। মসিনা বেঙ্কিংগী খুদোংচাবা লৈতবা মীওই কয়াবু শেল-থুমগী মনিংতম্বা ফংহনখ্রে অমসুং শেল-থুমগী সেক্যুরিতীগী ৱাখল্লোন অমা পোকহল্লে”।
2021গী নীংতম্বা নুমিৎকী মহাক্কী ৱারোলদা প্রধান মন্ত্রীনা ইমুং খুদিংমক্তা বেঙ্ক একাউন্ত অমা লৈগদবনি অমসুং অহল ওইরবা মীওই খুদিংমক্তা ইন্সুরেন্স অমসুং পেন্সন ফংহনগদবনি হায়না লাউথোকখি। লৈবাক শীনবা থুংনা পায়খৎলিবা তোঙান তোঙানবা সেচুরেসন দ্রাইবশিংগী খুত্থাংদা মসিগী মায়কৈ অসিদা লেপ্পা লৈতনা হোৎনরকপগা লোয়ননা, ঐখোয়না বেঙ্ক একাউন্তশিংদা সেচুরেসন ফংগদবগী নকশিল্লক্লে অমসুং লৈবাক শীনবা থুংনা ইন্সুরেন্স অমসুং পেন্সনগী কভরেজ লেপ্তনা হেনগৎলক্লি," হায়না শ্রী চৌধরীনা ফোংদোকখ্রে।
স্তেকহোল্দর, বেঙ্কশিং, ইন্সুরেন্স কম্পনীশিং অমসুং রাজ্য সরকার পুম্নমক্কী মতেংগা লোয়ননা ঐখোয়না শেল-থুমগী লমদা হেন্না ইনক্লুসিব ওইবা খুন্নাই অমগী মায়কৈদা চংশিল্লি। অমসুং PMJDY অসি লৈবাক অসিগী ফাইনান্সিএ ইনক্লুজনগী গেম চেঞ্জর অমা ওইনা মতম চুপ্পদা নীংশিংদুনা লৈহৌরগনি। প্রধান মন্ত্রী জন ধন য়োজনা অসি মিসন মোদতা লৈঙাকপগী মরুওইবা খুদম অমা ওইবতা নত্তনা মীয়ামগী য়াইফনবা সরকারনা কত্থোক্লবদি করি তৌবা য়াবগে হায়বদুসু উৎলি," হায়না শ্রী চৌধরীনা ফোংদোকখি।
PMJDY না বেঙ্কতা একাউন্ত লৈতবা অহল ওইরবা মীওই খুদিংগী বেঙ্ক একাউন্ত অমা পীরি। একাউন্ত অসিগীদমক্তা বেলেন্স অমত্তা থমবগী তঙাইফদবা লৈতে অমসুং একাউন্ত অসিদা চার্জ অমত্তা লৌদে। দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সনশিং প্রমোৎ তৌনবা একাউন্ত অসিদা লুপা লাখ 2গী ইন-বিল্ত এক্সিদেন্ত ইন্সুরেন্স কভর য়াওবা রুপে দেবিৎ কার্দ অমা লেম্না ফংহল্লি। PMJDYগী একাউন্ত হোল্দরশিংনা মথৌ তাবা শেনফমগীদমক লুপা 10,000 ফাওবগী ওভরদ্রাফ্ত অমা লৌনবগীদমক ইলিজিবল ওই।
PMJDYগী লমজিং মখাদা হৌখিবা চহি তরা অসিদা পায়খৎখিবা খোঙথাং অসিনা অহোংবা পুরক্তুনা অমসুং মাইকৈ হোংলক্তুনা অনিমক্না বেঙ্কশিং অমসুং ফাইনান্সিএল ইন্সতিত্যুসন ইকোসিস্তেম অসি খুন্নাইগী লাস্ত মাইল-লায়রবশিংগী মরক্তগী খ্বাইদগী লায়রবশিংদা ফাইনান্সিএল সর্ভিসশিং ফংহনবগী মপাঙ্গল লৈহনখি।
PMJDYগী একাউন্তশিং অসি দাইরেক্ত বেনেফিৎ ত্রান্সফরশিং ফংবদা মতেং পাংবতা নত্তনা সরকারনা অয়াবা ফংলবা বেনিফিসরীশিংদা মিদ্দলমেন, অপনবা লৈতবা ত্রাঞ্জেক্সন অমসুং সেভিংস এক্যুমুলেসন য়াওনা অপনবা লৈতবআ সবসিদীশিং/পেমেন্তশিং পীবগী প্লেতৎফোর্ম অমা ওইনা থবক তৌরি। মসিগী মথক্তা, মখোয়না জন সুরক্ষা স্কিম (মাইক্রো ইন্সুরেন্স স্কিম) গী খুত্থাংদা অনওর্গনাইজ সেক্তরগী শিন্মী মিলিয়ন কয়াদা লাইফ অমসুং এক্সিদেন্ত ইন্সুরেন্স ফংহনবদা মরুওইবা থৌদাং লৌরি।
PMJDY অসি মাগী মরু ওইবা য়ুম্বী অমা ওইবগা লোয়ননা জন-ধন আধার অমসুং মোবাইল (JAM) ত্রিনিতীনা দাইভর্সন-প্রুফ সবসিদী দেলিভরী মেকানিজম অমা ওইরে। JAM গী খুত্থাংদা, দাইরেক্ত বেনিফিৎ ত্রান্সফরগী মখাদা, সরকারনা সবসিদী অমসুং সোসিএল বেনিফিৎশিং অসি খুদোংচাবা ফংদ্রবা মীওইশিংগী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা মায় পাক্না ত্রান্সফর তৌখ্রে।
হৌখিবা চহি 10 অসিদা PMJDY গী মায় পাক্না ইমপ্লিমেন্ত তৌবা অসিনা মাইলস্তোন কয়া অমা ফংহনখ্রে। PMJDYগী মরুওইবা হীরমশিং অমসুং মায়পাকপশিং মখাদা পীরি।
1. PMJDY একাউন্তশিং: করোর 53.13 (ওগস্ত 14’24 ফাওবদা)
ওগস্ত 14, 24 ফাওবদা PMJDYগী অপুনবা একাউন্ত মশিং: করোর 53.13; জন ধন একাউন্ত হোল্দরশিংগী চাদা 55.6 (করোর 29.56) অসি নুপীশিংনি অমসুং জন ধন একাউন্তশিংগী চাদা 66.6 (করোর 35.37) অসি খুঙ্গংগী অমসুং সেমি-অর্বানগী মফমশিংদা লৈরি
1. PMJDY একাউন্তশিংগী মখদা তৌবা দিপোজিৎশিং – করোর লাখ 2.31 (ওগস্ত 14’24 ফাওবদা)
PMJDY একাউন্তশিংগী মখাদা লৈরিবা অপুনবা দিপোজিৎ বেলেন্স অসি লুপা করোর 2,31,236নি। দিপোজিৎশিং অসি চাউরাক্না শরুক 15 হেনগৎখ্রে অমসুং একাউন্তশিং অসি শরুক 3.6 হেনগৎখ্রে (ওগস্ত’ 24 /ওগস্ত’ 15)
1. PMJDY একাউন্ত অমগী এভরেজ দিপোজিৎ – লুপা 4352 (ওগস্ত 14’24 ফাওবদা)
একাউন্ত অমমমগী চাংচত্তা তৌবা দিপোজিৎ অসি 14.08.2024 ফাওবদা লুপা 4,352 ওইরি। একাউন্ত অমদা চাংচৎ ওইনা তৌবা দিপোজিৎ অসি ওগস্ত 15দগী শরুক মরি হেনগৎলে। চাংচত্তা তৌবা দিপোজিৎ হেনগৎলকপা অসিসু একাউন্ত শীজিন্নবগী চাং হেনগৎলকপা অমসুং একাউন্ত হোল্দরশিংগী মরক্তা সেভিংগী চৎনবী লৈরকপগী অতোপ্পা খুদম অমনি ।
1. PMJDY একাউন্ত হোল্দরশিংদা পীখিবা রুপে কার্দ: করোর 36.14 (ওগস্ত 14’24 ফাওবদা)
PMJDY গী একাউন্ত হোল্দরশিংদা রুপে কার্দ করোর 36.14 ইসু তৌখ্রে: মতমগী মতুং ইন্না রুপে কার্দ মশিং অমসুং শীজিন্নবগী চাং হেনগৎলক্লি।
PMJDY গী মখাদা রুপে দেবিৎ কার্দ করোর 36.06 হেন্না ইসু তৌবা, PoS/mPoS মেছিন লাখ 89.67 হাপচিনবা অমসুং UPI গুম্বা মোবাইলদা য়ুম্ফম ওইবা পেমেন্ত সিস্তেমশিং হৌদোকপগা লোয়ননা, দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সনশিংগী অপুনবা মশিং অসি FY 18-19 দা করোর 2,338 ওইরম্বদগী FY 23-24দা করোর 16,443দা হেনগৎলকখি। UPI ফাইনান্সিএল ত্রাঞ্জেক্সনশিংগী অপুনবা মশিং অসি FY 2018-19দা করোর 535দগী FY 2023-24দা করোর 13,113দা হেনগৎলকখি। মতৌ অসুম্না, PoS অমসুং ই-কম্মর্সতা রুপে কার্দ ত্রাঞ্জেক্সনগী অপুনবা মশিং অসি FY 2017-18দা করোর 67 ওইরম্বদগী FY 2023-24দা করোর 96.78দা হেনগৎখ্রে।
PMJDY গী মায়পাকপা অসিনা মসিগী মিসন মোদ এপ্রোচ, রেগুলেতরী সপোর্ত, পব্লিক-প্রাইবেৎ পার্তনরশিপ, অমসুং বাইওমেত্রিক আইদেন্তিফিকেসনগীদমক আধারগুম্বা দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচরগী মরুওইবা অদু উৎলি।
PMJDY না শেন্মিৎলোনগী ফোর্মেল হিস্তরী লৈতবশিংদা ক্রেদিৎ ফংহনবগা লোয়ননা শেন্মিৎলোনগী খুদোংচাবা ফংহল্লে। একাউন্ত হোল্দরশিংনা হৌজিক্তি সেভিং পেতর্ন উৎপা ঙম্মি, মসিনা মখোয়বু বেঙ্কশিং অমসুং ফাইনান্সিএল ইন্সতিত্যুসনশিংদগী লোন লৌনবগী ইলিজিবল ওইহল্লি। খ্বাইদগী নক্নবা প্রোক্সি অসি মুদ্রা লোনগী মখাদা সেঙ্কসনশিংনি, মসি FY 2019দগী FY 2024 ফাওবগী চহি মঙাদা চহিগী ওইবা চাং চাদা 9.8 হেনগৎখি। ক্রেদিৎ ফংহনবগী থৌওং অসিনা অহোংবা পুরক্লি মরমদি মসিনা মীওইশিংদা মখোয়গী ইনকম হেনগৎহনবগী শক্তি পী।
PMJDYনা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা ফাইনান্সিএল ইনক্লুজন স্কিম ওইবনা, মসিগী ত্রান্সফোর্মেতিব পাৱর অমসুং মসিগী দিজিতেল ইন্নোভেসনশিংনা ভারত্তা ফাইনান্সিএল ইনক্লুজনদা অহোংবা পুরকখি।

Ministry of Finance
Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana (PMJDY) — National Mission for Financial Inclusion — completes a decade of successful implementation
PMJDY integrates poor into economic mainstream and plays a crucial role in development of marginalised communities: Union Finance Minister Smt. Nirmala Sitharaman
Consent-based pipeline through linking of Jan Dhan-Mobile-Adhaar most important pillars of financial inclusion ecosystem — enabling swift, seamless and transparent transfer of Government welfare schemes to eligible beneficiaries and promoting digital payments: Smt. Sitharaman
PMJDY not only serves as an important example of Governance in Mission Mode but also demonstrates what Government can achieve if it is committed to the welfare of the people: MoS Finance Shri Pankaj Chaudhary
More than 53.14 crore beneficiaries banked under PMJDY since inception
Total deposit balances under PMJDY Accounts stand at Rs. 2,31,236 crore
PMJDY accounts grow 3.6 -fold from 15.67 crore in March 2015 to 53.14 crore as on 14-08-2024
Around 55.6% Jan-Dhan account holders are women and around 66.6% Jan Dhan accounts in rural and semi-urban areas
36.14 crore RuPay cards issued to PMJDY accountholders
28 AUG 2024 7:45AM by PIB Delhi
The Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana (PMJDY), launched by Prime Minister Shri Narendra Modi on 28th August 2014, completes a decade of successful implementation today.
PMJDY being the largest financial inclusion initiative in the world, the Ministry of Finance continuously endeavours to provide support to the marginalised and economically backward sections through its financial inclusion interventions.
On this occasion, Union Minister for Finance and Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman, in a message, said, “Universal and affordable access to formal banking services is essential for achieving financial inclusion and empowerment. It integrates the poor into the economic mainstream and plays a crucial role in the development of marginalised communities.”
“By providing universal, affordable, and formal financial services — including bank accounts, small savings schemes, insurance, and credit — to the previously unbanked, PM Jan Dhan Yojana has transformed the banking and financial landscape of the country over the last decade,” the Union Finance Minister said.
“The success of the initiative is reflected in 53 crore people having been brought into the formal banking system through the opening of Jan Dhan Accounts. These bank accounts have garnered a deposit balance of Rs. 2.3 lakh crore, and resulted in the issuance of over 36 crore free-of-cost RuPay cards, which also provide for a ₹2 lakh accident insurance cover. Notably, there are no account opening fees or maintenance charges and no requirement to maintain a minimum balance,” Smt. Sitharaman said.
“It is heartening to note that 67% of the accounts have been opened in rural or semi-urban areas, and 55% of accounts have been opened by women,” the Union Finance Minister said.
“The consent-based pipeline created through the linking of Jan Dhan-Mobile-Adhaar has been one of the most important pillars of the financial inclusion ecosystem. It has enabled swift, seamless and transparent transfer of Government welfare schemes to eligible beneficiaries and promoted digital payments,” Smt. Sitharaman said.
In his message on the occasion, Union Minister of State for Finance Shri Pankaj Chaudhary, said, “PMJDY is not only a scheme, but a transformation movement that has enabled financial independence of many of the unbanked population and has instilled a sense of financial security.”
“The Prime Minister, in his 2021 Independence Day speech, announced that every household should have a bank account and every adult should have insurance and pension coverage. With the continuous efforts in this direction through various saturation drives carried out across the country, we have achieved near saturation in bank accounts and there has been continuous increase in insurance and pension coverage across the country,” Shri Chaudhary said.
“With the support of all stake-holders, banks, insurance companies and state Governments, we are moving towards a more financially inclusive society and PMJDY would always be remembered as a game changer for financial inclusion in the country. Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana not only serves as an important example of Governance in Mission Mode but also demonstrates what a Government can achieve if it is committed to the welfare of the people,” Shri Chaudhary said.
PMJDY provides one basic bank account for every unbanked adult. For this account there is no need to maintain any balance and also no charges are levied on this account. In the account, a free of cost RuPay Debit card with in-built accident insurance cover of Rs. 2 lakh is also provided to promote digital transactions. PMJDY account holders are also eligible for getting an overdraft of up to Rs. 10,000 to cover exigencies.
The journey of PMJDY led interventions undertaken over last decade has in effect, produced both transformational as well as directional change thereby making the banks and financial institution ecosystem capable of delivering financial services to the last person of the society-the poorest of the poor.
The PMJDY accounts have not only been instrumental in receiving Direct Benefit Transfers but also serve as a platform for hassle-free subsidies/payments made by government to the intended beneficiary without any middlemen, seamless transactions, and savings accumulation. Moreover, they have been crucial in providing life and accident insurance to millions of unorganized sector workers through Jan Suraksha schemes (micro insurance schemes).
The Jan-Dhan Aadhaar and mobile (JAM) trinity, with PMJDY as one of its pillars, has proven to be a diversion-proof subsidy delivery mechanism. Through JAM, under Direct Benefit Transfer, the government has successfully transferred subsidies and social benefits directly into the bank accounts of the underprivileged.
The successful implementation of PMJDY during the last 10 years has seen achieving many milestones. The major aspects and achievements of the PMJDY are presented below.
1. PMJDY Accounts: 53.13 crore (As on 14th August’24)
As on 14th August 24 number of total PMJDY Accounts: 53.13 crore; 55.6% (29.56 crore) Jan-Dhan account holders are women and 66.6% (35.37 crore) Jan Dhan accounts are in rural and semi-urban areas
1. Deposits under PMJDY accounts – 2.31 Lakh Crore (As on 14th August’24)
Total deposit balances under PMJDY Accounts stand at Rs. 2,31,236 crore. Deposits have increased about 15 times with increase in accounts 3.6 times (Aug’24 / Aug’15)
1. Average Deposit per PMJDY account – Rs 4352 (As on 14th August’24)
Average deposit per account is Rs. 4,352 as on 14.08.2024. Avg. Deposit per account has increased 4 times over August 15. Increase in average deposit is another indication of increased usage of accounts and inculcation of saving habit among account holders
1. RuPay Card issued to PMJDY account holders: 36.14 crore (As on 14th August’24)
36.14 crore RuPay cards have been issued to PMJDY accountholders: Number of RuPay cards & their usage has increased over time.
With the issue of over 36.06 crore RuPay debit cards under PMJDY, installation of 89.67 lakh PoS/mPoS machines and the introduction of mobile based payment systems like UPI, the total number of digital transactions have gone up from 2,338 crore in FY 18-19 to 16,443 crore in FY 23-24. The total number of UPI financial transactions have increased from 535 crore in FY 2018-19 to 13,113 crore in FY 2023-24. Similarly, total number of RuPay card transactions at PoS & e-commerce have increased from 67 crore in FY 2017-18 to 96.78 crore in FY 2023-24.
PMJDY's success highlights its mission-mode approach, regulatory support, public-private partnerships, and the importance of digital public infrastructure like Aadhaar for biometric identification.
PMJDY has enabled savings while providing credit access to those without a formal financial history. Account holders can now show saving patterns, which makes them eligible for loans from banks and financial institutions. The closest proxy is sanctions under Mudra loans, which rose at a compounded annual rate of 9.8%in five years from FY 2019 to FY 2024. This access to credit is transformative as it empowers individuals to grow their incomes.
PMJDY being the world's largest financial inclusion scheme, with its transformative power and its digital innovations have revolutionised financial inclusion in India.