PIB Backgrounder
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
24 NOV 2020 5:46PM by PIB Delhi
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from PIB Field Offices and Fact checks undertaken by PIB)
#Unite2FightCorona
#IndiaFightsCorona
India reports less than 40K Daily New Cases, Active Caseload continues to shrink, less than 4.4 lakh active cases recorded, Daily Positivity Rate dips below 4%- stands at 3.45%
India has registered less than 40,000 daily new cases after six days. The number of daily new cases in the last 24 hours is 37,975. For the last 17 days in a row, daily new cases have been sustained below the 50,000 mark, since 8th November. India’s testing infrastructure has seen a significant boost with 2,134 labs across the country. Keeping in line with its commitment to conduct more than one million tests every day, 10,99,545 samples were tested in the last 24 hours. India’s total cumulative tests cross 13.3 cr (13,36,82,275). An average of more than 10 lakh tests conducted daily has ensured that the cumulative positivity rate is sustained at low levels and is presently following a downward trajectory. The cumulative national Positivity Rate stands at 6.87% today, less than the 7% mark. The daily positivity rate is just 3.45%. Higher volumes of testing eventually lead to low Positivity Rate. The tests per million (TPM) has increased to 96,871 tests. There has been a sustained decrease in the number of active cases over the past few weeks. 42,314 cases recovered and discharged in the last 24 hours. The Active Caseload has fallen to 4,38,667. Present contribution of Active Caseload to India’s total positive cases stands at 4.78%, following a declining curve. The Recovery Rate has also increased to 93.76%. Total Recoveries as of today are 86,04,955. 75.71% of the new recovered cases are observed to be concentrated in 10 States/UTs. Delhi has reported the maximum number of single day recoveries with 7,216 newly recovered cases. 5,425 people recovered in Kerala followed by 3,729 in Maharashtra. 77.04% of the new cases are from 10 States and UTs. Delhi continues to report the highest daily new cases at 4,454.
For details:
PM chairs high level meeting with CMs to review status and preparedness of COVID-19 response and management
Prime Minister Shri Narendra Modi todaychaired a high-level meeting with Chief Ministers of all States and UTs via video conferencing, to review the status and preparedness of COVID-19 response and management, with special emphasis on eight high focus States. These States were Haryana, Delhi, Chhattisgarh, Kerala, Maharashtra, Rajasthan, Gujarat and West Bengal. The modalities of Covid-19 vaccine delivery, distribution and administration were also discussed during the meeting.Prime Minister remarked that the country has faced the pandemic through concerted efforts and in terms of both recovery rate and fatality rate, the situation in India is better than most other countries. He talked about the expansion of the testing and treatment network, and noted that special emphasis of the PM CARES fund has been to make available oxygen. He said that efforts are on to make medical colleges and district hospitals self-sufficient in terms of oxygen generation, and informed that the process for establishing more than 160 new oxygen plants is underway. Stating that it is important to understand how the people have reacted to the pandemic, the Prime Minister noted that it can be broken down to four stages. The first was of fear, when people reacted in panic. The second stage saw cropping up of doubts about the virus, when several people tried to hide that they had been afflicted by it. The third stage was of acceptance, when people became more serious about the virus and displayed greater alertness. In the fourth stage, with increasing recovery rate, people have developed a false notion of security from the virus, thus leading to rise in instances of negligence. Prime Minister emphasized that it is of utmost importance to increase awareness about the seriousness of the virus in this fourth stage. He noted that the trend of increase in spread of the pandemic in countries where its impact was earlier lessening, is being seen in some States as well, which necessitates greater alacrity and caution by the administration.
For details:
Finance Minister Smt. Nirmala Sitharaman says momentum of reforms continues during the pandemic and will continue; Economy is facing a reset exercise
In the present pandemic times when the headwinds to growth have exacerbated, the reforms momentum has continued, and will continue in the future as well, said Union Minister of Finance and Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman while addressing the National MNCs Conference 2020 organised by the Confederation of Indian Industry (CII) yesterday. Several measures are being taken up to keep the reforms impetus intact such as professionalisation of the financial sector and thrust on disinvestments. “All enterprises, MNCs and India Inc., big, medium and small enterprises, are facing a reset exercise in doing business. We will have to make sure that policies are right to make India an attractive investment destination,” Smt Sitharaman underlined. The reforms announced by the government under the ambit of the Aatmanirbhar Bharat Package have opened up many sectors including niche sectors such as Nuclear Energy and Space for the foreign investors to partake in. The Government has been working assiduously towards ensuring a facilitative environment for the MNCs operating out of India, Smt. Sitharaman stated. Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi himself has been interacting with MNCs regarding their concerns. Enthused by the Government’s thrust on reforms and reduced taxation rates, several Sovereign Funds have expressed interest in partnering with the Government on its National Infrastructure Pipeline. In furtherance of its reforms agenda, the Government is ensuring the setting up of dedicated Special Manufacturing Zones for the production of Pharma, Medical Devices and APIs in 6 States.
For details :
Union Home Minister Shri Amit Shah inaugurated mobile COVID-19 RT-PCR Lab jointly developed by SpiceHealthand the Indian Council of Medical Research(ICMR)
The Union Home Minister, Shri Amit Shah yesterday inaugurated a mobile COVID-19 RT-PCR Lab at the Indian Council of Medical Research (ICMR) in New Delhi, jointly launched by Spice Health and the ICMR. The Union Health and Family Welfare Minister, Dr. Harsh Vardhan also participated in the inauguration function. The Secretary DHR and Director General of the ICMR, Dr.Balram Bhargava, the Chairman and Managing Director of Spice Jet, Shri Ajay Singh and the CEO of Spice Health, Ms. Avani Singh also took part in the inauguration ceremony. This testing lab and more such labs which are planned to be set up, shall help in adding more capacity to COVID-19 testing. The lab is accredited by NABL and approved by the ICMR. RT-PCR tests are most decisive and crucial for COVID-19 testing. These tests will cost Rs. 499/- and the cost of testing will be borne by the ICMR. The people of Delhi will not have to bear any cost. This initiative is a step in making COVID-19 testing affordable and more accessible to the common person. The test report would be available within 6 to 8 hours from the time of sample collection compared to the average 24 to 48 hours taken by similar test reports.
For details:
Goa Police has done commendable work during the COVID Pandemic: Shripad Naik
Goa Police has done a commendable job during the Corona pandemic. So, to repay in CSR way, Goa Shipyard has donated an Advanced Life Support Ambulance worth Rs 23.80 lakh to the police force. Bangalore-based Bharat Electronics Ltd (BEL) will also provide Rs 2.50 crore cancer- detection machine fitted in a bus, said Union Minister of State for AYUSH (Independent Charge) and Minister of State for Defence Shripad Naik yesterday. The Minister was speaking at the handing over of Advanced Life Support Ambulance to Goa Police at Panaji Police Headquarters. On this occasion, Chief Minister Dr. Pramod Sawant, Director General of Police Mukesh Kumar Mina, Chairman and Managing Director of Goa Shipyard CMDE B.B. Nagpal were present.
For details :
Tribes India Launches More New Socially Impactful, Immunity Boosting Products
Tribes India is continuing with making its product offerings more attractive to its customers, and at the same time helping millions of tribal enterprises get larger markets. Keeping this as the objective, over the last month, Tribes India has included many new products (mainly immunity boosting products and produce in the Forest Fresh and Organics range). This week, Tribes India has now added more new products to their offering.The highlight is Saheli, the eco-friendly sanitary pads made by the Vasavatribals under the Gram SangathanKambodiya in Gujarat. Tribes India is partnering with them to distribute these sanitary pads across the country.The new products fall under the Forest Fresh Naturals and organics range and also some of these will make excellent gifting and decoration options as well.All the new products introduced in the past few weeksare available inTribes India outlets, Tribes India mobile vans and also on online platforms such as the Tribes India E-marketplace (tribesindia.com) and e-tailers.The recently launched Tribes India e-marketplace, India’s largest handicraft and organic products marketplace which connects 5 lakh tribal enterprises to national and international markets, showcases tribal produce and handicrafts, making them accessible to customers across the country.The TribesIndia E-marketplace is an effort to empower lakhs of tribal enterprises. With a variety of natural and sustainable produce and products, it offers a glimpse into the age-old traditions of our tribal brethren.
For details :
Multilateral cooperation is the key to overcoming global challenges such as COVID-19: Dr. Harsh Vardhan
“Our premier institution – the Indian Council of Medical Research (ICMR) - is involved in the trial of COVID-19 vaccines’ executions. India is also hosting clinical trials for all the major vaccine contenders. About 30 vaccines are in different stages of development in India. Two of them are in the most advanced stage of development - COVAXIN developed through ICMR-Bharat Biotech collaboration and COVISHIELD from the Serum Institute of India. The
Institute, world’s largest vaccine manufacturer, is conducting trials for the vaccine developed by Oxford University. Both are in Phase-III clinical trial stage. One of our pharma giants, Dr Reddy’s Laboratories, will distribute the Russian vaccine in India after conducting final-stage human trials and receiving regulatory approval”. Dr. Harsh Vardhan, Minister for Health and Family Welfare, Science & Technology and Earth Sciences said this in his inaugural Speech at the First Virtual SCO Young Scientist Conclave, held virtually here today.
For details :
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• Maharashtra: The Maharashtra government has issued a new set of SOPs for persons travelling to the state by air, trains or road with effect from 25th November. According to the latest order, domestic travellers whether by air or train coming from Delhi, Rajasthan, Gujarat and Goa to Maharashtra will require a Covid negative report.While there are reports of reopening of schools of class 9 to 12 in Sangli, Satara and Washim districts, several major municipal corporations led by Mumbai civic body, Thane, Pune, Nashik and Nagpur have decided not to reopen schools in their respective areas in the wake of rise in Covid-19 cases.Maharashtra CM has appealed to people to not crowd Chaityabhoomi in Mumbai on MahaparinirvanDiwas, the death anniversary of Dr.Balasaheb Ambedkar on December 6.
• Gujarat: In Gujarat, the Surat Municipal Corporation has decided to increase the Covid beds in the city by four-fold. Gujarat government has also decided to increase the testing centers in four major cities of the state to check the infection. After recent spurt in Covid19 cases in Gujarat, the state Government has increased the testing facilities in Ahmedabad, Surat, Vadodara and Rajkot. Ahmedabad Municipal Corporation has also increased testing centers after spike in fresh cases post Diwali. AMC has also declared 35 new micro- containment zones in the city. Door to door screening has been launched in these new containment zones. Meanwhile, tourist destinations in Dang and Valsad districts have been closed by the district authorities.
• Rajasthan: Rajasthan Chief Minister Ashok Gehlot has said that the COVID infection in the state is moving towards a dangerous situation. He said that the state government has taken tough decisions in public interest to prevent the spread of infection. The Chief Minister reviewed the COVID situation in the state through video conference on Monday evening. For the first time, the number of active cases of COVID 19 in the state has exceeded 24 thousand. More than 3,000 cases are being reported daily for the last three days. In Jaipur, the number of active patients has reached above eight thousand whereas the number of active cases in Jodhpur is more than 5 thousand.COVID cases are being reported in large number in Alwar, Bikaner, Ajmer and Kota districts also.With the death of 18 people on Monday, the death toll has increased to 2,181.
• Madhya Pradesh: Chief Minister Shivraj Singh Chouhan distributed masks in Bhopal and has exhorted the public to wear them to raise awareness about COVID-19. The numbers of COVID-19 cases in the state climbed up to more than 1.94 lakh after 1,701 new cases were reported in the past 24 hours.With 10 patients succumbing to the infection, the death toll rose to 3,172. Maximum 586 people have been infected in Indore, while 349 new infections have been reported in Bhopal on Monday. There are now 12, 336 active cases in Madhya Pradesh.
• Chhattisgarh: Chhattisgarh on Monday reported 2,061 fresh COVID-19 cases and 14 fatalities, taking the tally to 2,25,497 and the toll to 2,746. The number of recoveries crossed the two lakh-mark and rose to 2,00,825 after 105 patients were discharged from hospitals, while 1,182 others completed their home isolation period during the day. The state now has 21,926 active cases.
• Goa: On Monday, Goa reported 75 new infections of Covid-19 and 104 recoveries that placed active cases at 1,140. There were no Covid-19 mortalities during the day. The state’s case positivity rate was at 5% with 1,460 samples tested during the day and recovery rate touched 96%. Goa’s mortality has dropped to an average of two to three deaths a day since earlier this month. This month, the state’s daily average of new cases has been 100 to 150 cases.
• Kerala:In tune with Covid-19 Unlock, the State Government has given permission for private tuition centers, computer training centers and dance schools to open after complying certain conditions. The occupancy of halls should be less than fifty per cent and a maximum of 100 trainees will be permitted. Meanwhile, the State Health department is making efforts with the help of the Election Commission and respective district administrations to ensure strict adherence to Covid protocol during the ensuing civic elections. The department continues to receive reports from the ground that the candidates and those who accompany them are flouting the Covid protocol. Meanwhile, the Covid-19 recovery tally in the state crossed five lakh-mark yesterday. The test positivity rate is 10.54%. The state recorded 3,757 new cases and 22 deaths. Covid death toll in the State is now 2,071.
• Tamil Nadu: TN braces up to tackle a “severe cyclonic storm” that is likely to cross Tamil Nadu and Puducherry coasts between Karaikal and Mamallapuram on Wednesday, CM Edappadi K Palaniswami on Monday chaired a high-level meeting to assess its impending impact. Cyclone Nivar: Karaikal fishermen in 30 boats stranded at sea, Puducherry to come under Section 144; Puducherry administration has set up a total of 196 relief camps in Puducherry region and 50 in Karaikal region to provide shelter to people residing in vulnerable and low-lying areas. TN Chief Minister Edappadi K. Palaniswami today launched ‘Thee’, a mobile phone-based application for the benefit of the general public to reach out to the Tamil Nadu Fire and Rescue Services when in need.
• Karnataka: Today Chief Minister and Health Minister participated in the video conference by Prime Minister on Covid management. As per directions of Union Government, preparations are under way for vaccine distribution in the state. 29,451 vaccine distribution centres and more than 10,000 vaccinators have been identified. There are about 2,855 cold chain centres in the state and cold storage facilities of Veterinary Department and private hospitals will also be utilised, said Health Minister Dr K Sudhakar.
• Andhra Pradesh:Chief Minister Jagan Mohan Reddy directed officials to come up with an action plan on vaccine distribution and readiness. He participated in a videoconference with Prime Minister Narendra Modi. The CM held a review meeting with officials after videoconference and suggested to focus on methods to follow in vaccine distribution. Storing the vaccine at a specific temperature and moving it to remote areas at the same temperature which he said is crucial. Andhra Pradesh which has 1.46 lakh litres of storage capacity has been asked to ramp up its capacity to another 1,69,500 litres.
• Telangana:921 new cases, 1097 recoveries & 4 deaths reported in the last 24 hours in Telangana. Total cases: 2,65,049; Active cases: 11,047; Deaths: 1437; Discharges: 2,52,565 with a recovery rate of 95.28 per cent, while the countrywide recovery rate is 93.7 per cent.
• Assam: In Assam during the last 24 hours 169 cases of COVID-19 detected out of 25225 tests conducted.
• Sikkim: In Sikkim 41 new cases of COVID-19 detected. The total active cases stands at 238 while 4351 cases are cured and discharged.

PIB Backgrounder
কোবিদ-১৯গী মতাংদা নুমিৎ খুদিংগী ফোংবা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
24 NOV 2020 5:46PM by PIB Imphal
(মসিদা হৌখিবা পুং ২৪ দা থোকখিবা কোবিদ -১৯গা মরী লৈনবা চেফোংশিং, ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউশিং, অমসুং পি.আই.বি.না লৌখৎপা ফেক্ত চেকশিং য়াওরি )
• ইন্দিয়াগী নুতিগী ওইবা অনৌবা কেস লিশিং ৪০গী মখাদা রিপোর্ত তৌরি
• এক্তিব কেসলোদ হন্থরক্লি, এক্তিব কেস লাখ ৪.৪গী মখাদা রেকোর্দ লৈরি
• নুমিৎ খুদিংগী পোজিতিবকী চাং অসি ৪%গী মখাদা ওইদুনা ৩.৪৫%দা লৈরি
• ইন্দিয়াগী ওইনা অপুনবা তেস্ত করোর ১৩.৩ লানখ্রে
• পুং ২৪ অসিগী মনুংদা কেস ৪২,৩১৪ অনাবা ফদুনা ময়ুমদা হনখ্রে। এক্তিব কেসলোদ অসি ৪,৩৮,৬৬৭দা তারক্লি
• পি.এম.না কোবিদ-১৯ রেস্পোন্স অমসুং মেনেজমেন্তকী ফীভম অমসুং শেম-শরিবা অসি য়েংশিন্নবা সি.এম.শিংগা লোইননা অৱাংবা থাক্কী মীফমদা ময়াই তাংবল লৌখ্রে
ইন্দিয়াগী নুতিগী ওইবা অনৌবা কেস লিশিং ৪০গী মখাদা রিপোর্ত তৌরি, এক্তিব কেসলোদ হন্থরক্লি, এক্তিব কেস লাখ ৪.৪গী মখাদা রেকোর্দ লৈরি, নুমিৎ খুদিংগী পোজিতিবকী চাং অসি ৪%গী মখাদা ওইদুনা ৩.৪৫%দা লৈরি
ইন্দিয়ানা নুমিৎ ৬নিগী মতুংদা নুতিগী ওইবা অনৌবা কেস ৪০,০০০ মখাদা লৈরি। পুং ২৪ অসিগী মনুংদা নুংতিগী ওইবা অনৌবা কেস অসি ৩৭,৯৭৫তা লৈরি। নবেম্বর ৮দগী হৌখিবা নুমিৎ ১৭নি অসিদা পরিং ওইনা অনৌবা কেস লেঙদনা ৫০,০০০গী মখাদা লৈরি। ইন্দিয়াগী ওইনা তেস্ত তৌনবা মচাক অসি মশক থোক্না লিংখৎতুনা লৈবাক শিন-থুংনা লেব ২,১৩৪ লৈরি। হারিবা অসি নুমিৎ খুদিংগী তেস্ত মিলিয়ন অমা তৌননবা পান্দম্দা থমখিবনি, পুং ২৪ অসিগী মনুংদা সেম্পল ১০,৯৯,৫৪৫ তেস্ত তৌখি। ইন্দিয়াগী ওইনা অপুনবা তেস্ত করোর ১৩.৩ (১৩,৩৬,৮২৫) তৌখি। চাংচৎতা নুমিৎ খুদিংগী লাখ ১০ হেন্না তেস্ত তৌখি হায়রিবা অসিনা রেত অসি অনেম্বা থাক্তা থম্লি অমসুং চৎলিবা অসি মখা তানা চৎলি হায়বা তাক্লি। ঙসিগী ওইনা লৈবাক্কী ওইবা হেনগৎলক্লিবা পোজিতিবিতি রেৎ অসি ৬.৮৭%নি। নুতিগী ওইবা পোজিতিবিতি রেৎ অসি ৩.৪৫% ওইরি। তেস্তকী মশিং হেনগৎহনবা অসিনা পোজিতিবিতি রেৎ অসি নেম্নবা ওইরি। তেস্ত পর মিলিয়ন (তি.পি.এম.) অসি তেস্ত ৯৬,৮৭১দা হেনগৎলি। চয়োল খর অসিদা এক্তিব কেসকী মশিং অসি লেপ্পা লৈতনা হায়থরক্লি। পুং ২৪ অসিগী মনুংদা কেস ৪২,৩১৪ অনাবা ফদুনা ময়ুমদা হনখ্রে। এক্তিব কেসলোদ অসি ৪,৩৮,৬৬৭দা তারক্লি। হৌজিক ওইরিবা ইন্দিয়াগী এক্তিব কেসলোদ অসি অপুনবা পোজিতিব কেসতগী ৪.৭৮% ওইদুনা কার্ব ওইনা হাইথরক্লি। অনাবা ফবগী চাং অসিসু ৯৩.৭৬% দা হেনগৎলক্লি। ঙসি ফাওবদা অনাবা ফবা অসি ৮৬,০৪,৯৫৫ ওইরি। অনৌবা ফগৎলকপা ৭৫.৭১% অমদি স্তেতশিং/য়ু.তি.শিং ১০দা কুংনা লৈবা উরি। দিল্লীনা অনৌবা ফগৎলকপা অসি নোংমতদা খ্বাইদগী য়াম্বা ওইনা ৭,২১৬গী রিপোর্ত লৈরি। কেরলাদনা মীওই ৫,৪২৫ অনাবা ফখি মসিগী হেক মখাদা মহারাস্ত্রানা ৩,৭২৯ ওইরি। অনৌবা কেস ৭৭.০৪% অমদি স্তেতশিং/য়ু.তি.শিং ১০দগীনি। দিল্লীনা অনৌবা ফগৎলকপা অসি নোংমতদা খ্বাইদগী য়াম্বা ওইনা ৪,৪৫৪গী রিপোর্ত লৈরি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
পি.এম.না কোবিদ-১৯ রেস্পোন্স অমসুং মেনেজমেন্তকী ফীভম অমসুং শেম-শরিবা অসি য়েংশিন্নবা সি.এম.শিংগা লোইননা অৱাংবা থাক্কী মীফমদা ময়াই তাংবল লৌখ্রে
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা কোবিদ-১৯ রেস্পোন্স অমসুং মেনেজমেন্তকী ফীভম অমসুং শেম-শরিবা অসি য়েংশিন্নবা নবেম্বর ২৪, ২০২০দা ভিদিও কনফরেন্সিংগী থোংদা রাজ্য অমসুং য়ু.তি. পুম্নমক্কী মুখ্য মন্ত্রীশিংগা লোইননা পাঙথোকপা অৱাংবা থাক্কী মীফম অমদা ময়াই তাংবল লৌখ্রে লোইননা রাজ্য নিপান্দা অখন্নবা মীৎয়েং চংখি। রাজ্যশিং অদুদি হরিয়ানা, দিল্লী, ছত্তুসগর, কেরেলা, মহারাস্ত্র, রাজস্থান, গুজরাত অমসুং ৱেস্ত বেঙ্গলনি। মীফম অসিদা কোবিদ-১৯ বেক্সিন ফংহনবা, য়েন্থোকপা অমসুং হিদাক থাবগী থৌওংগী হিরমশিং খন্নখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক অসিনা লাইচৎ অসি পুন্না হোৎন্দুনা মায়োক্নখি অমসুং নাবা ফগৎলকপগী চাং অমসুং শীখিবগী চাং অনিমক্তা ভারতকী ওইরিবা ফীভম অসি অতোপ্পা অয়াম্বা লৈবাকশিংদগী ফরি। মহাক্না তেস্ত তৌবা অমসুং লায়েংবগী নেৎৱার্ক চাউথোরক্লিবগী মতাংদা ফোঙদোকখি অমসুং পি.এম. কিয়র্স ফন্দনা মরু ওইনা ওক্সিজেন ফংহন্নবা হোৎনখি হায়না থমখি। মহাক্না মেদিকেল কোলেজশিং অমসুং দিস্ত্রিক্ত হোস্পিতালশিং অসি ওক্সিজেন পুথোকপদা মীপাল-তাংদনবা হোৎনখি অমসুং অনৌবা ওক্সিজেন প্লান্ত ১৬০গী মথক্তা লিংখৎনবা থবক পাইখৎপা হৌরে হায়না ফোঙদোকখি। মীয়াম্না লাইচৎ অসি করম্না থেংনবগে হায়বা অসি খংবা মরু ওই হায়না ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মসি তাঙ্কক মরি থোক্না খাইদোকপা য়াই হায়না হায়খি। অহানবা অসিনা অকিবা, মীয়াম্না পাখৎনখিবা মতম। অনিশুবা তাঙ্কক্তানা ভাইরস অসিগী মতাংদা চিংনবশিং থোরকপা, মীওই কয়ানা মসিনা নারে হায়বা অসি মখোয়না লোৎশিন্নবা হোৎনখিবা মতম। অহুমশুবা তাঙ্কক অসিনা ইশানা য়াজবা, মীয়াম্না ভাইরস অসিগী মতাংদা হেন্না লুনা লৌবা হেল্লকপা অমসুং চেকশিনবা হেল্লকপা মতম। মরিশুবা তাঙ্কক অসিনা নাবা ফগৎলকপগী চাং হেনগৎলকপগা লোইননা মীয়াম্না ভাইরস অসিগী ঙাকথোক্নবগী অরানবা ৱাখল্লোন দিবেলপ তৌবনা মরম ওইরগা লাইথোকপা হেনগৎলকপা। প্রধান মন্ত্রীনা মরিশুবা তাঙ্কক্তা ভাইরস অসিগী লুশিল্লক্লিবা ফীভমগী মতাংদা এৱের্নেস হেনগৎবা মথৌ তাই হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি মমাংদা লাইচৎ অসিগী চৈথেং হন্থখ্রবা লৈবাকশিংদা শন্দোকপা হেনগৎলক্লিবা অসিগুম্না রাজ্য খরদসু ওইরক্লিবা অসিনা এদমিনিস্ত্রেসন্না খোংলৈ থুবা অমসুং চেকশিনবা তঙাই ফদ্রে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিৎ শহানা স্পাইস হেল্থ অমসুং ইন্দিয়ন কাউন্সিল ওফ মেদিকেল রিসর্চ (আই.সি.এম.আর.)না পুন্না দিবেলপ তৌবা মোবাইল কোবিদ-১৯ আর.তি.-পি.সি.আর. শঙ্গাখ্রে
গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিৎ শহানা স্পাইস হেল্থ অমসুং আই.সি.এম.আর.না পুন্না লোঞ্চ তৌখিবা মোবাইল কোবিদ-১৯ আর.তি.-পি.সি.আর. লেব অমা ইন্দিয়ন কাউন্সিল ওফ মেদিকেল রিসর্চ (আই.সি.এম.আর.), নই দিল্লীদা ঙসি শঙ্গাখ্রে। হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বালগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী দা. হর্শ বর্ধনসু শঙ্গাবগী থৌরম অসিদা শরুক য়াখি। শঙ্গাবগী থৌরম অসিদা দি.ঐচ.আর.গী সেক্রেতরী অমসুং আই.সি.এম.আর.গী দিরেক্তর জেনরেল দা. বালরম ভার্গবা, স্পাইসজেৎকী চিয়রমেন অমসুং মেনেজিং দিরেক্তর শ্রী এজে সিংহ অমসুং স্পাইস হেল্থকী সি.ই.ও. মিস অবানি সিংহনসু শরুক য়াখি। তেস্তিং লেব অসি অমসুং লিংখৎনবা থৌরাং তৌরিবা অসিগুম্বা লেব কয়ানা কোবিদ-১৯ তেস্তিং তৌবা ঙম্বগী থাক্তা হেনগৎহনবদা মতেং পাংলগনি। লেব অসি এন.এ.বি.এল.না এক্রেদিতেদ তৌখি অমসুং আই.সি.এম.আর.না এপ্রোব তৌখি। আর.তি.-পি.সি.আর. তেস্তশিং অসি কোবিদ-১৯ তেস্তিংদা অরোইবা ৱারেপ লৌবা অমসুং মরু ওইবা অমা ওইরি। তেস্তশিং অসি লুপা ৪৯৯/- চংগনি অমসুং তেস্ত তৌবগী শেল অসি আই.সি.এম.আর.না পুথোক্কনি। দিল্লীগী মীয়াম্না মসিগী শেল অমত্তা পুথোক্লোই। থৌরাং অসি কোবিদ-১৯ তেস্তিং অসি হোংনা ফংনবা অমসুং প্রজা মীয়ামদা ফংবা হেনগৎনবা খোঙথাং অমনি। তেস্ত রিপোর্ত অসি চপ মান্নবা তেস্ত রিপোর্তনা চাংচৎতা পুং ২৪দগী ৪৮ চংলম্বা অদুগা চংদম্নবদা সেম্পল লৌখিবা মতমদগী পুং ৬তগী ৮ ফাওবগী মনুংদা ফংহনগনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
কোবিদ-১৯গুম্বা মালেমগী ওইবা শিংনবা অসি মায়োক্নবদা মল্তিলেতরেল কোওপরেসন মরু ওই: দা. হর্শ বর্ধন
“ঐখোয়গী মাংজিল থারিবা ইন্সতিত্যুসন্না – ইন্দিয়ন কাউন্সিল ওফ মেদিকেল রিসর্চ (আই.সি.এম.আর.)-কোবিদ-১৯ বেক্সিনশিংগী ত্রাইএল পাঙথোকপদা য়াওরি’। ভারতনা মরু ওইবা বেক্সিন কন্তেন্দরশিংগীদমক্তা ক্লিনিকেল ত্রাইএলশিংসু পাঙথোক্লি। ভারত্তা বেক্সিন ৩০রোম দিবেলপমেন্তগী তোঙান তোঙানবা স্তেজশিংদা লৈরি। মখোয়গী মনুংদা অনিদি দিবেলপমেন্তগী খ্বাসিদগী এদভান্স স্তেজতা লৈরি – আই.সি.এম.আর.-ভারত বাইওতেক চুংশিন্নদুনা দিবেলপ তৌখিবা কোবাসিন অমসুং সিরম ইন্সতিত্যুত ওফ ইন্দিয়াগী কোবিশিল্দ। মলেমগী খ্বাইদগী চাউবা বেক্সিন মেন্যুফেকচরর ওইরিবা ইন্সিত্যুত অসিনা ওক্সফোর্দ য়ুনিবর্সিতীনা দিবেলপ তৌবা বেক্সিনগী ত্রাইএলশিং পাঙথোক্লি। অনিমক ক্লিনিকেল ত্রাইএল স্তেজকী ফেস-IIIদা লৈরি। ঐখোয়গী খ্বাইদগী চাউবা ফার্মা অমা ওইরিবা দা. রেদী’স লেবোরেতরীসনা রুসিয়াগী বেক্সিন অসি মীওইবদা ত্রাইএল তৌবগী অরোইবা স্তেজ পাঙথোক্লবা মতুং অমসুং রিগুলেতরী এপ্রুবেল ফংলবা মতুংদা ভারত্তা য়েন্থোক্কনি”। হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল, সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী অমসুং আর্থ সাইন্সেসকী মন্ত্রী দা. হর্শ বর্ধন্না ঙসি ভর্চ্যুএল ওইনা পাঙথোকখিবা অহানবা ভর্চ্যুএল এস.সি.ও. য়ং সাইন্তিস্ত কনক্লেবকী মহাক্কী থৌরম হৌদোকপগী ৱারোলদা মহাক্না অসুম্না ফোঙদোকখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
পি.আই.বি. ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউ
• মহারাস্ত্র: মহারাস্ত্র সরকারনা রাজ্য অসিদা প্লেনদা, ত্রেনদা নত্রগা মখাগী লম্বিদা লাক্লিবশিংগীদমক্তা অনৌবা এস.ও.পি.শিং থোকখ্রে, হায়রিবা অসি নবেম্বরগী ২৫দগী চৎনহল্লগনি। খ্বাইদগী নৌনা থোকখিবা ওর্দরগী মতুং ইন্না দিল্লী, রাজস্থান, গুজরাত অমসুং গোৱাদগী মহারাস্ত্রদা প্লেনদা নত্রগা ত্রেনদা লাক্লিবা দোমেস্তিক ত্রাভেলরশিংনা কোবিদ নেগেতিব রিপোর্তকী মথৌ তাগনি। মহারাস্ত্রগী সি.এম.না দিসেম্বরগী ৬, দা. বালাসাহেব অম্বেদকরগী লৈখিদবগী নিংশিং কুমওনগী থৌরম, মহাপরিনিরভনদা মুম্বাইগী চৈত্যভুমিদা মীয়াম তিন্দনবা মীয়ামদা আপীল তৌখ্রে।
গুজরাত: গুজরাত্তা, সুরত মুনিসিপাল কোরপ্রেশন্না সিতী অসিদা কোবিদকী ফমুং মশিং অদু শরুক মরি থোক্না হেনগৎনবা ৱারেপ লৌখ্রে। গুজরাত সরকারনা ইনফেক্সন তৌবা য়েংশিন্নবা রাজ্য অসিগী মরু ওইবা সিতী মরিদাতেস্তিং সেন্তরশিংগী মশিং হেনগৎনবা ৱারেপসু লৌখ্রে। হন্দক গুজরাত্তা কোবিদ-১৯ কেসশিং হেনগৎলকখ্রবা মতুংদা, রাজ্য সরকারনা এহমদাবাদ, সুরত, ৱদোদরা অমসুং রাজকোত্তা তেস্তিং ফেসিলিতীশিং হেনগৎখ্রে।
রাজস্থান: রাজস্থানগী মুখ্য মন্ত্রী, অশোক গেহলোতনা হায়খি মদুদি রাজ্য অসিদা লৈরিবা কোবিদ ইনফেক্সন অসি য়াম্না খুদোংথিনীংঙাই ওইবা ফিভমদা লাক্লে। মহাক্না হায়খি মদুদি রাজ্য সরকার অসিনা ইনফেক্সন তৌবা শন্দোরকপা অসি থিংনবা মীয়ামগী য়াইফনবগীদমক্তা অরুবা ৱারেপ কয়া লৌখি। মুখ্য মন্ত্রীনা নিংথৌকাবগী নুমিদাংৱাইরমদা ভীদিও কনফরেন্সিংগী খুত্থাংদা রাজ্য অসিদা লৈরিবা কোবিদকী ফিভম অদু অমুক হন্না য়েংশিনখ্রে। হৌখিবা নুমিৎ হুম্নি অসিদা নুমিৎ খুদিংগী কেস ৩,০০০গী মথক্তা থেংনখি। নিংথৌকাবা নুমিত্তা মী্ই ১৮ লৈখিদবগা লোইননা শিখিবশিংগী মশিং অদু ২,১৮১দা হেনগৎলকখ্রে।
মধ্য প্রদেশ: মুখ্য মন্ত্রী, শিৱরাজ সিং চৌহন্না কোবিদ-১৯গী মতাংদা এৱেয়রনেস লৈহন্নবা ভোপালদা মাস্কশিং য়েন্থোকখ্রে অমসুং মীয়ামদা মসিবু উপ্নবা পুক্নিং থৌগৎখ্রে। হৌখিবা পুং ২৪দা অনৌবা কেস ১,৭০১ থেংনখ্রবা মতুংদা রাজ্য অসিদা লেরিবা কোবিদ-১৯গী কেসশিংগী মশিং অদু লাখ ১.৯৪ মথক্তা হেনগৎখ্রে। ইনফেক্সন অসিনা মরম ওইরগা পেসেন্ত ১০ লৈখিদবগা লোইননা শিখিবশিংগী মশিং অদু ৩,১৭২দা হেনগৎলকখ্রে। হৌজিক-হৌজিক মধ্য প্রদেশতা এক্তিব কেস ১২,৩৩৬ লেরি।
ছত্তিসগর: ছত্তিসগরদা নিংথৌকাবা নুমিত্তা অনৌবা কোবিদ-১৯ কেস ২,০৬১ থেংনখি অমসুং ১৪ শিখিবগা লোইননা অপুনবা কেসশিংগী মশিং অদু ২,২৫,৪৯৭ য়ৌহনখি অমসুং শিখিবশিংগী মশিংনা ২,৭৪৬ য়ৌহনখি। হোসপিতালশিংদগী পেসেন্ত ১০৫ দিসচার্জ তৌখ্রবা মতুংদা ফগৎখিবশিংগী মশিং অদু লাখ অনি হেনখ অমসুং ২,০০,৮২৫দা হেনগৎখি, অদুগা নুমিৎ অদুমক্তদা অতোপ্পা ১,১৮২ অমনা মখোয়গী হোম আইসোলেশনগী মতম মপুং ফানা লোইশিনখি। রাজ্য অসিদা হৌজিক এক্তিব কেস ২১,৯২৬ লৈরি।
গোৱা: নিংথৌকাবা নুমিত্তা গোৱাদা কোবিদ-১৯গী অনৌবা ইনফেক্সন ৭৫ থেংনখি অমসুং ১০৫ ফগৎখি, মসিনা মরম ওইরগা এক্তিব কেসশিংগী মশিং অদু ১,১৪০ ওইখি। নুমিৎ অদুদা কোবিদ-১৯না মরম ওইরগা শিখিবা লেখিদে। নুমিৎ অদুদা সেমপল ১,৪৬০ তেস্ত তৌখিবগা লোইননা রাজ্য অসিগী কেস পোজিতিব ওইবগী চাং অসি ৫% ওইখি অমসুং ফগৎলকপগী চাংনা ৯৬% ওইখি। গোৱাদা শিবগী চাং অসি হন্দক্কী থা অসিগী হৌরকপদগী চাংচত্তা শিখিবশিংগী মশিং অদু নোংমগী ওইনা অনিদগীনা অহুম ফাওবদা হন্থখি। হন্দক্কী থা অসিদা রাজ্য অসিগী নোংমদা থেংনখিবা অনৌবা কেসশিংগী চাংচৎ অদু কেস ১০০দগীনা ১৫০ ফাওবা ওইখি।
কেরলা: কোবিদ-১৯ অনলোক্কী মতুং ইন্না, রাজ্য সরকারনা লনাইগী তুইশন সেন্তরশিং, কমপ্যুতর ত্রেনিং সেন্তরশিং অমসুং দান্স স্কুলশিং অদু অখন্নবা কন্দিশনশিং ঙাক্না চৎলবা মতুংদা হাংদোকপা য়াবগী অয়াবা পীখ্রে। মরক অসিদা রাজ্য অসিদা কোবিদতগী ফগৎলকপগী মশিং অসি ঙরাং লাখ মঙা হেনখ্রে। তেস্ত পোজিতিব ওইবগী চাং অসি ১০.৫৪% ওইখি। রাজ্য অসিদা অনৌবা কেস ৩,৭৫৭ লৈখি অমসুং ২২ শিখিবা লৈখি। রাজ্য অসিদা কোবিদনা মরম ওইরগা শিখিবশিংগী মশিং অদু হৌজিক ২,০৭১নি।
তামিল নাদু: তি.এন.না য়ুমশকৈশা নুমিত্তা করাইকল অমসুং মামল্লাপুরমগী মরক্তা লৈবা তামিল নাদু অমসুং পুদুচেরীগী সমুদ্র মপান ফাওদুনা চৎপা য়ানা লৈরিবা “য়াম্না কনবা সাইক্লোনিক স্তোর্মগা ময়োক্ননবা শেম-শাদুনা লৈরে, সি.এম. এদাপদি কে. পলানিস্বামিনা শভাপতি ওইদুনা নিংথৌকাবা নুমিত্তা মশিনা শোকহনগবশিংগী মতাংদা অৱাংবা থাক্কী মীফম অমা পাংথোকখ্রে। সাইক্লোন নিভার: সমুদ্রদা হি ৩০দা করাইকলগী ঙামী কয়া পন্দুনা লৈখ্রে, পুদুচেরী অসি সেক্সন ১৪৪গী মখাদা লৈরগনি; পুদুচেরী এদমিনিস্ত্রেশন্না খুদোংথিনিংঙাই ওইবা মফমশিং অমসুং অনেম্বা মফমশিংদা লৈবা মীশিংদা লৈফম-চাফম পীনবা পুদুচেরীদা রিজন্দা পুন্না রিলীফ কেমপ ১৯৬ অমসুং করাইকল রিজনদা ৫০ থমখ্রে।
কর্নাতকা: ঙসি কোবিদ মেনেজমেন্তকী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা তৌখিবা ভীদিও কনফেরেন্স অদুদা মুখ্য মন্ত্রী অমসুং হকশেল মন্ত্রীনা শরুক য়াখি। ভেক্সিন য়েন্থোক্নবা সেন্তর ২৯,৪৫১ অমসুং ভেক্সিনেতর ১০,০০০গী মথক্তা খঙদোকপা ঙমখ্রে। রাজ্য অসিদা চাউরাক্না কোল্দ চেন সেন্তর ২,৮৫৫ লৈ অমসুং ভেতরিনরী দিপার্তমেন্তকী কোল্দ স্তোরেজ ফেসিলিতীশিং অমসুং লনাইগী হোসপিতালশিংসু শিজিন্নরগনি হায়না মন্ত্রী দা. কে. সুধাকরনা হায়খি।
অন্ধ্র প্রদেশ: মুখ্য মন্ত্রী, জগন মোহন রেদ্দীনা ভেক্সিন য়েন্থোকপা অমসুং মসিগী শেম-শাবগী মতাংদা এক্সন প্লান অমা পুথোরক্নবা ওফিসিয়েলশিংদা খঙহনখ্রে। মহাক্না প্রধান মন্ত্রী, নরেন্দ্র মোদি লোইননা পাংথোকখিবা ভীদিও কনফরেন্স অমদা শরুক য়াখি। স্তোরেজ কেপাসিতী লিতর লাখ ১.৪৬ লৈবা অন্ধ্র প্রদেশতা মখোয়গী কেপাসিতী অদু অতোপ্পা লিতর ১,৬৯,৫০০ অমগা হেনগৎনবা হায়খ্রে।
তেলঙ্গনা: তেলঙ্গনাদা হৌখিবা পুং ২৪দা অনৌবা কেস ৯২১ লৈখি, ১০৯৭ ফগৎখি অমসুং ৪ শিখি। অপুনবা কেসশিং: ২,৬৫,০৪৯; এক্তিব কেসশিং: ১১,০৪৭; শিখিবশিং: ১৪৩৭; দিসচার্জ তৌখিবশিং: ফগৎলকপগী চাং চাদা ৯৫.২৮ ওইখিবগা লোইননা ২,৫২,৫৬৫ দিসচার্জ তৌখ্রে, অদুগা লৈবাক পুম্বগী ওইবা ফগৎলকপগী চাংনা চাদা ৯৩.৭ ওইখি।
অসাম: অসামদা হৌখিবা পুং ২৪গী মনুংদা তেস্ত ২৫২২৫ পাংথোকখিবগী মনুংদা কোবিদ-১৯গী কেস ১৬৯ থেংনখি।
সিক্কিম: সিক্কিমদা কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস ৪১ থেংনখি। এক্তিব কেসশিংগী অপুনবা মশিং অদু ২৩৮ শুখ্রে অদুগা কেস ৪৩৫১না ফখ্রে অমসুং দিসচার্জ তৌখ্রে।
ফেক্ত চেক