PIB Headquarters
কোবিদ-১৯গী মতাংদা নুমিৎ খুদিংগী ফোংবা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
21 JUN 2020 6:33PM by PIB Imphal
(মসিদা হৌখিবা পুং ২৪ দা থোকখিবা কোবিদ -১৯গা মরী লৈনবা চেফোংশিং, ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউশিং, অমসুং পি.আই.বি.না লৌখৎপা ফেক্ত চেকশিং য়াওরি )
• হৌজিক ফাওবদা, অনাবা ২,২৭,৭৫৫ লাইয়েংদুনা নাবা ফখ্রে, ফগৎলকপগী চাং অসি ৫৫.৪৯% য়ৌখ্রে।
• কোবিদতগী নাবা ফরবা মী মশীংনা এক্তিব ওইরিবা কেস মশীংদগী ৫০,০০০ হেন্না হেল্লে।
• প্রোএক্তিব ওইবা খোংথাংশিংগী মতেংনা মী কূংনা তাবা মুম্বাইগী ধরাবিদা কোবিদ-১৯ নাবগী চাং অসি ১.০২%দা হন্থদুনা ফগৎলকপগী মমি তারে অমসুং কেস দব্লিংগী মতমসু নুমিৎ ৭৮দা হেনগৎলে।
• লৈবাক শীনবা থুংনা ৬শুবা মালেমগী য়োগগী নুমিৎ পাঙথোকখ্রে।
• মালেমগী থাক্তা পাঙথোকপা য়োগগী পালন নুমিত্তা প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী ৱারোলদা হায়রি, য়োগনা কোবিদ-১৯ ভাইরস্তগী ইম্যুন সিস্তেম কনখৎহল্লি।
হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়দগী কোবিদ-১৯গী ওইবা অনৌবা পাউ: কোবিদ-১৯গী অপদেৎ
কোবিদতগী ফগৎখ্রবশিংগী মশিংনা এক্তিব কেসশিংদগী ৫০,০০০ হেন্না হেনখ্রে
ফগৎপগী চাং ৫৫.৪৯% য়ৌখ্রে
কোবিদ-১৯দগী ফগৎখিবা মীগী মশিং লেপ্পা লৈতনা হেনগৎলক্লি। হৌজিক ফাওবদা অপুনবা অনাবা মীওই ২,২৭,৭৫৫ লায়েংদুনা ফহনখ্রে। পুং ২৪গী মনুংদা, কোবিদ-১৯না নাবা অপুনবা মীওই ১৩,৯২৫ লায়েংদুনা ফহনখ্রে। কোবিদ-১৯না নাবা মীওইশিংগী মরক্তা ফগৎপগী চাং অসি মখা তানা ৫৫.৪৯%দা হেনগৎখ্রে। হৌজিক্কী ওইনা, এক্তিব কেস ১,৬৯,৪৫১ লৈরি অমসুং মখোয় পুম্নমক হৌজিক লায়েং চৎথরি। ঙসি, নারম্বদগী ফগৎখ্রবা মীওইগী মশিংনা এক্তিব ওইরিবা অনাবগী মশিংদগী ৫৮,৩০৫ হেনখ্রে। লেব অমসুং তেস্ত তৌনবা ইনফ্রাস্ত্রকচর হেনগৎহন্ননবা পুন্না হোৎনবদা, সরকারগী লেব মশিং ৭২২দা হেনগৎখ্রে অমসুং লনাই লেবনা ২৫৯দা হেনগৎখ্রে (অপুনবদা ৯৮১)। তেস্ত তৌরিবা সেম্পল মশিং নুমিৎ খুদিংগী লেপ্পা লৈতনা হেনগৎলক্লি। হৌখিবা পুং ২৪দা, সেম্পল ১,৯০,৭৩০ তেস্ত তৌখ্রে। হৌজিক ফাওবদা তেস্ত তৌখ্রবা অপুনবা সেম্পল মশিং ৬৮,০৭,২২৬ শুখ্রে।
অকুপ্পা মরোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1633084
ধারাবীদা “ভাইরস তান্থোকপা” অমসুং মেদা চাংচৎতা ৪৩দগী জুনগী অহুমশুবা চয়োলদা ১৯দা নোংমগী কেসশিং খংহন হন্থবা অমা পীবা
ভারত লৈঙাক্না স্তেৎশিং/য়ু.তি.শিংগা লোয়ননা কোবিদ-১৯ ঙাকথোক্নবা, লাকশিন্নবা অমসুং য়েংশিন্নবা খোঙথাং কয়া গ্রেদেদ, প্রি-এম্পতিব অমসুং প্রো-এক্তিব এপ্রোচ অমগী খুত্থাংদা লৌখৎলি। হোৎনবা অসিদা তোঙান তোঙানবা গাইদলাইনশিং, এদবাইজরীশিং অমসুং লায়েংনবা প্রোতোকলশিং দেবেলপ তৌরি অমসুং স্তেৎশিংগা লোয়ননা কোবিদ-১৯ লাকশিন্ননবা পুন্না হোৎনবা কনখৎন্নবা সিয়র তৌরি। তোঙান তোঙানবা স্তেৎশিং মসিগী লাকশিন্ননবা লালোংশিং অসি লৌখৎলি অমসুং মপুং ফানা কান্নরবা ফমশিং ফঙবা ঙম্লে। মহারাস্ত্র সরকার অমসুং ব্রিহানমুম্বাই ম্যুনিসিপাল কোর্পরেসন (বি.এম.সি.)না হোৎবশিংদা অফবা ফমশিং উবা ফঙলে। হোৎনবা অসিগী শরুক ওইনা, মখোয়না থৱায় য়াওনা ‘ভাইরস অসি তান্থোক্লি’ অমসুং কোবিদ চিংনবশিং ত্রেসিং কন্না তৌরি। মী কুংনা তাবনা (স্ক্যার কিলোমীতর অমদা মীওই ২,২৭,১৩৬) মরম ওইরগা ধারবিদা এপ্রিল ২০২০দা কেস ৪৯১ থেংনখি লোয়ননা গ্রোৎথ রেৎ ১২% অমসুং কেস দব্লিংগী মতম নুমিৎ ১৮নি ওইখি। বি.এম.সি.না লৌখৎলিবা প্রোএক্তিব ওইবা পাম্বৈশিংনা কোবিদ-১৯গী গ্রোৎথ রেৎ মে ২০২০দা ৪.৩% অমসুং মখা তানা জুনদা ১.০২% হন্থহনখি। হায়রিবা পাম্বৈশিং অসিনা কেস দব্লিংগী মতম মে ২০২০দা নুমিৎ ৪৩দা হেনগৎখি অমসুং জুন ২০২০দা নুমিৎ ৭৮ ওইখি।
অকুপ্পা মরোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1633177
৬শুবা মালেমগী য়োগ নুমিৎ দিজিতেল মীদিয়াগী খুত্থাংদা লৈবাক শিনবা থুংনা পালন তৌখ্রে
৬শুবা মালেমগী য়োগ নুমিৎ অসি য়াম্না থৱায় য়াওনা ইলেক্ত্রোনিক অমসুং দিজিতেল মীদিয়াগী খুত্থাংদা লৈবাক শিনবা থুংনা পালন তৌখ্রে। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা থৌরম অসিদা ৱা ঙাংবদা য়োগনা ইমুং মনুং নকশিন্নহনবগী মতাংদা পনখি। মহাক্না য়োগনা মীওই খুদিংবু নক্নহল্লি অমসুং অঙাং অমসুং অহল য়াওনা ইমুং মনুংগী মীওইশিংগী মরীসু চেৎহল্লি হায়খি। মরম অসিনা “ইমুং মনুংদা য়োগ তৌমিন্নবা” অসি হন্দক চহীগী আই.দি.ৱাই.গী হীরম অমা ওইরিবনি। প্রধান মন্ত্রীনা কোবিদ-১৯না মীওইবগী হকচাংগী পল্মোনরী ওর্গানশিংদা শোকহল্লি অমসুং প্রানায়মস অসিনা নিংশা হোনবগী পথাপ ফগৎহল্লি হায়না মখা তানা হায়খি। করিগুম্বা ঐখোয়না হকশেল অমসুং অফবা মংলান অসি তান চান্নহনবা ঙম্লবদি মালেম অসিনা হকচাং ফবা অমসুং নুংঙাইবা খুন্নাই অমা ওইরকপগী নুমিৎ অদু কুইদ্রবনি অমসুং মসি য়োগনা ওইথোকহনবা ঙমগনি হায়না হায়খি। হৌজিক ওইরিবা কোবিদ-১৯গী লায়চৎ অসিনা আই.দি.ৱাই.দা মীয়াম তিনবা অসি মতাং চাদে। হীরম অসি য়েংলদুনা সরকারনা নুমিৎসিদা মীয়াম্না ইমুং মনুংগী মীওইশিংগা লোয়ননা য়ুমদগী য়োগ তৌননবা পুক্নিং থৌগৎখি। মসিগী মতাংদা আয়ুশ মন্ত্রালয়না সোসিএল মীদিয়াগী প্লেৎফোর্ম হেন্না শিজিন্নদুনা মীয়াম্না ওনলাইন্দগী শরুক য়ারকপা য়ানবা খুদোংচাদবা কয়া শিল্লি।
অকুপ্পা মরোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1633083
অন্তরাস্ত্রীয় য়োগ নুমীৎকী থৌরমদা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল
অকুপ্পা মরোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1633041
পি. এম.না ইন্তরনেস্নেল দে ওফ যোগদা লৈবাক মীয়ামদা ৱা ঙাঙখ্রে; যোগনা কোবিদ-১৯ ভাইরস থেংননবা ইম্ম্যুন সিস্তেম ফগৎহল্লি: পি. এম.
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি লৈবাক মীয়ামদা ইন্তরনেসনেল যোগ দেগী থৌরমদা ভিদিও কন্ফরেন্সিংগী খুত্থাঙদা ৱা ঙাঙখ্রে‍। প্রধান মন্ত্রীনা হায়, ইন্তরনেসনেল যোগ দে অসি ৱাখল্লোন মান্নবশিং পুনশিন্নবগী নুমিৎনি‍। মসি মচীন-মনাউ ওইবগী নুমিৎনি‍। কোবিদ-১৯গী মালেমগী হকশেলগী ইমর্জেন্সী অমা লৈবসিনা মরম ওইরগা চহী অসিগী ওইনদি ইন্তরনেসনেল যোগ দে অসি ইলেক্ত্রোনিক অমদি দিজিতেল ফম্পাক্তা পাঙথোক্লি‍। প্রধান মন্ত্রীনা হায়, মীয়াম্না মখোয় মখোয়গী য়ুমদা মখোয়গী ইমুং মনুংশিংগা যোগ শান্নরি‍। মহাক্না হায়খি, যোগনা ঐখোয়বু পুনশিনহল্লি‍।
অকুপ্পা মরোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1633066
ওনলাইন্দা লাইরিক তম্বদা য়োগ য়াওহন্নবা মহৈলোয়শঙশিংদা উপ-রাস্ত্রপতিনা তকশিল্লি
কোবিদ-১৯ লাইচৎ লাকপা অসিদা ওনলাইন্দা লাইরিক তম্বদা য়োগ য়াওহন্নবা উপ-রাস্ত্রপতি এম ভেনকয় নাইদুনা মহৈলোয়শঙশিংদা তকশিনখ্রে । মালেমগী য়োগ নুমিৎ থৌরমদা স্পিক মেকেগী দিজিতেল য়োগ অমসুং মেদিতেসন সিবিরদা উপ-রাস্ত্রপতিনা হায়খি ভারতনা মালেমদা খুদোল পীবা য়োগনা মালেম অসিদা মীওই মিল্লিয়ন কয়াগী পুন্সিদা অহোংবা পুরক্লে । কোবিদ-১৯ লাইচৎনা ঐখোয়দা পীরিবা চৈথেং কয়া অসিগী মতাংদা পল্লদুনা উপ্প রাস্ত্রপতীনা হায়খি, " অৱাবা মতম অসি মালেম অসিনা মায়োক্নরি অমসুং লাইচৎ অসিনা ইরাই লাইনা ঐখোয় মাইথিবা পীবা ঙমহল্লোইদবনি । ঐখোয় হকচাং অমসুং ৱাখল ফনা থমগদবনি অমসুং অমতা ওইনা থবক তৌমিন্নগদবনি ।"
অকুপ্পা মরোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1633068
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী, শ্রী অমিৎ শাহনা মালেমগী যোগ পালন ২০২০গী থৌরমদা লৈবাক মীয়ামদা য়াইফ-পাউজেল পীখ্রে
মহাক্কী পাউজেল অদুদা, শ্রী অমিৎ শাহনা হায়খি, "যোগ হায়বসি হকচাং ফনা থম্নবখক নত্তে। মসি হকচাং অমসুং পুক্নিং, থবক অমসুং ৱাখল অমসুং মীওইবা অমসুং মহৌশাগী মরক্তা খল মান্ননা থম্নবা লম্বী অমনি।" কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা মখা তানা 'যোগ হায়বসি ভারতকী নাৎনা মীওইবা সমাজদা পীবা তোপ-তোপ্পা খুদোল অমনি। মালেম পুম্বনা যোগ তৌনরে, হৌজিক্তি প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা চোকথবা লৈতনা হোৎনদুনা হৌজিক্তি যোগ অসি মালেম্না মশক খঙলে' হায়না ফোংদোকখি।
অকুপ্পা মরোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1633076
কেন্দ্রগী মাইনোরিতী এফিয়র্স মন্ত্রী শ্রী মুক্ততার অবাস নকভিনা মহাক্কী য়ুমদা তোঙান তোঙানবা কাংলুপকী মীওইশিংগা লোয়ননা য়োগ তৌদুনা তরুকশুবা মালেমগী য়োগ নুমিৎ পালন তৌখ্রে
কেন্দ্রগী মাইনোরিতী এফিয়র্স মন্ত্রী শ্রী মুক্ততার অবাস নকভিনা মহাক্কী য়ুমদা তোঙান তোঙানবা কাংলুপকী মীওইশিংগা লোয়ননা য়োগ তৌদুনা তরুকশুবা মালেমগী য়োগ নুমিৎ পালন তৌখ্রে। হৌজিক থোক্লিবা কোবিদ-১৯গী লায়চৎ অসিনা মী মশিং য়াম্না পুনবদা অথিংবা লৈবনা হন্দক চহিগী আই.দি.ৱাই.গী থিম ‘য়োগ ৱিদ ফেমিলী’ অসিবু মহাক্না শৌগৎখি।
অকুপ্পা মরোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1633129
পি.আই.বি. ফিলদ ওফিসশিংগী ফংবা পাউ
• মহারাস্ত্রাঃ মহারাস্ত্রদা থাংজ নুমিত্তা অনৌবা কোবিদ-১৯ কেস ৩,৮৭৪ লাকখ্রে, মসিনা নোংমদা খ্বাইদগী ৱাংবা ওইদুনা অপুনবা কেস ১,২৮,২০৫ ওইরে। রাজ্য অসিদা মীওই ১৬০সু লৈখিদ্রে, মসিনা নোংমদা খ্বাইদগী ৱাংবা অনীশুবা ওইদুনা অপুনবা লৈখিদ্রবা মশীং ৫,৯৮৪ শুখ্রে। মহারাস্ত্রগী কেসশিংগী ৫১% অমসুং লৈখিদ্রবশিংগী মনুংদা ৫৯%দি মুম্বাইদগীনি। মহারাস্ত্রা সরকারনা রাজ্য অসিদা ভেন্তিলেতর ৱাৎপগী খুদোংচাদবা মাইয়োক্নরিবনা হোস্পিতালশিংদা কোবিদ-১৯গী অনাবশিংদা ঙৈহাক্কী ওইনা অৱাবা খরতা ওইরবসু হন্থনবা ওক্সিজেন সিলিন্দরশিং শীজিন্ননবা খঙহনখ্রে। মহারাস্ত্রদা ভেন্তিলেতর মশীং ৩,০২৮তমক লৈরি, হায়রিবসি রাজ্য অসিদা মশীং হেনগৎলক্লিবা কোবিদ-১৯ অনাবশিং অসিগা য়েংনরুরবদি মতীক চাদনবা কোন্নদ্রিবনি।
• গুজরাৎঃ গুজরাত্তা কোবিদ-১৯ অনৌবা কেস ৫৩৯ লাক্লে, মসিনা রাজ্য অসিদা নোংমদা হেনগৎপদা খ্বাইদগী ৱাংবা অনীশুবা ওইরে, মসিগা লোইননা অপুনবা কেস ২৬,৭৩৭ শুখ্রে। থাংজ নুমিত্তা মীওই ২০ লৈখিদবগা লোইননা, রাজ্য অসিদা লৈখিদবা মশীং ১,৬৩৯ শুখ্রে, মসিগী মনুংদগী অহেমদবাদ খক্তদা মীওই ১,৩১৫ লৈখিদ্রে।
• রাজস্থানঃ রাজস্থান্দা নোংমাইজিংগী অয়ুক ফাওদা অনৌবা কোরোনাভাইরস কেস ১৫৪ লাকপগা লোইননা রাজ্য অসিদা পোজিতিব ওরবা কেস মশীং ১৪,৬৯১ য়ৌখ্রে। রাজ্যগী হকশেল বিভাগকী মতুং ইন্না, নোংমাইজিং নুমিত্তা লাকখিবা খ্বাইদগী ৱাংবা কেস অসি ধোলপুর (৫৯)গী মতুংদা জৈপুরদগী (৩১) অমসুং ঝুনঝুনু (২২) ওইখি। হৌজিক ফাওবদা রাজস্থান্দা লাইনা অসিনা মরম ওইদুনা মীওই ৩৪১ লৈখিদ্রে। মুখ্য মন্ত্রী অশোক গেহলোৎনা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীদা এম.জি.এন.আর.ই.জি.এ.গী মখাদা থবক শুবগী নুমিৎ অসি ১০০দগী ২০০দা হেনগৎপীদুনা রাজ্য অসিদা কোবিদনা মরম ওইদুনা অৱাবা তারবা খুঙ্গংগী মীওই লাখ ৭০গী মীয়ামদা মতেং খরতা ওইরবসু ফংজনবা হায়জখ্রে। মহাক্না হায়খি, রাজস্থান অসিসু লোকদাউনগী মতমদা অতোপ্পা লমদা থবক শুরুবা মীওই কয়া ময়ূমদা হল্লক্নরিবা রাজ্যশিংগী মনুংদা অমনি, অদুবু পি.এম.জি.কে.ৱাই.গী মখাদদি কোনশিনবীদ্রি।
• মধ্য প্রদেশঃ পোজিতিব কেস ১৪২ লাকপগা লোইননা, মধ্য প্রদেশকী অপুনবা কেস মশীং ১১,৭২৪ য়ৌরে। অনৌবা কেস অসিগী ৱাংমদা রাজ্য অসিদা থাংজ নুমিত্তা মীওই তরুক লৈখিদ্রে, মসিগা লোইননা রাজ্য অসিদা লৈখিদবা অপুনবা মীশিং অসি ৫০১ শুরে।
• মনিপুরঃ হৌজিক-হৌজিক, মীওই ১৪,৯৮৩ কম্ম্যুনিতী ক্বারেন্তিন তৌদুনা লৈরি, মীওই ৫,৪৩৮না ওফিসিএল ক্বারেন্তিন সেন্তরশিংদা, অমসুং মীওই ৫৩০না শেল পীদুনা লৈজবা ক্বারেন্তিন সেন্তরশিংদা লৈরি। মনিপুরদা লৈরিবা লোকদাউনগী কাঙলোন থুগাইবা মীওইশিং ফাগৎপগী থবক্তা পুলিশিংনা ঙরাং মীওই ৫৯৯ পলহনখি অমসুং গারী ৩৪৯ খামখি; মখোয় খুদিংমক ৱার্নিং পীরবা মতুংদা থাদোকখি। ফাইন ওইনা অপুনবা শেনফম লুপা ৬২,১০০ মখোয়দগী খোমগৎখি।
• মেঘালয়ঃ মীওই ৫ অমগসু ফগত্তুনা মেঘালয়দা কোবিদ-১৯ তেস্ত তৌবদা নেগেতিব ওইরে; অপুনবা কেস ৪৪, এক্তিব ক্স ৬, রিকোবর্দ তৌরবা ৩৭।
• মিজোরমঃ ঙরাং মিজোরমগী সিবিল হোস্পিতাল লুংলৈ তুনাত লেবতা পাঙথোকখিবা স্বাব সেম্পল তেস্ত ১৫গী মনুংদা মীওই ১৩ নেগেতিব কোবিদ-১৯ ওইরে হায়না কনফার্ম্দ তৌখ্রে। পোজিতিব লাকখিবা অমদু জেদ.এম.সি. লেবনা কনফার্ম তৌগদবা ৱাৎলি। হৌজিক ক্বারেন্তিন তৌদুনা লৈরিবা অনাবদুসু দি.সি.ঐচ.সি. লুংলৈদা পুখ্রে।
• নাগালেন্দঃ দিমাপুরগী দি.সি. অনুপ কিঞ্চিনা দিমাপুরগী বর্মা কেম্পতা থবক শুরিবা শিন্মীশিংগীদমক আত্মা নির্ভর ভারত থৌশিল হৌদোকখ্রে। রাসনগী চেঙসু অতোপ্পা লমগী শিন্মী ১০০ রোমদা য়েন্থোকখি। কোহিমা ম্যুনিসিপাল কোওপরেসন্না মীয়ামদা হেন্দগ্লোব অমসুং ফেস মাস্ককুম্বা পি.পি.ই. কিৎশিং মীয়ামগী অমোৎপা লংথোকফম অমসুং মীয়াম তিনবা মফমদা লংথোকপগী মতাংদা চেকশিন ৱা থমখ্রে; পি.পি.ই.শিংবু মফম চানা মাঙহন্নবগীদমক থমজিন্ননবা খঙহনখ্রে।
• কেরলাঃ কোনুং ওইরিবা থিরুবনন্থপুরমদা ওতো থৌবা মীওই অমা অমসুং মহাক্কী ইমুং পুম্নমক ভাইরস অসিনা পোজিতিব ওইরে খঙলকপদগী অকনবা চেকশিন থৌরাং লৌখৎনবা খঙহনখ্রে। মহাক্কা শম্নরম্বা য়াবা মীওই ৮০-১০০ ফাওবা মশক মমিং খঙবা ঙমদ্রি। শহর অসিগী মফম খরা কন্তেনমেন্ত জোন্নি হায়না লাউথোকখ্রে। মরক অসিদা, কন্নুর শহরদা থম্লম্বা অথিংবসু এক্সাইজ দিপার্তমেন্ততা দ্রাইবর ওইবা কোবিদ অনাবা নহা অমা লৈখিদবদুগী মরী মখোঙ খঙদ্রিবফাওবদি অদুমক থমখিগনি। বন্দে ভারত মিসনগী শরুক অমা ওইনা, প্রভাসিস ১৪৯০ ঙসি কোচি য়ৌগনি। গল্ফ লৈবাক্তগী ফ্লাইৎ ততেৎনা মখোয়বু পুরক্কনি। প্রভাসি ১৬১০ ঙরাং ফ্লাইৎ মাপন্দা কোচি য়ৌরকখি। মরক অসিদা, দামমদা ঙসি কেরলা মচা অমা লৈখিদ্রে মসিগা লোইননা ফল্ফ লৈবাক্তা লৈখিদবা মলায়ালি মশীং ২৫০ শুখ্রে। রাজ্য অসিদা নোংমদা কোবিদ-১৯ খ্বাইদগী মশীং য়াম্না হেনগৎপা ওইনা ঙরাং মীওই ১২৭ পোজিতিব ওইখি।
• তমিল নাদুঃ পুদুচেরিদা অমা লোখিদ্রে অমসুং মীওই ৩০ তেস্ত পোজিতিব ওইরে; মসিগা লোইননা অপুনবা কেস ওইবা মশীং ৩৬৬ শুবগা লোইননা য়ু.তি অসিদা মীওই নিপান লৈখিদ্রে। তমিল নাদুগী মুখ্য মন্ত্রীনা কেস মশীং ২,৩৯৬ শুজিল্লকপা, লৈখিদ্রবা মশীং ৩৮শুরকপগা লোইননা মীয়ামগী মতেং নিখ্রে। মখা তানা, মীয়ামগী মতেং য়াওদনা লাইনা অসি লাকশিনবা ঙম্লোই হায়না থমখি। ঙরাং ফাওবদা লৈখিবা অপুনবা কেস মশীং অসি ৫৬,৮৪৫, এক্তিব কেস মশীং ২৪৮২২, লৈখিদ্রবা ৭০৪, দিসচার্জ তৌখ্রবা ৩০২৭১, চেন্নইদা লৈবা এক্তিব কেস ১৭২৮৫।
• করনাতাকাঃ রাজ্য সরকারগী ওথোরিতীশিং, লোকেল ওথোরিতীশিং অমসুং সিবিক বোদীশিংনা কন্তেন্তমেন্ত জোন্দগী লাপনা অয়ুক পুং ৫দগীনা নুমিদাং পুং ৯ফাওবা পব্লিক পার্ক হাংগদৌরি। প্রাইবেৎ হোস্পিতালশিংদা কোবিদ-১৯ লাইয়েংবগী মমল লেপত্রিঙৈদা, হকশেল বিভাগনা প্রাইবেৎ মেদিকেল কোলেজ অমসুং হোস্পিতালশিংদা অয়ুশমন ভারত-আরোগ্যা করনাতাকাগী মখাদা সরকারনা লেপ্পা প্রোতোকোক অমসুং ক্রাইতরিয়াগী মতুং ইন্না কোবিদ অনাবশিং পুশিন্দুনা লাইয়েংনবা খঙহনখ্রে। অনৌবা কেস ৪১৬, দিসচার্জ ১৮১, মীওই মাপল ঙরাং রিপোর্ত তৌখি।। অপুনবা পোজিতিব কেসঃ ৮৬৯৭, এক্তিব কেসঃ ৩১৭০, লৈখিদ্রবাঃ ১৩২।
• অন্ধ্র প্রদেশঃ রাজ্য অসিনা কোরোনা ভাইরস্না খ্বাইদগী হেন্না শোকহল্লবা মফমদা লোকদাউন থম্লবা য়ারি। হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা মীওই মঙা লৈখিদবগা লোইননা সেম্পল ২৪,৪৫১ তেস্ত তৌরবা মতুংদা অনৌবা কেস ৪৩৯, দিসচার্জ ১৫১ তৌখ্রে। অপুনবা কেসঃ ৭০৫৯, এক্তিবঃ ৩৫৯৯, রিকোবর্দঃ ৩৩৫৪, লৈখিদ্রবাঃ ১০৬। হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা ইন্তর স্তেত কেসকী অপুনবা মশীংনাঃ ১৫৪০, এক্তিব কেসঃ ৬৩৯, রিকোবর্দঃ ৯০১। অতোপ্পা লৈবাক্তগী মীওইশিগী ওইরিবা অপুনবা কেস মশীংনা ৩৩০, এক্তিব কেস, ২৭৮, রিকোবর্দ, ৫২।
• তেলঙ্গানাঃ হায়দেরবাদতা লৈবা হেতেরোনা কোবিদ-১৯ লাইয়েংনবগীদমক দ্রগ কন্ত্রোল্লর জেওনরেল ওব ইন্দিয়াদগী 'রামদেসিবির' হায়বা ইনবেস্তিগেসনেল ইন্তিবাইরেল মেদিসিন অসি পুথোক্নবা অমসুং য়োন্নবগী অয়াবা ফংখ্রে, 'কোবিফোর' অসি এম.জি. ১০০ বাইএল ওইনা (ইঞ্জেক্তিবল) হেলথ কেয়র প্রেক্তিসনর অমগী মখাদা শিংলীদা কাপনবগীদমক ফংলগনি। হৌজিক ফাওবদা লৈরিবা অপুনবা কেস মশীং ৭০৭২, এক্তিব কেস ৩৩৬৩, রিকোবর্দ ৩৫০৬ লৈখিদ্রবা ২০৩।

PIB Headquarters
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
21 JUN 2020 6:33PM by PIB Delhi
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from PIB Field Offices and Fact checks undertaken by PIB)
Text Box: • Recovery rate jumps to 55.49%, as 2,27,755 patients have been cured so far.• Number of Covid recoveries exceeds active cases by more than 50,000.• Proactive measures show results in densely populated Dharaviin Mumbai,as COVID-19 growth rate declines to 1.02% and case doubling time improvesto 78 days.• 6th International Day of Yoga celebrated across the country.• PM in his address on International Day of Yoga says that Yoga boosts immune system against Covid 19 virus.• Yoga can be effective solution for the high level of stress that the pandemic has created in our lives: Vice-President
Updates on Covid-19 from Ministry of Health and Family Welfare: NUMBER OF COVID RECOVERIES EXCEEDS ACTIVE CASES BY MORE THAN 50,000; RECOVERY RATE IMPROVES TO 55.49%
The number of patients recovering from COVID-19 continues to increase. So far, a total of 2,27,755 patients have been cured. During the last 24 hours, a total of 13,925 COVID-19 patients have been cured. The recovery rate has further improved to 55.49% amongst COVID-19 patients.Presently, there are 1,69,451 active cases and all are under active medical supervision.Today, the number of recovered patients has crossed the number of active patients by 58,305. The number of government labs has been increased to 722 and private labs has been increased to 259 (a total of 981).The number of samples being tested everyday also continues to grow. In the last 24 hours, 1,90,730 samples were tested. The total number of samples tested thus far is 68,07,226.
For details
“Chasing the Virus” in Dharavi, and ensuring a steep decline of daily cases from an average 43 in May to 19 in third week of June
Through a pre-emptive, proactive and graded response policy, Government of India is taking several steps along with the States/UTs for prevention, containment and management of COVID-19.Several States have implemented these containment strategies and produced effective outcomes. The efforts of the Maharashtra government and Brihanmumbai Municipal Corporation (BMC) have shown encouraging results. As part of these efforts, they have actively ‘chased the virus’ and aggressively conducted targeted tracing of COVID suspects in Dharavi. Being densely populated (2,27,136 persons/ sq. km), Dharavi had 491 cases in April 2020 with a 12% growth rate and a case doubling period of 18 days. The proactive measures adopted by BMC reduced the COVID-19 growth rate to 4.3% in May 2020 and further to 1.02% in June. These measures also ensured an improved case doubling time to 43 days in May 2020 and 78 days in June 2020.
For details
6th International Day of Yoga celebrated across the country through Digital Media
The sixth International Day of Yoga was celebrated with great enthusiasm across the country through electronic and digital media. Prime Minister Shri NarendraModi, addressing the nation on this occasion, underlined the role of Yoga in strengthening the family bondage. He said that Yoga brings all closer and binds every member of a family including children and elders. This is the reason why ‘Yoga with Family’ has been made the theme of this year's IDY.The Prime Minister further said that COVID-19 mainly attacks the pulmonary organs of the human body and Pranayams are helpful in strengthening the respiratory system. He said, “If we can finetune our chords of health and hope, the day is not far away when the world will witness the success of healthy and happy humanity. Yoga can definitely help us make this happen.” Due to current pandemic of COVID-19, mass gatherings on IDY are not advisable. Keeping this situation in mind, the Government encouraged people to practice Yoga at their homes along with their family members. In this regard, the Ministry of AYUSH maximized the use of social and digital media platforms to facilitate online participation from the people.
For details
Text of PM's address on the occasion of International Yoga Day
For details
PM addresses nation on International Day of Yoga; Yoga boosts immune system against Covid 19 virus: PM
The Prime Minister, Shri NarendraModi, addressed the nation today on the occasion of International Day of Yoga via video conference. Prime Minister said, International Yoga Day is a day of solidarity. This is the day of universal brotherhood. Due to COVID-19 global health emergency, this year International Yoga Day is being observed through the electronic and digital platform.Prime Minister said, People are practising Yoga at their homes with their entire families.He said, Yoga has brought us together.
For details
Vice President urges educational institutions to include Yoga in online learning programmes
The Vice President, Shri M. Venkaiah Naidu has urged educational institutions to include Yoga as part of online learning programmes, being conducted in the wake of the COVID-19 pandemic as it is one of the best options to improve the body’s immunity.Speaking at the digital 'Yoga and Meditation Shivir' organised by SPIC MACAY on the occasion of International Day of Yoga, the Vice President said that Yoga is a unique gift of India to the world which is successfully transforming millions of lives around the globe.Referring to the impact of the COVID-19 pandemic on the physical and mental health of the people, the Vice President said, “Indeed the world is going through challenging times and we simply cannot allow the pandemic to get the better of us. We have to unite and put up a stronger fight and to ensure that we are healthy, both physically and mentally."
For details
Union Home Minister, Shri Amit Shah greeted the people on the occasion of International Yoga Day 2020
In his message, Shri Amit Shah has said ‘Yoga is much more than just a way of keeping ones body healthy. It is a medium to maintain balance between body and mind, work and thoughts and also between human and nature’.The Union Home Minister further said that ‘Yoga is an unique gift of Indian culture to entire humanity. The world has adopted Yoga now, it received global acceptance due to the tireless efforts of Prime Minister, Shri NarendraModi’.
For details
Minority Affairs Minister Shri Mukhtar Abbas Naqvi participates with performing Yoga at his residence with people from different communities
Union Minority Affairs Minister Shri Mukhtar Abbas Naqvi today participated in the Sixth International Yoga Day with performing Yoga at his residence with people from different communities. He advocated ‘Yoga with Family’, the theme of IDY this year, in the wake of the current pandemic of COVID-19, where mass gatherings are not advisable.
For details
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• Maharashtra: Maharashtra recorded 3,874 new COVID-19 cases on Saturday, its highest surge in a day, pushing its tally to 1,28,205. The State also recorded 160 fatalities, its second-highest single-day rise, taking its death toll to 5,984. Nearly 51% of Maharashtra’s cases and 59% deaths are from Mumbai.Maharashtra government has asked hospitals to use oxygen cylinders to provide immediate relief to Covid-19 patients as the state is witnessing a shortage of ventilators. There are only 3,028 ventilators in Maharashtra, which is not adequate considering the rising number of Covid-19 cases in the state.
• Gujarat: Gujarat reported 539 new Covid-19 cases, the second highest single-day spike, taking the states tally to 26,737.With 20 deaths on Saturday, the state''s death toll has mounted to 1,639, of which Ahmedabad alone has reported 1,315 deaths.
• Rajasthan: As many as 154 new cases of coronavirus were reported in Rajasthan on Sunday morning, taking the state count of positive cases to 14,691.According to the state health department, the highest number of cases on Sunday were reported from Dholpur (59), followed by Jaipur (31) and Jhunjhunu (22). So far, 341 people have died in the state due to the disease.Chief Minister Ashok Gehlot has asked Prime Minister NarendraModi to increase employment limit under the MGNREGA from 100 to 200 days which would benefit 70 lakh families in rural areas of the state hit by the COVID-19 pandemic. He said Rajasthan also has a large number of migrant labourers returned home during the lockdown, but has not been covered under the PMGKRY.
• Madhya Pradesh: With 142 positive cases reported, the tally of positive patients in Madhya Pradesh reached 11,724. Apart from the new cases, six casualties were also reported in the state on Saturday taking the total death toll to 501. Manipur: There are presently 14,983 persons in community quarantine, 5,438 persons in official quarantine centers and 530 persons in paid quarantine facilities.In police crackdown against violators of lockdown rules in Manipur, police detained 599 persons along with 349 vehicles yesterday; they were later released after a warning. A total fine of Rs 62,100 was collected from them.
• Meghalaya: 5 more persons have recovered and tested negative for COVID-19 in Meghalaya; total cases 44, total Active cases 6, recovered 37.
• Mizoram: Out of 15 swab samples tested yesterday at Civil Hospital LungleiTruenat Lab in Mizoram, 14 were confirmed negative for COVID-19. The lone positive result is to be confirmed by the ZMC Lab. The patient, presently under quarantine, has been moved to DCHC Lunglei.
• Nagaland: Dimapur DC AnoopKinchi launches AatmaNirbhar Bharat scheme for migrant workers at Burma Camp, Dimapur. Ration rice distributed to around 100 migrant workers.Kohima Municipal Corporation cautions public against disposing PPEs like hand gloves & face masks in public waste bins & public places; urges to keep used PPEs separately for safe disposal.
• Kerala: Stringent Covid-19 high alert has been issued in the capital Thiruvananthapuram after an auto driver and his family members tested positive for the virus. Most of his possible contacts, which could be in the range of 80-100, are still unknown. Some areas of the city have been declared containment zones. Meanwhile, the restrictions in Kannur city will be continued till the source of the recent death of a Covid patient-a young driver of Excise department - is found out. As part of Vande Bharat mission, 1490 Pravasis are to reach Kochi today. Seven flights from the Gulf region will bring them. 1610 Pravasisarrived Kochi yesterday in nine flights. Meanwhile one more Keralite died in Damam today taking the toll of Malayalis in the Gulf to 250. The state reported its highest single-day spike of Covid-19 cases with 127 persons testing positive yesterday.
• Tamil Nadu: One dies and 30 test positive for Covid-19 in Puducherry; with this the total number of cases has risen to 366 in the UT with eight deaths. TN CM seeks people’s support as TN sees 2,396 cases, 38 deaths; reiterates that the outbreak cannot be contained without public cooperation. Total cases till yesterday : 56845, Active cases: 24822, Deaths: 704, Discharged: 30271, Active cases in Chennai: 17285.
• Karnataka: State government authorises local authorities and civic bodies to open public parks outside containment zones, for any number of hours between 5am to 9pm. Even before fixing rates for Covid -19 treatment in private hospitals, the health department directs 518 private medical colleges and hospitals empanelled under Ayushman Bharat-Arogya Karnataka to admit and treat Covid patients as per government protocol and criteria. 416 new cases, 181 discharges & nine deaths reported yesterday. Total positive cases: 8697, Active cases: 3170, Deaths: 132.
• Andhra Pradesh: State likely to impose lockdown in worst-hit areas of coronavirus. 439 new cases after testing 24,451 samples with five deaths reported during last 24 hours, 151 discharged. Total cases: 7059, Active: 3599, Recovered: 3354, Deaths: 106. Total number of inter-state cases: 1540, Active: 639, Recovered: 901 in the last 24 hours. Total number of cases from other countries: 330, Active: 278, Recovered: 52, during the same period.
• Telangana: Hyderabad-based Hetero has received the manufacturing and marketing approval for the investigational antiviral medicine ‘Remdesivir’ from the Drug Controller General of India (DCGI) for the treatment of Covid-19; 'Covifor' will be available in 100 mg vial (injectable) which has to be administered intravenously under the supervision of a healthcare practitioner. Total cases till now 7072, Active 3363, Recovered 3506, Deaths 203.