PIB Headquarters
কোবিদ-১৯গী মতাংদা নুমিৎ খুদিংগী ফোংবা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
14 JUN 2020 7:08PM by PIB Imphal
(মসিদা হৌখিবা পুং ২৪ দা থোকখিবা কোবিদ -১৯গা মরী লৈনবা চেফোংশিং, ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউশিং, অমসুং পি.আই.বি.না লৌখৎপা ফেক্ত চেকশিং য়াওরি )
• রিকোবরী রেৎ অসি ৫০% মার্ক হেল্লে; মমাংগী পুং ২৪গী ৮০৪৯ থারগা হৌজিক ফাওবদা পুন্না ১৬২৩৭৮ নাবা ফরে
• প্রধান মন্ত্রীনা অতোপ্পা সেনিয়র মন্ত্রী অমসুং ওফিসিএলশিংগা লোয়ননা ভারতনা কোবিদ-১৯গী মায়োক্তা লান্থেংনরিবা অসি য়েংশিনখ্রে
• কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা দিল্লীগী ওইরিবা কোবিদ-১৯গী ফিভমগী মতাংদা য়েংশিন্নবা মীফম ফমখ্রে; লৈবাক্কী কোনুংদা কোবিদ-১৯ তেস্ত তৌবসি নুমিত ২দা শরুক অনি অমসুং নুমিৎ ৬তা শরুক অহুম হেনগৎলগনি
• হকশেলগী মন্ত্রীনা রেমদেসিভির হিদাক অসি অকক্না খুদক্কী ওইবশিংগীখক্ত ইনবেস্তিগেস্নেল থেরাপী ওইনা হাপ্পনি হায়খ্রে
কোবিদ-১৯গী অপদেৎ; নাবা ফগৎখিবগী চাং অসি চাদা ৫০ হেনখ্রে; পুন্না কোবিদ-১৯না নাবা মী ১,৬২,৩৭৮ ফগৎপা ঙমখ্রে
হৌখিবা পুং ২৪দা কোবিদ-১৯না নাবা মীওই ৮,০৪৯ ফগৎহনখিবগা লোয়ননা ফগৎপগী চাং অসি চাদা ৫০ হেনখ্রে। হৌজিক ফাওবদা কোবিদ-১৯না নারবা পুন্না মীওই ১,৬২,৩৭৮ ফগৎখ্রে। হৌজিক ফগৎপগী চাং অসি চাদা ৫০.৬০নি। কোবিদ-১৯গী অপুনবা কেসশিংগীদগী তঙ্খাই অমা লায়না অসিদগী ফগৎপা ঙমখ্রে হায়বসি মসিনা তাকই। মতম চানা মশক খংদোকপা অমসুং নিংথিজনা লায়েং চত্থবনা ফগৎলক্নবগী মরম ওইরি। হৌজিক-হৌজিক এক্তিব ওইবা কেস ১,৪৯,৩৪৮ নিংথিজনা লায়েং চত্থরি। মহীক চংলবা মীশিংদা নোভেল কোরোনাভাইরস অসি খংদোক্নবা আই.সি.এম.আর.গী তেস্ত তৌবগী চাং অসি লেপ্তনা হেনগৎলক্লি। সরকারগী লেবশিং অসি ৬৪৬তা হেনগৎখ্রে অমসুং লন্নাইগী লেবশিংনা ২৪৭ য়ৌনা হেনগৎখ্রে (পুন্না ৮৯৩)। হৌখিবা পুং ২৪ সিদা সেম্পল ১,৫১,৪৩২ তেস্ত তৌখ্রে। তেস্ত তৌখ্রবা সেম্পলগী মশিং অসি হৌজিক ফাওবদা পুন্না ৫৬,৫৮,৬১৪নি।
অকুপ্পা মরোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1631508
কোবিদ-১৯গী অপদেৎ - রেমদেসিভিরগী হৌজিক ওইরিবা ফিভম
মীদিয়াগী সেক্সন খরদা রেমদেসিভির অসি কোবিদ-১৯গী ক্লিনিকেল মেনেজমেন্ত প্রোতোকোলগী শরুক অমা ওইনা শিজিন্নবা অমসুং ভারত্তা ফংবগী মতাংদা পাউদম কয়া থোক্লক্লি। হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়না জুন ১৩, ২০২০দা অপদেৎ ওইরবা কোবিদ-১৯গী ক্লিনিকেল মেনেজমেন্ত প্রোতোকোল অমা ফোংখিবদুদা রেমদেসিভির হিদাক অসি তোসীলিজুমাব অমসুং কনবালেসেন্ত প্লাস্মাগা লোয়ননা ওফ লেবেল ওইনা অকক্নবা অথুবগী “ইনবেস্তিগেস্নেল থেরাপী” খক্তদা শিজিন্ননবা হায়খিবনি। হায়রিবা প্রোতোকোল অসিনা থেরাপী অসি হৌজিক লৈরিবা ইবিদেন্স অমসুং ফংবদা য়ুম্ফম ওইনা শিজিন্নগদবনি হায়না শেংনা পল্লি। রেমদেসিভির অসি ময়ায় ওইবা লায়নানা নাবা (ওক্সিজেন থাজিন্দুনা লৈরিবা) অদুবু য়াম্না অখন্নবা নুংঙাইতবদি লৈতবা মীওইশিংদা ইমর্জেন্সী ওইনা শিজিন্নবা য়াই।
অকুপ্পা মরোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1631509
ভারতনা কোবিদ-১৯গী মায়োক্তা লান্থেংনরিবা অসি প্রধান মন্ত্রীনা য়েংশিনখ্রে
ভারতনা কোবিদ-১৯গী লাইচৎ অসি লান্থেংনরিবা অসি য়েংশিন্নবা প্রধান মন্ত্রীনা মকোক থোংবা মন্ত্রীশিং অমসুং ওফিসিএলশিংগা লোয়ননা কুপ্না খন্ননবা মীফম অমা পাঙথোকখ্রে। মীফম অসিদা লাইচৎ অসিগী নেস্নলগী থাক্তা ওইরিবা ফীভম অমসুং লৌখৎলিবা থৌরাং অদু য়েংশিনখি। মীফম অসিনা দিল্লী য়াওনা তোঙান তোঙানবা স্তেৎশিং অমসুং য়ু.তি.শিংদা ওইরিবা ফীভম অদুসু খন্নখি। লৈবাক্কী কোনুংদা কোবিদ১৯ লায়না অসিনা হৌজিক অমসুং থোকহল্লকপা য়াবা ফীভম অদু খন্নদুনা অমসুং লাক্কদৌরিবা থা ২অসিগী প্রোজেক্সনশিং অদুসু চেকশিন্না খন্নখি। হোম পুবা মন্ত্রী অমসুং হকশেল মন্ত্রীনা এল.তি. গভর্নর, এন.সি.তি. দিল্লী সরকারগী চীফ মিনিস্তরগা লোয়ননা ভারত সরকারগী, দিল্লী সরকারগী মকোক থোংবা ওফিসিএলশিং অমসুং দিল্লীগী ম্যুনিসিপাল কোর্পরেসনগী ওফিসিএলশিং য়াওনা কোবিদ-১৯গী কেস হেনগৎলকপা অসিনা থোকহল্লকপা খুদোংথিবা অসি মায়োকননবা চপ মান্ননা অমসুং হীরম শুনা য়াওবা পোরম অমা য়াৎনবা ইমর্জেন্সী মীফম অমা কৌনবা প্রধান মন্ত্রীনা অপাম্বা ফোঙদোকখ্রে।
অকুপ্পা মরোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1631389
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিৎ শাহনা দিল্লীগী ওইরিবা কোবিদ-১৯গী ফিভমগী মতাংদা য়েংশিন্নবা মীফম ফমখ্রে
মীফম অসিদা কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রী দাক্তর হর্শ বর্ধন, দিল্লী এল.জি. শ্রী অনিল বাইজাল, সি.এম. শ্রী অর্বিন কেজ্রিৱাল অমসুং এ.আই.আই.এম.এস.কী দাইরেক্তর অমসুং অতোপ্পা সেনিয়র ওফিসিএলশিংনা শরুক য়াখি। কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খিবদা কেন্দ্র সরকারনা দিল্লীদা কোবিদ-১৯ শন্দোরকপা থিংদুনা লৈবাক্কী কোনুং অসি তেক্ত কায়দনা থম্নবা হোৎনরি। মহাক্না হায়খিবদামোদী সরকারনা শেমদোকখ্রবা রেল কোচ ৫০০ খুদক্তা দিল্লী সরকারদা পীরগনি অমসিং মসিনা কোবিদ-১৯নাবা মীওইশিংগী অহেনবা ফমুং ৮০০০ পীরগনি। নুমিৎ ২দা কোবিদ-১৯গী তেস্ত শরুক অনি হেনগৎনা অমসুং নুমিৎ ৬নিদা শরুক অহুম হেনগৎনা তৌরগনি হায়খ্রে। নিতি আয়োগকী মেম্বর দাক্তর ভি.কে. পাউলগী লুচিং মখাদা লন্নাইগী হোস্পিতালশিংনা মখোয়গী লৈজবা ফমুংগী ৬০% কোরোনাগী ওইনা অহোংবা মমলদা থম্নবা অমসুং কোরোনা তেস্ত তৌবা অমসুং লায়েংবগী মমল লেপ্নবা কম্মিত্তী অমস শেমখ্রে হায়না শ্রী শাহনা মখা তানা হায়খি। কম্মিত্তী অসিনা হয়েং ফাওবগী মনুংদা রিপোর্ত পীরগনি।
অকুপ্পা মরোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1631512
কেন্দ্রগী লৌউ-শিংউ অমসুং লৌউবশিংগী য়াইফ য়ুম্বালগী মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমারনা লৌউ-শিংউবগী সেক্তরদা লন্নাইগী মীওইনা শেল থাদবা হেনগৎহন্নবগী তঙাই ফদবগী মতাংদা হায়খ্রে
কেন্দ্রগী লৌউ-শিংউ অমসুং লৌউবশিংগী য়াইফ য়ুম্বালগী মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমারনা লৌউ-শিংউবগী হীরমদা লন্নাইগী মীওইনা শেল থাদবা হেনগৎহন্নবগী তঙাই ফদবগী মতাংদা হায়খ্রে। মসিনা লৌউ-শিংউবগী সেক্তরদা চাউখৎপা পুরক্কনি অমসুং মসিনা ভারতপু চাউখৎহনবতা নত্তনা মরোমদোম লেপচবা ঙমহনবদসু তেংবাংগনি। মহাক্না সাইন্তিস্তশিংদা লৌউ-শিংউগী পোত্থোক হেনগৎহনবদা মতেং পাংউ অমসুং খুদোংচাদবা থেংনরকপদসু মতেং পাংউ হায়খ্রে। শ্রী তোমারনা হায়খিবদা কোরোনাগী ইরাং অসিনা মালেমগী শেম্নিৎলোনগী খোংজেল তপথহল্লিঙৈ মতমসিদা ভারতকী লৌউবশিংনা খুঙ্গংগী মফমদা লৈজরিবা রিসোর্সশিং অসিদগী বম্পর ক্রোপশিং পুথোক্লি অমসুং লোকদাউন মনুংদসু মহৌশাগুম্না মহৈ-মরোং লোক্তুনা মমাং চহীদগী হেন্না মহৈ-মরোং পুথোক্তুনা মমাংগী চহীদগী খরিফকী মহৈ-মরোং ৪৫% হেন্না পুথোক্লি। মসিনা ঐখোয়গী লৌউবশিং অমসুং খুঙ্গংগী মীওইশিংনা খুদোংচাদবশিং মায়থিবা পীবা ঙম্বগী মতৌ উৎলি।
অকুপ্পা মরোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1631442
বি.এ.আর.সি.দা ক্বালিতী ৱাংবা, মমল তাংদবা ফেস মাস্ক পুথোকখ্রে: দা. জিতেন্দ্রা সিংহ
এতোমিক ইনর্জীগী বিভাগতা এফিলিএদ তৌবা মুম্বাইগী ভাভা এতোমিক রিসর্চ সেন্তর (বি.এ.আর.সি.)না ক্বালিতী ৱাংবা ফেস মাস্ক পুথোকখ্রে। মাস্ক অসি ঐচ.ই.পি.এ. ফিল্তর শীজিন্নদুনা মাস্ক অসি পুথোকখি অমসুং মসি মমলসু তাংলোই হায়না পান্নরি। হৌখিবা চহি অমরোম অসিগী মনুংদা বিভাগ অসিনা চাওনা মাইপাকখিনা খরা পল্লদুনা অৱাং নোংপোক লমদমগী য়াইফ থৌরাং (দোনর), এম.ও.এস. পি.এম.ও., পর্সনেল, পব্লিক গ্রিবেন্সেস, পেন্সনস, এতোমিক ইনর্জী অমসুং স্পেসকী মন্ত্রালয়গী কেন্দ্রগী মন্ত্রী (ইনদিপেন্দেন্ত চার্জ) দোক্তর জিতেন্দ্রা সিংহনা মসি ফোঙদোকখি। হৌখিবা চহি অমা অসিগী মনুংদা এতোমিক ইনর্জী বিভাগনা তৌখিবা অচৌবা থবক থৌরমশিং অমসুং খোংথাংশিং খরা পল্লদুনা, দোক্তর জিতেন্দ্রা সিংহনা সাইন্সকী থবক তৌরিবা ইচিল ইনাওশিংনা কোবিদ-১৯গী লাইচৎ থোকলকপগা ইরোইননা সমাজ অসিগী মতেং পাংনবা থোকলকপা অসিবু থগৎপা ফোঙদোকখি। ক্বালিতী ৱাংবা ফেস মাস্ককী মথক্তা এতোমিক/ন্যুক্লিয়র সাইন্তিস্তশিংনা পর্সনেল প্রোতেক্তিব ইক্ব্যুপমেন্ত (পি.পি.ই.শিং) রেদিএসন স্তেরিলাইজেসন তৌরগা অমুক হন্না শীজিন্নবা য়ানবা প্রোতোকল পুথোকখি হায়না মহাক্না খঙহনখি। হায়রিবা অসিগী এস.ও.পি. অসি কেন্দ্রগী হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বালগী মন্ত্রালয়না খন্নবিনবা ঙাইরি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
অকুপ্পা মরোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1631440
পি.আই.বি. ফিল্দ ওফিসশিংদগী লাকপা ইনপুৎশিং
• কেরলাঃ হকশেলগী মন্ত্রী কে.কে. শাইলাজানা লৈবাকপোকপা নুমিত্তা চার্তর্দ ফ্লাইৎ তোংদুনা মপান লমদগী হল্লকপা মীওইশিংনা তঙাই ফদনা কোবিদ-১৯ নেগেতিব সর্তিফিকেৎ পায়রমকপগী মতাংদা রাজ্য সরকারনা পি.এম.গা ৱারী শন্নরবা মতুংদা ৱারেপ অমা লৌরগনি। মন্ত্রীনা হায়খিবদা রাজ্য অসিনা হৌজিক ফাওবদা কম্ম্যুনিতী ত্রান্সমিসন থীংদুনা লাক্লি অমসুং লোকদাউন কোম্থোক্লবা মতুংদা মীওই ১০% খক্তনা কম্ম্যুনিতী ত্রান্সমিসনগী খুত্থাংদা লায়না অসি লৌনখি। রাজ্যগী হকশেলগী বিভাগনা মশিং অসি ৫%দা হন্থহন্নবা কন্না হোৎনরি হায়না মহাক্না হায়খি। কেরলাইৎ তরুক, মঙা অমনা গল্ফতা অমসুং অমনা মুম্বাইদা, কোবিদ-১৯দগী লৈখিদ্রে। মসিগা লোয়ননা গল্ফতা লৈখিদবা অপুনবা কেরলাইৎ ২২৫ শুখ্রে। ঙরাং রাজ্যসিদা কোবিদ-১৯না নাবা মীওই ৮৫ লৈখি। অনাবা মীওই ১৩৪২ হৌজিক লায়ংদুনা লৈরি।
• তমিল নাদুঃ পুদুচেরীদা অনৌবা মীওই ১৮ কোবিদ-১৯না নাদুনা অপুনবা মশিং ১৯৪ য়ৌখ্রে; মীওই ৪ লৈখিদ্রে। তি.এন.গী সি.এম.না কোবিদ-১৯না নারবা এ.আই.এ.দি.এম.কে.গী এম.এল.এ.দা মেদিকেল তেংবাং খুদিংমক পীগনি হায়বগী থাজবা পীখ্রে। কোইম্বাতোরদা অনৌবা মীওই ১৮ কোবিদ-১৯গী তেস্ততা পোজিতিব ওইখ্রে। ঙরাং অনৌবা কেস ১৯৮৯, নাবা ফরবা ১৩৬২ অমসুং লৈখিদবা ৩০গী রিপোর্ত লাকখি। চেন্নইগী অপুনবা কেস ১৪৮৪ ওইরে। অপুনবা কেস-৪২৬৮৭, এক্তিব কেস-১৮৮৭৮, লৈখিদ্রবা-৩৯৭, দিসচার্জ তৌখ্রবা-২২০৪৭ অমসুং চেন্নইগী এক্তিব কেস-১৪১৮০নি।
• করনাতকাঃ মীয়াম্না ঙাংনরিঙৈ অসিগী মরক্তা মেদিকেল ইদুকেসন মন্ত্রী শ্রী কে. সুধাকরনা সরকারনা লোকদাউন নৌনা থম্বগী হৌদোকপা লৈত্রি হায়খ্রে। সরকারনা ওনলাইন ক্লাস থীংলিবা অসি অশেংবনি হায়না ইদুকেসন মন্ত্রী সুরেশ কুমারনা হায়খ্রে। ঙরাং অনৌবা কেস-৩০৮ অমসুং মীওই ৩ লৈখিদবগী রিপোর্ত লাকখি। অপুনবা পোজিতিব কেস- ৬৮২৪, এক্তিব কেস-৩০৯২, লৈখিদ্রবা-৮১ অমসুং দিসচার্জ তৌখ্রবা-৩৬৪৮নি।
• আন্ধ্র প্রদেশঃ এ.পি. এসেম্বলী সেক্রেতরীনা এসেম্বলী সেসনগী মনুংদা গাইদলাইন ফোংখ্রে, এম.এল.এ.গী স্তফশিংগী অয়াবা পীখিদ্রে। বি.জে.পি.গী লুচিংবা সুব্রামনিয়ম স্বামিনা তি.তি.দি.গী মতাংদা তিরুমলা লায়শংবু রাজ্য সরকারগী মখাদা লৈহন্দনবা এ.পি. হাই কোর্ত্তা থাখিবা পেতিসন অদু অরোয়বা থাক্তা লৈরে হায়না ত্বীত তৌখ্রে। হৌখিবা পুং ২৪দা সেম্পল ১৫৬৩৩ তেস্ত তৌরবা মতুংদা অনৌবা কেস ২৫৩ অমসুং লৈখিদবা মীওই অনি অমসুং দিসচার্জ তৌখিবা ৮২গী রিপোর্ত লাকখি। অপুনবা কেস-৪৮৪১, এক্তিব-২০৩৪, নাবা ফরবা-২৭২৩ অমসুং লৈখিদবা-৮৪নি।
• তেলঙ্গানাঃ দিস্ত্রিক্ত হোস্পিতালশিংনা কোবিদ-১৯গী মরকসিদা দাক্তর ৬০% ৱাৎলি। মাইগ্রেন্ত ৱর্কর কয়া, লমকোয়বা, মহৈরোয়শিংবু পুনবা সাউথ সেন্ত্রেল রেলৱেজনা মফমসিদগী শ্রামিক স্পিসিএল ত্রেন ২৪০ চেনগনি। শ্রামিক ত্রেনশিং থাবগী মথক্তা মফমসিদা শ্রামিক স্পিসিএল ত্রেন কয়া অমসু ফাওদুনা চৎকনি। হৌজিক অপুনবা কেস মশিং ৪৭৩৪ লৈ অমসুং অপুনবা লৈখিদ্রবা মশিংনা ১৮২ লৈরি। ওফিসিএল দেতাগী মতুং ইন্না কেস অয়াম্বশিং অসি গ্রেতর হাইদ্রবাদ ম্যুনিসিপাল কোর্পোরেসন্দগীনি।
• মহারস্ত্রাঃ রাজ্য অসিনা কোবিদ-১৯গী কেস য়াম্না হেনগৎপা ওইনা অনৌবা কেস ৩৪২৭ লাক্তুনা রাজ্যসিগী অপুনবা মশিং অসি ১০৪৫৬৮ য়ৌখ্রে। মুম্বাইনা কেস মশিং হেনগৎলকপা খরদি থিংবা ঙম্লে অদুবু সোলাপুর, ঔরঙ্গাবাদ, য়াবাৎমল, জালগাওন জিলাশিংদা কেস মশিং হেনগৎলপদা লৈঙাক্লোইশিংদা মিপাইবা পোকহল্লি।
• গুজরাতঃ রাজ্যসিগী ওইনা জুন থা অসি কোবিদ-১৯গী মশিংগী অনৌবা অৱাংবা অমা ওইরে। থা অসিদা অহানবা ওইনা নোংমদা কেস মশিং ৫০০ হেনখ্রে অমসুং হেল্লকখিনি। অনৌবা কেস ৫১৭ রাজ্যসিদা লাক্তুনা অপুনবা কেস ২৩০৭৯ য়ৌখ্রে অমসুং মীওই ৩৩ নৌনা লৈখিদবা য়াওরগা পুন্না ১৪৪৯ শুখ্রে। জুন থাগী নুমিৎ ১৩দা রাজ্যসিদা কেস ৬২৮৫ লাকখি।
• রাজস্থানঃ স্তেৎ হেলথ ওফিসিএলগী মতুং ইন্না নোংমাইজিং নুমিত্তা রাজ্যসিদা অনৌবা কেস ১৩১ লাক্তুনা কোবিদ-১৯গী অপুনবা কেস মশিং ১২৫৩২ য়ৌখ্রে অমসুং লৈখিদবগী মশিংনা ২৮৬ য়ৌখ্রে। অনৌবা কেস অসি ধোল্পুর (৪০), ভারতপুর (৩৪), অলৱর (১৫) অমসুং জয়পুর (১২)দগীনি।
• এম.পি.: ভোপাল লৈঙাক্লোইশিংনা নিংথৌকাবা নুমিত্তগী ধর্মগী মফমশিং হাংদোকপগী অয়াবা পীখ্রে। ঙসি ফাওবদা ভোপালদা কোবিদ-১৯ কেস ২১৪৫ অমসুং লৈখিদবা ৬৯গী রিপোর্ত লাকখি। হৌখিবা পুং ২৪দা অনৌবা কেস ১৯৮ লাকপদগী রাজ্যসিগী অপুনবা কেস মশিং ১০৬৪১ য়ৌখ্রে।
• ছতিসগরঃ রাজ্যসিনা অনৌবা কোবিদ-১৯ কেস ১০৫ রিপোর্ত তৌদুনা অপুনবা কেস মশিং ১৫৫০ য়ৌখ্রে। এক্তিব কেস মশিং ৯১৩ লৈ।
• অসমঃ রাজ্যসিদা অনৌবা কোবিদ-১৯ কেস ৪৩ লাকখি। অপুনবা কেস-৩৯৪৩, এক্তিব কেস-২১২৭, নাবা ফখ্রবা-১৮০৫ অমসুং লৈখিদ্রবা ৮ নি।
• মনিপুরঃ মপান্দগী হল্লকপা মীওইশিংগী তেস্ত থুনা তৌনবা হায়দুনা মনিপুর সরকারনা নোংমদা কোবিদ-১৯গী সেম্পল ৩০০০দগী ৪০০০ ফাওবা তেস্ত তৌবা ঙম্বা অনৌবা খুৎলায় অমা থম্লগনি। মনিপুরগী সি.এম.না কোবিদ-১৯ স্তেৎ কন্সলতেতিব কম্মিত্তীগী মীফম চেয়র তৌখ্রে, অথুবা মতমদা মপান্দগী হল্লকপা মীওইশিং লোয়নমক তেস্ত তৌনবা খন্নখ্রে।
• মিজোরমঃ মিজোরমগী পুলিসনা ক্বারেন্তাইন সেন্তরদা দ্রগ অমসুং য়ু পীনবা হোৎনরম্বা মীওই তরুক ফাখ্রে।
• নাগালেন্দঃ মপান্দগী হল্লকপা মীওই তরুক কোবিদ-১৯ পোজিতিব ওইবদগী মোন জিলাগী লৈঙাক্লোইশিংনা ৱাংখাউ গবর্ন্মেন্ত কোলেজ অমসুং আই.তি.আই. কেম্পসকী অকোয়বগী কিলোমীতর ১গী মনুংদা চংবগী অথিংবা থমখ্রে। স্তেৎ তোবেকো সেলনা তোবেকো ফ্রী বিলেজ মশক খংবগী থবক চত্থরি অমসুং রাজ্য শিনবা থুংনা মীয়াম তিনবা মফমদা তিন শিৎপা থিংখ্রে।
• সিক্কিমঃ রাজ্যসিদা কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস মঙা লাকখ্রে। মখোয় লোয়নমক মপান্দগী হল্লকপা মীওই ঙাক্তনি। রাজ্যসিগী অপুনবা কেস মশিং ৬৩নি।
ফেক্ত চেক

PIB Backgrounder
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
14 JUN 2020 7:08PM by PIB Delhi
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from PIB Field Offices and Fact checks undertaken by PIB)
Updates on Covid-19 from the Ministry of Health and Family Welfare; Recovery Rate more than 50%; A Total of 1,62,378 Patients cured of COVID-19
With 8,049 COVID-19 patients cured in the last 24 hours, the recovery rate has become more than 50%. A total of 1,62,378 patients, so far, have been cured of COVID-19.Currently, the recovery rate is 50.60%. This indicates that of all the cases of COVID-19, half of them have recovered from the disease. Timely case identification and proper clinical management has been the road to recovery.Currently, 1,49,348 active cases are under medical supervision.
ICMR‘s testing capacity for detecting the novel Coronavirus in infected persons is continuously being ramped up. The number of government labs has been increased to 646 and private labs has been increased to 247 (A total of 893). In the last 24 hours, 1,51,432 samples were tested. The total number of samples tested thus far is 56,58,614.
For details :
COVID-19 Updates:Status of Remdesivir
An updated Clinical Management Protocol for COVID-19 has been released by the Ministry of Health and Family Welfare on 13th June, 2020 in which the drug Remdesivir has been included as an “investigational therapy” only for restricted emergency use purposes, along with off label use of Tocilizumab and Convalescent Plasma.The said protocol also clearly mentions that the use of these therapies is based on limited available evidence and limited availability at present. Use of Remdesivir under emergency use may be considered in patients with moderate disease (those on oxygen) but with no specified contraindications.Restricted Emergency Use of drugs in the country for treatment of suspected or laboratory confirmed COVID-19 in adults and children hospitalised with severe disease is subject to certain conditions.
For details :
Prime Minister reviews India’s fight against Covid-19
Prime Minister NarendraModiyesterday held a detailed meeting with senior ministers and officials to review India’s response to Covid-19 pandemic. The meeting reviewed the national level status and preparation in the context of the pandemic. The meeting also took stock of situation in different states and union territories including Delhi.The present and emerging scenario of the Covid 19 disease in the capital was discussed and the projections for next 2 months were deliberated. Prime Minister suggested that Home Minister and Health Minister should convene an emergency meeting with Lt Governor, Chief Minister of Government of NCT Delhi to plan a coordinated and comprehensive response to handle the challenge posed by rising cases of Covid-19.
For details :
Union Home Minister Shri Amit Shah chairs meeting to review COVID-19 situation in Delhi
The meeting was attended by Union Health Minister Dr. Harsh Vardhan, Delhi LG Shri Anil Baijal, CM Shri ArvindKejriwal and AIIMS Director, besides other senior officers. Union Home Minister said the Central Government is committed to check COVID-19 spread in Delhi and keep the national capital safe. He said the Modi Government to immediately provide 500 converted rail coaches to the Delhi Government, adding 8,000 beds for COVID-19 patients. He also said that COVID-19 testing to double in 2 days and treble in 6 days. Shri Shah said a Committee has been constituted under the chairmanship of Dr. VK Paul, Member NITI Aayog to ensure the availability of 60% of their Corona beds by private hospitals at lower rates and fix the rate of Corona testing and treatment. The Committee will submit its report by tomorrow.
For details :
Shri Narendra Singh Tomar stresses upon the need to increase private investment in the agriculture sector
Union Minister of Agriculture & Farmers’ Welfare Shri Narendra Singh Tomar has emphasized on increasing private investment in the field of agriculture. He said that this will increase prosperity in the agriculture sector, which in turn will increase self-reliance and prosperity in the country. He also called upon scientists to contribute in increasing agricultural production and mitigate difficulties.Shri Tomar said that in the Coronavirus crisis when the wheels of the world economy had slowed down, the Indian farmers produced a bumper crop with the resources available in the rural areas, crop harvesting continued at normal pace during the lockdown, crop production was more than last year and sowing of kharif crops has also been 45 percent more than last year. This shows the resilience of our villages and farmers.
For details :
High quality, cost-effective face mask developed at BARC: DrJitendra Singh
High quality Face mask has been developed at the Bhabha Atomic Research Centre (BARC) Mumbai which is affiliated to Department of Atomic Energy. The mask was developed using HEPA filter and is expected to be cost-effective also.This was stated by Union Minister of State DrJitendra Singh while citing some major achievements of the department during last one year.Hecomplimented the scientific fraternity for coming to the support of society in the wake of COVID-19 pandemic. In addition to the high quality face mask, he informed that the Atomic/Nuclear scientists have also developed the protocol for re-use of Personal Protective Equipment (PPEs) subsequent to radiation sterilization. The SOP for the same is under consideration by the Union Ministry of Health and Family Welfare, he added.Identification of new regions to develop RTPCR testing kits has also been accomplished, said DrJitendra Singh.
For details :
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• Kerala:Health Minister KK Shailaja said that the state government will decide on making Covid-19 negative certificate mandatory for expats returning on chartered flights after holding talks with PM on Tuesday. The Minister pointed out that Kerala prevented community transmission of Covid-19 so far as only 10% people contracted the disease through community transmission after the relaxations in lockdown. She said that the Health department is actively working to reduce it by 5%. Six Keralites, five in the Gulf and one in Mumbai, have succumbed to the Covid-19. With this, the number of Keralites died in the Gulf countries rose to 225. Yesterday 85 new cases of Covid-19 were confirmed in the state. 1,342 patients are presently undergoing treatment.
• Tamil Nadu:18 new Covid-19 cases in Puducherry, total tally rises to 194; death toll at 4. TN CM assures coronavirus-affected AIADMK MLA all medical aid. 18 people test positive for Covid-19 in Coimbatore. 1989 new cases, 1362 recoveries & 30 deaths reported yesterday. 1484 cases from Chennai. Total cases: 42687, Active cases: 18878, Deaths: 397, Discharged: 22047, Active cases in Chennai: 14180.
• Karnataka: Amid speculation, Medical Education Minister K Sudhakar says there is no lockdown proposal before the government. Govt intentions are bona fide in banning online classes, says Education Minister Suresh Kumar. 308 new cases, 209 discharges & three deaths reported yesterday. Total positive cases: 6824, Active cases: 3092, Deaths: 81, Discharges: 3648.
• Andhra Pradesh: AP assembly secretary issue guidelines amid assembly sessions, denies permission for MLA's staff. BJP leader SubramaniamSwamy tweets on TTD, says petition seeking to get rid the Tirumala Temple from the control of State government is in AP High Court in final stages. 253 new cases reported after testing 15,633 samples with two deaths reported during last 24 hours, 82 discharged. Total cases: 4841, Active: 2034, Recovered: 2723, Deaths: 84.
• Telangana: District hospitals face 60% doctor shortage amid Covid-19. To transport migrant workers, stranded tourists and students, the South Central Railway has till now run 240 Shramik Special trains to various destinations from the zone. In addition to the originating Shramik trains, the zone is also said to be handling several pass through Shramik specials as well. The total number of cases stands at 4,737, while the total deaths is now 182.Majority of these cases, as per official data, were recorded from within the Greater Hyderabad Municipal Corporation.
• Maharashtra: The state has reported yet another high spike of 3,427 Covid 19 cases, taking the state tally to 104,568.While Mumbai has been able to restrict the coronavirus spread to some extent, a spike in the caseload in rural parts of the state and districts like Solapur, Aurangabad, Yavatmal, Jalgaon remains a cause of concern for the administration.
• Gujarat: June has been a month of new peaks for Gujarat in terms of new Covid-19 cases. It crossed the 500- mark in a single day for the first time this month, continuing to rise even further. 517 fresh cases on infection were reported across the state,taking the total number of reported cases to 23,079, while the death toll reached 1,449 with 33 more succumbing to the infection. In 13 days of June, the state has reported 6,285 cases.
• Rajasthan: The state registered 131 fresh Covid-19 cases on Sunday taking the tally to 12,532, while the death toll climbed to 286 with four new fatalities, according to State Health Officials. Among the fresh cases, 40 were reported from Dholpur, 34 from Bharatpur, 15 from Alwar, 12 from Jaipur.
• MP: Bhopal Administration has given permission to open religious places for public from Monday. Till date, Bhopal has reported 2,145 COVID-19 cases and 69 deaths. The number pf COVID-19 cases in Madhya Pradesh has reached 10,641 after 198 new cases were detected during the last 24 hours.
• Chhattisgarh: The state has reported 105 new Covid cases taking the state total to 1,550. The number of active cases in the state is 913.
• Assam: 43 new COVID19 positive cases in Assam. Total cases 3943, active cases 2127, recovered 1805 and deaths 8.
• Manipur: To ensure fast testing of all returnees, Manipur Government plans to install a new COVID19 testing equipment which can test 3000 to 4000 samples in a day. Manipur CM chairs COVID19 State Consultative Committee meeting; discusses ways to ensure testing of all the returnees as soon as possible.
• Mizoram: Mizoram police have booked six youths for supplying drugs and liquor to people in quarantine centres.
• Nagaland: Mon district administration in Nagaland prohibits public movement within 1 km radius of WangkhaoGovt College and ITI campus after six returnees test COVID19 positive. State Tobacco Control Cell continues identifying tobacco free villages and promoting ban on spitting in public places across the state.
• Sikkim: Five new cases of COVID19 positive in Sikkim. All of them are returnees, total active cases in the State are 63.