ଗ୍ରାମ୍ୟ ଉନ୍ନୟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଜୁଲାଇ ପହିଲାରୁ ଭିବି - ଜି ରାମ ଜି ଆଇନ୍ ଲାଗୁ
ଜୁଲାଇ ପହିଲାରୁ ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତରେ ବିକଶିତ ଭାରତ - ଜି ରାମ ଜି ଆଇନର ଐତିହାସିକ ଆରମ୍ଭ
ଗ୍ରାମୀଣ ଜୀବିକାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ୧୨୫ ଦିନର ବୈଧାନିକ ନିଯୁକ୍ତି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି
ଏମଜିଏନଆରଇଜିଏରୁ ବିକଶିତ ଭାରତ ଜି ରାମ ଜି କୁ ସୁଗମ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯିବ
ନିଯୁକ୍ତି, ଜୀବିକା ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ଐତିହାସିକ ୯୫,୬୯୨ କୋଟି ଟଙ୍କା ଆବଣ୍ଟନ
ପୂର୍ବରୁ ରହିଥିବା ଜବ କାର୍ଡଗୁଡ଼ିକ ବୈଧ ରହିବ, ଚାଲୁଥିବା କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ବିନା ବାଧାରେ ଜାରି ରହିବ
11 MAY 2026 12:09PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତର ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଭାବରେ ଭାରତ ସରକାର, ୧୧ ମେ’ ୨୦୨୬ରେ, "ବିକଶିତ ଭାରତ (ଗ୍ରାମୀଣ) - ରୋଜଗାର ଏବଂ ଆଜିବୀକା ମିଶନ ପାଇଁ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି (ଭିବି – ଜି ରାମ ଜି) ଆଇନ, ୨୦୨୫" କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଜାରି କରିଥିଲେ, ଯାହା ୧ ଜୁଲାଇ ୨୦୨୬ ରୁ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବ।
ଭିବି – ଜି ରାମ ଜି ଆଇନ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବା ସହିତ, ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ଜାତୀୟ ଗ୍ରାମୀଣ ନିଯୁକ୍ତି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଆଇନ (ଏମଜିଏନଆରଇଜିଏ), ୨୦୦୫ ସେହି ତାରିଖରୁ ପ୍ରତ୍ୟାହାର ହୋଇଯିବ। ଏହା ଭାରତର ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ଢାଞ୍ଚାରେ ଏକ ଐତିହାସିକ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ଚିହ୍ନିତ କରେ । ଏହା ବିକଶିତ ଭାରତ @୨୦୪୭ ର ଜାତୀୟ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ସମନ୍ୱିତ, ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦକତା-ମୁଖୀ ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଏକ ନୂତନ ଯୁଗର ଆରମ୍ଭ କରେ ।
ନୂତନ ଢାଞ୍ଚା ଅନୁଯାୟୀ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବାର ଯାହାର ବୟସ୍କ ସଦସ୍ୟମାନେ ସ୍ୱେଚ୍ଛାକୃତ ଭାବରେ ଅଣକୁଶଳୀ ଶାରୀରିକ ଶ୍ରମ କରନ୍ତି, ସେମାନେ ପ୍ରତି ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ୧୨୫ ଦିନର ମଜୁରୀ ନିଯୁକ୍ତିର ବୈଧାନିକ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ପାଇବାକୁ ହକଦାର ହେବେ। ଏହି ବର୍ଦ୍ଧିତ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଜୀବିକା ସୁରକ୍ଷାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା, ଗ୍ରାମୀଣ ଆୟରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ଏବଂ ଗ୍ରାମ ସ୍ତରରେ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା।
ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟସୀମା ମଧ୍ୟରେ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ଦାବି ଅନୁଯାୟୀ ସେମାନଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ। ନଚେତ୍ ଆଇନର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନୁଯାୟୀ ଶ୍ରମିକମାନେ ବେକାରୀ ଭତ୍ତା ପାଇବା ପାଇଁ ହକଦାର ରହିବେ।
ଏହି ଆଇନ ସମୟୋଚିତ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ମଜୁରୀ ପ୍ରଦାନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରେ। ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଲାଭ ସ୍ଥାନାନ୍ତର (ଡିବିଟି) ମାଧ୍ୟମରେ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ କିମ୍ବା ପୋଷ୍ଟ ଅଫିସ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ମଜୁରୀ ସିଧାସଳଖ ସ୍ଥାନାନ୍ତରିତ ହେବ। ସାପ୍ତାହିକ ଭାବରେ କିମ୍ବା ମଷ୍ଟର ରୋଲ୍ ବନ୍ଦ ହେବାର ପନ୍ଦର ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ମଜୁରୀ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ। ଏହା ନ ହେଲେ, ଶ୍ରମିକମାନେ ଶ୍ରମ ଆଇନର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନୁଯାୟୀ ବିଳମ୍ବ ପାଇଁ କ୍ଷତିପୂରଣ ପାଇବାକୁ ହକଦାର ହେବେ।
ଭାରତ ସରକାର ବିକଶିତ ଭାରତ - ଜି ରାମ ଜି ଆଇନ, ୨୦୨୫ ର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛନ୍ତି । ୨୦୨୬ - ୨୭ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ପାଇଁ, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ୯୫,୬୯୨.୩୧ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବଜେଟ ଆବଣ୍ଟନ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଗ୍ରାମୀଣ ନିଯୁକ୍ତି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ବଜେଟ ଆକଳନ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ସର୍ବାଧିକ ଆବଣ୍ଟନ।
ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ସମ୍ଭାବ୍ୟ ଅବଦାନକୁ ମିଶାଇ, ମୋଟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବ୍ୟୟ ଅଟକଳ ୧.୫୧ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ହେବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି। ଏହି ଆବଣ୍ଟନ ଗ୍ରାମୀଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ, ବୃହତ ପରିମାଣର ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ଆୟ ବୃଦ୍ଧିକୁ ନୂତନ ଗତି ପ୍ରଦାନ କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ସୁଗମ, ସାବଲୀଳ ଏବଂ ଶ୍ରମିକ - କୈନ୍ଦ୍ରିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ, ନୂତନ ଆଇନ ଆରମ୍ଭ ହେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏମଜିଏନଆରଇଜିଏ ଅଧୀନରେ ନିଯୁକ୍ତି ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଭାବରେ ଜାରି ରହିବ। ଜୁନ୍ ୩୦ ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏମଜିଏନଆରଇଜିଏ ଅଧୀନରେ ଚାଲିଥିବା କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ବିକଶିତ ଭାରତ - ଜି ରାମ ଜି ର ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ସୁସଙ୍ଗତତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରି ନୂତନ ଢାଞ୍ଚାରେ ସଂରକ୍ଷିତ ଏବଂ ପରିଚାଳନା କରାଯିବ। ଗ୍ରାମୀଣ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସମୟସୀମା ମଧ୍ୟରେ କାମ ଉପଲବ୍ଧତା ଏବଂ ତୁରନ୍ତ ମଜୁରୀ ପ୍ରଦାନ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରାଥମିକତା ରହିବ।
ଭିବି - ଜି ରାମ୍ ଜି ଆଇନ୍ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବା ପୂର୍ବରୁ କୌଣସି ଯୋଗ୍ୟ ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବାର ଯେପରି କୌଣସି ଅସୁବିଧାର ସାମନା ନକରନ୍ତି , ସେଥିପାଇଁ ସରକାର ଚାହିଦା ଢାଞ୍ଚା ଏବଂ ଭୂମିସ୍ତରୀୟ ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ଵାରୋପ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଆଧାରରେ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଶ୍ରମ ବଜେଟ୍ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇଛନ୍ତି।
ଗ୍ରାମୀଣ ରୋଜଗାର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି କାର୍ଡ ଜାରି ନହେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପୂର୍ବରୁ ରହିଥିବା ଇ – କେୱାଇସି ଯାଞ୍ଚ ହୋଇଥିବା ଏମଜିଏନଆରଇଜିଏ ଜବ୍ କାର୍ଡଗୁଡ଼ିକ ଭିବି - ଜି ରାମ ଜି ଅଧୀନରେ ବୈଧ ରହିବ। ଜବ୍ କାର୍ଡ ନଥିବା ଶ୍ରମିକମାନେ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ସ୍ତରରେ ପଞ୍ଜୀକରଣ ଜାରି ରଖିପାରିବେ। କେବଳ ଇ - କେୱାଇସି ବାକି ଥିଲେ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତିରୁ ବଞ୍ଚିତ କରାଯିବ ନାହିଁ, ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କ୍ଷେତ୍ର ସ୍ତରରେ ଇ - କେୱାଇସି ସମାପ୍ତି ପାଇଁ ସୁବିଧା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଜାରି ରହିବ।
ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ପରାମର୍ଶ କରି ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଭିବି - ଜି ରାମ ଜି ଆଇନ, ୨୦୨୫ ଅଧୀନରେ ବିଭିନ୍ନ ଡ୍ରାଫ୍ଟ ନିୟମ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛି।
ସାଧାରଣ ଆବଣ୍ଟନ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟମୂଳକ ପାରାମିଟରଗୁଡ଼ିକ ସମ୍ପର୍କିତ ନିୟମ
ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ବ୍ୟବସ୍ଥା ନିୟମାବଳୀ
ଜାତୀୟ ସ୍ତରୀୟ ପରିଚାଳନା କମିଟି ନିୟମାବଳୀ
କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଗ୍ରାମୀଣ ରୋଜଗାର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି କାଉନସିଲ୍ ନିୟମ
ପ୍ରଶାସନିକ ଖର୍ଚ୍ଚ ନିୟମାବଳୀ
ଅଭିଯୋଗ ସମାଧାନ ନିୟମାବଳୀ
ମଜୁରୀ ଏବଂ ବେକାରୀ ଭତ୍ତା ପ୍ରଦାନ କରିବାର ନିୟମାବଳୀ
ଅତିରିକ୍ତ ଖର୍ଚ୍ଚ ବହନ କରିବାର ପଦ୍ଧତି ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ନିୟମ
ବିଧାନସଭା ନଥିବା କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ଯୋଜନାର ଖର୍ଚ୍ଚ ବହନ କରିବା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ନିୟମ
ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ଏନଆରଇଜିଏ ରୁ ଭିବି - ଜି ରାମ ଜି କୁ ସୁଗମ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ, ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ବ୍ୟବସ୍ଥା ନିୟମରେ ଉପଯୁକ୍ତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଉଛି, ଯାହା ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ପ୍ରକାଶିତ ହେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି। ଉପରେ ତାଲିକାଭୁକ୍ତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିଭିନ୍ନ ନିୟମ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ସାଧାରଣ ପରାମର୍ଶ ପାଇଁ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ପ୍ରକାଶିତ ହେବ।
ବିକଶିତ ଭାରତ - ଜି ରାମ ଜି ଆଇନ, ୨୦୨୫ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି, ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତାକୁ ନୂତନ ଗତି ପ୍ରଦାନ କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି। ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବର୍ତ୍ତନର କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସ୍ତମ୍ଭ ଭାବରେ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକୁ ସ୍ଥାନିତ କରି, ଏହି ଆଇନ ଏକ ସଶକ୍ତ, ସମୃଦ୍ଧ ଏବଂ ବିକଶିତ ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତ ଗଠନରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହେବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ।

Ministry of Rural Development
Historic Commencement of Viksit Bharat – G RAM G Act Across Rural India from July 1st 2026
125 Days of Statutory Employment Guarantee to Strengthen Rural Livelihoods
Seamless Transition from MGNREGA to Viksit Bharat G RAM G to be ensured
₹95,692 Crore Historic Allocation to Accelerate Employment, Livelihoods and Rural Transformation
Existing job cards to remain valid, ongoing works to continue without interruption.
11 MAY 2026 12:09PM by PIB Delhi
Marking a major milestone in India’s rural development journey, the Government of India on 11 May 2026 notified the implementation of the Viksit Bharat – Guarantee for Rozgar and Ajeevika Mission (Gramin) [VB–G RAM G] Act, 2025, to be rolled out nationwide from 1 July 2026.
With the coming into force of the VB–G RAM G Act, the Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act (MGNREGA), 2005 shall stand repealed from the same date. This marks a historic transition in India’s rural development framework and ushers in a new era of integrated, future-ready and productivity-oriented rural transformation aligned with the national vision of Viksit Bharat @2047.
Under the new framework, every rural household whose adult members volunteer to undertake unskilled manual work shall be entitled to a statutory guarantee of 125 days of wage employment in every financial year. The enhanced guarantee is intended to strengthen livelihood security, improve rural incomes and support sustainable village-level development.
Click here to view the Gazette Notification for the Commencement of the VB–G RAM G Act.
Employment shall be provided to workers against their demand for work within the prescribed timeframe, failing which workers shall remain entitled to unemployment allowance in accordance with the provisions of the Act.
The Act places strong emphasis on timely and transparent wage payments. Wages shall continue to be transferred directly into workers’ bank or post office accounts through Direct Benefit Transfer (DBT). Wages are to be paid on a weekly basis or within fifteen days from the closure of the muster roll, failing which workers shall be entitled to delay compensation in accordance with the provisions of the Act.
The Government of India has ensured comprehensive financial provisions for effective implementation of the Viksit Bharat – G RAM G Act, 2025. For the financial year 2026–27, the Central Government has made a budgetary allocation of ₹95,692.31 crore, which is the highest-ever allocation at the Budget Estimate stage for a rural employment programme.
Including the likely contribution of the States, the total programme outlay is estimated to exceed ₹1.51 lakh crore. This allocation is expected to provide fresh momentum to rural infrastructure development, large-scale employment generation and enhancement of rural incomes.
In order to ensure seamless, smooth and worker-centric transition, employment under MGNREGA shall continue uninterrupted till the date of commencement of the new Act. Ongoing works under MGNREGA as on June 30th shall be saved and carried over in the new framework seamlessly by ensuring consistency with the provisions of Viksit Bharat G RAM G. Timely availability of work and prompt payment of wages to rural workers remain the priority of the Government.
The Government has made adequate labour budget provisions available to States and Union Territories in alignment with demand patterns and field requirements so that no eligible rural household faces inconvenience during the period prior to the commencement of the VB–G RAM G Act.
The existing e-KYC verified MGNREGA Job Cards shall remain valid under VB–G RAM G until Gramin Rozgar Guarantee Cards are issued. Workers without Job Cards may continue to register at the Gram Panchayat level. Workers shall not be denied employment merely due to pending e-KYC, and facilitation arrangements for e-KYC completion shall continue at the field level by the State Governments.
Various draft rules under the VB–G RAM G Act, 2025 are being prepared by the Ministry of Rural Development in consultation with the States and Union Territories.
• Rules on Objective Parameters for Normative Allocation
• Transitional Provisions Rules
• National Level Steering Committee Rules
• Central Gramin Rozgar Guarantee Council Rules
• Administrative Expenditure Rules
• Grievance Redressal Rules
• Rules on the Manner of Payment of Wages and Unemployment Allowance
• Rules on manner and procedure to bear excess expenditure
• Rules regarding manner to bear the expenses of Scheme for Union Territories without legislature.
To ensure a smooth transition from Mahatma Gandhi NREGA to VB–G RAM G, appropriate provisions are being incorporated in the Transitional Provisions Rules, which are expected to be published shortly. Various other rules, as listed above, have also been drafted and will be published soon for public consultation.
The Viksit Bharat – G RAM G Act, 2025 is expected to provide new momentum to employment generation, rural development and self-reliance in villages. By positioning Gram Panchayats as the central pillar of rural transformation, the Act is poised to become a significant milestone in building an empowered, prosperous and developed rural Bharat.
Click here to see FAQ
Click here to see Detailed Explainer