প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
১০০শুবা কিসান রেল লমথাবগী থৌরমদা পি.এম.না পীখিবা ৱারোল
28 DEC 2020 9:25PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী লৌউ-শিংউগী মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমরজী, রেল মন্ত্রী শ্রী পিয়ুশ গোয়লজী, অতৈ এম.পি.শিং, এম.এল.এ.শিং, অমসুং ঐগী নুংশিরবা ইচিল-ইনাওশিং, ঐনা ইহান হানবদা লৈবাক অসিগী লৌমী করোর কয়াদা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।
ওগস্ত থাদা লৈবাক অসিগী অহানবা লৌমী অমসুং লৌফমগীদমক্তা মপুং ফানা কৎথোক্লবা রেল হৌদোকখি। অৱাং-মখা, নোংপোক-নোংচুপ, লৈবাক অসিগী মফম পুম্নমক্কী লৌফম্বু, লৌমীশিংবু কিসান রেলগা কনেক্ত তৌনরি। কোরোনাগী শিংনবা মরক্তসু থা ৪গী মনুংদা কিসান রেলগী নেৎৱর্ক অসি ঙসি ১০০শুবা মশিং য়ৌখ্রে। ঙসি ১০০শুবা কিসান রেল মতম ঙৈহাক্কী মমাংদা মহারাস্ত্রগী সাঙ্গোলাদগী নোংচুপ বেঙ্গলগী শালীমারগীমদক্তা খোঙশানখ্রে। হায়বদি অমরোমদা নোংচুপ বেঙ্গলগী লৌমীশিং, শা-শন লোইবশিং, ঙা য়োকপশিংনা মুম্বৈ, পুনে, নাগপুরগুম্বা মহারাস্ত্রগী অচৌবা কৈথেল ফাওবা য়ৌশিনবা ঙম্লগনি। হৌজিক ফাওবদা লৈবাক অসিবু শম্নহল্লিবা রেল অদুনা হৌজিক লৈবাক অপুনবগী লৌউ-শিংউগী কৈথেলবুসু শম্নহল্লি, অমত্তা ওইহল্লি।
মরূপশা,
কিসান রেল সেবা অসি, লৈবাক্কী লৌমীশিংগী চাগা হেনগৎহন্নবগী মায়কৈদসু য়াম্না চাউবা খোঙথাং অমনি। মসিদগী লৌউবগা মরী লৈনবা শেন্মিৎলোন্দা চাউনা অহোংবা পুরক্কনি। মসিদগী লৈবাক্কী কোল্দ সপ্লাই চেনগী মপাঙ্গলসু হেনগৎলগনি। খ্বাইদগী চাউবা ৱাফমদি কিসান রেলদগী চাদা ৮০দগী হেন্না, অপীকপা অমসুং ঙমখৈ নাইবা লৌমীশিংদা য়াম্না চাউনা থৌনা হাপ্লগনি। মসি ঐনা মসিগীদমক হায়রিবনি মদুদি লৌমীশিংগীদমক্তা খ্বাইদগী য়ামদবা চাং অমত্তা লেপ্তে। করিগুম্বা লৌমীনা ৫০-১০০ কিলোগী পার্সেল থাবা পাম্লবসু থাবা য়াগনি। হায়বদি অপীকপা লৌমীনা খ্বাইদগী পীকপা পোৎথোকসু অহোংবা মমলদা শোইদ-ঙামদনা অচৌবা কৈথেল ফাওবা য়ৌহনবা ঙম্লগনি। ঐনা কদাইদনো পাখি মদুদি হৌজিক ফাওবগী রেলৱেগী খ্বাইদগী পীকপা কন্সাইন্মেন্ত অসি, কফোই কিলো ৩গী পেকেদ কিসান রেলদা থাখিবা অদুনা ওইখি। মসিদা নত্তনা য়েন লোইবা অমনা য়েরুম দর্জন ১৭সু কিসান রেলদা থাখি।
মরূপশা,
স্তোরেজ অমসুং কোল্দ স্তোরেজ ৱাৎপদগী লৈবাক অসিগী লৌমীনা মাংজবা অসি মতম পুম্বদা অচৌবা শিংনবা ওইদুনা লাক্লি। ঐখোয়গী সরকারনা স্তোরেজগী অনৌবা থৌরাংদা, সপ্লাই চেনগী মোদর্নাইজেসন্দা করোর কয়াগী ইনভেস্তমেন্ত তৌবগা লোইননা, কিসান রেলগুম্বা অনৌবা খোঙথাংসু পায়খৎলি। নীং খা তমদ্রিঙৈগী মমাংদসু ভারত্তা য়াম্না চাউবা রেলৱে নেতৱর্ক লৈরক্লি। কোল্দ স্তোরেজগা মরী লৈনবা তেক্নোলোজীসু হান্নদগী লৈরক্লি। হৌজিক কিসান রেলগী থোংদা পাঙ্গল অসি শিজিন্নবা হৌরে।
মরূপশা,
অপীকপা লৌমীশিংদা হন্থবা চাদিংদা অচৌবা অমসুং অনৌবা কৈথেল ফংহন্নবা, ঐখোয়গী পুকচেল অসিসু শেংলি অমসুং ঐখোয়গী পোলিসীসু ময়েক শেংই। ঐখোয়না বজেৎ মক্তদা মসিগা মরী লৈনবা মরুওইবা ৱাফমশিং লাওথোকখি। অহানবদা কিসান রেল অমসুং অনিশুবদা কৃশি উরান। হায়বদি ঐখোয়না ঐখোয়গী লৌমীশিংনা য়ৌশিনবা অসি লৈবাক অসিগা অরাপ্পা মনুং হঞ্জিনবা মফম অমসুং মালেমগী কৈথেল ফাওবা হেনগৎহনগনি হায়না হায়খিবা অদু অসুম ফংহাই হায়খিবা নত্তে। ঐনা মসি মপুং ফানা থাজবগা লোইননা হায়জবা ঙম্মি মদুদি ঐখোয় অচুম্বা লম্বীদা চৎলি।
মরূপশা,
হৌরকপদা কিসান রেল অসি চয়োলগী ওইরম্মি। নুমিৎ খরনিদা অসিগুম্বা রেলগী দিমান্দ অদুক্কী মতিক হেনগৎলকপদগী হৌজিক চয়োল অমদা নুমিৎ হুম্নি মসি চেলহনবা তারি। খনবীয়ু, অসুক তেনখ্রবা মতম অসিদা চাম্মশুবা কিসান রেল! মসি অচম্বা ৱাফম নত্তে। মসি লৈবাক অসিগী লৌমীনা করি পাম্বগে হায়বদুগী ময়েক শেংলবা পাউজেলনি।
মরূপশা,
থবক অসিনা লৌমীশিংগী সেবাগীদমক্তা লৌরিবা ঐখোয়গী ফিরেপ অদু ফোংদোক্লি। অদুবু মসি ঐখোয়গী লৌমী অসি অনৌবা ওইথোকপা য়াবশিংগীদমক কয়াদা থুনা শেম-শাবগে হায়বদুগীসু খুদম ওইরি। লৌমীনা, অতোপ্পা রাজ্যশিংদসু মখোয়গী পোৎথোকশিং য়োনবা ঙম্ননবা, হোৎনবদা কিসান রেল অমসুং কৃশি উরানগী চাউরবা থৌদাং য়াওই। ঐহাক য়াম্না অপেনবা ফাওই মদুদি লৈবাক অসিগী অৱাং নোংপোক্কী লৌমীশিংনা কৃশি উরান্দগী কান্নবা ফংবা হৌখ্রে। অসুম্না চেৎনা শেম-শারবা মতুংদা পুৱারী ওইরবা লৌউ-শিংউগী রিফোর্মশিংগী মায়কৈদা ঐখোয় ওনশিল্লকখিবনি।
মরূপশা,
কিসান রেলদগী লৌমীশিংনা করম্না অনৌবা কৈথেল ফংলিবা, করম্না মখোয়গী ইনকম হেনগৎলিবা অমসুং চাদিংসু হন্থরিবা, ঐ মসিগী খুদম পীজগে। কয়ারক হন্না ঐখোয়না পাউদা উরে মদুদি মরম খরদগী খামেন অশিনবগী মমল মফম খরদা তাথখিবদা, লৌমীশিংগী করি ফিভম ওই। ফিভম অদু য়াম্না অৱাবগী মশক্নি। লৌমীনা মখোয়গী হোৎনজমন অদু মখোয়গী মিৎমাংদা মাং-তাকপা অদু য়েংদুনা লৈ, পাম্বৈ লৈতে। অদুবু হৌজিক অনৌবা লৌউ-শিংউগী রিফোর্মশিংগী মতুংদগীদি, কিসান রেলগী কান্নবা অসিদগীদি, মখোয়না অতোপ্পা ওপ্সন অমগা ফংলে। হৌজিক ঐখোয়গী লৌমীশিংনা মখোয়গী পোৎথোক অদু লৈবাক অসিগী খামেন অশিনবগী মমল ৱাংবা, মখোয়না মদুগী মমল হেন্না ফংগদবা মফম অদুদা য়ৌহনবা য়ারে। মখোয়না উহৈ অমসুং মনা-মশিংগী ত্রান্সপোর্ত্তা সবসিদীগী কান্নবা লৌবসু য়ারে।
ইচিল-ইনাওশা,
কিসান রেলগী থোইদোকপা মগুন অমা লৈ। মসি অচৎপা কোল্দ স্তোরেজসুনি। হায়বদি মসিদা উহৈ ওইরো, মনা-মশিং ওইরো, শঙ্গোম ওইরো, ঙা ওইরো, হায়বদি য়াম্না থুনা পৎথ-পুমথগদবা পোৎশকশিং অদু নীংথিজনা ঙাক শেনবগা লোইননা মফম অমদগী মফম অমদা পুরি। অহানবদদি পোৎলমশিং অসি লৌমীনা শরক্কী থোংদা ত্রকশিংদা থানরম্মি। শরক্কী লম্বী অসি ত্রান্সপোর্তেসন্দা খুদোংচাদবা ময়াম অমা লৈ। অমরোমদা মসিদা মতম য়াম্না চংই। শরক্কী লম্বীগী ভরাসু য়াম্না লৌই। হায়বদি খুঙ্গংগী অথাববু ওইরো নত্ত্রগা শহরগী অচাববু ওইরো, অনিমক্তা মসি তাংবা ওইহল্লি। হৌজিক, ঙসিমক নোংচুপ বেঙ্গলগীদমক্তা খোঙশাল্লিবা ত্রেন অসিদা, মহারাস্ত্রগী কফোই, অঙ্গুর, কোমলা, কস্তার্দ এপল, মসি মফম কয়াদা সিতাফল হায়রগসু কৌনৈ, অসিগুম্বা পোৎথোকশিং থারি।
ত্রেন অসি চাউরাক্না পুং ৪০গী মনুংদা য়ৌগনি। লম্বী অদুমক্তদগী কিলোমীতর লিশিং ২গী অরাপ্পা চৎপদা নুমিৎ কয়ানি চংই। মনুং অদুদা ত্রেন অসিনা মরক্তা রাজ্য কয়াদা অচৌ অচৌবা স্তেসনশিংদসু লেপকনি। মফম অদুদগী লৌমীশিংনা করিগুম্বা পোৎথোকশিং থাগে হায়রবসু, নত্ত্রগা মফম অদুদা ওর্দর থাংথগদবা ওইরবসু কিসান রেলনা পাংথোক্কনি। হায়বদি মরক্তসু কৈথেল কয়ামরুমদা কিসান রেলনা, লৌমীশিংগী পোৎ পুসু পুই অমসুং থাসু থাই। ভারাগী মতাংদদি, রুৎ অসিদা রেলদা পোৎ হাপ্পগী ভারা অসি ত্রক্কা য়েংনরুবদা চাউরাক্না লুপা ১৭০০ তাই। কিসান রেলদা চাদা ৫০সু কোমথোক্লি। মসিগীসু লৌমীশিংনা কান্নবা ফংলি।
ইচিল-ইনাওশা,
ঙসি নোংচুপ বেঙ্গলগী লৌমীশিং কান্নবা অসিদা য়াওরে। নোংচুপ বেঙ্গলদা আলু, থৈবোং, কোবী, খামেন, অসিনচিংবা য়েঞ্চাং নাপী য়াম্না পুথোকই। মতৌ অসুম্না কফোই, লীচী, হৈনৌ, লফোই অসিনচিংবা উহৈ কয়াসু লৌমীশিংনা থারি। অচম্বা ঈশিংগীবু ওইরো নত্ত্রগা থুমহি চেনবা ঈশিংগীবু ওইরো নোংচুপ বেঙ্গলদা ঙাগী অৱাৎপা লৈতে। মখোয়গী অৱাবদি মদুবু লৈবাক শিনবা থুংনা য়ৌহনবা অসিনি। হৌজিক কিসান রেলগুম্বা খুদোংচাবা অসিদগী নোংচুপ বেঙ্গলগী অপীকপা লৌমী লাখ কয়ানা য়াম্না চাউবা ওপ্সন ফংলে। অমসুং ওপ্সন অসি লৌমীগা লোইননা মফম অদুগী অপীক অপীকপা ললোন ইতিক তৌবশিংনসু ফংলি। মখোয়না লৌমীদগী অহেনবা মমলদা পোৎ য়াম্না লৈদুনা কিসান রেলগী থোংদা অতোপ্পা রাজ্যশিংদা য়োনবা য়ারে।
ইচিল-ইনাওশা,
খুঙ্গংদা অদুক্কী মতিক য়াম্না থবক পীননবা, লৌমীশিংবু হেন্না ফবা পুন্সি পীনবগীদমক্তা অনৌবা খুদোংচাবা, অনৌবা পাম্বৈ মথৌ তাই। পান্দম অসিগা লোইননা অমগী মথংদা অমা লৌউ-শিংউগী রিফোর্মশিং পায়খৎলি। লৌউ-শিংউবগা মরী লৈনবা এক্সপর্তশিং অমসুং মালেম অপুনবগী অখঙ-অহৈশিং অমসুং অনৌবা তেক্নোলোজী ভারতকী লৌউ-শিংউদা হাপচিনবগী থবক পায়খৎলি। স্তোরেজগা মরী লৈনবা ইনফ্রাস্ত্রকচরবু ওইরো নত্ত্রগা লৌউ-শিংউগী পোৎথোকশিংদা ভেল্যু এদিশনগা মরী লৈনবা প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রীবু ওইরো, মসি ঐখোয়গী সরকারগী মরু ওইবনি। রেলৱে স্তেসনগী মনাক্তা লৈবাক অপুনবা অসিদা পেরিশেবল কার্গো সেন্তরশিং শেমগৎলি, মদুদা লৌমীনা মখোয়গী পোৎথোকশিং স্তোর তৌবা য়াই। হোৎনরিবদি য়েন্ছাং-নাপী য়ুম য়ুমদা য়ৌহনবা য়াবা মখৈ য়ৌহনবনি। মদুগী অহেনবা পোৎথোকশিং অদুবু, জুস, আচার, সোস, চতনী, চিপ্স, পুম্নমক অসি শাবা ওন্ত্রপ্রিনরশিংগী মনাক্তা য়ৌহনবনি।
পি.এম. কৃশি সম্পদা য়োজনাগী মখাদা মেগা ফুদ পার্ক, কোল্দ চেন ইনফ্রাস্ত্রকচর, এগ্রো প্রোসেসিং ক্লস্তর, প্রোসেসিং য়ুনিৎ, অসিগুম্বা চাউরাক্না প্রোজেক্ত লিশিং ৬কী অয়াবা পীখ্রে। মদুগী মনুংদা প্রোজেক্ত কয়ামরুম অমা মপুং ফাখ্রে অমসুং লৌমীগী ইমুং লাখ কয়ানা মসিগী কান্নবা ফংলি। আত্মনির্ভর অভিয়ান পেকেজগী মখাদসু মাইক্রো ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রীগীদমক্তা লুপা করোর লিশিং ১০গী অয়াবা পীখ্রে।
মরূপশা,
ঙসি করিগুম্বা সরকারনা ইরৈবাকচাশিংগী অপীক অপীকপা তঙাইফদবশিং মপুং ফাহনবা ঙম্লিবা অসিগী মরম, শরুক য়ামিন্নবা অসিননি। লৌউ-শিংউগা মরী লৈননা পাংথোক্লিবা শেমদোকপা পুম্নমক অসিগী খ্বাইদগী চাউবা পাঙ্গল অসিমক খুঙ্গংগী মীয়াম্না, লৌমীশিংনা, নহাশিংনা শরুক য়ারকপা অসিনি। এফ.পি.ও. হায়বদি ফার্মর প্রদ্যুসর ওর্গনাইজেসন ওইরো, অতোপ্পা কোওপরেতিব ওর্গনাইজেসনবু ওইরো, নুপীশিংগী সেল্ফ হেল্প গ্রুপ ওইরো, লৌউ-শিংউগী ললোন-ইতিক্তা অমসুং লৌউ-শিংউগী ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপদা মখোয় অসি মরুওইবা ওইনা লৌরি। অনৌবা লৌউ-শিংউগী রিফোর্মশিংদগী লৌউ-শিংউগা মরী লৈনবা হেনগৎকদৌরিবা ললোল-ইতিকশিং অদুগী খ্বাইদগী চাউবা বেনিফিসরীসু লৌমীশিংগী, খুঙ্গংগী নহাশিংগী, নুপীশিংগী লুপ অসিনি।
লৌউ-শিংউগী ললোন-ইতিক্তা প্রাইবেৎ ইনভেস্তমেন্ত তৌগনি, মসিদগী সরকারগী হোৎনরিবশিং অসিদা থৌনা হাপ্লগনি। ঐখোয়না মপুং ফানা পুকচেল শেংনা, পাঙ্গল পুথোক্তুনা ভারতকী লৌউ-শিংউ অসিবু অমসুং লৌমীবু মপাঙ্গল কলহন্নবগী মায়কৈদা চৎখিগনি। অমুক্কা হন্না লৈবাক অসিগী লৌমীশিংদা ১০০শুবা কিসান রেল অমসুং অনৌবা ওইথোকপা য়াবশিংগীদমক্তা ঐনা লৈবাক অসিগী লৌমী কয়াদা হন্না হন্না য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
হন্না হন্না থাগৎচরি !

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the flagging off ceremony of the 100th Kisan Rail
28 DEC 2020 9:25PM by PIB Delhi
The Union Agriculture Minister, Shri Narendra Singh Tomarji, the Minister of Railways, Shri Piyush Goyalji, other parliamentarians, MLAs, and my dear brothers and sisters. First of all, I congratulate millions of farmers of the country.
The country's first train fully dedicated to farmersand farming was launched in August. The farming and farmers of every region of the country from the north-south to the east-west are being connected with the Kisan Rail. In the last four months, even in the midst of challenges caused due to the corona pandemic, the network of the Kisan Rail has reached the figure of 100 today. Today, a short while ago, the 100th Kisan Rail left for Shalimar in West Bengal from Sangola in Maharashtra. That is, in a way, the access of the farmers, herders and fishermen of West Bengal to the big markets of Maharashtra like Mumbai, Pune and Nagpur has been ensured. Similarly, the friends in Maharashtra have now got affordable and accessible facilities to connect with the markets of West Bengal. The railways, which had so far connected the entire country, is now connecting the agricultural markets across the country.
Friends,
The Kisan Rail service is also a major step towards increasing the income of the farmers of the country. This will bring about a major change in the farm economy. This will also strengthen the country's cold supply chain. The important thing is that more than 80 per cent of the country's small and marginal farmers have got a big boost from the Kisan Rail. Why I am saying this is because no minimum quantity has been fixed for the farmers. If a farmer wants to send a parcel of 50-100 kg, he can also send it. That means the smallest of the small products of the small farmer will also be able to reach the big markets safely at a very low price. I read somewhere that the smallest consignment of the railwaysso far was a three kg packet of pomegranate which was sent through the Kisan Rail. Not only that, a poultryman has also sent 17 dozen eggs through the Kisan Rail.
Friends,
The loss to the country’s farmers in the absence of storage and cold storagehas always been a major challenge. Our government has been investing millions of rupees on modern storage arrangements and modernization of supply chains, new initiatives like Kisan Rail are also being taken. India has had a very large railway network even before independence. The cold storage technology has also already existed. Now, this is being better utilized through the Kisan Rail.
Friends,
Our intentions and policies are very clear as far as providing big and new markets to small farmers at a low cost. We had made important announcements regarding this in the Budget itself. First was Kisan Rail and second was Krishi Udaan (agricultural flights). We are not talking in vacuum when we say that our government is extending the reach of our farmers to the far-flung areas of the country and the international markets. I can say with full confidence that we are on the right track.
Friends,
Initially, the Kisan Rail was a weekly service. Within a few days, the demand for the train increased so much that it is now being run three days a week. Imagine, the 100th Kisan Rail in such a short time! It is not an ordinary thing. It is a clear message as to what the farmer of the country wants.
Friends,
This also demonstrates our commitment to serve the farmers. But it is also a testimony to how fast our farmers are prepared for new possibilities. Kisan Rail and Krishi Udaan have a big role in ensuring that farmers can sell their crops in other states also. I am very satisfied that the farmers of the north-east of the country have started benefiting from the Krishi Udaan. We have moved towards historic agricultural reforms only after putting up such strong arrangements in place.
Friends,
I give an example of how the farmers are getting new markets, how their incomes are getting better and the expenditure is also going down due to the Kisan Rail. Many times, we see reports that for some reason, when the price of tomatoes falls in a place, what happens to the farmers. This situation is very painful. The farmer is helpless as he sees his hard work being wasted in front of his eyes. But now, he has got another option after the new agricultural reforms and the Kisan Rail. Now, our farmer can take his produce to the parts of the country where the demand for tomatoes is high and where he can get a better price. He can also avail subsidy on transport of fruits and vegetables.
Brothers and sisters,
There is another important aspect about the Kisan Rail. This Kisan Rail is also a kind of cold storage. That is, perishable products like fruits, vegetables, milk and fishare reaching from one place to another in a secured way. Earlier, the farmers used to send the same products in trucks through the roads. There are many problems with transportation by road. One, it takes a lot of time and secondly, theroad fare is also high. That is, it is costly to both the producer in the village and consumer in the city. Now the train which has left for West Bengal is carrying products from Maharashtra like pomegranates, grapes, oranges and Custard apple, which is also called Sitaphal in many places.
The train would reach there in about 40 hours, whereasit takes several days to cover a distance of more than 2,000 kilometres by road. The train will have stopoversat major stations in several states. If the farmers have to send any produce from there or there is a parcel there, it will also be done by this Kisan Rail. That is, the Kisan Rail also carries the goods of the farmers to and fro from many markets enroute the destination.As far as freight is concerned, the freight of the train on this route is about Rs. 1700 less than the truck. The government is also giving a 50 per cent concession in the Kisan Rail. It is also benefiting the farmers.
Friends,
Facilities like Kisan Rail will incentivize the production of cash crops or which fetch higher prices and more nutritious crops. Earlier, the small farmer was not able to grow such crops because he had difficulty in accessing cold storage and big markets. He spent a lot of money in transporting goods to a distant market. In view of this problem, our government had given 50 per cent subsidy for transportation of tomatoes, onions and potatoes three years ago. Now under the Atmanirbhar campaign, it has also been extended to dozens of other fruits and vegetables. It is also directly benefiting the farmers of the country.
Brothers and sisters,
Today, the farmers of West Bengal are also linked with this facility. In West Bengal, there are plenty of vegetables like potato, jackfruit, cabbage and brinjal. Similarly, farmers also grow many fruits like pineapple, litchi, mango, banana etc. Whether it is freshwater or saline water fish, there is no shortage in West Bengal. The problem has been to take them to the markets across the country. Now, lakhs of small farmers of West Bengal have got a big option with the facility like Kisan Rail. And this option is also available to small traders of the local markets as well as to the farmers. They can buy more goods from farmers at a high cost and can sell them to other states through the Kisan Rail.
Brothers and sisters,
New solutions are necessary to create maximum employment in villages and to create new facilities for improving the life of the farmers. With this goal, agricultural reforms are being carried out one after another. Experts associated with agriculture and experiences from all over the world and new technologies are being incorporated into Indian agriculture. Whether it is the infrastructure related to storage or processing industries associated with the farming products to provide value additions, these are the priorities of our government. Perishable Cargo Centers are being set up near railway stations across the country, where the farmer can store his produce. The effort is to deliver fruits and vegetables directly at the doorsteps. The excess of the production should be extended to the entrepreneurs who make juices, ethics, sauces, chutneys, chips etc.
Under the PM Krishi Sampada Yojana, about 6,500 projects like mega food parks, cold chain infrastructure, agro processing clusters, processing units, have been sanctioned. Many of these projects have been completed and lakhs of farmer families are getting the benefit. Under the self-reliant campaign package, Rs. 10,000 crore has also been sanctioned for micro food processing industries.
Friends,
Today, if the government is able to meet the small needs of the countrymen, it is due to participation. The biggest strength of all the reforms in agriculture is the participation of the people of the villages, the farmers and the youth. The priority is being given to Farmers’ Producer Oganisations (FPOs), other cooperative unions, women's self help groups, agricultural trade and agricultural infrastructure. The big beneficiaries of the new agricultural reforms in which will lead the growth of the agri-related business, are also the organizations of farmers, rural youth and women.
The private investment in agricultural business will only boost the government's efforts. We will continue to walk on the path of empowering Indian agriculture and the farmer with all sincerity and with full force. Once again, I congratulate the farmers of the country for the 100th Kisan Rail and the new possibilities. I congratulate the Ministry of Railways and the Ministry of Agriculture and convey my best wishes to the farmers of the country.
Many many thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.