Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the flagging off ceremony of the 100th Kisan Rail
28 DEC 2020 9:25PM by PIB Delhi
The Union Agriculture Minister, Shri Narendra Singh Tomarji, the Minister of Railways, Shri Piyush Goyalji, other parliamentarians, MLAs, and my dear brothers and sisters. First of all, I congratulate millions of farmers of the country.
The country's first train fully dedicated to farmersand farming was launched in August. The farming and farmers of every region of the country from the north-south to the east-west are being connected with the Kisan Rail. In the last four months, even in the midst of challenges caused due to the corona pandemic, the network of the Kisan Rail has reached the figure of 100 today. Today, a short while ago, the 100th Kisan Rail left for Shalimar in West Bengal from Sangola in Maharashtra. That is, in a way, the access of the farmers, herders and fishermen of West Bengal to the big markets of Maharashtra like Mumbai, Pune and Nagpur has been ensured. Similarly, the friends in Maharashtra have now got affordable and accessible facilities to connect with the markets of West Bengal. The railways, which had so far connected the entire country, is now connecting the agricultural markets across the country.
Friends,
The Kisan Rail service is also a major step towards increasing the income of the farmers of the country. This will bring about a major change in the farm economy. This will also strengthen the country's cold supply chain. The important thing is that more than 80 per cent of the country's small and marginal farmers have got a big boost from the Kisan Rail. Why I am saying this is because no minimum quantity has been fixed for the farmers. If a farmer wants to send a parcel of 50-100 kg, he can also send it. That means the smallest of the small products of the small farmer will also be able to reach the big markets safely at a very low price. I read somewhere that the smallest consignment of the railwaysso far was a three kg packet of pomegranate which was sent through the Kisan Rail. Not only that, a poultryman has also sent 17 dozen eggs through the Kisan Rail.
Friends,
The loss to the country’s farmers in the absence of storage and cold storagehas always been a major challenge. Our government has been investing millions of rupees on modern storage arrangements and modernization of supply chains, new initiatives like Kisan Rail are also being taken. India has had a very large railway network even before independence. The cold storage technology has also already existed. Now, this is being better utilized through the Kisan Rail.
Friends,
Our intentions and policies are very clear as far as providing big and new markets to small farmers at a low cost. We had made important announcements regarding this in the Budget itself. First was Kisan Rail and second was Krishi Udaan (agricultural flights). We are not talking in vacuum when we say that our government is extending the reach of our farmers to the far-flung areas of the country and the international markets. I can say with full confidence that we are on the right track.
Friends,
Initially, the Kisan Rail was a weekly service. Within a few days, the demand for the train increased so much that it is now being run three days a week. Imagine, the 100th Kisan Rail in such a short time! It is not an ordinary thing. It is a clear message as to what the farmer of the country wants.
Friends,
This also demonstrates our commitment to serve the farmers. But it is also a testimony to how fast our farmers are prepared for new possibilities. Kisan Rail and Krishi Udaan have a big role in ensuring that farmers can sell their crops in other states also. I am very satisfied that the farmers of the north-east of the country have started benefiting from the Krishi Udaan. We have moved towards historic agricultural reforms only after putting up such strong arrangements in place.
Friends,
I give an example of how the farmers are getting new markets, how their incomes are getting better and the expenditure is also going down due to the Kisan Rail. Many times, we see reports that for some reason, when the price of tomatoes falls in a place, what happens to the farmers. This situation is very painful. The farmer is helpless as he sees his hard work being wasted in front of his eyes. But now, he has got another option after the new agricultural reforms and the Kisan Rail. Now, our farmer can take his produce to the parts of the country where the demand for tomatoes is high and where he can get a better price. He can also avail subsidy on transport of fruits and vegetables.
Brothers and sisters,
There is another important aspect about the Kisan Rail. This Kisan Rail is also a kind of cold storage. That is, perishable products like fruits, vegetables, milk and fishare reaching from one place to another in a secured way. Earlier, the farmers used to send the same products in trucks through the roads. There are many problems with transportation by road. One, it takes a lot of time and secondly, theroad fare is also high. That is, it is costly to both the producer in the village and consumer in the city. Now the train which has left for West Bengal is carrying products from Maharashtra like pomegranates, grapes, oranges and Custard apple, which is also called Sitaphal in many places.
The train would reach there in about 40 hours, whereasit takes several days to cover a distance of more than 2,000 kilometres by road. The train will have stopoversat major stations in several states. If the farmers have to send any produce from there or there is a parcel there, it will also be done by this Kisan Rail. That is, the Kisan Rail also carries the goods of the farmers to and fro from many markets enroute the destination.As far as freight is concerned, the freight of the train on this route is about Rs. 1700 less than the truck. The government is also giving a 50 per cent concession in the Kisan Rail. It is also benefiting the farmers.
Friends,
Facilities like Kisan Rail will incentivize the production of cash crops or which fetch higher prices and more nutritious crops. Earlier, the small farmer was not able to grow such crops because he had difficulty in accessing cold storage and big markets. He spent a lot of money in transporting goods to a distant market. In view of this problem, our government had given 50 per cent subsidy for transportation of tomatoes, onions and potatoes three years ago. Now under the Atmanirbhar campaign, it has also been extended to dozens of other fruits and vegetables. It is also directly benefiting the farmers of the country.
Brothers and sisters,
Today, the farmers of West Bengal are also linked with this facility. In West Bengal, there are plenty of vegetables like potato, jackfruit, cabbage and brinjal. Similarly, farmers also grow many fruits like pineapple, litchi, mango, banana etc. Whether it is freshwater or saline water fish, there is no shortage in West Bengal. The problem has been to take them to the markets across the country. Now, lakhs of small farmers of West Bengal have got a big option with the facility like Kisan Rail. And this option is also available to small traders of the local markets as well as to the farmers. They can buy more goods from farmers at a high cost and can sell them to other states through the Kisan Rail.
Brothers and sisters,
New solutions are necessary to create maximum employment in villages and to create new facilities for improving the life of the farmers. With this goal, agricultural reforms are being carried out one after another. Experts associated with agriculture and experiences from all over the world and new technologies are being incorporated into Indian agriculture. Whether it is the infrastructure related to storage or processing industries associated with the farming products to provide value additions, these are the priorities of our government. Perishable Cargo Centers are being set up near railway stations across the country, where the farmer can store his produce. The effort is to deliver fruits and vegetables directly at the doorsteps. The excess of the production should be extended to the entrepreneurs who make juices, ethics, sauces, chutneys, chips etc.
Under the PM Krishi Sampada Yojana, about 6,500 projects like mega food parks, cold chain infrastructure, agro processing clusters, processing units, have been sanctioned. Many of these projects have been completed and lakhs of farmer families are getting the benefit. Under the self-reliant campaign package, Rs. 10,000 crore has also been sanctioned for micro food processing industries.
Friends,
Today, if the government is able to meet the small needs of the countrymen, it is due to participation. The biggest strength of all the reforms in agriculture is the participation of the people of the villages, the farmers and the youth. The priority is being given to Farmers’ Producer Oganisations (FPOs), other cooperative unions, women's self help groups, agricultural trade and agricultural infrastructure. The big beneficiaries of the new agricultural reforms in which will lead the growth of the agri-related business, are also the organizations of farmers, rural youth and women.
The private investment in agricultural business will only boost the government's efforts. We will continue to walk on the path of empowering Indian agriculture and the farmer with all sincerity and with full force. Once again, I congratulate the farmers of the country for the 100th Kisan Rail and the new possibilities. I congratulate the Ministry of Railways and the Ministry of Agriculture and convey my best wishes to the farmers of the country.
Many many thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଦେଶର 100ତମ କିଷାନ ରେଳର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବା ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ପ୍ରଦତ୍ତ ଭାଷଣ
28 DEC 2020 9:25PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ତୋମର ଜୀ, ରେଳ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପୀୟୂଷ ଗୋୟଲ ଜୀ, ଉପସ୍ଥିତ ଅନ୍ୟ ସାଂସଦଗଣ, ବିଧାୟକଗଣ, ଏବଂ ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ମୁଁ ସର୍ବ ପ୍ରଥମେ ଦେଶର କୋଟି କୋଟି କୃଷକମାନଙ୍କୁ ବଧେଇ ଜଣାଉଛି ।
ଗତ ଅଗଷ୍ଟ ମାସରେ ଦେଶରେ ପ୍ରଥମ କିଷାନ ଏବଂ କ୍ଷେତ ପାଇଁ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ସମର୍ପିତ ରେଳ ସେବାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା । ଉତ୍ତର- ଦକ୍ଷିଣ, ପୂର୍ବ- ପଶ୍ଚିମ, ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରର କ୍ଷେତକୁ, କୃଷକମାନଙ୍କୁ କୃଷକ ରେଳ ସହ ସଂଯୋଗ କରାଯାଉଛି । କରୋନା ମହାମାରୀର ଚାଲେଞ୍ଜ ସତ୍ତ୍ୱେ ଏବଂ ଏହା ଭିତରେ ଗତ 4 ମାସ ଭିତରେ କିଷାନ ରେଳର ଯେଉଁ ନେଟୱାର୍କ ରହିଛି ଆଜି ତାହା 100ତମ ରେଳସେବା ଛୁଇଁଛି । ଆଜି 100ତମ କିଷାନ ରେଳ କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ସାଙ୍ଗୋଲରୁ ପଶ୍ଚିମ ବଙ୍ଗଳାର ଶାଲିମାର ଅଭିମୁଖେ ତାର ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ କରିଛି । ଅର୍ଥାତ୍‍, ଏକ ପ୍ରକାର ପଶ୍ଚମ ବଙ୍ଗଳାର କୃଷକ, ପଶୁପାଳକ, ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀମାନଙ୍କ ପହଞ୍ଚ ଏବେ ମୁମ୍ବାଇ, ପୁନେ, ନାଗପୁର ଭଳି ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ବଡ଼ ବଡ଼ ବଜାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସ୍ଥାପିତ ହୋଇପାରିଛି । ସେହିଭଳି ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ସାଥୀମାନେ ଏବେ ପଶ୍ଚିମ ବଙ୍ଗଳାର ବଜାର ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହେବାଲାଗି ଶସ୍ତା ଏବଂ ସୁଲଭ ସୁବିଧା ପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇଛନ୍ତି । ଯେଉଁ ରେଳସେବା ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ପରସ୍ପର ସହିତ ଯୋଡ଼ି ଆସୁଥିଲା, ତାହା ଏବେ ପୁରା ଦେଶର କୃଷି ବଜାରକୁ ମଧ୍ୟ ଯୋଡ଼ୁଛି, ଏକୀକୃତ ବଜାରରେ ପରିଣତ କରୁଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
କୃଷକ ରେଳ ସେବା, ଦେଶର କୃଷକମାନଙ୍କ ଆମଦାନି ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ବିରାଟ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ କହିଲେ ଅତ୍ୟୁକ୍ତି ହେବନାହିଁ । ଏହା ସହିତ କ୍ଷେତ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇ ରହିଥିବା ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ କୋଲ୍ଡ ସପ୍ଲାଏ ଚେନର ଶକ୍ତି ସହିତ ଅଧିକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରାଯାଇପାରିବ । ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ କଥାଟି ହେଲା କିଷାନ ରେଳସେବା ଦ୍ୱାରା ଦେଶର 80 ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ, ଛୋଟ ଏବଂ ସୀମାନ୍ତବର୍ତ୍ତୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ରହୁଥିବା କୃଷକମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ବଡ ଶକ୍ତି ମିଳିପାରିଛି । ଏକଥା ମୁଁ ଏଇଥି ପାଇଁ କହୁଛି ଯେ ଏଥିରେ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ କୌଣସି ନ୍ୟୂନତମ ମାତ୍ରା ଧାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇନାହିଁ । ଯଦି କୌଣସି କୃଷକ 50-100 କିଲୋର ପାର୍ସଲ ଏଥିରେ ପଠାଇବାକୁ ଚାହିଁବେ ତେବେ ସେ ତାହା ଖୁସିରେ ଓ ଅତି ସହଜରେ ପ୍ରେରଣ କରିପାରିବେ । ଅର୍ଥାତ୍‍, ଛୋଟ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱଳ୍ପରୁ ଅତି ସ୍ୱଳ୍ପ ଉତ୍ପାଦକୁ କମ୍‍ ମୂଲ୍ୟରେ ଅତି ସୁରକ୍ଷିତ ଭାବେ ଦେଶର ଦୂର ଦୂରାନ୍ତରେ ଥିବା ବଡ଼ ବଡ଼ ବଜାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚାଯାଇ ପାରିବ ।
ମୁଁ କୌଣସି ଏକ ସ୍ଥାନରେ ପଢ଼ିଥିଲି ଯେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରେଳବାଇର ସବୁଠାରୁ ଯେଉଁ ଛୋଟ କନସାଇନମେଣ୍ଟ ଥିଲା, ତାହା ତିନି କିଲୋର ଏକ ଡାଳିମ୍ବ ପ୍ୟାକେଟ ଯାହା କିଷାନ ରେଳ ମାଧ୍ୟମରେ ପଠାଯାଇଛି । କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, ଜଣେ କୁକୁଡାପାଳକ 17 ଡଜନ ଅଣ୍ଡା ବି କିଷାନ ରେଳ ମାଧ୍ୟମରେ ପଠାଇବାକୁ ସକ୍ଷମ ହୋଇପାରିଛନ୍ତି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଭଣ୍ଡାରଣ ଏବଂ କୋଲ୍ଡ ଷ୍ଟୋରେଜର ଅଭାବ ଯୋଗୁ ଦେଶର କୃଷକବର୍ଗଙ୍କୁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ କ୍ଷତି ସଦାବେଳେ ସହ୍ୟ କରିବାକୁ ପଡ଼ୁଛି ଯାହାକି ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବଡ଼ ସମସ୍ୟା ଓ ଚାଲେଞ୍ଜ । ଆମ ସରକାର ଭଣ୍ଡାରଣକୁ ଆଧୁନିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମାଧ୍ୟମରେ, ଯୋଗାଣ ଚେନର ଆଧୁନିକୀକରଣ ଉପରେ କୋଟି କୋଟି ଟଙ୍କା ନିବେଶ ତ କରି ଚାଲିଛନ୍ତି, କିଷାନ ରେଳ ଭଳି ନୂଆ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ସ୍ୱାଧୀନତା ପ୍ରାପ୍ତି ପୂର୍ବରୁ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତ ନିକଟରେ ବହୁତ ବଡ଼ ରେଳ ନେଟୱାର୍କ ଥିଲା । କୋଲ୍ଫ ଷ୍ଟୋରେଜ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଥିବା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମଧ୍ୟ ପୂର୍ବରୁ ମହଜୁଦ ଥିଲା । ଏବେ କିଷାନ ରେଳ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ଶକ୍ତିକୁ ଉତ୍ତମ ରୂପେ ଉପଯୋଗ କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଦେଶର ଛୋଟ ଛୋଟ କୃଷକମାନଙ୍କୁ କମ ଖର୍ଚ୍ଚରେ ବଡ଼ ବଡ଼ ଏବଂ ନୂତନ ବଜାର ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦେବା ନିମନ୍ତେ ଆମର ଆଭିମୁଖ୍ୟ ମଧ୍ୟ ବେଶ ସ୍ପଷ୍ଟ ଏବଂ ଆମର ନୀତି ମଧ୍ୟ ସେହି ଅନୁସାରେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ।
ଆମେ ବଜେଟରେ ସୁଦ୍ଧା ଏହା ସହିତ ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଘୋଷଣାମାନ କରି ସାରିଛୁ । ପ୍ରଥମେ କିଷାନ ରେଳ ଏବଂ ଦ୍ୱିତୀୟରେ କୃଷି ଉଡ଼ାଣ ।
ଅର୍ଥାତ, ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଏକଥା କହୁଛୁ ଯେ ଆମ ସରକାର ଦେଶର କୃଷକମାନଙ୍କ ପହଞ୍ଚ ଦେଶର ଦୂର ଦୂରାନ୍ତରେ ଥିବା କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ଅନ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ବଜାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବଢ଼ାଇ ଦିଆଯିବ ସେତେବେଳେ ଆମେ ପବନକୁ କଥା କହୁନାହିୁଁ । ଏକଥା ମୁଁ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସର ସହିତ କହିପାରିବି ଯେ ଆମେ ଉଚିତ ମାର୍ଗରେ ହିଁ ଚାଲିଛୁ ।
ସାଥୀଗଣ,
ପ୍ରାରମ୍ଭରେ କିଷାନ ରେଳ ସାପ୍ତାହିକ ଭାବେ ଚଳାଚଳ କରୁଥିଲା । କିଛି ଦିନ ଭିତରେ ଏଭଳି ରେଳ ପାଇଁ ଦାବି ବଢ଼ିବାରେ ଲାଗିଲା । ଦାବି ଏତେ ବଢ଼ିଗଲା ଯେ ଏବେ ସପ୍ତାହରେ ତିନିଦିନ ଏହି ରେଳକୁ ଚଳାଇବାକୁ ପଡ଼ୁଛି । ଥରେ ଚିନ୍ତାକରି ଦେଖନ୍ତୁ, ଏତିକି କମ ଦିନ ଭିତରେ ଶହେତମ କିଷାନ ରେଳ! ଏହା କୌଣସି ମାମୁଲି କଥା ନୁହେଁ ।
ଏହା ସ୍ପଷ୍ଟ ସଂଦେଶ ଦିଏ ଯେ ଦେଶର କୃଷକ କଣ ଚାହୁଁଛନ୍ତି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଏହି କାମ ଦେଶର କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆମ ମନରେ ଥିବା ପ୍ରତିବଦ୍ଧ ସେବା ମନୋଭାବକୁ ହିଁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରୁଛି । କିନ୍ତୁ ଏହି କଥାର ମଧ୍ୟ ପ୍ରମାଣ ଥିବା ଦରକାର ଯେ ଆମର କୃଷକ ନୂତନ ସମ୍ଭାବନା ନିମନ୍ତେ କେତେ ଜୋରରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଅଛନ୍ତି । କୃଷକମାନେ ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟରେ ସୁଦ୍ଧା ସେମାନଙ୍କର କୃଷି ଉପଜକୁ ବିକି ପାରିବେ, ସେଇଥିପାଇଁ କିଷାନ ରେଳ ଏବଂ କୃଷି ଉଡ଼ାଣର ବହୁତ ବଡ଼ ଭୂମିକା ରହିଛି । ମୋତେ ଏକଥା କହିଲାବେଳେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଖୁସି ଲାଗୁଛି ଯେ ଦେଶର ପୂର୍ବୋତ୍ତର କ୍ଷେତ୍ରର କୃଷକମାନଙ୍କୁ କୃଷି ଉଡ଼ାଣ ଦ୍ୱାରା ଫାଇଦା ମିଳିବା ଆରମ୍ଭ ହୋଇସାରିଛି । ଏଭଳି ସୁଦୃଢ଼ ପ୍ରସ୍ତୁତି ପରେ ଆମେ ଐତିହାସିକ କୃଷି ସଂସ୍କାର ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହୋଇଛୁ ।
ସାଥୀଗଣ,
କିଷାନ ରେଳ ଦ୍ୱାରା କୃଷକମାନଙ୍କୁ କିଭଳି ଭାବେ ନୂତନ ବଜାର ମିଳିପାରୁଛି, କିଭଳି ଭାବେ ସେମାନଙ୍କର ଉପାର୍ଜନ ମଧ୍ୟ ବଢ଼ିଛି ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ କମ ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବାକୁ ପଡ଼ୁଛି, ମୁଁ ଏହାର ଏକ ଉଦାହରଣ ଦେଉଛି । ଅନେକ ସମୟରେ ଆମେ ଖବରରେ ଦେଖିବାକୁ ପାଇଥାଉ ଯେ କୌଣସି କାରଣରୁ ହେଉ ଯେତେବେଳେ ଟମାଟୋର ମୂଲ୍ୟ କୌଣସି ସ୍ଥାନରେ କମିଯାଏ, ସେତେବେଳେ ସେଠାକାର କୃଷକମାନଙ୍କ ଅବସ୍ଥା କଣ ହୋଇଥାଏ । ଏଭଳି ସ୍ଥିତି ବାସ୍ତିବିକ୍‍ ଖୁବ୍‍ ଦୁଃଖଦାୟକ । କୃଷକମାନେ ନିଜ ଆଖି ଆଗରେ ନିଜ ଅକ୍ଳାନ୍ତ କଷ୍ଟରୁ ଉପାର୍ଜିତ ଉପଜକୁ ନଷ୍ଟ ହେବାର ହିଁ ଦେଖିବାକୁ ପଡ଼ିଥାଏ । କିନ୍ତୁ ସେମାନେ କିଛି କରି ପାରନ୍ତିନି,ଏବଂ ଅସହାୟ ହୋଇ କେବଳ ଦେଖିବା ହିଁ ସାର ହୋଇଥାଏ । କିନ୍ତୁ ଏବେ ନୂତନ କୃଷି ସଂସ୍କାର ପରେ, କୃଷକ ରେଳର ସୁବିଧା ପରେ, ସେମାନଙ୍କୁ ଆଉ ଏକ ବିକଳ୍ପ ଉପଲବ୍ଧ ହୋଇଛି । ଏବେ ଆମର କୃଷକମାନେ ନିଜର ଉପଜକୁ ଦେଶର ସେହି ଅଞ୍ଚଳ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚାଇ ପାରିବେ ଯେଉଁଠାରେ ଟମାଟୋର ଯଥେଷ୍ଟ ଚାହିଦା ରହିଛି । ଯେଉଁଠାରେ ସେମାନଙ୍କୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟ ମିଳିପାରିବ । ସେମାନେ ଫଳ ଏବଂ ପନିପରିବାକୁ ପରିବହନ କରି ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟରେ ସେସବୁକୁ ବିକିବାରୁ ଫାଇଦା ମଧ୍ୟ ହାସଲ କରିପାରିବେ ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀଗଣ,
କୃଷକ ରେଳ ସଂପର୍କରେ ଆଉ ଗୋଟିଏ ବିଶେଷ କଥା ମଧ୍ୟ ରହିଛି ଯାହା ମୁଁ ସୂଚାଇବାକୁ ଚାହେଁଏହି କିଷାନ ରେଳ ହେଉଛି ଏକ ପ୍ରକାର ଚଳନ୍ତା କୋଲ୍ଡ ଷ୍ଟୋରେଜ । ଅର୍ଥାତ, ଏଥିରେ ତଟକା ଫଳ, ପନିପରିବା, ଦୁଧ, ମାଛ, ମାଂସ ଯେଉଁସବୁ ସାମଗ୍ରୀ ଜଲଦି ଖରାପ ହୋଇଯିବ କିମ୍ବା ପଚିସଢ଼ି ଯିବାର ଆଶଙ୍କା ରହିଛି ସେସବୁକୁ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ସୁରକ୍ଷାର ସହ ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନରୁ ପରିବହନ କରି ନେଇ ଅନ୍ୟ ସ୍ଥାନରେ ପହଞ୍ଚା ଯାଇପାରିବ । ପୂର୍ବରୁ ଏହିସବୁ ସାମଗ୍ରୀକୁ କୃଷକମାନେ ସଡ଼କ ପଥରେ ଟ୍ରକ୍ ସାହାଯ୍ୟରେ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନକୁ ପଠାଉଥିଲେ । ସଡ଼କରେ ପରିବହନ କରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନେକ ସମସ୍ୟା ରହିଛି । ପ୍ରଥମତଃ ସେଥିରେ ଅଧିକ ସମୟ ଲାଗୁଥିଲା । ସଡ଼କ ପଥରେ ପଠାଇଲେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଅଧିକ ଗାଡ଼ିଭଡ଼ା ଦେବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା । ଅର୍ଥାତ୍‌, ଗାଁରେ ଚାଷ କରାଯାଉଥିବା ପନିପରିବା ସହରବାସୀ ଖାଇଲା ବେଳକୁ ଏହାର ଦାମ୍ ଅଧିକ ମହଙ୍ଗା ହୋଇ ସାରିଥାଏ । ଏବେ ଯେମିତି ଆଜି ହିଁ କିଷାନ ରେଳ ପଶ୍ଚିମ ବଙ୍ଗଳା ଅଭିମୁଖେ ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ କରିଛି । ସେଥିରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଡାଳିମ୍ବ, ଅଙ୍ଗୁର, କମଳା ଏବଂ କଷ୍ଟାର୍ଡ଼ ଆପଲ ଯାହାକୁ ଅନେକ ସ୍ଥାନରେ ସୀତାଫଳ ବୋଲି କହିଥାନ୍ତି, ସେସବୁ ସାମଗ୍ରୀ ପଠାଯାଉଛି ।
ଏହି ଟ୍ରେନ ପାଖାପାଖି 40 ଘଣ୍ଟାରେ ସେଠାରେ ପହଞ୍ଚିବ । ଏଠାରୁ ରୋଡ଼ରେ 2 ହଜାର କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକ ଦୂରତାରେ ଥିବା ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନରେ ପହଞ୍ଚିବା ଲାଗି ଅନେକ ଦିନ ଲାଗି ଯାଇଥାନ୍ତା । ଏହା ମଧ୍ୟରେ ସେହି ଟ୍ରେନ୍ ଅନେକ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟର ବଡ଼ ବଡ଼ ଷ୍ଟେସନ ଦେଇ ଯାତ୍ରା କରିବ ଏବଂ ସେହିସବୁ ସ୍ଥାନରେ ମଧ୍ୟ ଅଟକିବ । ସେଠାରେୁ ମଧ୍ୟ ଯଦି କୃଷକମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଉପଜ ସେଥିରେ ପଠାଇବାକୁ ଚାହାନ୍ତି, କିମ୍ବା କୌଣସି ଅର୍ଡ଼ରକୁ ଉତାରିବାର ଥିବ ସେମାନେ କୃଷକ ରେଳର ପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପଯୋଗ କରିପାରିବେ । ଅର୍ଥାତ୍‌, ଦୁଇ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସ୍ଥଳ ମଝିରେ ଅନେକ ବଜାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କୃଷକ ରେଳ କୃଷକମାନଙ୍କ ମାଲ ପହଞ୍ଚାଇ ପାରିବ ଓ ସେଠାରୁ ଅନ୍ୟତ୍ର ପରିବହନ କରି ନେଇପାରିବ । ଯଦି ଆମେ ଏହାର ଭଡ଼ା କଥା ଚିନ୍ତା କରିବା ତ ଦେଖାଯିବ ଯେ ଏହି ମାର୍ଗରେ ଚଳାଚଳ କରୁଥିବା ମାଲବାହୀ ଟ୍ରକ ଭଡ଼ା ଠାରୁ ଏହା ପ୍ରାୟ 1700 ଟଙ୍କା କମ୍ । କିଷାନ ରେଳରେ ତ ସରକାର 50 ପ୍ରତିଶତ ରିହାତି ପ୍ରଦାନ କରାଯିବା କଥା ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି । ଏହାଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟ କୃଷକମାନଙ୍କର ବେଶ୍ ଫାଇଦା ହୋଇପାରିବ ।
ସାଥୀଗଣ,
କିଷାନ ରେଳ ଭଳି ସୁବିଧାସୁଯୋଗ ମିଳିବା ଦ୍ୱାରା ଯେଉଁସବୁ ଅର୍ଥକରୀ ଫସଲର ମୂଲ୍ୟ ଅଧିକ, ଯାହା ଅଧିକ ପୋଷକ ଫସଲ, ସେସବୁ ଚାଷ କରିବା ନିମନ୍ତେ କୃଷକମାନଙ୍କ ମନରେ ଉତ୍ସାହ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ । ଦେଶର ଛୋଟ ଛୋଟ କୃଷକ ପୂର୍ବରୁ ଏଇଥିପାଇଁ ଏଭଳି ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହ ଯୋଡ଼ି ହୋଇପାରୁନଥିଲେ କାରଣ ସେମାନଙ୍କୁ କୋଲ୍ଡ ଷ୍ଟୋରୋଜ ଏବଂ ବଡ଼ ବଡ଼ ବଜାର ସୁବିଧା ମିଳିବାରେ ଅସୁବିଧା ହେଉଥିଲା । ଦୂର ଦୂରାନ୍ତର ବଜାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚିବା ନିମନ୍ତେ ସେମାନଙ୍କ ଅଧିକ ଭଡ଼ା ଦେବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା ଓ ସେଥିରେ ସେମାନେ ଅଧିକ ଖର୍ଚ୍ଚାନ୍ତ ହେଉଥିଲେ । ଏଭଳି ସମସ୍ୟାକୁ ଦେଖି 3 ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ଆମ ସରକାର ଟମାଟୋ, ପିଆଜର ପରିବହନ ନିମନ୍ତେ 50 ପ୍ରତିଶତ ସବସିଡ଼ି ଦେଉଥିଲେ । ଏବେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ଏଥି ସହିତ ଆହୁରି ଡଜନେ ଫଳ ଏବଂ ତଟକା ପନିପରିବା ପରିବହନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବ ତାହା ଦିଆଯାଉଛି । ଏହାର ସିଧା ଲାଭ ଦେଶର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ମିଳିପାରୁଛି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀଗଣ,
ଆଜି ପଶ୍ଚିମ ବଙ୍ଗଳର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଏହି ସୁବିଧା ସହିତ ସଂଯୋଗ କରାଯାଇପାରିଛି । ପଶ୍ଚିମ ବଙ୍ଗରେ ଆଳୁ, କୋବି, ବାଇଗଣ ଭଳି ଅନେକ ପନିପରିବା ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣରେ ଉତ୍ପାଦିତ ହୋଇଥାଏ । ସେହିଭଳି ସେଠାରେ ଅନାର, ଲିଚୁ, କଦଳୀ ଭଳି ଅନେକ ପରିବା ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାନୀୟ ଚାଷୀମାନେ ଉତ୍ପାଦନ କରିଥାନ୍ତି । ମଧୁର ଜଳର ମାଛ ହୋଇଥାଉ କିମ୍ବା ଲୁଣି ଜଳର ମାଛ, ପଶ୍ଚିମ ବଙ୍ଗଳାରେ ଏହାର କମି ନାହିଁ । ସମସ୍ୟା ହେଉଛି ଏହାକୁ କିପରି ନେଇ ସାରା ଦେଶର ବଜାରରେ ପହଞ୍ଚାଯିବ । ଏବେ କିଷାନ ରେଳ ଭଳି ସୁବିଧା ଉପଲବ୍ଧ ହେବା ଦ୍ୱାରା ପଶ୍ଚିମ ବଙ୍ଗର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଛୋଟ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ବିକଳ୍ପ ମିଳିପାରିଛି ଏବଂ ଏହି ବିକଳ୍ପ କୃଷକମାନଙ୍କ ସହିତ ସ୍ଥାନୀୟ ବଜାରକୁ ଯେଉଁମାନେ ଛୋଟ ଛୋଟ ବ୍ୟବସାୟୀ ଅଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ମିଳିପାରୁଛି । ସେମାନେ କୃଷକମାନଙ୍କ ଠାରୁ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟରେ ସାମଗ୍ରୀ କ୍ରୟ କରି ରେଳ ମାଧ୍ୟମରେ ସେସବୁକୁ ଦୂର ଦୂରାନ୍ତର ବଜାରକୁ ପଠାଇ ପାରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ସେଠାରେ ବିକ୍ରି କରିପାରୁଛନ୍ତି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀଗଣ,
ଗାଁରେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ରୋଜଗାର ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ନିମନ୍ତେ, କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ତମ ଜୀବନ ପ୍ରଦାନ କରିବା ସକାଶେ ନୂତନ ସୁବିଧା, ନୂତନ ସମାଧାନ ସୂତ୍ର ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବା ମଧ୍ୟ ଜରୁରି । ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ସହିତ ଗୋଟିଏ ପରେ ଗୋଟିଏ କୃଷି ସଂସ୍କାର ନୀତି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଉଛି । କୃଷି ସହିତ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ ରପ୍ତାନୀ ଏବଂ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ଅନୁଭବକୁ ଏବଂ ନୂତନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିକୁ ଭାରତୀୟ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମାବେଶ କରାଯାଉଛି । ଭଣ୍ଡାରଣ ସହିତ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ ସଂସାଧନ ହୋଇଥାଉ କିମ୍ବା କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ଉତ୍ପାଦକୁ ମୂଲ୍ୟଯୁକ୍ତ କରିବା ଭଳି ପ୍ରୋସେସିଂ ଉଦ୍ଦ୍ୟୋଗ ହୋଇଥାଉ, ଏହା ଉପରେ ଆମ ସରକାର ପ୍ରାଥମିକତା ଆରୋପ କରୁଛନ୍ତି । ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ଆଖପାଖ ଅଞ୍ଚଳରେ ପଚମାନ କାର୍ଗୋ ସେଣ୍ଟରମାନ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି । ସେଠାରେ କୃଷକମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଉପଜକୁ ବିପୁଳ ପରିମାଣରେ ଗଚ୍ଛିତ ରଖିପାରିବେ । ଆମର ପ୍ରୟାସ ଯେ ଯେତେପ୍ରକାର ପନିବରିବା ସିଧା ଘର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚି ପାରିବ ତାହା ଆମେ ପହଞ୍ଚାଇବୁ । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଯେଉଁ ଉଦବୃତ୍ତ ଉତ୍ପାନନ ରହିବ ତାହାକୁ ଜୁସ୍‌, ଆଚାର, ସସ୍‌, ଚଟଣି, ଚିପ୍ସ ଭଳି ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ଉତ୍ପାଦନ କରୁଥିବା ଉଦ୍ଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚାଯିବ ।
ପିଏମ କୃଷି ସଂପଦା ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ମେଗା ଫୁଡ଼ ପାର୍କ, କୋଲ୍ଫ ଚେନ୍ ଇନଫ୍ରାଷ୍ଟ୍ରକଚର, ଆଗ୍ରୋ ପ୍ରୋସେସିଂ କ୍ଲଷ୍ଟର, ପ୍ରୋସେସିଂ ୟୁନିଟ୍ ଭଳି ସୁବିଧା ସ୍ଥାପନ କରିବା ନିମନ୍ତେ ହାରାହାରି 6 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ସରକାର ମଂଜୁର କରିଛନ୍ତି । ଏହା ଦ୍ଵାରା ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇପାରିଛି ଏବଂ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୃଷକ ପରିବାର ଏହାର ସୁଫଳ ଲାଭ କରିପାରିଛନ୍ତି । ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନ ପ୍ୟାକେଜ୍ ଅଧୀନରେ ମାଇକ୍ରୋ ଫୁଡ଼ ପ୍ରୋସେସିଂ ଉଦ୍ଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକ ନିମନ୍ତେ 10 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ମଂଜୁର କରାଯାଇଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜି ଯଦି ସରକାର ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଛୋଟ ଛୋଟ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ସୁଦ୍ଧା ପୂରଣ କରିପାରିଛନ୍ତି, ଏହାର କାରଣ ହେଉଛି ସହଭାଗୀତା । କୃଷି ସହିତ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ ଯେତେ ପ୍ରକାର ସଂସ୍କାର କାର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କରାଯାଉଛି, ଏହାର ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଶକ୍ତି ଗାଁରେ ବସବାସ କରୁଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କୁ, କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ସହଭାଗୀତାରେ ହିଁ ସମ୍ଭବପର ହୋଇପାରିଛି । ଏଫପିଓ ଅର୍ଥାତ୍ କୃଷକ ଉତ୍ପାଦକ ସଂଘ ହୋଇଥାଉ, ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସହକାରୀ ସଂଘ, ମହିଳାମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଗଠିତ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ସଂଗଠନ ହୋଇଥାଉ, କୃଷି ବ୍ୟାପାରରେ ଏବଂ କୃଷି ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣରେ ସେମାନଙ୍କୁ ହିଁ ପ୍ରାଥମିକତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି । ନୂତନ କୃଷି ସଂସ୍କାର ଦ୍ୱାର କୃଷି ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇ ରହିଥିବା ବ୍ୟାପାର- କାରବାର ବୃଦ୍ଧି ପାଇବା ସୁନିଶ୍ଚିତ, ଏଥିରୁ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଲାଭ ଗ୍ରାମୀଣ ଯୁବବର୍ଗ, ମହିଳାମାନଙ୍କର ଏହି ସଂଗଠନଗୁଡ଼ିକୁ ହିଁ ମିଳିବ ।
କୃଷି କାରବାର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯେଉଁ ଘରୋଇ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ ହେବ, ସେଥିପାଇଁ ସରକାର ଏହି ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି ଯେ ଏଥିରୁ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଯେପରି ଅଧିକ ଶକ୍ତି ମିଳିବ । ଆମେ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ଠା ଓ ଶକ୍ତିର ସହିତ ଭାରତୀୟ କୃଷିକୁ ଏବଂ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ମାର୍ଗରେ ଆଗକୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛୁ । ପୁଣି ଥରେ ଦେଶର କୃଷକମାନଙ୍କୁ 100ତମ କିଷାନ ରେଳ ଏବଂ ନୂତନ ସମ୍ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି ନିମନ୍ତେ ବହୁତ ବହୁତ ବଧେଇ ଜଣାଉଛି । ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟକୁ ମଧ୍ୟ ବଧେଇ ଜଣାଉଛି । କୃଷି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ଏବଂ ଦେଶର କୋଟି କୋଟି କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଏହି ଅବସରରେ ଅନେକ ଅନେକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜ୍ଞାପନ କରୁଛି ।
ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!