PIB Headquarters
কোবিদ-১৯গী মতাংদা নুমিৎ খুদিংগী ফোংবা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
13 NOV 2020 5:47PM by PIB Imphal
(মসিদা হৌখিবা পুং ২৪ দা থোকখিবা কোবিদ -১৯গা মরী লৈনবা চেফোংশিং, ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউশিং, অমসুং পি.আই.বি.না লৌখৎপা ফেক্ত চেকশিং য়াওরি )
• ইন্দিয়াগী এক্তিব কেস অসি ৪,৮৪,৫৪৭দা, ঙসি লাখ ৫গী মখাদা লেঙদনা লৈবা অসি মসিনা নুমিৎ হুম্নি শুবনি
• হৌখিবা পুং ২৪দা অনৌবা কেস ৪৪,৮৭৯ রিপোর্ত তৌরকপগা য়েংনবদা, ফগৎলকপগী কেস অসি ৪৯,০৭৯ ওইরি
• অপুনবা অনাবা ফবা অসি ৮১,১৫,৫৮০ ওইদুনা ফগৎলকপগী চাংচৎ অসি ৯২.৯৭%ওইরি
• হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা স্তেত/য়ু.তি. তরাদা অশিবা মশিং ৫৪৭ ওইদুনা চাংচৎতা ৮০% (৭৯.৩৪%) ওইরি
• পি.এম.না জাতিদা ফ্যুচর-রেদী আয়ুর্বেদ ইন্সতিত্যুসন অনি জাতিদা কত্থোকখ্রে
#Unite2FightCorona
#IndiaFightsCorona
ইন্দিয়াগী এক্তিব কেসলোদ লাখ ৪.৮৫ মখাদা লৈখ্রে, নুমিৎ খুদিংগী অনাবা ফগৎলকপা অসিনা নুমিৎ খুদিংগী অনৌবা কেস লাকপদগী হেন্দুনা চৎলি
ঙসি ইন্দিয়াগী এক্তিব কেস অসি ৪,৮৪,৫৪৭দা, ঙম্নমক লাখ ৫দা লৈরি। লাখ ৫গী মখাদা লেঙদনা লৈবা অসি মসিনা নুমিৎ হুম্নি শুবনি। মখোয়না পোজিতিপ কেস্তা লৈরিবা অসি ৫.৫৫%নি। পুং ২৪গী মনুংদা অনৌবা কেস ৪৪,৮৭৯ রিপোর্ত তৌরকপদা, ফগৎলকপগী কেস ৪৯,০৭৯ লৈবা অসিনা হৌজিক লৈরিবা ইন্দিয়াগী অহোংবা লৈরিবা অসি অনৌবা কেস লাকপদগী ফবগী চাংনা হেল্লি। হৌজিক লৈরিবা অহোংবা অসি ঙসিফাওবদা নুমিৎ ৪১শুবা উরি। অপুনবা অনাবা ফবা অসি ৮১,১৫,৫৮০ ওইদুনা ফগৎলকপগী চাংচৎ অসি ৯২.৯৭%ওইরি। অনাবা ফবগী কেস অসিগা এক্তিব কেস অনিগী খেন্নবা অসি ৭৬,৩১,০৩৩ ওইরি। অনৌবা অনাবা ফখিবা অসিগী ৭৭.৮৩% অমদি স্তেত/য়ু.তি. ১০দা পুন্না লৈবা থেংনরি। মহারাস্ত্রানা খ্বাইদগী নোংমদা খ্বাইদগী য়াম্না ফবা ওইরি, হায়রিবা অসি অনৌবা ফগৎলকপা ৭,৮০৯ ওইদুনা স্তেত অসিগী অপুনবা ফগৎলকপা ১৬,০৫,০৬৪ ওইরি। অনৌবা কেস অসিগী ৭৬.২৫% অমদি স্তেত/য়ু.তি. ১০দা পুন্না লৈবা থেংনরি। হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা দিল্লীনা অনৌবা কেস ৭,০৫৩ ওইদুনা খ্বাইদগী য়াম্বা ওইরি। ঙরাং কেরলাদা অনৌবা কেস ৫,৫৩৭ ওইরি অদুগা মহারাস্ত্রাদা অনৌবা কেস ৪,৪৯৬কী রিপোর্ত লৈরি। স্তেত/য়ু.তি. ১০দা হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা অশিবা মশিং ৫৪৭ ওইদুনা চাংচৎতা ৮০% (৭৯.৩৪%) ওইরি। মহারাস্ত্রাদা অনৌবা অশিবা ২২.৩% ওইদুনা অশিবা ১২২গী রিপোর্ত লৈ। দিল্লী অমসুং নোংচুপ বেঙ্গালদা অনৌবা অশিবা ১০৪ অমসুং৫৪, মথংশিৎনা লৈরি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
আয়ুর্বেদগী নুমিৎতা পি.এম.না জাতিদা ফ্যুচর-রেদী আয়ুর্বেদ ইন্সতিত্যুসন অনি জাতিদা কত্থোকখ্রে
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ভিদিও কনফরেন্সিংগী থোংদা ঙসি ৫শুবা আয়ুর্বেদগী নুমিৎতা ফ্যুচর-রেদী আয়ুর্বেদ ইন্সতিত্যুসন অনি জাতিদা কত্থোকখ্রে। হায়রিবশিং অদুদি ইন্সতিত্যুত ওফ তীচিং এন্দ রিসর্চ ইন আয়ুর্বেদ (আই.তি.আর.এ.), জামনগর অমসুং নেস্নেল ইন্সতিত্যুত ওফ আয়ুর্বেদ (এন.আই.এ.), জাইপুরনি। ইন্সতিত্যুত অনিমক অসি লৈবাক অসিগী মাংজিল থারিবা আয়ুর্বেদগী ইন্সতিত্যুসনশিংনি। অহানবগী অসি পার্লিয়ামেন্তগী এক্ত অমনা ইন্সতিত্যুসন ওফ নেস্নেল ইম্পোর্তেন্স (আই.এন.আই.)গী স্তেসন পীখি অমসুং অকোনবা অসিনা য়ুনিভর্সিতী গ্রান্তস কম্মিসন্না দীম তু বি য়ুনিভর্সিতীগী ইন্সতিত্যুসন অমা ওইহনখি। আয়ুশ মন্ত্রালয়না ২০১৬দগী হৌনা ধনৱন্তরি জয়েন্তী (ধন্তেরাস)গী থৌরমদা চহি খুদিংগী ‘আয়ুর্বেদগী নুমিৎ’ পাল্লন তৌদুনা লাকখি। থৌরম অসিদা কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ) শ্রী শ্রিপাদ নাইক, গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী বিজে রুপানী, রাজস্থানগী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী অশোক গেহলোৎ, রাজস্থানগী গভর্নর শহরী কলরাজ মিশ্রা, গুজরাতকী গভর্নর অচার্য়া দেবব্রৎতনা শরুক য়াখি। থৌরম অসিদা ৱর্ল্দ হেল্থকী দিরেক্তর জেনরেল দা. তেদ্রোস অধানোম ঘেব্রেয়সসনা ভিদিও মেসেস অমা পীদুনা প্রধান মন্ত্রীনা আয়ুশমান ভারতকী মখাদা মীপুম খুদিং কোনশিন্নবা হোৎনরিবা অমসুং হকশেলগা মরী লৈনবা পান্দমশিং ফংনবা ত্রেসিস্নেল মেদিসিনশিং খুদমদা য়ুম্ফম ওইদুনা থৌগৎনবা হোৎনরিবা অসিবু থাগৎখি। প্রধান মন্ত্রীনা দবল্যু.ঐচ.ও. অমসুং দি.জি.না ভারতপু ত্রেদিস্নেল মেদিসিনগী গ্লোবেল সেন্তর ওইনা খল্লকপা অসিগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি আয়ুর্বেদ অসি ভারতকী হেরিতেজ অমনি অমসুং ভারতকী ত্রেদিস্নেলগী ওইবা লৌশিংনা অতোপ্পা লৈবাকশিংবুসু মঙাল পীবা হায়বা অসি হরাওনবগী হিরম অমনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
প্রধান মন্ত্রীনা জামনগর অমসুং জয়পুরদা তুংলমচৎকী শেম-শারবা আয়ুর্বেদ ইন্সতিত্যুসন অনি শঙ্গাবদা পীখিবা ৱারোল
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
১৭শুবা আসিয়ান ইন্দিয়া সম্মিততা পি.এম.না ৱা ঙাংখ্রে
হৌজিক হৌজিক আসিয়ানগী চীয়র ফম পাইরিবা ভিয়েতনামগী প্রধান মন্ত্রী ঐচ.ই. ঙুয়েন য়ুৱান ফুকনা হায়জরকপদগী ঙসি পাংথোকখিবা ১৭শুবা আসিয়ান-ইন্দিয়া সম্মিততা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা শরুক য়াখ্রে৷ আসিয়ানগী মেম্বর স্তেত তরানা শরুক য়াদুনা সম্মিত অদু ভর্চুয়েল্লী ওইনা পাংথোকখ্রে৷ সম্মিত অসিদা ৱা ঙাংলদুনা ইন্দিয়াগী এক্ত ইস্ত পোলিসীদা আসিয়ান অসি য়াম্না মরু ওই হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখ্রে৷ ইন্দিয়াগী ইন্দো-পেসিফিক ভিজন্দা পুন্না থবক তৌমিন্নবা, মথৌ মশক খঙবা অমসুং চাওখৎপা আসিয়ান অমা মরু ওই হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে অমসুং সেক্যুরিতী অমসুং গ্রোথ ফোর ওল ইন দি রিজন(সাগর)দা অচৌবা থৌদাং লৌরি হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷ কোবিদ-১৯গী মতাংদা ইন্তরনেস্নেল কম্ম্যুনিতীদা ইন্দিয়াগী রেস্পোন্স অমসুং সপোর্ত অদু প্রধান মন্ত্রীনা পনখ্রে অমসুং লাইনা-লাইনা অসি থেংন্নবা আসিয়ানগী ইনিসিয়েতিবশিং অদুবুসু মহাক্না তরাম্না ওকখ্রে৷ প্রাধান মন্ত্রীনা কোবিদ-১৯ আসিয়ান রেস্পোন্স ফন্দদা য়ু.এস. $ মিলিয়ন ১ হাপ্লগনি হায়না লাওথোকখ্রে৷ আসিয়ান অমসুং ইন্দিয়া অনিগী মরক্তা গ্রেতর ফিজিকেল অমসুং দিজিতেল কন্নেক্তিবিতীগী মরু ওইবা অদু প্রধান মন্ত্রী অদুনা ফোংদোকখ্রে অমসুং আসিয়ান কন্নেক্তিবিতী অসি সপোর্ত তৌনবা লাইন ওফ ক্রেদিততা ইন্দিয়ানা পীখিবা য়ু.এস. $ বিলিয়ন ১ অদু অমুক হন্না প্রধান মন্ত্রী অসিনা পনখ্রে৷ ত্রেদ অমসুং ইনভেস্তমেন্তদা পোস্ত-কোবিদ ইকোনোমিক রিকোভরীগীদমক সপ্লাই চেনগী দাইভর্সিফিকেসন অমসুং রিসাইলেন্সকী তঙাই ফদবা অদু মহাক্না পনখ্রে৷
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
ঙসিগী আত্মনির্ভর ভারতকী পেকেজ অসি খুন্নাইগী শরুক খুদিংমক্তা মতেং পাংনবগীদমক মখা চৎথরকপা সরকারগী থৌরাংনিঃ পি.এম.
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খ্রে মদুদি ঙসিগী আত্মনির্ভর ভারত পেকেজ অসি খুন্নাইগী শরুক খুদিংমক্তা মতেং পাংনবগীদমক মখা চৎথরকপা সরকারগী থৌরাংনি। ত্বীৎ অমদা শ্রী মোদীনা হায়খি, “ঙসিগী আত্মনির্ভর ভারত পেকেজনা খুন্নাইগী শরুক খুদিংমক্কী মতেং পাংনবা ঐখোয়গী থৌরাং অসি মখা চৎথরি। খোংথাং অসিনা থবক পীবা, অরুবা মফমদা থবক তৌবা, লিক্বুইদিতী হেনগৎহনবা, মেন্যুফেকচরিংদা ইনোৎ হাপ্পা, রিয়েল-ইস্তেৎ সেক্তরদা মপাঙ্গল হাপ্পা অমসুং লৌমীশিংদা ঙাক্লৌ পীবদা মতেং ওইরগনি।”
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
পি.এম.না জে.এন.য়ু. কেম্পস্তা স্বামী বিবেকানন্দগী মীতম মায়খুম হাংদোকখ্রে, ৱাখল্লোন (আইদোলোজী) অসি কৈদৌনুংদসু লৈবাক্কী কান্নবদগী হেন্না ৱাংনা থম্লোইদবনিঃ পি.এম.
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙরাং নই দিল্লীগী জে.এন.য়ু. কেম্পস্তা, ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা স্বামী বিবেকানন্দগী মীতম মায়খুম হাংদোকখ্রে। জে.এন.য়ু.গী মহৈরোইশিং অমসুং লৈবাক অসিগী নহারোলদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা ৱাখল্লোনবু লৈবাক্কী কান্নবদগী হেন্না ৱাংনা থম্বগী অমাংবশিংগী মতাংদা মহাক্কী মিৎয়েং ফোংদোকখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি অসিগুম্বা অমখক্না লৈবাক অসিগী দিমোক্রেসীগী সিস্তেম অসি অমাংবা থোকহল্লি। মহাক্না হায়খি, “ঐগী ৱাখল্লোন্না মসি হায়রি, মরম অসিনা লৈবাক্কী কান্নবগী মতাংদসু ঐনা ৱাখল্লোন অসিদা খনগনি, মসিগী অকোইবগী মনুং অসিদা থবক তৌগনি হায়বসি, অরানবনি।” মহাক্না হায়খি মদুদি পুম্নমক্না মশাগী ৱাখল্লোন্দা চাউথোকচরি। মসি মশানসু তাবনি। অদুম ওইনমক, ঐখোয়গী ৱাখল্লোন অদু লৈবাক্কী কান্নবগী মতাংদা, লৈবাক অসিগা লোইননা উগদবনি, লৈবাক অসিগী মায়োক্তা নত্তে। প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী সরকারগী রিফোর্ম এজেন্দাগী ফ্রেমৱার্ক মহৈরোইশিংগী মাংদা থমখি। মহাক্না হায়খি মদুদি আত্মনির্ভর ভারতকী ৱাখল অসি ১৩০দগী হেনবা ভারত মচাশিংগী কল্লেক্তিব কন্সিয়সনেসকী, ঐখোয়গী এস্পিরেসন্সগী শরুক অমা ওইখ্রে। ভারত্তা পায়খৎলিবা রিফোর্মশিংগী মতাংদা মখা তারদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা জে.এন.য়ু.গী মহৈরোইশিংদা গুদ রিফোর্মশিংবু বেদ পোলিতিক্স ওইনা লৌনরম্বদগী গুদ রিফোর্মশিং করম্না গুদ পোলিতিক্স ওইরখিবগে হায়বদু থিদোক্নবা খঙহনখি। মহাক্না হায়খি, ঙসি রিফোর্মশিংগী মরুমদা ভারত অসি হেন্না ফহন্নবা ৱারেপ অমা য়াওরি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
জাৱহরলাল নেহরু য়ুনিভর্সিতী, নই দিল্লীগী কেম্পস্তা স্বীমী বিবেকানন্দগী মীতম মায়খুম হাংদোকপদা পি.এম.না পীখিবা ৱারোল
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরগী চেয়রমেনশীপ মখাদা অৱাংবা থাক্কী কম্মিতিনা স্তেত তরুক্তা অহেনবা সেন্ত্রেলগী মতেং লুপা করোর ৪,৩৮১.৮৮গী অয়াবা পীখ্রে
হায় লেবেল কম্মিতি (ঐচ.এল.সি.)না য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তর শ্রী অমিৎ শাহগী চেয়রমেনশীপ মখাদা হন্দক চহিদা স্তেত ৬তা সাইক্লোনশিং/ঈশিং-ইচাও/চিং-কিন্থবনা শোকহনখ্রবা অসিগী ওইনা অহেনবা সেন্ত্রেলগী মতেং নেস্নেল দিজাস্তর রেস্পোন্স ফন্দ (এন.দি.আর.এফ.)কী মখাদা অয়াবা পীখ্রে। ঐচ.এল.সি.না নেস্নেল দিজাস্তর রেস্পোন্স ফন্দ (এন.দি.আর.এফ.) দগী অহেনবা সেন্ত্রেলগী মতেং লুপা করোর ৪,৩৮১.৮৮ স্তেত তরুক্তা পীনবা অয়াবা পীখ্রে। সাইক্লোন “অমফান”গীদমক লুপা করোর ২,৭০৭.৭৭ অসি ৱেস্ত বেঙ্গালগীদমক অয়াবা পীখ্রে অমসুং ওরিশাগী ওইনা লুপা করোর ১২৮.২৩ পীখ্রে। সাইক্লোন ‘নিসার্গা’গী ওইনা মহারাস্ত্রাদা লুপা করোর ২৬৮.৫৯ অয়াবা পীখ্রে। খা-নোংচুপ থংবা ঈশিং-ইচাও অমসুং চিং-কিন্থবা থৌদোকশিংগী লুপা করোর ৫৭৭.৮৪ কর্নাতকা, লুপা করোর ৬১১.৬১ অসিনা মধ্যা প্রদেশ্তা অমসুং লুপা করোর ৮৭.৮৪ অমনা সিক্কিমদা অয়াবা পীখ্রে। মখা তানা, হৌজিক ফাওবদা ফাইনেন্সিএল চহি ২০২০-২১গী ওইনা সেন্ত্রেস সরকারনা এস.দি.আর.এফ.তগী লুপা করোর ১৫,৫২৪.৪৩ স্তেত ২৮দা পীখ্রে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
অত্মনির্ভর ভারত ৩.০গী মিজরশিং শেল থুমগী মন্ত্রীনা লাওথোকখ্রে
অত্মনির্ভর ভারত ৩.০গী মখাদা ইকোনোমী অসিদা ভারতকী স্তিমুলস হায়বা অসিদা সরকার অসিগী শরুক অমা ওইনা মরু ওইবা মিজর ১২ ফাইনান্স অমসুং কোর্পোরেত এফিয়র্সকী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রীমতি নির্মলা সিথারমননা লাওথোকখ্রে৷ ঙসি লাওথোকখিবা অপুনবা স্তিমুলস অদু লুপ কোতি লাখ ২.৬৫গীনি৷ মফম অসিদা পাংথোকখিবা প্রেস কনফ্রেন্সতা ৱা ঙাংলদুনা শ্রীমতি সিথারমননা অসুম্না ফোংদোকখ্রে, কোবিদ-১৯ লাইনা-লাইচৎ অসিদা লৈবাক অসি মতেং পাংন্নবা ঙসি ফাওবদা সরকার অসিনা অমসুং রিজর্ব বেঙ্ক ওফ ইন্দিয়ানা লাওথোকখিবা অপুনবা স্তিমুলস অদু লুপা কোতি লাখ ২৯.৮৭নি, মসি নেস্নেল জি.দি.পি.গী ১৫% ওই৷ মসিগী মনুংজা জি.দি.পি.গী ৯% ওইবা স্তিমুলস্তি সরকার অসিনা পীখিবনি৷ ইন্দিয়ন কোবিদ ভেক্সিনগী রিসর্চ অমসুং দিভেলপমেন্তগীদমক বাইওতেক্নোলোজী দিপার্তমেন্তদা লুপা কোতি ৯০০ থাদরি৷
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
সাইন্স অমসুং সমাজকী মরক্তা অনৌবা ইন্তরফেস শেম্নবা সাইন্তিফিক সোসিয়েল রেস্পোন্সিবিলিতী: দি.এস.তি. সেক্রেতরী
সাইন্স অমসুং সমাজকী মরক্তা অনৌবা ইন্তরফেস শেম্নবা লাক্কদৌরিবা থা খরা অসিদা সাইন্তিফিক সোসিয়েল রেস্পোন্সিবিলিতী(এস.এস.আর.)গী মতাংদা পোলিসী অমা লৈরগনি হায়না ৱল্দ সাইন্স দেগা মরী লৈননা পাংথোকপা ৱেবিনার অমদা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী দিপার্তমেন্তগী সেক্রেতরী প্রোফেসর অশুতোশ শর্মনা ফোংদোকখ্রে৷ “সাইন্স অমসুং সমাজ পুনশিন্নবা অসিনা এস. অমসুং তি.বু শান্তি অমসুং দিভেলপমেন্তগীদমক খ্বাইদগী ফরবা পিল্লরশিংগী মনুংদা অমা ওইবা ঙমহল্লি৷ সাইন্স অসি সমাজ অসিদা কম্ম্যুনিকেৎ তৌবা অসি অচৌবা চেলেঞ্জ অমা ওই৷ সাইন্স অসি শান্তি অমসুং দিভেলপমেন্তগী খুৎলাই অমা ওইনা শিজিন্নবা য়ানবা মীয়ামশিংগী মরক্তা য়ৌহনবা তঙাই ফদে,” হায়না দি.এস.তি. অমসুং য়ুনেস্কোনা(য়ুনাইতেদ নেসন্স এদজুকেস্নেল, সাইন্তিফিক অমসুং কল্চরেল ওর্গনাইজেসন) পুন্না খুৎশম্নদুনা শিল্লবা শিন্তি অমসুং দিভেলপমেন্তগীদমক ৱল্দ সাইন্স দেদা পাংথোকপা ৱেবিনার অমদা মহাক্না পনখ্রে৷
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
জম্মু অমসুং কাশ্মীরগী য়ু.তি. অমসুং লদাখকী য়ু.তি. অসিগী ওইনা সবকা বিশ্বাস (লিগেসী দিস্প্যুত রোজোলুসন) স্কিমগী এপ্লিকেসন থাজিনবগী অরোইবা মতম অদু ২০২০গী দিসেম্বর তাং ৩১ ফাওবা শাংদোকখ্রে
নৌনা শেম্লিবা জম্মু অমসুং কাশ্মীরগী য়ুনিয়ন তেরিতোরী(য়ু.তি.) অমসুং লাদাখকী য়ু.তি. অসিদা লৈরিবা ত্রেদ অমসুং ইন্দস্ত্রী অসিদা মতেং পাংননবা য়াম্না চাওনা খন্নরবা মতুংদা হায়রিবা য়ু.তি.শিং অসিদগী ইলিজিবল তেক্সপেয়রশিংগীদমক ২০১৯গী সবকা বিশ্বাস (লিগেসী দিস্প্যুত রিজোলুসন) (এস.ভি.এল.দি.আর.) স্কিম (এস.ভি.এল.দি.আর.এস.) অদু শিজিন্ননবগীদমক ২০২০গী দিসেম্বর ৩১ ফাওবা শাংদোক্নবা কেন্দ্র সরকার অসিনা খঙহনখ্রে৷ মসিগী ৱারেপ অসিনা স্কিম অসি শিজিন্নবা হৌরকপা মতমদা অৱাবা খুদোংথীবা কয়া মাইয়োক্নখিবা জম্মু অমসুং কাশ্মীর অমসুং লদাখকী মেজর তেক্স পেয়রশিং অদুদা অচৌবা কান্নবা অমা ওইরগনি৷ মতম শাংদোরকপা অসিনা হায়রিবা তেক্স পেয়রশিং অসিনা মখোয়গী মমাংগী তেক্স দিস্প্যুতশিং অদু লংদাইনবা অনৌবা খুদোংচাবা অমা পীরগনি৷ জম্মু অমসুং কাশ্মীরগী য়ু.তি. অমসুং লদাখকী য়ু.তি.গী তেক্সপেয়রশিংগীদমক স্কিম অসি শিজিন্নবগী মতম শাংদোকপগী ৱারেপ অসিনা স্কিম অসিগী কান্নবা লৌরিবা লৈবাক অসিদা লৈরিবা অতোপ্পা তেক্সপেয়র লিশিং কয়াগা লোইননা লেভেল প্লেইং ফিল্দ অমা মখোয়দা ফংহল্লগনি৷
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
পি.আই.বি. ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউ
• অসাম: অসামদা পোজিতিব ওইবগী চাং ০.৮৩% ওইখিবগা লোইননা ঙসি তেস্ত ২৪,৩৫০ পাংথোকখিবগী মনুংদা কেস ২০২ থেংনখি, লোইননা পেসেন্ত ৭৭১ দিসচার্জ তৌখ্রে। অপুনবা কেসশিং- ২০৯৮৩৫, ফগৎখিবশিং-৯৭.২৫%, এক্তিব কেসশিং-২.২৯%।
মিজোরাম: মিজোরামদা কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস ২৫ থেংনখি।
নাগালেন্দ: অনৌবা কেস ৩৭ থেংনখিবগা লোইননা নাগালেন্দগী কোবিদ-১৯গী অপুনবা মশিং অদু ৯,৬১৫ য়ৌখ্রে। এক্তিব কেসশিংগী মশিং অদু কেস ৭৮৬তা হন্থরকখ্রে।
সিক্কিম: অণৌবা কেস ২৫ থেংনখিবনা সিক্কিমগী কোবিদ কেসলোদ অদু ৪,৩৬৮ য়ৌহনখ্রে।
কেরলা: হৌজিক চত্থরিবা সিভিক বোদী পোলশিং অসিনা কেরলাদা কোবিদ-১৯গী অতোপ্পা ৱেব অমা থোরক্কনি হায়বগী কিরিঙৈ মরক অসিদা, রাজ্যগী হকশেল মন্ত্রী, কে.কে. শাইলাজানা কেন্দিদেতশিং, পোলিতিকেল এক্তিবিস্তশিং অমসুং পব্লিকনা ইলেক্সনশিংগীদমক্তা কেমপেন চৎপা মতমদা চেকশিন্নবা হায়খ্রে। মরক অসিদা, শগোলশেল নুমিত্তা রাজ্য অসিদা এক্তিব কেস ৭৭,১৮৩ য়ৌখ্রবা মতুংদা তেস্ত তৌবদা পোজিতিব ওইবগী চাং অসি ১০%গী মখাদা লৈখ্রে। হৌজিক-হৌজিক রাজ্য অসিদা কোবিদনা মরম ওইরগা শিখিবশিংগী মশিং অদু ১৭৯৭ য়ৌখ্রে।
তামিল নাদু: মুখ্য মন্ত্রী, এদাপদি কে. পলানিস্বামিনা লুপা করোর ২৪গী ইক্যুইপমেন্ত য়াওবা এম্বুলেন্সশিং হৌদোকখ্রে; গারীশিং থাদোকপগী খুদম ওইনা সি.এম.না সেক্রেতরিয়েত্তকী পুন্না ১০৮ এম্বুলেন্স মাপল থাদোরকখি।
কর্নাতকা: হেল্থ অমসুং মেদিকেল এজুকেশন মন্ত্রী, দা. কে. সুধাকরনা হায়খি মদুদি ৱার্লদ বেঙ্ককী মতেংগা লোইননা রাজ্য অসিদা নৌনা ফগৎহল্লবা প্রাইমরী হেল্থ কেয়র সেন্তরশিং লিংখৎলগনি, হায়রিবা অসি চয়োল অমদা পুং ২৪ মথৌ তৌগনি; প্রোজেক্ত অসিবু চৎনহন্নবা পোলিসীদা মথৌ তাবা অহোংবশিং অদু পুরক্কনি।
অন্ধ্র প্রদেশ: রাজ্য অসিনা এন.এ.বি.এল. অমসুং আই.সি.এম.আর.না অয়াবা পীরবা লনাইগী লেবোরেতরীশিংদা কোবিদ-১৯ তেস্তশিং তৌবদা চংবা মমলগী চাং অদু অমুক হন্না য়েংশিন্নবগী ওর্দরশিং থোকখ্রে। লেব মেনেজমেন্তশিংদা সরকারনা থারকপা সেমপলশিংগীদমক্তা লুপা ৮০০ খক্তমক লৌনবা খঙহল্লকখ্রে। মরক অসিদা শগোলশেল নুমিত্তা পোজিতব কেস ১৭২৮ থেংনখি, মসিনা কেসশিংগী অপুনবা মশিং অদু ৮,৪৯, ৭০৫ য়ৌহনখি। কোবিদনা শোকহল্লবা পেসেন্ত পুন্না ৮,২২,০১১ লাইয়েংলবা মতুংদা দিসচার্জ তৌখ্রে। হৌজিক ফাওবদা মীওই ৮৯,৪০,৪৮৮না কোরোনা দাইগ্নোস্তিক তেস্তশিং তৌখ্রে। রাজ্য অসিদা হৌজিক এক্তিব কেস ২০,৮৫৭ লৈরি। ঙরাং ৯ অমুক শিখিবগা লোইননা শিখিবশিংগী মশিং অদু ৬৮৩৭দা হেনগৎলকখ্রে।
তেলঙ্গনা: হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা অনৌবা কেস ৯৯৭ থেংনখি, ১২২২ ফগৎখি অমসুং ০৪ শিখি; জি.ঐচ.এম.সি.দগী কেস ১৬৯ থেংনখি। অপুনবা কেসশিং: ২,৫৫,৬৬৩; এক্তিব কেসশিং: ১৭,০৯৪; শিখিবশিং: ১৩৯৭; দিসচার্জতৌখিবশিং: ২,৩৭,১৭২।
মহারাস্ত্র: লোকেল ত্রেনশিংদা ওজাশিং অমসুং মহৈরোইশিং চৎপা য়াহন্নবা রাজ্য সরকারনা রেলৱেজতা হায়জখ্রে। হায়রিবা খোংথাং অসি মহারাস্ত্র এজুকেশন দিপার্তমেন্তনা স্কুলশিংদা লৈরিবা ওজাশিং অমসুং নন-তীচিং স্তাফকীদমক্তা ৫০% এত্তেন্দেন্স মেন্দেতরী ওইহল্লবা মতুং নুমিৎ খরনি লৈরগা লৌখৎলকপনি।
গুজরাত: গুজরাত্তা হৌখিবা পুং ২৪ অসিগী মনুংদা অনৌবা কেস ১,১২০ থেংনখি। ফগৎলকপগী চাংনা চাদা ৯১.২৯দা হেনগৎলকখ্রে। এহমাদাবাদ মুনিসিপাল কোরপোরেশন্না মরম লৈতনা কোরোনা ভাইরস তেস্ত লেম্না তৌনবগীদমক্তা চৎপীদনবা প্রজাশিংদা আপীল তৌখ্রে।
রাজস্থান: রাজস্থান্দা শগোলশেল নুমিত্তা কোবিদ-১৯না মরম ওইরগা ১৩ অমুক শিখিবা থেংনখি, মসিনা শিখিবশিংগী মশিং অদু ২,০৩২ য়ৌহনখ্রে, অনৌবা কেস ২,১৭৬ থেংনখিবগা লোইননা রাজ্যগী ইনফেক্সনগী মশিং অদু ২,১৯,৩২৭ য়ৌহনখ্রে। হেল্থ দিপার্তমেন্ত বুলেতিনগী মতুং ইন্না, রাজ্য অসিদা হৌজিক পেসেন্ত ১৭,৩৫২ লাইয়েংদুনা লৈরি, অমসুং ফগৎখিবশিংগী মশিংনা ১,৯৯,৯৪৩দা লৈরি।
মধ্য প্রদেশ: নুমিৎ মঙানিগী ওইবা দিৱালি কুম্হৈ, চিত্রকুততা শগোলশেল নুমিত্তা কোবিদ-১৯না মরম ওইরগা য়াম্না মোং-হাদনা হৌখ্রে, চিত্রকুত হায়রিবা মফম অসি লোর্দ রামগা য়াম্না নক্ননা মরী লৈনবা, মধ্য প্রদেশতা লৈবা য়াম্না শেংলবা মফম অমনি। মশিং য়ামদবা দিভোতীশিংনা নুমিৎ মঙানি চুপ্না পাংথোক্কদবা কুম্হৈ অসি হৌদোকপা ওইনা ধন্তেরাসকী নুমিদাংৱাইরমদা দীপ দান (মৈ থাল্লবা থাওমৈশিং কৎপা) তৌনবা চিত্রকুততা মন্দাকিনি তুরেলগী তোরবান্দা থোরকখি।
ছত্তিসগর: ছত্তিসগরগী রায়পুরদা মল্তিপ্লেক্সশিং অমসুং সিনেমা হোলশিং অদু কন্তেনমেন্ত জোনশিংগী ৱাংবদা লৈবা মফমশিংদা মখোয়গী সীতিং কেপাসিতী অদু চাদা ৫০ ওইহন্দুনা অমুক হন্না হাংদোকপা য়াহনখ্রে। রায়পুর অসি রাজ্য সরকারনা ফিলমশিংগী স্ক্রীনিং তৌবা য়াহনবা জিলাশিংগী লিস্ততা ইনৌ-নৌনা য়াওরক্লি।
ফেক্ত চেক

PIB Headquarters
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
13 NOV 2020 5:47PM by PIB Delhi
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from PIB Field Offices and Fact checks undertaken by PIB)
#Unite2FightCorona
#IndiaFightsCorona
India’s Active Caseload drops below 4.85 Lakhs, Daily New Recoveries continue to outnumber Daily New Cases
India’s active cases today stand at 4,84,547, much below the 5-lakh mark. This is the third day of the active cases being sustained below the 5-L mark. Their share in the total Positive Cases stands at only 5.55%. In contrast to 44,879 new reported cases, 49,079 cases have recovered in the last 24 hours which continues India’s trend of having daily high recoveries that outnumber the daily new cases. This trend has been observed for the 41st day today. The total recovered cases stand at 81,15,580 which translates to a Recovery Rate of 92.97%. The gap between Recovered cases and Active cases continues to grow and presently stands at 76,31,033. 77.83% of the new recovered cases are observed to be concentrated in 10 States/UTs. Maharashtra reported the maximum number of single day recoveries. 7,809 new recoveries have pushed up the State’s total recoveries to 16,05,064. 76.25% of the new cases are concentrated in 10 States and UTs. Delhi reported the maximum daily new cases numbering 7,053 in the last 24 hours. Kerala recorded 5,537 new cases while Maharashtra reported 4,496 new cases yesterday. Ten States/UTs account for about 80% (79.34%) of the 547case fatalities have been reported in the past 24 hours. 22.3% of new fatalities reported are from Maharashtra which reported 122 deaths. Delhi and West Bengal follow with 104 and 54 new deaths, respectively.
For details :
PM dedicates two future-ready Ayurveda institutions to the nation on Ayurveda Day
The Prime Minister, Shri Narendra Modi dedicated two future-ready Ayurveda institutions to the nation on the 5th Ayurveda Day today via video conferencing. These are the Institute of Teaching & Research in Ayurveda (ITRA), Jamnagar and the National Institute of Ayurveda (NIA), Jaipur. Both the Institutes are premier institutions of Ayurveda in the country. The former has been conferred the status of an Institution of National Importance (INI) by an Act of the Parliament, and the latter is an Institution Deemed to be University by the University Grants Commission. The Ministry of AYUSH, since 2016, has been observing ‘Ayurveda Day’ every year on the occasion of Dhanwantari Jayanti (Dhanteras).Union Minister of State (Independent Charge) Shri Shripad Naik, Chief Minister of Gujarat Shri Vijay Rupani, Chief Minister of Rajasthan Shri Ashok Gehlot, Governor of Rajasthan Shri Kalraj Mishra, Governor of Gujarat Acharya Devvrat, were present on the occasion andDirector General of World Health Dr TedrosAdhanom Ghebreyesus gave a video message on the occasion and praised the Prime Minister’s commitment to the universal coverage under Ayushman Bharat and evidence-based promotion of traditional medicines to achieve health related objectives. The Prime Minister thanked WHO and the DG for choosing India for the Global Centre of Traditional medicineThe Prime Minister said today, on one hand, India is testing vaccines, on the other, it is also increasing international cooperation on Ayurvedic research to fight COVID.
For details :
Text of PM’s address at the inauguration of two future-ready Ayurveda institutions at Jamnagar and Jaipur
For details :
PM addresses 17th ASEAN India Summit
Prime Minister Shri Narendra Modi today participated in the 17thASEAN-India Summit at the invitation of H.E. Nguyen Xuan Phuc, Prime Minister of Vietnam, the current Chair of ASEAN.The Summit, which saw the participation of all ten ASEAN Member States, was conducted in virtual format.Speaking at the Summit, Prime Minister underlined the centrality of ASEAN in India's Act East Policy. He noted that a cohesive, responsive and prosperous ASEAN is central to India's Indo-Pacific Vision and contributes to Security And Growth for All in the Region (SAGAR). On COVID-19, the Prime Minister highlighted India's response and broader support to the international community, and welcomed ASEAN's initiatives to fight the pandemic. Prime Minister announced a contribution of US$ 1 million to the COVID-19 ASEAN Response Fund.The Prime Minister also underscored the importance of greater physical and digital connectivity between ASEAN and India and reiterated India's offer of US$ 1 billion Line of Credit to support ASEAN connectivity. On trade and investment, he underlined the importance of diversification and resilience of supply chains for post-COVID economic recovery.
For details :
Aatmanirbhar Bharat Package is a continuation of the Government's effort to help all sections of the society: PM
The Prime Minister Shri Narendra Modi has said that yesterday's Aatmanirbhar Bharat package is a continuation of the government's effort to help all sections of the society. In a tweet Shri Narendra Modi said "Aatmanirbhar Bharat Package continues our efforts to help all sections of society. These initiatives will help in creating jobs, alleviate stressed sectors, ensure liquidity, boost manufacturing, energise real-estate sector & support farmers. "
For details:
PM unveils statue of Swami Vivekananda at JNU Campus, Ideology should never be put before national interest: PM
Prime Minister Shri Narendra Modi unveiled a statue of Swami Vivekananda in JNU Campus, New Delhi yesterday through video conferencing.Addressing the JNU students and the youth of the country, the Prime Minister expressed his views on harms of prioritizing ideology over national interest. He said this is one thing that has done great harm to the democratic system of our country. “Because my ideology says this, so in matters of national interest, I will think in the same framework, I will work on the same parameter, this is wrong”, said Shri Modi. It is natural to be proud of one’s ideology still, on the subjects of national interest, our ideology should be seen standing with the nation not against it, he stressed.The Prime Minister put forward the framework of the reform agenda of his government before the students. He added the idea of ​​AtmaNirbhar Bharat has become the collective consciousness of more than 130 crore Indians, has become part of our aspirations. Continuing about the Reforms in India, the Prime Minister urged JNU students to ponder on how the notion of Good Reforms as bad politics changed to good reforms as good politics
For details :
Text of PM’s address during unveiling of statue of Swami Vivekananda at Jawaharlal Nehru University campus, New Delhi
For details :
High Level Committee under Chairmanship of Union Home Minister approves Rs. 4,381.88 crore of additional Central assistance to six States
The High Level Committee (HLC) under the Chairmanship of the Union Home Minister, Shri Amit Shah, has approved additional Central assistance under the National Disaster Response Fund (NDRF) to six States, which were affected by cyclone/ floods/ landslides during this year. HLC has approved additional Central assistance of Rs 4,381.88 crore to six States from the National Disaster Response Fund (NDRF). For cyclone ‘Amphan’, Rs 2,707.77 crore has been approved for West Bengal and Rs.128.23 crore for Odisha. For cyclone ‘Nisarga’ Rs 268.59 crore has been approved for Maharashtra. For floods and landslides during the South-West monsoon, Rs.577.84 crore has been approved for Karnataka, Rs 611.61 crore for Madhya Pradesh, and Rs 87.84 crore for Sikkim. In addition, during the financial year 2020-21, till date, the CentralGovernment has released Rs 15,524.43 crore to 28 States from the SDRF.
For details :
Finance Minister announces measures on AatmaNirbhar Bharat 3.0
Union Minister for Finance & Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman has announced 12 key measures, as part of Government of India’s stimulus to the economy, under AatmaNirbhar Bharat 3.0. The net stimulus announced yesterday amounts to ₹ 2.65 Lakh crore. While addressing the Press Conference yesterday ,SmtSitharaman also informed that the total stimulus announced by the Government and Reserve Bank of India till date, to help the nation tide over the COVID-19 pandemic, works out to ₹ 29.87 lakh crore, which is 15% of national GDP. Out of this, stimulus worth 9% of GDP has been provided by the government.₹900 Crore is being provided to Department of Biotechnology for Research and Development of Indian COVID Vaccine.
For details :
Scientific Social Responsibility to create new interface between science and society: DST Secretary
Secretary, Department of Science and Technology (DST), Professor Ashutosh Sharma, highlighted that a policy on Scientific Social Responsibility (SSR) would be in place in the next few months to create new interfaces between science and society, at a webinar organised on the occasion of World Science Day. “Connecting science to society can make S&T one of the strongest pillars for peace and development. Communication of science to society at large is a major challenge. Science needs to reach the masses so that it can be used as a major tool for peace and development,” he pointed out at the webinar on World Science Day for Peace and Development organised jointly by DST and UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization). .
For details :
Last date for filing applications under Sabka Vishwas (Legacy Dispute Resolution) Scheme extended to 31st December, 2020 for UT of Jammu & Kashmir and UT of Ladakh
In a major decision to help the trade and industry in the newly formed Union Territory (UT) of Jammu & Kashmir and UT of Ladakh, the Central Government has decided to extend the period for availing the Sabka Vishwas (Legacy Dispute Resolution) (SVLDR) Scheme (SVLDRS), 2019 to 31st December, 2020 for eligible taxpayers from these UTs. This decision would come as a major relief to taxpayers of Jammu & Kashmir and Ladakh who faced genuine difficulties in availing the Scheme during the original period of operation. The extension gives these taxpayers a fresh opportunity to settle their past tax disputes. This decision to extend the period for availing the Scheme for the taxpayers of the UT of Jammu & Kashmir and UT of Ladakh would provide them a level playing field with the thousands of other taxpayers across the country who took the advantage of the Scheme. The detailed guidelines shall be issued shortly.
For details :
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• Assam: In Assam, 202 cases detected out of 24,350 tests conducted today, with positivity rate of 0.83%, 771 patients discharged. Total cases- 209835, recovered- 97.25%, active cases- 2.29%.
• Mizoram: Mizoram reports 25 new cases of COVID-19.
• Nagaland: With 37 new cases, Nagaland's COVID-19 total reaches 9,615. Active cases comes down to just 786 cases.
• Sikkim: 25 new cases take Sikkim’s COVID caseload to 4,368.
• Kerala: Amidst fears that the ensuing civic body polls may trigger another Covid-19 wave in Kerala, State Health Minister K.K. Shylaja has said that the candidates, political activists and the public should be cautious while campaigning for the elections. She pointed out that even though the daily number of cases is coming down, there are high chances of spread in many places. Only a maximum of five people, including the candidate should go for house visits during the campaign. No handshakes to be made and under no circumstances the masks should be lowered. The Minister also urged to include messages in their campaign materials that voters should adhere to Covid appropriate behavior. Meanwhile the test positivity rate dropped below 10% after the state touched 77,183 active cases on Thursday. The current Covid death toll in the state stands at 1797.
• Tamil Nadu: Chief Minister Edappadi K Palaniswami flagged off ambulances with Rs 24 crore equipment; CM flagged off a total of nine 108 ambulances as a token of launching as many vehicles, from the Secretariat.
• Karnataka: Health and Medical Education Minister Dr.K. Sudhakar said that new improved Primary Health Care Centres will be set up in the state with the help of World Bank which will be functioning 24*7; necessary policy changes will be made to implement the project. High Court of Karnataka on Friday allowed to burn green crackers during Deepavali. Karnataka Government has decided to reopen all the medical, dental, AYUSH, paramedical, nursing and pharmacy colleges affiliated to RGUHS from 1st December adhering to Covid guidelines.
• Andhra Pradesh: State has issued orders revising the rates being charged for Covid-19 tests in private laboratories approved by NABL and ICMR. The lab managements have been instructed to charge only Rs 800 for the samples sent by the government. The government has made it clear in its orders that up to Rs 1,000 can be charged for incoming samples. Meanwhile, 1728 positive cases were reported on Thursday bringing the total number of cases to 8,49,705. A total of 8,22,011 covid affected patients have been discharged after treatment. So far 8 9,40,488 people have undergone corona diagnostic tests. There are currently 20,857 active cases in the state. The number of fatalities climbed to 6837 with the addition of 9 more yesterday.
• Telangana: 997 new cases, 1222 recoveries & 04 deaths reported in the last 24 hours; 169 cases reported from GHMC. Total cases: 2,55,663; Active cases: 17,094; Deaths: 1397; Discharges: 2,37,172.
• Maharashtra: The state government has requested the railways to allow teachers and school staff to travel by local trains. The move comes days after the Maharashtra education department made 50% attendance mandatory for teachers and non-teaching staff in schools. Mumbai’s local trains may be thrown open to all commuters about a fortnight after Diwali festival, if there isn’t a significant spike in Covid-19 cases. Officials of the Brihanmumbai Municipal Corporation (BMC) said that daily Covid-19 cases will be closely monitored for two weeks following which a final call on resuming local trains will be taken.
• Gujarat: Gujarat recorded 1,120 new cases during the last 24 hours. Recovery rate has improved to 91.29 percent. Ahmedavad Municipal Corporation has appealed to the citizens not to go for a free Coronavirus test unnecessarily. AMC said that only those in need should go for the Coronavirus test. It is found that a lot of citizens are queuing up at AMC facilities for free Coronavirus tests only for curiosity. AMC has also started using indelible ink in order to identify those who have already undergone Coronavirus tests. Meanwhile,
• Rajasthan: Rajasthan reported 13 more COVID-19 fatalities on Thursday, taking the death toll to 2,032 as 2,176 new cases pushed the state''s infection tally to 2,19,327. According to a Health department bulletin, 17,352 patients are currently undergoing treatment in the state, and the number of recoveries stands at 1,99,943. In Jaipur, the death toll from the coronavirus infection stands at 391, followed by 199 in Jodhpur, 151 in Ajmer, 149 in Bikaner, 116 in Kota, 97 in Bharatpur and 78 in Pali. Among the new cases reported in the state, 475 are in Jaipur, 366 in Jodhpur, 258 in Bikaner, 131 in Ajmer, 111 in Alwar, 95 in Kota and 71 each in Sikar and Udaipur, besides those reported in other districts of the state.
• Madhya Pradesh: The five-day Diwali festival started on a dull note under the shadow of COVID-19 on Thursday in Chitrakoot - a holy place in Madhya Pradesh closely associated with Lord Ram. Devotees in small numbers turned up at the banks of the Madakani river in Chitrakoot to do deep daan (offering of lighted lamps) on Dhanteras evening to mark the start of the five-day-long festival. In contrast, the place saw visits by more than 35 lakh devotees during the festival of lights last year, most of them coming on the day of Laxmi Pujan.
• Chhattisgarh: Multiplexes and cinema halls have been allowed to reopen with 50 per cent of their seating capacity in areas outside containment zones in Chhattisgarh's Raipur. Raipur is the latest addition to the list of districts where screening of films has been allowed by the state government. Screening of films is expected to start by Saturday, the Diwali day, or Sunday in Raipur.