Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address during unveiling of statue of Swami Vivekananda at Jawaharlal Nehru University campus, New Delhi
12 NOV 2020 9:05PM by PIB Delhi
At the outset, I will request all the youths to raise a slogan, you also say with me – I will say, Swami Vivekananda – you say, long live, long live.
Long live, long live Swami Vivekananda. Long live, long live Swami Vivekananda.
The country’s Education Minister Dr. Ramesh Pokhriyal Nishank ji, JNU Vice-Chancellor Professor Jagadesh Kumar ji, Pro Vice-Chancellor Professor R. P. Singh ji, Dr. Manoj Kumar ji, a JNU alumnus who gave shape to this event today, sculptor Shri Naresh Kumawat ji, faculty members from different places and all my young friends taking part in this function in a large number. I congratulate the JNU administration, all the teachers and students on this important occasion.
Friends,
Swami Vivekananda would say – “The secret behind faith in a statue is that you develop ‘vision of divinity’ from it.” I wish that this statue of Swamiji in JNU inspires everyone and fills them with energy. May this statue give that courage which Swami Vivekananda wanted to see in every person! This statue should teach compassion which is the mainstay of Swamiji's philosophy.
May this statue teach us the profound dedication towards the nation, the intense love for our country, which is the paramount message of Swamiji's life. May this statue inspire the country for the vision of oneness, which has been the inspiration of Swamiji’s thinking. May this statue inspire the country to move ahead with the vision of youth-led development, which has been the expectation of Swamiji. May this statue inspire us to realize Swamiji’s dream of a strong-prosperous India.
Friends,
It is not just a statue, but it symbolizes the height of the idea on which a hermit introduced India to the whole world. He had the profound knowledge of Vedanta. He had a vision. He knew what India could offer to the world. He spread India’s message of universal brotherhood in the world. He put forward the cultural splendor, ideas and traditions of India before the world in a glorious manner.
Can you imagine what did Swamiji spoke at the University of Michigan in America when there was disappointment and frustration all around and we were burdened in slavery? And he said it at the beginning of the last century. What did he say? The hermit of India made a declaration and also showcased the philosophy at the University of Michigan.
He said – This century belongs to you. These are his words at the beginning of the last century – “This century belongs to you, but the 21st century will certainly belong to India.” His words in the last century have proved prophetic. This is our responsibility to prove his words right in this century.
This statue is embodiment of the same self-confidence and spirit of Indians. This statue represents that philosophy which had awakened India which was forgetting its capability and identity due to the long period of slavery and had infused a new consciousness.
Friends,
Today, the country is moving ahead with the goal and resolve of a self-reliant India. Today, the idea of self-reliant India has become a part of the collective consciousness and aspirations of over 130 crore Indians. When we talk of self-reliant India, the goal is not only limited to physical or material self-reliance. The meaning of self-reliance is very comprehensive, its scope is very broad; it has depth as well as the pinnacle. A self-reliant nation is formed only when it becomes self-reliant in resources as well as in thinking and cultures.
Once somebody asked Swamiji abroad, why you don’t wear a dress in which you look gentleman. The reply of Swamiji underscores the depth of India's self-confidence and values. Swamiji replied to that gentleman earnestly that a tailor makes a gentleman in your culture, but in our culture, it is the character which judges the gentleman. This campus and youths like you develop the thought and culture of self-reliance.
Friends,
The youth of the country is the brand ambassador of Brand India across the world. Our youths represent the culture and traditions of India. Therefore, the expectation from you is not only to feel pride in the thousands of years of the ancient identity of India, but also to forge India’s new identity in the 21st century. To remember and tell what we have given to the world in the past enhances our self-confidence. We have to work for the future on the basis of this self-confidence. It is our collective responsibility to innovate what India would contribute to the world in the 21st century.
Friends,
Our young friends, who are an important link to the policy and planning of the country, must have a question regarding the meaning of self-reliance. Should it rest with oneself? We will get the answer to this also in the views of Swami Vivekananda. Once someone asked Swamiji whether the saint should not embrace all the countries instead of his own country? On this, Swamiji instinctively replied that how could the person, who can’t give affection and support to his mother, worry about the mothers of others? Therefore, our self-reliance is for the welfare of the entire humanity and we are showing this. The world has benefited whenever India’s strength has increased. The concept of India’s self-reliance encapsulates the welfare of the entire world.
Friends,
The unprecedented reforms being undertaken in every sector today are being done in a spirit of self-sufficiency. The people of the country have supported these reforms through vote also. All of you seriously analyse India's social and political system in JNU. Who knows better than you what used to be said about reforms in India? Is it not true that the good reforms were considered bad politics in India? So, how could good reforms become good politics?
You all at JNU should research this. On the basis of experience, I will definitely put one aspect before you. The resolve behind the number of reforms that are being made in the system today is to make India better in all respects. Intentions and integrity are sacred with reforms happening today. A safety net is being created before undertaking reforms today. The biggest premise of this safety net is trust. For example, let’s talk about pro-farmer reforms. For decades, the farmer was only a subject of political debate. There were barely any steps for his interests.
In the last 5-6 years, we have developed a safety net for farmers, like better infrastructure for irrigation, investment in modernization of mandis (markets), availability of urea, soil health cards, better seeds, crop insurance scheme, one-and-a-half time increase in MSP of the cost of the produce, E-Nam for online market or the direct assistance under the Prime Minister Samman Nidhi scheme. In the last few years, the MSP has been increased several times and record purchases were made from the farmers. We took forward the agro-reforms only after a safety net was woven around farmers and increase in their trust.
Earlier, we worked on the requirements of the farmers, and now work is being done to meet the aspirations of the farmers. Now farmers are getting more options in the market than traditional means. When there are more options, it increases competition among buyers and which is going to benefit the farmers. Reforms have now also cleared the way for farmers to become exporters directly through Farmers' Producers Organisations, i.e., FPOs.
Friends,
The same approach is being adopted in the case of reforms in the interest of the poor as well as farmers. For a long time, the poor were kept in slogans only. The fact was that no attempt was made to connect the poor of the country with the system. The poor were the most neglected, most unconnected and most financially excluded persons earlier. Now the poor are getting the facilities, like their own pucca house, toilet, electricity, gas, clean drinking water, digital banking, affordable mobile connectivity and a faster internet connection, as available to other citizens. This is the safety net woven around the poor, which is necessary for the flight of his aspirations.
Friends,
One more reform is the National Education Policy which directly affects the campuses of the country like JNU. The core values of the new National Education Policy are to create a young India with confidence, conviction and character. This was the vision of Swamiji. He wanted education in India to be self-reliant in all its forms.
Why should the youth not get the confidence at the beginning of school life which he gets after two-and-a-half decades of life? Why should the young energy be tied to bookish knowledge, to the shackles of streams, to mark sheet, degree, or diploma? The maximum focus of the new National Education Policy is on this. Inclusion is at the core of the new NEP. The spirit of this NEP is that language is just a medium and not a measure of knowledge. It has been ensured that the poorest of the poor, the daughters of the country, get the right to better education according to their needs and their convenience.
Friends,
Deciding on reforms is not enough in itself. What is more important is how we implement them in our lives. The meaningful change in our education system will also come fast with the new National Education Policy only when we, all of you will make sincere efforts. It is the highest responsibility of our teacher and intellectual class, in particular. Friends, there is a very popular spot in this JNU campus. Which spot is that? Sabarmati Dhaba? Is it not? And how many accounts of students are continuing there? I have heard that you go to this dhaba after your classes and debate and exchange ideas over tea and paranthas. If the stomach is full, then one enjoys debate also. To date, your hunger for ideas, debate and discussion used to be satiated in Sabarmati Dhaba. Now you have another place in the shadow of this statue of Swamiji.
Friends,
If there is one thing that has inflicted huge damage on our country’s democratic set-up, that is giving more importance to an ideology over national interest. Because my ideology says this, and I will think about the interest of the country with that thought is not the right approach. Friends, this is wrong. Everyone takes pride in his ideology. This is natural. But, still our ideology in matters of national interest should reflect with the nation and not against the nation.
Look at the history of the country. In the past, whenever the country has faced a tough time, people from varying ideologies have come together in the interest of the nation. During the freedom struggle, people from diverse thoughts came together under the leadership of Mahatma Gandhi. They had struggled together for the country.
It was not that any person had to shed his ideology under Bapu’s leadership. Such were the circumstances that everybody gave preference to a common cause. Even during the Emergency, the country saw a similar unity. I was fortunate to be part of that movement. I have seen everything from my eyes, experienced it and I am a direct witness.
There were former leaders and activists of the Congress, activists of RSS and Jana Sangh, socialists and communists. There were many from JNU who struggled together against Emergency. Nobody had to compromise on his ideology against this struggle. There was only one aim – national interest. And this aim was paramount. Therefore, friends, when there is the question of national integrity or interest, the country’s interest is harmed if decisions are burdened by ideology.
Yes, I agree that to compromise on ideology for opportunism or selfishness is as wrong. In this information age, such opportunism does not succeed, and we are witness to it. We have to stay away from opportunism, but keep alive a healthy debate in a democracy.
Friends, the hostels here are named after rivers such as Ganga, Sabarmati, Godavari, Tapti, Kaveri, Narmada, Jhelum, Sutlej, etc. Like these rivers, you come here from diverse parts of the country and with diverse thoughts. This sharing of new ideas has to continue to flow; it should not be dried up. Our country is a great land where the seeds of different intellectual ideas have germinated, developed and thrived. Strengthening this tradition is especially important for youth like you. Due to this tradition, India is the most vibrant democracy in the world.
I want the youth of our country should not accept anything which is status quo. This should not happen that if somebody is saying something, it should be accepted. You reason, argue, debate, have a healthy discussion, brainstorm, communicate, and then arrive at an outcome.
Swami Vivekanandaji never accepted the status quo. And yes, one thing that I want to emphasise is on humour. This is a very great lubricating force. Keep alive the spirit of humour within you. Sometimes, I see many young people who are burdened so much as if the burden of the whole world is on their heads. Many a time, we forget humour during our campus life, studies and campus politics. Therefore, we have to preserve it and not let go of the sense of humour.
Young friends, student life is a great opportunity to identify oneself. Self-realization is an important step in life. I would like you to use it to the fullest. May the statue of Swamiji at the JNU campus continue to inspire every youth coming here for nation-building, national love and national awakening. With this wish, many many best wishes to all of you!
May you all succeed and be healthy. Celebrate the upcoming festivals. Your family should also have the satisfaction that you too are working with the same Diwali spirit here. With this expectation, my best wishes to all of you.
Many many thanks!

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
জাৱহরলাল নেবরু য়ুনিভর্সিতী, নই দিল্লীগী কেম্পস্তা স্বীমী বিবেকানন্দগী মীতম মায়খুম হাংদোকপদা পি.এম.না পীখিবা ৱারোল
12 NOV 2020 9:05PM by PIB Imphal
ঐনা হৌরকপদা নহারোল পুম্নমক্তা খোল্লাও অমখক লাওনবা হায়জরি, অদোম ঐগা শোয়দনা লাওবীয়ু – ঐ স্বীমী বিবেকানন্দ হায়জরক্কে – অদোম্না খুম্বীয়ু, অমর ওইরসনু।
স্বামী বিবেকানন্দ - অমর ওইরসনু, অমর ওইরসনু। স্বামী বিবেকানন্দ - অমর ওইরসনু, অমর ওইরসনু।
লৈবাক অসিগী মহৈ-মশিংগী মন্ত্রী, দা. রমেশ পোখরিয়াল নিশঙ্কজী, জে.এন.য়ু.গী ভাইস চাঞ্চেলর প্রোফেসর জগদীশ কুমারজী, প্রো ভাইস চাঞ্ছেলর প্রোফেসর আর.পি. সিংহজী, ঙসিগী থৌরম অসিবু মায় পাকহনবীরিবা জে.এন.য়ু.গী হান্নগী মহৈরোই দা মনোজ কুমারজী, মীতম শাবা শ্রী নরেশ কুমাৱৎজী, তোঙান তোঙানবা মফমদগী লেংবীরকপা ফেকল্তী মেম্বরশিং অমসুং মশিং য়ামনা থৌরম অসিদা শরুক য়াবীরিবা ঐগী নহা ওইরিবা মরূপ পুম্নমক। ঐনা জে.এন.য়ু. এদমিনিস্ত্রেসন, ওজা অমসুং মহৈরোই পুম্নমক্কী মফমদা মসি মরুওইরবা থৌরম অসিদা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।
মরূপশা,
স্বামী বিবেকানন্দনা হায়বীরম্মি – ‘মীতমদা থাজবা থম্বগী অরোনবা অমদি মসিনি মদুদি মসিনা অমরোমদা ‘ভিজন ওফ দিভাইনিতী’ দিবেলপ তৌই।’ ঐনা নীংজরি মদুদি জে.এন.য়ু.দা খিল্লিবা স্বামীজিগী মীতম অসিনা পুম্নমক্তা ইথিন পীনবীরসনু, থৌনা হাপ্পীরসনু। মীতম অসিনা, স্বামীজীনা মীপুম খুদিংমক্তা উবা পামখিবা থৌনা অদু পীনবীবা ওইরসনু, পাঙ্গল হাপ্পীরসনু। মীতম অসিনা স্বাজীগী ৱাংঙুলোনগী মরুওইবা য়ুম্ফম ওইরিবা, মীনুংশিগী ৱাখল তম্বীবা ওইরসনু, কম্পেসন তম্বীবা ওইরসনু
মীতম অসিনা ঐখোয়দা লৈবাক অসিগীদমক্তা মপুং ফানা কৎথোকপা তম্বীবা, নুংশিবা তম্বীবা, স্বামীজীগী পুন্সিগী খ্বাইদগী অথোইবা পাউজেল ওইরিবা, ইন্তেন্স লব ফোর আৱর কন্ত্রী, তম্বীবা ওইরসনু। মীতম অসিনা লৈবাক অসিবু, স্বামীজীগী ৱাখল্লোনগী ইথিল পোক্নফম ওইরিবা ভিজন ওফ ৱান্নেসগীদমক্তা ইথিল পীনবীবা ওইরসনু। মীতম অসিনা স্বামীজীনা নীংজরম্বা লৈবাক অসিবু য়ুথ-লেদ দিবেলপমেন্তগী মিৎয়েংগা লোইননা মাংদা চখৎনবা ইথিল পীনবীবা ওইরসনু। মীতম অসিনা স্বামীজীগী অচেৎপা চাউখৎপা ভারতকী মঙলান অদু মঙফাওনহন্নবা ইথিল পীনবীবা ওইরসনু।
মসি শুপ্নগী মীতম অমখক্তা নত্তে মসি অদুগুম্বা ৱাখল্লোন অদুগী মতিক্নি মদুগী মতেংনা সন্যাসী অমনা মালেম অপুনবদা ভারতপু শক তাকখি। মহাক্কী মফমদা বেদন্তাতগী লোইনাইদ্রবা লৌশিং য়াওখি। মহাক্কী মফমদা ভিজন অমা লোইনখি। ভারতনা মালেমদা করি পীবা ঙমগনি হায়বসি মহাক্না খঙখি। ভারতকী নাৎকী লনবু, ৱাখল্লোনবু, চৎনবীশিংবু মহাক্না মালেমগী মাংদা পুথোকখি। চাউথোক্নবা মওংদা থমখি।
অদোম্না খনবীবা য়াই মদুদি মাইকৈ মরিদা নীংঙমদবনা লাঙ্গোই চল্লবা মতম, খোইরাংনরবা মতম, মীনাই নাইথাংগী পোৎলুম্না ঐখোয়গী ননখিবা মতম অদুদা স্বামীজীনা অমেরিকাগী মিশিগত য়ুনিভর্সিতীদা হায়খি মদুদি, অমসুং মসি হৌখিবা চহি চাগী হৌরকপদা হায়খিবনি। মহাকনা করি হায়খি? মিশিগত য়ুনিভর্সিতীদা ভারতকী সন্যাসী অমনা লাওসু লাওথোকখি, ৱাংঙুলোনসু উৎখি।
মহাক্না হায়খি – চহি চা অসি অদোমগীনি। হায়বদি হৌখিবা চহি চা হৌরকপদা মহাক্কী ৱাহৈ ওইখি – ‘চহি চা অসি অদোমগীনি, অদুবু ২১শুবা চহি চাদি শোইদনা ভারতকী ওইগনি।’ হৌখিবা চহি চাদা হায়খিবা মাগী ৱাহৈ অদু অচুম্বা ওইরে, চহি চা অসিদা মহাক্কী ৱাহৈ অদু চুমহনবগী থবক অসি পুম্নমক্কী থৌদাংনি।
মরূপশা,
ঙসি লৈবাক অসি আত্মনির্ভর ভারতকী পান্দম অমসুং ৱাশক্কা লোইননা মাংদা চখৎলি। ঙসি আত্মনির্ভর ভারতকী ৱাখল অসি 130দগী হেনবা ভারত মচাশিংগী কল্লেক্তিব কন্সিয়সনেসকী, ঐখোয়গী এস্পিরেসন্সগী শরুক অমা ওইখ্রে। ঐখোয়না আত্মনির্ভর ভারতকী মতাংদা পল্লকপদা পান্দম অদু শুপ্নগী ফিজিক্স নত্ত্রগা মেতরিয়েল সেল্ফ রিলাইন্স খক্তদা লোইবা নত্তে। আত্মনির্ভরগী ৱাহন্থোকসু পাক চাউই, কোনশিল্লিবা অসু চাউই, মসিদা য়াম্নসু লুথরি, মসিগী অৱাংবসু লৈরি। আত্মনির্ভর লৈবাক অসি রিসোর্সশিংগা লোইননা ৱাখল্লোন অমসুং চৎনবীদসু আত্মনির্ভ ওইহনগদবনি।
মীরমদা কনানো অমনা অমুকখক স্বামীজীদা হংখি মদুদি, অদোম্না জেন্তলমেন ওইনসু উগদবা অদুগুম্বা ফিজেৎ করিগী শেৎত্রিবনো? মদুদা স্বীজীনা পীখিবা পাউখুম অদু, ভারতকী মশানা মশাবু থাজবা, ভারতকী মগুনগী অরুবা অদু উবা ফংখি। য়াম্না নোল্লুকপগা লোইননা মীশক অদুদা স্বামীজীনা পাউখুম পীখি মদুদি – অদোমগী কলচরদা ত্রেলন জেন্তলমেন অমা ওইহল্লি, অদুবু ঐখোয়গী কলচরদদি জেন্তলমেন অদু কেরেক্তরনা লেপ্পি। আত্মনির্ভর ৱাখল্লোন অমসুং লোনচৎশিং অদু কেম্পস অসিনা শেমগৎলি, অদোমগুম্বা নহাশিংনা শেমগৎলি।
মরূপশা,
মরূপশা,
লৈবাক অসিগী নহারোল মালেম অপুনবদা ব্রান্দ ইন্দিয়াগী ব্রান্দ এম্বেসেদর ওইরে। ঐখোয়গী নহারোল ভারতকী কলচর অমসুং ত্রেদিসন্সগী মীহুৎ ওইরি। অদোমদা থাজবা থম্লিবা অসি শুপ্নগী চহি লিশিং কয়াদগী চৎনদুনা লাক্লিবা ভারতকী শক্তাক্তা চাউথোকচবা পোকপা অদু খক্তা নত্তে, ২১শুবা চহি চাদা ভারতকী অনৌবা শক্তাক শেম্বদসুনি।
মরূপশা,
ঙসি সেক্তর খুদিংমক্তা পায়খৎলিবা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা রিফোর্ম অসি আত্মনির্ভরতাগী ৱাখল্লোন্দা পায়খৎলিবনি। লৈবাক অসিগী মীয়াম্না ভোৎ পীদুনা রিফোর্মশিং অসিবু শৌগৎলি। অদোম পুম্নমক্তি জে.এন.য়ু.দা ভারতকী খুন্নাইগী অমসুং রাজনীতিগী থৌরাংশিং য়াম্না কুপনা নৈনরিবনি। অদোমদগী হেন্না মসি কনানা খঙবা ঙমগনি মদুদি ভারত্তা রিফোর্মশিংগী মতাংদা করি ৱারী শানবগে হায়বসে। ভারত্তা গুদ রিফোর্ম্স অসি বেদ পোলিতিক্স ওইনা লৌনরমদবরা? অদু ওইরবদি গুদ রিফোর্ম্স অসি গুদ পোলিতিক্স করম্না ওইখ্রিবনো?
মসিগী মতাংদা অদোম জে.এন.য়ু.গী মরূপশিংনা শোয়দনা রিসর্স তৌবীয়ু। অদুবু খঙলু-উরুবশিংগী মতুং ইন্না ঙসি অদোমগী মাংদা ৱাফম অমা ঐ থমজগে। ঙসি সিস্তেমদা তৌরিবা রিফোর্ম খুদিংমক, মদুগী মরুমদা ভারতপু মখল খুদিংমক্তা হেন্না ফবা ওইহন্নবা ৱাশক য়াওরি। ঙসি তৌরিবা রিফোর্মশিংগা লোইননা পান্দম অমসুং পুকচেল অদু তরু তরুবনি। ঙসি রিফোর্ম তৌরিবশিং অসি, মসিগী মমাংদা ঙাক-শেলগী চুঙ্গোয় অমা হান্ননা শেম্লি। চুঙ্গোয় অসিগী খ্বাইদগী চাউবা য়ুম্ফমদি – থাজবনি। হৌজিক প্রো-ফার্মর রিফোর্মগী মতাংদা ওইরো, লৌমীশিংনা চহি তরাগী খুজিং কয়াদগী শুপ্নগী রাজনীতিগী ওইবা ৱারী-ৱাতাইগী হিরমদা ওইদুনা লাক্লি, মসিগী কান্ননবগীদমক থবক্তি অমত্তা তৌবীরমদে।
হৌখিবা চহি ৫-৬ অসিদা ঐখোয়না লৌমীশিংগীদমক্তা ঙাক-শেলগী খুৎলাই অমা পুথোক্লে। ইথৈ-লৌখোংগী ইনফ্রাস্ত্রকচর নীংথিজনা লৈনবা, কৈথেলশিং নৌথোকহনবদা ইনভেস্ত তৌনবা, য়ুরিয়া ফংহন্নবা, সোইল হেল্থ কার্দশিং লৈনবা, হেন্না ফবা মরু লৈনবা, ফিসল বীমা লৈনবা, অচংবা মমলগী সরুক অম-মখাই এম.এস.পি. ওইনবা, ওনলাইন মার্কেৎকী থৌরাং ই-নাম লৈনবা, অমসুং পি.এম. সম্মান নিধিদগী হকথেংননবা মতেং ফংনবা। হৌখিবা চহিশিংদা এম.এস.পি.বু কয়ারক হন্না হনগৎহনখ্রে অমসুং লৌমীশিংদগী রিকোর্দ লৈনা লৈবগী থবকসু তৌখ্রে। লৌমীশিংগী অকোইবদা ঙাক-শেলগী চুঙ্গোই অসি লৈখিবগা, মখোয়দা থাদবা পোকখিবগা এগ্রো রিফোর্মশিংসু ঐখোয়না মাংদা পুখৎলি।
অহানবদা লৌমীশিংগী অনীংবা অপামবদা থবক তৌখি অমসুং হৌজিক লৌমীশিংগী অনীংবা অপামবা অদু থুংহন্নবা থবক তৌরি। হৌজিক লৌমীশিংনা থাইনগী পাম্বৈদগী হেন্না অপাম্বা কৈথেলদা ফংলি। অপাম্বা হেন্না ফংলগদি, লৈবা-য়োনবদা কম্পিতিসনসু হেনগৎলকই, মসিগী কান্নবা অসি লৌমীশিংনা হখথেংননা ফংগদৌরি।
মরূপশা,
ঐখোয়গী অসিদা মতম কুইনদগী লাইরবা অসি শুপ্নগী স্লোগান খক্তদা হাপ্পা ওইখিদে। অদুবু লৈবাক অসিগী লাইরববু কৈদৌনুংদসু সিস্তেমগা পুনশিন্ননবা খক হোৎনখিদে। খ্বাইদগী য়াম্না নেগলেক্ত তৌখিবা অদু, লাইরবশিংনি। খ্বাইদগী য়াম্না অনকনেক্তেদ অদু, লাইরবশিংনি। খ্বাইদগী য়াম্না ফাইনান্সিএল এক্সক্লুদেদ অদু, লাইরবশিংনি। হৌজিক লাইরবশিংগী পক্কাগী য়ুম, তোয়লেৎ, ইলেক্ত্রিক, গ্যাস, থক্নবা অফবা ঈশিং, দিজিতেল বেংকিং, অহোংবা মোবাইল কনেক্তিবিতী অমসুং খোংজেল য়াংবা ইন্তর্নেত কনেক্সনগী খুদোংচাবাফংলি। মখোয়সি লাইরবগী অকোইবদা য়ুংলিবা ঙাক-শেলগী চুঙ্গোই অদুনি, মদু মখোয়গী অনীংবা-অপাম্বা অদুনা মনীং তম্না পাইজনবগীদমক মথৌ তাই।
মরূপশা,
অতোপ্পা রিফোর্ম অমা, মদু অদোমগী জে.এন.য়ু.গুম্বা লৈবাক অসিগী কেম্পসশিংদগী পোক্লকই, মদু অনৌবা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীনি। মসিগী অনৌবা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীগী কোর ভেল্যুশিং অসিনা কনফিদেন্স, কনভিক্সন অমসুং কেরেক্তরনা থল্লবা নহা ওইরিবা ভারত শেমগদৌরিবনি। মসি স্বামীজীগীসু ভিজন ওইরম্মি। মহাক্না পামখি মদুদি ভারত্তা মহৈ-মশিং অসি মশানা মশাবু থাজবা পীবা ওইহনগদবনি, মসিবু মখল খুদিংমক্তা আত্মনির্ভর ওইহনগদবনি।
পুন্সিগী চহি তরাগী খুজিং অনি অহুমগী মতুংদা নহা ওইরিবা মরুপশিংনা ফংলকপা থৌনা অদু স্কুল তম্লিঙৈগী পুন্সি হৌরকপদা কৈদৌনা ফংখিদ্রিবনো? লাইরিক্তগী ফংবা লৌশিং ফাওবদমক, ত্রীমশিংগী অথিংবদমক, মার্ক শীৎ, দিগ্রী, দিপ্লোমা ফাওবদমক নহা ওইরিবা ইনর্জীবু পুন্সিন্দুনা করিগী থম্লিবনো? অনৌবা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীগী ফোকস অসি ৱাফম অসিদা হেন্না থম্লি। ইনক্লুজন, অনৌবা এন.ই.পি.দা য়াওরি।
মরূপশা,
রিফোর্মশিংগী ৱারেপ লৌবা খক্তনা মতিক চাবা ওইদ্রি। মদুবু মতৌ করম্না ঐখোয়গী পুন্সিদা পুরক্কনি হায়বসি য়াম্না মরুওইবা ওইরি। অনৌবা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীদগী ঐখোয়গী মহৈ-মশিংগী থৌরাংদা কান্নবা অহোংবসু ঐখোয়গী খোংলোই পুম্নমক্না থমোই শেংনা হোৎনরবা মতম অদুদা খোংজেল য়াংনা পুরক্কনি। মরুওইনা ঐখোয়গী ওজাগী কাংবুগী, খঙ-হৈরবা কাংবুগী চাউনা থৌদাং লৈ। মরূপশা, জে.এন.য়ু.গী কেম্পস্তা য়াম্না মমিং চৎপা মফম অমা লৈ। মদু করম্বা মফমনো? সবরমতী ধাবা নত্ত্রা? অমসুং মদুদা একাউন্ত কয়াম্না হাংদোকপগে? ঐনা তাবদি অদোম্না ক্লাস লোইরবা মতুংদা ধাবা অসিদা চৎতুনা তল-চাগা লোইননা দিবেৎসু তৌনৈ, আইদিয়াশিং এক্সচেঞ্জ তৌনৈ। পুক থল্লবদি দিবেত্তসু নুংঙাইবা ফাওই। ঙসি ফাওবগী অদোমগী আইদিয়াশিংগী, দিবেৎকী, দিসকসনগী অরাম খৌরাংবা সাবরমতী ধাবাদা কোক্লম্বা অদু অদোমগীদমক্তা স্বীমীজীগী মীতম অসিগী মরুমদা মফম অমগা অমুক ফংলে।
মরূপশা,
ঐখোয়গী দিমোক্রেসীগী থৌরাং অসিবু য়াম্না চাউনা অকাইবা পীরিবা করিগুম্বা ৱাফম অমা হায়রগদি- মদু লৈবাক্কী কান্নবদগী হেন্না ইশাগী ৱাখল্লোন্দা মরুওইবা ওইনা লৌবা অসিনি। মরমদি ঐগী ৱাখল্লোন্না মসি হায়রি, মরম অসিনা লৈবাক্কী কান্নবগী মতাংদসু ঐনা ৱাখল্লোন অসিদা খনগনি, মসিগী অকোইবগী মনুং অসিদা থবক তৌগনি হায়বসি, অরানবনি। ঙসি পুম্নমক্না মশাগী ৱাখল্লোন্দা চাউথোকচরি। মসি মশানসু তাবনি। অদুম ওইনমক, ঐখোয়গী ৱাখল্লোন অদু লৈবাক্কী কান্নবগী মতাংদা, লৈবাক অসিগা লোইননা উগদবনি, লৈবাক অসিগী মায়োক্তা নত্তে।
অদোম লৈবাক অসিগী পুৱারীদা য়েংবীয়ু, লৈবাক অসিদা অৱাবা মতম হেক হেক লাকপা মতমদা, ৱাখল্লোন খুদিংমক, ৱাখল্লোন খুদিংমক্কী মীয়াম্না লৈবাক্কী কান্ননবগীদমক অমত্তা ওইনা পুনশিল্লি। নীং তম্বগী লানফমদা মহাত্মা গান্ধীগী লুচিং মখাদা ৱাখল্লোন খুদিংমক্কী মীয়াম্না অমত্তা ওইনা লাকখি। মখোয়না লৈবাক্কীদমক্তা অমত্তা ওইনা লান্থেংনখি।
বাপুগী লুচিং মখাদা কনাগুম্বা মীশক অমনা মাগী ৱাখল্লোন থাদোকখি হায়বগী ৱাফম নত্তে। মতম অদুদা অসিগুম্বা ফিঙম ওইখি মদুনা মরম ওইদুনা পুম্নমক্না লৈবাক্কীদমক্তা কমন কোজদা মরুওইবা ওইনা লৌনখি। ইমর্জেন্সীবু নীংশিংবীয়ু, ইমর্জেন্সীগী মতমদসু অমত্তা ওইনা পুনশিনকি। অমসুং ঐহাক খোংজং অদুগী শরুক অমা ওইজবগী খুদোংচাবা ফংখি, ঐনা পুম্নমক ইশামক্না উজখি, খঙজখি, খুদিংমক্কী ঐ শাখিনি।
ইমর্জেন্সীগী মায়োক্তা অদুগুম্বা আন্দোলন অদুদা কংগ্রেসকী হান্নগী লুচিংবশিং অমসুং থৌমীশিংসু য়াওখি। আর.এস.এস.কী স্বয়ংসেবক অমসুং জনসংঘগী মীওইসু য়াওখি। সমাজৱাদীগী মীওইসু য়াওখি। কম্যুনিস্তসু য়াওখি। জে.এন.য়ু.গা মরী লৈনবা মীওই কয়ানা ইমর্জেন্সীগী মায়োক্তা খোংজং চংশিনখি। অমত্তা ওইবা অসিদা, লানফম অসিদসু কনা অমত্তনা মখোয়গী ৱাখল্লোনগা য়াশিন্নবা অমত্তা তৌখিদে। পান্দম অদু অমত্তা ওইখি, লৈবাক্কী কান্নবা। মরম অসিনা মরূপশা, লৈবাক অসিগী অপুনবা অমত্তা ওইবগী ৱাফম লাকপদা অদোমগী ৱাখল্লোনগী পোৎলুম মখাদা লৈদুনা ৱারেপ লৌরবদি, লৈবাক্কী অমাংবতমক ওই।
মরূপশা,
আইদিয়া শিয়রিং তৌবা, অনৌবা ৱাখল্লোনগী ইচেল অসুম্মক শন্দোকহনগদবনি। ঐখোয়গী লৈবাক অসি তোঙান তোঙানবা খঙ-হৈরবা ৱাখল্লোন কয়াগী অনৌবা ময়োন চোংদুনতা লৈবা লমদম্নি অমসুং মপালসু শাৎলি। চৎনবী অসিবু মপাঙ্গল কলহনবা অসি নহাশিংগী মথৌ তাবনি।
নহা ওইরিবা মরূপশা, মহৈরোইগী পুন্সি অসি ইশাবু শকখঙজনবা খ্বাইদগী অথোইবা মতম অমনি। ইশাবু শকখঙজবা অসি পুন্সিদা খ্বাইদগী মথৌ তাবা অমসু ওইরিবনি। মসিবু অদুক্কী মতিক শিজিন্নবীয়ু। জে.এন.য়ু কেম্পস্তা খিল্লিবা স্বামীজীগী মীতম অসি লৈবাক শেমগৎপা, লৈবাক্কী মীনুংশি অমসুং লৈবাক অসিবু মিৎকপ থোকহন্নবীগদমক মফম অসিদা লাকপা নহা পুম্নমক্তা ইথিল পীনবীবা ওইরসনু। ৱাফম অসিগা লোইননা অদোম পুম্নমকপু হন্না হন্না য়াইফ-মঙ্গল পীজরি।
পুম্নমক মায় পাকপা ওইবীয়ু, হকচাং ফনা লৈবীয়ু। লাক্কদৌরিবা নুমিৎশিংদা কুম্মৈশিং চাউনা পাংথোকপীয়ু। অদোমগী মফম অসিদা লৈরিবা মরী-মতাশিংসু অদোম্না দিৱালীগী মতম অসিদা হরাও তয়াম্না থবক তৌবা অদু উরগা অপেনবা ওইরসনু। মসিগা লোইননা ঐগী মায়কৈদগী অদোম পুম্নমক্তা হন্না হন্না য়াইফ-মঙ্গল পীজরি।
হন্না হন্না থাগৎচরি!