Ministry of Finance
Finance Minister announces measures on AatmaNirbhar Bharat 3.0
A new Scheme “Aatmanirbhar Bharat Rozgar Yojana” launched
Emergency Credit Line Guarantee Scheme for MSMEs, businesses, MUDRA borrowers and individuals extended till March 31, 2021 and additional credit up to 20%
Production Linked Incentive worth ₹ 1.46 Lakh crore offered to 10 champion sectors
₹18,000 Crore Additional outlay for PM Awaas Yojana – Urban
Relaxationof Earnest Deposit Money & Performance Security on Government Tenders
Increase in differential between circle rate and agreement value to 20% providing Income Tax relief for Developers & Home Buyers
₹6,000 crore equity investment in debt platform of National Investment and Infrastructure Fund (NIIF)
₹65,000 Crore for subsidized fertilizers provided to support agriculture
Additional outlay of ₹10,000 Crore has been provided for PM Garib Kalyan Rozgar Yojana
₹3,000 crore boost to be given for project exports through assistance given by India to developing countries
₹10,200 crore additional budget stimulus will be provided for capital and industrial expenditure
₹900 crore is being provided for Research and Development of Indian COVID Vaccine
12 NOV 2020 6:05PM by PIB Delhi
Union Minister for Finance & Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman has announced 12 key measures, as part of Government of India’s stimulus to the economy, under AatmaNirbhar Bharat 3.0. The net stimulus announced today amounts to ₹ 2.65 Lakh crore. While addressing the Press Conference here today , SmtSitharaman also informed that the total stimulus announced by the Government and Reserve Bank of India till date, to help the nation tide over the COVID-19 pandemic, works out to ₹ 29.87 lakh crore, which is 15% of national GDP. Out of this, stimulus worth 9% of GDP has been provided by the government.
The following are the 12 keyannouncements under AatmaNirbhar Bharat 3.0-
1) AatmaNirbhar Bharat Rozgar Yojana
A new scheme to incentivize job creation during COVID-19 recovery has been launched. If EPFO-registered establishments take in new employees without EPFO registration or those who lost jobs earlier, the Yojana will benefit these employees.
Beneficiaries / New Employees under the scheme would be:
- any new employee joining employment in EPFO registered establishments on monthly wages less than Rs.15,000
- EPF members drawing monthly wage of less than Rs.15,000 who made exit from employment during COVID Pandemic from 01.03.2020 to 30.09.2020 and is employed on or after 01.10.2020.
Central Govt. will provide subsidy for two years in respect of new eligible employees engaged on or after 01.10.2020 at following scale:
- Establishments employing up to 1000 employees: Employee’s contributions (12% of Wages) & Employer’s contributions (12% of wages) totalling 24% of wages
- Establishments employing more than 1000 employees: Only Employee’s EPF contributions (12% of EPF wages)
The scheme will be effective from October 1, 2020 and operational till 30th June 2021. Certain other eligibility criteria would have to be met, and Central Government will provide subsidy for two years in respect of new eligible employees.
2)Emergency Credit Line Guarantee Schemefor MSMEs, businesses, MUDRA borrowers and individuals (loans for business purposes), has been extended till March 31, 2021.
A Credit guarantee support scheme ECLGS 2.0 is being launched for Healthcare sector and 26 stressed sectors with credit outstanding of above Rs. 50 crore and up to ₹ 500 Croreas on 29.2.2020stressed due to COVID-19, among other criteria. Entities will get additional credit up to 20% of outstanding credit with a tenor of five years, including 1 year moratorium on principal repayment. This scheme will be available till 31.3.2021.
3) Production Linked Incentive worth ₹ 1.46 Lakh Crore to 10 champion sectors.
10 more Champion Sectors will be covered under the Production Linked Incentives Scheme to help boost competitiveness of domestic manufacturing. This will give a big boost to economy, investment, exports and job creation. A total amount of nearly 1.5 Lakh Crore has been earmarked across sectors, for next five years. The ten sectors are - Advance Cell Chemistry Battery, Electronic/Technology Products, Automobiles & Auto Components, Pharmaceuticals Drugs, Telecom & Networking Products, Textile Products, Food Products, High Efficiency Solar PV Modules, White Goods (ACs & LED), and Specialty Steel.
4) ₹ 18,000 Crore Additional outlay of for PM Awaas Yojana - Urban
A sum of Rs 18000 cr is being provided for PMAY- Urban over and above Rs. 8000 Crore already allocated this year. This will help ground 12 Lakh houses and complete 18 Lakh houses, create additional 78 Lakh jobs and improve production and sale of steel and cement, resulting in multiplier effect on economy.
5) Support for Construction & Infrastructure – Relaxation of Earnest Deposit Money & Performance Security on Government Tenders
To provide ease of doing business and relief to contractors whose money otherwise remains locked up, performance security on contracts has been reduced from 5-10% to 3%.It will also extend to ongoing contracts and Public Sector Enterprises. EMDfor tenders will be replaced by Bid Security Declaration. The relaxations in the General Financial Rules will be in force till December 31, 2021.
6) Income Tax relief for Developers & Home Buyers
Differential between circle rate and agreement value in real estate income tax under Section 43 CA of IT Act has been increased from 10% to 20%. This is for primary sale of residential units up to ₹ 2 Crore (from date of announcement of this scheme, till June 30 2021).Consequential Relief up to 20% shall also be allowed to buyers of these units under section 56(2)(x) of IT Act for the said period.The Income Tax relief provides incentive to middle class to buy homes.
7) Platform for Infra Debt Financing
Government will make ₹6,000 Crore equity investment in debt platform of National Investment and Infrastructure Fund (NIIF), which will help NIIF provide a debt of ₹ 1.1 Lakh Crore for infrastructure projects by 2025.
8) Support for Agriculture: ₹65,000 Crore for subsidized fertilizers
As fertilizer consumption is going up significantly, ₹65,000 Crore is being provided to ensure increased supply of fertilizers to farmers to enable timely availability of fertilisers in the upcoming crop season.
9) Boost for Rural Employment:
Additional outlay of ₹10,000 Crore is being provided for PM Garib Kalyan Rozgar Yojana to provide rural employment. This will help accelerate rural economy.
10) Boost for Project Exports
₹3,000 Crore boost is being providedto EXIM Bank for promoting project exports under Indian Development and Economic Assistance Scheme (IDEAS Scheme). This will help EXIM Bank facilitate Lines of Credit development assistance activities and promote exports from India.
11) Capital and Industrial Stimulus
₹10,200 Crore additional budget stimulus is being provided for capital and industrial expenditure on domestic defence equipment, industrial infrastructure and green energy.
12) R&D grant for COVID Vaccine
₹900 Crore is being provided to Department of Biotechnology for Research and Development of Indian COVID Vaccine.

শেল-থুম মন্ত্রালয়
অত্মনির্ভর ভারত ৩.০গী মিজরশিং শেল থুমগী মন্ত্রীনা লাওথোকখ্রে
অনৌবা স্কিম “অত্ম নির্ভার রোজগার য়োজনা” লোঞ্চ তৌখ্রে
এম.এস.এম.ই.শিং, ব্যুজিনেসশিং, মুদ্রা বোরোৱরশিং অমসুং ইন্দিভিজুয়েলশিংগীদমক ইমর্জেন্সী ক্রেদিৎ লাইন ২০২১গী মার্চ ৩১ ফাওবা শাংদোকখ্রে অমসুং ২০% য়ৌনা অহেনবা ক্রেদিৎ হাপখ্রে
চেমপিয়ন সেক্তর ১০দা লুপা তোকি লাখ ১.৪৬কী প্রদক্সন লিঙ্ক ইন্সেন্তিবকী শেনফম পীখ্রে
পি.এম.অৱাস য়োজনা– আর্বানগীদমক লুপা কোতি ১৮,০০০গী অহেনবা শেনফম কাইথখ্রে
সরকারগী তেন্দরশিংদা আর্নেস্ত দিপোজিৎ মনী অমসুং পর্ফোমেন্স সেক্যুরিতী রেলেক্সেসন তৌবা
দিভেলপরশিং অমসুং হোম বাইয়রশিংগীদমক ইনকম তেক্স রিলিফ ফংহল্লিবা সর্কল রেৎ অমসুং এগ্রিমেন্তগী মরক্তা লৈরিবা দিফরেন্সিয়েল ২০% য়ৌনা হেঙ্গৎহনবা
নেস্নেল ইনভেস্তমেন্ত অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর ফন্দ(এ.আই.আই.এফ.)গী দেবত প্লেতফোর্মদা লুপা কোতি ৬,০০০কী ইক্যুইতী ইনভেস্তমেন্ত
এগ্রিকলচর সপোর্ত তৌনবা সবসিদাইজ ফর্তিলাইজরশিংগীদমক লুপা কোতি ৬৫,০০০ কাইথখ্রে
পি.এম. গরিব কল্য়ান রোজগর য়োজনগীদমক লুপা কোতি ১০,০০০গী অহেনবা শেনফম পীরি
চাওখৎলক্লিবা লৈবাকশিংদা ইন্দিয়ন দিভেলপমেন্ত অমসুং ইকোনোমিক এসিস্তেন্স স্কিম(আই.দি.ই
12 NOV 2020 6:05PM by PIB Imphal
অত্মনির্ভর ভারত ৩.০গী মখাদা ইকোনোমী অসিদা ভারতকী স্তিমুলস হায়বা অসিদা সরকার অসিগী শরুক অমা ওইনা মরু ওইবা মিজর ১২ ফাইনান্স অমসুং কোর্পোরেত এফিয়র্সকী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রীমতি নির্মলা সিথারমননা লাওথোকখ্রে৷ ঙসি লাওথোকখিবা অপুনবা স্তিমুলস অদু লুপ কোতি লাখ ২.৬৫গীনি৷ মফম অসিদা পাংথোকখিবা প্রেস কনফ্রেন্সতা ৱা ঙাংলদুনা শ্রীমতি সিথারমননা অসুম্না ফোংদোকখ্রে, কোবিদ-১৯ লাইনা-লাইচৎ অসিদা লৈবাক অসি মতেং পাংন্নবা ঙসি ফাওবদা সরকার অসিনা অমসুং রিজর্ব বেঙ্ক ওফ ইন্দিয়ানা লাওথোকখিবা অপুনবা স্তিমুলস অদু লুপা কোতি লাখ ২৯.৮৭নি, মসি নেস্নেল জি.দি.পি.গী ১৫% ওই৷ মসিগী মনুংজা জি.দি.পি.গী ৯% ওইবা স্তিমুলস্তি সরকার অসিনা পীখিবনি৷
মখাগী অসি অত্ম নির্ভার ভারত ৩.০গী মখাদা লৈবা মরু ওইবা এনাউন্সমেন্তশিংনি-
১) অত্ম নির্ভার ভারত রোজগর য়োজনা
কোবিদ-১৯ রিকোভরিগী মতমদা থবক ফংহন্নবা অনৌবা স্কিম অমা লোঞ্চ তৌখ্রে৷ ই.পি.এপ.ও. রেজিস্ত্রেসন য়াওদনা ই.পি.এফ.ও.-রেজিস্তর ইস্তাব্লিসমেন্তশিংনা থবক লৌশিল্লবা নত্রগা মমাংদা থবক তোকখ্রবা তারবদি, য়োজনা অসিনা হায়রিবা এমপ্লোইয়ীশিং অদু কান্নবা পীরগনি৷
স্কিম অসিগী মখাদা লৈরিবা বেনিফিস্যিরিশিং/অনৌবা এমপ্লোইয়ীশিং অদু মখাগী অসি ওইগনি:
- থাগী তোলোপ লুপা ১৫,০০০দগী হেন্না তানা ফংদুনা ই.পি.এফ.ও. রেজিস্তর তৌরবা এস্তাব্লিসমেন্তশিংদা নৌনা থবক চংলকপা এমপ্লোইয়ী অমা হেক্তা ওইবা য়াই৷
- কোবিদ লাইনা-লাইচৎ অসিগী ০১.০৩.২০২০দগী ৩০.০৯.২০২০ ফাওবগী মনুংদা থবক্তগী তোকখ্রবশিং অমসুং ০১.১০.২০২০ নুমিৎ অসিদা অমসুং মতুং তারকপদা থবক তৌরিবা থাগী তোলোপ ১৫,০০০দগী হেন্না তানা ফংলিবা ই.পি.এফ.মেম্বরশিং
০১.১০.২০২০ নুমিৎ অসিদা অমসুং মতুং তারকপদা নৌনা খল্লবা এমপ্লোইয়ীশিং অদুগী য়েংলগা মখাগী স্কেল অসিদা চহী অনিগী ওইনা সবসিদী কেন্দ্র সরকারনা ফংহল্লগনি:
- এমপ্লোইয়ী ১০০০ য়ৌনা থবক পীরিবা ইন্সাব্লিসমেন্তশিং: এমপ্লোইয়ীগী কনত্রিব্যুসনশিং(তোলোপ্কী ১২%) অমসুং এমপ্লোইয়রগী কনত্রিব্যুসনশিং(তোলোপ্কী ১২%) পুন্না তোলোপ্কী ২৪%
- এমপ্লোইয়ী ১০০০ হেন্না থবক পীরিবা ইন্সাব্লিসমেন্তশিং: এমপ্লোইয়ীগী ই.পি.এফ. কনত্রিব্যুসনশিং(ই.পি.এফ. তোলোপ্কী ১২% খক্তমক)
স্কিম অসি ২০২০গী ওক্তোবরগী তাং ১দগী ইফেক্তিব ওইরগনি অমসুং ২০২১গী জুন ৩০ ফাওবা ওপরেস্নেল তৌরগনি৷ অতোপ্পা অখন্নবা ইলিজিবিলিতী ক্রাইতরিয়া থেংনরগনি অমসুং নৌনা চংলক্লিবা এণপ্লোইয়ীশিংগী য়েংলগা চহী অনিগী ওইনা কেন্দ্র সরকার অসিনা সবসিদী পীরগনি৷
২) এম.এস.এম.ই.শিং, ব্যুজিনেসশিং, মুদ্রা বোরোৱরশিং অমসুং ইন্দিভিজুয়েলশিংগীদমক(ব্যুজিনেস্কী মরমদা পীবা লোনশিং) ইমর্জেন্সী ক্রেদিৎ লাইন গরেন্তী স্কিম ২০২১গী মার্চ ৩১ ফাওবা শাংদোকখ্রে৷
হেল্থকেয়র সেক্তরগীদমক ক্রেদিৎ গরেন্তী সপোর্ত স্কিম ই.সি.এল.জি.এস. ২.০ অমা লোঞ্চ তৌগদৌরি৷ এন্তিতীশিংনা প্রিন্সিপাল রিপেমেন্তদা চহী ১গী মোরাতোরিয়ম য়াওনা চহী মঙাগী তেনর অমগা লোইননা অউতস্তেন্দিং ক্রেদিৎকী ২০% য়ৌনা অহেনবা ক্রেদিৎ ফংলগনি৷ মসিগী স্কিম অসি ৩১.৩.২০২১ ফাওবা ফংলগনি৷
৩) চেমপিয়ন সেক্তর ১০দা লুপা কোতি লাখ ১.৪৬কী প্রদক্সন লিঙ্ক ইন্সেন্তিব
দোমেস্তিক মেনুফেকচরিংদা লৈরিবা অহেনবা তান্নবা অসিদা হেন্না মতেং পাংন্নবা প্রদক্সন লিঙ্ক স্কিমগী মখাদা অহেনবা চেমপিয়ন সেক্তর ১০ মনুং চল্লগনি৷ মসিনা ইকোনোমী, ইনভেস্তমেন্ত, এক্সপোর্তশিং অমসুং থবক ফংহনবদা চাওনা মতেং পাংলগনি৷ মথংগী চহী মঙা অসিগীদমক তোঙান তোঙানবা সেক্তরশিং অসিদা লুপা কোতি লাখ ১.৫রোমগী অপুনবা শেনফম অমা কাইথখ্রে৷ সেক্তর তরা অদুদি- এদভান্স সেল ক্রেমিস্ত্রী বেত্তরী, ইলেক্ত্রোনিক/তেক্নোলোজী প্রদক্তশিং, ওতোমোবাইল অমসুং ওতো কমপোনেন্তশিং, ফার্মক্যুতিকেল দ্রগশিং, তেলিকোম অমসুং নেতৱর্কিং প্রদক্তশিং, ফুদ প্রদক্তশিং, হাই ইফিসিয়েন্সী সোলর পি.ভি. মোদ্যুলশিং, হ্বাইত গুদস(এ.সি.শিং অমসুং এল.ই.দি.) অমসুং স্পিসিয়েতী স্তিল৷
৪) পি.এম. অৱাস য়োজনা- আর্বানগীদমক লুপা কোতি ১৮,০০০গী অহেনবা শেনফম কাইথখ্রে
চহী অসিদা পি.এম.এ.ৱাই.-আর্বানগীদমক লুপা কোতি ৮০০০হেন্না মাংজৌননা কাইথখ্রবা মতুং অসিদা লুপা কোতি ১৮০০০গী শেনফম কাইথরগনি৷ মসিনা য়ুম লাখ ১৮ লোইশিনবদা, মীওই লাখ ৭৮হেন্না থবক ফংহনবদা অমসুং স্তিল অমসুং সিমেন্ত পুথোকপা অমসুং য়েনবা অসিদা মতেং পাংদুনা ইকোনোমী ওসি হেন্না ফগৎহল্লগনি৷
৫) কন্সত্রক্সন অমসুং ইফ্রাস্ত্রকচরগী সপোর্ত – সরকারগী তেন্দরশিংদা আর্নেস্ত দিপোজিৎ মনী অমসুং পর্ফোমেন্স সেক্যুরিতী রেলেক্সেসন তৌবা
কন্ত্রেতরশিংনা ব্যুজিনেস তৌবদা লাইননবা অমসুং শাফনবা কন্ত্রেকশিংদা লৈরিবা পর্ফোমেন্স সেক্যুরিতী অদু ৫-১০%দগী ৩%দা হন্থরকখ্রে৷ মসি হৌজিক লৈরিবা কন্ত্রেকশিং অমসুং পব্লিক সেক্তর এন্তরপ্রাইজেসশিংদসু লৈরগনি৷ তেন্দরশিংগী ই.এম.দি. অদু বিদ সেক্যুরিতী দিক্লারেসননা মহুৎ শিল্লগনি৷ জেনেরেল ফাইনান্সিয়েল রুলশিং অসিদা রেলেক্সেসন থম্বা অসি ২০২১গী দিসেম্বর ৩১ ফাওবা চৎনরগনি৷
৬) দিভেলপরশিং অমসুং হোম বাইয়রশিংগীদমক ইনকম তেক্স কমথোকপা
রিয়েল স্তেত ইনকম তেক্সতা আই.তি.এক্তকী সেক্সন ৪৩ সি.এ.গী মখাদা সর্কল রেত অমসুং এগ্রিমেন্ত অনিগী মরক্তা লৈরিবা দিফরেন্সিয়েল অদু ১০% ২০%দা হেঙ্গৎলকখ্রে৷ মসি রেসিদেন্তেল য়ুনিৎশিং লুপা কোতি ২ ফাওবা য়োন্নবনি
(স্কিম অসি হৌদোরকপা নুমিৎ অদুদগী ২০২১গী জুন ২০২১গী জুন ৩০ ফাওবা)৷ হায়রিবা মতম অসিগীদমক আই.তি. এক্তকী সেক্সন ৫৬(২)(x) গী মখাদা হায়রিবা য়ুনিৎশিং অসি লৈরিবা মীওইশিংদা ২০% রিলিফ ফংলগনি৷ য়ুমশিং লৈননবা মিদল ক্লাসশিংদা ইনকম তেক্স রিলিফ অসিনা ইন্সেন্তিবশিং ফংহল্লি৷
৭) ইফ্রা দেবত ফাইনান্সিংগীদমক প্লেতফোর্ম
নেস্নেল ইনভেস্তমেন্ত অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর ফন্দ(এন.আই.আই.এফ.)গী দেবত প্লেতফোরমদা সরকার অসিনা লুপা কোতি ৬,০০০কী ইক্যুইতী ইনভেস্তমেন্ত লৌরগনি অমসুং মসিনা ২০২৫ ফাওবগী মনুংদা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিংগীদমক লুপা কোতি লাখ ১.১গী শেল থাদদুনা এন.আই.আই.এফ.পু মতেং পাংলগনি৷
৮)এগ্রিকল্চর সপোর্ত তৌবা: সবসিদাইজ ফর্তিলাইজরশিংগীদমক লুপা কোতি ৬৫,০০০
ফর্তিলাইজর শিজিন্নবা অসি কা হেন্না হেঙ্গৎলকপা অসিনা মরম ওইরগা লাক্কদৌরিবা ক্রোপ সিজন অসিদা লৌমীশিংদা মতম চানা হারগী সপ্লোই হেন্না ফংহন্নবা লুপা কোতি ৬৫,০০০ কাইথদৌরি৷
৯ খুঙ্গংগী লমদা হেন্না থবক ফংহন্নবা:
পি.এম. গরিব কল্য়ান রোজগর য়োজনগীদমক লুপা কোতি ১০,০০০গী অহেনবা শেনফম পীরি৷ মসিনা খুঙ্গংগী শেন-থুম হেন্না ফগৎহনবদা মতেং পাংলগনি৷
১০) প্রোজেক্ত এক্সপোর্তশিং হেন্না চাওখৎহনবা
ইন্দিয়ন দিভেলপমেন্ত অমসুং ইকোনোমিক এসিস্তেন্স স্কিম(আই.দি.ই.এ.এস.স্কিম)গী মখাদা প্রোজেক্ত এক্সপোর্তশিং য়োকখৎননবগীদমক ই.এক্স.আই.এম. বেঙ্কদা লুপা কোতি ৩০০০গী শেনফম পীখ্রে৷ মসিনা ক্রেদিৎ দিভেলপমেন্ত এসিস্তেন্ত এক্তিবিতীশিংগী লাইনশিং লাইহনবদা অমসুং ভারততগী এক্সপোর্ত তৌবা অসি হেন্না য়োকখৎতুনা ই.এক্স.আই.এম. বেঙ্কবু মতেং পাংলগনি
১১) কেপিতেল অমসুং ইন্দস্ত্রিয়েল স্তিমুলস
দোমেস্তিক দিফেন্স ইক্যুইপমেন্ত, ইন্দস্ত্রিয়েল ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং গ্রীন ইনর্জীদা কেপিতেল অমসুং ইন্দস্ত্রীয়েল এক্সপেন্দিচরগীদমক লুপা কোতি ১০,২০০গী অহেনবা বদজেৎ স্তিমুলস পীরগনি৷
১২) কোবিদ ভেক্সিনগীদমক আর. অমসুং দি.
ইন্দিয়ন কোবিদ ভেক্সিনগী রিসর্চ অমসুং দিভেলপমেন্তগীদমক বাইওতেক্নোলোজী দিপার্তমেন্তদা লুপা কোতি ৯০০ থাদরি৷