Ministry of Finance
Finance Minister announces measures on AatmaNirbhar Bharat 3.0
A new Scheme “Aatmanirbhar Bharat Rozgar Yojana” launched
Emergency Credit Line Guarantee Scheme for MSMEs, businesses, MUDRA borrowers and individuals extended till March 31, 2021 and additional credit up to 20%
Production Linked Incentive worth ₹ 1.46 Lakh crore offered to 10 champion sectors
₹18,000 Crore Additional outlay for PM Awaas Yojana – Urban
Relaxationof Earnest Deposit Money & Performance Security on Government Tenders
Increase in differential between circle rate and agreement value to 20% providing Income Tax relief for Developers & Home Buyers
₹6,000 crore equity investment in debt platform of National Investment and Infrastructure Fund (NIIF)
₹65,000 Crore for subsidized fertilizers provided to support agriculture
Additional outlay of ₹10,000 Crore has been provided for PM Garib Kalyan Rozgar Yojana
₹3,000 crore boost to be given for project exports through assistance given by India to developing countries
₹10,200 crore additional budget stimulus will be provided for capital and industrial expenditure
₹900 crore is being provided for Research and Development of Indian COVID Vaccine
12 NOV 2020 6:05PM by PIB Delhi
Union Minister for Finance & Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman has announced 12 key measures, as part of Government of India’s stimulus to the economy, under AatmaNirbhar Bharat 3.0. The net stimulus announced today amounts to ₹ 2.65 Lakh crore. While addressing the Press Conference here today , SmtSitharaman also informed that the total stimulus announced by the Government and Reserve Bank of India till date, to help the nation tide over the COVID-19 pandemic, works out to ₹ 29.87 lakh crore, which is 15% of national GDP. Out of this, stimulus worth 9% of GDP has been provided by the government.
The following are the 12 keyannouncements under AatmaNirbhar Bharat 3.0-
1) AatmaNirbhar Bharat Rozgar Yojana
A new scheme to incentivize job creation during COVID-19 recovery has been launched. If EPFO-registered establishments take in new employees without EPFO registration or those who lost jobs earlier, the Yojana will benefit these employees.
Beneficiaries / New Employees under the scheme would be:
- any new employee joining employment in EPFO registered establishments on monthly wages less than Rs.15,000
- EPF members drawing monthly wage of less than Rs.15,000 who made exit from employment during COVID Pandemic from 01.03.2020 to 30.09.2020 and is employed on or after 01.10.2020.
Central Govt. will provide subsidy for two years in respect of new eligible employees engaged on or after 01.10.2020 at following scale:
- Establishments employing up to 1000 employees: Employee’s contributions (12% of Wages) & Employer’s contributions (12% of wages) totalling 24% of wages
- Establishments employing more than 1000 employees: Only Employee’s EPF contributions (12% of EPF wages)
The scheme will be effective from October 1, 2020 and operational till 30th June 2021. Certain other eligibility criteria would have to be met, and Central Government will provide subsidy for two years in respect of new eligible employees.
2)Emergency Credit Line Guarantee Schemefor MSMEs, businesses, MUDRA borrowers and individuals (loans for business purposes), has been extended till March 31, 2021.
A Credit guarantee support scheme ECLGS 2.0 is being launched for Healthcare sector and 26 stressed sectors with credit outstanding of above Rs. 50 crore and up to ₹ 500 Croreas on 29.2.2020stressed due to COVID-19, among other criteria. Entities will get additional credit up to 20% of outstanding credit with a tenor of five years, including 1 year moratorium on principal repayment. This scheme will be available till 31.3.2021.
3) Production Linked Incentive worth ₹ 1.46 Lakh Crore to 10 champion sectors.
10 more Champion Sectors will be covered under the Production Linked Incentives Scheme to help boost competitiveness of domestic manufacturing. This will give a big boost to economy, investment, exports and job creation. A total amount of nearly 1.5 Lakh Crore has been earmarked across sectors, for next five years. The ten sectors are - Advance Cell Chemistry Battery, Electronic/Technology Products, Automobiles & Auto Components, Pharmaceuticals Drugs, Telecom & Networking Products, Textile Products, Food Products, High Efficiency Solar PV Modules, White Goods (ACs & LED), and Specialty Steel.
4) ₹ 18,000 Crore Additional outlay of for PM Awaas Yojana - Urban
A sum of Rs 18000 cr is being provided for PMAY- Urban over and above Rs. 8000 Crore already allocated this year. This will help ground 12 Lakh houses and complete 18 Lakh houses, create additional 78 Lakh jobs and improve production and sale of steel and cement, resulting in multiplier effect on economy.
5) Support for Construction & Infrastructure – Relaxation of Earnest Deposit Money & Performance Security on Government Tenders
To provide ease of doing business and relief to contractors whose money otherwise remains locked up, performance security on contracts has been reduced from 5-10% to 3%.It will also extend to ongoing contracts and Public Sector Enterprises. EMDfor tenders will be replaced by Bid Security Declaration. The relaxations in the General Financial Rules will be in force till December 31, 2021.
6) Income Tax relief for Developers & Home Buyers
Differential between circle rate and agreement value in real estate income tax under Section 43 CA of IT Act has been increased from 10% to 20%. This is for primary sale of residential units up to ₹ 2 Crore (from date of announcement of this scheme, till June 30 2021).Consequential Relief up to 20% shall also be allowed to buyers of these units under section 56(2)(x) of IT Act for the said period.The Income Tax relief provides incentive to middle class to buy homes.
7) Platform for Infra Debt Financing
Government will make ₹6,000 Crore equity investment in debt platform of National Investment and Infrastructure Fund (NIIF), which will help NIIF provide a debt of ₹ 1.1 Lakh Crore for infrastructure projects by 2025.
8) Support for Agriculture: ₹65,000 Crore for subsidized fertilizers
As fertilizer consumption is going up significantly, ₹65,000 Crore is being provided to ensure increased supply of fertilizers to farmers to enable timely availability of fertilisers in the upcoming crop season.
9) Boost for Rural Employment:
Additional outlay of ₹10,000 Crore is being provided for PM Garib Kalyan Rozgar Yojana to provide rural employment. This will help accelerate rural economy.
10) Boost for Project Exports
₹3,000 Crore boost is being providedto EXIM Bank for promoting project exports under Indian Development and Economic Assistance Scheme (IDEAS Scheme). This will help EXIM Bank facilitate Lines of Credit development assistance activities and promote exports from India.
11) Capital and Industrial Stimulus
₹10,200 Crore additional budget stimulus is being provided for capital and industrial expenditure on domestic defence equipment, industrial infrastructure and green energy.
12) R&D grant for COVID Vaccine
₹900 Crore is being provided to Department of Biotechnology for Research and Development of Indian COVID Vaccine.

ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ 3.0 ପାଇଁ ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବିଭିନ୍ନ ଆର୍ଥିକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପଦକ୍ଷେପ ଘୋଷଣା
• ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଏମ୍‌ଇ, ବ୍ୟବସାୟ, ମୁଦ୍ରା ଋଣକାରୀ ତଥା ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କ ପାଇଁ ଇସିଏଲ୍‌ଜି ସ୍କିମ୍‌ର ମିଆଦ 2021 ମାର୍ଚ୍ଚ 31 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବଢିଲା; ଏମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ 20 ଶତାଂଶ ଋଣ ଯୋଗାଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା
• ଚାମ୍ପିଅନ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ 1.46 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଉତ୍ପାଦନଭିତ୍ତିକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ (ପିଏଲ୍‌ଆଇ) ସୁବିଧା
• ସହରାଞ୍ଚଳ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା ନିମନ୍ତେ 18 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅତିରିକ୍ତ ବ୍ୟୟ ବରାଦ
• ସରକାରୀ ଟେଣ୍ଡରରେ ଅଗ୍ରୀମ ଓ କାର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ ନିରାପତ୍ତା ଜମା ନୀତି କୋହଳ
• ଗୃହକ୍ରେତା ଓ ଡେଭଲପରଙ୍କୁ ଆୟକର କ୍ଷେତ୍ରରେ ରିଆତି ଦେବା ପାଇଁ ସର୍କଲ ରେଟ ଏବଂ ଚୁକ୍ତିନାମା ମୂଲ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ବ୍ୟବଧାନକୁ 20% ବୃଦ୍ଧି କରାଗଲା
• ଜାତୀୟ ନିବେଶ ଓ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଣ୍ଠି (ଏନ୍‌ଆଇଆଇଏଫ୍‌)ର ଡେଟ୍‌ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ସରକାର 6 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଇକ୍ୟୁଟି ନିବେଶ କରିବେ
• କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସହାୟତା ପାଇଁ ସାର ଉପରେ 65 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ରିଆତି
• ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଯୋଜନା ନିମନ୍ତେ ଅତିରିକ୍ତ 10 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ବ୍ୟୟ ବରାଦ
• ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ ଏକ୍ସପୋର୍ଟ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ 3 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ
• ପୁଞ୍ଜି ଓ ଔଦ୍ୟୋଗିକ ବ୍ୟୟ ପାଇଁ ବଜେଟରେ ଅତିରିକ୍ତ 10,200 କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ବ୍ୟବସ୍ଥା
• ଭାରତୀୟ କୋଭିଡ୍‌ ଟିକାର ବିକାଶ ଓ ଗବେଷଣା ପାଇଁ 900 କୋଟି ଟଙ୍କା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ
12 NOV 2020 6:05PM by PIB Bhubaneswar
ଦେଶର ଅର୍ଥନୀତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ ଓ ଏହାର ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ 3.0 ଯୋଜନାରେ ଆଜି କେତେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି । କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥ ଓ କର୍ପୋରେଟ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରମତୀ ନିର୍ମଳା ସୀତରାମନ୍‌ଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆଜି ଏସଂପର୍କରେ 12ଟି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି । ଏଥିରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ 3.0 ପ୍ରୟାସରେ ମୋଟ 2.6 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି । ଆଜି ଏଠାରେ ଏକ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମଳିନୀରେ ଏ ବିଷୟରେ ଘୋଷଣା କରି ଶ୍ରୀମତୀ ସୀତାରାମନ୍‌ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସରକାର ଏବଂ ଭାରତୀୟ ରିଜର୍ଭ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯେଉଁ ସମସ୍ତ ପ୍ରୋତ୍ସାହନମୂଳକ ଆର୍ଥିକ ପଦକ୍ଷେପ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି ତାହାର ମୋଟ ପରିମାଣ 29.87 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା । ଏହି ଅର୍ଥ ଦେଶର ଜିଡିପିର 15 ଶତାଂଶ । ଏହି ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମଧ୍ୟରୁ ଜିଡିପିର 9 ଶତାଂଶ ପରିମାଣର ଅର୍ଥ କେବଳ ଭାରତ ସରକାର ଯୋଗାଇ ଦେଇଛନ୍ତି । କରୋନା ମହାମାରୀ ଯୋଗୁଁ ଦେଶର ଅର୍ଥନୀତି ଯେଉଁ ଦୁର୍ଦ୍ଦଶାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଛି ତାହାକୁ ଭରଣା କରି ଏହାକୁ ଆଗେଇ ନେବା ପାଇଁ ଏହି ପ୍ରୋତ୍ସାହନମୂଳକ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ 3.0 ଅଧୀନରେ ଘୋଷଣା ହୋଇଥିବା 12ଟି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ନିମ୍ନରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ସେଗୁଡିକ ହେଲା--
1) ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ରୋଜଗାର ଯୋଜନା
କରୋନା ମହାମାରୀ କାଳରେ କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ହୋଇଥିବା ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସୁଧାରିବା ପାଇଁ ଏକ ନୂଆ ସ୍କିମ୍‌ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ରୋଜଗାର ଯୋଜନା ନାମକ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯଦି କୌଣସି ଇପିଏଫ୍‌ଓ ପଞ୍ଜୀକୃତ ସଂସ୍ଥା ବା ଅନୁଷ୍ଠାନ ବିନା ଇପିଏଫ୍‌ଓ ପଞ୍ଜୀକରଣରେ କୌଣସି କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ଗ୍ରହଣ କରନ୍ତି କିମ୍ବା ମହାମାରୀ କାଳରେ ଯଦି କେହି କର୍ମଚାରୀ ସେମାନଙ୍କର ବୃତ୍ତି ହରାଇଥାନ୍ତି ସେମାନେ ଏହି ଯୋଜନାଦ୍ୱାରା ଉପକୃତ ହେବେ ।
ଏହି ଯୋଜନାର ହିତାଧିକାରୀ/ନୂଆ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନିମ୍ନଲିଖିତ ବିଷୟଗୁଡିକ ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ ହେବ ।
• କୌଣସି ନୂଆ କର୍ମଚାରୀ ଇପିଏଫ୍‌ଓ ପଞ୍ଜୀକୃତ ସଂସ୍ଥାରେ ମାସିକ 15 ହଜାର ଟଙ୍କାରୁ କମ୍‌ରେ ଯୋଗଦେଲେ ସେମାନେ ଏହାର ଲାଭ ପାଇବେ ।
• ଇପିଏଫ୍‌ଓ ସଦସ୍ୟ, ଯେଉଁମାନେ ମାସିକ 15 ହଜାର ଟଙ୍କାରୁ କମ୍‌ ବେତନ ପାଉଥିଲେ ଏବଂ କରୋନା ମହାମାରୀ କାଳରେ 2020 ମାର୍ଚ୍ଚ 1 ତାରିଖଠାରୁ ସେପ୍‌ଟେମ୍ବର 30 ତାରିଖ ମଧ୍ୟରେ ଯଦି ଚାକିରି ହରାଇଥିବେ ବା ଅକ୍‌ଟୋବର ପହିଲା କିମ୍ବା ତାପରେ ଯଦି ଚାକିରିରେ ଯୋଗଦେଇଥିବେ, ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହି ଯୋଜନା ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ ହେବ ।
• 2020 ଅକ୍‌ଟୋବର 1 କିମ୍ବା ତାପରେ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଯୋଗଦେଇଥିବା ଯୋଗ୍ୟ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର 2 ବର୍ଷ ପାଇଁ ସବ୍‌ସିଡି ଯୋଗାଇଦେବେ । ଏହି ସବ୍‌ସିଡି ରାଶି ନିମ୍ନମତେ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ ।
• ଏକ ହଜାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କର୍ମଚାରୀ ଥିବା ସଂସ୍ଥା- ଏସବୁ ସଂସ୍ଥାରେ ଇପିଏଫ୍‌ଓ ବାବଦ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ଅବଦାନ, ବେତନର 12 ଶତାଂଶ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତିଦାତାଙ୍କ ଅବଦାନ ବେତନର 12 ଶତାଂଶ ରହିବ । ଏପରି ଏହି ମୋଟ ଅବଦାନ ପରିମାଣ ବେତନର 24 ଶତାଂଶ ହେବ ।
• ଏକ ହଜାରରୁ ଅଧିକ କର୍ମଚାରୀ ଥିବା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ- ଏଭଳି ସଂସ୍ଥାରେ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କର ଇପିଏଫ୍‌ଓ ଅବଦାନ ବେତନର 12 ଶତାଂଶରେ ସୀମିତ ରହିବ ।
2020 ଅକ୍ଟୋବର ପହିଲାରୁ ଏହି ଯୋଜନା ପିଛିଲାଭାବେ ଲାଗୁ ହେବ ଏବଂ 2021 ଜୁନ୍‌ 30 ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହା ଚାଲିବ । ଏହାଛଡା ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଉ କେତେକ ଯୋଗ୍ୟତା ସର୍ତ୍ତକୁ ପୂରଣ କରାଯିବ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ନୂଆ ଯୋଗ୍ୟ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କୁ 2 ବର୍ଷ ପାଇଁ ଇପିଏଫ୍‌ଓ ଅଂଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସବ୍‌ସିଡି ଯୋଗାଇବେ ।
2) ଜରୁରୀକାଳୀନ ଋଣ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଯୋଜନା (ଇସିଏଲ୍‌ଜି)
ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଏମ୍‌ଇ, ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ବ୍ୟବସାୟ କାରବାର, ମୁଦ୍ରା ଋଣକାରୀ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ ପାଇଁ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଋଣ କରିଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଏହି ଇସିଏଲ୍‌ଜି ସ୍କିମର ମିଆଦକୁ 2021 ମାର୍ଚ୍ଚ 31 ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବଢାଇ ଦିଆଯାଇଛି ।
ଏହା ପୂର୍ବରୁ ଇସିଏଲ୍‌ଜି ସ୍କିମ୍‌ 2.0 ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଓ 26ଟି ଅତିଶୟ କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିଲା । 2020 ଫେବୃୟାରୀ 29 ସୁଦ୍ଧା ଯେଉଁମାନଙ୍କ ଋଣ ପରିମାଣ 50 କୋଟିରୁ 500 କୋଟି ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଥିଲା ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଥିଲା । କରୋନା ମହାମାରୀ ଯୋଗୁଁ ଏହିସବୁ ଉଦ୍ୟୋଗ କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ହୋଇଥିବାରୁ ସେମାନଙ୍କୁ ଋଣ ଯୋଗାଇ ଦେବା ପାଇଁ ସରକାର ଏହି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ସ୍କିମ୍‌‌ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କରିଥିଲେ । ଏବେ ସେ ସବୁ ସଂସ୍ଥା ନିଜ ବକେୟା ଋଣର ଅତିରିକ୍ତ 20 ଶତାଂଶ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅର୍ଥ ଋଣ ଆକାରରେ ପାଇପାରିବେ । ପାଞ୍ଚବର୍ଷ ଭିତରେ ଏହି ଋଣ ପରିଶୋଧ କରିବାକୁ ପଡିବ । ତେବେ ମୂଳଧନ ସୁଝିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଏକ ବର୍ଷର ରିଆତି ଦିଆଯାଇଛି । ଏହି ଯୋଜନା 2021 ମାର୍ଚ୍ଚ 31 ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଉପଲବ୍‌ଧ ।
3) 10ଟି ଚାମ୍ପିଅନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ 1.46 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଉତ୍ପାଦନଭିତ୍ତିକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ସୁବିଧା ଯୋଗାଣ
ଆଉ 10ଟି ଚାମ୍ପିଅନ ସେକ୍ଟରକୁ ଉତ୍ପାଦନଭିତ୍ତିକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି । ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ସହିତ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡିକୁ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ପାଇଁ ସକ୍ଷମ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଏହା ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ । ଏହାଦ୍ୱାରା ଦେଶର ଅର୍ଥନୀତି, ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ, ରପ୍ତାନୀ ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟିକୁ ବଳ ମିଳିବ । ଆସନ୍ତା 5 ବର୍ଷ ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ର ନିମନ୍ତେ 1.5 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅର୍ଥ ଏଥିପାଇଁ ବରାଦ କରାଯାଇଛି । ଯେଉଁ 10ଟି କ୍ଷେତ୍ର ଏହି ପିଏଲ୍‌ଆଇ ସ୍କିମର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହୋଇଛି ସେଗୁଡିକ ହେଲା- ଆଡଭାନ୍ସ ସେଲ୍‌ କେମିଷ୍ଟ୍ରି ବ୍ୟାଟେରୀ, ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ/ଟେକ୍ନୋଲଜି ସାମଗ୍ରୀ, ଅଟୋମୋବାଇଲ ଓ ଅଟୋ ଯନ୍ତ୍ରାଂଶ, ଫାର୍ମାସ୍ୟୁଟିକାଲ୍ସ ଡ୍ରଗ୍ସ, ଟେଲିକମ ଓ ନେଟୱାର୍କିଂ ପ୍ରଡକ୍ଟ, ବୟନ ସାମଗ୍ରୀ, ଖାଦ୍ୟ ପଦାର୍ଥ, ହାଇ-ଏଫିସିଏନ୍ସି ସୋଲାର ପିଭି ମଡ୍ୟୁଲ୍ସ, ଏସି ଓ ଏଲ୍‌ଇଡି ଭଳି ହ୍ୱାଇଟ ଗୁଡ୍ସ ଏବଂ ସ୍ପେଶାଲିଟିସ ଷ୍ଟିଲ୍ସ ।
4) ସହରାଞ୍ଚଳ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା ପାଇଁ 18 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅତିରିକ୍ତ ବ୍ୟୟ ବରାଦ
ସହରାଞ୍ଚଳ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା ନିମନ୍ତେ ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ 18 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅତିରିକ୍ତ ବ୍ୟୟ ବରାଦ କରାଯାଇଛି । ଏହା ପୂର୍ବରୁ ଏହି ଯୋଜନା ନିମନ୍ତେ 8 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟ ବରାଦ ହୋଇଥିଲା । ଏହା ଫଳରେ ଦେଶରେ ବିଭିନ୍ନ ସହରାଞ୍ଚଳରେ 12 ଲକ୍ଷ ନୂଆ ଘରର ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହେବା ସହିତ 18 ଲକ୍ଷ ଆବାସର ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଶେଷ ହେବ । ଏହା ଫଳରେ 78 ଲକ୍ଷ ଅତିରିକ୍ତ ନିଯୁକ୍ତି ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ । ଏହାଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟ ଉଭୟ ଇସ୍ପାତ ଓ ସିମେଣ୍ଟ ଭଳି ନିର୍ମାଣ ସାମଗ୍ରୀର ଉତ୍ପାଦନ ଓ ବିକ୍ରିବଟା ବଢିବ ଏବଂ ତାହାର ବହୁବିଧ ଅନୁକୂଳ ପ୍ରଭାବ ଅର୍ଥନୀତି ଉପରେ ପଡିବ ।
5) ନିର୍ମାଣ ଓ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ସହାୟତା: ସରକାରୀ ଟେଣ୍ଡର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଗ୍ରୀମ (ଇଏମ୍‌ଡି) ଓ ପ୍ରଦର୍ଶନ ନିରାପତ୍ତା ବାବଦ ଜମା ଅର୍ଥ ନୀତି କୋହଳ
କାମଧନ୍ଦା ଓ ବାଣିଜ୍ୟ ବ୍ୟବସାୟକୁ ସୁଗମ କରିବା ସହିତ ଠିକାଦାରମାନଙ୍କୁ ଚାପୁମକ୍ତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଏହି ଯୋଜନାରେ ସରକାର କେତେକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ସରକାରୀ ଟେଣ୍ଡରରେ କାମ ପାଇବା ପାଇଁ ଠିକାଦାରମାନଙ୍କୁ ଅଗ୍ରୀମ ଜମା ବା ଇଏମ୍‌ଡି ଓ କାର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ ନିରାପତ୍ତା (ୱାର୍କ ଫରଫରମାନ୍ସ ସିକ୍ୟୁରିଟି) ବାବଦରେ ଯେଉଁ ଅର୍ଥ ଜମା ଦେବାକୁ ପଡୁଥିଲା ତାହା ସେମାନଙ୍କ କୌଣସି କାମରେ ଆସୁ ନ ଥିଲା । ଏ ବାବଦରେ ସେମାନେ ବିପୁଳ ଅର୍ଥ ଜମା କରି ତାହାର କିଛି ଫାଇଦା ପାଉ ନ ଥିଲେ । ଏ ବାବଦରେ ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରକଳ୍ପ ମୂଲ୍ୟର ପ୍ରାୟ 5ରୁ 10 ଶତାଂଶ ଅର୍ଥ ଜମା ଦେବାକୁ ପଡୁଥିଲା । ସରକାର ସେହି ନୀତିକୁ କୋହଳ କରି ଏହାକୁ 3 ଶତାଂଶକୁ ହ୍ରାସ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ସୁବିଧା ଏବେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଥିବା ଠିକା କାମ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରାୟତ୍ତ ଉଦ୍ୟୋଗରେ ହେଉଥିବା କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଲାଗୁ ହେବ । ଟେଣ୍ଡର ପାଇଁ ଯେଉଁ ଇଏମ୍‌ଡି ଦାଖଲ କରିବାକୁ ପଡୁଥିଲା ତାହା ନ ଦେଇ ଠିକାଦାରମାନଙ୍କୁ ବିଡ୍‌ ସିକ୍ୟୁରିଟି ଡିକ୍ଲାରେସନ ଦେବାକୁ ପଡିବ । ବିତ୍ତୀୟ ନୀତିର ସାଧାରଣ ନିୟମରେ ଏହି କୋହଳ ବ୍ୟବସ୍ଥା 2021 ଡିସେମ୍ବର 31 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବଳବତ୍ତର ରହିବ ।
6) ଡେଭଲପର ଓ ଗୃହକ୍ରେତାଙ୍କ ପାଇଁ ଆୟକର ରିଆତି
ଆଜି ଘୋଷିତ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଉଭୟ ଡେଭଲପର (ବିଲ୍‌ଡର) ଏବଂ ଗୃହକ୍ରେତାଙ୍କ ପାଇଁ କେତେକ ଆୟକର ରିଆତି ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି । ରିଅଲ ଇଷ୍ଟେଟ ଆୟକର ନିୟମ ଧାରା 43 ଅନୁସାରେ ସର୍କଲ ରେଟ ଓ ଆଗ୍ରିମେଣ୍ଟ ଭ୍ୟାଲୁ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ପାର୍ଥକ୍ୟକୁ 10 ଶତାଂଶରୁ 20 ଶତାଂଶକୁ ବଢାଇ ଦିଆଯାଇଛି । ଦୁଇ କୋଟି ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆବାସିକ ୟୁନିଟର ପ୍ରାଥମିକ ବିକ୍ରି ମୂଲ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହି କୋହଳ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସ୍କିମ୍‌ର ଘୋଷଣା ତାରିଖଠାରୁ ଲାଗୁ ହେବ ଏବଂ ଏହା 2021 ଜୁନ୍‌ 30 ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚାଲିବ । ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ 20 ଶତାଂଶ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆନୁଷଙ୍ଗିକ କୋହଳ ସୁବିଧା ଗୃହକ୍ରେତାମାନଙ୍କୁ ଆୟକର ଆଇନର ଧାରା 56 (2) (ଢ) ଅନୁସାରେ 2021 ଜୁନ୍‌ 30 ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମିଳିବ । ମଧ୍ୟମବିତ୍ତବର୍ଗଙ୍କୁ ଘର କିଣିବା ନିମନ୍ତେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଆୟକରରେ ଏହି ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ।
7) ଇନ୍‌ଫ୍ରା ଡେଟ୍‌ ଫାଇନାନ୍ସିଂ ପାଇଁ 6 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଇକ୍ୟୁଟି ନିବେଶ
ନ୍ୟାସନାଲ ଇନ୍‌ଭେଷ୍ଟମେଣ୍ଟ ଏଣ୍ଡ ଇନ୍‌ଫ୍ରାଷ୍ଟ୍ରକଚର ଫଣ୍ଡ ବା ଏନ୍‌ଏଆଇଆଇଏଫ୍‌ (ନିଫ୍‌) ନାମରେ ଯେଉଁ ଋଣ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ସରକାର ଗଠନ କରିଛନ୍ତି ସେଥିରେ 6 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଇକ୍ୟୁଟି ନିବେଶ କରିବେ । ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଏହି ନିବେଶର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯିବ । ଏହା ଫଳରେ 2025 ସୁଦ୍ଧା ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପ ନିମନ୍ତେ ନିଫ୍‌ 1.1 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଋଣ ଯୋଗାଇ ଦେଇପାରିବ ।
8) କୃଷି କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ସହାୟତା: ସାର ରିଆତି ନିମନ୍ତେ 65 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ବ୍ୟବସ୍ଥା
ଦେଶରେ ଏବେ ସାରର ବ୍ୟବହାର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟଭାବେ ବଢୁଛି । ଆସନ୍ତା ଚାଷ ଋତୁରେ ଚାଷୀଙ୍କୁ ଠିକ୍‌ ସମୟରେ ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟରେ ସାର ଯୋଗାଇ ଦେବା ପାଇଁ ସରକାର କେତେକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ସାର ଉପରେ ସରକାର ମୋଟ 65 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ରିଆତି ଦେବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି । ଏହାଦ୍ୱାରା ଉଭୟ ଚାଷ ଓ ଚାଷୀ ଉପକୃତ ହେବେ ଏବଂ ଦେଶରେ କୃଷି ଉତ୍ପାଦନ ବଢିବ ।
9) ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରୋତ୍ସାହନ
ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ନିଯୁକ୍ତି ସୁବିଧା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ରୋଜଗାର ଯୋଜନା ନିମନ୍ତେ ଅତିରିକ୍ତ 10 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟ ବରାଦ କରିଛନ୍ତି । ଏହାଦ୍ୱାରା ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ଅଧିକ ନିଯୁକ୍ତି ସୁବିଧା ସୃଷ୍ଟି ହେବ ଏବଂ ଗ୍ରାମ୍ୟ ଅର୍ଥନୀତି ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି ।
10) ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ ଏକ୍ସପୋର୍ଟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ
ସରକାର ଆଇଡିଆ ସ୍କିମ ନାମରେ ଏକ ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରୁଛନ୍ତି । ଭାରତୀୟ ବିକାଶ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଯୋଜନା ବା ଆଇଡିଆଭାବେ ପରିଚିତ ଏହି ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ରପ୍ତାନୀ ପ୍ରକଳ୍ପ (ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ ଏକ୍ସପୋର୍ଟ)କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ସରକାର ଏଥିପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଏକ୍‌ଜିମ୍‌ ବ୍ୟାଙ୍କକୁ 3 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଯୋଗାଇ ଦେବେ । ସଂପୃକ୍ତ ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡିକୁ ଆବଶ୍ୟକସ୍ଥଳେ ଋଣ ଯୋଗାଇ ସେମାନଙ୍କର ଉତ୍ପାଦନ ବଢାଇବା ସହ ଦେଶର ରପ୍ତାନୀ ବାଣିଜ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଏକ୍‌ଜିମ୍‌ ବ୍ୟାଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ।
11) ପୁଞ୍ଜି ଓ ଔଦ୍ୟୋଗିକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ
ଦେଶରେ ପୁଞ୍ଜି ଓ ଔଦ୍ୟୋଗିକ ବ୍ୟୟ ବାବଦରେ ସରକାର ଅତିରିକ୍ତଭାବେ 10,200 କୋଟି ଟଙ୍କାର ବଜେଟ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି । ଏହା ଫଳରେ ଯେଉଁସବୁ ଘରୋଇ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉପକରଣ, ଔଦ୍ୟୋଗିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ସବୁଜ ଊର୍ଜ୍ଜା ପ୍ରକଳ୍ପମାନ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଛି ତାହା ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ ହେବ । ଏଥିପାଇଁ ଅର୍ଥର ଅଭାବ ରହିବ ନାହିଁ ।
12) କରୋନା ଟିକାର ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ ପାଇଁ ଅନୁଦାନ
ଭାରତରେ କୋଭିଡ୍‌ 19 (କରୋନା) ଟିକା ପ୍ରସ୍ତୁତି ପାଇଁ ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ ନିମନ୍ତେ ସରକାର 900 କୋଟି ଟଙ୍କା ଯୋଗାଇ ଦେବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି । ଏହି ଅର୍ଥ ବାୟୋଟେକ୍‌ନୋଲଜି ବିଭାଗକୁ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ । ଏହାଦ୍ୱାରା ଏହି ଟିକାର ବିକାଶ ପାଇଁ ଅର୍ଥ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ହେବନାହିଁ ।