PIB Headquarters
কোবিদ-১৯গী মতাংদা নুমিৎ খুদিংগী ফোংবা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
23 JUN 2020 6:26PM by PIB Imphal
(মসিদা হৌখিবা পুং ২৪ দা থোকখিবা কোবিদ -১৯গা মরী লৈনবা চেফোংশিং, ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউশিং, অমসুং পি.আই.বি.না লৌখৎপা ফেক্ত চেকশিং য়াওরি )
• দবল্যু.ঐচ.ও.গী রিপোর্তনা ভারতনা মীওই লাখ অমগী মনুংদা খ্বাইদগী নেম্বা শিবগী চাং লৈ হায়রি
• হৌখিবা পুং ২৪দা নাবা ফরকপা ১০,৯৯৪ য়াওনা অনাবা ২,৪৮,১৮৯ নাবা ফদুনা কোবিদ-১৯গদী রিকোবরী তৌবগী রেৎ অসি ৫৬.৩৮% ওইরে
• হৌজিক হোউজিক কোবিদ-১৯গী এক্তিব কেস ১,৭৮,০১৪ লৈরি
• মেদ-ইন-ইন্দিয়াভেন্তিলেতর ৫০০০০ শানবা পি.এম. কেয়র্স ফন্দ ত্রস্তনা লুপা করোর ২০০০ খাক্তুনা থম্লে; মাইগ্রেন্ত শিন্মীশিংগী য়াইফ য়ুম্বালগীদমক লুপা কোতি ১০০০ থাদখ্রে
• ইকোনোমিক এক্তিবিতী হেনগৎলকপনা ইকোনোমিক ইন্দিকেতরশিংগী ফিভম ফগৎহল্লক্লে
• কোরোনাগী লায়চৎসিনা মরম ওইদুনা ভারতকী মুস্লিমশিং হজতা চৎলরোয়
• হকশেল মন্ত্রীনা ওরিশা অমসুং পঞ্জাবনা কোবিদ-১৯ থেংননবা অচুম্বা লাল্লোং শিজিন্নরি হায়খ্রে
হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রাল্যগী কোবিদ-১৯গী অপদেৎমালেমগী ওইনা মীওই লাখ খুদিংগী মী শিবগী চাং খ্বাইদগী নেম্বশিংগী মরক্তা ভারতসু ওইরি
মীওই লাখ খুদিংগী মী শিবগী চাং খ্বাইদগী নেম্বশিংগী মরক্তা ভারত অমা ওইরি হায়না জুন ২২, ২০২০দা ফোঙখিবা দবল্যু.ঐচ.ও.গী সিচুএসন রিপোর্ত ১৫৪দা উৎলি‍। ভারতকী ওইনা মীওই লাখ খুদিংদা মী শিবগী চাং অসি ১.০০ ওইরি অদুগা মালেমগী ওইবা চাংদি মসিদগী শরুক তরুক ওইদুনা ৬.০৪দা লৈরি‍। য়ু. কে.দা মীওই লাখ খুদিংগী কোবিদ-১৯গা মরী লৈনননা শিবা মীশিং ৬৩.১৩নি অদুগা স্পেন, ইতালী অমদি য়ু. এস.কীনা মথংশিৎনা ৬০.৬০, ৫৭.১৯ অমদি ৩৬.৩০ ওইরি‍।
অনাবা ফগৎলকপগী চাংসু ফীভম অসুম অসুম ফগৎলক্লি‍। ঙসিফাওবদা কোবিদ-১৯ অনাবা মীশিংগী চাদা ৫৬.৩৮ ফখ্রে‍। হৌজিকফাওবদা অনাবা মীওই ২,৪৮,১৮৯ কোবিদ-১৯দগী ফখ্রে‍। হৌখিবা পুং ২৪সিদা পুন্না কোবিদ-১৯ নাবা মীওই ১০,৯৯৪ ফখ্রে‍। হৌজিক্কী ওইনা এক্তিভ কেস ১,৭৮,০১৪ লৈরি অমদি মখোয় পুম্নমক চেকশিন্না লায়েংদুনা থম্লি ‍। লৈঙাক্কী লেব মশীং ৭২৬ অমদি লনাইগী লেবনা ২৬৬ ওইদুনা পুন্না ৯৯২ লৈরে‍।
অকুপ্পা মরোলগীদমকঃ https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1633577
পি.এম. কেয়র্স ফন্দগী মখাদা ভারত্তা শাবা ভেন্তিলেতর ৫০,০০০না কোবিদ-১৯ থেংনগনি
রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা লৈরিবা সরকারগী কোবিদ হোস্পিতালশিংদা পীনবা ‘মেদ-ইন-ইন্দিয়া’ ভেন্তিলেতর ৫০০০০ শানবা পি.এম. কেয়র্স ফন্দ ত্রস্তনা লুপা করোর ২০০০ খাক্তুনা থম্লে। মখা তানা, শিন্মীশিংগী য়াইফনবা থবক পায়খৎনবা লুপা করোর ১০০০ খাক্তুনা থম্লে। ভেন্তিলেতর ৫০০০০গী মনুংদা, ভেন্তিলেতর ৩০০০০ এম./এস. ভারত ইলেকত্রোনিক্স লিমিতেৎনা শাগনি। লেমহৌরিবা ভেন্তিলেতর ২০০০০না অগভা হেল্থকেয়র, এমতিজ বেসিক (৫৬৬০), এমতিজ হাই এন্দ (৪০০০) অমসুং এল্লাইদ মেদিকেল (৪৫০)না শাগনি। হৌজিক ফাওবদা ভেন্তিলেতর ২৯২৩ শাখ্রে অমসুং মসিগী মনুংদা ভেন্তিলেতর ১৩৪০ রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা য়েন্থোকখ্রে। ভেন্তিলেতরশিং ফংখিবা রাজ্যশিংদি মহারাস্ত্রা (২৭৫), দিল্লী (২৭৫), গুজরাত (১৭৫), বিহার (১০০), কর্নাতক (৯০), রাজস্থান (৭৫)নি। ২০২০গী জুন থা লোইরকপদা অহেনবা ভেন্তিলেতর ১৪,০০০ রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা য়েন্থোক্কনি।
অকুপ্পা মরোলগীদমকঃ https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1633516
ওরিশাদা খুন্নাইনা শরুক য়াদুনা অমসুং দিজিতেলগী খোংথাং কয়ানা কোবিদ-১৯গা হকথেংননা লান্থেংনবা
ওরিশানা কোবিদকা মায়োক্ননবা আই.তি. মফম চানা শিজিন্নবা, মফম মফমশিংগী সর্পঞ্চশিংবু মপাঙ্গল হাপ্পা, খুন্নাইনা শরুক য়াহনবগী খুত্থাংদা হৈ-শিংলবা হেলথকেয়রগী কাংবু শেমগৎপা অমসুং অশোয় অঙাম নংবা য়াবা কাংলুপশিংবু ঙাক শেনবদা মীৎয়েং চংবা থবক থৌরম কয়া অমা চত্থরক্লি। মসিনা লায়না অসিদগী মীওই লৈতবগী মশিং হন্থহন্দুনা কান্নবা কয়া পীরি। মরু ওইবা থবকশিংগী মনুং চনবশিংদি- কুইনদগী নারকপা লায়না লৈবা মীওইশিং অমসুং অহলশিংদা সচেতাক এপকী খুত্থাংদা তেংবাংবা, সর্পঞ্চশিংবু মপাঙ্গল হাপ্তুনা নিংথিনা য়েংশিনবা ঙমহনবা, তেলেমেদিসিন সর্বিস ফংহনবা অমসুং মেদিকেলগী মীওইশিংগী তৌবা ঙম্বা হেনগৎহনবনি।
অকুপ্পা মরোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1633657
লাকশিন্নবদা চেৎশিনবা অমসুং কো-মোর্বিলিতী য়েংশিনবদা মীৎয়েং চংবনা পঞ্জাবতা কোবিদ-১৯গী অনাবশিং ফগৎহনবদা মতেং ওইরি;
পঞ্জাবনা ভাইরস শন্দোকপা লাকশিনবদা খোংজেল য়াংবা উবা ফঙলে। স্তেৎ অসিগী ফগৎপগী চাং লেপ্পা লৈতনা ৱাংখৎলক্লি। পঞ্জাবকী তোঙান তোঙানবা মখলগী ললোংগী মরু ওইরিবা অসি কন্তেনমেন্ত জোনশিংদগী রিস্ক ৱাংবা/নারকপা য়াবা মীশিং সরকসরগী ক্বারন্তিনদা থম্বা অসিনি। পঞ্জাবনা লাকশিন্ননবা অকনবা ললোং অমা লৌখৎখি। কন্তেনমেন্ত জোনশিং অসি লম্বী অমা নত্রগা থংনবা লম্বী অনি, লৈকাই অমা নত্রগা রেসিদেন্সিএল সোসাইতী অমা ওইনা ময়েক শেংনা খাইদোকই।হৌজিক ফাওবদা মীশিং ২৫০০০রোম লৈবা জিলা ৮দা কন্তেনমেন্ত জোন ১৯ লীংখৎখ্রে।“ঘর ঘর নিগ্রানি” অসি পঞ্জাব সরকারনা পুথোকখিবা কোবিদ-১৯ শন্দোকপা য়েংশিন্নবা মোবাইল বেজ- এপ অমনি। য়ুম অমদগী য়ুম অমদা পাংথোকপা সর্ভে অসি আশা ৱার্কশিং/কম্ম্যুনিতি ভোলুন্তিয়রশিংগী মতেংনা ঙন্না খঙদোক্নবা অমসুং মতম চানা তেস্ত তৌনবা পাংথোক্লি। প্ঞ্জাবনা তেস্ত তৌবগী চাং হেনগৎহনখ্রে; হৌজিক নোংমদা ৮০০০ তেস্ত তৌরি।
অকুপ্পা মরোলগীদমকঃ https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1633415
পতাঞ্জলি অয়ুর্বেদনা কোবিদ-১৯ লায়েংবা ঙম্লে হায়বা ৱাফমগী মতাংদা আয়ুশ মন্ত্রালয়গী ৱারোল
পতাঞ্জলি অয়ুর্বেদ লিমিতেদ, হরিদ্বারনা পুথোকপা অয়ুর্বেদকী হিদাক্না কোবিদ-১৯ লায়েংবা ঙম্লে হায়দুনা মীদিয়াদা পাউদমল্কলিবা অসি আয়ুশ মন্ত্রালয়নসু তারে। হায়রিবা ক্লেম অসিগী অকুপ্পা ৱারোলশিং অমসুং সাইন্তিফিক স্তদী তৌখিবগী অকুপ্পা মরোল অমত্তা মন্ত্রালয়না তাখিদ্রি। কম্পেনী অসিদা অসিগুম্বা হিদাক্কী এদবর্তিজমেন্ত তৌবা অসি দ্রগ এন্দ মেজিক রেমেদিজ (ওবজেক্সনেবল এদবর্তিজমেন্ত) এক্ত, ১৯৫৪ অমসুং মসিগী মনুং চনবা কাংলোনশিংগী মনুং চল্লি হায়বা খংহনখ্রে। আয়ুশকী থৌওং নত্ত্রগা হিদাক শিজিন্নদুনা কোবিদ-১৯গী মতাংদা চত্থগদবা রিসর্চ স্তদীজ করম্বা মওংদা অমসুং মসিদা চংগদবা তঙাইফদবশিংগী হীরমদা মন্ত্রালয় অসিনা গেজেৎ অমসু ফোংখ্রবনি। হায়রিবা পাউ উমসুং ক্লেম অসিগী অচুম্বশিং অসি মন্ত্রালয়দা খংহন্নবা হায়দুনা পতাঞ্জলি অয়ুর্বেদ লিমিতেদতা থুবা মতমদা কোবিদ লায়েংবা ঙম্মি হায়রিবা হিদাক অসি শাবদা চংবা মচলগী মমিং অমসুং কম্পোজিসন; রিসর্চ স্তদী পাংথোকখিবা মফম/হোস্পিতালগী মমিং; প্রোতোকোল, সেম্পল সাইজ, ইন্সতিত্যুস্নেল ইথিক্স কম্মিত্তী ক্লিয়ারেন্স, সি.তি.আর.আই. রেজিস্ত্রেসন অমসুং স্তদী অসিগী রিজল্ত দেতা পীরক্নবা খংহনখ্রে। লোয়ননা হীরমশিং অসি নিংথিনা য়েংশিন্দ্রিবা ফাওবা অসিগুম্বা ক্লেম নত্ত্রগা এদবর্তিজমেন্ত অসি লেপ্নবসু খংহনখ্রে।
অকুপ্পা মরোলগীদমকঃ https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1633690
ইকোনোমিক এক্তিবিতী হেনগৎলকপা – ইকোনোমিক ইন্দিকেতরশিংগী ফিভম ফগৎলকপা
থৱায় ময়াম কন্ননবগী তঙাইফদবা ফীভম্না লমজিংদুনা – ‘জান হে তো জহান হে’, ভারতনা লৈবাকসিদা কোবিদ-১৯ হৌগৎলকপা মতমদা লাইচৎ অসি শন্দোরকপা থিংননবগীদমক মার্চ ২৪, ২০২০দগী হৌরগা নুমিৎ ২১নিগী অকনবা লোকদাউন অমা থমখি‍। অদুম ওইনমক অকনবা লোকদাউন অমদি সোসিএল দিস্তেন্সিং থৌরাংশিং অসিনা শেন্মিৎলোনদা চৈথেং অমদি পীরি‍। পুন্সিসু কনবা হিংননবগী লম্বীসু কনবা হায়বা থৌশিলগী মায়কৈরোমদা তপ্না তপ্না ওনশিল্লক্তুনা ‘জান ভি জহান ভি’, ভারতনা তাঙ্কক নাইনা সর্ভিসেস অমদি বিজিনেসশিং মখা চত্থহন্দুনা জুন ১দগী , ‘অনলোক ইন্দিয়া’ তাঙ্কক্তা চঙশিল্লক্লে‍। লৈঙাক অমসুং আর. বি. আই.না থৌশিল থৌরাংশিং খুৎলৈ থুনা – অতেনবা মতমগী অমদি অশাংবা মতমগী অনিমক য়াওনা – অমাঙ অতা য়াম্না থোকহন্দনা শেন্মিৎলোন ফিভম ফগৎহন্নবা খোঙথাং মান্না লৌখৎখি‍।ভারতকী মেনুফেকচরিংগী হান্নগী ফিভমদা হঞ্জিল্লকপা ঙম্বগী মঙম অসি থা ২গী মতমসিদা করিসু লৈরমদবা ফিভমদগী হৌগৎলক্লগা মালেমগী ওইনা পর্সোনেল প্রোতেক্তিভ ইকুইপমেন্ত (পি. পি. ই.) খ্বাইদগী মশীং য়াম্না পুথোকপা অনিশুবা লৈবাক ওইবা ঙম্লিবসিনা তাক্লি‍। ইলেক্ত্রিসিতী অমদি থাউ শীজিন্নবা, পোত্থোকশিং স্তেত মশেলগী মরক্তা অমদি স্তেত মনুংদা পুথোক পুশিন তৌবা, রিতেল ফাইনান্সিএল ত্রাঞ্জেক্সনদা ফিভম ফগৎলকপা উরক্লিবনচিংবা তশেং তশেংবা এক্তিবিতী ইন্দিকেতরশিংগা লোয়ননা মে অমদি জুন থাদা শেন্মিৎলোন হিঙ্গৎলক্নবগী অশঙবা ময়োলশিং উরক্লে‍।
অকুপ্পা মরোলগীদমকঃ https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1633531
এম. এস. এম. ই.শিং অমদি এন. বি. এফ. সি.শিংগীমক লৈরিবা লৈঙাক্কী স্কিমশিংনা মশক থোকপা ইনোৎ হাপ্লি
লৈঙাক্না এম. এস. এম. ই.শিংগীদমক লৌখৎলিবা থৌরাংশিং খোঙজেল য়াঙনা চঙশিল্লি‍। লৈঙাক্কী গরেন্তীনা ঙাক্লৌ পীরিবা ইমর্জেন্সী ক্রেদিৎকী মখাদা পব্লি ক অমদি প্রাইভেত সেক্তরশিংগী বেঙ্কশিংনা জুন ২০, ২০২০ ফাওবদা লুপা করোর ৭৯,০০০ হেনবগী লোন অয়াবা পীখ্রে অদুগী মদুগী মনুংদা লুপরয়া করোর ৩৫,০০০ হেনবদি থাদোকখ্রে‍। তোখায়বা থৌরাং অমা ওইনা, মার্চ-এপ্রিল ২০২০দা লাউথোকখিবা আর. বি. আই.গী অখন্নবা লিকুইদিতী ফেসিলিতীগী মখাদা এস. আই. দি. বি. আই.না এন. বি. এফ. সি.শিং, মাইক্রো ফাইনান্স ইনস্তিত্যুসনশিং অমদি বেঙ্কশিংদা লুপা করোর ১০,২২০ এম. এস. এম. ই.শিং অমদি অপিকপা বিজিনেসশিংদা থাদনবগীদমক পীথরকখ্রে ‍। নেসনেল হাউজিং বেঙ্ক (এন. ঐচ. বি.)না মখোয়গী লুপা করোর ১০,০০০গী অপুনবা ফেসিলি হাউজিং ফাইনান্স কম্পেনীশিংদা থাদখ্রে‍। এস. আই. দি. বি. আই. অমদি এন. ঐচ. বি.না রিফাইনান্স তৌরিবা অসি লুপা করোর ৩০,০০০ হেন্না থাদখ্রবা হান্ননা লৈজরবা স্কিমশিংগী মথক্তনি‍।
অকুপ্পা মরোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1633595
মেক ইন ইন্দিয়া অমসুং আত্মানির্ভর ভারত খুমাং চাউশিলহন্নবা হায়দুনা জি.ই.এম.দা পোৎ য়োনবশিংনা পোৎশিংগী হৌরকফমগী লৈবাক্কী ৱারোল পনবা তঙাই ফদবা ওইরে
কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়গী মখাদা লৈবা অখন্নবা মশা অমা ওইরিবা গবর্ন্মেন্ত ই.-মার্কেৎপ্লেস (জি.ই.এম.)না মখোয়দা অনৌবা পোৎ রেজিস্ততর তৌবা মতমদা পোৎ য়োনবশিংনা পোৎশিংগী হৌরকফমগী লৈবাক্কী ৱারোল পনবা তঙাই ফদবা ওইরে। মখা তাবা ওইনা জি.ই.এম.দা হায়রিবা মওং অসি হাপত্রিঙৈগী মমাংদা অপ্লোদ তৌখ্রবা পোৎশিংগী ওইনসু হৌরকফম ওইরিবা লৈবাক্কী ৱারোল হাপকৎলক্নবা খংহনখ্রে । জি.ই.এম.না খোংথাং অসি মেক ইন ইন্দিয়া অমসুং আত্মানির্ভর ভারত খুমাং চাউশিলহন্নবা হায়দুনা পায়খৎপনি।জি.ই.এম.না য়াওরিবা পোৎশিং অদুদা লৈবাক্কী ওইবা পোত্থোক চাদা কয়াম্না য়াওই খংনবা পথাপ অমসু হাপ্পি। মসিগী অনৌবা মওং অসিগী মতুং ইন্না হৌরকফম ওইরিবা লৈবাক অমসুং লোকেলগী পোত্থোকশিংগী চাদা ওইবা মশিং অসি মার্কেৎপ্লেস্তা উবা ফংলে।হেন্না মরু ওইবা অমা ওইনা পোর্তেল অসিদা ‘মেক ইন ইন্দিয়া’গী ফিলতর অমসু হাপ্লে।
অকুপ্পা মরোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1633511
হজ ২০২০ পাংথোক্নবা ভারতকী মুস্লিমশিং সাউদি অরাবিয়াদা চৎলরোই
মাইনোরিতী এফিয়র্সকী য়ুনিয়ন মিনিস্তর মুক্তার অব্বাস নাগবিনা ঙসি হায়খি কোরোনা লাইচৎকী শিংনবনা মরম ওইদুনা সাউদি অরাবিয়া সরকারগী ৱারেপ ইকায়খুম্নদুনা অমসুং মীয়ামগী হকশেলগী য়াইফনবা খন্দুনা , হজ ২০২০ পাংথোক্নবা ভারতকী মুস্লিমশিং সাউদি অরাবিয়াদা চৎতনবা ৱারেপ লৌরে।ঙসি মহাক্না মেদিয়াদা ৱাফম অসি ফোংদোকখিবনি। মহাক্না হায়খি , মহাক্না সাউদি অরাবিয়াগী হজ অমসুং উমরাহ মিনিস্তর দোক্তর মোহমদ সালে বি তহির বেন্তেনদগী ফোন কোল অমা ঙরাং ফংখি অমসুং কোরোনা লাইচৎনা মরম ওইদুনা ভারত্তগী হজ শরুক য়াগদবা মীওইশিং থারক্তনবা সাউদি অরাবিয়ানা খঙহল্লকখি।
অকুপ্পা মরোলগীদমকঃ https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1633561
ভারত রেলৱেজগী কোবিদ কেয়ার কোচশিং শীজিন্নবা হৌরে; রাজ্য ৫দা ভারত রেলৱেজনা কোবিদ কিয়র কোচ ৯৬০ থমখ্রে
কোবিদ-১৯ থেংননবা, তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিংদা থম্লিবা কোবিদ কেয়ার কোচশিংদা লৈনবা থারক্লবা কোরোনা অনাবা মীওইশিং ভারতনা রেলৱেজনা লায়েংবা হৌরে ।রাজ্য সরকারশিংনা পায়খৎলিবা লায়েংবগী থবকশিংদা ভারত রেলৱেজনা মতেং পাংলি । রাজ্যশিংদা ভারত রেলৱেজনা মসিগী কোবিদ কেয়ার কোচ ৫২৩১ পীরবা থৌরাং তৌরে । ফিবম ফরিবা অনাবশিং থম্নবা জোনেল রেলৱেজশিংনা মখোয়গী কোচশিং কোবিদ কেয়ার কোচশিং ওন্থোক্লে । দিল্লি, উত্তর প্রদেস, অন্ধ্র প্রদেস, তেলঙ্গানা অমসুং মৈধ্য প্রদেসতা হৌজিক ভারত রেলৱেজনা কোবিদ কেয়ার কোচ ৯৬০ থমখ্রে । অপুনবা কোবিদ কেয়ার কোচ ৯৬০ অসিগী মনুংদা, দিল্লিদা কোচ ৫০৩, অন্ধ্র প্রদেসতা ২০, তেলঙ্গানাদা ৬০, উত্তর প্রদেসতা ৩৭২ অমসুং মৈধ্য প্রদেসতা ৫ থমখ্রে ।
অকুপ্পা মরোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1633386
কেন্দ্রগী মন্ত্রী দোক্তর জিতেন্দ্রা সিংহনা নেসনল মেদিকেল তীচিং ইন্সতিত্যুৎশিংগী মকোকশিং অমসুং মীহুৎশিংগী ভর্চ্যুয়ল কনফরেন্স অমদা ৱা ঙাংখি
কেন্দ্রগী মন্ত্রী দোক্তর জিতেন্দ্রা সিংহনা কোবিদ থোকখ্রবগী মতুং তারকপদা লৌনগনবা লায়নশিংদা থীজিন্নবা অমসুং য়েংশিন্নবা অনৌবা মীৎয়েং চংলগনি হায়না মহাক্না ঙসি হায়খি অমসুং মেদিকেলগী করিকুলমদসু মসিগী মতুং ইন্না ঙাকনা চৎকদবনি। ওল ইন্দিয়া ইন্সতিত্যুৎ ওফ মেদিকেল সাইন্সেস (এমস) ন্যু দিল্লী, পি.জি.আই. চন্দিগর, রিজনেল ইন্সতিত্যুৎ ওফ মেদিকেল সাইন্সেস (রিমস) মনিপুর, নোর্থ ইস্তর্ন ইন্দিরা গান্ধী রিজনেল ইন্সতিত্যুৎ ওফ হেলথ অমসুং মেদিকেল সাইন্সেস (নেইগ্রীমস) শীল্লোং অমসুং শের-ই-কাশমির ইন্সতিত্যুৎ ওফ মেদিকেল সাইন্সেস, শ্রীনাগর য়াওনা নেসনল মেদিকেল তীচিং ইন্সতিত্যুৎশিংগী মকোকশিং অমসুং মীহুৎশিংগা লোয়ননা ভর্চ্যুয়ল কনফরেন্স অমদা দোক্তর জিতেন্দ্রা সিংহনা ৱা ঙাংখ্রে। নোংচুপলোমগী শরুকশিং অসিদগী ভারতকী মেদিকেলগী লমনা হেন্না খুদোংচাবা অমা লৈরি মরমদি হাইজিন অমসুং লৌনবদগী ঙাকথোক্নবা হোৎনবদা য়ুম্ফম ওইরগা হীদাক লাংথককী চাংয়েং তৌবদগী হীদাক ওইনা থাবদা ওনখিবনি হায়না দোক্তর জিতেন্দ্রা সিংহনা হায়খি।
অকুপ্পা মরোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1633423
বিল্দিং এন্দ অদর কন্সত্রক্সন ৱর্করস (বি.ও.সি.দবল্যু.) কোতি অনিনা লোকদাউন মনুংদা শেলগী তেংবাং ওইনা লুপা কোতি ৪৯৫৭ ফঙখ্রে
শীংথানিঙাই ওইবা খোংথাং অমা ওইনা লেবর অমসুং এমপ্লোইমেন্ত মন্ত্রালয়না মার্চকী তাং ২৪, ২০২০দা থোকখিবা এদবাইজরিগী পাউখুম ওইনা স্তেৎ সরকারনা হৌজিক ফাওবদা লুপা কোতি ৪৯৫৭গী য়াম্লবা শেনফম অমা লোকদাউন মনুংদা লৈবাক অসিগী রিজিস্তর তৌরবা কন্সত্রক্সনগী শিন্মী চাওরাক্না কোতি অনিদা য়েন্থোকখ্রে। দাইরেক্ত বেনিফিৎ ত্রান্সফর (দি.বি.তি.)গী খুত্থাংদা শিন্মীশিংগী বেঙ্ক একাউন্তদা হকথেংননা কোতি ১.৭৫ ত্রাঞ্জেক্সন তৌখি। লোকদাউন মনুংদা মীওই অমদা শেলগী কান্নবা লুপা ১০০০দগী লুপা ৬০০০ ফাওবা ফঙবগী মথক্তা স্তেৎ খরনা মখোয়গী শিন্মীশিংদা চাননবা চিঞ্জাক অমসুং রসনসু পীখি। লেবর অমসুং ইমপ্লোয়মেন্ত মন্ত্রালয়না কোবিদ-১৯গী লোকদাউনগী খুদোংচাদবা তানফম অসিগী মনুংদা মখোয়না খ্বাইদগী মথৌ তাবা মতমদা শেলশিং মখোয়দা মতম চানা ত্রান্সফর তৌনবা হোৎনরি।
অকুপ্পা মরোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1633546
এন.আই.পি.ই.আর., মোহালিনা পুথোকপা ইম্ম্যুন কনখৎহন্নবা হর্বলগী চা
নেস্নেল ইন্সতিত্যুৎ ওফ ফার্মাস্যুতিকেল এজুকেসন এন্দ রিসর্স (এন.আই.পি.ই.আর.)না কোবিদ-১৯গা লান্থেংনবা ঙম্নবা সেফতী দিবাইস, সেনিতাইজর অমসুং মাস্ককুম্বা অনৌবা পোত্থোক কয়া পুথোকখ্রে। মসিগা লোয়ননা লায়না অসি চংহন্দনবা হায়দুনা হকচাংগী রেজিস্তেন্স হেনগৎহন্নবা ইম্ম্যুন বুস্তর ওইবা হর্বলগী চা অমসু পুথোরক্লে।
অকুপ্পা মরোলগীদমকঃ https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1633597
পি.আই.বি. ফিল্দ ওফিসতগী ফংবা ইনপুৎশিং
• চান্দিগরঃ চান্দিগর য়ু.তি.গী এদমিনিস্ত্রেতরনা মমাংগী মতম খরদা কোবিদকী পোজিতিব কেসশিং অসি মপান্দগী লাকপা মীওিশিংনা অয়াম্বা ওইখি হায়খি। মহাক্না লোকেলগী মফমশিংদা লৈবা মীওইশিংগী য়াইফ য়ুম্বাল লুপশিং, বোলুন্তরী এজেন্সীশিং, সোসিএল ৱর্করশিংদা মপান্দগী লাকপা মীওইশিংনা লৈবা মফমশিং অমসুং মখোয়না চত্থোক চৎশিন তৌবদা য়েংশিল্লিবা হেলথ অমসুং পুলিস্কী মীওইশিংদা মতেং পাংবিয়ু হায়না হায়খ্রে। করিগুম্বা সিম্পতম অমা হেক উবা মতমদা হকশেলগী মীওইশিংদা খুদক্তা পাউ পীরক্নবসু হায়খ্রে। অসিগুম্বা মরু ওইবা ই-পাউ লোৎশিনবা অসিনা লায়না অসি মখা তানা শন্দোরকপগী মরম ওইগনি হায়খি।
• পঞ্জাবঃ কোবিদ লায়চৎ অসিগী মনুংদা ওন্তোপ্রিনরশিংদা খরা হেন্না নুংঙাইহনবা ওইনা পঞ্জাব কেবিনেৎনা দিসেম্বর ৩১, ২০২০ ফাওবগী মনুংদা পঞ্জাব স্তেত ইন্দস্ত্রিএল দিবেলপমেন্ত কোর্পোরেসন অমসুং পঞ্জাব ফাইনেন্সিএল কোর্পোরেসন্দা পীগদবা ৱান-তাইম সেত্তলমেন্তকী অৱাৎপা দ্যু পীবগী মতম শাংদোকখ্রে। অসিগুম্বা লুরবা মতম অসিদা ইন্দস্ত্রীশিংদা মতেং পাংবগী তঙাই ফদবা লৈবগী মতুং ইন্না থাংলিবা খোংথাং অসি য়াম্না মরু ওইনা হায়না মুখ্য মন্ত্রীনা হায়খ্রে। খোংথাং অসিনা পন্দুনা লৈরবা ইন্দস্ত্রীগী শেল থাদগদবশিং অমসুং এসেৎশিং থাদোকপদা তেংবাংগনি অমসুং মার্চতা হৌখিবা লোকদাউন্দগী লোন্দুনা লৈখ্রবা ইন্দস্ত্রীশিং অসি কান্নবা মওংদা অমুক হন্না রাজ্যনা শিজিন্নবা য়াগনি।
• হরয়ানাঃ তোঙান তোঙানবা বিভাগ কয়ানা লোকদাউন মনুংদা কোরোনাগা মরী লৈনবা ই-পাউ কয়া ফাওননবা শেমখিবা রাজ্যগী থাক্তা লৈবা কন্ত্রোল-রুম অসিদা পুন্না কোল ৪৭৮৩৬৯ লাকখি অমসুং মার্চ ২৪দগী জুন ২১, ২০২০ ফাওবগী মনুংদা কোল ৪৫৪০০০গী পাউখুম পীখি। ঙাইবগী মতম অসি চাংচত্তা সেকেন্দ ১০ লৈদুনা অপুনবা কোলগী চাদা ৯৫দি মায় পাক্না পাউখুম পীখি। মসি মান্নবা মওংদা মীওই ৩১৫৯২দা তেলে কাউন্সেল্লিংশু পীখি। কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা লুচিংদুনা পাংথোকখিবা মুখ্য মন্ত্রীশিংগী মীফমদা কোবিদ-১৯গী মনুংদা রাজ্যসিগী সরকারনা নিংথিনা শিল লাংনবা অমসুং মীয়াম্বু তেংবাংনবগীদমক্তা শেমখিবা রাজ্যগী থাক্কী ওইবা কন্ত্রোল-রুম শেমখিবগী থৌওং অসিবু হেলথ সেক্রেতরীনা থাগৎপা ফোংদোকখিবা অদু পনবদা য়াম্না চাউথোকচনিংঙাই ওই।
• হিমাচল প্রদেশঃ মুখ্য মন্ত্রীনা লুচিংদুনা ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুত্থাংদা পাংথোকখিবা দীপ্যুতী কম্মিস্নরশিং, পুলিস্কী সুপ্রিন্তেন্দেন্তশিং অমসুং চীফ মেদিকেল ওফিসারশিংগী মীফমদা হোম ক্বারেন্তাইনগী মেকানিজম অসি য়াম্না কনখৎহন্দুনা নিংথিনা য়েংশিন্দুনা মীওই অমত্তনা হোম ক্বারেন্তাইন্দগী নান্থোক্তুনা চেনবা ঙমদনবা হোৎনগদবনি হায়খ্রে। করিগুম্বা আই.এল.আই.গী সিম্পতম লৈবা মীওই মশিং হেনগৎলকপা মতমদা ফমুংগী অৱাৎপা লৈতনবা ইন্সতিত্যুস্নেল ক্বারেন্তাইনগী ফেসিলিতী মশিং হেনগৎহনবগী তঙাই ফদবা লৈ হায়না হায়খি। রেদ জোন্দগী লাকপা মীওইশিং অসি ইন্সতিত্যুস্নেল ক্বারেন্তাইন্দা শোয়দনা থমগদবনি অমসুং নুমিৎ ৪-৫নিগী মতুংদা তেস্ত তৌগনি অমসুং মদুদা নেগেতিক লয়াক্লবদি ময়ুমদা হলহন্দুনা হোম ক্বারেন্তাইন তৌহনগদবনি হায়না মুখ্য মন্ত্রীনা হায়খি।
• মহারস্ত্রাঃ হৌখিবা পুং ২৪দা অনৌবা অনাবা মীওই ৩৭২১ লাক্তুনা রাজ্যসিগী অপুনবা কোবিদ-১৯গী অনাবা মশিং ১৩৫৭৯৬ য়ৌখ্রে। নাবা ফখ্রবা অপুনবা মীওই মশিং অসি ৬৭৭০৬ নি অমসুং এক্তিব কেস অপুনবা মশিংনা ৬১৭৯৩নি। ইন্দিয়ন নেভীগী মকোক থোংবা ত্রেনিং তৌফম অমা ওইরিবা আই.এম.এস. শিবাজি, লোনাবলাগী ত্রেনী কেদেৎ ৮ কোরোনা ভাইরসকী পোজিতিব ওইখ্রে। মখোয়শিং অসি ত্রেনী ১৫০গী কাংলুপ অমাগী শরুক অমনি। পোজিতিব ওইরবা কেদেৎশিং অসু পুনেগী ৱানোৱারি মিলিতরী হোস্পিতালদা থমখ্রে।
• গুজরাতঃ হৌখিবা পুং ২৪দা অনৌবা কেস ৫৬৩ লাক্তুনা রাজ্যসিগী কোবিদ-১৯গী অপুনবা কেস মশিং ২৭৮৮০ য়ৌখ্রে। মসিগা লোয়ননা মতমসিগী মনুংদা মীওই ২১ লৈখিদ্রে অমসুং মসিদগী রাজ্যসিগী অপুনবা লৈখিদবা মশিং ১৬৮৫ য়ৌখ্রে।
• রাজস্থানঃ চাউরাকপা নুমিৎ ১৫নিগী মনুংদা রাজ্যসিগী অপুনবা এক্তিব কেস মশিং ৩০০০ হেনখ্রে। পব্লিক হেলথ দিপার্তমেন্তনা ফোংখিবা রিপোর্ত অমগী মতুং ইন্না ঙসি অনৌবা কেস ১৯৯ লাকখি হায়রি। অপুনবা অনাবা মশিং ১৫৪৩১ শুখ্রে।
• মধ্য প্রদেশঃ হৌখিবা পুং ২৪দা অনৌবা কোরোনাগী অনাবা ১৭৫ লাকখি অমসুং মীওই ২০০ নাবা ফদুনা য়ুমদা হন্নখ্রে। হৌজিক ফাওবদা অপুনবা কেস ১২০৭৮ শুরে অমসুং পোজিতিব কেসকী মশিংদি ২৩৪২ খক্তনি।
• অরুনাচল প্রদেশঃ রাজ্যসিদা লৈবা এক্তিব কেস ১২৬কী মনুংদা কেস ৭৪দি চাংলাংদগীনি, ২০না কেপিতেল কমপ্লেক্স ইতানগরদগীনি অমসুং ১২না নোঙচুপ কামেং জিলাদগীনি। রাজ্যসিগী হকশেলগী বিভাগনা এস.ও.পি. নিংথিনা ইন্দুনা চৎলি অমসুং রাজ্য অসি হৌজিক গ্রীন জোন্দা লৈরি হায়খি।
• মনিপুরঃ ঙসি ফাওবগী ওইনা মীওই ৫০০০ ওফিসিএল ক্বারেন্তাইন্দা লৈরি, মীওই ১৪০০০না কম্ম্যুনিতী ক্বারেন্তাইন্দা লৈরি অমসুং মীওই ৫৫০০না পেদ ক্বারেন্তাইন ফেসিলিতীশিংদা লৈরি। রাজ্যসিনা নোংমদা তেস্ত তৌবগী মশিং ২২০০দা হেনগৎখ্রে। হৌজিক ফাওবদা রাজ্যসিদা পুন্না তেস্ত ৩৮০০০ তৌখ্রে।
• মিজোরমঃ জোরম মেদিকেল কোলেজতগী কোবিদ-১৯গী অনাবা মীওই ৭ অমসু দিসচার্জ তৌখ্রে। রাজ্যসিগী অপুনবা নাবা ফরবা মীওইগী মশিং ১৯ শুখ্রে অমসুং এক্তিব কেস্না ১২৩দা লৈরি।
• নাগালেন্দঃ হৌখিবা পুং ২৪দা সেম্পল ৩১২ তেস্ত তৌবদা রাজ্যসিদা অনৌবা কোবিদ পোজিতিব কেস ৫০ লাকখ্রে। অপুনবা পোজিতিব কেস মশিং ৩৩০ লৈরি অমসুং মসিগী মনুংদা ১৮৯ এক্তিব কেস অমসুং নাবা ফরবা মীওইগী মশিং ১৪১ শুখ্রে।
• সিক্কিমঃ জুন ২৫দা গেংতোক্তা পাংথোক্কদবা ‘সেল্যুৎ তু ব্রেবহার্তস’ থৌরমগী খুত্থাংদা হন্দক্তা লদাখকী গলৱন্দা লৈবাক্কীদমক্তা থৱায় থাখিবা লান্মী ২০দা সিক্কিম সরকারনা শ্রধাঞ্জলি কৎকদৌরি হায়না চীফ সেক্রেতরীনা হায়খ্রে।
• ছতিসগরঃ নিংথৌকাবা নুমিত্তা মীওই ৪৬ কোবিদ-১৯ পোজিতিব ওইবদগী রাজ্যসিগী অপুনবা অনাবা মশিং ২৩০২ য়ৌখ্রে। হৌজিক ফাওবদা রাজ্যসিদা লায়না অসিদগী মীওই ১২ লৈখিদ্রে।
• গোৱা: রাজ্যসিদা অনৌবা কোবিদ-১৯গী কেস ৪৬ মশক খংদুনা অপুনবা মশিং ৮৬৪ য়ৌখ্রে অমসুং হৌজিক রাজ্যসিদা এক্তিব কেস ৭১১ লৈরি।
• কেরলাঃ ঙসি রাজ্যসিদা কোবিদ-১৯গী অনাবা অমগা অমুক লৈখিদ্রে। মসিগা লোয়ননা লৈখিদবা মশিং অপুনবা অসি ২৩ শুখ্রে। ক্বারেন্তাইন্দা লৈবা চহী ৬৮ শুরবা নুপা অমা ঙসি কোঝিকোদেদা লৈখিদ্রে। মহাক্কী স্বাব সেম্পল অদু তেস্ত তৌনবা থাখ্রে। মুম্বাইদগী হল্লক্তুনা কন্নুরগী ইন্সতিত্যুস্নেল ক্বারেন্তাইন সেন্তরদা লৈবা মীওই অমা ক্বারেন্তাইনগী নুমিৎ ২৪শুবা নুমিত্তা পোজিতিব ওইখ্রে। কেরলা সরকারনা মপান্দগী হল্লকপা মীওইশিংবু ত্রু-নেৎ তেস্ত তৌবিয়ূ হায়জরকপা অদু কেন্দ্র সরকারনা তোঙান তোঙানবা লৈবাকশিংদা লৈবা ভারতকী ইম্বেসিশিংগা খন্নরবা মতুংদা য়াখিদ্রে; মদু য়াম্না প্রেক্তিকেল ওইদবা থৌওংনি হায়খ্রে। কোবিদ নারে খংলবা মপান্দগী লাক্কদবা মীওইখক্কী ওইবা অখন্নবা ফ্লাইৎ অমগী অয়াবা পীবিয়ু হায়না রাজ্যসিনা হায়জরকপা অদসু অয়াবা পীখিদ্রে। অতোপ্পা পাউ অমনা ঙসি কোচিদা তোঙান তোঙানবা লৈবাকশিংদগী মীওই ২০০০ হেন্না থুংলগনি। হৌখিবা নুমিৎ ৪নিদগী হেনগৎপগী মওং অমা ওইনা ঙরাং রাজ্যসিদা অনৌবা কোবিদ কেস ১৩৮কি রিপোর্ত লাকখি। হৌজিক হৌজিক রাজ্যসিগী তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা মীওই ১৫৪০ লায়েংদুনা লৈরি।
• তমিল নাদুঃ কেস মশিং হেনগৎলকপদগী মদুরাইদা অহেনবা ফমুংগী তঙাই ফদবা লৈরে; এক্তিব কেস মশিং (৪৫২)কী মতুং ইন্না মসিনা রাজ্যসিগী তরুকশুবা মফমদা লৈবা জিলা ওইরে। জুন ৩০ ফাওবা মদুরাই অমসুং অকোয়বা মফমশিংদা য়ুমশকৈশা নুমিত্তগী অকনবা লোকদাউন হৌরগনি। মদ্রাস হাই কোর্তকী মদুরাই বেঞ্চনা রাজ্য সরকারদা কোবিদ-১৯গী দ্যুতী তৌরিবা পুলিস্কী মীওই খুদিংদা ফেস সিল্দ পীবা য়াবা য়াদবগী মতাংদা পাউখুম পীরক্নবা খংহনখ্রে। ঙরাং অনৌবা কেস ২৭১০ লাকখিবগা লোয়ননা রাজ্যসিগী অপুনবা অনাবা মশিং অসি ৬০০০০ হেনখ্রে। ঙরাং নাবা ফবা ১৩৫৮ অমসুং লৈখিদবা মীওই ৩৭কী রিপোর্ত লাকখি। চেন্নইদগী কেস ১৪৮৭ লাকখি। অপুনবা এক্তিব কেস-২৭১৭৮, লৈখিদবা-৭৯৪ অমসুং চেন্নইগী এক্তিব কেস-১৮৩৭২নি।
• করনাতকাঃ রাজ্য সরকারনা লন্নাইগী হোস্পিতালশিংদা কোবিদ-১৯গী অনাবা লায়েংবগী মমল লেপ্পা ওর্দর অমা থোকখ্রে। ওর্দর অসিগী মতুং ইন্না কোবিদ-১৯ লায়েংবগী ফেসিলিতী লৈবা লন্নাইগী হোস্পিতালগী ফমুংগী ৫০%দি পব্লিক ওথোরিতিশিংনা হায়রকপগী ওইনা খাক্কনি। ঙরাং অনৌবা কেস ২৪৯, দিসচার্জ তৌখিবা ১১১ অমসুং লৈখিদবা ৫গী রিপোর্ত লাকখি। অপুনবা পোজিতিব কেস-৯৩৯৯, এক্তিব কেস-৩৫২৩, লৈখিদবা-১৪২ অমসুং দিসচার্জ তৌখ্রবা-৫৭৩০নি।
• আন্ধ্র প্রদেশঃ সরকার পায়রিবা ৱাই.এস.আর. কংগ্রেস পার্তীগী স্রুংগাভারাপুকোতা (ভিজিয়ানগরম জিলা)দগী এম.এল.এ. কে. স্রিনিভাস রাও অমসুং মহাক্কী সেক্যুরিতী ওফিসার জুন ২২দা কোবিদ-১৯ পোজিতিব ওইখ্রে। এম.এল.এ. অসি হন্দক য়ু.এস.তগী হল্লকখিবনি অমসুং সেলফ আইসোলেসন্দা লৈরকখিবনি। সি.এম.না নুমিৎ ৯০নিগী মনুংদা লৈরিবা এম্বুলেন্স ১০৪ অসি শিজিন্নদুনা ইমুং খুদিংমক য়াওদুনা পাক শন্না স্ক্রীনিং উমসুং তেস্ত তৌনবা হায়খ্রে। কৃষ্ণ জিলাগী লৈঙাক্লোইশিংনা জিলা অসিদা য়ামদ্রবদা কোবিদ-১৯গী তেস্ত ২০০০ তৌনবা অমসুং স্বাব সেম্পল লৌনবা অমসুং তেস্ত তৌনবা আই.এম.এ.এস.ক্যু. (ইন্তেল্লিজেন্ত মোনিতরিং এনালাইসিস সর্বিস ক্বারেন্তাইন) গী বস ১০ শিল লাংনবা ৱারেপ লৌখ্রে। কোবিদ-১৯গী লোকদাউন্না মরম ওইদুনা য়ৈথোকখ্রবা এ.পি.পি.এস.সি. ২০২০গী একজামগী অনৌবা নুমিৎকী ৱারোল অমা এ.পি. পব্লিক সর্বিস কম্মিসন্না ফোংখ্রে। হৌখিবা পুং ২৪দা অনৌবা কেস ৪৬২, দিসচার্জ তৌখিবা ১২৯ অমসুং লৈখিদবা ৫গী রিপোর্ত লাকখি। অনৌবা কেস ৪০৭কী ম্নুংদা ৪০ অমদি রাজ্য মনুংদগী লাকপা কেসনি অমসুং ১৫না মপান লমদগী লাকপনি। অপুনবা কেস-৯৮৩৪, এক্তিব কেস-৫১২৩, দিসচার্জ তৌখ্রবা-৪৫৯২ অমসুং লৈখিদ্রবা-১১৯নি।
• তেলঙ্গানাঃ হকশেল মন্ত্রী, ইতেলা রেজেন্দরনা লন্নাইগী দাইগ্নোস্তিক সেন্তরশিংদা কোবিদ-১৯গী তেস্ত তৌবা মতমদা মীয়ামদগী অহেনবা খুদোংচাবা লৌদনা খংহনখ্রে। পাকিস্তান্দগী কৌজেং শঙ্গু অমা পায়শিল্লকপগী পাউ লৈবগী মতুং ইন্না জুন ২৫দা তেলঙ্গানাদা কৌজেংনা লান্দারকপা য়াবগী চেকশিনৱা হায়খ্রে। অপুনবা কেস-৮৬৭৪, এক্তিব কেস-৪৪৫২, লৈখিদ্রবা-২১৭ অমসুং নাবা ফরবা-৪০০৫নি।
ফেক্ত চেক

PIB Headquarters
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
23 JUN 2020 6:26PM by PIB Delhi
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from PIB Field Offices and Fact checks undertaken by PIB)
Updates on Covid-19 from Ministry of Health and Family Welfare:India has one of the lowest deaths per lakh population in the world
WHO Situation Report 154 dated 22ndJune, 2020 shows that India has one of the lowest deaths per lakh population. India’s cases of death per lakh population is 1.00 while the global average is more than its six times, at 6.04. The UK has witnessed 63.13 cases of COVID-19 related deaths per lakh population, while the metric for Spain, Italy and US is 60.60, 57.19 and 36.30 respectively.
The recovery rate continues to improve. As on date, it is 56.38% amongst COVID-19 patients. So far, a total of 2,48,189 patients have been cured of COVID-19. During the last 24 hours, a total of 10,994 COVID-19 patients have been cured.Presently, there are 1,78,014 active cases and all are under active medical supervision.The number of government labs has been increased to 726 and private labs have increased to 266, summing up to a total of 992.
For details: https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1633516
50,000 Made in India Ventilators under PM CARES Fund to fight COVID-19
PM CARES Fund Trust has allocated Rs. 2000 crore for supply of 50000 ‘Made-in-India’ ventilators to government run COVID hospitals in all States/UTs. Further, a sum of Rs. 1000 crore has been allocated for the welfare of migrant labourers. Out of the 50000 ventilators, 30000 ventilators are being manufactured by M/s Bharat Electronics Limited. So far 2923 ventilators have been manufactured, out of which 1340 ventilators have already been delivered to the States/UTs. The prominent recipients include Maharashtra (275), Delhi (275), Gujarat (175), Bihar (100), Karnataka (90), Rajasthan (75). By the end of June 2020, additional 14,000 ventilators will be delivered to all States/UTs.
For details: https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1633516
Taking COVID-19 head-on with Community Participation and Digital Initiatives in Odisha
Odisha has focused its anti-COVID measures on active use of IT, empowering the local sarpanches, building its skilled healthcare force through community participation, and protecting the vulnerable groups. This had led to reduced disease burden with low mortality rates. Some of the key initiatives include:Support to co-morbid and senior citizens via Sachetak app; Empowerment of Sarpanches for effective monitoring; Deployment of telemedicine services; and Capacity augmentation of medical personnel.
For details: https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1633657
Strict containment and focus on managing co-morbids aiding the recovery of COVID-19 patients in Punjab
Punjab has shown good progress in containing the virus spread. The State continues to post a high recovery rate.A key feature of the multi-pronged strategy of Punjab is its focus on Government quarantine for the high risk/vulnerable population from containment zones. Punjab has implemented a stringent containment strategy. The containment zones are clearly delineated as a street or two adjoining streets, a Mohalla or a residential society. So far, 19 containment zones have been established in 8 districts containing population of about 25000. “GharGharNigrani” is a mobile-based App launched by Punjab Government to check the spread of COVID-19. The door-to-door survey is undertaken with the help of ASHA workers/community volunteers to ensure early detection and timely testing. Punjab has ramped up the testing capacity; presently it is conducting about 8000 tests/day.
For details: https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1633415
Statement by Ministry of Ayush on claims of PatanjaliAyurved regarding treatment of COVID-19
Ministry of AYUSH has taken cognizance of the news in the media about Ayurvedic medicines developed for treatment of COVID-19 by PatanjaliAyurved Ltd, Haridwar. Facts of the claim and details of the stated scientific study are not known to the Ministry.The company has been informed that such advertisements of drugs are regulated under the provisions of Drugs and Magic Remedies (Objectionable Advertisements) Act, 1954 and Rules thereunder. Ministry had also issued a Gazette Notification stating the requirements and the manner the research studies on COVID-19 with Ayush interventions/medicines should be undertaken. In order to make this Ministry aware of the facts of the aforesaid news and verify the claims, PatanjaliAyurved Ltd has been asked to provide at the earliest details of the name and composition of the medicines being claimed for COVID treatment; site(s)/hospital(s), where the research study was conducted for COVID-19; protocol, sample size, Institutional Ethics Committee clearance, CTRI registration and results data of the study (ies) and stop advertising/publicizing such claims till the issue is duly examined.
For details: https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1633690
Increase in Economic Activity-Improvement in Economic Indicators
Guided by the urgent need to save lives -‘JaanhaitohJahanhai’, India resorted to a strict 21 days nationwide lockdown on 24thMarch, 2020 to contain the spread of COVID-19 in its early stages in the country. The strict lockdown and social distancing measures, however, adversely affected the economy. With a gradual shift in strategy towards saving lives as well as livelihoods-‘JaanbhiJahanbhi’, India has entered the ‘Unlock India” phase from June 1 with phased resumption of services and businesses. The Government and the RBI have taken prompt policy measures - both short term and long term - in a calibrated manner to reinvigorate the economy at the earliest with minimal damage. Early green shoots of economic revival have also emerged in May and June with real activity indicators like electricity and fuel consumption, inter and intra-state movement of goods, retail financial transactions witnessing pick up.Agricultural sector remains the foundation of the Indian economy and with a forecast of a normal monsoon, should support the rebooting of the Indian Economy. The resilience of the Indian manufacturing is evident from the fact that within a period of 2 months, India has become the world’s second largest manufacturer of Personal Protective Equipment (PPE) starting from scratch
For details: https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1633531
Government Schemes for MSMEs & NBFCs creating significant impact
The interventions by Government for MSMEs, have been gaining rapid traction. Under the Emergency Credit Line backed by a Government guarantee, Banks from Public & Private Sectors have so far already sanctioned loans worth over Rs. 79,000 crore as of June 20, 2020, of which more than Rs 35,000 crore has already been disbursed. Separately,under RBI’s Special Liquidity Facility announced in March-April, 2020, SIDBI has sanctioned over Rs. 10,220 crore to NBFCs, Micro Finance Institutions & Banks for lending to MSME& small borrowers. National Housing Bank (NHB) has sanctioned its entire facility of Rs. 10,000 crore to Housing Finance Companies. This refinance by SIDBI & NHB is in addition to ongoing schemes through which over Rs. 30,000 crore has been sanctioned.
For details: https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1633595
Information about Country of Origin by the sellers made mandatory on GeM to promote Make in India and Aatmanirbhar Bharat
Government e-Marketplace (GeM), a Special Purpose Vehicle under the Ministry of Commerce and Industry, has made it mandatory for sellers to enter the Country of Origin while registering all new products on GeM. Further, sellers, who had already uploaded their products before the introduction of this new feature on GeM, are being reminded regularly to update the Country of Origin. GeM has taken this significant step to promote ‘Make in India’ and ‘Aatmanirbhar Bharat’.GeM has also enabled a provision for indication of the percentage of local content in products. With this new feature, now, the Country of Origin as well as the local content percentage are visible in the marketplace for all items. More importantly, the ‘Make in India’ filter has now been enabled on the portal.
For details: https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1633511
Muslims from India will not go to Saudi Arabia to perform Haj 2020
Union Minority Affairs Minister Shri Mukhtar Abbas Naqvihas informed that honouring the decision of the Saudi Arabia Government because of serious challenges of Corona pandemic and keeping in mind the health and well-being of the people, it has been decided that Muslims from India will not go to Saudi Arabia to perform Haj. Addressing the media here today,the minister said that he received a phone call from Haj &Umrah Minister of Kingdom of Saudi Arabia, Dr. Mohammad Saleh bin TaherBenten yesterday and the Saudi Arabia Minister suggested not to send Haj pilgrims from India to Haj for this year due to Corona pandemic.
For details: https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1633561
COVID Care coaches of Indian Railways start getting utilized;Railways has deployed 960 COVID Care Coaches in 5 States
Sustaining the fight against Covid-19, Indian Railways has started providing care to corona patients referred for admission in COVID Coaches deployed in various states. Railways is making an all-out effort to supplement the health care efforts of State Governments. It has geared up to provide its 5231 Covid Care Coaches to the States. Zonal Railways have converted these coaches as COVID Care Centres to be used for very mild / mild cases.As of now, Railways has deployed total 960 COVID Care coaches in 5 states - Delhi, Uttar Pradesh, Andhra Pradesh, Telangana and Madhya Pradesh.
For details: https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1633386
DrJitendra Singh addresses Conference of Heads and representatives of National Medical Teaching Institutes
Union Minister DrJitendra Singh has said that there is going to be renewed focus on the study and management of infectious diseases in the post-COVID era and the medical curriculum will also have to adapt itself accordingly.DrJitendra Singh was addressing a Virtual Conference, yesterday with the Heads and representatives of National Medical Teaching Institutes, including the All India Institute of Medical Sciences (AIIMS) New Delhi, PGI Chandigarh, Regional Institute of Medical Sciences (RIMS) Manipur, North Eastern Indira Gandhi Regional Institute of Health and Medical Sciences (NEIGRIHMS) Shillong and Sher-e-Kashmir Institute of Medical Sciences, Srinagar. DrJitendra Singh said, Indian medical fraternity has an advantage over their western counterparts because here the practice of medicine was inherently tuned to prescriptions based on hygiene and prevention of cross infections.
For details: https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1633423
2 crore Building and Other Construction Workers received cash assistance of Rs 4957 crore during lockdown
State Governments, in response to the advisory dated 24th March, 2020 issued by the Ministry of Labour& Employment, have disbursed Rs 4957 crore cash assistance till date to approximately two crore registered construction workers across the country during the lockdown. About 1.75 crore transactions were done directly into the bank accounts of the workers through Direct Benefit Transfer (DBT). Apart from cash benefits ranging from Rs 1000 to Rs 6000 per worker during the lockdown, some of the States have also provided food and ration to their workers.During the challenging times of COVID-19 lockdown, Ministry of Labour& Employment has left no stone unturned in ensuring timely cash transfers to them, when they needed it the most.
For details: https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1633546
Immunity booster Herbal Tea from NIPER, Mohali
National Institutes of Pharmaceutical Education and Research (NIPERs) have introduced many innovative products like safety devices, sanitizers and masks to fight COVID epidemic. At the same time it has also come up with a immunity booster Herbal Tea to strengthen physical resistance to infection.
For details: https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1633597
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• Chandigarh: The Administrator, UT Chandigarh, noted that in the recent past, the maximum number of positive COVID cases have been found in persons coming from outside. He appealed to the local Residents Welfare Associations, Voluntary Agencies, Social Workers etc., to cooperate with the Health and Police Authorities in monitoring the stay and movement of persons coming from outside. He advised that in case of any symptom, the matter should immediately be brought to the notice of Health Authorities. Suppression of such vital information will lead to further spread of infection.
• Punjab: To provide further relief to entrepreneurs amid the COVID-19 pandemic, the Punjab Cabinet has decided to extend the One-Time Settlement of their dues with the Punjab State Industrial Development Corporation and Punjab Financial Corporation till December 31, 2020. The Chief Minister said the move was necessary as the industries needed support in these difficult times. The move will help in releasing the blocked industrial investment and assets and enable the state to put the same to productive use for the revival of the existing industries, which had been shut down after the lockdown in March.
• Haryana: A state-level control room set up by various departments to exchange information related to Corona pandemic during the nationwide lockdown received 4,78,369 calls, of which 4,54,000 calls were answered from March 24 to June 21, 2020. 95 percent of the calls were successfully answered with an average waiting time of less than 10 seconds. Similarly, tele-counseling was also made available to 31,592 persons. It is noteworthy that in a meeting of Chief Ministers, held under the Chairmanship of the Union Home Minister, the Health Secretary appreciated state-level control room set up for better arrangements made by Haryana during Covid-19 and for helping and supporting the citizens.
• Himachal Pradesh: Chief Minister while presiding over the video conference with the Deputy Commissioners, Superintendents of Police and Chief Medical Officers said that the home quarantine mechanism must be made more effective and constant vigil must be kept on the people, so that the persons do not jump home quarantine. He said that more facilities of institution quarantine must be created so as to ensure that there was no dearth of beds, if in any case the number of people with ILI symptoms increases. Chief Minister said that all the people coming from red zone cities must be kept under institutional quarantine and after 4-5 days they would be tested for Covid-19 and only negative persons would be allowed to go home for home quarantine.
• Maharashtra: The current count of COVID19 patients in the state of Maharashtra is 1,35,796 with the addition of 3,721 new patients during the last 24 hours. The number of recovered patients is 67,706 and total active cases are 61,793.Meanwhile, eight trainee cadets of INS ShivajiLonavala, which is one of the premier training establishments of the Indian Navy, have tested positive for novel coronavirus. The infected cadets are part of a batch of 150 trainees. All the positive cadets have been admitted to the military hospital at Wanowarie in Pune.
• Gujarat: The total cases of COVID-19 detected so far have reached up to 27,880 with 563 new cases reported during the last 24 hours. Also, 21 patients lost their lives in this period, taking the total death toll of COVID-19 in the state up to 1,685.
• Rajasthan: In Rajasthan, the number of active cases has crossed 3,000 today, after about 15 days. According to the report issued by the Health Department, 199 cases have been reported today. The total number of infected people has gone up to 15,431.
• Madhya Pradesh: 175 new Corona patients have been reported in the state in the last 24 hours but at the same time 200 patients went back home after recovery. At present, out of total 12,078 cases in the state, the number of active cases is only 2,342.
• Arunachal Pradesh:Out of the 126 active positive cases in the Arunachal Pradesh, 74 cases detected from Changlang, 20 from capital complex Itanagar and 12 from West Kameng district. Health Department of Arunachal Pradesh says SoPs are being followed strictly and state is still under Green Zone category.
• Manipur: As on date there are 5000 persons in official quarantine, 14,000 in community quarantine and 5500 people are availing paid quarantine facilities in Manipur.Manipur has ramped up testing to over 2200 tests per day. So far over 38,000 tests have been done in the state.
• Mizoram: 7 more COVID-19 patients discharged from Zoram Medical College-ZMC; the total number of cured(discharged) patients in Mizoram now stands at 19 and the active cases at 123.
• Nagaland: Out of 312 samples tested in the last 24 hours, 50 new cases of COVID-19 positive have been reported in Nagaland. The total positive cases in the state are 330 out of which 189 are active and 141 patients have recovered so far.
• Sikkim: Sikkim govt to pay tribute to the 20 soldiers who laid down their lives at Galwan, Ladakh recently through a programme, 'Salute to the Bravehearts' on 25th June at Gangtok informs Chief Secretary.
• Chhattisgarh: The number of Covid-19 cases in Chhattisgarh increased to 2,302 with 46 more people testing positive for COVID-19 on Monday. A total of 12 deaths have been reported in the state due to coronavirus infection so far.
• Goa: 46 new COVID-19 infections have been identified taking the state tally of COVID-19 to 864, while there are 711 active cases presently.
• Kerala: One more person died of Covid-19 in Kerala today. With this, the number of Covid-19 deaths in the state rose to 23. A 68-year-old man who was under quarantine, died in Kozhikode today. His swab samples have been sent for testing. A man who is undergoing institutional quarantine in Kannur, after returning from Mumbai tested positive for Covid-19 on the 24th day of quarantine. The Centre, after consulting with Indian Embassies in various countries, has rejected Kerala’s request for conducting TrueNat test for Covid-19, on expats returning to India, pointing out that the recommendation is impractical. The state’s suggestion that a special flight be permitted for expatriates confirmed of Covid has also been turned down. Meanwhile, more than 2,000 expatriates will arrive in Kochi today from various countries. Showing an upward trend for the past four days, 138 new cases were reported in the state yesterday. Currently 1,540 patients are under treatment in various districts.
• Tamil Nadu: With spike in cases, need for extra beds on the rise in Madurai; it is now the sixth district in the State in terms of number of active cases (452). Complete lockdown will be enforced in Madurai and neighbouring areas from Wednesday till June 30. The Madurai Bench of the Madras High Court directs the State government to respond on the feasibility of providing face shield to all police personnel involved in Covid-19 duty. With 2,710 new cases being reported yesterday, State’s Covid tally past 60,000 now. 1358 recoveries & 37 deaths reported yesterday. 1487 cases from Chennai. Total Active cases: 27178, Deaths: 794, Active cases in Chennai: 18372.
• Karnataka: State government issues order fixing treatment rates for Covid-19 patients in private hospitals. As per the order, 50% of beds in private hospitals having facility to treat Covid-19 patients shall be reserved for the treatment of patients referred by public authorities. 249 new cases, 111 discharges & five deaths reported yesterday. Total positive cases: 9399, Active cases: 3523, Deaths: 142, Discharges: 5730.
• Andhra Pradesh: Ruling YSR Congress Party MLA from Srungavarapukota (Vizianagaram Dt.), K SrinivasaRao and his personal security officer tested Covid positive on June 22. The MLA had recently returned from the US and was under self-isolation.CM instructs the officials to conduct comprehensive screening and tests covering all households within 90 days by making use of the 104 ambulance service for the purpose. Krishna district administration has decided to conduct at least 2,000 Covid-19 tests in the district and arranged 10 IMASQ buses (Intelligent Monitoring Analysis Service Quarantine), which are used to collect swab samples to conduct tests. AP Public Service Commission released the revised schedule of dates for conducting APPSC 2020 examinations, which were earlier postponed due to Covid-19 lockdown. 462 new cases, 129 discharged and five deaths reported during last 24 hours; of the 407 new cases, 40 are inter-state cases and 15 from abroad. Total cases: 9834, Active cases: 5123, Discharged: 4592, Deaths: 119.
• Telangana: Health Minister, EtelaRajender warns private diagnostic laboratories against commercially exploiting the general public while conducting Covid-19 tests. Alert in Telangana against likely invasion of locusts on June 25 with a new swarm of locust entering India from Pakistan, Total cases 8674, Active cases: 4452, Deaths 217, Recovered 4005.