Ministry of Commerce & Industry
Information about Country of Origin by the sellers made mandatory on GeM to promote Make in India and Aatmanirbhar Bharat
23 JUN 2020 10:57AM by PIB Delhi
Government e-Marketplace (GeM), a Special Purpose Vehicle under the Ministry of Commerce and Industry, has made it mandatory for sellers to enter the Country of Origin while registering all new products on GeM. Further, sellers, who had already uploaded their products before the introduction of this new feature on GeM, are being reminded regularly to update the Country of Origin, with a warning that their products shall be removed from GeM if they fail to update the same. GeM has taken this significant step to promote ‘Make in India’ and ‘Aatmanirbhar Bharat’.
GeM has also enabled a provision for indication of the percentage of local content in products. With this new feature, now, the Country of Origin as well as the local content percentage are visible in the marketplace for all items. More importantly, the ‘Make in India’ filter has now been enabled on the portal. Buyers can choose to buy only those products that meet the minimum 50% local content criteria. In case of Bids, Buyers can now reserve any bid for Class I Local suppliers (Local Content > 50%). For those Bids below INR 200 crore, only Class I and Class II Local Suppliers (Local content > 50% and > 20% respectively) are eligible to bid, with Class I supplier getting purchase preference. Some Snapshots of the Local Content Features on the GeM Portal are shown in Annexure.
Since its inception, GeM is continuously working towards promotion of ‘Make in India’ initiative. The Marketplace has facilitated entry of small local sellers in Public Procurement, while implementing ‘Make in India’ and MSE Purchase Preference Policies of the Government in the true sense. GeM is enabling quick, efficient, transparent and cost-effective procurement, especially in this hour of need when government organizations require products and services urgently to fight against the Covid-19 pandemic. The purchases through GeM by Government users have been authorised and made mandatory by Ministry of Finance by adding a new Rule No. 149 in the General Financial Rules, 2017.
Annexure
Description: A screenshot of a social media postDescription automatically generated Description: A screenshot of a cell phoneDescription automatically generated Description: A screenshot of a social media postDescription automatically generated Description: A screenshot of a cell phoneDescription automatically generated

ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ମେକ ଇନ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଗାଇବା ସକାଶେ ଜିଇଏମରେ ବିକ୍ରେତାମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ପାଦର ମୂଳ ଦେଶ ସୂଚନା ଦେବା ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ
23 JUN 2020 10:57AM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଗଭର୍ଣ୍ଣମେଣ୍ଟ ଇ-ମାର୍କେଟପ୍ଲେସ୍ (ଜିଇଏମ)କୁ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସାଧନକାରୀ ବାହକ ଭାବେ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଛି । ବିକ୍ରେତାମାନେ ଯେକୌଣସି ଦ୍ରବ୍ୟ ବିକ୍ରୟ ସମୟରେ ଏହାର ମୂଳ ଦେଶ ସୂଚନା ଦେବାକୁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କରାଯାଇଛି । ଜିଇଏମ ଅଧୀନରେ ସମସ୍ତ ନୂତନ ଉତ୍ପାଦର ପଞ୍ଜିକରଣ କରାଗଲା ବେଳେ ଏହା କେଉଁ ଦେଶରୁ ମୂଳତଃ ଆସିଛି ତାହା ଦର୍ଶାଇବା ଜରୁରି । ଅଧିକନ୍ତୁ, ବିକ୍ରେତାମାନେ ଯେଉଁମାନେ ଏହି ନୂତନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆରମ୍ଭ ହେବା ପୂର୍ବରୁ ସେମାନଙ୍କର ଉତ୍ପାଦକୁ ଜିଇଏମରେ ଅପଲୋଡ଼ କରିସାରିଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ନିୟମିତ ଭାବେ ସୂଚୀତ କରାଯାଇଛି ଯେ ସେମାନେ ଏହାର ମୂଳ ଦେଶ ସୂଚନା ଅପ୍ଡ଼େଟ୍ କରନ୍ତୁ । ଯଦି ସେମାନେ ତାହା ନକରନ୍ତି ତେବେ ଜିଇଏମରୁ ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦକୁ ହଟାଇ ଦିଆଯିବ ବୋଲି ମଧ୍ୟ ଚେତାବନୀ ଦିଆଯାଇଛି । ‘ମେକ ଇନ ଇଣ୍ଡିଆ” ଏବଂ “ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ” କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ ଯୋଗାଇବା ସକାଶେ ଏଭଳି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି ବୋଲି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ କୁହାଯାଇଛି ।
ଜିଇଏମ ପକ୍ଷରୁ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି ଯେ ଯେକୌଣସି ଉତ୍ପାଦରେ କେତେ ମାତ୍ରାର ସ୍ଥାନୀୟ ଦ୍ରବ୍ୟ ରହିଛି ତାହା ମଧ୍ୟ ସୂଚୀତ କରାଯିବ । ଏଭଳି ନୂତନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଦ୍ୱାରା, ବର୍ତ୍ତମାନ ମୂଳ ଦେଶ ତଥା ସ୍ଥାନୀୟ ଉତ୍ପାଦର ମାତ୍ରା ବଜାରରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେଉଥିବା ସମସ୍ତ ସାମଗ୍ରୀରୁ ସହଜରେ ଜଣାପଡ଼ିବ । ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥାଟି ହେଲା, “ମେକ ଇନ ଇଣ୍ଡିଆ” ଫିଲଟରକୁ ଏବେ ପୋର୍ଟାଲରେ ସାମିଲ କରାଯାଇଛି । ଯେଉଁସବୁ ଦ୍ରବ୍ୟରେ 50% ସ୍ଥାନୀୟ କଞ୍ଚାମାଲ ବ୍ୟବହୃତ ହୋଇଥିବ ସେହିସବୁ ସାମଗ୍ରୀକୁ କ୍ରେତାମାନେ ଚୟନ କରିପାରିବେ । ନିଲାମୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ କ୍ରେତାମାନେ ଯେକୌଣସି ସାମଗ୍ରୀକୁ କ୍ଲାସ-1 ସ୍ଥାନୀୟ ଯୋଗାଣକାରୀ (Local content>50%) ଭାବେ ସଂରକ୍ଷିତ ରଖିପାରିବେ । ଯେଉଁସବୁ ନିଲାମୀ ଆଇଏନଆର 200 କୋଟି ତଳକୁ ହୋଇଥିବ, କେବଳ କ୍ଲାସ-1 ଏବଂ କ୍ଲାସ-2 ସ୍ଥାନୀୟ ଯୋଗାଣକାରୀମାନେ(Local content>50% ଏବଂ >20 respectively) ସେହିସବୁ ସାମଗ୍ରୀ ଉପରେ ନିଲାମ ଧରିପାରିବେ । ନିମ୍ନରେ ପ୍ରଦତ୍ତ ପରିଶିଷ୍ଟରେ ଜିଇଏମ ପୋର୍ଟାଲରେ ଥିବା କେତେକ ସ୍ଥାନୀୟ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟର ସ୍ନାପସଟ୍ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ।
ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ହେବା ଦିନଠାରୁ ଜିଇଏମ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଭାବେ “ମେକ ଇନ ଇଣ୍ଡିଆ” ଉଦ୍ୟମକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଗାଇବା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ବଜାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ସ୍ଥାନୀୟ କ୍ଷୁଦ୍ର ବ୍ୟବସାୟୀମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ନିକଟରେ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇଛି ଯଦ୍ୟପି ସରକାରଙ୍କ “ମେକ ଇନ ଇଣ୍ଡିଆ” ଏବଂ ଏମଏସଇ କ୍ରୟ ଅଗ୍ରାଧିକାରୀ ନୀତିକୁ ବାସ୍ତବ ରୂପେ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କରାଯାଇପାରିଛି । ଜିଇଏମ ଦ୍ୱାର ତ୍ୱରିତ, ସକ୍ରିୟ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟରେ ସାମଗ୍ରୀ ସଂଗ୍ରହ ସମ୍ଭବପର ହୋଇପାରିଛି ବିଶେଷ କରି ବର୍ତ୍ତମାନର ଆପାତ ସମୟରେ ଯେତେବେଳେ ସରକାରୀ ସଂସ୍ଥାମାନେ କୋଭିଡ଼-19 ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ ବିରୋଧରେ ଲଢ଼ିବା ସକାଶେ ବିଭିନ୍ନ ସାମଗ୍ରୀ ତଥା ସେବା ଜରୁରି ଆବଶ୍ୟକ କରୁଛନ୍ତି । ଜିଇଏମ ମାଧ୍ୟମରେ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କ୍ରୟ କରାଯିବା ଦ୍ୱାରା ବ୍ୟବହାରୀକାରୀମାନଙ୍କୁ ଏଥିପାଇଁ କ୍ଷମତାଧିକାର ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ତଥା ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ତାଙ୍କର ସାଧାରଣ ଆର୍ଥିକ ନିୟମାବଳୀ 2017ର ନିୟମ ସଂଖ୍ୟା 149 ଅନୁସାରେ ଏହାକୁ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କରିଛନ୍ତି ।