Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, attends 'Unity Utsav - One Voice, One Nation' festival organized by Assam Rifles in New Delhi as the chief guest
Modi government has opened numerous avenues for North East in every field, from tourism to technology, sports to space, agriculture to entrepreneurship and banking to business
Reduction of 70% in violent incidents and 85% in civilian causalities in the North East under the Modi government indicates that along with the establishment of peace in the region, cultural development is also taking place
All the 8 states of North East will be connected to Delhi through rail and air connectivity by 2027
Whole of India takes pride in the heritage of North East, India without North East and North East without India is incomplete
Through 5-day Unity Utsav, the unity of the North East has been showcased in Delhi
Assam Rifles is the oldest paramilitary force of India, it is identified as a ‘Friend of the North East’, played a crucial role in rescuing the North East from numerous crises
In 2036 Olympics, India will be in top 10 in medal tally, North Eastern states will play a vital role in it
20 FEB 2025 7:30PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, attended the 'Unity Utsav - One Voice, One Nation' event organized by Assam Rifles in New Delhi today as the chief guest. Many dignitaries including the Director General of Assam Rifles were present on the occasion.
In his address, Union Home Minister Shri Amit Shah said that the word unity is very important for the North-East. For many years after independence, a vast area of ​​North-East was physically and emotionally distant from Delhi. He said that Prime Minister Shri Narendra Modi has eliminated the physical and emotional distance between North-East and Delhi through connectivity. Today North-East belongs to the whole of India and the whole of India belongs to the North-East. Shri Shah said that the Modi government has increased hundreds of budgetary provisions for the North-East and has given 3-4 times more budget to the North-East. He said that by 2027, all the eight states of North-East will be connected to Delhi through rail and air connectivity.
Home Minister said that Prime Minister Modi has popularized North-East across the country as Ashtalakshmi and all 8 states of the region are capable of enriching the country in every aspect. He said that there are immense opportunities for the youth of North-East in the fields of economic, cultural, security, sports and research and development. He added that the Modi government has opened numerous avenues for North-East in every field, from tourism to technology, sports to space, agriculture to entrepreneurship and banking to business.
Shri Amit Shah said that more than 220 ethnic groups and more than 160 tribes reside in our North-East, more than 200 dialects and languages ​​are spoken, more than 50 unique festivals are celebrated and more than 30 traditional dances and more than 100 cuisines exist in the region. He said that all this is a treasure of a rich heritage for the whole of India, which is proud of its heritage. Shri Shah said that India without the North-East and the North-East without India is incomplete.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the theme of the North-East Unity Festival is ‘one voice, one nation’. He said that our country is a wonderful blend of many languages, cultures, cuisines and costumes and this unity in diversity is the specialty and biggest strength of our country. Through the 5-day Unity Utsav, the unity of the North-East has been showcased in Delhi. Shri Shah said that Assam Rifles is the oldest paramilitary force of India and this force is identified as a ‘Friend of the North-East’. He said that the Assam Rifles has played a crucial role in rescuing the North-East from numerous crises. He said that through this event, today Assam Rifles has succeeded in showcasing the unity and cultural strength of the North-East to the entire country and the world.
Shri Amit Shah said that 212 teams and 1500 students took part in the sports competitions in this event and more than 150 students also participated in the cultural programs. He said that today most of the prizes have been bagged by Manipur, which shows the importance of sports in Manipur. Shri Shah said that keeping in mind the popularity of sports in the North-East, Prime Minister Shri Narendra Modi decided to establish the country's first sports university in Manipur. He said that Sports for All, Sports for Excellence have become the formula for the development of sports in India. Home Minister expressed confidence that in 2036, India will host the Olympic Games, and the country will be in the top 10, with the North-Eastern states playing a key role in this achievement.
Union Home Minister said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, in the last 10 years, especially in the last 5 years, there has been a significant change in the law-and-order situation in the North-East. He said violent incidents and deaths of security personnel have been reduced by 70 per cent and causalities of civilians by 85 per cent in the North-East. Shri Shah said that this reduction in the figures of violence shows that there is now a gradual peace in the North-East and a new era of development and cultural development is beginning.
Shri Amit Shah said that since 2014, more than 10,500 militants have laid down their arms in the North-East and 12 peace accords have been signed in the region between 2019 and 2024. He said that many disputes had been going on here for decades, but the Modi government took two steps forward and made the youth believe that a lot of opportunities are available for them. Union Home Minister appealed to the youth indulging in violence to join the mainstream by laying down arms.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that today, there is no part of India that does not consider the North-East as its own, and where there is no love for the people of this region. He stated that the people of every state in the country have a special place for the people of the North-East in their hearts, and every state in the North-East should also step forward and contribute to the development of the entire country. Shri Shah said that the North-East now desires peace and development and wants to function as an integral part of India.

গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি নতুন দিল্লীত অসম ৰাইফলছৰ উদ্যোগত আয়োজিত ‘ইউনিটী উৎসৱ-ৱান ভইচ, ৱান নেশ্যন’ত মুখ্য অতিথি হিচাপে অংশগ্ৰহণ কৰে
মোদী চৰকাৰে পৰ্যটনৰ পৰা প্ৰযুক্তিলৈ, ক্ৰীড়াৰ পৰা মহাকাশলৈ, কৃষিৰ পৰা উদ্যমিতালৈ আৰু বেংকিঙৰ পৰা ব্যৱসায়লৈ প্ৰতিটো খণ্ডতে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বাবে বহু সম্ভাৱনা মুকলি কৰিছে
মোদী চৰকাৰৰ দিনত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত হিংসাত্মক ঘটনা ৭০% আৰু সাধাৰণ নাগৰিকৰ মৃত্যুৰ হাৰ ৮৫% হ্ৰাসে প্ৰকাশ কৰিছে যে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত শান্তি স্থাপনৰ সমান্তৰালকৈ সাংস্কৃতিক বিকাশ হৈ আছে
২০২৭ চনৰ ভিতৰত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ সকলো ৰাজ্য ৰে’ল আৰু বিমান সংযোগৰ জৰিয়তে দিল্লীৰ সৈতে সংযুক্ত হ’ব
সমগ্ৰ ভাৰতে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ চহকী ঐতিহ্যক লৈ গৌৰৱ কৰে, উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল অবিহনে ভাৰত আৰু ভাৰত অবিহনে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল অসম্পূৰ্ণ
ইউনিটী উৎসৱৰ এই পাঁচদিনীয়া ভব্য সমাৰোহে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ঐক্য আৰু সাংস্কৃতিক সমৃদ্ধিক দিল্লীত প্ৰদৰ্শনৰ কাম কৰিছে
অসম ৰাইফলছৰ চিনাক্ত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ প্ৰকৃত বন্ধু হিচাপে কৰা হয়, অসম ৰাইফলছে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলক বহু সংকটৰ পৰা উদ্ধাৰ কৰাত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে
20 FEB 2025 7:30PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি নতুন দিল্লীত অসম ৰাইফলছৰ উদ্যোগত আয়োজিত ‘ইউনিটী উৎসৱ-ৱান ভইচ, ৱান নেশ্যন’ত মুখ্য অতিথি হিচাপে অংশগ্ৰহণ কৰে। এই উপলক্ষে অসম ৰাইফলছৰ সঞ্চালক প্ৰধানকে ধৰি বহু বিশিষ্ট ব্যক্তি উপস্থিত থাকে।
নিজৰ ভাষণত কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বাবে ঐক্য শব্দটো অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। স্বাধীনতাৰ পিছৰ বহু বছৰ ধৰি উত্তৰ-পূবৰ ইমান বৃহৎ অঞ্চলৰ দিল্লীৰ পৰা শাৰীৰিক আৰু আৱেগিক দূৰত্ব বহুত ডাঙৰ আছিল। তেওঁ কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী জীয়ে কানেক্টিভিটীৰ মাধ্যমত উত্তৰ-পূব আৰু দিল্লীৰ মাজত থকা শাৰীৰিক আৰু হৃদয়ৰ দূৰত্ব নাইকিয়া কৰিছে। আজি উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চল সমগ্ৰ ভাৰতৰ আৰু সমগ্ৰ ভাৰত উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলৰ। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে মোদী চৰকাৰে উত্তৰ-পূবৰ বাবে শ শ বাজেটীয় ব্যৱস্থা বৃদ্ধি কৰিছে আৰু উত্তৰ-পূবক ৩-৪গুণ বেছি বাজেট দিছে। তেওঁ কয় যে ২০২৭ চনৰ ভিতৰত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ আঠোখন ৰাজ্য ৰে’ল আৰু বিমান সংযোগৰ জৰিয়তে দিল্লীৰ সৈতে সংযুক্ত হ’ব।
গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে উত্তৰ-পূবক অষ্টলক্ষ্মী হিচাপে সমগ্ৰ ভাৰততে বিখ্যাত কৰি তুলিছে। তেওঁ কয় যে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ আটাইকেইখন ৰাজ্যই দেশক সকলো দিশতে সমৃদ্ধিশালী কৰিবলৈ সক্ষম। অৰ্থনৈতিক, সাংস্কৃতিক, নিৰাপত্তা, ক্ৰীড়া আৰু গৱেষণা আৰু উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে অপৰিসীম সুযোগ আছে। মোদী চৰকাৰে পৰ্যটনৰ পৰা প্ৰযুক্তিলৈ, ক্ৰীড়াৰ পৰা মহাকাশলৈ, কৃষিৰ পৰা উদ্যমিতালৈ আৰু বেংকিঙৰ পৰা ব্যৱসায়লৈ প্ৰতিটো খণ্ডতে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বাবে বহু সম্ভাৱনা মুকলি কৰিবলৈ কাম কৰি আহিছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আমাৰ উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলত ২২০টাতকৈও অধিক জনগোষ্ঠী আৰু ১৬০টাতকৈও অধিক জনজাতি বসবাস কৰে। ইয়াত ২০০ৰো অধিক উপভাষা আৰু ভাষা কোৱা হয়, ৫০টাতকৈও অধিক অনন্য উৎসৱ উদযাপন কৰা হয় আৰু ৩০টাতকৈও অধিক পৰম্পৰাগত নৃত্য আৰু ১০০টাতকৈও অধিক ব্যঞ্জন এই অঞ্চলত আজিও বিদ্যমান। তেওঁ কয় যে এই সকলোবোৰ সমগ্ৰ ভাৰতৰ বাবে এক বিশাল চহকী ঐতিহ্যৰ ভঁৰাল আৰু এই ঐতিহ্যক লৈ সমগ্ৰ দেশ গৌৰৱান্বিত। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে উত্তৰ-পূব অবিহনে ভাৰত আৰু ভাৰত অবিহনে উত্তৰ-পূব অসম্পূৰ্ণ।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে এই উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চল ঐক্য মহোৎসৱৰ বিষয়বস্তু হৈছে এক কণ্ঠ, এক ৰাষ্ট্ৰ। তেওঁ কয় যে আমাৰ দেশখন বহু ভাষা, সংস্কৃতি, খাদ্য আৰু সাজ-পোছাকৰ এক আচৰিত মিশ্ৰণ আৰু এই বৈচিত্ৰ্যৰ মাজত ঐক্যই আমাৰ দেশৰ বিশেষত্ব আৰু আটাইতকৈ ডাঙৰ শক্তি। ইউনিটী উৎসৱৰ এই পাঁচদিনীয়া ভব্য সমাৰোহে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ঐক্য আৰু সাংস্কৃতিক সমৃদ্ধিক দিল্লীত প্ৰদৰ্শন কৰাৰ কাম কৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে অসম ৰাইফলছ ভাৰতৰ আটাইতকৈ পুৰণি অৰ্ধসামৰিক বাহিনী আৰু অসম ৰাইফলছৰ চিনাক্ত উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলৰ প্ৰকৃত বন্ধু হিচাপে কৰা হয়। তেওঁ কয় যে অসম ৰাইফলছে উত্তৰ-পূবক বহু সংকটৰ পৰা উদ্ধাৰ কৰাত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে। তেওঁ কয় যে আজি এই অনুষ্ঠানৰ জৰিয়তে অসম ৰাইফলছে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ঐক্য আৰু সাংস্কৃতিক শক্তিক সমগ্ৰ দেশ আৰু বিশ্বৰ আগত প্ৰদৰ্শন কৰাত সফল হৈছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে এই অনুষ্ঠানত ক্ৰীড়া প্ৰতিযোগিতাত ২১২টা দল আৰু ১৫০০ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়ে আৰু সাংস্কৃতিক কাৰ্যসূচীত ১৫০ৰো অধিক ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়ে অংশগ্ৰহণ কৰে। তেওঁ কয় যে আজি লাভ কৰা অধিকাংশ পুৰস্কাৰ মণিপুৰৰ ভাগত আহিছে, যিয়ে মণিপুৰৰ ক্ৰীড়াৰ গুৰুত্ব প্ৰকাশ কৰিছে। উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত ক্ৰীড়াৰ জনপ্ৰিয়তাক মনত ৰাখিয়েই প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদী জীয়ে দেশৰ প্ৰথমখন ক্ৰীড়া বিশ্ববিদ্যালয় মণিপুৰত নিৰ্মাণৰ সিদ্ধান্ত লয়। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে স্প’ৰ্টছ ফৰ অল, স্প’ৰ্টছ ফৰ এক্সেলেন্স ভাৰতত ক্ৰীড়াৰ বিকাশৰ সূত্ৰ হৈ পৰিছে। গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে আস্থা প্ৰকাশ কৰে যে ২০৩৬ চনত ভাৰতে অলিম্পিক গেমছ আয়োজন কৰিব, য’ত ভাৰত শীৰ্ষ ১০ৰ ভিতৰত থাকিব আৰু ইয়াত উত্তৰ-পূবৰ ৰাজ্যসমূহে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত নৰেন্দ্ৰ মোদী জীৰ নেতৃত্বত যোৱা ১০ বছৰত আৰু বিশেষকৈ যোৱা ৫ বছৰত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত আইন-শৃংখলাৰ পৰিস্থিতিৰ বৃহৎ পৰিৱৰ্তন হৈছে। তেওঁ কয় যে উত্তৰ-পূবত হিংসাত্মক ঘটনা আৰু নিৰাপত্তাৰক্ষীৰ মৃত্যুৰ হাৰ ৭০ শতাংশ হ্ৰাস পোৱাৰ লগতে সাধাৰণ নাগৰিকৰ মৃত্যুৰ হাৰ ৮৫ শতাংশ হ্ৰাস পাইছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে হিংসাৰ সংখ্যাত এই হ্ৰাসে দেখুৱাইছে যে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত এতিয়া লাহে লাহে শান্তি ঘূৰি আহিছে আৰু উন্নয়ন আৰু সাংস্কৃতিক বৃদ্ধিৰ নতুন যুগ আৰম্ভ হৈছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ২০১৪ চনৰ পৰা এতিয়ালৈকে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত ১০,৫০০ৰো অধিক উগ্ৰপন্থীয়ে অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ সমৰ্পণ কৰি মূলসুঁতিলৈ আহিছে আৰু ২০১৯ৰ পৰা ২০২৪ চনৰ ভিতৰত অঞ্চলটোত ১২খন শান্তি চুক্তি স্বাক্ষৰিত হৈছে। তেওঁ কয় যে ইয়াত দশক দশক ধৰি বহু বিবাদ চলি আছিল যদিও মোদী চৰকাৰে দুখোজ আগুৱাই গৈ যুৱক-যুৱতীসকলক আশ্বাস দিয়ে যে তেওঁলোকৰ বাবে বহু সুযোগ উপলব্ধ। গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে হিংসাৰ লগত জড়িত যুৱক-যুৱতীসকলক অস্ত্ৰ ত্যাগ কৰি মূলসুঁতিলৈ আহিবলৈ আহ্বান জনায়।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে আজি ভাৰতৰ এনে কোনো অংশ নাই যিয়ে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলক নিজৰ বুলি গণ্য নকৰে আৰু যাৰ মনত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ জনসাধাৰণৰ প্ৰতি মৰম নাই। তেওঁ কয় যে দেশৰ প্ৰতিখন ৰাজ্যৰ মানুহৰ মনত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ জনসাধাৰণৰ বাবে বিশেষ স্থান আছে আৰু উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ প্ৰতিখন ৰাজ্যইও আগবাঢ়ি আহি সমগ্ৰ দেশৰ উন্নয়নত অৰিহণা যোগাব লাগে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে উত্তৰ-পূবে এতিয়া শান্তি আৰু উন্নয়ন বিচাৰে আৰু ভাৰতৰ অবিচ্ছেদ্য অংগ হিচাপে কাম কৰিব বিচাৰে।