ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଆସାମ ରାଇଫଲ୍ସ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ 'ଏକତା ଉତ୍ସବ-ଏକ ସ୍ୱର, ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର "ଉତ୍ସବରେ ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି ଭାବେ ଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
ମୋଦୀ ସରକାର ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, କ୍ରୀଡ଼ା ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ମହାକାଶ, କୃଷି ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଉଦ୍ୟମିତା ଏବଂ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ବ୍ୟବସାୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ପାଇଁ ଅନେକ ବାଟ ଖୋଲିଛନ୍ତି
ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ ଅଧୀନରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ହିଂସାତ୍ମକ ଘଟଣାରେ ୭୦ ପ୍ରତିଶତ ଏବଂ ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁରେ ୮୫ ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ ସୂଚାଇ ଦେଉଛି ଯେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଶାନ୍ତି ପ୍ରତିଷ୍ଠା ସହିତ ସାଂସ୍କୃତିକ ବିକାଶ ମଧ୍ୟ ଘଟୁଛି
ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଂଚଳର ସମସ୍ତ ୮ଟି ରାଜ୍ୟ ୨୦୨୭ ସୁଦ୍ଧା ରେଳ ଏବଂ ବିମାନ ସଂଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ଦିଲ୍ଲୀ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ ହେବେ
ସମଗ୍ର ଭାରତ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ଐତିହ୍ୟକୁ ନେଇ ଗର୍ବ କରେ, ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ବିନା ଭାରତ ଅସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଭାରତ ବିନା ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଅସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ
୫ ଦିନିଆ ଏକତା ଉତ୍ସବ ମାଧ୍ୟମରେ ଦିଲ୍ଲୀରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ଏକତା ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହୋଇଛି
ଆସାମ ରାଇଫଲ୍ସ ହେଉଛି ଭାରତର ସବୁଠାରୁ ପୁରୁଣା ପାରାମିଲିଟାରୀ ଫୋର୍ସ, ଏହାକୁ 'ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ବନ୍ଧୁ' ଭାବରେ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବକୁ ଅନେକ ସଙ୍କଟରୁ ଉଦ୍ଧାର କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି
୨୦୩୬ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ପଦକ ତାଲିକାର ଶୀର୍ଷ ୧୦ରେ ଭାରତ ରହିବ, ଏଥିରେ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ
20 FEB 2025 7:30PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଆସାମ ରାଇଫଲ୍ସ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ 'ଏକତା ଉତ୍ସବ-ଏକ ସ୍ୱର, ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର "କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି ଭାବେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ। ଏହି ଅବସରରେ ଆସାମ ରାଇଫଲ୍ସର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକଙ୍କ ସମେତ ଅନେକ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏକତା ଶବ୍ଦଟି ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଅନେକ ବର୍ଷ ଧରି ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ଏକ ବିଶାଳ ଅଞ୍ଚଳ ଭୌଗଳିକ ଏବଂ ଆବେଗିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଦିଲ୍ଲୀଠାରୁ ଦୂରରେ ରହିଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଯୋଗାଯୋଗ ଜରିଆରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ଦୂରତାକୁ ହ୍ରାସ କରିଛନ୍ତି। ଆଜି ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ସମଗ୍ର ଭାରତର ଏବଂ ସମଗ୍ର ଭାରତ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଭାରତର। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ମୋଦୀ ସରକାର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ଶତାଧିକ ବଜେଟ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳକୁ ରୁ ଗୁଣ ଅଧିକ ବଜେଟ୍ ଦେଇଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୨୭ ମସିହା ସୁଦ୍ଧା ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ସମସ୍ତ ଟି ରାଜ୍ୟ ରେଳ ଏବଂ ବିମାନ ଯୋଗାଯୋଗ ଜରିଆରେ ଦିଲ୍ଲୀ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଯିବେ।
ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳକୁ ଅଷ୍ଟଲକ୍ଷ୍ମୀ ଭାବେ ଲୋକପ୍ରିୟ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ସମସ୍ତ ଟି ରାଜ୍ୟ ଦେଶକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମୃଦ୍ଧ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଂଚଳର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ, ସାଂସ୍କୃତିକ, ସୁରକ୍ଷା, କ୍ରୀଡ଼ା ଏବଂ ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିପୁଳ ସୁଯୋଗ ରହିଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମୋଦୀ ସରକାର ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, କ୍ରୀଡ଼ା ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ମହାକାଶ, କୃଷି ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଉଦ୍ୟୋମିତା ଏବଂ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ବ୍ୟବସାୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ପାଇଁ ଅନେକ ରାସ୍ତା ଖୋଲିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ୨୨୦ରୁ ଅଧିକ ଜାତିଗତ ଗୋଷ୍ଠୀ ଏବଂ ୧୬୦ରୁ ଅଧିକ ଜନଜାତି ବସବାସ କରନ୍ତି, ୨୦୦ରୁ ଅଧିକ ଉପଭାଷା ଏବଂ ଭାଷା କୁହାଯାଏ, ୫୦ରୁ ଅଧିକ ଅନନ୍ୟ ପର୍ବ ପାଳନ କରାଯାଏ ଏବଂ ୩୦ରୁ ଅଧିକ ପାରମ୍ପରିକ ନୃତ୍ୟ ଏବଂ ୧୦୦ରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟଞ୍ଜନ ରହିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ସମଗ୍ର ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ଐତିହ୍ୟର ଭଣ୍ଡାର, ଯାହା ନିଜର ଐତିହ୍ୟ ପାଇଁ ଗର୍ବିତ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ବିନା ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ବିନା ଭାରତ ଅସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଏକତା ମହୋତ୍ସବର ବିଷୟବସ୍ତୁ ହେଉଛି 'ଏକ ସ୍ୱର, ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର "। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମ ଦେଶ ଅନେକ ଭାଷା, ସଂସ୍କୃତି, ବ୍ୟଞ୍ଜନ ଏବଂ ପୋଷାକର ଏକ ଚମତ୍କାର ମିଶ୍ରଣ ଏବଂ ବିବିଧତା ମଧ୍ୟରେ ଏହି ଏକତା ହେଉଛି ଆମ ଦେଶର ବିଶେଷତ୍ୱ ଏବଂ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଶକ୍ତି। ପାଞ୍ଚ ଦିନିଆ ଏକତା ଉତ୍ସବ ମାଧ୍ୟମରେ ଦିଲ୍ଲୀରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ଏକତା ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହୋଇଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଆସାମ ରାଇଫଲ୍ସ ହେଉଛି ଭାରତର ସବୁଠାରୁ ପୁରୁଣା ପାରାମିଲିଟାରୀ ଫୋର୍ସ ଏବଂ ଏହି ଫୋର୍ସକୁ 'ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ବନ୍ଧୁ' ଭାବେ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳକୁ ଅନେକ ସଙ୍କଟରୁ ଉଦ୍ଧାର କରିବାରେ ଆସାମ ରାଇଫଲ୍ସର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ଆଜି ଆସାମ ରାଇଫଲ୍ସ ସମଗ୍ର ଦେଶ ତଥା ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ଏକତା ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ଶକ୍ତିକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିବାରେ ସଫଳ ହୋଇଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ୨୧୨ଟି ଦଳ ଏବଂ ୧୫୦୦ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ୧୫୦ରୁ ଅଧିକ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଅଧିକାଂଶ ପୁରସ୍କାର ମଣିପୁର ହାସଲ କରିଛି, ଯାହା ମଣିପୁରରେ କ୍ରୀଡ଼ାର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଦର୍ଶାଉଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ କ୍ରୀଡ଼ାର ଲୋକପ୍ରିୟତାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ମଣିପୁରରେ ଦେଶର ପ୍ରଥମ କ୍ରୀଡ଼ା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ କ୍ରୀଡ଼ା, ଉତ୍କର୍ଷତା ପାଇଁ କ୍ରୀଡ଼ା ଭାରତରେ କ୍ରୀଡ଼ାର ବିକାଶର ସୂତ୍ର ପାଲଟିଛି। ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ ୨୦୩୬ ମସିହାରେ ଭାରତ ଅଲିମ୍ପିକ୍ କ୍ରୀଡ଼ାର ଆୟୋଜନ କରିବ ଏବଂ ଦେଶ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ୧୦ଟି ରାଷ୍ଟ୍ର ମଧ୍ୟରେ ସ୍ଥାନ ପାଇବ, ଯେଉଁଥିରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବେ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ବିଶେଷକରି ଗତ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ଆଇନ ଶୃଙ୍ଖଳା ସ୍ଥିତିରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ହିଂସାତ୍ମକ ଘଟଣା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା କର୍ମୀଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ ୭୦ ପ୍ରତିଶତ ଏବଂ ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ ୮୫ ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ହିଂସାର ଏହି ହ୍ରାସ ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ଧୀରେ ଧୀରେ ଶାନ୍ତି ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହୋଇଛି ଏବଂ ବିକାଶ ତଥା ସାଂସ୍କୃତିକ ବିକାଶର ଏକ ନୂତନ ଯୁଗ ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୪ ପରଠାରୁ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ୧୦,୫୦୦ରୁ ଅଧିକ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ସମର୍ପଣ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ୨୦୧୯ରୁ ୨୦୨୪ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ୧୨ଟି ଶାନ୍ତି ବୁଝାମଣା ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏଠାରେ ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଅନେକ ବିବାଦ ଲାଗି ରହିଥିଲା, କିନ୍ତୁ ମୋଦୀ ସରକାର ଦୁଇଟି ପଦକ୍ଷେପ ଆଗକୁ ନେଇ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱାସ କରାଇଥିଲେ ଯେ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅନେକ ସୁଯୋଗ ଉପଲବ୍ଧ ରହିଛି। ହିଂସାରେ ଲିପ୍ତ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ରଖି ମୁଖ୍ୟଧାରାରେ ଯୋଗଦେବାକୁ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ନିବେଦନ କରିଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ଭାରତର ଏପରି କୌଣସି ଅଂଶ ନାହିଁ ଯାହା ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବକୁ ନିଜର ବୋଲି ବିବେଚନା କରେ ନାହିଁ, ଏବଂ ଯେଉଁଠାରେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଲୋକଙ୍କ ପ୍ରତି କୌଣସି ପ୍ରେମ ନାହିଁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟର ଲୋକଙ୍କ ହୃଦୟରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଂଚଳର ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସ୍ଥାନ ରହିଛି ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଂଚଳର ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଆଗକୁ ଆସି ସମଗ୍ର ଦେଶର ବିକାଶରେ ଯୋଗଦାନ କରିବା ଉଚିତ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଏବେ ଶାନ୍ତି ଏବଂ ବିକାଶ ଚାହୁଁଛି ଏବଂ ଭାରତର ଏକ ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଅଙ୍ଗ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, attends 'Unity Utsav - One Voice, One Nation' festival organized by Assam Rifles in New Delhi as the chief guest
Modi government has opened numerous avenues for North East in every field, from tourism to technology, sports to space, agriculture to entrepreneurship and banking to business
Reduction of 70% in violent incidents and 85% in civilian causalities in the North East under the Modi government indicates that along with the establishment of peace in the region, cultural development is also taking place
All the 8 states of North East will be connected to Delhi through rail and air connectivity by 2027
Whole of India takes pride in the heritage of North East, India without North East and North East without India is incomplete
Through 5-day Unity Utsav, the unity of the North East has been showcased in Delhi
Assam Rifles is the oldest paramilitary force of India, it is identified as a ‘Friend of the North East’, played a crucial role in rescuing the North East from numerous crises
In 2036 Olympics, India will be in top 10 in medal tally, North Eastern states will play a vital role in it
20 FEB 2025 7:30PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, attended the 'Unity Utsav - One Voice, One Nation' event organized by Assam Rifles in New Delhi today as the chief guest. Many dignitaries including the Director General of Assam Rifles were present on the occasion.
In his address, Union Home Minister Shri Amit Shah said that the word unity is very important for the North-East. For many years after independence, a vast area of ​​North-East was physically and emotionally distant from Delhi. He said that Prime Minister Shri Narendra Modi has eliminated the physical and emotional distance between North-East and Delhi through connectivity. Today North-East belongs to the whole of India and the whole of India belongs to the North-East. Shri Shah said that the Modi government has increased hundreds of budgetary provisions for the North-East and has given 3-4 times more budget to the North-East. He said that by 2027, all the eight states of North-East will be connected to Delhi through rail and air connectivity.
Home Minister said that Prime Minister Modi has popularized North-East across the country as Ashtalakshmi and all 8 states of the region are capable of enriching the country in every aspect. He said that there are immense opportunities for the youth of North-East in the fields of economic, cultural, security, sports and research and development. He added that the Modi government has opened numerous avenues for North-East in every field, from tourism to technology, sports to space, agriculture to entrepreneurship and banking to business.
Shri Amit Shah said that more than 220 ethnic groups and more than 160 tribes reside in our North-East, more than 200 dialects and languages ​​are spoken, more than 50 unique festivals are celebrated and more than 30 traditional dances and more than 100 cuisines exist in the region. He said that all this is a treasure of a rich heritage for the whole of India, which is proud of its heritage. Shri Shah said that India without the North-East and the North-East without India is incomplete.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the theme of the North-East Unity Festival is ‘one voice, one nation’. He said that our country is a wonderful blend of many languages, cultures, cuisines and costumes and this unity in diversity is the specialty and biggest strength of our country. Through the 5-day Unity Utsav, the unity of the North-East has been showcased in Delhi. Shri Shah said that Assam Rifles is the oldest paramilitary force of India and this force is identified as a ‘Friend of the North-East’. He said that the Assam Rifles has played a crucial role in rescuing the North-East from numerous crises. He said that through this event, today Assam Rifles has succeeded in showcasing the unity and cultural strength of the North-East to the entire country and the world.
Shri Amit Shah said that 212 teams and 1500 students took part in the sports competitions in this event and more than 150 students also participated in the cultural programs. He said that today most of the prizes have been bagged by Manipur, which shows the importance of sports in Manipur. Shri Shah said that keeping in mind the popularity of sports in the North-East, Prime Minister Shri Narendra Modi decided to establish the country's first sports university in Manipur. He said that Sports for All, Sports for Excellence have become the formula for the development of sports in India. Home Minister expressed confidence that in 2036, India will host the Olympic Games, and the country will be in the top 10, with the North-Eastern states playing a key role in this achievement.
Union Home Minister said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, in the last 10 years, especially in the last 5 years, there has been a significant change in the law-and-order situation in the North-East. He said violent incidents and deaths of security personnel have been reduced by 70 per cent and causalities of civilians by 85 per cent in the North-East. Shri Shah said that this reduction in the figures of violence shows that there is now a gradual peace in the North-East and a new era of development and cultural development is beginning.
Shri Amit Shah said that since 2014, more than 10,500 militants have laid down their arms in the North-East and 12 peace accords have been signed in the region between 2019 and 2024. He said that many disputes had been going on here for decades, but the Modi government took two steps forward and made the youth believe that a lot of opportunities are available for them. Union Home Minister appealed to the youth indulging in violence to join the mainstream by laying down arms.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that today, there is no part of India that does not consider the North-East as its own, and where there is no love for the people of this region. He stated that the people of every state in the country have a special place for the people of the North-East in their hearts, and every state in the North-East should also step forward and contribute to the development of the entire country. Shri Shah said that the North-East now desires peace and development and wants to function as an integral part of India.