Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah holds a press conference in New Delhi on three new criminal laws, calls the laws victim-centric and justice-oriented
All aspects of the new laws discussed extensively with various stakeholders for four years, no law in Independent India discussed at such length
The first priority in the new laws is to crimes against women and children, made more sensitive by adding a new chapter on crimes against children and women
On being fully implemented the three laws will make country’s justice system as the most modern criminal justice system in the world
New laws have not only adopted technology but also incorporated it in such a way that they can keep pace with the changing technology in the next 50 years
All three laws to be available in all the eight scheduled languages and cases will also be conducted in those languages
In the new laws, sections have been added as per their relevance and many removed that were creating problems for the people
In new laws, priority is to justice instead of punishment, speedy-trial and speedy-justice instead of delay, and protection of victims' rights
The new laws also set a deadline for the completion of all procedures, which upon full implementation will end the endless wait for justice
In any case, justice can be served up to Supreme Court in three years from filing of the FIR
In the new laws, the law of sedition made by the British has been abolished
Some people are spreading lies that in the new laws remand period has been increased, but it is not true, in the new laws the remand period is same as before for fifteen days
New laws make forensic investigation mandatory in offenses punishable by seven years or more, this will speed up justice delivery and increase conviction rate to 90%
Against a target to train 12,000 master trainers for imparting training to about 22.5 lakh policemen, more than 23,000 master trainers were trained
01 JUL 2024 7:32PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah described the 3 new criminal laws that came into effect across the country from today as justice-oriented rather than punishment, and victim-centric. He said that in the new laws priority will be given to justice instead of punishment, speedy trial and speedy justice instead of delay and protection of the rights of the victims will be ensured. Addressing a press conference held in New Delhi, Shri Amit Shah said that various misconceptions are being spread about the new criminal laws, which aim to create confusion in the minds of the public about these laws. He said that every aspect of the new laws has been discussed extensively with different stakeholders for four years and no law in Independent India has been discussed at such length.
The Home Minister said that after 77 years of independence, India's criminal justice system is becoming completely indigenous and these three new laws have been implemented in every police station in the country from today. Shri Amit Shah said that these laws have replaced punishment with justice, speedy-trial and speedy-justice instead of delay. Along with this, earlier laws only protected the rights of the police but these new laws now have provisions to protect the rights of victims and complainants as well.
Shri Amit Shah said that the three new laws reflects the Indian spirit in the entire criminal justice system of our country. He said that there are many provisions in these laws which will be beneficial for the people of the country. He said that in these laws, many disputed provisions which were continuing from the British time and were creating problems for the people have been removed and new sections have been added which are of relevance today.
The Union Home Minister said that in these laws the priority of sections and chapters has been fixed in accordance with the spirit of the Constitution of India. He said that the first priority has been given to crimes against women and children. He said that by adding a new chapter on crimes against women and children, which has 35 sections and 13 provisions, the new laws have been made more sensitive. He said that similarly there was no provision in earlier laws for the crime of mob lynching but in these new laws, for the first time, mob lynching has been defined and severe punishment has been provided for it. Shri Shah said that in the new laws, the law of sedition made by the British has been abolished. He said that a new section has been added for anti-national activities in the new law under which there is a provision of severe punishment for those who damage the unity and integrity of India.
Shri Amit Shah said that the three new laws will create the most modern judicial system after its full implementation. He said that technology has not only been adopted in the three new laws, but provision has also been made in such a way that all the technologies that will come in the next 50 years can be included in it. He said that 99.9 per cent police stations across the country have been computerized and the process of generating e-record was already started in 2019. He said that Zero-FIR, e-FIR and charge sheet will all be digital in the new laws. Shri Shah added that the new laws also set a deadline for the completion of all procedures, with full implementation of the laws will end the endless wait for justice. He also said that justice up to Supreme Court can be done in 3 years from filing of FIR.
The Union Home Minister said that the new laws have made forensic investigation mandatory in offenses punishable by 7 years or more, which will help speed up justice and take the conviction rate up to 90%. Shri Shah said for making forensic visit mandatory in the new laws, the Government worked with a foresight and built National Forensic Science Laboratory in 2020 itself. He said that trained manpower will be required for this purpose and in the country, there will be more than 40,000 trained manpower after three years. He said that Union Cabinet recently decided to set up campuses of Forensic Science University and establish 6 Central Forensic Laboratories in 9 more states.
Shri Amit Shah said that the Bharatiya Sakshya Adhiniyam 2023 has also leveraged technology in the field of evidence. He said that several provisions have been made to increase the credibility of electronic evidence. Now server logs, location evidence and voice messages have been interpreted as evidence. Shri Shah said that these three laws will be available in all the languages ​​mentioned in the Eighth Schedule of the Constitution and the court proceedings will also take place in those languages.
The Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the Ministry of Home Affairs, Home Department of each state and the Ministry of Justice have made a lot of efforts to implement these laws. He said that in the new laws, sections have been added according to their relevance today and many such sections which were disputed ones have been removed, as they were creating problems for the people. Shri Shah said that, against a target of 12000 Master Trainers to train about 22.5 lakh policemen on new laws, more than 23 thousand Master Trainers have been trained with the help of authorized institutions. He said that 21,000 subordinate judiciary officials have been trained in the judiciary and 20 thousand public prosecutors have been trained. Mr. Shah added that these laws were discussed in the Lok Sabha for a total of 9 hours and 29 minutes in which 34 members participated and gave their views, while in the Rajya Sabha it was discussed for 6 hours and 17 minutes in which 40 members participated. He said that a lie is being spread that the laws were passed after the expulsion of the members of Parliament. He said that the expelled members still had an option to come to the House and participate in the discussion to express their views, but not a single member did so.

গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজিৰেপৰা সমগ্ৰ দেশতে বলবৎ হোৱা ৩ নতুন ফৌজদাৰী আইনক শাস্তিৰ পৰিৱৰ্তে ন্যায় প্ৰদানকাৰী আৰু ভুক্তভোগী-কেন্দ্ৰিক বুলি অভিহিত কৰে
৪ বছৰে ভিন্ন পক্ষৰ সৈতে প্ৰতিটো দিশ বিতংভাৱে আলোচনাৰেএই নতুন আইন কাৰ্য্যকৰী কৰা হৈছে। ইয়াৰ বাহিৰে স্বাধীনতাৰ পিছৰেপৰা ইমান দিনে কোনো আইনক লৈ চৰ্চা হোৱা নাছিল
নতুন আইনসমূহত মহিলা আৰু শিশুৰ বিৰুদ্ধে অপৰাধক প্ৰথম অগ্ৰাধিকাৰ প্ৰদান কৰা হৈছে। তেওঁলোকৰ বিৰুদ্ধে অপৰাধৰ ক্ষেত্ৰত নতুন অধ্যায়ৰ সংযোজনেৰে ইয়াক অধিক সংবেদনশীল কৰা হৈছে
তিনিওখন নতুন আইন সম্পূৰ্ণৰূপে কাৰ্য্যকৰীকৰণৰ লগে-লগে অতিশয় আধুনিক ন্যায় ব্যৱস্থাৰ সূচনা হ’ব
তিনিওখন নতুন আইনতে কেৱলপ্ৰযুক্তিৰ অভিযোজনাই নহয়, বৰঞ্চ এনে ব্যৱস্থাও অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে যে আগন্তুক ৫০ বছৰত আহিবলগীয়া সকলো প্ৰযুক্তিকে ইয়াত অন্তৰ্ভুক্ত কৰিব পৰা যাব
তিনিওখন আইন দেশৰ অষ্টম অনুসূচীৰ সকলো ভাষাতে উপলব্ধ হ’ব আৰু একে ভাষাতে গোচৰো চলিব
আজিৰ সময়ৰ আহ্বান অনুসৰি নতুন আইনত ধাৰাৰ সংযোজন কৰা হৈছে আৰু তেনে বহু ধাৰা আঁতৰায়ো দিয়া হৈছে, যিয়ে দেশবাসীৰ মাজত অশান্তিৰ সৃষ্টি কৰিছিল
নতুন আইনৰ অধীনত শাস্তিতকৈ ন্যায়ক অগ্ৰাধিকাৰ প্ৰদান কৰা হ’ব, পলমৰ পৰিৱৰ্তে ক্ষীপ্ৰ বিচাৰ আৰু ক্ষীপ্ৰ ন্যায় প্ৰদান কৰা হ’ব আৰু ভুক্তভোগীৰ অধিকাৰ সুৰক্ষিত কৰা হ’ব
01 JUL 2024 7:32PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজিৰেপৰা সমগ্ৰ দেশতে বলবৎ হোৱা ৩ নতুন ফৌজদাৰী আইনক শাস্তি প্ৰদানৰ পৰিৱৰ্তে ন্যায় প্ৰদানকাৰী আৰু ভুক্তভোগী-কেন্দ্ৰিক বুলি অভিহিত কৰে। এই নতুন আইনৰ অধীনত শাস্তিতকৈ ন্যায়ক অগ্ৰাধিকাৰ প্ৰদান কৰা হ’ব, পলমৰ পৰিৱৰ্তে ক্ষীপ্ৰ বিচাৰ আৰু ক্ষীপ্ৰ ন্যায় প্ৰদান কৰা হ’ব আৰু ভুক্তভোগীৰ অধিকাৰ সুৰক্ষিত কৰা হ’ব বুলিও তেওঁ কয়। নতুন দিল্লীত আয়োজিত এখনি সংবাদমেল সম্বোধনেৰে শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে নতুন ফৌজদাৰী আইন সন্দৰ্ভত নানা ভুল ধাৰণা প্ৰচাৰ কৰা হৈছে। এনে মিছা প্ৰচাৰে জনসাধাৰণৰ মাজত এই আইনসমূহৰ বিষয়ে বিভ্ৰান্তিৰ সৃষ্টি কৰিব বুলি তেওঁ কয়। তেওঁ কয় যে ৪ বছৰে ভিন্ন পক্ষৰ সৈতে প্ৰতিটো দিশ বিতংভাৱে আলোচনাৰে এই নতুন আইন কাৰ্য্যকৰী কৰা হৈছে। ইয়াৰ বাহিৰে স্বাধীনতাৰ পিছৰেপৰা ইমান দিনে কোনো আইনক লৈ চৰ্চা হোৱা নাছিল।
তেওঁ কয় যে স্বাধীনতাৰ ৭৭ বছৰৰ পাছত ভাৰতৰ ফৌজদাৰী ন্যায় ব্যৱস্থা আজি সম্পূৰ্ণ থলুৱা হৈ পৰিছে আৰু এই তিনিখন নতুন আইন আজিৰেপৰা দেশৰ প্ৰতিখন থানাতে কাৰ্য্যকৰী হ’ব। তেওঁ কয় যে এই আইনসমূহৰ ভিত্তি হৈছে শাস্তিৰ সলনি ন্যায় প্ৰদান, পলমৰ পৰিৱৰ্তে ক্ষীপ্ৰ বিচাৰ আৰু ক্ষীপ্ৰ ন্যায়। ইয়াৰ লগতে, পূৰ্বৰ আইনসমূহত কেৱল আৰক্ষীৰ অধিকাৰ সুৰক্ষিত আছিল যদিও এই নতুন আইনসমূহত ভুক্তভোগী আৰু অভিযোগকাৰীৰ অধিকাৰো সুৰক্ষিতকৰণৰ ব্যৱস্থা আছে।
তেওঁ কয় যে কাইলৈ মাজনিশাৰপৰা কাৰ্য্যকৰী হ’বলগীয়া এই তিনিখন নতুন আইন ৰূপায়ণৰ লগে-লগে আমাৰ দেশৰ সমগ্ৰ ফৌজদাৰী ন্যায় ব্যৱস্থাত ভাৰতীয় মনোভাৱৰ প্ৰতিফলন ঘটিব। তেওঁ কয় যে এই আইনসমূহত এনে বহু ব্যৱস্থা কৰা হৈছে, যিয়ে দেশৰ নাগৰিকক একাধিক সুবিধা প্ৰদান কৰিব। তেওঁ কয় যে এই আইনসমূহত ব্ৰিটিছ শাসনৰ সময়ৰ বিতৰ্কিত বহু বিধান আঁতৰাই আজিৰ সময়ৰ বাবে উপযুক্ত ধাৰাৰ সংযোজন কৰা হৈছে।
তেওঁ কয় যে এই আইনসমূহত ভাৰতীয় সংবিধানৰ মনোভাৱ অনুসৰি ধাৰা আৰু অধ্যায়ত অগ্ৰাধিকাৰ প্ৰদান কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে নতুন আইনসমূহত মহিলা আৰু শিশুৰ বিৰুদ্ধে হোৱা অপৰাধক প্ৰথম অগ্ৰাধিকাৰ প্ৰদান কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে শিশু আৰু মহিলাৰ বিৰুদ্ধে অপৰাধৰ ক্ষেত্ৰত ৩৫টা ধাৰা আৰু ১৩টা বিধান বিশিষ্ট নতুন অধ্যায়ৰ সংযোজনেৰে ইয়াক অধিক সংবেদনশীল কৰি তোলা হৈছে। তেওঁ কয় যে একেদৰে পূৰ্বৰ আইনত গণ-নিৰ্যাতনৰ (mob lynching) অপৰাধৰ কোনো ব্যৱস্থা নাছিল যদিও এই আইনসমূহত প্ৰথমবাৰৰ বাবে গণ-নিৰ্যাতনৰ সংজ্ঞা নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে আৰু ইয়াৰ বাবে কঠোৰ শাস্তি প্ৰদানৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে নতুন আইনত ইংৰাজে প্ৰৱৰ্তন কৰা দেশদ্ৰোহৰ আইন সম্পূৰ্ণৰূপে বিলুপ্ত কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে নতুন আইনখনত ৰাষ্ট্ৰ-বিৰোধী কাম-কাজৰ ক্ষেত্ৰত এটা নতুন ধাৰাৰ সংযোজন কৰা হৈছে। ইয়াৰ অধীনত ভাৰতৰ ঐক্য আৰু অখণ্ডতাৰ প্ৰতি ভাবুকি সৃষ্টি কৰাসকলক কঠোৰ শাস্তি প্ৰদানৰ ব্যৱস্থা আছে।
তেওঁ কয় যে এই তিনিখন নতুন আইন সম্পূৰ্ণ ৰূপায়ণৰ পিছত অতিশয় আধুনিক ন্যায় ব্যৱস্থাৰ প্ৰশস্ত হ’ব। সমগ্ৰ দেশতে এই আইনসমূহ সম্পূৰ্ণৰূপে কাৰ্য্যকৰী হোৱাৰ পিছত ভাৰতীয় ফৌজদাৰী ন্যায় ব্যৱস্থা বিশ্বৰ আটাইতকৈ আধুনিক ন্যায় ব্যৱস্থা হিচাপে পৰিগণিত হ’ব। তেওঁ কয় যে তিনিওখন নতুন আইনতে কেৱল প্ৰযুক্তিৰ অভিযোজনাই নহয়, বৰঞ্চ এনে ব্যৱস্থাও অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে যে আগন্তুক ৫০ বছৰত আহিবলগীয়া সকলো প্ৰযুক্তিকে ইয়াত অন্তৰ্ভুক্ত কৰিব পৰা যাব। তেওঁ কয় যে সমগ্ৰ দেশৰ ৯৯.৯ শতাংশ থানা কম্পিউটাৰাইজ কৰা হৈছে, ই-ৰেকৰ্ড সৃষ্টিৰ প্ৰক্ৰিয়াও ২০১৯ৰ পৰা আৰম্ভ হৈছিল, জিৰ’-এফআইআৰ, ই-এফআইআৰ আৰু চাৰ্জ শ্বীট দাখিল প্ৰক্ৰিয়া সকলো ডিজিটেল হ’ব। তেওঁ কয় যে সকলো প্ৰক্ৰিয়া সম্পূৰ্ণৰ সময়সীমাও নতুন আইনসমূহত নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে যিকোনো গোচৰতে উচ্চতম ন্যায়ালয়ত এফআইআৰ দাখিলৰ ৩ বছৰৰ ভিতৰত ন্যায়ৰ সুবিধা লাভ কৰিব।
তেওঁ কয় যে নতুন আইনত ৭ বছৰ বা ততোধিক শাস্তিযোগ্য অপৰাধত ফৰেনছিক তদন্ত বাধ্যতামূলক কৰা হৈছে। ইয়াৰদ্বাৰা ক্ষীপ্ৰ ন্যায় নিশ্চিত হ’ব আৰু দোষী সাব্যস্ত হোৱাৰ হাৰ ৯০% লৈ বৃদ্ধিত সহায় কৰিব। তেওঁ কয় যে ফৰেনছিক ভিজিট বাধ্যতামূলক কৰাৰ ক্ষেত্ৰত আমি দূৰদৰ্শিতাৰে কাম কৰি ২০২০ত ৰাষ্ট্ৰীয় ফৰেনছিক বিজ্ঞান পৰীক্ষাগাৰ স্থাপন কৰিছিলোঁ। তেওঁ কয় যে ইয়াৰ বাবে প্ৰশিক্ষণপ্ৰাপ্ত জনশক্তিৰ প্ৰয়োজন হ’ব আৰু তিনি বছৰৰ পাছত সমগ্ৰ দেশতে আমাৰ ন্যায়িক ব্যৱস্থাৰ সেৱাত প্ৰতি বছৰে ৪০,০০০ ৰো অধিক প্ৰশিক্ষণপ্ৰাপ্ত জনশক্তি উপলব্ধ হ’ব। তেওঁ জনোৱা মতে, শেহতীয়াকৈ কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে ফৰেনছিক বিজ্ঞান বিশ্ববিদ্যালয়ৰ কেম্পাছ ৯খন ৰাজ্যত মুকলি কৰা আৰু ৬টা কেন্দ্ৰীয় ফৰেনছিক লেবৰেটৰী স্থাপনৰো সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছে।
তেওঁ কয় যে ভাৰতীয় প্ৰমাণ আইন, ২০২৩ (Indian Evidence Act 2023)য়েও প্ৰমাণ সম্পৰ্কীয় প্ৰযুক্তিক প্ৰোৎসাহিত কৰিছে। তেওঁ জনায় যে ইলেক্ট্ৰনিক প্ৰমাণৰ গ্ৰহণযোগ্যতা বৃদ্ধিৰ বাবে কেইবাটাও ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। এতিয়া চাৰ্ভাৰৰ লগ, অৱস্থানৰ প্ৰমাণ আৰু ভইচ মেছেজ সম্পৰ্কে ব্যাখ্যা কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে তিনিওখন আইন দেশৰ অষ্টম অনুসূচীৰ সকলো ভাষাতে উপলব্ধ হ’ব আৰু একে ভাষাতে গোচৰো চলিব।
তেওঁ কয় যে ভাৰত চৰকাৰৰ গৃহ মন্ত্ৰালয়, প্ৰতিখন ৰাজ্যৰ গৃহ বিভাগ আৰু ন্যায় মন্ত্ৰালয়ে এই আইনসমূহ কাৰ্য্যকৰীকৰণৰ বাবে একাধিক প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰিছে। আজিৰ সময় অনুযায়ী নতুন আইনত ধাৰা সংযোজন কৰা হৈছে আৰু এনে বহু ধাৰাও আঁতৰায়ো দিয়া হৈছে, যিয়ে দেশবাসীৰ মাজত অশান্তিৰ সৃষ্টি কৰিছিল বুলিও তেওঁ কয়। তেওঁ কয় যে প্ৰায় ২২.৫ লাখ আৰক্ষী জোৱানক নতুন আইন সন্দৰ্ভত প্ৰশিক্ষণ দিবলৈ ১২ হাজাৰ মাষ্টাৰ ট্ৰেইনাৰক সাজু কৰা হৈছে। ইয়াৰ অৰ্থে বহু প্ৰতিষ্ঠানক অনুমোদন জনোৱা হৈছে আৰু ২৩ হাজাৰৰো অধিক মাষ্টাৰ ট্ৰেইনাৰক প্ৰশিক্ষণপ্ৰদান কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে ন্যায়পালিকাত ২১,০০০ অধীনস্থ ন্যায়পালিকাক প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰা হৈছে, ইয়াৰ লগতে ২০ হাজাৰ চৰকাৰীঅধিবক্তাক প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰা হৈছে। তেওঁ জনোৱা মতে, এই আইনসমূহৰ সন্দৰ্ভত মুঠ ৯ ঘন্টা ২৯ মিনিট সময় লোকসভাত আলোচনা কৰা হৈছিল। ইয়াত ৩৪ জন সদস্যই অংশগ্ৰহণ কৰিছিল।একেদৰে ৰাজ্যসভাত ৬ ঘন্টা ১৭ মিনিট আলোচনা কৰা হৈছিল আৰু ইয়াত ৪০ জন সদস্যই অংশগ্ৰহণ কৰিছিল। সাংসদসকলক বহিষ্কাৰৰ পিছত এই আইনসমূহ গৃহীত হোৱা বুলিও মিছা প্ৰচাৰ কৰা হৈছে বুলিও তেওঁ কয়। তেওঁ কয় যে বহিষ্কৃত সদস্যসকলে সদনলৈ আহি আলোচনাত অংশগ্ৰহণেৰে নিজৰ মতামত প্ৰকাশৰ বিকল্প আছিল যদিও এজনো সদস্যই তেনে কৰা নাছিল।
তেওঁ কয় যে এই সন্দৰ্ভত ২০২০ত তেওঁ সকলো সাংসদ, মুখ্যমন্ত্ৰী, উচ্চতম ন্যায়ালয় আৰু উচ্চ ন্যায়ালয়ৰ ন্যায়াধীশলৈ পত্ৰ লিখি তেওঁলোকৰ পৰামৰ্শ বিচাৰিছিল। তেওঁ কয় যে কেন্দ্ৰীয় গৃহ সচিবে এই সন্দৰ্ভত দেশৰ সকলো আইপিএছ বিষয়া আৰু জিলা দণ্ডাধীশৰপৰা পৰামৰ্শ বিচাৰিছিল। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে তেওঁ নিজেই এই আইনসমূহৰ সন্দৰ্ভত ১৫৮খন পৰ্য্যালোচনা সভা অনুষ্ঠিত কৰিছিল। ইয়াৰ পিছত এই আইনসমূহ গৃহ মন্ত্ৰণালয়ৰ কমিটিলৈ প্ৰেৰণ কৰা হৈছিল। ইয়াত ডেৰ-দুই তিনিমাহ ধৰি এই আইনসমূহৰ সন্দৰ্ভতগভীৰ আলোচনা অব্যাহত থাকে আৰু সকলো দলৰে সাংসদে ইয়াত অংশগ্ৰহণেৰে নিজৰ পৰামৰ্শ আগবঢ়ায়। তেওঁ কয় যে ইয়াত একাংশ ৰাজনৈতিক পৰামৰ্শৰ বাহিৰে প্ৰতিটো পৰামৰ্শ অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছিল আৰু মুঠ ৯৩টা সাল-সলনিৰে এই বিধেয়কখন পুনৰ কেবিনেটে গৃহীত কৰিছিল আৰু তাৰ পিছত সংসদত দাখিল কৰা হৈছিল। তেওঁ কয় যে ইমান বিশাল সংস্কাৰ সাধনক ৰাজনৈতিক ৰং দিয়াটো উচিত নহয় আৰু এই আইনখন সংবিধানৰ মনোভাৱ অনুসৰি দেশৰ ১৪০ কোটি নাগৰিকক সময়োপযোগী ন্যায় আৰু আত্মসন্মান প্ৰদানৰ এক প্ৰক্ৰিয়া। তেওঁ কয় যে ইয়াৰ বাহিৰে ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ পিছৰেপৰা এতিয়ালৈকে কোনো আইনৰ বিষয়ে ইমান দিনে আলোচনা হোৱা নাই। গৃহমন্ত্ৰীয়ে সকলো ৰাজনৈতিক দলকে ৰাজনীতি পৰিহাৰেৰে এই আইনসমূহক সমৰ্থন কৰিবলৈ আৰু জনসাধাৰণৰ স্বাৰ্থত ইয়াৰ পৰামৰ্শসমূহ আলোচনা কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
এই সংবাদমেলত সাংবাদিকসকলে ১৫ দিনৰ পুলিচ ৰিমাণ্ড সন্দৰ্ভত সোধা প্ৰশ্নৰ উত্তৰ প্ৰদানেৰেতেওঁ কয় যে নতুন আইনত ৰিমাণ্ডৰ সময় বাঢ়িছে বুলি একাংশ লোকে ভুল কথাপ্ৰচাৰ কৰিছে।কিন্তু, সত্যটো হ’ল নতুন আইনত আগৰ দৰেই ৰিমাণ্ডৰ সময় ১৫ দিন। একাংশ লোকে ৰিমাণ্ডৰ সময় বৃদ্ধিক লৈ মিছাকথা বিয়পাইছে। তেওঁ স্পষ্ট কৰি দিয়ে যে এই আইনসমূহত ৬০ দিনৰ ভিতৰত মুঠ ১৫ দিনৰ ৰিমাণ্ডৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। আন এক প্ৰশ্নৰ উত্তৰত তেওঁ কয় যে নতুন আইনখনৰ অধীনত প্ৰথমটো গোচৰ দিল্লীৰ কোনো পথৰ কাষৰ ব্যৱসায়ীৰ বিৰুদ্ধে ৰুজু হোৱা নাছিল, বৰঞ্চ গোৱালিয়ৰ থানাত চুৰিৰ গোচৰত ৰুজু হৈছিল। তেওঁ কয় যে দিল্লীত বিক্ৰেতাৰ বিৰুদ্ধে পঞ্জীয়ন হোৱা গোচৰটো পুৰণি বিধানৰ অধীনস্থ, যাক পুনৰীক্ষণৰ ব্যৱস্থাৰ ব্যৱহাৰেৰে আৰক্ষীয়ে খাৰিজ কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে এই আইনসমূহ দেশৰ প্ৰতিটো আঞ্চলিক ভাষাত উপলব্ধ হ’ব আৰু কাৰোবাৰআঁসোৱাহপ্ৰত্যক্ষ হ’লে তেওঁলোকে নিজ-নিজঅভিমত ব্যক্ত কৰিব পাৰে। তেওঁ কয় যে আইন বৰ্জনৰ পৰিৱৰ্তে একেলগে কথা পতাৰ পথ গ্ৰহণ কৰিব লাগে।