Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah holds a press conference in New Delhi on three new criminal laws, calls the laws victim-centric and justice-oriented
All aspects of the new laws discussed extensively with various stakeholders for four years, no law in Independent India discussed at such length
The first priority in the new laws is to crimes against women and children, made more sensitive by adding a new chapter on crimes against children and women
On being fully implemented the three laws will make country’s justice system as the most modern criminal justice system in the world
New laws have not only adopted technology but also incorporated it in such a way that they can keep pace with the changing technology in the next 50 years
All three laws to be available in all the eight scheduled languages and cases will also be conducted in those languages
In the new laws, sections have been added as per their relevance and many removed that were creating problems for the people
In new laws, priority is to justice instead of punishment, speedy-trial and speedy-justice instead of delay, and protection of victims' rights
The new laws also set a deadline for the completion of all procedures, which upon full implementation will end the endless wait for justice
In any case, justice can be served up to Supreme Court in three years from filing of the FIR
In the new laws, the law of sedition made by the British has been abolished
Some people are spreading lies that in the new laws remand period has been increased, but it is not true, in the new laws the remand period is same as before for fifteen days
New laws make forensic investigation mandatory in offenses punishable by seven years or more, this will speed up justice delivery and increase conviction rate to 90%
Against a target to train 12,000 master trainers for imparting training to about 22.5 lakh policemen, more than 23,000 master trainers were trained
01 JUL 2024 7:32PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah described the 3 new criminal laws that came into effect across the country from today as justice-oriented rather than punishment, and victim-centric. He said that in the new laws priority will be given to justice instead of punishment, speedy trial and speedy justice instead of delay and protection of the rights of the victims will be ensured. Addressing a press conference held in New Delhi, Shri Amit Shah said that various misconceptions are being spread about the new criminal laws, which aim to create confusion in the minds of the public about these laws. He said that every aspect of the new laws has been discussed extensively with different stakeholders for four years and no law in Independent India has been discussed at such length.
The Home Minister said that after 77 years of independence, India's criminal justice system is becoming completely indigenous and these three new laws have been implemented in every police station in the country from today. Shri Amit Shah said that these laws have replaced punishment with justice, speedy-trial and speedy-justice instead of delay. Along with this, earlier laws only protected the rights of the police but these new laws now have provisions to protect the rights of victims and complainants as well.
Shri Amit Shah said that the three new laws reflects the Indian spirit in the entire criminal justice system of our country. He said that there are many provisions in these laws which will be beneficial for the people of the country. He said that in these laws, many disputed provisions which were continuing from the British time and were creating problems for the people have been removed and new sections have been added which are of relevance today.
The Union Home Minister said that in these laws the priority of sections and chapters has been fixed in accordance with the spirit of the Constitution of India. He said that the first priority has been given to crimes against women and children. He said that by adding a new chapter on crimes against women and children, which has 35 sections and 13 provisions, the new laws have been made more sensitive. He said that similarly there was no provision in earlier laws for the crime of mob lynching but in these new laws, for the first time, mob lynching has been defined and severe punishment has been provided for it. Shri Shah said that in the new laws, the law of sedition made by the British has been abolished. He said that a new section has been added for anti-national activities in the new law under which there is a provision of severe punishment for those who damage the unity and integrity of India.
Shri Amit Shah said that the three new laws will create the most modern judicial system after its full implementation. He said that technology has not only been adopted in the three new laws, but provision has also been made in such a way that all the technologies that will come in the next 50 years can be included in it. He said that 99.9 per cent police stations across the country have been computerized and the process of generating e-record was already started in 2019. He said that Zero-FIR, e-FIR and charge sheet will all be digital in the new laws. Shri Shah added that the new laws also set a deadline for the completion of all procedures, with full implementation of the laws will end the endless wait for justice. He also said that justice up to Supreme Court can be done in 3 years from filing of FIR.
The Union Home Minister said that the new laws have made forensic investigation mandatory in offenses punishable by 7 years or more, which will help speed up justice and take the conviction rate up to 90%. Shri Shah said for making forensic visit mandatory in the new laws, the Government worked with a foresight and built National Forensic Science Laboratory in 2020 itself. He said that trained manpower will be required for this purpose and in the country, there will be more than 40,000 trained manpower after three years. He said that Union Cabinet recently decided to set up campuses of Forensic Science University and establish 6 Central Forensic Laboratories in 9 more states.
Shri Amit Shah said that the Bharatiya Sakshya Adhiniyam 2023 has also leveraged technology in the field of evidence. He said that several provisions have been made to increase the credibility of electronic evidence. Now server logs, location evidence and voice messages have been interpreted as evidence. Shri Shah said that these three laws will be available in all the languages ​​mentioned in the Eighth Schedule of the Constitution and the court proceedings will also take place in those languages.
The Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the Ministry of Home Affairs, Home Department of each state and the Ministry of Justice have made a lot of efforts to implement these laws. He said that in the new laws, sections have been added according to their relevance today and many such sections which were disputed ones have been removed, as they were creating problems for the people. Shri Shah said that, against a target of 12000 Master Trainers to train about 22.5 lakh policemen on new laws, more than 23 thousand Master Trainers have been trained with the help of authorized institutions. He said that 21,000 subordinate judiciary officials have been trained in the judiciary and 20 thousand public prosecutors have been trained. Mr. Shah added that these laws were discussed in the Lok Sabha for a total of 9 hours and 29 minutes in which 34 members participated and gave their views, while in the Rajya Sabha it was discussed for 6 hours and 17 minutes in which 40 members participated. He said that a lie is being spread that the laws were passed after the expulsion of the members of Parliament. He said that the expelled members still had an option to come to the House and participate in the discussion to express their views, but not a single member did so.

য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসনগী মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা নই দিল্লীদা অনৌবা ক্রিমিনেল লো অহুমগী মতাংদা প্রেস কনফরেন্স অমা পাঙথোকখ্রে, লো অসি ভিক্তিম-সেন্ত্রিক অমসুং জস্তিস-ওরিয়েন্তেদ ওই হায়খ্রে
অনৌবা লোশিং অসিগী হীরম পুম্নমক অসি চহি মরি চুপ্না স্তেকহোল্দর কয়াগা লোয়ননা কুপ্না খন্নখি, নীংতম্বা ফংলবা ভারত্তা লো অমত্তা অসুম্না শাংনা খন্নখিদ্রি
অনৌবা লোশিং অসিগী অহানবা প্রাইওরিতী অসি নুপী অমদি অঙাংদা চত্থবা ক্রাইমশিং ওইরি, অঙাং অমদি নুপীদা চত্থবা ক্রাইমশিংদা অনৌবা চেপ্তর অমা হাপচিন্দুনা হেন্না সেন্সিতিব ওইহল্লি
লো অহুম অসি মপুং ফানা ইমপ্লিমেন্ত তৌবনা লৈবাক অসিগী জস্তিস সিস্তেম অসি মালেমগী খ্বাইদগী মোদর্ন ক্রিমিনেল জস্তিস সিস্তেম ওইহনগনি
অনৌবা লোশিংনা তেক্নোলোজী শীজিন্নবা খক্তা নত্তনা মথংগী চহি 50দা হোংলকপা তেক্নোলোজীগা লোয়ননা চুন্ননবা মওংদা মসিবু ইনকোর্পোরেৎসু তৌখি
লো অহুমমক নিপান শুবা সেদ্যুলগী লোলশিংদা ফংহনগনি অমসুং কেসশিং অসি লোলশিং অসিদসু পাঙথোক্কনি
অনৌবা লোশিং অসিদা মখোয়গী মরী লৈনবগী মতুং ইন্না সেক্সনশিং হাপচিনখি অমসুং মীয়ামদা অপনবা পীরিবা কয়াসু লৌথোকখি
অনৌবা লোশিং অসিদা চৈরাক পীবগী মহুৎ ৱায়েল পীবা, থিন্থবগী মহুৎ খোঙজেল য়াংনা ত্রাইএল অমসুং খোঙজেল য়াংনা ৱায়েল ফংহনবা অমসুং ভিক্তিমশিংগী হকশিং ঙাকশেনবা অসিদা মরু ওইবা মীৎয়েং চংখি
অনৌবা লোশিং অসিনা প্রোসিজর
01 JUL 2024 7:32PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসনগী মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা ঙসিদগী লৈবাক শিনবা থুংবদা চৎনবা হৌখ্রিবা অনৌবা ক্রিমিনেল লো অহুম অসি চৈরাক পীবগী মহুৎ জস্তিস-ওরিয়েন্তেদ অমসুং ভিক্তিম-সেন্ত্রিক ওই হায়খ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি অনৌবা লোশিং অসিনা চৈরাক পীবগী মহুৎ ৱায়েল পীবা, থিন্থবগী মহুৎ খোঙজেল য়াংনা ত্রাইএল অমসুং খোঙজেল য়াংনা ৱায়েল ফংহনবা অমসুং ভিক্তিমশিংগী হকশিং ঙাকশেনবা অসিদা মরু ওইবা মীৎয়েং চংখি। নই দিল্লীদা পাঙথোকপা প্রেস কনফরেন্স অমদা শ্রী অমিত শাহনা হায় অনৌবা ক্রিমিনেল লোশিং অসিগী মতাংদা অরানবা কয়া শন্দোক্লি, মসিনা লোশিং অসিগী মতাংদা মীয়ামগী ৱাখল্দা চমম্নবা থোকহন্নবা পান্দম থম্মি। মহাক্না হায়, অনৌবা লোশিং অসিগী হীরম পুম্নমক অসি চহি মরি চুপ্না স্তেকহোল্দর কয়াগা লোয়ননা কুপ্না খন্নখি, নীংতম্বা ফংলবা ভারত্তা লো অমত্তা অসুম্না শাংনা খন্নখিদ্রি।
নীংতম্বা ফংলবা চহি 77গী মতুংদা, ভারতকী ক্রিমিনেল জস্তিস সিস্তেম অসি মপুং ফানা লমদমসিগী ওইরক্লি হায়না গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি অমসুং ঙসিদগী লৈবাক অসিগী পুলিস স্তেসন খুদিংমক্তা অনৌবা লো অহুম অসি চৎনবা হৌখ্রে। শ্রী অমিৎ শাহনা হায়খি মদুদি লোশিং অসিনা চৈরাক পীবগী মহুৎতা অচুম্বা ৱায়েল, অথুবা মতমদা ৱায়েল পীবা অমসুং অথুবা মতমদা অচুম্বা ৱায়েল পীবনা থিন্থহনবগী মহুৎ শিনখ্রে। মসিগা লোয়ননা, মমাংগী লোশিংনা পুলিসকী হকশিং খক্তমক ঙাক্লি অদুবু অনৌবা লোশিং অসিদা ভিক্তিম অমসুং কমপ্লেন্ত তৌরিবশিংগী হকশিং ঙাক্নবা প্রোভিজনশিংসু য়াওরি।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি অনৌবা লো অহুম অসিনা ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী ক্রিমিনেল জস্তিস সিস্তেম পুম্বদা ভারতকী স্পিরিত অদু উৎলি। লৈবাক অসিগী মীয়ামগী কান্নবা ওইগদবা প্রোভিজন কয়া অমা লোশিং অসিদা য়াওরি হায়না মহাক্না হায়খি। মহাক্না হায়খি মদুদি হায়রিবা লোশিং অসিদা, ব্রিতিশকী মতমদগী লৈরক্লবা অমসুং মীয়ামদা খুদোংচাদবা থোকহল্লিবা, ৱাথোক থোকহল্লিবা প্রোবিজন কয়া লৌথোকখ্রে অমসুং মতম অসিগা চুনবা অনৌবা সেক্সনশিং হাপচিনখ্রে।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হায়রিবা লোশিং অসিদা সেক্সনশিং অমসুং চেপ্তরশিংগী প্রাইওরিতী অসি ভারতকী সম্বিধানগী স্পিরিৎকী মতুং ইন্না ফিক্স তৌখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি নুপী অমসুং অঙাংশিংগী মায়োক্তা চত্থরিবা ক্রাইমশিংদা অহানবা প্রাইওরিতী পীরি। মহাক্না হায়খি মদুদি সেক্সন 35 অমসুং প্রোভিজন 13 লৈবা নুপী অমসুং অঙাংশিংগী মায়োক্তা চত্থবা ক্রাইমশিংগী মতাংদা অনৌবা চেপ্তর অমা হাপচিন্দুনা অনৌবা লোলশিং অসি হেন্না সেন্সিতিব ওইহল্লে। মহাক্না হায়খি মদুদি মমাংঙৈগী লোশিংদসু মোব লিনচিংগী ক্রাইমগীদমক প্রোভিজন অমত্তা লৈরমদে অদুবু অনৌবা লোশিং অসিদা অহানবা ওইনা মোব লিনচিংগী ৱাহন্থোক পীখ্রে অমসুং মসিগীদমক শাথীবা চৈরাক পীখ্রে। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি অনৌবা আইনশিং অসিদা, ব্রিতিশনা শেমখিবা লৈবাক লো ওফ সেদিসন অসি লৌথোক্লে। মহাক্না হায়খি মদুদি অনৌবা লো অসিদা লৈবাক অসিগী য়ুনিতী অমসুং ইন্তিগ্রিতী শোকহল্লিবা মীওইশিংদা শাথীবা চৈরাক পীনবা অনৌবা সেক্সন অমা লৈবাক অসিগী মায়োক্তা চত্থবা থবক থৌরমশিংগীদমক্তা হাপচিনখ্রে।
শ্রী অমিৎ শাহনা হায়খি মদুদি অনৌবা লো অহুম অসিনা মপুং ফানা চৎনরবা মতুংদা খ্বাইদগী মোদর্ন জুদিসিএল সিস্তেম অমা শেম্লগনি। মহাক্না হায়খি অনৌবা লো অহুম অসিদা তেক্নোলোজী শীজিন্নবা নত্তে, লাক্কদৌরিবা চহি 50দা থোরক্কদৌরিবা তেক্নোলোজী পুম্নমক মসিদা য়াওহন্নবা প্রোভিজনসু শেমখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি লৈবাক শিনবা থুংনা পুলিস স্তেসন 99.9গী কম্প্যুতরাইজ তৌখ্রে অমসুং ই-রেকোর্দ পুথোকপগী থৌওং অসি 2019দা হান্ননা হৌখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি জিরো- FIR, e-FIR অমসুং চার্জশিৎ পুম্নমক অসি অনৌবা লোশিংদা দিজিতেল ওইগনি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি অনৌবা লোশিং অসিনা প্রোসিজর পুম্নমক মপুং ফাহনবগী মতমসু লেপ্লে। লোশিং অসি মপুং ফানা ইমপ্লিমেন্ত তৌবনা অচুম্বা ৱায়েল ফংনবগীদমক লেপ্তনা ঙাইদুনা লৈবগী মতম লোইরগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি FIR ফাইল তৌরকপদগী চহি 3গী মনুংদা সুপ্রিম কোর্ত ফাওবা য়ৌদুনা ৱায়েল ফংহনবা ঙম্মি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অনৌবা লোশিং অসিনা চহি 7 নৎত্রগা মসিদগী হেনবগী চৈরাক পীবা য়াবা ওফেন্সশিংদা ফোরেন্সিক ইন্সর্ভেন্সন তৌবগী মথৌ তাহল্লি। মসিনা অচুম্বা ৱায়েল ফংহনবদা মতেং পাংগনি অমসুং কনভিক্সন রেৎ অসি চাদা 90 ফাওবা হেনগৎহনগনি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি অনৌবা লোশিংদা ফোরেন্সিক ভিজিৎ তৌবগী তঙাইফদবা লৈহন্নবগীদমক্তা, সরকারনা মাংজৌননা থবক তৌখি অমসুং 2020দা নেস্নেল ফোরেন্সিক সাইন্স লেবোরেতরী শেমখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মসিগীদমক ত্রেন তৌরবা মেনপাৱর মথৌ তাই অমসুং লৈবাক অসিদা চহি অহুমগী মতুংদা ত্রেন তৌরবা মেনপাৱর 40,000 হেন্না লৈরগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা ফোরেন্সিক সাইন্স য়ুনিভর্সিতীগী কেম্পসশিং লিংখৎনবা অমসুং অতোপ্পা রাজ্য 9দা সেন্ত্রেল ফোরেন্সিক লেবোরেতরী 6 লিংখৎনবা হন্দক্তা ৱারেপ লৌখ্রে।
শ্রী অমিৎ শাহনা হায়খি মদুদি ভারতী সক্ষ্যা আধিনিয়ম 2023না ইভিদেন্সকী লমদা তেক্নোলোজীসু শীজিন্নরি। মহাক্না হায়খি ইলেক্ত্রোনিক ইভিদেন্সকী ক্রিদিবিলিতী হেনগৎহন্নবা প্রোভিজন কয়া শেমখ্রে। হৌজিক্তি সর্ভরগী লোগশিং, লোকেসন ইভিদেন্সশিং অমসুং ভোইস মেসেজশিং অসি ইভিদেন্স ওইনা লৌনরে। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি হায়রিবা লো অহুম অসি সম্বিধানগী নিপানশুবা সেদ্যুলদা পল্লিবা লোল পুম্নমক্তা ফংহনগনি অমসুং কোর্তকী থৌওংশিংসু লোলশিং অসিদা পাঙথোক্কনি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হোম এফিয়র্স মন্ত্রালয়, রাজ্য খুদিংমক্কী হোম দিপার্তমেন্ত অমসুং জস্তিস মন্ত্রালয়না লোশিং অসি চৎনহন্নবা হোৎনরি। মহাক্না হায়খি মদুদি অনৌবা লোশিং অসিদা, সেক্সনশিং অসি মখোয়না হৌজিক্কী মতমগা চান্ননা হাপচিল্লে অমসুং ৱাথোক লৈরম্বা সেক্সন কয়া অমা লৌথোক্লে, মরমদি মখোয়না মীয়ামদা খুদোংচাদবা কয়া অমা থোকহল্লি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি অনৌবা লোশিংদা পুলিস লাখ 22.5 রোমপু ত্রেনিং পীনবা মাস্তর ত্রেনির 12000গী পান্দম থমখিবগা লোয়ননা, ওথোরাইজ তৌরবা ইন্সতিত্যুসনশিংগী মতেংদগী মাস্তর ত্রেনির লিশিং 23 হেন্না ত্রেনিং পীনখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি জুদিসিয়রীগী সবওর্দিনেৎ জুদিসিয়রী ওফিসিএল 21,000 অমসুং পব্লিক প্রোজিক্যুতর 20,000 ত্রেন তৌখ্রে। শ্রী শাহনা মখা তাখি মদুদি লোক সভাদা হায়রিবা লোশিং অসি পুন্না পুং 9 অমসুং মিনিত 29 খন্নখি অমসুং মসিগী মনুংদা মেম্বর 34না শরুক য়াখি অমসুং মখোয়গী ৱাখল্লোনশিং ফোঙদোকখি। রাজ্য সভাদা মসি পুং 6 অমসুং মিনিত 17 খন্নখি অমসুং মসিগী মনুংদা মেম্বর 40না শরুক য়াখি। মহাক্না হায়খি মদুদি পার্লিয়ামেন্তকী মেম্বরশিংবু থাদোকখ্রবা মতুংদা লোশিং অসি পাস তৌখি হায়না অরানবা ৱাফম অমা শন্দোক্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি থাদোকখ্রবা মেম্বরশিংনা হাউস অসিদা লাকপা অমসুং মখোয়গী ৱাখল্লোনশিং ফোঙদোক্নবগীদমক্তা খন্ন-নৈনবদা শরুক য়াবগী ওপ্সন লৈখি, অদুবু মেম্বর অমত্তনা মসি তৌখিদে।