ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ତିନୋଟି ନୂଆ ଅପରାଧିକ ଆଇନ ଉପରେ ଏକ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀ କରି ଏହି ଆଇନଗୁଡ଼ିକୁ ପୀଡ଼ିତ କେନ୍ଦ୍ରିତ ଏବଂ ନ୍ୟାୟଭିତ୍ତିକ ବୋଲି କହିଲେ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
୪ ବର୍ଷ ଧରି ବିଭିନ୍ନ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ସହ ନୂଆ ଆଇନର ସମସ୍ତ ଦିଗ ଉପରେ ବ୍ୟାପକ ଆଲୋଚନା ହୋଇଛି, ସ୍ୱାଧୀନ ଭାରତର କୌଣସି ଆଇନ ଉପରେ ଏତେ ବିସ୍ତୃତ ଆଲୋଚନା ହୋଇନାହିଁ
ନୂଆ ଆଇନରେ ମହିଳା ଓ ଶିଶୁଙ୍କ ବିରୋଧରେ ହେଉଥିବା ଅପରାଧକୁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଇଛି, ଶିଶୁ ଓ ମହିଳାଙ୍କ ବିରୋଧରେ ଅପରାଧକୁ ଅଧିକ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ କରାଯାଇ ଏଥିରେ ନୂଆ ଅଧ୍ୟାୟ ଯୋଡ଼ାଯାଇଛି
ଏହି ତିନୋଟି ଆଇନ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଲେ ଦେଶର ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଣାଳୀ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଆଧୁନିକ ଅପରାଧିକ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିଣତ ହେବ
ନୂତନ ଆଇନ କେବଳ ବୈଷୟିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିକୁ ଗ୍ରହଣ କରିନାହିଁ ବରଂ ଏହାକୁ ଏପରି ଭାବରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିଛି ଯେ ସେଗୁଡ଼ିକ ଆଗାମୀ ୫୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ସହିତ ତାଳମେଳ ରକ୍ଷା କରିପାରିବେ
ସମସ୍ତ ୮ଟି ଅନୁସୂଚିତ ଭାଷାରେ ଏହି ତିନୋଟି ଆଇନ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ ଏବଂ ସେହି ଭାଷାଗୁଡ଼ିକରେ ମଧ୍ୟ ମାମଲା ପରିଚାଳନା କରାଯିବ
ନୂତନ ଆଇନରେ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକତା ଅନୁଯାୟୀ ଧାରା ଯୋଡ଼ାଯାଇଛି ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରୁଥିବା ଅନେକ ଧାରା ହଟାଇ ଦିଆଯାଇଛି
ନୂଆ ଆଇନରେ ଦଣ୍ଡ ବଦଳରେ ନ୍ୟାୟ, ବିଳମ୍ବ ପରିବର୍ତ୍ତେ ଶୀଘ୍ର ବିଚାର ଓ ତ୍ୱରିତ ନ୍ୟାୟ ଏବଂ ପୀଡ଼ିତଙ୍କ ଅଧିକାରର ସୁରକ୍ଷାକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଇଛି
ନୂତନ ଆଇନରେ ସମସ୍ତ ପ୍ରକ୍ରିୟା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସମୟ ସୀମା ମଧ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଲେ ନ୍ୟାୟ ପାଇଁ ଅସୀମ ପ୍ରତୀକ୍ଷାର ଅନ୍ତ ଘଟିବ
ଯେକୌଣସି ମାମଲାରେ, ଏଫଆଇଆର ଦାୟର ହେବାର ତିନି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇପାରିବ
ନୂଆ ଆଇନରେ ବ୍ରିଟିଶମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସ୍ତୁତ ରାଜଦ୍ରୋହ ଆଇନକୁ ଉଚ୍ଛେଦ କରାଯାଇଛି
କିଛି ଲୋକ ମିଥ୍ୟା ପ୍ରଚାର କରୁଛନ୍ତି ଯେ ନୂଆ ଆଇନରେ ରିମାଣ୍ଡ ଅବଧି ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି, କିନ୍ତୁ ଏହା ସତ ନୁହେଁ, ନୂଆ ଆଇନରେ ରିମାଣ୍ଡ ଅବଧି ପୂର୍ବ ଭଳି ପନ୍ଦର ଦିନ ରହିଛି
ନୂଆ ଆଇନ ଅନୁଯାୟୀ ୭ ବର୍ଷ କିମ୍ବା ତା'ଠାରୁ ଅଧିକ ଦଣ୍ଡନୀୟ ଅପରାଧରେ ଫରେନ୍ସିକ୍ ତଦନ୍ତ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ, ଏହା ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଦାନକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ ଏବଂ ଦୋଷୀ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହାରକୁ ୯୦%କୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ
ପ୍ରାୟ ୨୨.୫ ଲକ୍ଷ ପୁଲିସ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ତାଲିମ ଦେବା ପାଇଁ ୧୨ ହଜାର ମାଷ୍ଟର ଟ୍ରେନରଙ୍କୁ ତାଲିମ ଦେବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଥିବା ବେଳେ ୨୩ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ମାଷ୍ଟର ଟ୍ରେନରଙ୍କୁ ତାଲିମ ଦିଆଯାଇଛି
01 JUL 2024 7:32PM by PIB Bhubaneswar
ଆଜିଠାରୁ ସାରା ଦେଶରେ ଲାଗୁ ହୋଇଥିବା ୩ଟି ନୂଆ ଅପରାଧିକ ଆଇନକୁ ଦଣ୍ଡ ପରିବର୍ତ୍ତେ ନ୍ୟାୟଭିତ୍ତିକ ଏବଂ ପୀଡ଼ିତା କେନ୍ଦ୍ରୀତ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ନେଇ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି ବୋଲି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ କହିଛନ୍ତି। ନୂଆ ଆଇନରେ ଦଣ୍ଡ ବଦଳରେ ନ୍ୟାୟକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯିବ, ବିଳମ୍ବ ପରିବର୍ତ୍ତେ ଶୀଘ୍ର ବିଚାର ଓ ତ୍ୱରିତ ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବା ସହ ପୀଡ଼ିତାଙ୍କ ଅଧିକାରର ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯିବ। ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଆୟୋଜିତ ଏକ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନୂତନ ଅପରାଧିକ ଆଇନକୁ ନେଇ ବିଭିନ୍ନ ମିଥ୍ୟା ଅପପ୍ରଚାର କରାଯାଉଛି, ଯାହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଏହି ଆଇନଗୁଡ଼ିକ ବିଷୟରେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ମନରେ ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱ ସୃଷ୍ଟି କରିବା । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନୂଆ ଆଇନର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିଗ ଉପରେ ୪ ବର୍ଷ ଧରି ବିଭିନ୍ନ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ସହ ବ୍ୟାପକ ଆଲୋଚନା ହୋଇଛି ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନ ଭାରତର କୌଣସି ଆଇନ ଉପରେ ଏତେ ବିସ୍ତୃତ ଆଲୋଚନା ହୋଇନାହିଁ ।
ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୭ ବର୍ଷ ପରେ ଭାରତର ଅପରାଧିକ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱଦେଶୀ ହେବାରେ ଲାଗିଛି ଏବଂ ଆଜିଠାରୁ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଥାନାରେ ଏହି ତିନୋଟି ନୂଆ ଆଇନ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଛି ବୋଲି ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଆଇନଗୁଡ଼ିକରେ ଦଣ୍ଡ ବଦଳରେ ନ୍ୟାୟ, ବିଳମ୍ବ ପରିବର୍ତ୍ତେ ଶୀଘ୍ର ବିଚାର ଓ ତ୍ୱରିତ ନ୍ୟାୟ ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । ଏହାସହିତ ପୂର୍ବ ଆଇନ କେବଳ ପୋଲିସର ଅଧିକାରକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିଥିଲା କିନ୍ତୁ ଏବେ ଏହି ନୂଆ ଆଇନରେ ପୀଡ଼ିତା ଏବଂ ଅଭିଯୋଗକାରୀଙ୍କ ଅଧିକାରକୁ ମଧ୍ୟ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ତିନୋଟି ନୂତନ ଆଇନ ଆମ ଦେଶର ସମଗ୍ର ଅପରାଧିକ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଭାରତୀୟ ଭାବନାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଆଇନରେ ଅନେକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି ଯାହା ଦେଶର ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ହେବ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଆଇନଗୁଡ଼ିକରେ ବ୍ରିଟିଶ ସମୟରୁ ଜାରି ରହିଥିବା ଓ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରୁଥିବା ଅନେକ ବିବାଦୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ହଟାଇ ଦିଆଯାଇଛି ଏବଂ ନୂତନ ଧାରା ଯୋଡ଼ାଯାଇଛି ଯାହାର ବର୍ତ୍ତମାନ ସମୟରେ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକତା ରହିଛି ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଆଇନଗୁଡ଼ିକରେ ଭାରତୀୟ ସମ୍ବିଧାନର ଭାବନା ଅନୁଯାୟୀ ଧାରା ଏବଂ ଅଧ୍ୟାୟଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରାଥମିକତା ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରାଯାଇଛି। ମହିଳା ଓ ଶିଶୁଙ୍କ ବିରୋଧରେ ହେଉଥିବା ଅପରାଧକୁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ମହିଳା ଓ ଶିଶୁଙ୍କ ବିରୋଧରେ ହେଉଥିବା ଅପରାଧ ଉପରେ ଏକ ନୂଆ ଅଧ୍ୟାୟ ଯୋଡ଼ାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ୩୫ଟି ଧାରା ଓ ୧୩ଟି ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି, ନୂଆ ଆଇନକୁ ଅଧିକ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ କରାଯାଇଛି। ସେହିପରି ମବ୍ ଲିଞ୍ଚିଂ ବା ଭିଡ଼ ଦ୍ୱାରା ଆକ୍ରମଣ ଅପରାଧ ପାଇଁ ପୂର୍ବ ଆଇନରେ କୌଣସି ବ୍ୟବସ୍ଥା ନଥିଲା; କିନ୍ତୁ ଏହି ନୂଆ ଆଇନରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଭିଡ଼ ଦ୍ୱାରା ଆକ୍ରମଣକୁ ପରିଭାଷିତ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ କଠୋର ଦଣ୍ଡର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ନୂଆ ଆଇନରେ ଇଂରେଜମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସ୍ତୁତ ଦେଶଦ୍ରୋହ ଆଇନକୁ ଉଚ୍ଛେଦ କରାଯାଇଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନୂଆ ଆଇନରେ ଦେଶ ବିରୋଧୀ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ଧାରା ଯୋଡାଯାଇଛି ଯାହା ଅଧୀନରେ ଭାରତର ଏକତା ଓ ଅଖଣ୍ଡତାକୁ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଉଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ କଠୋର ଦଣ୍ଡର ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ତିନୋଟି ନୂତନ ଆଇନ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବା ପରେ ସବୁଠାରୁ ଆଧୁନିକ ନ୍ୟାୟିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି କରିବ । କେବଳ ତିନୋଟି ନୂଆ ଆଇନରେ ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳକୁ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇନାହିଁ ବରଂ ଆଗାମୀ ୫୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆସୁଥିବା ସମସ୍ତ ଜ୍ଞାନକୌଶଳକୁ ଏଥିରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । ଦେଶର ୯୯.୯ ପ୍ରତିଶତ ଥାନାକୁ କମ୍ପ୍ୟୁଟରୀକରଣ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ୨୦୧୯ରେ ଇ-ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି ପ୍ରକ୍ରିୟା ଆରମ୍ଭ ହୋଇସାରିଛି। ନୂଆ ଆଇନରେ ଜିରୋ-ଏଫଆଇଆର, ଇ-ଏଫଆଇଆର ଏବଂ ଚାର୍ଜସିଟ୍ ସବୁ ଡିଜିଟାଲ ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନୂତନ ଆଇନଗୁଡ଼ିକ ସମସ୍ତ ପ୍ରକ୍ରିୟା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସମୟ ସୀମା ଧାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଆଇନଗୁଡ଼ିକର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପାୟନ ନ୍ୟାୟ ପାଇଁ ସୀମାହୀନ ପ୍ରତୀକ୍ଷାର ଅନ୍ତ ଘଟିବ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏଫଆଇଆର ଦାଖଲ କରିବାର ୩ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନ୍ୟାୟ ମିଳିପାରିବ।
ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନୂତନ ଆଇନରେ ୭ ବର୍ଷ କିମ୍ବା ତା'ଠାରୁ ଅଧିକ ଦଣ୍ଡନୀୟ ଅପରାଧରେ ଫରେନସିକ୍ ତଦନ୍ତ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ନ୍ୟାୟକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ଏବଂ ଦୋଷୀ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହାର ୯୦% ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ । ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନୂଆ ଆଇନରେ ଫରେନସିକ୍ ପରିଦର୍ଶନକୁ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ୨୦୨୦ରେ ଏକ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଥିଲେ ଏବଂ ଜାତୀୟ ଫରେନସିକ୍ ସାଇନ୍ସ ଲାବୋରେଟୋରି ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ। ଏଥିପାଇଁ ପ୍ରଶିକ୍ଷିତ ମାନବସମ୍ବଳର ଆବଶ୍ୟକତା ପଡ଼ିବ ଏବଂ ଦେଶରେ ୩ ବର୍ଷ ପରେ ୪୦ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ପ୍ରଶିକ୍ଷିତ ମାନବସମ୍ବଳ ରହିଥିବେ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ୍ ନିକଟରେ ଫରେନସିକ୍ ସାଇନ୍ସ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର କ୍ୟାମ୍ପସ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଏବଂ ଆହୁରି ୯ଟି ରାଜ୍ୟରେ ୬ଟି କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଫରେନ୍ସିକ୍ ଲାବୋରେଟୋରି ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛି ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତୀୟ ସାକ୍ଷ ଅଧିନିୟମ ୨୦୨୩ ମଧ୍ୟ ପ୍ରମାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ଉପଯୋଗ କରିଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ପ୍ରମାଣର ବିଶ୍ୱସନୀୟତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଅନେକ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି। ଏବେ ସର୍ଭର୍ ଲଗ୍, ଅବସ୍ଥାନ ପ୍ରମାଣ ବା ଲୋକେସନ୍‌ ଏଭିଡେନ୍ସ ଏବଂ ଭଏସ୍ ମେସେଜ୍ କୁ ପ୍ରମାଣ ଭାବରେ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରାଯାଇଛି। ସମ୍ବିଧାନର ଅଷ୍ଟମ ଅନୁସୂଚୀରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଥିବା ସମସ୍ତ ଭାଷାରେ ଏହି ତିନୋଟି ଆଇନ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ ଏବଂ ସେହି ଭାଷାଗୁଡ଼ିକରେ ଅଦାଲତଙ୍କ ପ୍ରକ୍ରିୟା ମଧ୍ୟ ହେବ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟର ଗୃହ ବିଭାଗ ଏବଂ ନ୍ୟାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏହି ଆଇନଗୁଡ଼ିକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ ପ୍ରୟାସ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ନୂଆ ଆଇନରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସମୟର ପ୍ରାସଙ୍ଗିକତା ଅନୁଯାୟୀ ଧାରା ଯୋଡାଯାଇଛି ଏବଂ ବିବାଦୀୟ ଥିବା ଅନେକ ଧାରାକୁ ହଟାଇ ଦିଆଯାଇଛି, କାରଣ ଏସବୁ ଧାରା ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରୁଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ନୂତନ ଆଇନ ଉପରେ ପ୍ରାୟ ୨୨.୫ ଲକ୍ଷ ପୋଲିସ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦେବାକୁ ୧୨୦୦୦ ମାଷ୍ଟର ଟ୍ରେନରଙ୍କୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଥିବା ବେଳେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ୨୩ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ମାଷ୍ଟର ଟ୍ରେନରଙ୍କୁ ମାନ୍ୟତାପ୍ରାପ୍ତ ଅନୁଷ୍ଠାନ ସାହାଯ୍ୟରେ ତାଲିମ ଦିଆଯାଇଛି । ନ୍ୟାୟପାଳିକାରେ ୨୧ ହଜାର ଅଧସ୍ତନ ନ୍ୟାୟପାଳିକା ଅଧିକାରୀଙ୍କୁ ତାଲିମ ଦିଆଯାଇଥିବା ବେଳେ ୨୦ ହଜାର ସରକାରୀ ଓକିଲଙ୍କୁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦିଆଯାଇଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଲୋକସଭାରେ ମୋଟ ୯ ଘଣ୍ଟା ୨୯ ମିନିଟ୍ ଧରି ଏହି ଆଇନ ଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା ଯେଉଁଥିରେ ୩୪ ଜଣ ସଦସ୍ୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରି ନିଜର ମତାମତ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ରାଜ୍ୟସଭାରେ ଏହା ଉପରେ ୬ ଘଣ୍ଟା ୧୭ ମିନିଟ୍ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା ଯେଉଁଥିରେ ୪୦ ଜଣ ସଦସ୍ୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସଂସଦ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ବହିଷ୍କାର ପରେ ଏହି ଆଇନ ପାରିତ ହୋଇଛି ବୋଲି ମିଥ୍ୟା ଅପପ୍ରଚାର କରାଯାଉଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବହିଷ୍କୃତ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଗୃହକୁ ଆସି ଆଲୋଚନାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରି ନିଜର ମତ ରଖିବାର ବିକଳ୍ପ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଜଣେ ବି ସଦସ୍ୟ ତାହା କରିନଥିଲେ ।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah holds a press conference in New Delhi on three new criminal laws, calls the laws victim-centric and justice-oriented
All aspects of the new laws discussed extensively with various stakeholders for four years, no law in Independent India discussed at such length
The first priority in the new laws is to crimes against women and children, made more sensitive by adding a new chapter on crimes against children and women
On being fully implemented the three laws will make country’s justice system as the most modern criminal justice system in the world
New laws have not only adopted technology but also incorporated it in such a way that they can keep pace with the changing technology in the next 50 years
All three laws to be available in all the eight scheduled languages and cases will also be conducted in those languages
In the new laws, sections have been added as per their relevance and many removed that were creating problems for the people
In new laws, priority is to justice instead of punishment, speedy-trial and speedy-justice instead of delay, and protection of victims' rights
The new laws also set a deadline for the completion of all procedures, which upon full implementation will end the endless wait for justice
In any case, justice can be served up to Supreme Court in three years from filing of the FIR
In the new laws, the law of sedition made by the British has been abolished
Some people are spreading lies that in the new laws remand period has been increased, but it is not true, in the new laws the remand period is same as before for fifteen days
New laws make forensic investigation mandatory in offenses punishable by seven years or more, this will speed up justice delivery and increase conviction rate to 90%
Against a target to train 12,000 master trainers for imparting training to about 22.5 lakh policemen, more than 23,000 master trainers were trained
01 JUL 2024 7:32PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah described the 3 new criminal laws that came into effect across the country from today as justice-oriented rather than punishment, and victim-centric. He said that in the new laws priority will be given to justice instead of punishment, speedy trial and speedy justice instead of delay and protection of the rights of the victims will be ensured. Addressing a press conference held in New Delhi, Shri Amit Shah said that various misconceptions are being spread about the new criminal laws, which aim to create confusion in the minds of the public about these laws. He said that every aspect of the new laws has been discussed extensively with different stakeholders for four years and no law in Independent India has been discussed at such length.
The Home Minister said that after 77 years of independence, India's criminal justice system is becoming completely indigenous and these three new laws have been implemented in every police station in the country from today. Shri Amit Shah said that these laws have replaced punishment with justice, speedy-trial and speedy-justice instead of delay. Along with this, earlier laws only protected the rights of the police but these new laws now have provisions to protect the rights of victims and complainants as well.
Shri Amit Shah said that the three new laws reflects the Indian spirit in the entire criminal justice system of our country. He said that there are many provisions in these laws which will be beneficial for the people of the country. He said that in these laws, many disputed provisions which were continuing from the British time and were creating problems for the people have been removed and new sections have been added which are of relevance today.
The Union Home Minister said that in these laws the priority of sections and chapters has been fixed in accordance with the spirit of the Constitution of India. He said that the first priority has been given to crimes against women and children. He said that by adding a new chapter on crimes against women and children, which has 35 sections and 13 provisions, the new laws have been made more sensitive. He said that similarly there was no provision in earlier laws for the crime of mob lynching but in these new laws, for the first time, mob lynching has been defined and severe punishment has been provided for it. Shri Shah said that in the new laws, the law of sedition made by the British has been abolished. He said that a new section has been added for anti-national activities in the new law under which there is a provision of severe punishment for those who damage the unity and integrity of India.
Shri Amit Shah said that the three new laws will create the most modern judicial system after its full implementation. He said that technology has not only been adopted in the three new laws, but provision has also been made in such a way that all the technologies that will come in the next 50 years can be included in it. He said that 99.9 per cent police stations across the country have been computerized and the process of generating e-record was already started in 2019. He said that Zero-FIR, e-FIR and charge sheet will all be digital in the new laws. Shri Shah added that the new laws also set a deadline for the completion of all procedures, with full implementation of the laws will end the endless wait for justice. He also said that justice up to Supreme Court can be done in 3 years from filing of FIR.
The Union Home Minister said that the new laws have made forensic investigation mandatory in offenses punishable by 7 years or more, which will help speed up justice and take the conviction rate up to 90%. Shri Shah said for making forensic visit mandatory in the new laws, the Government worked with a foresight and built National Forensic Science Laboratory in 2020 itself. He said that trained manpower will be required for this purpose and in the country, there will be more than 40,000 trained manpower after three years. He said that Union Cabinet recently decided to set up campuses of Forensic Science University and establish 6 Central Forensic Laboratories in 9 more states.
Shri Amit Shah said that the Bharatiya Sakshya Adhiniyam 2023 has also leveraged technology in the field of evidence. He said that several provisions have been made to increase the credibility of electronic evidence. Now server logs, location evidence and voice messages have been interpreted as evidence. Shri Shah said that these three laws will be available in all the languages ​​mentioned in the Eighth Schedule of the Constitution and the court proceedings will also take place in those languages.
The Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the Ministry of Home Affairs, Home Department of each state and the Ministry of Justice have made a lot of efforts to implement these laws. He said that in the new laws, sections have been added according to their relevance today and many such sections which were disputed ones have been removed, as they were creating problems for the people. Shri Shah said that, against a target of 12000 Master Trainers to train about 22.5 lakh policemen on new laws, more than 23 thousand Master Trainers have been trained with the help of authorized institutions. He said that 21,000 subordinate judiciary officials have been trained in the judiciary and 20 thousand public prosecutors have been trained. Mr. Shah added that these laws were discussed in the Lok Sabha for a total of 9 hours and 29 minutes in which 34 members participated and gave their views, while in the Rajya Sabha it was discussed for 6 hours and 17 minutes in which 40 members participated. He said that a lie is being spread that the laws were passed after the expulsion of the members of Parliament. He said that the expelled members still had an option to come to the House and participate in the discussion to express their views, but not a single member did so.