তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
ভাৰত এআই ইমপেক্ট ছামিট ২০২৬ত ‘ৱেভছ ক্ৰিয়েটৰছ কৰ্ণাৰ’ উদ্বোধন কৰে শ্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱে
মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ৱেভছত ৫১টা মিডিয়া টেক ষ্টাৰ্টআপ আৰু চেলেঞ্জ বিজয়ীৰ সৈতে মত-বিনিময় কৰে
শ্ৰী বৈষ্ণৱে সৃষ্টিশীল ক্ষমতা বিকাশৰ বাবে আইআইচিটিৰ এআই উদগনিক আলোকপাত কৰে
18 FEB 2026 11:06AM by PIB Guwahati
ভাৰত এআই ইমপেক্ট ছামিট ২০২৬ৰ দ্বিতীয় দিনা কেন্দ্ৰীয় তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰীঅশ্বিনী বৈষ্ণৱে আনুষ্ঠানিকভাৱে ৱেভছ ক্ৰিয়েটৰছ কৰ্ণাৰ উদ্বোধন কৰে। সম্পূৰ্ণৰূপে কাৰ্যক্ষম আৰু হাতেৰে কৰা উদ্ভাৱন কৰ্মক্ষেত্ৰ হিচাপে পৰিকল্পিত এই পেভিলিয়নটো এভিজিচি-এক্সআৰ (এনিমেচন, ভিএফএক্স, গেমিং, কমিক্স আৰু এক্সটেণ্ডেড ৰিয়েলিটি) পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ ভিতৰত কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ ৰূপান্তৰশীল প্ৰয়োগসমূহ প্ৰদৰ্শনৰ উদ্দেশ্যে বিশেষভাৱে ডিজাইন কৰা হৈছে।
উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে ৱেভছ ক্ৰিয়েটৰছ কৰ্ণাৰে ৱেভএক্স, ৱেভছ বজাৰ আৰু ক্ৰিয়েট ইন ইণ্ডিয়া চেলেঞ্জকে ধৰি মন্ত্ৰালয়ৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপসমূহৰ এক কৌশলগত সম্প্ৰসাৰণ হিচাপে ভূমিকা পালন কৰিছে। এই উপলক্ষে শ্ৰী বৈষ্ণৱে পেভিলিয়নৰ এক বিস্তৃত ৱাকথ্ৰু সম্পন্ন কৰি ৱেভএক্স ষ্টাৰ্টআপ কহৰ্টৰ উদীয়মান উদ্যোগীসকলৰ লগতে এড’ব, নেটফ্লিক্স, চ’নী আৰু আমাজনৰ দৰে বিশ্বব্যাপী প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ জ্যেষ্ঠ নেতৃত্বৰ সৈতে মত-বিনিময় কৰে।
৫১টা ষ্টাৰ্টআপে লাভ কৰে এক্সপোজাৰ
মিডিয়া আৰু এণ্টাৰটেইনমেণ্ট পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ বাবে এক উল্লেখযোগ্য উৎসাহ হিচাপে, ৱেভএক্সৰ দ্বাৰা সমৰ্থিত ৫১টা আশাব্যঞ্জক এভিজিচি-এক্সআৰ আৰু মিডিয়া টেক ষ্টাৰ্টআপে পেভিলিয়নত নিজৰ এআই-চালিত সমাধান আৰু ইমাৰ্চিভ প্ৰযুক্তিসমূহ প্ৰদৰ্শন কৰে। ভাষা সেতু আৰু কলা সেতু প্ৰত্যাহ্বানৰ বিজয়ীসকলকে ধৰি এই উদ্যোগীসকলৰ সৈতে মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে গভীৰ মত-বিনিময় কৰে।
শ্ৰদ্ধা শৰ্মাৰ সৈতে ফায়াৰছাইড কথোপকথন
মিডিয়া লাউঞ্জত ইউৰষ্ট’ৰীৰ শ্ৰদ্ধা শৰ্মাৰ সৈতে এক হাই প্ৰফাইল ফায়াৰছাইড কথোপকথনত অংশগ্ৰহণ কৰে মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে। এই অধিবেশনত তেওঁ সমাজত এআইৰ গভীৰ প্ৰভাৱৰ ওপৰত নিজৰ দৃষ্টিভংগী আগবঢ়াই কয় যে প্ৰযুক্তিয়ে কেনেকৈ বিশ্বমানৰ ষ্টাৰ্টআপ প্ৰতিষ্ঠা কৰিবলৈ ভাৰতৰ গ্ৰাম্য অঞ্চলৰ প্ৰতিভাৰ বাবে ব্যৱধান দূৰ কৰি আছে।
মিডিয়া লাউঞ্জত ইউৰষ্ট’ৰীৰ শ্ৰদ্ধা শৰ্মাৰ সৈতে এক হাই প্ৰফাইল ফায়াৰছাইড কথোপকথনত অংশগ্ৰহণ কৰি মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে সমাজত এআইৰ গভীৰ আৰু সুদূৰপ্ৰসাৰী প্ৰভাৱৰ বিষয়ে নিজৰ দৃষ্টিভংগী আগবঢ়ায়। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে প্ৰযুক্তিয়ে কেনেদৰে ভাৰতৰ গ্ৰাম্য অঞ্চলৰ প্ৰতিভাসমূহৰ বাবে সুযোগৰ ব্যৱধান দূৰ কৰি বিশ্বমানৰ ষ্টাৰ্টআপ গঢ়ি তুলিবলৈ সহায়ক হৈছে।
ৱেভছ ক্ৰিয়েটৰছ কৰ্ণাৰৰ মুখ্য প্ৰযুক্তিগত হাইলাইটসমূহ
পেভিলিয়নত বাস্তৱ সময়ৰ গেম ডেভেলপমেণ্ট, প্ৰমপ্ট-টু-চিনেমা লাইভ ষ্টুডিঅ’, স্বয়ংক্ৰিয় সম্পাদকীয় কৰ্মপ্ৰবাহ সক্ষম কৰা এডব্লিউএছ আৰু ভাৰতজেনৰ এজেণ্টিক এআই-চালিত নিউজৰুমকে ধৰি অত্যাধুনিক এআই অভিজ্ঞতা প্ৰদৰ্শিত হয়। উল্লেখযোগ্য উদ্ভাৱনসমূহৰ ভিতৰত আছিল সৰ্বমৰ বাস্তৱ সময়ৰ ভয়েচ ক্ল’নিং আৰু বহুভাষিক পাৰস্পৰিক ক্ৰিয়াৰ বাবে ইণ্ডাছ চেট এপ, এনএফডিচিৰ দ্বাৰা কিউৰেট কৰা ২৭০ ডিগ্ৰী এআই ছবি প্ৰদৰ্শনী, চ’নী ৰিচাৰ্চ ইণ্ডিয়াৰ মুখ আৰু কণ্ঠ পুনৰ-বয়স সৃষ্টিৰ প্ৰযুক্তি, লগতে হুইছলিং উডছ ইণ্টাৰনেশ্যনেলৰ ডিএছএলআৰ বা আইফোন ব্যৱহাৰ কৰি মাৰ্কাৰ-বিহীন মোচন কেপচাৰ প্ৰযুক্তি।
সামৰ্থ্য বিকাশ আৰু ভৱিষ্যতৰ প্ৰস্তুতি:
মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে আইআইচিটিয়ে সৃষ্টিশীল শিক্ষাৰ সৈতে এআইক একত্ৰিত কৰি ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক বিকাশশীল উদ্যোগৰ দাবীৰ বাবে সজ্জিত কৰাৰ বাবে প্ৰশংসা কৰে।
মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে আইআইচিটিৰ ভূমিকাৰ বিশেষ প্ৰশংসা কৰি কয় যে সৃষ্টিশীল শিক্ষাৰ সৈতে এআইৰ সংহতকৰণে ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক বিকাশশীল উদ্যোগসমূহৰ দাবীৰ বাবে অধিক দক্ষ আৰু সক্ষম কৰি তুলিছে।
ৱেভছ ক্ৰিয়েটৰছ কৰ্ণাৰ:
এই প্লেটফৰ্মত সন্মিলনজুৰি বিশেষজ্ঞ সংলাপ, চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতাৰ মাষ্টাৰক্লাছ আৰু বিশ্বৰ নেতাসকলৰ দ্বাৰা পৰিচালিত কাৰিকৰী অধিবেশনসমূহ অব্যাহত থাকিব।

Ministry of Information & Broadcasting
Shri Ashwini Vaishnaw Inaugurates ‘WAVES Creators’ Corner’ at India AI Impact Summit 2026
Minister Engages with 51 Media Tech Startups and Challenge Winners at WAVES
Shri Vaishnaw Highlights IICT’s AI Push for Creative Capacity Building
18 FEB 2026 11:06AM by PIB Delhi
The Union Minister for Information and Broadcasting, Shri Ashwini Vaishnaw, inaugurated the WAVES Creators’ Corner on the second day of the India AI Impact Summit 2026. Conceptualized as a fully operational, hands-on innovation workspace, the Pavilion is designed to demonstrate the transformative applications of Artificial Intelligence within the AVGC-XR (Animation, VFX, Gaming, Comics, and Extended Reality) ecosystem.
During the inaugural ceremony, the Minister underscored that the WAVES Creators’ Corner serves as a strategic extension of the Ministry’s key initiatives, including WaveX, Waves Bazaar, and the Create in India Challenges. Shri Vaishnaw conducted an extensive walkthrough of the pavilion, interacting with emerging entrepreneurs from the WaveX startup cohort and senior leadership from global entities such as Adobe, Netflix, Sony, and Amazon.
51 Startups Got Exposure
In a significant boost to the Media & Entertainment ecosystem, 51 promising AVGC-XR and Media Tech startups, supported by WaveX, are showcasing AI-powered solutions and immersive technologies at the Pavilion. Shri Ashwini Vaishnaw interacted with these entrepreneurs, including winners of the Bhasha Setu and Kalaa Setu challenges.
Fireside Chat with Shradha Sharma
The Minister also participated in a high-profile fireside conversation with Shradha Sharma of YourStory at the Media Lounge. In this session, he shared his perspective on the profound impact of AI on society, highlighting how technology is bridging the gap for talent from rural India to establish world-class startups.
Key Technological Highlights at WAVES Creators’ Corner
The Pavilion showcased cutting-edge AI experiences, from real-time game development and prompt-to-cinema live studios to an Agentic AI-powered newsroom by AWS and BharatGen enabling automated editorial workflows. Innovations included Sarvam’s real-time voice cloning and Indus Chat App for multilingual interaction, 270-degree AI film screenings curated by NFDC, Sony Research India’s face and voice re-aging technology, and Whistling Woods International’s marker-less motion capture using a DSLR or iPhone.
Capacity Building and Future Readiness:
The Minister praised IICT for integrating AI into creative education to equip students for evolving industry demands.
WAVES Creators’ Corner:
The platform will continue hosting expert dialogues, filmmaker masterclasses, and technical sessions by global leaders throughout the Summit.