তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
চৰকাৰে ২,৫৩৯.৬১ কোটি টকাৰ বিআইএনডি আঁচনি, এইচডি চেনেল, ৱেভছ অ’টিটি আৰু কন্টেন্ট ৰিফৰ্মেৰে দূৰদৰ্শন আৰু আকাশবাণীক আধুনিকীকৰণ কৰিছে
মহাকুম্ভ ২০২৫ৰ পৰা ইছৰোৰ উৎক্ষেপণলৈ: ডিডি আৰু আকাশবাণীয়ে লাইভ টেলিকাষ্টৰ জৰিয়তে জনসাধাৰণৰ প্ৰচাৰ সৱল কৰে
বেচৰকাৰী বিজ্ঞাপনৰ পৰা আকাশবাণী আৰু দূৰদৰ্শনে ৫৮৭.৭৮ কোটি টকা উপাৰ্জন কৰে, চৰকাৰী তথ্য
18 DEC 2025 2:06PM by PIB Guwahati
ক্ৰমান্বয়ে প্ৰতিযোগিতামূলক সম্প্ৰচাৰৰ পৰিৱেশত দূৰদৰ্শন আৰু আকাশবাণীৰ কাৰ্যক্ষমতা আৰু দৰ্শকৰ প্ৰসাৰ শক্তিশালী কৰাৰ বাবে ভাৰত চৰকাৰে স্থায়ী ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিছে।
বিষয়বস্তুৰ মানদণ্ড আৰু বৈচিত্ৰ্য উন্নত কৰিবলৈ ২০২৪ চনত সৰলীকৃত বিষয়বস্তুৰ উৎস নীতি প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছিল যাতে বহল অংশগ্ৰহণ আৰু কাৰ্যসূচীসমূহৰ দ্ৰুত অধিগ্ৰহণ সম্ভৱ হয়।
নিয়মিতভাৱে নতুন কাৰ্যসূচী আৰম্ভ কৰা হয় আৰু আঞ্চলিক আৰু ৰাজ্যিক কেন্দ্ৰসমূহে আঞ্চলিক ভাষাত বিষয়বস্তু প্ৰস্তুত কৰিবলৈ স্থানীয় শিল্পীসকলক নিয়োজিত কৰে। উন্নত প্ৰতিভাক আকৰ্ষণ কৰিবলৈ আৰু শেষত দূৰদৰ্শনৰ ৬৬টা প্ৰগ্ৰেম প্ৰডাকচন চেণ্টাৰত মানসম্পন্ন স্থানীয় বিষয়বস্তু সমৰ্থন কৰিবলৈ শিল্পী আৰু কেজুৱেল এচাইনীৰ হাৰো সংশোধন কৰা হৈছে।
ব্যাপক জনসাধাৰণৰ প্ৰচাৰ নিশ্চিত কৰিবলৈ ৰাষ্ট্ৰীয় ডাঙৰ ডাঙৰ অনুষ্ঠানসমূহৰ লাইভ কভাৰেজ নিয়মিতভাৱে গ্ৰহণ কৰা হয়। ইয়াৰে কিছুমান উদাহৰণ হ’ল মহাকুম্ভ ২০২৫ (প্ৰয়াগৰাজ), ৱেভছ ২০২৫ (মুম্বাই) আৰু ইছৰোৰ উপগ্ৰহ উৎক্ষেপণ।
প্ৰযুক্তিগত উন্নীতকৰণৰ ভিতৰত আছে হাই ডেফিনিচন (এইচডি)ত কেইবাটাও ডিডি চেনেলৰ টেলিকাষ্ট, আৰু অ’টিটি প্লেটফৰ্ম “ৱেভছ” মুকলিৰ জৰিয়তে ডিজিটেল উপস্থিতি সৱল কৰা। ডিডি আৰু অন্যান্য চেনেলসমূহ ৱেভছ অ’টিটি, অনলাইন নিউজঅনএআইআৰ মোবাইল এপ, ইত্যাদিত একত্ৰিত কৰা হৈছে।
আকাশবাণীয়ে দৃশ্য-শ্ৰাব্য প’ডকাষ্ট ধাৰাবাহিক ক্ৰমে “আকাশবাণী প’ডকাষ্ট” আৰু “আকাশবাণী অৰিজিনেলছ”ও মুকলি কৰিছে।
আকাশবাণীত গাঁথনিগত সংস্কাৰ কৰা হৈছে, য’ত ক্লাষ্টাৰ মুৰব্বী/কাৰ্যালয়ৰ মুৰব্বীৰ বাবে নিৰ্ধাৰিত ভূমিকা, ৰাজহ আহৰণ, বিষয়বস্তু উন্নয়ন আৰু বজাৰ প্ৰসাৰত গুৰুত্ব দিয়া হৈছে।
ক্ৰছ-চেনেল প্ৰচাৰ আৰু সমন্বিত বিপণন প্ৰচেষ্টাৰ দ্বাৰা সমৰ্থিত বিকল্প সম্প্ৰচাৰ পদ্ধতি যেনে এপ, অ’টিটি আৰু ছ’চিয়েল মিডিয়াৰ সহায় লোৱা হৈছে।
প্ৰসাৰ ভাৰতীৰ আধুনিকীকৰণ আৰু উন্নীতকৰণ সম্প্ৰচাৰ আন্তঃগাঁথনি আৰু নেটৱৰ্ক উন্নয়ন (বিআইএনড) আঁচনি (২০২১-২৬)ৰ অধীনত ২,৫৩৯.৬১ কোটি টকা ব্যয়ৰে কৰা হৈছে।
ই ডিজিটেলাইজেচন, লিগেচি চিষ্টেম সলনি কৰা, ষ্টুডিঅ’ আৰু ট্ৰেন্সমিটাৰ উন্নীতকৰণ, কভাৰেজ সম্প্ৰসাৰণ আৰু নতুন প্ৰযুক্তি গ্ৰহণৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
ৰাজহ অধিক বৃদ্ধিৰ ব্যৱস্থাসমূহৰ ভিতৰত ক্লায়েণ্টৰ উন্নত সংযোগ, ৰাজহ-মুখী বিষয়বস্তু পৰিকল্পনা, বহু-প্লেটফৰ্ম প্ৰচাৰ আৰু সংহত বিজ্ঞাপন কৌশল আদিও অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে।
২০২২–২৫ চনৰ ভিতৰত বেচৰকাৰী বিজ্ঞাপন খণ্ডৰ পৰা আকাশবাণী আৰু দূৰদৰ্শনে লাভ কৰা মুঠ ৰাজহ হৈছে ৫৮৭.৭৮ কোটি টকা।
তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ আৰু সংসদীয় পৰিক্ৰমা বিভাগৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী ড° এল মুৰুগানে শ্ৰী পৰশোত্তমভাই ৰূপালাই উত্থাপন কৰা এক প্ৰশ্নৰ উত্তৰত ১৭.১২.২৫ তাৰিখে লোকসভাত এই তথ্য প্ৰদান কৰে।

Ministry of Information & Broadcasting
Government Modernises Doordarshan and Akashvani with Rs. 2,539.61-Crore BIND Scheme, HD Channels, WAVES OTT and Content Reforms
From Mahakumbh 2025 to ISRO Launches: DD and Akashvani Strengthen Public Outreach Through Live Telecasts
Rs. 587.78 Crore Earned by Akashvani and Doordarshan from Non-Government Advertisements, Government Informs
18 DEC 2025 2:06PM by PIB Delhi
The Government of India is taking sustained measures to strengthen the functioning and audience reach of Doordarshan and Akashvani in an increasingly competitive broadcasting environment.
To improve content quality and variety, a simplified Content Sourcing Policy was introduced in 2024 to enable wider participation and faster acquisition of programmes.
New programmes are launched regularly and local artists are engaged by Regional and State Centres to produce content in regional languages. Artist and Casual Assignee rates have also been revised to attract better talent and ultimately support quality local content across 66 Programme Production Centres of Doordarshan.
Live coverage of major national events is regularly undertaken to ensure wide public outreach. Some of the examples include Mahakumbh 2025 (Prayagraj), WAVES 2025 (Mumbai) and ISRO satellite launches.
Technological upgradation includes telecast of several DD channels in High Definition (HD), and strengthening digital presence through the launch of the OTT platform “WAVES”. DD and other channels are integrated on WAVES OTT, Online NewsONAIR Mobile app, etc.
Akashvani has also launched audio-visual podcast series, namely “The Akashvani Podcast” and “Akashvani Originals”.
Structural reforms have been carried out at Akashvani, including defined roles for Cluster Heads/Heads of Offices, focus on revenue generation, content improvement and market outreach.
Alternative broadcasting modes such as apps, OTT and social media are being leveraged, supported by cross-channel publicity and coordinated marketing efforts.
Modernization and upgradation of Prasar Bharati are being undertaken under the Broadcasting Infrastructure and Network Development (BIND) Scheme (2021-26) with an outlay of ₹2,539.61 crore.
It focuses on digitalization, replacement of legacy systems, studio and transmitter upgradation, coverage expansion and adoption of new technologies.
Measures to further enhance revenue also include improved client engagement, revenue-oriented content planning, multi-platform promotion and integrated advertising strategies.
The total revenue generated by Akashvani and Doordarshan from the non-Government advertisement segment during 2022–25 stood at ₹587.78 crore.
The Minister of State for Information and Broadcasting and Parliamentary Affairs, Dr. L. Murugan, provided this information in the Lok Sabha on 17.12.25 in response to a question raised by Shri Parshottambhai Rupala.