Ministry of Finance
Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana (PMJDY) — National Mission for Financial Inclusion — completes 11 years of transformative impact
More than 56 crore Jan Dhan accounts opened in the last 11 years; total deposit balance Rs. 2.68 lakh crore: Union Finance Minister Smt. Nirmala Sitharaman
67% accounts opened in rural or semi-urban areas, women own 56% accounts; underprivileged individuals living in far-flung areas brought into the formal financial sector: Smt. Nirmala Sitharaman
Jan Dhan Yojana is about dignity, empowerment and opportunity; PMJDY one of the most successful financial inclusion initiatives not only in the country but the whole world: MoS Finance Shri Pankaj Chaudhary
Jan-Dhan-Aadhaar-Mobile (JAM) trinity, with PMJDY at its core, a diversion-proof mechanism for subsidy delivery; Rs. 6.9 lakh crore credited to bank accounts under various DBT schemes during FY 2024-25
28 AUG 2025 9:33AM by PIB Delhi
The Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana (PMJDY), launched by Prime Minister Shri Narendra Modi on 28th August 2014, now marks 11 years of transformative impact in India's financial landscape. As the world’s largest financial inclusion initiative, PMJDY continues to redefine access to banking for millions of underserved citizens.
On this occasion, Union Minister for Finance and Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman, in a message, said, “Financial inclusion is a key driver of economic growth and development. Universal access to bank accounts enables the poor and marginalised to participate fully in the formal economy and benefit from its opportunities.
PMJDY has been one of the major channels for delivering benefits under various schemes using Direct Benefit Transfer (DBT), providing credit facilities, social security, and enhancing savings and investments,” the Union Finance Minister said.
Over the last 11 years, more than 56 crore Jan Dhan accounts have been opened, garnering a total deposit balance of Rs. 2.68 lakh crore. More than 38 crore free-of-cost RuPay cards have been issued, facilitating digital transactions,” Smt. Sitharaman said.
It is noteworthy that under PMJDY, 67% of the accounts are opened in rural or semi-urban areas, and 56% of the accounts are opened by women, indicating how underprivileged individuals living in far-flung areas of the country have been brought into the formal financial sector,” the Union Finance Minister said.
In his message on the occasion, Union Minister of State for Finance Shri Pankaj Chaudhary, said, “PMJDY has been one of the most successful financial inclusion initiatives not only in the country but in the whole world. The Jan Dhan Yojana is about dignity, empowerment and opportunity.
The Prime Minister, in his 2021 Independence Day speech, announced that every household should have a bank account and every adult should have insurance and pension coverage. With the continuous efforts in this direction through various saturation drives carried out across the country, we have achieved near saturation in bank accounts and there has been continuous increase in insurance and pension coverage across the country,” Sh. Pankaj Chaudhary said.
We have launched a saturation campaign where at least one camp will be held in each of the 2.7 lakh GPs in the country where eligible persons can open PMJDY accounts, enrol under Jansuraksha schemes and also do their re-KYC and update nominations in their Bank accounts. Our effort is to bring the financial services to the doorsteps of the common man. While the saturation drive will have culmination on 30th September, the initial reports have been encouraging and I urge all of you to derive full benefits from this campaign,” MoS Finance said.
With the support of all stake-holders, banks, insurance companies and state Governments, we are moving towards a more financially inclusive society and PMJDY would always be remembered as a game changer for financial inclusion in the country. Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana not only serves as an important example of Governance in Mission Mode but also demonstrates what a Government can achieve if it is committed to the welfare of the people,” Sh. Pankaj Chaudhary said.
Expanding Financial Inclusion:
The Ministry of Finance remains committed to supporting marginalised and economically disadvantaged sections through robust financial inclusion strategies. PMJDY ensures that every unbanked adult has access to a basic bank account—with zero balance requirements and no maintenance charges.
Each account comes with a free RuPay debit card, offering an accident insurance cover of ₹2 lakh, encouraging digital transactions and financial security. Account holders are also eligible for an overdraft facility of up to ₹10,000, providing a safety net during emergencies.
Features of PMJDY accounts:
• There is no restriction of balances or amount of transactions in a fully KYC compliant PMJDY accounts. It is a BSBD account. The following free of cost facilities provided to PMJDY account holders:
• The deposit of cash at bank branch as well as ATMs/CDMs.
• Receipt/credit of money through any electronic channel or by means of deposit /collection of cheques drawn by Central/State Government agencies and departments.
• No limit on number and value of deposits that can be made in a month.
• Minimum of four free withdrawals in a month, including ATM withdrawals at any ATM including Metro ATMs. Subsequent withdrawals may be charged by Banks.
• Free RuPay debit card with inbuilt accident insurance coverage of Rs. 2 lakh.
More than a decade of transformation:
Over the past 11 years, PMJDY has catalyzed both transformational and directional change, strengthening the banking ecosystem to serve even the poorest and most remote citizens. It has become a cornerstone for Direct Benefit Transfers (DBT), enabling transparent, efficient, and corruption-free delivery of government subsidies and payments.
PMJDY accounts have also played a pivotal role in extending life and accident insurance to millions of workers in the unorganized sector, through schemes like Jan Suraksha Schemes- Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana and Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana.
The JAM Trinity: A Game-Changer:
The Jan-Dhan-Aadhaar-Mobile (JAM) trinity, with PMJDY at its core, has proven to be a diversion-proof mechanism for subsidy delivery. Through JAM, the government has successfully transferred welfare benefits directly into the bank accounts of the underprivileged, eliminating intermediaries and delays. During financial year 2024-25 a total of Rs. 6.9 lakh crore was credited to bank accounts under various DBT schemes.
Financial Inclusion schemes saturation campaign (01.07.2025 - 30.09.2025): Banks are organizing camps from 1st July, 2025 to 30th September, 2025 to update KYC details, open new accounts, and promote micro-insurance and pension schemes. Continued emphasis is being laid on educating account holders to maximize the use of banking services and prevent dormancy. Banks are also making efforts to reduce inoperative accounts under PMJDY by contacting account holders. Since the launch of the campaign on 1st July 2025, a total of 1,77,102 camps have been conducted across various districts to facilitate beneficiary enrolment under key schemes and promote financial literacy.
Milestones and Achievements:
1. PMJDY Accounts: 56.16 crore (As on 13th August’25)
As on 13th August 2025, total number of PMJDY Accounts have reached 56.16 crore; 55.7% (31.31 crore) Jan-Dhan account holders are women and 66.7% (37.48 crore) Jan Dhan accounts are in rural and semi-urban areas
1. Deposits under PMJDY accounts – 2.68 Lakh Crore (As on 13th August’25)
Total deposit balances under Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana (PMJDY) accounts have reached ₹2,67,756 crore. While the number of accounts has increased three-fold, the total deposits have grown by approximately 12 times. (Aug’25 / Aug’15)
1. Average Deposit per PMJDY account – Rs 4768 (As on 13th August’25)
Average deposit per account is Rs.4,768 as on 13.08.2025. The average deposit per account has increased by 3.7 times compared to August 2015. Increase in average deposit is another indication of increased usage of accounts and inculcation of saving habit among account holders
1. RuPay Card issued to PMJDY account holders: 38.68 crore (As on 13th August’25)
38.68 crore RuPay cards have been issued to PMJDY accountholders: Number of RuPay cards & their usage has increased over time.
With the issue of over 38.68 crore RuPay debit cards under PMJDY, installation of 1.11 crore PoS/mPoS machines and the introduction of mobile based payment systems like UPI, the total number of digital transactions have gone up from 2,338 crore in FY 2018-19 to 22,198 crore in FY 2024-25. The total number of UPI financial transactions have increased from 535 crore in FY 2018-19 to 18,587 crore in FY 2024-25. Similarly, total number of RuPay card transactions at PoS & e-commerce have increased from 67 crore in FY 2017-18 to 93.85 crore in FY 2024-25.
PMJDY’s success is driven by its mission-mode approach, regulatory backing, public-private partnerships, and the integration of digital public infrastructure like Aadhaar for biometric verification.
It has enabled savings and credit access for those previously excluded from formal finance. With visible saving patterns, account holders are also availing loans, including Mudra loans thereby empowering individuals to grow their incomes and build financial resilience.
As PMJDY enters its 12th year, it continues to be a beacon of inclusive growth, digital innovation, and economic empowerment. Its enduring success reflects India’s commitment to ensuring that no citizen is left behind in the journey towards financial independence.

ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
୧୧ ବର୍ଷ ଧରି ଯୁଗାନ୍ତକାରୀ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଚାଲିଛି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନଧନ ଯୋଜନା- ଜାତୀୟ ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୂକ୍ତୀକରଣ ମିଶନ
28 AUG 2025 9:33AM by PIB Bhubaneswar
ବିଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୫୬ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଜନଧନ ଖାତା ଖୋଲାଯାଇଛି; ମୋଟ ଜମା ରାଶି ୨.୬୮ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା: କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ
ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ କିମ୍ବା ଅର୍ଦ୍ଧ-ସହରାଞ୍ଚଳରେ ୬୭% ଖାତା ଖୋଲାଯାଇଛି, ମହିଳାଙ୍କ ନାମରେ ୫୬% ଖାତା ଅଛି; ଉପାନ୍ତରେ ରହୁଥିବା ଅବହେଳିତ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଆର୍ଥିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସାମିଲ କରାଯାଇଛି: ଶ୍ରୀମତୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ
ଜନଧନ ଯୋଜନା ସମ୍ମାନ, ସଶକ୍ତୀକରଣ ଏବଂ ସୁଯୋଗ ଉପରେ ଆଧାରିତ; ପିଏମ ଜେଡିୱାଇ କେବଳ ଦେଶରେ ନୁହେଁ ବରଂ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ସବୁଠାରୁ ସଫଳ ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣ ପଦକ୍ଷେପ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ: ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପଙ୍କଜ ଚୌଧୁରୀ
ସବସିଡି ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ଏକ ସକାରାତ୍ମକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନଧନ ଯୋଜନାର ମୂଳରେ ଜନ-ଧନ-ଆଧାର-ମୋବାଇଲ(ଜାମ) ତ୍ରୟ ଯୋଜନା; ୨୦୨୪-୨୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ବିଭିନ୍ନ ଡିବିଟି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତାରେ ୬.୯ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଜମା କରାଯାଇଛି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ୨୮ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୧୪ରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନଧନ ଯୋଜନା (ପିଏମ ଜେଡିୱାଇ) ବର୍ତ୍ତମାନ ଭାରତର ଆର୍ଥିକ ଦୃଶ୍ୟପଟରେ ଯୁଗାନ୍ତକାରୀ ପ୍ରଭାବର ୧୧ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରୁଛି। ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକରଣ ପଦକ୍ଷେପ ଭାବରେ, ପିଏମ ଜେଡିୱାଇ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ବଞ୍ଚିତ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ବ୍ୟାଙ୍କିଂ ସୁବିଧାକୁ ପୁନଃପରିଭାଷିତ କରିଚାଲିଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥ ଏବଂ କର୍ପୋରେଟ୍ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ ଏହି ଅବସରରେ କହିଛନ୍ତି, ‘‘ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣ ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ବିକାଶର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ବାହକ। ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତାଗୁଡ଼ିକର ସାର୍ବଜନୀନ ଉପଲବ୍ଧତା ଗରିବ ଏବଂ ବଞ୍ଚିତ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ସାମିଲ ହେବାକୁ ଏବଂ ଏହାର ସୁଯୋଗରୁ ଲାଭ ପାଇବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିଥାଏ।’’
ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଲାଭ ହସ୍ତାନ୍ତର (ଡିବିଟି) ବ୍ୟବହାର କରି ବିଭିନ୍ନ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବା, ଋଣ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବା, ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଏବଂ ସଞ୍ଚୟ ଓ ନିବେଶ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ପିଏମ ଜେଡିୱାଇ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ମାର୍ଗ ହୋଇଆସିଛି ବୋଲି କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି।
ବିଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ୫୬ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଜନଧନ ଖାତା ଖୋଲାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ମୋଟ ୨.୬୮ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଜମା ହୋଇଛି। ଡିଜିଟାଲ କାରବାରକୁ ସହଜ କରିବା ଲାଗି ୩୮ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମାଗଣା ରୂପେ କାର୍ଡ ଜାରି କରାଯାଇଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀମତୀ ସୀତାରମଣ କହିଛନ୍ତି।
ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି, ପିଏମ ଜେଡିୱାଇ ଅଧୀନରେ, ୬୭% ଖାତା ଗ୍ରାମୀଣ କିମ୍ବା ଅର୍ଦ୍ଧ-ସହରାଞ୍ଚଳରେ ଖୋଲାଯାଇଛି ଏବଂ ୫୬% ଖାତା ମହିଳାମାନଙ୍କ ନାମରେ ରହିଛି । ଦେଶର ଉପାନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳରେ ରହୁଥିବା ଅବହେଳିତ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ କିପରି ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଆର୍ଥିକ କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟକୁ ଅଣାଯାଇଛି ତାହା ଏଥିରୁ ପ୍ରମାଣିତ ହୋଇଛି ।
କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥ ରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପଙ୍କଜ ଚୌଧୁରୀ କହିଛନ୍ତି, ପିଏମ ଜେଡିୱାଇ କେବଳ ଦେଶରେ ନୁହେଁ ବରଂ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ସବୁଠାରୁ ସଫଳ ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣ ପଦକ୍ଷେପ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ ଅଟେ। ଜନଧନ ଯୋଜନା ସମ୍ମାନ, ସଶକ୍ତିକରଣ ଏବଂ ସୁଯୋଗ ଉପରେ ଆଧାରିତ।
ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାରର ଗୋଟିଏ ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତା ରହିବା ଉଚିତ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବୟସ୍କ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କର ବୀମା ଓ ପେନସନ କଭରେଜ ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୨୦୨୧ ସ୍ୱାଧୀନତା ଦିବସ ଭାଷଣରେ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ । ଦେଶବ୍ୟାପୀ ବିଭିନ୍ନ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣତା ଅଭିଯାନ ମାଧ୍ୟମରେ ଏ ଦିଗରେ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ ସହିତ ଆମେ ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତା ଖୋଲିବାରେ ପ୍ରାୟତଃ ପୂର୍ଣ୍ଣତା ହାସଲ କରିପାରିଛୁ ଏବଂ ସାରା ଦେଶରେ ବୀମା ଓ ପେନସନ ସୁବିଧାରେ ନିରନ୍ତର ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି।
ଅର୍ଥରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ଆମେ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣତା ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ ଯେଉଁଠାରେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ୨.୭ ଲକ୍ଷ ପଞ୍ଚାୟତରେ ଅତି କମରେ ଗୋଟିଏ ଶିବିର ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ । ସେଠାରେ ଯୋଗ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ପିଏମ ଜେଡିୱାଇ ଖାତା ଖୋଲିପାରିବେ, ଜନସୁରକ୍ଷା ଯୋଜନାରେ ନାମାଙ୍କନ କରିପାରିବେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ପୁନଃ-କେୱାଇସି କରିପାରିବେ। ଏଥିସହିତ ସେମାନଙ୍କର ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତାରେ ନାମାଙ୍କନ ଅପଡେଟ୍ କରିପାରିବେ। ଆମର ପ୍ରୟାସ ହେଉଛି ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ଦ୍ୱାରଦେଶରେ ଆର୍ଥିକ ସେବା ପହଞ୍ଚାଇବା। ଯଦିଓ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣତା ଅଭିଯାନ ୩୦ ସେପ୍ଟେମ୍ବରରେ ଶେଷ ହେବ, ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ରିପୋର୍ଟଗୁଡ଼ିକ ଉତ୍ସାହଜନକ ଏବଂ ସେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏହି ଅଭିଯାନରୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଲାଭ ଉଠାଇବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଚୌଧୁରୀ କହିଛନ୍ତି।
ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି, ସବୁ ଅଂଶୀଦାର, ବ୍ୟାଙ୍କ, ବୀମା କମ୍ପାନୀ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ସମର୍ଥନରେ ଆମେ ଅଧିକ ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକରଣ ସମ୍ପନ୍ନ ସମାଜ ଆଡକୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛୁ । ପିଏମ ଜେଡିୱାଇକୁ ଦେଶରେ ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକରଣ ବିପ୍ଳବ ଆଣିବାରେ ପ୍ରମୁଖ ଯୋଜନା ଭାବେ ମନେ ରଖାଯିବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନ ଧନ ଯୋଜନା ମିଶନ ମୋଡରେ ଚାଲୁଥିବା ଶାସନର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉଦାହରଣ । ଲୋକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ ହେଲେ ସରକାର କ'ଣ ହାସଲ କରିପାରିବ ତାହା ମଧ୍ୟ ଏହି ଯୋଜନା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରେ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ପଙ୍କଜ ଚୌଧୁରୀ କହିଛନ୍ତି।
ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୂକ୍ତୀକରଣର ବିସ୍ତାର
ଦୃଢ଼ ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକରଣ ରଣନୀତି ମାଧ୍ୟମରେ ଉପାନ୍ତ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଭାବରେ ପଛୁଆ ବର୍ଗକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ। ପିଏମ ଜନ ଧନ ଯୋଜନା ବ୍ୟାଙ୍କ ସେବାରୁ ବଞ୍ଚିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଲୋକମାନଙ୍କୁ, ଶୂନ୍ୟ ଜମାରାଶି ଏବଂ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ଶୁଳ୍କରୁ ମୁକ୍ତ ଏକ ସାଧାରଣ ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥାଏ।
ପ୍ରତ୍ୟେକ ଖାତାରେ ଗୋଟିଏ ମାଗଣା ରୂପେ ଡେବିଟ୍ କାର୍ଡ ଆସିଥାଏ, ଯାହା ୨ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାର ଦୁର୍ଘଟଣା ବୀମା ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରେ, ଡିଜିଟାଲ୍ କାରବାର ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସୁରକ୍ଷାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଥାଏ। ଖାତାଧାରକମାନେ ୧୦ ହଜାର ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଓଭରଡ୍ରାଫ୍ଟ ସୁବିଧା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଯୋଗ୍ୟ ଅଟନ୍ତି ଯାହା ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତିରେ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ।
ପିଏମଜେଡିୱାଇ ଖାତାର ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ:
- ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କେୱାଇସି ଅନୁପାଳନକାରୀ ପିଏମଜେଡିୱାଇ ଖାତାରେ ଜମାରାଶି କିମ୍ବା କାରବାର ପରିମାଣର କୌଣସି ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ନାହିଁ। ଏହା ଏକ ବିଏସବିଡି ଖାତା। ପିଏମଜେଡିୱାଇ ଖାତାଧାରୀଙ୍କୁ ନିମ୍ନଲିଖିତ ମାଗଣା ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି:
- ବ୍ୟାଙ୍କ ଶାଖା ଏବଂ ଏଟିଏମ/ ସିଡିଏମରେ ନଗଦ ଜମା।
- ଯେକୌଣସି ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ଚ୍ୟାନେଲ ମାଧ୍ୟମରେ କିମ୍ବା କେନ୍ଦ୍ର/ରାଜ୍ୟ ସରକାରୀ ଏଜେନ୍ସି ଏବଂ ବିଭାଗ ଦ୍ୱାରା ବାହାର କରାଯାଇଥିବା ଚେକ୍ ଜମା/ସଂଗ୍ରହ ମାଧ୍ୟମରେ ଟଙ୍କା ପ୍ରାପ୍ତି/କ୍ରେଡିଟ୍।
- ଗୋଟିଏ ମାସରେ କରାଯାଇ ପାରୁଥିବା ଜମା ସଂଖ୍ୟା ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ଉପରେ କୌଣସି ସୀମା ନାହିଁ।
- ଗୋଟିଏ ମାସରେ ସର୍ବନିମ୍ନ ଚାରି ଥର ମାଗଣା ଉଠାଣ, ମେଟ୍ରୋ ଏଟିଏମ ସମେତ ଯେକୌଣସି ଏଟିଏମରେ ଏଟିଏମ ଉଠାଣ ସୁବିଧା। ପରବର୍ତ୍ତୀ ଉଠାଣ ପାଇଁ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ଶୁଳ୍କ ଆଦାୟ କରାଯାଇପାରିବ।
- ୨ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାର ଇନବିଲ୍ଟ ଦୁର୍ଘଟଣା ବୀମା କଭରେଜ୍ ସହିତ ମାଗଣା ରୂପେ ଡେବିଟ୍ କାର୍ଡ।
ଦଶ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ସମୟ ଧରି ପରିବର୍ତ୍ତନ:
ଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ଧରି, ପିଏମଜେଡିୱାଇ ଉଭୟ ଯୁଗାନ୍ତକାରୀ ଏବଂ ଦିଗଦର୍ଶନ ଆଧାରିତ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିପାରିଛି । ଏହା ଗରିବ ଏବଂ ଉପାନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳର ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସେବା ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ବ୍ୟାଙ୍କିଂ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ମଜବୁତ କରିଛି। ଏହି ଯୋଜନା ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଲାଭ ସ୍ଥାନାନ୍ତର (ଡିବିଟି) ପାଇଁ ଏକ ମୂଳଦୁଆ ପାଲଟିଛି, ଯାହା ସରକାରୀ ସବସିଡି ଏବଂ ଦେୟର ସ୍ୱଚ୍ଛ, ଦକ୍ଷ ଏବଂ ଦୁର୍ନୀତିମୁକ୍ତ ବିତରଣକୁ ସକ୍ଷମ କରୁଛି ।
ଜନ ସୁରକ୍ଷା ଯୋଜନା - ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀବନ ଜ୍ୟୋତି ବୀମା ଯୋଜନା ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୁରକ୍ଷା ବୀମା ଯୋଜନା ଭଳି ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଅସଂଗଠିତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଶ୍ରମିକଙ୍କୁ ଜୀବନ ଏବଂ ଦୁର୍ଘଟଣା ବୀମା ବିସ୍ତାର କରିବାରେ ପିଏମଜେଡିୱାଇ ଖାତା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି।
ଜେଏଏମ ତ୍ରୟର ବିଶେଷ ଲାଭ:
ପିଏମଜେଡିୱାଇକୁ ଆଧାର କରି ଜନ-ଧନ-ଆଧାର-ମୋବାଇଲ୍ (ଜାମ) ତ୍ରୟ, ସବସିଡି ବିତରଣ ପାଇଁ ଏକ ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଭାବରେ ପ୍ରମାଣିତ ହୋଇଛି। ଜାମ ମାଧ୍ୟମରେ, ସରକାର ଦଲାଲ ଏବଂ ବିଳମ୍ବକୁ ଦୂର କରି କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନା ସହାୟତାକୁ ସଫଳତାର ସହିତ ଅନୁନ୍ନତ ଲୋକଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତାକୁ ସିଧାସଳଖ ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରିଛନ୍ତି। ୨୦୨୪-୨୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ବିଭିନ୍ନ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଡିବିଟି ଜରିଆରେ ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତାରେ ୬.୯ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଜମା କରାଯାଇଥିଲା।
ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକରଣ ଯୋଜନାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣତା ଅଭିଯାନ (୦୧.୦୭.୨୦୨୫ - ୩୦.୦୯.୨୦୨୫): ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକ ୧ ଜୁଲାଇ, ୨୦୨୫ ରୁ ୩୦ ସେପ୍ଟେମ୍ବର, ୨୦୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କେୱାଇସି ବିବରଣୀ ସଂଶୋଧନ କରିବା, ନୂତନ ଖାତା ଖୋଲିବା ଏବଂ କ୍ଷୁଦ୍ର-ବୀମା ଓ ପେନସନ ଯୋଜନାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଶିବିର ଆୟୋଜନ କରୁଛନ୍ତି। ବ୍ୟାଙ୍କିଂ ସେବାର ସର୍ବାଧିକ ବ୍ୟବହାର ଏବଂ ନିଷ୍କ୍ରିୟତାକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ଖାତାଧାରୀଙ୍କୁ ଶିକ୍ଷା ଦେବା ଉପରେ ନିରନ୍ତର ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଉଛି। ଖାତାଧାରୀଙ୍କ ସହିତ ଯୋଗାଯୋଗ କରି ପିଏମଜେଡିୱାଇ ଅଧୀନରେ ନିଷ୍କ୍ରିୟ ଖାତାଗୁଡ଼ିକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି। ୧ ଜୁଲାଇ ୨୦୨୫ରେ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ ହେବା ପରଠାରୁ ପ୍ରମୁଖ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ପଞ୍ଜୀକରଣକୁ ସହଜ କରିବା ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସାକ୍ଷରତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ଜିଲ୍ଲାରେ ମୋଟ ୧,୭୭,୧୦୨ ଶିବିର ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଛି।
ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଏବଂ ଉପଲବ୍ଧି:
କ. ପିଏମଜେଡିୱାଇ ଖାତା: ୫୬.୧୬ କୋଟି (୧୩ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୫)
୧୩ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା, ପିଏମଜେଡିୱାଇ ଖାତାର ମୋଟ ସଂଖ୍ୟା ୫୬.୧୬ କୋଟିରେ ପହଞ୍ଚିଛି; ୫୫.୭% (୩୧.୩୧ କୋଟି) ଜନ-ଧନ ଖାତାଧାରୀ ମହିଳା ଏବଂ ୬୬.୭% (୩୭.୪୮ କୋଟି) ଜନ-ଧନ ଖାତା ଗ୍ରାମୀଣ ଏବଂ ଅର୍ଦ୍ଧ-ସହରୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ଅଛି।
ପିଏମଜେଡିୱାଇ ଖାତା ଅଧୀନରେ ଜମା - ୨.୬୮ ଲକ୍ଷ କୋଟି (୧୩ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା)
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନଧନ ଯୋଜନା (ପିଏମଜେଡିୱାଇ) ଖାତା ଅଧୀନରେ ମୋଟ ଜମା ରାଶି ୨,୫୭,୭୫୬ କୋଟି ଟଙ୍କାରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ଖାତା ସଂଖ୍ୟା ତିନି ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିବାବେଳେ, ମୋଟ ଜମା ପ୍ରାୟ ୧୨ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। (ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୫/ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୧୫)
ପ୍ରତି ପିଏମଜେଡିୱାଇ ଖାତାରେ ହାରାହାରି ଜମା - ୪୭୬୮ ଟଙ୍କା (୧୩ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା)
୧୩.୦୮.୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା ପ୍ରତି ଜନଧନ ଖାତାରେ ହାରାହାରି ଜମା ୪,୭୬୮ ଟଙ୍କା ଥିଲା। ପ୍ରତି ଖାତାରେ ହାରାହାରି ଜମା ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୧୫ ତୁଳନାରେ ୩.୭ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ହାରାହାରି ଜମାରେ ବୃଦ୍ଧି ହେଉଛି ଖାତାର ବର୍ଦ୍ଧିତ ବ୍ୟବହାର ଏବଂ ଖାତାଧାରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସଞ୍ଚୟ ଅଭ୍ୟାସ ବୃଦ୍ଧିର ଆଉ ଏକ ସୂଚକ।
ପିଏମେଜେଡିୱାଇ ଖାତାଧାରକଙ୍କୁ ୩୮.୬୮ କୋଟି ରୂପେ ଡେବିଟ୍ କାର୍ଡ ଜାରି କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଏହାର ବ୍ୟବହାର ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ସେହିପରି ୧.୧୧ କୋଟି ପିଓଏସ/ଏମପିଓଏସ ମେସିନ୍ ସ୍ଥାପନ ଏବଂ ୟୁପିଆଇ ଭଳି ମୋବାଇଲ୍ ଆଧାରିତ ପେମେଣ୍ଟ ସିଷ୍ଟମ୍ ପ୍ରଚଳନ ସହିତ, ମୋଟ ଡିଜିଟାଲ୍ କାରବାର ସଂଖ୍ୟା ୨୦୧୮-୧୯ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ୨,୩୩୮ କୋଟିରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୨୦୨୪-୨୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ୨୨,୧୯୮ କୋଟି ହୋଇଛି। ୟୁପିଆଇ ଆର୍ଥିକ କାରବାରର ମୋଟ ସଂଖ୍ୟା ୨୦୧୮-୧୯ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ୫୩୫ କୋଟିରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୨୦୨୪-୨୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ୧୮,୫୮୭ କୋଟି ହୋଇଛି। ସେହିପରି, ପିଓଏସ ଏବଂ ଇ-କମର୍ସରେ ମୋଟ ରୂପେ କାର୍ଡ କାରବାର ସଂଖ୍ୟା ୨୦୧୭-୧୮ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ୬୭ କୋଟିରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୨୦୨୪-୨୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ୯୩.୮୫ କୋଟି ହୋଇଛି।
ପିଏମଜେଡିୱାଇର ସଫଳତା ଏହାର ମିଶନ-ମୋଡ୍ ଆଭିମୁଖ୍ୟ, ନିୟାମକ ସମର୍ଥନ, ସରକାରୀ-ଘରୋଇ ସହଭାଗୀତା ଏବଂ ବାୟୋମେଟ୍ରିକ୍ ଯାଞ୍ଚ ପାଇଁ ଆଧାର ଭଳି ଡିଜିଟାଲ୍ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ସମନ୍ୱୟ କାରଣରୁ ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଛି।
ପୂର୍ବରୁ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତାରୁ ବାଦ ପଡ଼ିଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଏହି ଯୋଜନା ସଞ୍ଚୟ ଏବଂ ଋଣ ଉପଲବ୍ଧତାକୁ ସକ୍ଷମ କରିଛି। ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଞ୍ଚୟ ପଦ୍ଧତି ସହିତ, ଖାତାଧାରୀମାନେ ମଧ୍ୟ ଋଣ ପାଉଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ମୁଦ୍ରା ଋଣ ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଯାହା ଜରିଆରେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଆୟ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିରତା ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ସଶକ୍ତ କରାଯାଉଛି।
ପିଏମଜେଡିୱାଇ ଏହାର ଦ୍ୱାଦଶ ବର୍ଷରେ ପ୍ରବେଶ କରୁଥିବାରୁ, ଏହା ସମାବେଶୀ ଅଭିବୃଦ୍ଧି, ଡିଜିଟାଲ୍ ନବସୃଜନ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସଶକ୍ତିକରଣର ଏକ ଆଲୋକବର୍ତ୍ତିକା ହୋଇ ରହିଛି। ଏହାର ସ୍ଥାୟୀ ସଫଳତା ଆର୍ଥିକ ସ୍ୱାଧୀନତା ଆଡ଼କୁ ଯାତ୍ରାରେ କୌଣସି ନାଗରିକ ପଛରେ ନ ରହିବାକୁ ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ।