প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ইন্দিয়া – স্রি লঙ্কা জোইন্ত স্তেতমেন্ত: অমত্তা ওইবা তুংলমচৎ অমগীদমক খোঙবু ওইমিন্নবা
16 DEC 2024 3:26PM by PIB Imphal
ভারতকী প্রধান মন্ত্রী হিস এক্সলেন্সী শ্রী নরেন্দ্র মোদী অমসুং স্রি লঙ্গাগী রাস্ত্রপতী হিস এক্সলেন্সী অনুরা কুমারা দিসানায়ক্না, স্রি লঙ্কাগী রাস্ত্রপতিনা রিপব্লিক ওফ ইন্দিয়াদা লাকখিবা মতমদা নই দিল্লীদা দিসেম্বর ১৬, ২০২৪ দা পাঙথোকখিবা মীফমদা ৱাফম কয়া মপুং ফানা অমসুং মহৈ য়ান্না খন্ন-নৈনখি‍।
২. লুচিংবা অনিনা ইন্দিয়া-স্রি লঙ্কা বাইলেতরেল পার্ত্নরসিপ অসি মরা চেৎনা তাখ্রবা নাৎ অমসুং খুন্থোক্লোনগী মরী, নক্ননা লৈমিন্নবা অমসুং মীগা মীগগী মরক্তা লৈরিবা মরীনা শেমগৎলকপনি হায়বা ৱাফম নৌহৌননা য়ানখি‍।
৩. রাস্ত্রপতী দিসানায়ক্না ২০২২গী হান্না পারুদবা শেন্মিৎলোনগী লাংফম মনুং অমসুং মতুংদা স্রি লঙ্কাগী মীয়ামগীদমক ভারতনা খোঙফম হন্বা লৈতনা লেপ্পিখিবগীদমক তৌবিমল খঙবা ফোঙদোকখি‍। স্রি লঙ্কাগী মীয়ামগীদমক নুংঙাই য়াইফবা তুংলমচৎ অমা, খুদোংচাবা হেন্না ফংহন্বা, অমসুং লেপ্পা নাইদনা শেন্মিৎলোন ফগৎহন্বগী অনিংবা অপাম্বা অদু ফংহন্নবা মহাক্না থাজবা পীখিববু নীংশিংলদুনা, হায়রিবা পান্দমশিং অসি ফংনবা হোৎনবদা ভারত্তগী লেপ্পা নাইদবা মতেং পংলক্কনি হায়না মহাক্না থাজবা ফোঙদোকখি‍। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা রাস্ত্রপতী দিসানায়ক্কী মফমদা, ভারতকী ‘নৈবরহুদ ফর্স্ত পোলিসী অমসুং ‘SAGAR’ ভিজন্দা স্রি লঙ্কানা অখন্নবা মফম কল্লিবা অসিগা লোয়ননা, মখোয়গী পান্দমশিং ফংনবা হোৎনবদা ভারতনা খোঙফম চেৎনা লেপ্লি হায়না থাজবা পীখি‍।
৪. লুচিংবা অনিমক্না নাকল অনিগী ওইবা মরী অসি চহি কয়াসিদা হেন্না চেৎশিল্লক্লি অমসুং স্রি লঙ্কাগী খুন্নাই-শেন্মিৎলোন চাওখৎহন্বদা মশক থোক্না থৌদাং য়ারি হায়বা ৱাফম য়ানখি‍। মখা তানা তেংবাংনবগী মতিংবু পল্লদুনা, লুচিংবা অনিমক্না ভারত অমসুং স্রি লঙ্কাগী মরক্তা লৈনরিবা মরী অসি লৈবাক অনিমক্কী মীয়ামগী য়াইফনবগীদমক অনিমক্তা মপুং ফানা কান্নমিন্নবা মরী অমদা পুখৎনবা ৱাফম য়ানখি‍।
রাজনিতীগী এক্সচেঞ্জ
৫. হৌখিবা দেকেদ অসিদা হেনগৎলক্লিবা রাজনিতীগী ইন্তরেক্সন অমসুং নাকল অনিগী ওইবা মরীদা মসিনা লৌরিবা থৌদাং য়েংলগা, লুচিংবা অনিমক্না লীদর্সিপ অমসুং মিনিস্তরিএল লেভেলদা রাজনিতীগী এঙ্গেজমেন্ত অসি হেন্না কনশিলহন্নবা ৱাফম য়ানখি‍।
৬. লুচিংবা অনিনা দিমোক্রেতিক ভেল্যুশিং য়োকখৎনবা অমসুং মখোয় মখোয়গী খ্বায়দগী ফবা ইন্সতিত্যুস্নেল প্রেক্তিসশিং তাথোক তাশিন তৌননবা চাং নাইনা পার্লিয়ামেন্তরী লেভেল এক্সচেঞ্জ তৌনবগী মরুওইবা ৱাফমশিং ফোঙদোক্নখি‍।
দিভেলপমেন্ত কোওপরেসন
৭. লুচিংবা অনিনা স্রি লঙ্কাগী সোসিওইকনমিক গ্রোথতা মশক থোক্না থৌদাং য়ারিবা, ভারতনা স্রি লঙ্কাদা চাওখৎ থৌরাংগী হীরমদা পাংলিবা মতেঙগী অফবা অমসুং ইথিল পীবা ঙম্বা থৌদাংবুশু শিংথানখি‍। রাস্ত্রপতী দিসানায়ক্না, হৌজিক লৈরিবা দেত স্ত্রকচর অসি লৈজরগসু প্রোজেক্তশিং পায়খৎপদা ভারতনা লেপ্তনা মতেঙ পাংলকপগীদমক তৌবিমল খঙবা ফোঙদোকখি‍। লাইন ওফ ক্রেদিত্তা পায়খৎপা প্রোজেক্তশিংদা গ্রান্ত এসিস্তেন্স পীদুনা স্রি লঙ্কাগী শেন্দোনগী পোৎলুম হন্থহন্নবা ভারতনা লৌরিবা ফিরেপ অদুবুসু শকখঙখি‍।
৮. মীয়ামদা য়ুম্ফম ওইবা চাওখৎ থৌরাংগী পার্ত্নরসিপ হেন্না চেৎশিলহন্নবা পুন্না থবক তৌমিন্ননবা ৱাফম ফোঙদোক্নরদুনা লুচিংবা অনিনা মখাগী ৱাফমশিং অসি য়ানখি:
ক. স্রি লঙ্কা শিন থুংনা পায়খৎলিবা ইন্দিয়ন হাউজিং প্রোজেক্তকী ফেজ III & IV, আইলেন্দ হায়ব্রিদ রিনিউএবল ইনর্জী এন্দ হায় ইম্পেক্ত কম্ম্যুনিতী দিভেলপমেন্ত প্রোজেক্ত ৩ (অহুম) অসিনচিংবা হৌজিক পায়খৎলিবা প্রোজেক্তশিং মতম চানা লোইশিন্নবা পুন্না থবক তৌমিন্নবা‍।
খ. স্রি লঙ্কাদা পায়খৎলিবা ইন্দিয়ন ওরিজিন তামিল কম্ম্যুউনিতীগী, ইস্তর্ন প্রোভিন্সকী, অমসুং লাইনীংগী ওইবা মফমশিং সোলার ইলেক্ত্রিফিকেসন তৌবগী প্রোজেক্তশিং মতম চানা পায়খৎপদা মতুং ফানা মতেঙ পীবা‍;
৩. স্রি লঙ্কা লৈঙাক্কী মথৌ তাবা অমসুং প্রাইওরিতীশিংগী মখা পোন্না অনৌবা প্রোজেক্তশিং অমসুং এরিয়স ওফ কোওপরেসন ফোর দিভেলপমেন্ত পার্ত্নরসিপশিং মশক খঙদোকপা‍।
ত্রেনিং অমসুং কেপাসিতী বিল্দিং
৯. স্রি লঙ্কাদা কেপাসিতী বিল্দিং সপ্পোর্ত পীবদা ভারতনা লৌরিবা শক্লোন ফোঙদোক্নরদুনা, অমদি স্রি লঙ্কাদা তোঙান তোঙানবা হীরমশিংদা কস্তমাইজ তৌরবা ত্রেনিং অমসুং কেপাসিতী বিল্দিংগী মথৌ তাবা য়েংলগা, লুচিংবশিং অদুনা:
ক. ভারত্তা নেস্নেল সেন্তর ফোর গুদ গভর্নেন্সকী খুত্থাঙদা চহি মঙাগী ওইনা তোঙান তোঙানবা স্রি লঙ্কাগী মন্ত্রালয় অমসুং দিপার্তমেন্তশিংগী সিভিল সর্ভেন্ত ১৫০০ গীফোকস ত্রেনিং পাঙথোক্নবা য়ানখি; অমদি
খ. স্রি লঙ্কাগী মথৌ তাবশিং য়েংলগা, সিভিল, দিফেন্স অমসুং লিগেল দোমেনশিং অমদি অতৈ হীরমশিংদা স্রি লঙ্কাগী ওফিসিএলশিংগী মখা তাবা ত্রেনিং প্রোগ্রামশিং য়েংশিনমিন্ননবা লেপ্নখি‍।
দেত রিস্ত্রকচর তৌবা
১০. রাস্ত্রপতী দিসানায়ক্না প্রধান মন্ত্রী মোদীবু ইমর্জেন্সী ফাইনান্সিং অমসুং USD বিলিয়ন ৪ গী ওইগদবা ফোরেক্স সপ্পোর্ত য়াওনা ময়ামগা মান্নদবা অমসুং মায়কৈ কয়া লোঙবা তেংবাং পীদুনা স্রি লঙ্কাগী শেন্মিৎলোন মরা চেৎহনবদা ভারতনা ঙাক্লৌ পীরকখিবগীদমক থাগৎখি‍। ওফিসিএল ক্রেদিতর্সস’ কম্মিতী (OCC) গী কো-চেয়র ওইবা য়াওনা স্রি লঙ্কাগী দেত রিস্ত্রকচর তৌবদা ভারতনা পাঙলকখিবা মরুওইবা তেংবাংবু, দেত রিস্ত্রকচর তৌবগী খন্ন-নৈনবা মতম চানা লোইহন্বদা মরুওইবা অমা ওইখি হায়না মহাক্না শকখঙখি‍। মহাক্না মখা তানা ভারত লৈঙাকপু হৌজিক লৈরিবা লাইন্স ওফ ক্রেদিতকী মখাদা মপুং ফানা পায়খৎখিবা প্রোজেক্তশিংগীদমক স্রি লঙ্কাদগী শিঙ্গৎকদবা ৱাৎলিবা শেনফমশিং সেত্তল তৌননবা USD মিলিয়ন ২০.৬৬ কী শেলগী তেংবাং পীরক্তুনা মরুওইখ্রবা মতম অমদা শেন্দোনগী পোৎলম ফনা য়াম্না হন্থহনবগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকখি‍। স্রি লঙ্কাগা লৈনরিবা অচেৎপা অমসুং অখন্নবা মরীগী মরুওইবা ৱাফমশিং থম্লদুনা, প্রধান মন্ত্রী মোদীনা লৈবাক অসিনা মথৌ তারকপা মতমদা অমসুং শেন্মিৎলোন হিঙ্গৎহন্নবা অমদি মরা চেৎহন্নবা, অমসুং মীয়ামগী য়াইফনবগীদমক হোৎনরকপা মতমদা ভারতনা লেপ্তনা মতেঙ পাংগনি হায়না অমুক হন্না ফোঙদোকখি‍। লুচিংবশিং অদুনা ওফিসিএলশিংদা দেত রিস্ত্রকচরিংগী নাকল অনিগী ওইবা MoU অদু ফাইনেলাইজ তৌনবা পাউতাক পীখি‍।
১১. লুচিংবা অনিমক্না শেন্দোক্না পুবা মোদেল অসিদগী তোঙান তোঙানবা সেক্তরশিংদা ইনভেস্তমেন্তনা লমজিংবা পার্ত্নরসিপ্লোমদা স্ত্রেতেজিক ওইবা মওংদা হোংলকপনা শেন্মিৎলোন হিঙ্গৎহন্নবা, চাওখৎপা পুরক্নবা, অমসুং স্রি লঙ্কাগী নুংঙাই য়াইফবা পুরক্নবগী হেন্না তুং কোইগদবা লম্বীদা লাক্কনি হায়বা ৱাফম য়ানখি‍।
কন্নেক্তিবিতী শেমগৎপা
১২. লুচিংবশিং অদুনা কন্নেক্তিবিতী হেনগৎহনবগী মরুওইবা ৱাফমশিং পুথোক্নখি অমসুং লৈবাক অনিমক্কী শেন্মিৎলোন ফগৎহন্নবা অমসুং চাওখৎপা পুরক্নবা শীজিন্নবা য়াবা থৌওং কয়া লৈবাক অনিগী মরক্তা লৈ হায়বা ৱাফম য়ানখি‍। হীরম অসিগী মতাঙদা:
ক. নাগপত্তিনম অমসুং কনকেসন্থুরাই অনিগী মরক্তা পেসেঞ্জর ফেরী সর্ভিস মখা চত্থরকপদা অপেন্বা ফোঙদোক্নদুনা, রামেস্বরম অমসুং তলাইমন্নরগী মরক্তা পেসেঞ্জর ফেরী সর্ভিস অথুবা মতমদা হৌননবা ওফিসিএলশিংদা থবক পায়খৎহন্নবা মখোয়না য়ানখি‍।
খ. ভারত লৈঙাক্তগী গ্রান্ত এসিস্তেন্সকা লোয়ননা পায়খৎকদবা, স্রি লঙ্কাগী কনকেসন্থুরাই হিথাংফম হান্নগী ফীভমদা হঞ্জিলহন্নবা পুন্না থবক পায়খৎমিন্নবগী ওইথোকপা য়াবশিং য়েংশিনমিন্ননবা য়ানখি‍।
ইনর্জী দিভেলপমেন্ত
১৩. ইনর্জী সিক্যুরিতী লৈহন্নবা অমসুং মীয়ামগী মথৌ তাবশিং ফংহন্নবা থাজবা য়াবা, এফোর্দেবল ওইবা অমসুং মতম চানা ফংগদবা ইনর্জী রিসোর্সশিংগী মথৌ তাবা ৱাফম ফোঙদোক্নরদুনা, লুচিংবা অনিমক্না ইনর্জী সেক্তরদা তেংবাংনবা হেনগৎহন্নবা অমসুং ভারত অমসুং স্রি লঙ্কাগী মরক্তা পায়খৎমিন্নরিবা ইনর্জী কোওপরেসন প্রোজেক্তশিং মতম চানা পায়খৎপা ঙমহনবগী মরুওইবা ৱাফমশিং ফোঙদোক্নখি‍। হীরমসিগী মতাঙদা লুচিংবশিংনা মখাগী ৱাফমশিং অসি য়ানখি:
ক. সমপুরদা সোলার পৱার প্রোজেক্ত পায়খৎনবা মখা তাবা খোঙথাংশিং পায়খৎপা অমসুং স্রি লঙ্কাগী মথৌ তাবগী মতুং ইন্না মসিগী কেপাসিতী হেনগৎহন্বা‍।
খ. মখাগীশিং অসি য়াওনা খন্ন-নৈনবগী তোঙান তোঙানবা থাক্তা লৈরিবা য়াম্লবা প্রপোজেলশিং মখা তানা খন্নবা:
(অ) ভারত্তগী স্রি লঙ্কাদা LNG সপ্লাই তৌবা‍।
(আ) ভারত অমসুং স্রি লঙ্কাগী মরকল্তা হায়-কেপাসিতী পৱার গ্রিদ ইন্তরকন্নেক্সন শেমগৎপা‍।
(ই) এফোর্দেবল অমসুং থাজনিংঙাই ওইবা ইনর্জী সপ্লাই তৌনবগীদমক ভারত্তগী স্রি লঙ্কা ফাওবা মল্তি-প্রদক্ত পাইপলাইন অমা তিংননবা ভারত, স্রি লঙ্কা অমসুং UAE গী মরক্তা তেংবাংনবা‍।
(ঈ) ফোনা অমসু ফ্লোরাশিং য়াওনা অকোয়বগী ফীভম ঙাক শেন্বদা মীৎয়েঙ থম্লগা, পাল্ক স্ত্রেত্তা ওফসোর ৱিন্দ পৱার পোতেন্সিএল পুপ্না শেমগৎমিন্নবা‍।
১৪. ত্রিনকোনমালী তেঙ্ক ফার্ম শেমগৎপগী হৌজিক লৈনরিবা কোওপরেসন অসিবু খঙলদুনা, লুচিংবা অনিমক্না ত্রিনকোনমালীবু রিজনেল ইনর্জী অমসুং ইন্দস্ত্রিএল হব অমা ওইনা শেমগৎপদা ঙাক্লৌ পীননবা য়ানখি‍।
পীপল-সেন্ত্রিক দিজিতাইজেসন
১৫. লৈঙাক্লোন ফগৎহন্বা, সর্ভিস দেলিভরীদা অওন্বা পুরকপা, ত্রান্সপেরেন্সী পুরকপা, অমসুং খুন্নাইদা নুংঙাই য়াইফবা পুরকপদা মতেঙ পাংখিবা পীপল-সেন্ত্রিক দিজিতাইজেসন্দা ভারতকী মায় পাকপগী এক্সপিরিএন্স অসিবু শকখঙলদুনা, রাস্ত্রপতী দিসানায়ক্না মসিগা মান্নবা সিস্তেমশিং ভারতকী মতেঙগা লোয়ননা স্রি লঙ্কাদা পায়খৎপা য়াবরা হায়না য়েংশিমিন্নবগী অপাম্বা ফোঙদোকখি‍। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা হীরম অসিগী মতাঙদা স্রি লঙ্কানা হোৎনরকপদা ভারতনা মপুং ফানা মতেঙ পাংনবা শেম শাদুনা লৈ হায়খি‍। হীরমসিদা, লুচিংবা অনিনা য়ানখিবা ৱাফমশিংদি:
ক. লৈবাক অসিদা, মীয়ামদা লৈঙাক্কী সর্ভিস ফংহন্বগী ফীভম ফগৎহন্নবা হোৎনরিবা অসিদা মতেঙ পাংশিন্নবা ত্রি লঙ্কা য়ুনিক দিজিতেল আইদেন্তিতী (SLUDI) প্রোজেক্ত পায়খৎপদা খোঙজেল য়াঙশিন্বা;
খ. ভারতকী মতেঙদা লোয়ননা স্রি লঙ্কাতা দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর Collaborate on avenues to fully roll out Digital Public Infrastructure (DPI) মপুং ফানা চৎনহন্নবা খুৎশম্ননা চৎমিন্নবা‍।
গ. এক্সপিরিএন্স অমসুং ভারত্তা হান্ননা পায়খৎখ্রবা সিস্তেমশিংদা য়ুম্ফম ওইরগা, স্রি লঙ্কাদা দিজিলোক্কর পায়খৎপগী মতাঙদা তেক্নিকেল ওইনা খন্নরিবা অসি খুমাঙ চাওশিলহন্বা য়াওনা স্রি লঙ্কাদা DPI স্তেক পায়খৎনবা জোইন্ত ৱর্কিং গ্রুপ অমা লিংখৎপা‍।
ঘ. লৈবাক অনিমক্তা কান্নমিন্ননবা অমসুং লৈবাক অনিমক্কী পেমেন্ত সিস্তেম রিগুলেতরী গাইদলাইনশিংদা মীৎয়েঙ থম্লগা UPI দিজিতেল পেমেন্ত শীজিন্নবা এক্সতেন্দ তৌদুনা দিজিতেল ফাইনেন্সিএল ত্রাঞ্জেক্সন প্রমোত তৌবা‍।
ঙ. স্রি লঙ্কাদা মান্নবা সিস্তেমশিং লিংখৎপগী কান্নবা য়েংলগা, ভারতকী আধার প্লেতফোর্ম, GeM পোর্তেল, PM গতি শক্তি দিজিতেল প্লেতফোর্ম, দিজিতাইজ কস্তম অমসুং অতৈ তেক্সেসনগী প্রোসিজরশিংদগী তমশিনবা য়ানবা বাইলেতরেল এক্সচেঞ্জ মখা চত্থবা‍।
এজুকেসন অমসুং তেক্নোলোজী
১৬. স্রি লঙ্কাদা হ্যুমেন রিসোর্স দিভেলপমেন্ততা মতেঙ পাংনবা অমসুং ইনোভেসন অমদি তেক্নোলোজী প্রমোত তৌনবা মীৎয়েঙদা, লুচিংবা অনিনা মখাগী ৱাফমশিংসি য়ানখি:
ক. লৌউ-শিংউ, এক্বাকলচর, দিজিতেল ইকনমী, হকশেল অমসুং অতৈ নাকল অনিনা ইন্তরেস্ত লৈবা হীরমশিংদা রিছর্চ অমসুং দিভেলপমেন্তকী লমদা খুৎশম্ননা চৎমিন্নবা হেনগৎহন্বা‍।
খ. লৈবাক অনিমক্কী মহৈ মশিংগী ইন্সতিত্যুসনশিংগী মরক্তা তেংবাংননবা লম্বী থিমিন্নবা‍।
গ. স্রি লঙ্কাগী স্তার্ত-অপশিং মেন্তর তৌবা য়াওনা স্তার্ত-অপ ইন্দিয়া অমসুং ইনফোর্মেসন কম্ম্যুনিকেসন তেক্নোলোজী এজেন্সী ওফ স্রি লঙ্কা (ICTA) গী মরক্তা তেংবাংননবা লম্বী য়াৎপা‍।
ত্রেদ অমসুং ইনভেস্তমেন্ত কোওপরেসন
১৭. লুচিংবা অনিনা ইন্দিয়া-স্রি লঙ্কা ফ্রী ত্রেদ এগ্রিমেন্ত (ISFTA) না লৈবাক অনিগী মরক্তা লল্লোন ইতিক্কী পার্ত্নরসিপ হেনগৎহল্লে হায়বা ৱাফম ফোঙদোক্নদুনা, মরী অসিবু মখা তানা পাকথোক চাউথোকহন্বদা অচৌবা মতিং লৈ হায়বা ৱাফম য়ানখি‍। ভারতকী শেন্মিৎলোনগী খোঙজেল অমসুং খুদোংচাবশিংগী খোঙজেল অমদি স্রি লঙ্কাগী হেনগৎলক্লিবা মার্কেত সাইজ অমসুং ত্রেদ অমদি ইনভেস্তমেন্ত ফগৎহন্নবা লৈরিবা মতিং ফোঙদোক্নরদুনা, লুচিংবা অনিমক্না মখাগী ৱাফমশিং অসিগা লোয়ননা ত্রেদ পার্ত্নরসিপ মখা তানা ফগৎহন্নবা ৱাফম য়ানখি:
ক. ইকনমিক এন্দ তেক্নোলোজিকল কোওপরেসন এগ্রীমেন্তকী লমদা মখা তানা খন্নবা‍।
খ. লৈবাক অনিগী মরক্তা INR-LKR ত্রেদ সেত্তলমেন্ত হেনগৎহন্বা‍।
গ. স্রি লঙ্কাগী এক্সপোর্ত পোতেন্সিএল হেনগৎহন্নবা লৈবাক অসিগী মরুওইবা সেক্তরশিংদা ইনভেস্তমেন্ত তৌনবা পুক্নিং থৌগৎপা‍।
১৮. লুচিংবা অনিনা প্রপোজ তৌরিবা বাইলেতরেল সোসিএল সিক্যুরিতী এগ্রীমেন্ত অথুবা মতমদা লোইশিন্নবা মখা তানা খন্ন-নৈনবগী মথৌ তাবা ৱাফম য়ানখি‍।
লৌউ-শিংউ অমসুং এনিমেল হজবেন্দ্রী
১৯. লুচিংবা অনিমক্না মরোমদোম লেপচবা অমসুং নুত্রিস্নেল সিক্যুরিতী প্রমোত তৌনবা পান্দমদা স্রি লঙ্কাগী দেরী সেক্তর চাওখৎহন্নবা খুৎশম্ননা চৎমিন্নরিবা অসিবু শৌগৎনখি‍।
২০. রাসস্ত্রপতী দিসানায়ক্না লৌউ-শিংউগী থবক্তা মোদর্নাইজেসন তৌবদা থম্লিবা মীৎয়েঙবু পল্লদুনা, লুচিংবা অনিনা স্রি লঙ্কাগী লৌউ-শিংউ সেক্তরদা মপুং ফানা চাওখৎপা পুরক্নবা জোইন্ত ৱর্কিং গ্রুপ অমা শেম্নবা ৱাফম য়ানখি‍।
স্ত্রেতেজিক অমসুং দিফেন্স কোওপরেসন
২১. ভারত অমসুং স্রি লঙ্কাগী মান্নবা সিক্যুরিতী ইন্তরেস্তপু খঙদোক্লদুনা, লুচিংবা অনিমক্না নাকল অনিমক্না থাজনবা অমসুং ত্রান্সপেরেন্সীদা য়ুম্ফম ওইদুনা চাং নাইনা ৱারী শানবা অমসুং অমনা অমগী সিক্যুরিতীগী নুংনাংবা ৱাফমশিংদা মরুওইবা মীৎয়েঙ থম্নবগী মরুওইবা ৱাফমশিং য়ানখি‍। মহৌশাগী ওইবা খোঙবু অমা ওইনা, লুচিংবা অনিমক্না লৈবাক অনিমক্না ইন্দিয়ন ওসীন রিজন্দা থেংনরিবা মান্নবা শিংনবশিংগী মতাঙদা ফোঙদোক্নখি অমসুং ত্রেদিস্নেল অমসুং নন-ত্রেদিস্নেল থ্রেতশিং থেংনমিন্ননবা অমদি ফ্রী, ওপন, সেফ অমসুং সিক্যুর ওইবা ইন্দিয়ন ওসীন রিজন অমা ওইহন্নবা খোঙফম চেৎনা লেপমিন্নখি‍। ভারতনা স্রি লঙ্কাগী খ্বায়দগী নক্নবা মেরিতাইম য়ুমলোন্নবা ওইবা মরম্না, রাস্ত্রপতী দিসানায়ক্না মাগী ঙমখৈবু ভারতকী সিক্যুরিতীদা শিংনগদবা অমসুং লমদম অদোমদা তংদু লৈতাদবা ফীভম পুরক্কদবা থৌওং অমত্তদা শীজিন্নহল্লোই হায়বা স্রি লঙ্কাগী খোঙফমবু অমুক হন্না ফোঙদোকখি‍।
২২. দিফেন্স কেপেবিলিতী হেনগৎহন্নবা ত্রেনিং, এক্সচেঞ্জ প্রোগ্রাম, সিপ ভিজিত, বাইলেতরেল এক্সরসাইজ অমসুং এসিস্তেন্সকী লমদা হৌজিক লৈরিবা দিফেন্স কোওপরেসন্দা অপেন্বা ফোঙদোক্নরদুনা, লুচিংবা অনিমক্না মেরিতাইম অমসুং সিক্যুরিতী কোলাবোরেসন খুমাঙ চাওশিলহন্নবা ৱাফম য়ানখি‍।
২৩. রাস্ত্রপতী দিসানায়ক্না ভারতপু মেরিতাইম সর্ভিলেন্সকীদমক দোর্নিয়র এয়রক্রাফ্ত অমা পীরক্তুনা মতেঙ পাংলকপা; অমসুং স্রি লঙ্কাগী মেরিতাইম দোমেন এৱ্যারনেস হেনগৎহন্নবা পাংলিবা মতেংশিংগী মথক্তা লৈবাক অদুদা মেরিতাইম রেস্ক্যু এন্দ কোওর্দিকেসন সেন্তর অমা লিংখৎপগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকখি‍। হ্যুমেনিতরিয়ন এসিস্তেন্স অমসুং দিজাস্তর রিলীফকী লমদা ভারতনা স্রি লঙ্কাগী ‘ফর্স্ত রেস্পোন্দর’ অমা ওইনা লৌরিবা শক্লোনবু মহাক্না মখা তানা থাগৎখি‍। মরুওইনা, য়াম্লবা নার্কোতিক পুবা ভেসেল অমা সস্পেক্তশিংগা লোয়ননা ফাবদা ভারতকী অমসুং স্রি লঙ্কাগী নেভীনা খুৎশম্নদুনা মায় পাক্না থবক পায়খৎখিববু পনখি অমসুং রাস্ত্রপতী দিসানায়ক্না ইন্দিয়ন নেভীগী মফমদা থাগৎপা ফোঙদোকখি‍।
২৪. থাজনিংঙাই ওইবা খোঙবু অমা ওইনা, ভারতনা স্রি লঙ্কাগী মফমদা মখোয়গী দিফেন্স অমসুং মেরিতাইম সিক্যুরিতীগী মথৌ তাবা খুমাঙ চাওশিলহন্নবা নক্ননা থবক তৌমিন্ননবা অমসুং লৈবাক অদুগী মেরিতাইমগী শিংনবশিং থেংননবা মখোয়গগী মতিং হেনগৎহন্নবা মতেঙ পাংনবা থাজবা ফোঙদোকখি‍।
২৫. তেরোরিজম, দ্রগ/নার্কোতিক্স স্মগ্গ্লিং, মনী লোন্দরিংনচিংবা তোঙান তোঙানবা সিক্যুরিতী থ্রেতশিং খঙদোকমিন্নরদুনা, লুচিংবা অনিমক্না ত্রেনিং, কেপাসিতী বিল্দিং, অমসুং ইন্তলিজেন্স অমদি ইনফোর্মেসন শেয়রিংগী লমদা হোৎনরিবশিং হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ৱাফম য়ানখি‍। হীরম অসিগী মতাঙদা মখোয়না য়ানখিবা ৱাফমশিংদি:
ক. দিফেন্স কোওপরেসনগী ফ্রেমৱর্ক এগ্রীমেন্ত অমা লোইশিনবা য়াবগী লম্বী থিমিন্নবা‍;
খ. হায়দ্রোগ্রাফীদা তেংবাংনবা‍;
গ. স্রি লঙ্কাগী দিফেন্স কেপেবিলিতীশিং হেনগৎহন্নবা দিফেন্স প্লেতফোর্ম অমসুং এসেতশিং ফংহন্বা;
ঘ. জোইন্ত এক্সর্সাইজ, মেরিতাইম সর্ভিলেন্স, অমসুং দিফেন্স দাইলোগ অমদি এক্সচেঞ্জশিংগী খুত্থাঙদা কোলোবোরেসন হেনগৎহন্বা;
ঙ. দিজাস্তর মিতিগেসন, রিলীফ অমসুং রিহেবিলিতেসনগী লমলদা স্রি লঙ্কাগী মতিং হেনগৎহন্নবা, ত্রেনিং, জোইন্ত এক্সরসাইজ, অমসুং খ্বায়দগী ফবা থৌওংশিং তাথোক তাশিন তৌনবা য়াওনা মতেং পাংবা; অমদি
চ. মথৌ তাবা মফমদা, স্রি লঙ্কাগী দিফেন্স ফোর্সকী কেপাসিতী বিল্দিং অমসুং ত্রেনিং ফগৎহন্বা অমদি তেলরমেদ ত্রেনিং প্রোগ্রাম পাঙথোকপা‍।
কলচরেল অমসুং তুরিজম দিভেলপমেন্ত
২৬. লৈবাক অনিগী মান্নবা নাৎ, লম নক্নবা অমসুং খুন্থোক্লোনগী মরীদা মীৎয়েঙ থম্লগা, লুচিংবা অনিমক্না লৈববাক অনিগী মরক্তা কলচরেল অমসুং তুরিজমগী মরী মখা তান প্রমোত তৌবগী মথৌ তাবা ৱাফমশিং য়ানখি‍। ভারতনা স্রি লঙ্কাগী তুরিজমগী খ্বায়দগী চাউবা হৌরকফম ওইবা মরম্না, লুচিংবা অনিনা মখাগী ৱাফমশিং অসি পায়খৎনবা য়ানখি:
ক. চেন্নাই অমসুং জাফ্নাগী মরক্তা ফ্লাইত অমুক হন্না পায়বা হৌখিববু পল্লদুনা, ভারত অমসুং স্রি লঙ্কাগী তোঙান তোঙানবা লমথুংফমশিংগী মরক্তা নোংথক্কী কন্নেক্তিবিতী ফগৎহন্বা‍।
খ. স্রি লঙ্কাদা এয়রপোর্ত শেমগৎপগী মতাঙদা মখা তান্না খন্ন‍।
গ. স্রি লঙ্কাদা তুরিজম ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপদা ভারতকী ইনভেস্তমেন্ত প্রমোত তৌবা‍।
ঘ. লাইনিংগী অমতুং নাৎকী তুরিজম চাওখৎহন্নবা ফেসিলিতেতরী ফ্রেমৱর্ক অমা শেমগৎপা‍।
ঙ. লৈবাক অনিগী মরক্তা কলচরেল অমসুং লিঙ্গুইস্তিক্কী মরী প্রমোত তৌনবা অমসুং খুমাঙ চাওশিলহন্নবা এজুকেস্নেল ইন্সতিত্যুসনশিংগী মরক্তা একাদমিক লিঙ্কেজ প্রমোত তৌবা‍।
ফিসরীগী ইসুশিং
২৭. নাকল অনিমক্তা ঙামীশিংনা থেংনরিবা খুদোংচাদবা ৱাফমশিং খঙলদুনা, অমসুং পুন্সি হিংনবগী লম্বীশিং য়েংলগা, লুচিংবা অনিনা হীরম অসি মীওইবগী মীনুংশিগী মীৎয়েঙদা মখা তানা ৱাখৈবগী মথৌ তাবা ৱাফম য়ানখি‍। হীরমসিদা, কা হেঞ্জিন্বা অমসুং হিংসাগী ওইবা লীচৎ শাজৎশিং থোকহন্দনবা থৌরাংশিং লৌখৎপগী মথৌ তাবা ৱাফমশিংসু মখোয়না ফোঙদোক্নখি‍। মখোয়না হন্দক্তা কোলোম্বোদা লোইশিনখিবা ৬শুবা জোইন্ত ৱর্কিং গ্রুপ মীতিং ওন ফিসরিজপু তরাম্না লকখি‍। ৱারী শানদুনা অমসুং অফবা মওংদা পুশিন্দুনা মতম কুইনা চৎকদবা অমসুং নাকল অনিমক্না য়ানবা পাম্বৈ অমা ফংবা ঙমগনি হায়না লুচিংবশিংনা থাজবা ফোঙদোক্নখি‍। ভারত অমসুং স্রি লঙ্কাগী মরক্তা লৈরিবা অখন্নবা মরী য়েংলগা, মখোয়না ওফিসিএলশিংদা হায়রিবা ৱাফমশিং অসিগী পাম্বৈশিং পুথোক্নবা পাউতাক পীখি‍।
২৮. রাস্ত্রপতী দিসানায়ক্না ভারতপু পোইন্ত পেদ্রো ফিসিং হার্বর শেমগৎপা, কারাইনগর বোতয়ার্দ অমুক হিঙ্গৎহন্বা অমসুং ভারতকী মতেঙগা লোয়ননা এক্বাকলচরদা তেংবাংনবা য়াওনা স্রি লঙ্কাদা তুং কোইনা চৎকদবা অমসুং কম্মর্সিএল ওইনা ফিসরিজ চাওখৎহন্নবা ভারতনা পায়খৎলিবা থৌশিলশিংগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকখি‍।
রিজনেল অমসুং মল্তিলেতরেল কোওপরেসন
২৯. ইন্দিয়ন ওসীন রিজন্দা লৈরিবা নাকল অনিগী মেরিতাইম ইন্তরেস্তপু শকখঙলদুনা, লুচিংবা অনিমক্না নাকল অনিগী ওইবা মওংদা অমদি হৌজিক লৈরিবা রিজনেল ফ্রেমৱর্কশিং অনিমক্তা রিজনেল মেরিতাইম সিক্যুরিতী মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা মখা তানা হোৎনমিন্ননবা য়ানখি‍। হীরমসিদা, লুচিংবশিং অদুনা কোলোম্বোদা হেদক্বার্তর ওইবা কোলোম্বো সিক্যুরিতী কনক্লেবকী ফাউন্দিং দোকুমেন্ত হন্দক্তা খুৎয়েক পীনখিববু তরাম্না ওক্নখি‍। কনক্লেব অসিগী পান্দমশিং খুমাঙ চাওশিলহন্নবা স্রি লঙ্কাদা মতেঙ পাংগনি হায়না ভারতনা অমুক হন্না ফোঙদোকখি‍।
৩০. ভারতনা স্রি লঙ্কাগী IORA গী চেয়রমেনসিপ্তা মপুং ফানা শৌগৎকনি হায়না ফোঙদোকখি‍। লুচিংবা অনিমক্না লমদম অসোম্না লৈরিবা পুম্নমক্কী সিক্যুরিতী অমসুং দিভেলপমেন্তকীদমক IORA মেম্বর লৈবাকশিংনা মপুং ফাবা এক্সন প্লান অমা শেম্বা মথৌ তাই হায়না ফোঙদোক্নখি‍।
৩১. লুচিংবা অনিমক্না BIMSTEC কী মখাদা রিজনেল কোওপরেসন মখা তানা মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং ফীভম ফগৎহন্নবা খোঙফম চেৎনা লেপ্লি হায়না ফোঙদোক্নখি‍।
৩২. রাস্ত্রপতী দিসানায়ক্না প্রধান মন্ত্রী মোদীগী মফমদা স্রি লঙ্কানা BRICS কী মেম্বর অমা ওইনবা ঙাক্লৌ পীবিবা ৱাফম থমখি‍।
৩৩. প্রধান মন্ত্রী মোদীনা UN সিক্যুরিতী কাউন্সিল ফোর ২০২৮-২০২৯ দা ভারতনা নন-পর্মেনেন্ত সীত অমা ফংননবা কেন্দিদেত ওইবদা স্রি লঙ্কানা শৌগৎলকপদু তরাম্না লকখি‍।
ৱারোয়শিন
৩৪. ফোঙদোক্নরিবা, য়ানখিবা থৌরাংশিং মতিং লৈনা অমসুং মতম চানা পায়খৎমিন্নবনা লৈবাক অনিগী মরী হেন্না চেৎশিলহনগনি অমসুং মরী অসিবু মরুপ মপাং ওইবগী অমসুং য়ুম্লোন্নবগী মরীগী অনৌবা থাক অমদা পুখৎলক্কনি হায়না লিচিংবশিং অদুনা য়ানখি‍। মসিগী মতুং ইন্ন, লুচিংবশিংদুনা মখোয় মখোয়গী ওফিসিএলশিংগী মফমদা য়ানরিবা ৱাফমশিং অসিদা থবক পায়খৎনবা মথৌ তাবা থৌরাংশিং পায়খৎপা হৌনবা য়াথং পীনখি অমসুং মথৌ তারকপা মতমদা লমজিং পীমিন্ননবা য়ানখি‍। মখোয়না মখা তানা নাকল অনিমক্তা কান্নমিন্নগদবা, স্রি লঙ্কাগী সস্তেনেবল দিভেলপমেন্তকী মথৌ তাবশিং ফংহনগদবা অমসুং ইন্দিয়ন ওসীন রিজন্দা তংদু লৈতাববা পুরকপদা থৌদাং য়াগদবা নাকল অনিগী মরীগী মতিং হেনগৎহন্নবা লুচিংবশিংগী থাক্তা ৱারী ৱাতায় মখা তানা চত্থনবা লেপ্নখি‍। রাস্ত্রপতী দিসানায়ক্না প্রধান মন্ত্রী মোদীবু অথুবদা মহাক্না খুদোংচাগদবা মতম অমদা স্রি লঙ্কাদা লাক্নবা ৱাফমসু ফোঙদোক্লমখি‍।

Prime Minister's Office
India - Sri Lanka Joint Statement: Fostering Partnerships for a Shared Future
16 DEC 2024 3:26PM by PIB Delhi
Prime Minister of India His Excellency Shri Narendra Modi and President of Sri Lanka His Excellency Anura Kumara Disanayaka had comprehensive and fruitful discussions at their meeting in New Delhi on 16 December 2024, during the latter’s State Visit to the Republic of India.
2. The two leaders reaffirmed that the India-Sri Lanka bilateral partnership is underpinned by deep-rooted cultural and civilizational ties, geographical proximity and the people-to-people relation.
3. President Disanayaka conveyed his deep appreciation for the unwavering support extended by India to the people of Sri Lanka during and after the unprecedented economic crisis in 2022. Recalling his profound commitment to fulfilling the aspirations of the Sri Lankan people for a prosperous future, greater opportunities, and sustained economic growth, he looked forward to India’s continued support for the achievement of these objectives. Prime Minister Modi assured President Disanayaka of India’s full commitment in this regard, in keeping with the special place Sri Lanka occupies in India’s ‘Neighbourhood First’ policy and ‘SAGAR’ vision.
4. Both leaders acknowledged that bilateral ties had deepened over the years and contributed significantly to the socio-economic development of Sri Lanka. Underscoring the potential for further cooperation, both leaders affirmed their commitment to progress the relationship between India and Sri Lanka to a mutually beneficial comprehensive partnership for the well-being of the peoples of the two countries.
Political Exchanges
5. Acknowledging the increased political interactions in the last decade and their contribution towards deepening the bilateral ties, both leaders agreed to further intensify political engagements at leadership and ministerial levels.
6. The two leaders also underscored the importance of regular parliamentary level exchanges to promote democratic values and share expertise on their institutional best practices.
Development Cooperation
7. The two leaders acknowledged the positive and impactful role of India’s development assistance to Sri Lanka that has significantly contributed to its socioeconomic growth. President Disanayaka appreciated India’s continued support for the implementation of projects despite the ongoing debt restructuring. He further acknowledged India’s decision to extend grant assistance for projects that were originally undertaken through Lines of Credit, thereby reducing the debt burden of Sri Lanka.
8. Reaffirming their commitment to work closely in further intensifying people oriented development partnership, both leaders agreed to:
i. Work together for the timely completion of ongoing projects such as Phase III & IV of Indian Housing Project, 3 (three) Islands Hybrid Renewable Energy Project and High Impact Community Development Projects across Sri Lanka;
ii. Extend full support towards timely implementation of projects for the Indian Origin Tamil community, Eastern Province, and solar electrification of religious places in Sri Lanka;
iii. Identify new projects and areas of cooperation for development partnership, in accordance with the needs and priorities of the Government of Sri Lanka.
Training and Capacity Building
9. Underlining India’s role in extending capacity building support to Sri Lanka and factoring the need for customized training and capacity building in different fields in Sri Lanka, the leaders:
i. Agreed to organise focused training of 1500 Sri Lankan civil servants across ministries and departments over a period of five years through the National Centre for Good Governance in India; and
ii. Committed to explore further training programmes for Sri Lankan officials in civil, defence and legal domains among other areas, in keeping with the requirements of Sri Lanka.
Debt Restructuring
10. President Disanayaka thanked Prime Minister Modi for India’s support in stabilizing the Sri Lankan economy through unparalleled and multi-pronged assistance including emergency financing and forex support worth USD 4 billion. He acknowledged India’s crucial assistance in Sri Lanka’s debt restructuring process, including as co-chair of the Official Creditors’ Committee (OCC), as being instrumental in finalising the debt restructuring discussions in a timely manner. He further thanked the Government of India for extending financial assistance of USD 20.66 mn to settle payments due from Sri Lanka for projects completed under existing Lines of Credit thereby significantly reducing the debt burden at a critical time.Underscoring the close and special ties with Sri Lanka, Prime Minister Modi reiterated India’s consistent support to the country in times of need and in its quest for economic recovery and stability, and prosperity for its people. The leaders instructed officials to finalize discussions on the bilateral MoU on Debt Restructuring.
11. Both leaders agreed that a strategic shift from debt-driven models towards investment led partnerships across different sectors would ensure a more sustainable path to economic recovery, development and prosperity in Sri Lanka.
Building Connectivity
12. The leaders underlined the importance of greater connectivity and acknowledged the presence of complementarities between the two economies which could be harnessed for economic development and growth of both countries. In this regard:
i. While expressing satisfaction at the resumption of the passenger ferry service between Nagapattinam and Kankesanthurai, they agreed that officials should work towards the early recommencement of the passenger ferry service between Rameshwaram and Talaimannar.
ii. Explore the possibility of jointly working on rehabilitation of Kankesanthurai port in Sri Lanka, which will be implemented with grant assistance from the Government of India.
Energy Development
13. Emphasizing the need for reliable, affordable and timely energy resources for ensuring energy security and meeting basic needs of the people, both leaders underscored the importance of strengthening cooperation in the energy sector and facilitation towards timely implementation of ongoing energy cooperation projects between India and Sri Lanka. In this regard, the leaders agreed to:
i. Take steps towards the implementation of the solar power project in Sampur and further augment its capacity as per the requirements of Sri Lanka.
ii. Continue consideration of the several proposals which are in different stages of discussion including:
(a) supply of LNG from India to Sri Lanka.
(b) establishment of a high-capacity power grid interconnection between India and Sri Lanka.
(c) cooperation amongst India, Sri Lanka and UAE to implement a multi-product pipeline from India to Sri Lanka for supply of affordable and reliable energy.
(d) joint development of offshore wind power potential in Palk Straits, while prioritizing environmental protection including fauna and flora.
14. Acknowledging the ongoing cooperation in the development of Trincomalee Tank Farms, both leaders decided to support the development of Trincomalee as a regional energy and industrial hub.
People-Centric Digitization
15. Acknowledging the successful experience of India in people-centric digitization, which has helped in improving governance, transforming service delivery, ushering transparency, and contributing to social welfare, President Disanayaka conveyed his government’s interest in exploring the establishment of similar systems in Sri Lanka with Indian assistance. Prime Minister Modi conveyed India’s readiness in fully supporting Sri Lanka’s efforts in this regard. In this context, the two leaders agreed to:
i. Expedite implementation of Sri Lanka Unique Digital Identity (SLUDI) project to aid the country in its efforts to improve delivery of government services to the public;
ii. Collaborate on avenues to fully roll out Digital Public Infrastructure (DPI) in Sri Lanka with assistance from India.
iii. Establish a Joint Working Group to explore the implementation of a DPI stack in Sri Lanka based on experience and systems already established in India, including advancing ongoing technical discussions on the implementation of DigiLocker in Sri Lanka.
iv. Promote digital financial transactions by extending the use of UPI digital payments for the benefit of both countries and in keeping with payment systems related regulatory guidelines of both countries.
v. Continue bilateral exchanges to garner learnings from India’s Aadhaar platform, GeM portal, PM Gati Shakti digital platform, digitized customs and other taxation procedures, with a view to exploring the benefits of establishing equivalent systems in Sri Lanka.
Education and Technology
16. With a view to supporting human-resource development and promoting innovation and technology in Sri Lanka, the two leaders agreed to:
i. Seek to expand collaboration in research and development in sectors such as agriculture, aquaculture, digital economy, health and other areas of mutual interest.
ii. Explore cooperation between educational institutions of both countries.
iii. Foster cooperation between Start-up India and Information Communication Technology Agency of Sri Lanka (ICTA), including for mentorship for Sri Lankan start-ups.
Trade and Investment Cooperation
17. The two leaders appreciated that the India-Sri Lanka Free Trade Agreement (ISFTA) has enhanced the trade partnership between the two countries, while acknowledging that there is immense potential for further expanding the trade ties Underscoring the pace of economic growth and opportunities in India as well as the growing market size and its potential for enhancing trade and investment for Sri Lanka, both leaders agreed that it is now opportune to further enhance the trade partnership by committing to:
i. Continue discussions on the Economic & Technological Cooperation Agreement.
ii. Enhance INR-LKR trade settlements between the two countries.
iii. Encourage investments in key sectors in Sri Lanka to enhance its export potential.
18. The two leaders agreed on the need to continue discussions for the early finalization of the proposed bilateral Social Security Agreement.
Agriculture and Animal Husbandry
19. Both leaders appreciated the ongoing collaboration for the development of the dairy sector in Sri Lanka with the aim of promoting self-sufficiency and nutritional security.
20. Noting President Disanayaka’s emphasis on agricultural modernization, the two leaders agreed to establish a Joint Working Group to examine possibilities for the comprehensive development of the agricultural sector in Sri Lanka.
Strategic & Defence Cooperation
21. Recognizing shared security interests of India and Sri Lanka, both leaders acknowledged the importance of regular dialogue based on mutual trust and transparency and giving primacy to each other’s security concerns. As natural partners, both leaders underscored the common challenges faced by the two countries in the Indian Ocean Region and reaffirmed their commitment to work together in countering traditional and non-traditional threats as well as to ensure a free, open, safe and secure Indian Ocean Region. India being Sri Lanka’s closest maritime neighbour, President Disanayaka reiterated Sri Lanka’s stated position of not permitting its territory to be used in any manner inimical to the security of India as well as towards regional stability.
22. Expressing satisfaction at the ongoing defence cooperation in training, exchange programs, ship visits, bilateral exercises and assistance to augment defence capabilities, both leaders agreed to advance maritime and security collaboration.
23. President Disanayaka thanked India for its support through the provision of a Dornier Aircraft for maritime surveillance; and establishment of the Maritime Rescue and Coordination Centre in Sri Lanka amongst other assistance vital for Sri Lanka to enhance its maritime domain awareness. He further appreciated India’s role as a ‘first responder’ for Sri Lanka in the field of Humanitarian Assistance and Disaster Relief. Importantly, the recent success in collaboration efforts of Indian and Sri Lanka Navies in the seizing of vessels trafficking a large quantity of narcotics with suspects was mentioned and President Disanayaka expressed his gratitude to the Indian Navy.
24. As a trusted and reliable partner, India conveyed its continued commitment to working closely with Sri Lanka in advancing its defence and maritime security needs and extending necessary assistance towards augmenting its capabilities to address its maritime challenges.
25. Taking cognizance of various security threats such as terrorism, drug/narcotics smuggling, money laundering, and, both leaders agreed to further strengthen the ongoing efforts in training, capacity building, and intelligence and information sharing. In this context, they agreed to:
i. Explore the possibility of concluding a framework Agreement on Defence Cooperation;
ii. Foster cooperation in hydrography;
iii. Provision of defence platforms and assets to augment Sri Lanka’s defence capabilities;
iv. Intensify collaboration through joint exercises, maritime surveillance, and defence dialogue and exchanges;
v. Extend assistance to strengthen capabilities of Sri Lanka on disaster mitigation, relief and rehabilitation, including through training, joint exercises and sharing of best practices; and
vi. Enhance capacity building and training for Sri Lankan defence forces and conduct tailormade training programmes, wherever required.
Cultural and Tourism Development
26. Underlining their cultural affinity, geographical proximity and civilizational ties, both leaders acknowledged the need to further promote cultural and tourism links between the two countries. Given that India has been the largest source of tourism for Sri Lanka, the two leaders committed to:
i. Enhancing air connectivity to various destinations in India and Sri Lanka, while noting the successful resumption of flights between Chennai and Jaffna.
ii. Continuing discussions on the development of airports in Sri Lanka.
iii. Promoting Indian investments for the development of tourism infrastructure in Sri Lanka.
iv. Establishing a facilitatory framework for development of religious and cultural tourism.
v. Promoting academic linkages between educational institutions for the promotion and advancement of cultural and linguistic ties between the two countries.
Fisheries Issues
27. Acknowledging the issues faced by fishermen on both sides and factoring the livelihood concerns, the leaders agreed on the need to continue to address these in a humanitarian manner. In this regard, they also underscored the need to take measures to avoid any aggressive behaviour or violence. They welcomed the recent conclusion of the 6th Joint Working Group Meeting on Fisheries in Colombo. The leaders expressed confidence that through dialogue and constructive engagements a long lasting and mutually acceptable solution could be achieved. Given the special relationship between India and Sri Lanka, they instructed officials to continue their engagement to address these issues.
28. President Disanayaka thanked India for its initiatives for the sustainable and commercial development of fisheries in Sri Lanka, including development of Point Pedro Fishing Harbour, rehabilitation of Karainagar Boatyard and cooperation in Aquaculture through Indian assistance.
Regional and Multilateral Cooperation
29. Recognizing shared maritime security interests in the Indian Ocean Region, both leaders agreed to jointly pursue strengthening regional maritime security, both bilaterally and through existing regional frameworks. In this regard, the leaders welcomed the recent signing of the Founding Documents of the Colombo Security Conclave headquartered in Colombo. India reiterated its support to Sri Lanka in advancing the objectives of the Conclave.
30. India conveyed its full support for Sri Lanka’s Chairmanship of the IORA. Both leaders underscored the need for a substantive action plan by IORA member countries for security and development of all in the region.
31. Both leaders also underlined their commitment to further strengthen and enhance regional cooperation under BIMSTEC.
32. President Disanayaka requested Prime Minister Modi’s support for Sri Lanka’s application to become a member of the BRICS.
33. Prime Minister Modi welcomed Sri Lanka’s support to India’s candidature for a non-permanent seat on the UN Security Council for 2028-2029.
Conclusion
34. The leaders noted that the effective and timely implementation of agreed measures, as outlined, would deepen the bilateral ties between the two countries and transform the relationship into a new standard for friendly and neighbourly ties. Accordingly, the leaders directed their officials to initiate necessary measures for implementation of the understandings and agreed to extend guidance, where required. They further resolved to continue engagement at leadership level to qualitatively enhance bilateral ties that are mutually beneficial, cater to sustainable developmental needs of Sri Lanka and contribute to the stability of the Indian Ocean Region. President Disanayaka invited Prime Minister Modi to pay a visit to Sri Lanka at his earliest convenience.