প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
নতুন দিল্লীৰ ভাৰত মণ্ডপমত ভগৱান মহাবীৰ ২৫৫০সংখ্যক নিৰ্বান মহোৎসৱ উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
21 APR 2024 12:52PM by PIB Guwahati
জয় জিনেন্দ্ৰ, জয় জিনেন্দ্ৰ, জয় জিনেন্দ্ৰ,
বিশিষ্ট সন্ত পৰমৰ্মাচাৰ্য শ্ৰী প্ৰজ্ঞাসাগৰ জী মুনিৰাজ, উপাধ্যায় পুজ্য শ্ৰী ৰবীন্দ্ৰমুনি জী মহাৰাজ চাহিব, সাধ্বী সুলক্ষণাশ্ৰী মহাৰাজ চাহিব, সাধ্বী শ্ৰী অণিমাশ্ৰী জী চাহিব, চৰকাৰৰ মোৰ সহযোগী অৰ্জুনৰাম মেঘৱাল জী, শ্ৰীমতী মীনাক্ষী লেখি জী, উপস্থিত সকলো শ্ৰদ্ধাৰ সন্ত, ভাই-ভনী!
ভাৰত মণ্ডপমৰ এই ভব্য ভৱনটোৱে আজি ভগৱান মহাবীৰৰ ২০৫৫সংখ্যক নিৰ্বাণ মহোৎসৱৰ সাক্ষী হৈ পৰিছে। কিছু সময়ৰ পূৰ্বে আমি ভগৱান মহাবীৰৰ জীৱনৰ ওপৰত ছাত্ৰ বন্ধুসকলে প্ৰস্তুত কৰা নাটক উপভোগ কৰিলোঁ! যুৱ সতীৰ্থসকলে ‘বৰ্তমান ম্যে বৰ্ধমান’ শীৰ্ষক সাংস্কৃতিক কাৰ্যসূচীও প্ৰদৰ্শন কৰে। আমাৰ প্ৰাচীন মূল্যবোধৰ প্ৰতি, ভগৱান মহাবীৰৰ প্ৰতি নৱপ্ৰজন্মৰ এই আকৰ্ষণ আৰু সমৰ্পণে দেশখন সঠিক দিশত আগবাঢ়িছে বুলি আত্মবিশ্বাস জগাই তোলে৷ এই ঐতিহাসিক অনুষ্ঠানত বিশেষ স্মাৰক ডাক টিকট আৰু মুদ্ৰা মুকলি কৰাৰ সৌভাগ্যও মোৰ হয়৷ বিশেষকৈ আমাৰ জৈন সন্ত আৰু সাধ্বীসকলৰ দিহা-পৰামৰ্শ আৰু আশীৰ্বাদত এই অনুষ্ঠান সম্ভৱ হৈছে। আৰু সেইবাবেই মই আপোনালোক সকলোৰে চৰণত প্ৰণাম কৰিছো। মহাবীৰ জয়ন্তীৰ এই পৱিত্ৰ উপলক্ষে সমূহ দেশবাসীলৈ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ। আপোনালোকে সকলোৱে জানে যে নিৰ্বাচনৰ ধামখুমীয়াৰ মাজত এনে এটা মহান কাৰ্যসূচীলৈ অহাটোৱে মনটোক প্ৰশান্তি দিয়ে। শ্ৰদ্ধাৰ সাধুসকল, আজি এই উপলক্ষে মোৰ বাবে মহান পথ প্ৰদৰ্শক প্ৰয়াত আচাৰ্য শ্ৰী ১০৮ বিদ্যাসাগৰ জী মহাৰাজক স্মৰণ কৰিছো৷ মাত্ৰ যোৱা বছৰ ছত্তীশগড়ৰ চন্দ্ৰগিৰি মন্দিৰত তেওঁৰ উপস্থিতি মোৰ আছিল। তেওঁৰ দৈহিক শৰীৰ আমাৰ লগত নাথাকিলেও তেওঁৰ আশীৰ্বাদ নিশ্চিতভাৱে আমাৰ লগত আছে।
বন্ধুসকল,
ভগৱান মহাবীৰৰ এই ২৫৫০সংখ্যক নিৰ্বাণ মহোৎসৱ হাজাৰ হাজাৰ বছৰৰ বিৰল অনুষ্ঠান। এনে অনুষ্ঠানত স্বাভাৱিকতে বহুতো বিশেষ কাকতলীয়া ঘটনাও জড়িত হৈ থাকে। বৰ্তমান ভাৰত অমৃতকালৰ প্ৰাৰম্ভিক পৰ্যায়ত আছে। স্বাধীনতাৰ শতবাৰ্ষিক স্বৰ্ণ শতিকা হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ বাবে দেশবাসীয়ে কাম কৰি আছে। এইবাৰ আমাৰ সংবিধানেও ৭৫ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰিবলৈ গৈ আছে। একে সময়তে দেশত এক বৃহৎ গণতান্ত্ৰিক উৎসৱো চলি আছে। দেশৰ বিশ্বাস যে ভৱিষ্যতৰ নতুন যাত্ৰা ইয়াৰ পৰাই আৰম্ভ হ’ব। এই সকলোবোৰ কাকতলীয়া ঘটনাৰ মাজত আজি আমি ইয়াত একেলগে আছো৷ আৰু আপুনি নিশ্চয় বুজি পাইছে যে মই একেলগে উপস্থিত থাকি কি বুজাব বিচাৰিছো? আপোনালোকৰ লগত লগত মোৰ সম্পৰ্ক বহু পুৰণি। প্ৰতিটো ধৰ্মৰ নিজস্ব এখন জগত থাকে।
ভাই-ভনীসকল,
দেশৰ বাবে অমৃত কালৰ ধাৰণাটো কেৱল এটা ডাঙৰ সংকল্প নহয়, বৰঞ্চ এইটোৱেই হৈছে ভাৰতৰ আধ্যাত্মিক প্ৰেৰণা, যিয়ে আমাক অমৰত্ব আৰু অনন্তকাল জীয়াই থাকিবলৈ শিকাইছে। ডেৰ-দুই হাজাৰ বছৰৰ পাছতো আমি ভগৱান মহাবীৰৰ নিৰ্বাণ দিৱস উদযাপন কৰিছো। আৰু আমি জানো যে, কেইবা হাজাৰ বছৰৰ পাছতো এই দেশত ভগৱান মহাবীৰৰ লগত জড়িত এনেধৰণৰ উৎসৱ পালন কৰি যাব। শতিকা আৰু সহস্ৰাব্দৰ মাজেৰে চিন্তা কৰাৰ এই ক্ষমতা...এই দূৰদৰ্শী আৰু সুদূৰপ্ৰসাৰী চিন্তাধাৰা...সেইবাবেই ভাৰত কেৱল বিশ্বৰ আটাইতকৈ পুৰণি জীৱন্ত সভ্যতা নহয়, মানৱতাৰ বাবেও এক নিৰাপদ আশ্ৰয়স্থল। ‘নিজৰ’ বাবে নহয় ‘সকলো’ৰে বাবে চিন্তা কৰা ভাৰতে৷ ভাৰতে ‘নিজৰ’ বুলি অনুভৱ নকৰে বৰঞ্চ ‘সকলো’ অনুভৱ কৰে। এয়া কেৱল ভাৰত, যিয়ে আনৰ কথা চিন্তা কৰে নিজৰ নহয়। ‘সীমা’ত নহয় ‘অসীম’ত বিশ্বাস কৰা ভাৰতে৷ এয়া একমাত্ৰ ভাৰত, যিয়ে নীতিৰ কথা কয়, নৈতিকতাৰ কথাও কয়। ই ভাৰত যিয়ে শৰীৰত থকা বিশ্বব্ৰহ্মাণ্ডৰ কথা কয়, জগতত ব্ৰহ্মৰ কথা কয়, জীৱত শিৱৰ কথা কয়।
বন্ধুসকল,
প্ৰতিটো যুগত প্ৰয়োজন অনুসৰি নতুন নতুন ধাৰণা আহে। কিন্তু, যেতিয়া চিন্তাবোৰত স্থবিৰতা থাকে, তেতিয়া চিন্তাবোৰ ‘বাদ’লৈ পৰিণত হয়। আৰু ‘তৰ্ক’ বিবাদত পৰিণত হয়। কিন্তু যেতিয়া সংঘাতৰ পৰা অমৃত ওলাই আহে আৰু আমি অমৃতৰ সহায়ত আগবাঢ়ি যাওঁ, তেতিয়া আমি নতুন সৃষ্টিৰ দিশত আগবাঢ়ি যাওঁ। কিন্তু যদি বিবাদৰ পৰা বিষ ওলায়, তেন্তে আমি প্ৰতি মুহূৰ্তত ধ্বংসৰ বীজ সিঁচি দিওঁ। স্বাধীনতাৰ পিছত ৭৫ বছৰ ধৰি আমি তৰ্ক, বিতৰ্ক, যোগাযোগ আৰু এই সকলো মন্থনৰ পৰা কি ওলাল, এতিয়া ৭৫ বছৰ হ’ল, এতিয়া ইয়াৰ পৰা ওলোৱা অমৃত কঢ়িয়াই নিয়াটো আমাৰ সকলোৰে দায়িত্ব, নিজকে বিষৰ পৰা মুক্ত কৰাৰ সংকল্প লওক আৰু এই অমৃতকাল অনুভৱ কৰক। বিশ্ব সংঘাতৰ মাজতে দেশবোৰ যুদ্ধত লিপ্ত হৈছে। এনে পৰিস্থিতিত আমাৰ তীৰ্থংকৰসকলৰ শিক্ষা আৰু অধিক গুৰুত্বপূৰ্ণ হৈ পৰিছে। বিতৰ্কৰ পৰা মানৱতাক বচাবলৈ তেওঁ অনেকান্তবাদ আৰু স্যাদ্বাদৰ দৰে দৰ্শন দিছে। অনেকান্তবাদ মানে বিষয় এটাৰ একাধিক দিশ বুজি পোৱা। যিজনৰ আনৰ দৃষ্টিভংগী চাবলৈ আৰু গ্ৰহণ কৰিবলৈ উদাৰতা থাকে। বিশ্বাসৰ এনে মুক্ত ব্যাখ্যা ভাৰতৰ বিশেষত্ব। আৰু এয়াই হৈছে মানৱতাৰ প্ৰতি ভাৰতৰ বাৰ্তা।
বন্ধুসকল,
আজি সংঘাতত আবদ্ধ বিশ্বই ভাৰতৰ পৰা শান্তিৰ আশা কৰিছে। নিউ ইণ্ডিয়াৰ এই নতুন ভূমিকাৰ কৃতিত্ব আমাৰ ক্ৰমবৰ্ধমান শক্তি আৰু বৈদেশিক নীতিক দিয়া হৈছে। কিন্তু মই আপোনালোকক ক’ব বিচাৰিছো, ইয়াত আমাৰ সাংস্কৃতিক ভাবমূৰ্তিৰ ডাঙৰ অৱদান আছে। আজি ভাৰত এই ভূমিকালৈ আহিছে, কাৰণ আজি আমি বিশ্ব মঞ্চত সত্য আৰু অহিংসাৰ দৰে ব্ৰতবোৰ সম্পূৰ্ণ আস্থাৰে পালন কৰোঁ। আমি বিশ্ববাসীক কওঁ যে বিশ্ব সংকট আৰু সংঘাতৰ সমাধান ভাৰতৰ প্ৰাচীন সংস্কৃতি, ভাৰতৰ প্ৰাচীন পৰম্পৰাত নিহিত হৈ আছে। সেইবাবেই আজি সংঘাতত বিভক্ত বিশ্বৰ বাবেও ভাৰতে ‘বিশ্ব-বন্ধু’ হিচাপে নিজৰ স্থান দখল কৰিছে। ‘জলবায়ু পৰিৱৰ্তন’ৰ দৰে সংকটৰ সমাধানৰ বাবে আজি ভাৰতে ‘মিছন লাইফ’ৰ দৰে বিশ্ব আন্দোলনৰ ভেটি স্থাপন কৰিছে। আজি ভাৰতে বিশ্বক এক পৃথিৱী, এক পৰিয়াল, এক ভৱিষ্যতৰ দৃষ্টিভংগী দিছে। স্বচ্ছ শক্তি আৰু বহনক্ষম উন্নয়নৰ বাবে আমি এক বিশ্ব, এক সূৰ্য্য, এক গ্ৰীডৰ ৰোডমেপ দিছো। আজি আমি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ মৈত্ৰীৰ দৰে ভৱিষ্যতৰ বিশ্ব পদক্ষেপৰ নেতৃত্ব দিছো। আমাৰ এই প্ৰচেষ্টাই বিশ্বলৈ আশা কঢ়িয়াই অনাই নহয়, ভাৰতৰ প্ৰাচীন সংস্কৃতিৰ প্ৰতি বিশ্বৰ দৃষ্টিভংগীও সলনি কৰিছে।
বন্ধুসকল,
জৈন ধৰ্মৰ অৰ্থ নিজেই, জিনৰ পথ অৰ্থাৎ বিজয়ৰ পথ। আমি কেতিয়াও আন দেশক জয় কৰিবলৈ আক্ৰমণ কৰিবলৈ অহা নাছিলো। আমি নিজৰ উন্নতি কৰি নিজৰ অভাৱ দূৰ কৰিছো। সেইবাবেই কঠিন সময় আহিছিল যদিও প্ৰতিটো পৰ্যায়তে কোনোবা নহয় কোনোবা ঋষি বা সন্তই আমাক পথ প্ৰদৰ্শন কৰিবলৈ আবিৰ্ভাৱ হৈছিল। মহান সভ্যতা ধ্বংস হ’ল, কিন্তু ভাৰতে বাট বিচাৰি পালে।
ভাই-ভনীসকল,
আপোনালোক সকলোৰে নিশ্চয় মনত আছে, মাত্ৰ ১০ বছৰ আগতে আমাৰ দেশত কেনে পৰিবেশ আছিল। চাৰিওফালে কেৱল হতাশা! এই দেশৰ একো হ’ব নোৱাৰে বুলি ধাৰণা কৰা হৈছিল! ভাৰতৰ এই হতাশাই ভাৰতীয় সংস্কৃতিৰ বাবেও সমানেই আমনিদায়ক আছিল। সেইবাবেই ২০১৪ চনৰ পিছত শাৰীৰিক বিকাশৰ লগতে আমিও আমাৰ ঐতিহ্যক লৈ গৌৰৱ কৰাৰ সংকল্প লৈছিলো। আজি আমি ভগৱান মহাবীৰৰ ২০৫৫সংখ্যক নিৰ্বাণ মহোৎসৱ উদযাপন কৰিছো। এই ১০ বছৰত আমি এনে বহু ডাঙৰ ডাঙৰ অনুষ্ঠান উদযাপন কৰিছো। আমাৰ জৈন আচাৰ্যসকলে যেতিয়াই মোক নিমন্ত্ৰণ কৰে, সেই কাৰ্যসূচীসমূহতো অংশগ্ৰহণ কৰাটো মোৰ প্ৰয়াস হৈ আহিছে। সংসদৰ নতুন ভৱনত প্ৰৱেশ কৰাৰ আগতে ‘মিছামি দুক্কাদাম’ বুলি এই মূল্যবোধবোৰ স্মৰণ কৰিছো। ঠিক তেনেদৰে আমিও আমাৰ ঐতিহ্যক সৌন্দৰ্য্যবৰ্ধন কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিলোঁ। আমি যোগ আৰু আয়ুৰ্বেদৰ কথা পাতিলোঁ। আজি দেশৰ নতুন প্ৰজন্মই বিশ্বাস কৰিবলৈ লৈছে যে আমাৰ পৰিচয় আমাৰ আত্মসন্মান। দেশবাসীৰ মনত যেতিয়া এই আত্মসন্মানৰ অনুভূতি জাগ্ৰত হয়, তেতিয়া ইয়াক ৰোধ কৰাটো অসম্ভৱ হৈ পৰে। ভাৰতৰ অগ্ৰগতি ইয়াৰ প্ৰমাণ।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ বাবে আধুনিকতা ইয়াৰ শৰীৰ, আধ্যাত্মিকতা ইয়াৰ আত্মা। আধুনিকতাৰ পৰা আধ্যাত্মিকতাক আঁতৰাই দিলে অৰাজকতাৰ জন্ম হয়। আৰু যদি আচৰণত কোনো ত্যাগ নহয়, তেন্তে ডাঙৰ ডাঙৰ ধাৰণাটোও বিজুতি হৈ পৰে। শতিকাৰ পূৰ্বে ভগৱান মহাবীৰে আমাক এই দৰ্শন দিছিল। সময়ৰ প্ৰয়োজনীয়তা হ’ল সমাজত এই মূল্যবোধক পুনৰুজ্জীৱিত কৰা।
ভাই-ভনীসকল,
আমাৰ দেশতো দশক দশক ধৰি দুৰ্নীতিৰ দুৰ্ভোগ ভোগ কৰি আহিছে। দৰিদ্ৰতাৰ গভীৰ যন্ত্ৰণা আমি দেখিছোঁ। আজি যেতিয়া দেশখন সেই পৰ্যায়ত উপনীত হ’ল য’ত আমি ২৫ কোটি দেশবাসীক দৰিদ্ৰতাৰ পংকিলতাৰ পৰা উলিয়াই আনিলোঁ, তেতিয়া আপোনালোকে মনত পেলাব যে মই লালকিল্লাৰ পৰাই কৈছিলোঁ আৰু এতিয়া পূজ্য মহাৰাজ জীয়েও কৈছিল–এই সময়, এইটোৱেই হৈছে...সঠিক সময়। আমাৰ সমাজত অহিংসাৰ আদৰ্শক শক্তিশালী কৰাৰ এইটোৱেই উপযুক্ত সময়। আপোনালোক সকলো সাধুক আশ্বাস দিছো যে দেশে এই দিশত সম্ভৱপৰ সকলো প্ৰচেষ্টা অব্যাহত ৰাখিব। ভাৰতৰ ভৱিষ্যত গঢ়াৰ এই যাত্ৰাত আপোনালোক সকলো সাধুৰ সহযোগিতাই দেশৰ সংকল্প সবল কৰি তুলিব আৰু ভাৰতক বিকশিত কৰি তুলিব বুলিও মোৰ বিশ্বাস।
ভগৱান মহাবীৰৰ আশীৰ্বাদে ১৪০ কোটি দেশবাসী আৰু মানৱ জাতিৰ কল্যাণ কঢ়িয়াই আনিব... আৰু সকলো পূজনীয় সাধুক শ্ৰদ্ধা জনাইছো। এক প্ৰকাৰে তেওঁৰ ভাষণত মুকুতা সৰিছিল। নাৰী সবলীকৰণৰ কথাই হওক, উন্নয়নৰ যাত্ৰাই হওক, মহান পৰম্পৰাৰ কথাই হওক, সকলো পূজনীয় সন্তই মৌলিক আদৰ্শ ৰক্ষা কৰি বৰ্তমানৰ ব্যৱস্থাবোৰত অতি কম সময়ৰ ভিতৰতে কি ঘটি আছে আৰু কি হ’ব লাগে, এনেদৰে উপস্থাপন কৰি তেওঁলোকে অতি আচৰিত কাম কৰিছে, মই ইয়াৰ বাবে তেওঁক মোৰ আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰিছো। আৰু তেওঁৰ প্ৰতিটো শব্দক মই আশীৰ্বাদ হিচাপে গণ্য কৰোঁ তেওঁ মোৰ বাবেও এক বৃহৎ সম্পদ আৰু তেওঁৰ প্ৰতিটো শব্দই দেশৰ বাবে এক প্ৰেৰণা। এইটোৱেই মোৰ দৃঢ় বিশ্বাস। নিৰ্বাচনী বতৰ নহ’লে হয়তো মোৰো মেজাজ বেলেগ হ’লহেঁতেন। কিন্তু সেইবোৰ কথা বাহিৰত ৰাখিবলৈ মই যৎপৰোনাস্তি চেষ্টা কৰিছো। মই অনা নাই কিন্তু আপুনি নিশ্চয় লৈ আহিছিল। কিন্তু সকলোৰে বাবে যিমানেই গৰম নহওক কিয়, ঘৰৰ পৰা ওলাই অহাৰ সময় আহিলে গৰম কমি যোৱালৈকে অপেক্ষা নকৰিব আৰু তাৰ পিছত গধূলি আহিব। পুৱা সোনকালে যাওক আৰু পদুমৰ সৈতে আমাৰ সকলো সাধু, মহন্ত আৰু দেৱতাৰ প্ৰত্যক্ষ সম্পৰ্ক আছে। আপোনালোক সকলোৰে মাজত থাকি মোৰ বৰ ভাল লাগিল আৰু এই অনুভৱেৰে আকৌ এবাৰ ভগৱান মহাবীৰৰ চৰণত প্ৰণাম জনাইছো। আপোনালোক সকলোৰে চৰণত প্ৰণাম জনাইছোঁ। আপোনালোক সকলোকে অশেষ ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address on 2550th Bhagwan Mahavir Nirvan Mahotsav at Bharat Mandapam, New Delhi
21 APR 2024 12:52PM by PIB Delhi
Jai Jinendra, Jai Jinendra, Jai Jinendra! Revered Shri Pragyasagarji Muniraj, revered Upadhyay Shri Ravindra Muni ji Maharaj Sahib, revered Sadhvi Shri Sulakshanashriji Maharaj Sahib, revered Sadhvi Shri Animashriji Maharaj Sahib, my colleagues in the government, Arjun Ram Meghwal ji and Smt. Meenakshi Lekhi ji, all the respected saints, brothers and sisters!
This magnificent building of Bharat Mandapam is witnessing the beginning of the 2550th Nirvana Mahotsav of Lord Mahavir today. We have just seen the depiction prepared by student friends on the life of Lord Mahavir! The young companions also presented the 'Vartaman Mein Vardhman' cultural program. This attraction and dedication of the young generation towards our timeless values, towards Lord Mahavir, instils the belief that the country is heading in the right direction. On this historic occasion, I also have the privilege to release special postage stamps and coins. This event has been made possible especially with the guidance and blessings of our Jain saints and sadhvis. And therefore, I bow to all of you. I extend my greetings to all the citizens of the country on this holy occasion of Mahavir Jayanti. You all know participating in such virtuous programs amidst the hustle and bustle of elections greatly soothes the mind. Respected saints, it is natural for me today to remember the great spiritual leader Acharya Shri 108 Vidyasagarji Maharaj on this occasion. Just last year, I had the opportunity to meet him at the Chandragiri Temple in Chhattisgarh. Though his physical body may not be among us, his blessings are certainly with us.
Friends,
This 2550th Nirvana Mahotsav of Lord Mahavir is a rare occasion of thousands of years. Such occasions, naturally, bring together many special coincidences. This is the time when Bharat is in the early phase of the ‘Amrit Kaal’. The country is working towards making the centenary year of independence into a golden centenary. This year, our Constitution is also nearing 75 years. At the same time, a grand democratic festival is underway in the country. The nation believes that from here, the new journey of the future will begin. Amidst all these coincidences, today we are all gathered here together. And you must have understood what it means to be present together? My connection with you all is very old. Everybody has his own world.
Brothers and sisters,
The concept of ‘Amrit Kaal’ for the nation is not just a grand resolution; it is Bharat’s spiritual inspiration that teaches us to live immortality and eternity. Even 2500 years later, we are celebrating the Nirvana Day of Lord Mahavir today. And we know that even thousands of years later, this country will continue to celebrate such festivals connected with Lord Mahavir. The ability to think in centuries and millennia... this visionary and far-reaching thinking... that's why Bharat is not only the world's oldest living civilization, but also a secure haven for humanity. This is Bharat that thinks not just for 'self' but for 'all'. This is Bharat that doesn't feel just 'own' but feels 'universal'. This is Bharat that thinks not of 'ego' but 'we'. This is Bharat that believes not in 'limits' but in 'boundlessness'. This is Bharat that talks of policy, talks of 'neti' (not this) and talks of 'neti' (not that). This is Bharat that talks about the universe in the atom, talks about the Divine in the universe, talks about Shiva in the soul.
Friends,
In every era, new ideas emerge according to the needs. However, when there is stagnation in ideas, thoughts turn into arguments, and arguments turn into disputes. But when nectar emerges from disputes and we walk with the support of nectar, then we move forward towards rejuvenation. However, if poison emerges from disputes, then we sow the seeds of destruction at every moment. For the 75 years since independence, we have debated, argued, and held dialogues, and what has emerged from this churn after 75 years, now it is our responsibility to take that nectar, liberate ourselves from poison, and live this era of ‘Amrit Kaal’. Amidst global conflicts, countries are becoming war-weary. In such times, the teachings of our Tirthankaras have become even more important. They have provided philosophies like Anekantavada and Syadvada to save humanity from arguments and disputes. Anekantavada means understanding multiple aspects of a subject, being open to seeing and accepting others' perspectives. Such a liberating interpretation of faith is the uniqueness of Bharat, and this is the message of humanity from Bharat.
Friends,
Today, amidst conflicts, the world is looking to Bharat for peace. The credit for this new role of the new Bharat is attributed to our growing capabilities and foreign policy. But I want to tell you that our cultural image has a significant contribution to this. Today, Bharat has got this role because we uphold vows like truth and non-violence on global platforms with full confidence. We tell the world that the solution to global crises and conflicts lies in Bharat’s ancient culture and tradition. Therefore, Bharat is carving out its place as a 'Vishwa Bandhu’ (friend of world) for the divided world. For solutions to crises like 'climate change,' today Bharat has laid the foundation for global movements like 'Mission LiFE.' Today, Bharat has presented the vision of One Earth, One Family, One Future to the world. For clean energy and sustainable development, we have provided a roadmap for One-World, One-Sun, One-Grid. Today, we are leading futuristic global initiatives like the International Solar Alliance. Our efforts have not only instilled hope in the world but have also changed the world's perspective on Bharat’s ancient culture.
Friends,
The essence of Jainism is the path of victory, meaning the path of conquering oneself. We have never resorted to aggression to conquer other countries. We have achieved victory by reforming ourselves and overcoming our shortcomings. Therefore, some sage, some wise person has appeared in every era to guide us during difficult times. Great civilizations were destroyed, but Bharat found its way.
Brothers and sisters,
You must remember what kind of atmosphere prevailed in our country just 10 years ago. There was all-round despair and hopelessness! It was believed that nothing could happen to this country! This despair was equally troubling for Indian culture. Therefore, after 2014, along with physical development, we also took a resolution of pride in our heritage. Today, we are celebrating the 2550th Nirvana Mahotsav of Lord Mahavir. In these 10 years, we have celebrated many such significant occasions. Whenever our Jain Acharyas have invited me, I have made an effort to participate in those programs as well. Before entering the new building of Parliament, I remember these values by saying 'Micchami Dukkadam.' Similarly, we have started to preserve our heritage. We have talked about yoga and Ayurveda. Today, the new generation of the country believes that our identity is our pride. When the feeling of pride awakens in the nation, it becomes impossible to stop it. The progress of Bharat is evidence of this.
Friends,
For Bharat, modernity is the body, spirituality is its soul. If spirituality is removed from modernity, then it gives birth to lawlessness. And if there is no sacrifice in behaviour, even the greatest of ideologies become distorted. This is the perspective that Lord Mahavir gave us centuries ago. Reviving these values in society is the demand of the time.
Brothers and sisters,
Our country has also endured the agony of corruption for many decades. We have witnessed the deep suffering of poverty. Today, the nation has reached a point where we have lifted 250 million people out of the quagmire of poverty. You will remember, I said from the Red Fort, and Pujya Maharaj also reiterated - this is the time, the right time. This is the right time for us to strengthen the ideals of ‘Asteya’ and ‘Ahimsa’ in our society. I assure all you saints that the country will continue its efforts in this direction. I also believe that your support in the journey of building the future of Bharat will strengthen the nation's aspirations and make Bharat ‘Viksit’ (prosperous).
The blessings of Lord Mahavir will ensure the welfare of 1.4 billion citizens and the entire human race... And I respectfully bow to all the revered saints. In a way, pearls were appearing in their speeches. Whether it was about women empowerment, the journey of development, or the great traditions, all the revered saints have presented what is happening in current systems, and what should happen, in a very short time and in a very wonderful manner. I express my heartfelt gratitude to them for this, and I consider each of their words as a blessing. They are my invaluable treasure, and each of their words is an inspiration for the country. This is my conviction. If perhaps it weren't an election atmosphere, maybe I would have been in a different mood. But I have made every effort to keep those things aside and come here. I might not have brought them, but you have definitely brought them. But for all of this, no matter how hot it gets, don't wait for the heat to reduce before stepping out of the house. Come out early in the morning, and there is a direct connection with the lotus, with all our saints, mahants, and divine beings. I am very pleased to be among all of you, and with this sentiment, I bow down once again at the feet of Lord Mahavir. I bow down to all you saints. Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.