ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଭାରତ ମଣ୍ଡପମ୍ ଠାରେ ୨୫୫୦ତମ ଭଗବାନ ମହାବୀର ନିର୍ବାଣ ମହୋତ୍ସବରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
21 APR 2024 12:52PM by PIB Bhubaneswar
ଜୟ ଜିନେନ୍ଦ୍ର, ଜୟ ଜିନେନ୍ଦ୍ର, ଜୟ ଜିନେନ୍ଦ୍ର! ରାଷ୍ଟ୍ର ସନ୍ଥ ପରମ୍ପରାଚାର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରଜ୍ଞାସାଗରଜୀ ମୁନିରାଜ, ଉପାଧ୍ୟାୟ ପୂଜ୍ୟ ଶ୍ରୀ ରବୀନ୍ଦ୍ର ମୁନିଜୀ ମହାରାଜ ସାହିବ, ସାଧ୍ୱୀ ଶ୍ରୀ ସୁ ଲକ୍ଷ୍ମଣଜୀ ମହାରାଜ ସାହିବ, ସାଧ୍ୱୀ ଶ୍ରୀ ଅଣିମାଶ୍ରୀଜୀ ମହାରାଜ ସାହିବ, ସରକାରରେ ମୋର ସହକର୍ମୀ, ଅର୍ଜୁନ ରାମ ମେଘୱାଲ ଜୀ ଏବଂ ଶ୍ରୀମତୀ ମୀନାକ୍ଷୀ ଲେଖୀ ଜୀ, ସମସ୍ତ ସମ୍ମାନିତ ସାଧୁ ସନ୍ଥ, ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ !
ଭାରତ ମଣ୍ଡପମର ଏହି ଭବ୍ୟ କୋଠାରେ ଆଜି ମହାପ୍ରଭୁ ମହାବୀରଙ୍କ ୨୫୫୦ତମ ନିର୍ବାଣମହୋତ୍ସବ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ପ୍ରଭୁ ମହାବୀରଙ୍କ ଜୀବନୀ ଉପରେ ଛାତ୍ର ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସ୍ତୁତ ଚିତ୍ର ଆମେ ଦେଖିଲୁ! ଯୁବ ସାଥୀମାନେ 'ବର୍ତମାନ ମେଁ ବର୍ଦ୍ଧମାନ' ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପରିବେଷଣ କରିଥିଲେ। ଆମର କାଳଜୟୀ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ପ୍ରତି, ଭଗବାନ ମହାବୀରଙ୍କ ପ୍ରତି ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କର ଏହି ଆକର୍ଷଣ ଓ ସମର୍ପଣ ଦେଶ ସଠିକ୍ ଦିଗରେ ଗତି କରୁଛି ବୋଲି ବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି। ଏହି ଐତିହାସିକ ଅବସରରେ ମୋତେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଡାକ ଟିକଟ ଏବଂ ମୁଦ୍ରା ଉନ୍ମୋଚନ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମଧ୍ୟ ମିଳିଛି । ବିଶେଷ କରି ଆମ ଜୈନ ସନ୍ଥ ଓ ସାଧ୍ୱୀଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଓ ଆଶୀର୍ବାଦରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଛି। ତେଣୁ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି । ମହାବୀର ଜୟନ୍ତୀ ର ଏହି ପବିତ୍ର ଅବସରରେ ମୁଁ ଦେଶର ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କୁ ମୋର ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ନିର୍ବାଚନର ହଟ୍ଟଗୋଳ ଭିତରେ ଏଭଳି ପୁଣ୍ୟକାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ମନକୁ ବହୁତ ଶାନ୍ତ କରିଥାଏ । ଏହି ଅବସରରେ ମହାନ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଗୁରୁ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଶ୍ରୀ ୧୦୮ ବିଦ୍ୟାସାଗରଜୀ ମହାରାଜଙ୍କୁ ଆଜି ସ୍ମରଣ କରିବା ସ୍ୱାଭାବିକ। ଗତବର୍ଷ ଛତିଶଗଡ଼ର ଚନ୍ଦ୍ରଗିରି ମନ୍ଦିରରେ ତାଙ୍କୁ ଭେଟିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିଲା। ଯଦିଓ ତାଙ୍କ ଶାରୀରିକ ଶରୀର ଆମ ଭିତରେ ନାହିଁ, ତଥାପି ତାଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଆମ ସହିତ ଅଛି ।
ସାଥିମାନେ,
ଭଗବାନ ମହାବୀରଙ୍କ ଏହି ୨୫୫୦ତମ ନିର୍ବାଣ ମହୋତ୍ସବ ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷର ଏକ ବିରଳ ଉତ୍ସବ । ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବେ ଏଭଳି ଘଟଣା ଅନେକ ବିଶେଷ ସୌଭାଗ୍ୟକୁ ଏକାଠି କରିଥାଏ। ଏହି ସମୟରେ ଭରତ 'ଅମୃତ କାଳ'ର ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଅଛନ୍ତି। ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଶତବାର୍ଷିକୀ ବର୍ଷକୁ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଶତବାର୍ଷିକୀରେ ପରିଣତ କରିବା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ଚଳିତ ବର୍ଷ ଆମ ସମ୍ବିଧାନକୁ ମଧ୍ୟ ୭୫ ବର୍ଷ ପୂରିବାକୁ ଯାଉଛି। ସେପଟେ ଦେଶରେ ଚାଲିଛି ଏକ ଭବ୍ୟ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ପର୍ବ । ଏଠାରୁ ଭବିଷ୍ୟତର ନୂଆ ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ ହେବ ବୋଲି ଦେଶ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛି। ଏସବୁ ସୌଭାଗ୍ୟ ଭିତରେ ଆଜି ଆମେ ସମସ୍ତେ ଏକାଠି ହୋଇଛୁ। ଏବଂ ଆପଣ ନିଶ୍ଚୟ ବୁଝିଥିବେ ଏକାଠି ଉପସ୍ଥିତ ରହିବାର ଅର୍ଥ କ'ଣ? ଆପଣେ ସମସ୍ତଙ୍କ ସହ ମୋର ସମ୍ପର୍କ ବହୁତ ପୁରୁଣା। ସମସ୍ତଙ୍କର ନିଜର ଦୁନିଆ ଥାଏ ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଦେଶ ପାଇଁ 'ଅମୃତ କାଳ'ର ଧାରଣା କେବଳ ଏକ ବଡ଼ ସଂକଳ୍ପ ନୁହେଁ; ଏହା ହେଉଛି ଭାରତର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ପ୍ରେରଣା ଯାହା ଆମକୁ ଅମରତା ଏବଂ ଅନନ୍ତକାଳ ବଞ୍ଚିବାକୁ ଶିଖାଏ | ୨୫୦୦ ବର୍ଷ ପରେ ମଧ୍ୟ ଆଜି ଆମେ ଭଗବାନ ମହାବୀରଙ୍କ ନିର୍ବାଣ ଦିବସ ପାଳନ କରୁଛୁ । ଏବଂ ଆମେ ଜାଣୁ ଯେ ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ପରେ ମଧ୍ୟ ଏହି ଦେଶ ଭଗବାନ ମହାବୀରଙ୍କ ସହ ଜଡିତ ଏଭଳି ପର୍ବ ପାଳନ ଜାରି ରଖିବ । ଶତାବ୍ଦୀ ଓ ସହସ୍ରାବ୍ଦୀରେ ଚିନ୍ତା କରିବାର କ୍ଷମତା... ଏହି ଦୂରଦର୍ଶୀ ଓ ସୁଦୂରପ୍ରସାରୀ ଚିନ୍ତାଧାରା... ସେଥିପାଇଁ ଭାରତ କେବଳ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବପୁରାତନ ଜୀବିତ ସଭ୍ୟତା ନୁହେଁ, ବରଂ ମାନବିକତା ପାଇଁ ଏକ ସୁରକ୍ଷିତ ଆଶ୍ରୟସ୍ଥଳୀ । ଏହା ହେଉଛି ଭାରତ ଯାହା କେବଳ 'ନିଜ' ପାଇଁ ନୁହେଁ ବରଂ 'ସମସ୍ତଙ୍କ' ପାଇଁ ଚିନ୍ତା କରେ । ଏହା ହେଉଛି ଭାରତ ଯିଏ କେବଳ 'ନିଜ' ଅନୁଭବ କରେ ନାହିଁ ବରଂ 'ସାର୍ବଜନୀନ' ଅନୁଭବ କରେ । ଏହା ହେଉଛି ଭାରତ ଯିଏ ' ନିଜ ପାଇଁ' ନୁହେଁ ବରଂ 'ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ' ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରେ । ଏହା ହେଉଛି ଭାରତ ଯିଏ 'ସୀମା'ରେ ନୁହେଁ ବରଂ 'ଅପରିମିତ'ରେ ବିଶ୍ୱାସ କରେ। ଏହା ହେଉଛି ଭାରତ ଯିଏ ନୀତି କଥା କହୁଛି, 'ନେତି' କଥା କହୁଛି ଏବଂ ଏହା ହେଉଛି ଭାରତ ଯିଏ ପରମାଣୁର ବ୍ରହ୍ମାଣ୍ଡ ବିଷୟରେ କହିଥାଏ, ବିଶ୍ଵ ବ୍ରହ୍ମାଙ୍କ ବିଷୟରେ କହିଥାଏ, ଆତ୍ମାରେ ଶିବଙ୍କ ବିଷୟରେ କହିଥାଏ ।
ସାଥିମାନେ,
ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୁଗରେ ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ନୂଆ ନୂଆ ଚିନ୍ତାଧାରା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥାଏ। କିନ୍ତୁ ଚିନ୍ତାଧାରାରେ ସ୍ଥିରତା ଆସିଲେ ଚିନ୍ତାଧାରା ଯୁକ୍ତିତର୍କରେ ପରିଣତ ହୁଏ ଓ ଯୁକ୍ତିତର୍କ ବିବାଦରେ ପରିଣତ ହୁଏ। କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ବିବାଦରୁ ଅମୃତ ବାହାରିଥାଏ ଏବଂ ଆମେ ଅମୃତର ସମର୍ଥନରେ ଚାଲିଥାଉ, ସେତେବେଳେ ଆମେ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ଦିଗରେ ଆଗେଇ ଥାଉ । ତେବେ ଯଦି ବିବାଦରୁ ବିଷ ବାହାରିଥାଏ ତେବେ ଆମେ ପ୍ରତି ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ବିନାଶର ମଞ୍ଜି ବୁଣିଥାଉ। ସ୍ଵାଧୀନତା ପରଠାରୁ ୭୫ ବର୍ଷ ଧରି ଆମେ ବିତର୍କ କରିଛୁ, ଯୁକ୍ତି ବାଢ଼ିଛୁ ଏବଂ ଆଲୋଚନା କରିଛୁ ଏବଂ ୭୫ ବର୍ଷ ପରେ ଏହି ମନ୍ଥନରୁ ଯାହା ବାହାରିଛି, ଏବେ ସେହି ଅମୃତକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା, ବିଷରୁ ନିଜକୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ଏବଂ 'ଅମୃତ କାଳ'ର ଏହି ଯୁଗକୁ ନେଇ ବଞ୍ଚିବା ଆମର ଦାୟିତ୍ୱ । ବିଶ୍ଵ ସଂଘର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ଯୁଦ୍ଧଗ୍ରସ୍ତ ହେବାରେ ଲାଗିଛନ୍ତି ଏଭଳି ସମୟରେ ଆମ ତୀର୍ଥଙ୍କରଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ଆହୁରି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇପଡ଼ିଛି। ଯୁକ୍ତି ଓ ବିବାଦରୁ ମାନବିକତାକୁ ରକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ସେମାନେ ଅନେକନ୍ତବାଦ ଓ ସ୍ୟାତ-ବାଦ ଭଳି ଦର୍ଶନ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି। ଏକ ବିଷୟର ଏକାଧିକ ଦିଗକୁ ବୁଝିବା, ଅନ୍ୟର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଦେଖିବା ଓ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ଖୋଲା ରହିବା ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଅନେକାନ୍ତବାଦ । ବିଶ୍ୱାସର ଏଭଳି ମୁକ୍ତ ବ୍ୟାଖ୍ୟା ହେଉଛି ଭାରତର ସ୍ବତନ୍ତ୍ରତା ଏବଂ ଏହା ହେଉଛି ଭାରତର ମାନବିକତାର ବାର୍ତ୍ତା।
ସାଥିମାନେ,
ଆଜି ସଂଘର୍ଷ ଭିତରେ ବିଶ୍ୱ ଶାନ୍ତି ପାଇଁ ଭାରତ ଅପେକ୍ଷାକୁ ଚାହିଁ ରହିଛି। ନୂତନ ଭାରତର ଏହି ନୂତନ ଭୂମିକାର ଶ୍ରେୟ ଆମର ବଢୁଥିବା ସାମର୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ବୈଦେଶିକ ନୀତିକୁ ଦାୟୀ କରାଯାଇଛି । କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଏଥିରେ ଆମର ସାଂସ୍କୃତିକ ଭାବମୂର୍ତ୍ତିର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନ ରହିଛି । ଆଜି ଭାରତକୁ ଏହି ଭୂମିକା ମିଳିଛି କାରଣ ଆମେ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ସତ୍ୟ ଓ ଅହିଂସା ଭଳି ଶପଥକୁ ପୂର୍ଣ୍ଣ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ସହ ବଜାୟ ରଖିଛୁ । ଆମେ ବିଶ୍ୱକୁ କହୁଛୁ ଯେ ବିଶ୍ୱ ସଙ୍କଟ ଏବଂ ସଂଘର୍ଷର ସମାଧାନ ଭାରତର ପ୍ରାଚୀନ ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ପରମ୍ପରାରେ ରହିଛି । ତେଣୁ ବିଭାଜିତ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଭାରତ 'ବିଶ୍ୱ ବନ୍ଧୁ' (ଜଗତର ବନ୍ଧୁ) ଭାବରେ ନିଜର ସ୍ଥାନ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି। 'ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ' ଭଳି ସଙ୍କଟର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଆଜି ଭାରତ 'ମିଶନ ଲାଇଫ' ଭଳି ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଆନ୍ଦୋଳନର ମୂଳଦୁଆ ପକାଇଛି। ଆଜି ଭାରତ ଗୋଟିଏ ପୃଥିବୀ, ଗୋଟିଏ ପରିବାର, ଗୋଟିଏ ଭବିଷ୍ୟତର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ବିଶ୍ୱ ଆଗରେ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛି । ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ଏବଂ ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ପାଇଁ ଆମେ ଏକ ବିଶ୍ୱ, ଏକ-ସୂର୍ଯ୍ୟ, ଗୋଟିଏ-ଗ୍ରିଡ୍ ପାଇଁ ଏକ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ପ୍ରଦାନ କରିଛୁ । ଆଜି ଆମେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୌର ମେଣ୍ଟ ଭଳି ଭବିଷ୍ୟତଭିତ୍ତିକ ବୈଶ୍ୱିକ ପଦକ୍ଷେପର ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛୁ । ଆମପ୍ରୟାସ କେବଳ ବିଶ୍ୱରେ ଆଶା ଜାଗ୍ରତ କରିନାହିଁ ବରଂ ଭାରତର ପ୍ରାଚୀନ ସଂସ୍କୃତି ପ୍ରତି ବିଶ୍ୱର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ମଧ୍ୟ ବଦଳାଇ ଦେଇଛି ।
ସାଥିମାନେ,
ଜୈନ ଧର୍ମର ସାର ହେଉଛି ବିଜୟର ମାର୍ଗ, ଅର୍ଥାତ୍ ନିଜକୁ ଜିତିବାର ମାର୍ଗ । ଅନ୍ୟ ଦେଶକୁ ଜିତିବା ପାଇଁ ଆମେ କେବେ ବି ଆକ୍ରୋଶର ସାହାରା ନେଇନାହୁଁ । ଆମେ ନିଜକୁ ସଂସ୍କାରି କରି ଏବଂ ଆମର ତ୍ରୁଟିକୁ ଦୂର କରି ବିଜୟ ହାସଲ କରିଛୁ । ତେଣୁ କଠିନ ସମୟରେ ଆମକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୁଗରେ କିଛି ଋଷି, କିଛି ଜ୍ଞାନୀ ବ୍ୟକ୍ତି ଆବିର୍ଭାବ ହୋଇଛନ୍ତି । ମହାନ ସଭ୍ୟତା ନଷ୍ଟ ହୋଇଗଲା, କିନ୍ତୁ ଭାରତ ଏହାର ବାଟ ପାଇଲା ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆପଣ ମାନେ ମନେ ରଖିବା ଦରକାର ଯେ ମାତ୍ର ୧୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଆମ ଦେଶରେ କିଭଳି ବାତାବରଣ ଥିଲା । ଚାରିଆଡ଼େ ନିରାଶା ଓ ହତାଶ ମନୋଭାବ ରହୁଥିଲା! ବିଶ୍ୱାସ କରାଯାଉଥିଲା ଯେ ଏହି ଦେଶରେ କିଛି ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ! ଏହି ନିରାଶା ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତି ପାଇଁ ସମାନ ଭାବରେ ଚିନ୍ତାଜନକ ଥିଲା । ତେଣୁ ୨୦୧୪ ପରେ ଶାରୀରିକ ବିକାଶ ସହିତ ଆମେ ଆମ ଐତିହ୍ୟ କୁ ନେଇ ଗର୍ବର ସଂକଳ୍ପ ନେଇଥିଲୁ। ଆଜି ଆମେ ଭଗବାନ ମହାବୀରଙ୍କ ୨୫୫୦ତମ ନିର୍ବାଣ ମହୋତ୍ସବ ପାଳନ କରୁଛୁ। ଏହି ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ଏଭଳି ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉତ୍ସବ ପାଳନ କରିଛୁ । ଯେତେବେଳେ ବି ଆମ ଜୈନ ଆଚାର୍ଯ୍ୟମାନେ ମୋତେ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିଛନ୍ତି, ମୁଁ ସେହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମଗୁଡ଼ିକରେ ମଧ୍ୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପ୍ରୟାସ କରିଛି । ସଂସଦର ନୂତନ ଭବନରେ ପ୍ରବେଶ କରିବା ପୂର୍ବରୁ ମୁଁ 'ମିଚ୍ଛାମି ଦୁକ୍କାଡମ୍' କହି ଏହି ମୂଲ୍ୟବୋଧଗୁଡ଼ିକୁ ମନେ ପକାଉଛି। ସେହିଭଳି ଆମେ ଆମର ଐତିହ୍ୟକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ। ଆମେ ଯୋଗ ଏବଂ ଆୟୁର୍ବେଦ ବିଷୟରେ କହିଛୁ । ଆଜି ଦେଶର ନୂଆ ପିଢ଼ି ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛନ୍ତି ଯେ ଆମର ପରିଚୟ ହିଁ ଆମର ଗର୍ବ। ଯେତେବେଳେ ଦେଶରେ ଗର୍ବର ଭାବନା ଜାଗ୍ରତ ହୁଏ, ସେତେବେଳେ ଏହାକୁ ରୋକିବା ଅସମ୍ଭବ ହୋଇଯାଏ। ଭାରତର ପ୍ରଗତି ଏହାର ପ୍ରମାଣ।
ସାଥିମାନେ,
ଭାରତ ପାଇଁ ଆଧୁନିକତା ହେଉଛି ଶରୀର, ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ହେଉଛି ଏହାର ଆତ୍ମା । ଆଧୁନିକତାରୁ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ଦୂର ହେଲେ ଏହା ଅରାଜକତାକୁ ଜନ୍ମ ଦେଇଥାଏ। ଏବଂ ଆଚରଣରେ ବଳିଦାନ ନ ହେଲେ ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ବିଚାରଧାରା ମଧ୍ୟ ବିକୃତ ହୋଇଯାଏ । ଶତାବ୍ଦୀ ପୂର୍ବେ ଭଗବାନ ମହାବୀର ଆମକୁ ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଦେଇଥିଲେ । ସମାଜରେ ଏହି ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରିବା ଆଜି ସମୟର ଦାବି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆମ ଦେଶ ମଧ୍ୟ ଅନେକ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଦୁର୍ନୀତିର ଯନ୍ତ୍ରଣା ସହିଛି। ଦାରିଦ୍ର୍ୟର ଗଭୀର ଦୁଃଖ ଆମେ ଦେଖିଛୁ । ଆଜି ଦେଶ ଏପରି ଏକ ସ୍ଥିତିରେ ପହଞ୍ଚିଛି, ଯେଉଁଠି ଆମେ ୨୫୦ ନିୟୁତ ଲୋକଙ୍କୁ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ କବଳରୁ ମୁକ୍ତ କରିପାରିଛୁ। ମୁଁ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ କହିଥିଲି, ତୁମକୁ ମନେ ଥିବ, ଏବଂ ପୂଜ୍ୟ ମହାରାଜ ମଧ୍ୟ ଦୋହରାଇଲେ - ଏହା ହେଉଛି ସମୟ, ଉପଯୁକ୍ତ ସମୟ। ଆମ ସମାଜରେ 'ଅସତ୍ୟ' ଓ 'ଅହିଂସା'ର ଆଦର୍ଶକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଏହା ହେଉଛି ଉପଯୁକ୍ତ ସମୟ। ମୁଁ ସମସ୍ତ ସାଧୁସନ୍ଥମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଉଛି ଯେ ଦେଶ ଏ ଦିଗରେ ପ୍ରୟାସ ଜାରିରଖିବ । ମୁଁ ଏହା ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛି ଯେ ଭାରତର ଭବିଷ୍ୟତ ନିର୍ମାଣ ଯାତ୍ରାରେ ଆପଣଙ୍କ ସମର୍ଥନ ଦେଶର ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ ଏବଂ ଭାରତକୁ 'ବିକଶିତ' କରିବ ।
ଭଗବାନ ମହାବୀରଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ୧୪୦ ବିଲିୟନ ନାଗରିକ ଏବଂ ସମଗ୍ର ମାନବ ଜାତିର କଲ୍ୟାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ । ଏବଂ ମୁଁ ସମସ୍ତ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁ ସନ୍ଥମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନର ସହ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି । ଏକ ପ୍ରକାରରେ ସେମାନଙ୍କ ଭାଷଣରେ ମୋତି ଝରିପଡୁ ଥିଲା। ନାରୀ ସଶକ୍ତୀକରଣ ହେଉ, ବିକାଶର ଯାତ୍ରା ହେଉ ବା ମହାନ ପରମ୍ପରା, ସମସ୍ତ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁ ସନ୍ଥମାନଙ୍କର ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ କ'ଣ ଘଟୁଛି ଏବଂ କ'ଣ ହେବା ଉଚିତ, ତାହାକୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଏବଂ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଚମତ୍କାର ଢଙ୍ଗରେ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି। ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି ଏବଂ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଶବ୍ଦକୁ ଆଶୀର୍ବାଦ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରୁଛି । ସେମାନେ ମୋର ଅମୂଲ୍ୟ ସମ୍ପଦ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଶବ୍ଦ ଦେଶ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା । ଏହା ମୋର ଦୃଢ଼ ବିଶ୍ୱାସ । ଯଦି ବୋଧହୁଏ ଏହା ଏକ ନିର୍ବାଚନୀ ବାତାବରଣ ନଥାନ୍ତା, ହୁଏତ ମୁଁ ଏକ ଭିନ୍ନ ମୁଡ୍ ରେ ଥାଆନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ସେସବୁ ଜିନିଷକୁ ବାଦ୍ ଦେଇ ଏଠାକୁ ଆସିବା ପାଇଁ ମୁଁ ଯଥାସମ୍ଭବ ପ୍ରୟାସ କରିଛି। ମୁଁ ହୁଏତ ସେମାନଙ୍କୁ ଆଣି ନଥିଲି, କିନ୍ତୁ ଆପଣ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ସେମାନଙ୍କୁ ଆଣିଛନ୍ତି | କିନ୍ତୁ ଏସବୁ ପାଇଁ ଯେତେ ଗରମ ହେଉ ନା କାହିଁକି, ଘରୁ ବାହାରିବା ପୂର୍ବରୁ ଗରମ କମିବାକୁ ଅପେକ୍ଷା କରନ୍ତି ନାହିଁ। ସକାଳୁ ଶୀଘ୍ର ବାହାରକୁ ଆସି, ପଦ୍ମ ସହିତ ଆମର ସମସ୍ତ ସାଧୁ, ମହନ୍ତ ଓ ଦିବ୍ୟ ପ୍ରାଣୀଙ୍କ ସହିତ ସିଧାସଳଖ ସମ୍ପର୍କ ରହିଛି । ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ରହି ମୁଁ ବହୁତ ଆନନ୍ଦିତ ଏବଂ ମୁଁ ଏହି ଭାବନା ସହିତ ପୁଣି ଥରେ ଭଗବାନ ମହାବୀରଙ୍କ ଚରଣରେ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି । ମୁଁ ସମସ୍ତ ସାଧୁସନ୍ଥଙ୍କୁ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି । ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address on 2550th Bhagwan Mahavir Nirvan Mahotsav at Bharat Mandapam, New Delhi
21 APR 2024 12:52PM by PIB Delhi
Jai Jinendra, Jai Jinendra, Jai Jinendra! Revered Shri Pragyasagarji Muniraj, revered Upadhyay Shri Ravindra Muni ji Maharaj Sahib, revered Sadhvi Shri Sulakshanashriji Maharaj Sahib, revered Sadhvi Shri Animashriji Maharaj Sahib, my colleagues in the government, Arjun Ram Meghwal ji and Smt. Meenakshi Lekhi ji, all the respected saints, brothers and sisters!
This magnificent building of Bharat Mandapam is witnessing the beginning of the 2550th Nirvana Mahotsav of Lord Mahavir today. We have just seen the depiction prepared by student friends on the life of Lord Mahavir! The young companions also presented the 'Vartaman Mein Vardhman' cultural program. This attraction and dedication of the young generation towards our timeless values, towards Lord Mahavir, instils the belief that the country is heading in the right direction. On this historic occasion, I also have the privilege to release special postage stamps and coins. This event has been made possible especially with the guidance and blessings of our Jain saints and sadhvis. And therefore, I bow to all of you. I extend my greetings to all the citizens of the country on this holy occasion of Mahavir Jayanti. You all know participating in such virtuous programs amidst the hustle and bustle of elections greatly soothes the mind. Respected saints, it is natural for me today to remember the great spiritual leader Acharya Shri 108 Vidyasagarji Maharaj on this occasion. Just last year, I had the opportunity to meet him at the Chandragiri Temple in Chhattisgarh. Though his physical body may not be among us, his blessings are certainly with us.
Friends,
This 2550th Nirvana Mahotsav of Lord Mahavir is a rare occasion of thousands of years. Such occasions, naturally, bring together many special coincidences. This is the time when Bharat is in the early phase of the ‘Amrit Kaal’. The country is working towards making the centenary year of independence into a golden centenary. This year, our Constitution is also nearing 75 years. At the same time, a grand democratic festival is underway in the country. The nation believes that from here, the new journey of the future will begin. Amidst all these coincidences, today we are all gathered here together. And you must have understood what it means to be present together? My connection with you all is very old. Everybody has his own world.
Brothers and sisters,
The concept of ‘Amrit Kaal’ for the nation is not just a grand resolution; it is Bharat’s spiritual inspiration that teaches us to live immortality and eternity. Even 2500 years later, we are celebrating the Nirvana Day of Lord Mahavir today. And we know that even thousands of years later, this country will continue to celebrate such festivals connected with Lord Mahavir. The ability to think in centuries and millennia... this visionary and far-reaching thinking... that's why Bharat is not only the world's oldest living civilization, but also a secure haven for humanity. This is Bharat that thinks not just for 'self' but for 'all'. This is Bharat that doesn't feel just 'own' but feels 'universal'. This is Bharat that thinks not of 'ego' but 'we'. This is Bharat that believes not in 'limits' but in 'boundlessness'. This is Bharat that talks of policy, talks of 'neti' (not this) and talks of 'neti' (not that). This is Bharat that talks about the universe in the atom, talks about the Divine in the universe, talks about Shiva in the soul.
Friends,
In every era, new ideas emerge according to the needs. However, when there is stagnation in ideas, thoughts turn into arguments, and arguments turn into disputes. But when nectar emerges from disputes and we walk with the support of nectar, then we move forward towards rejuvenation. However, if poison emerges from disputes, then we sow the seeds of destruction at every moment. For the 75 years since independence, we have debated, argued, and held dialogues, and what has emerged from this churn after 75 years, now it is our responsibility to take that nectar, liberate ourselves from poison, and live this era of ‘Amrit Kaal’. Amidst global conflicts, countries are becoming war-weary. In such times, the teachings of our Tirthankaras have become even more important. They have provided philosophies like Anekantavada and Syadvada to save humanity from arguments and disputes. Anekantavada means understanding multiple aspects of a subject, being open to seeing and accepting others' perspectives. Such a liberating interpretation of faith is the uniqueness of Bharat, and this is the message of humanity from Bharat.
Friends,
Today, amidst conflicts, the world is looking to Bharat for peace. The credit for this new role of the new Bharat is attributed to our growing capabilities and foreign policy. But I want to tell you that our cultural image has a significant contribution to this. Today, Bharat has got this role because we uphold vows like truth and non-violence on global platforms with full confidence. We tell the world that the solution to global crises and conflicts lies in Bharat’s ancient culture and tradition. Therefore, Bharat is carving out its place as a 'Vishwa Bandhu’ (friend of world) for the divided world. For solutions to crises like 'climate change,' today Bharat has laid the foundation for global movements like 'Mission LiFE.' Today, Bharat has presented the vision of One Earth, One Family, One Future to the world. For clean energy and sustainable development, we have provided a roadmap for One-World, One-Sun, One-Grid. Today, we are leading futuristic global initiatives like the International Solar Alliance. Our efforts have not only instilled hope in the world but have also changed the world's perspective on Bharat’s ancient culture.
Friends,
The essence of Jainism is the path of victory, meaning the path of conquering oneself. We have never resorted to aggression to conquer other countries. We have achieved victory by reforming ourselves and overcoming our shortcomings. Therefore, some sage, some wise person has appeared in every era to guide us during difficult times. Great civilizations were destroyed, but Bharat found its way.
Brothers and sisters,
You must remember what kind of atmosphere prevailed in our country just 10 years ago. There was all-round despair and hopelessness! It was believed that nothing could happen to this country! This despair was equally troubling for Indian culture. Therefore, after 2014, along with physical development, we also took a resolution of pride in our heritage. Today, we are celebrating the 2550th Nirvana Mahotsav of Lord Mahavir. In these 10 years, we have celebrated many such significant occasions. Whenever our Jain Acharyas have invited me, I have made an effort to participate in those programs as well. Before entering the new building of Parliament, I remember these values by saying 'Micchami Dukkadam.' Similarly, we have started to preserve our heritage. We have talked about yoga and Ayurveda. Today, the new generation of the country believes that our identity is our pride. When the feeling of pride awakens in the nation, it becomes impossible to stop it. The progress of Bharat is evidence of this.
Friends,
For Bharat, modernity is the body, spirituality is its soul. If spirituality is removed from modernity, then it gives birth to lawlessness. And if there is no sacrifice in behaviour, even the greatest of ideologies become distorted. This is the perspective that Lord Mahavir gave us centuries ago. Reviving these values in society is the demand of the time.
Brothers and sisters,
Our country has also endured the agony of corruption for many decades. We have witnessed the deep suffering of poverty. Today, the nation has reached a point where we have lifted 250 million people out of the quagmire of poverty. You will remember, I said from the Red Fort, and Pujya Maharaj also reiterated - this is the time, the right time. This is the right time for us to strengthen the ideals of ‘Asteya’ and ‘Ahimsa’ in our society. I assure all you saints that the country will continue its efforts in this direction. I also believe that your support in the journey of building the future of Bharat will strengthen the nation's aspirations and make Bharat ‘Viksit’ (prosperous).
The blessings of Lord Mahavir will ensure the welfare of 1.4 billion citizens and the entire human race... And I respectfully bow to all the revered saints. In a way, pearls were appearing in their speeches. Whether it was about women empowerment, the journey of development, or the great traditions, all the revered saints have presented what is happening in current systems, and what should happen, in a very short time and in a very wonderful manner. I express my heartfelt gratitude to them for this, and I consider each of their words as a blessing. They are my invaluable treasure, and each of their words is an inspiration for the country. This is my conviction. If perhaps it weren't an election atmosphere, maybe I would have been in a different mood. But I have made every effort to keep those things aside and come here. I might not have brought them, but you have definitely brought them. But for all of this, no matter how hot it gets, don't wait for the heat to reduce before stepping out of the house. Come out early in the morning, and there is a direct connection with the lotus, with all our saints, mahants, and divine beings. I am very pleased to be among all of you, and with this sentiment, I bow down once again at the feet of Lord Mahavir. I bow down to all you saints. Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.