ইলেক্সন কমিসন
ECIনা MCCগী অহানবা থা মনুংদা লৈরিবা এনফোর্সমেন্তগী লৈরিবা ফীভম থমখ্রে
দল/মীরেপ পুম্নমক চপ মান্নবা মীৎয়েংনা য়েংলি; লেবেল প্লেয়িং ফিল্দ অমা লৈহনবা খক্তনা লমজিংবা ঙমগনি
কম্মিসন্না আইন – জুদিসিএলগী থবক-থৌওং অমুক্তা নত্ত্রগা শাংথনা তৌরোই
অরানবা তৌবশিংগী মায়োক্ত চেকশিল-থৌরাং কনশিনগনি অমসুং থবক লৌখৎকনি
ফিল্দ ওফিসরশিংনা MCC ঙাক্না চৎপা অমসুং কেম্পেন তৌবগী মনীংতম্বা অনিমক য়েংশিনগনি
16 APR 2024 2:25PM by PIB Imphal
কম্মিসননা ইহান হানবা ওইনা পাংথোকপা থবক অসিদা কম্মিসনগী তৌফম থোকপা নত্ত্রবসু মানা থাজবা পীখিবা ত্রান্সপরেন্সীগীদমক্তা, ECIনা থবক পায়খৎপা হৌখিবা অহানবা থাগী মনুংদা মোদেল কোদ ওফ কন্দক্ত (MCC) চৎনখিবা অদুদা লৌখৎখিবা এক্সনগী অকুপ্পা মরোলশিংগা লোয়ননা মীয়ামদা খঙহন্নবা ৱারেপ লৌখ্রে, মসিনা ক্বাতর খরদগী লাকপা অরানবা অমসুং ইকাইবা পীবা অসি পীক্লসু চাউরসু কোকহনবা আমসুং থিংবা ঙমগনি।
মখাদা পীরিবা ফীভম অসি কোদকী লেমহৌরি/বা মতমদসু অদুমক চৎনগনি।
1. মোদেল কোদ ওফ কন্দক্ত (MCC) চৎনবা হৌরকপদগী থা অমা মপুং ফারকপগা লোয়ননা, ইলেক্সন কম্মিসন ওফ ইন্দিয়ানা পোলিতিকেল পার্তীশিংনা কোদ অসি ঙাক্না চৎপদা অমসুং তোঙান তোঙানবা পার্তীশিং অমসুং মীরেপশিংনা কেম্পেন চাউনা অফবা মওংদা পাঙথোকখিবা অসিদা নুংঙাইবা ফোংদোকখ্রে।
1. মতম অমত্তদা, কম্মিসন্না অপনবা পীরকপা ত্রেন্দ খরবু কুপ্না য়েংশিনবা অমসুং অরানবা তৌবা মীরেপশিং, লুচিংবশিং অমসুং থবক থৌরম খরবু হান্নদগী হেন্না কুপ্না য়েংশিনবা ৱারেপ লৌখ্রে।
1. নুপীশিংগী ইকাই খুম্নবগী মতাংদা কম্মিসন্না অখন্ননা অকনবা ফিরেপ লৌদুনা নুপীশিংগী মায়োক্তা অশোই-অঙাম থোকপা অমসুং ফজদবা ৱাহৈশিং শিজিন্নবা পার্তীশিংগী লুচিংবশিংদা নোতিসশিং পীখি। কম্মিসন্না মখোয়গী পার্তীগী লুচিংবশিং অমসুং কেম্পেন তৌরিবশিংনা অসিগুম্বা ইকায়খুম্নদবা অমসুং হন্থনা য়েংবগী ৱাফমশিং অসি তৌদনবা পাউতাক পীনবগীদমক পার্তীগী চীফশিং/প্রসিদেন্তশিংদা পাউতাক পীনবগী মতাংদা খোংজেল য়াংনা চংশিনখি। MCC না মমাংদা CEC শ্রী রাজীব কুমারনা থাজবা পীখিবগী মতুং ইন্না রেস্পোন্সিবনেস, ত্রান্সপরেন্সী অমসুং ফর্মনেসকী পরিং মখাদা থবক পায়খৎলি।
1. কম্মিসন অসিনা এক্তিব কন্সিদরেসনগী মখাদা অমসুং ক্রিমিনেল ইনভেস্তিগেসনশিংদা য়ুম্দম ওইবা কোর্তশিংগী ৱায়েলশিংগা চেনবা রাজনিতীগী মীওইশিংগী লাইব সিচুএসন পীবা মতমদা কন্সতিত্যুস্নেল ৱিদর্সনা লমজিংখি। পোলিতিকেল পার্তীশিং অমসুং মীরেপশিংগী লেবেল প্লেয়িং ফিল্দ ঙাক্নবা অমসুং কেম্পেন তৌবগী হক ঙাক্নবা কম্মিসন্না লেপ্পা লৈতনা হোৎনরবসু, মসিনা লিগেল জুদিসিএল প্রোসেসকা মতম অমত্তদা নত্ত্রগা মতম শাংদোক্নবা চত্থবগী থৌওং অসি লাল্লি হায়না খনখিদে।
1. মোদেল কোদ অসি চৎনহন্নবা হোৎনবদা মরী লৈনবা মীওইশিংগী স্তেতস অমসুং ইনফ্লুয়েন্স অমসুং রাজনিতীগী ওইবা এফিলিয়েসনগী মরী লৈনদনা কম্মিসন অসিনা মাগী মেন্দেৎ রেস্পোন্সিবিলিতি, লিগেল প্রিমিসেস, ইন্সতিত্যুস্নেল ৱিদজ, ইক্বেলিতী, অমসুং ত্রান্সপরেন্সীদা লমজিংদুনা লাক্লি।
1. মোদেল কোদ অসি 2024গী মার্চ 16তগী লোক সভাগী জেনরেল ইলেক্সন পাংথোক্কনি হায়না লাউথোকপগা লোয়ননা চৎনবা হৌখি। মতম অদুদগী ইলেক্সন কম্মিসন্না চপ চাবা অমসুং কান্নবা থবকশিং লৌখৎতুনা লেবেল প্লেয়িং ফিল্দ অসিদা অকাইবা পীদনবা অমসুং কেম্পেনশিংগী দিস্কোর্সতা অয়াবা পীদবা থাক্তা চৎহন্দনবা হোৎনরি।
1. থা অমগী মনুংদা, পোলিতিকেল পার্তী 7দগী লাকপা দেলিগেসন 16না মোদেল কোদ অমসুং মরী লৈনবা হিরমশিং থুগাইবগী মতাংদা কম্মিসনদা মখোয়গী ৱাকৎশিং পীশিনখি। রাজ্যশিংদা চীফ ইলেক্তোরেল ওফিসরগী থাক্তা মীহুৎ কাঙলুপ কয়ানা উনখ্রে।
1. পোলিতিকেল পার্তী পুম্নমকপু চপ মান্ননা য়েংখি, অতেনবা মতমগী ওইবা নোতিসতা ওইরবসু মখোয় পুম্নমক্তা মতম পীখি অমসুং মখোয়গী ৱাকৎশিংবু নীংথিনা খন্নখি।
1. CEC শ্রী রাজীব কুমারনা লুচিংবা কম্মিসন অসিনা ECশিং শ্রী জ্ঞানেশ কুমার অমসুং শ্রী সুখবীর সিংহ সান্ধুগা লোয়ননা লৈবাক শীনবা থুংনা MCCগী থুগাইবগী কেসশিং নুমিৎ খুদিংগী নুমিৎ য়ুংবা পুং 12দা য়েংশিল্লি।
পোলশিং লাউথোক্ত্রিঙৈগী মমাংদা, DMশিং/কলক্তরশিং/DEOশিং অমসুং SPশিং পুম্নমকপু কম্মিসন্না মোদেল কোদ অসিবু করিগুম্বা অপনবা অমত্তা য়াওদনা চৎনহন্নবা অখন্ননা অমসুং হকথেংননা খঙহনখি। CEC শ্রী রাজীব কুমারনা ECI ত্রেনিং ইন্সতিত্যুৎ, IIIDEM দিল্লীদা বেচ 10দা DM/DEO 800 হেনবদা মশানা ত্রেনিং পীখি। ফিল্দদা লৈরিবা ওফিসরশিংনা মসিগী থবক অসিদা য়াম্না ফজনা পাংথোক্লি।
মোদেল কোদকী হৌখিবা থা অমা অসিগী মনুংদা লেবেল প্লেয়িং ফিল্দ অমা লৈহন্নবা ECIগী ৱারেপ খরা মখাদা পীরি:
1. তোঙান তোঙানবা পোলিতিকেল পার্তীশিং অমসুং মীরেপশিংনা ECI গী থাক্তা অমসুং রাজ্যশিংগী থাক্তা চাউরাক্না ৱাকৎ 200 পীশিনখ্রে। মসিগী মনুংদা, কেস 169দা থবক পায়খৎখ্রে।
1. ৱাকৎশিং অদুগী মওংদি: BJPদগী ফংবা অপুনবা ৱাকৎ 51নি, মসিগী মনুংদা কেস 38দা এক্সন লৌখৎখ্রে; INCদগী ফংবা ৱাকৎ 59নি, মসিগী মনুংদা কেস 51দা এক্সন লৌখৎখ্রে; অতোপ্পা পার্তীশিংদগী ফংবা ৱাকৎ 90নি, মসিগী মনুংদা কেস 80দা এক্সন লৌখৎখ্রে।
1. রাজ্য তরুক হায়বদি গুজরাত, উত্তর প্রদেশ, বিহার, ঝারখন্দ, হিমাচল প্রদেশ অমসুং উত্তরাখন্দদা মুখ্য মন্ত্রীশিংগী প্রিন্সিপাল সেক্রেতরী ওইনা দবল চার্জ পায়রিবা ওফিসরশিংবু হোম/জেনরেল এদমিনিস্ত্রেসন দিপার্তমেন্তকী চার্জসু লৌরিবা মখোয়বু সু মোতু লৌথোকপা। মসিনা মীখলগা মরী লৈনবা মকোক থোংবা ওফিসরশিং, DMশিং/DEOশিং/ROশিং অমসুং SPশিংবু মুখ্য মন্ত্রীগী ওফিসশিংদগী লাপথোকহন্নবনি।
1. মমাংগী মীখলশিংদা মহাকপু মীখলগী দ্যুতীদগী অথিংবা থমখিবদগী ৱেস্ত বেঙ্গলগী DGP বুসু সু মোতু লৌথোকখ্রে।
1. রাজ্য মরি হায়বদি গুজরাত, পঞ্জাব, ওদিশা অমসুং ৱেস্ত বেঙ্গলদা দিস্ত্রিক্ত মেজিস্ত্রেৎ (DM) অমসুং পুলিস সুপরিন্তেন্দেন্ত (SP) গী লুচিংবা পোজিসনশিংদা পোস্ত তৌখিবা নন-কেদর ওফিসরশিংগী সু মোতু ত্রান্সফর তৌবা।
1. পঞ্জাব, হরিয়ানা অমসুং অসামদা লৈবা ওফিসরশিংবু মখোয়গী মরী নৎত্রগা ইমুং মনুংগী ওইবা মরীনা মরম ওইদুনা মিরেপ ওইরবা মীহুৎশিংগা পুন্না থবক তৌমিন্নবনা সু মোতু ত্রান্সফর তৌবা।
1. INC অমসুং AAP গী ৱাকৎকী মতুং ইন্না, ইলেক্সন লাউথোক্লবা মতুংদা ভারত সরকারগী ভিকসিৎ ভারত মেসেজ অসি ৱাতসএপ্তা ত্রান্সমিসন তৌবা থিংনবা MeitY দা খঙহনখ্রে।
2. INC অমসুং AAP গী ৱাকৎকী মতুং ইন্না, রাজ্য/UT পুম্নমক্তা ECI গী পাউতাকশিং ঙাক্না চৎনবা অমসুং অথুবা মতমদা সরকার/পব্লিক প্রিমিসশিংদগী দিফেক্সমেন্ত লৌথোক্নবা দিরেক্তিব পীখ্রে।
3. DMK গী ৱাকৎ অমগী মতুং ইন্না, BJP গী মন্ত্রী সোভা করন্দলাজেগী মায়োক্তা FIR অমা রামেশ্বর ব্লাস্ত কেফেগী মতাংদা মহাক্কী ভেরিফাই ওইরদ্রিবা মরালশিংগীদমক রেজিস্তর তৌখি।
4. INCগী ৱাকৎ অমগী মতুং ইন্না, DMRC গী ত্রেন অমসুং পেত্রোল পম্প, হায়ৱে, অসিনচিংবদগী হোর্দিং, ফোতো অমসুং মেসেজশিং য়াওনা সরকার/ পব্লিক্কী মফমশিংদগী দিফেক্সন লৌথোকপগী ECIগী ইন্সত্রক্সনশিং ঙাক্না চৎনবা কেবিনেৎ সেক্রেতরীদা খঙহনগনি।
5. INCগী ৱাকৎকী মতুং ইন্না, কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী চন্দ্রশেখরন্না মহাক্কী এফিদেবিৎতা এসেৎ দিক্লারেসনদা খেন্নবা লৈরব্রা হায়বদু য়েংশিন্নবা CBDTদা খঙহনখি।
6. AITMCগী ৱাকৎকী মতুং ইন্না মমতা বেনর্জীগী মায়োক্তা তৌখিবা অশোইবা অমসুং ইকায়খুম্নবা লৈতবা ৱাফমশিংগীদমক BJP শ্রীমতি দিলিপ গোশদা নোতিস থাখি।
7. BJPগী ৱাকৎকী মতুং ইন্না, INCদগী শ্রীমতী সুপ্রিয়া শ্রিনেত অমসুং শ্রী সুর্জেৱালাদা কুমারী কঙ্গানা রানোৎ অমসুং শ্রীমতি হেমা মালিনিগী মতাংদা ফজদবা ৱাফম থমখিবগীদমক নোতিস থাখ্রে।
8. DMK গী লুচিংবা শ্রী অনিতা আর রাধাকৃষ্ণননা শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী মায়োক্তা ফোংদোকখিবা ৱাফমশিংগী মায়োক্তা FIR লৌখৎখ্রে।
9. দিল্লী ম্যুনিসিপাল কম্মিসন এরিয়াদা হোর্দিংশিং অমসুং বিলবোর্দশিংগী পব্লিশরশিংগী মমিং পনদবা AAP গী কমপ্লেন্তকী মতুং ইন্না চৎন-কাংলোনশিং অসি থোকখ্রে। হোর্দিংশিং য়াওহন্দুনা হৌজিক লৈরিবা আইনদা 'পেমফ্লেৎ অমসুং পোস্তর'গী ৱাহন্থোক পাকথোক চাউথোকহন্দুনা, রাজ্য অমসুং UTশিংগী চীফ সেক্রেতরী পুম্নমক্তা গাইদলাইনশিং ইসু তৌখ্রে। মসিদা হোর্দিংশিং য়াওনা মীখলগা মরী লৈনবা প্রিন্ত তৌরবা পোৎলমশিংদা প্রিন্তর অমসুং পব্লিশরগী ময়েক শেংনা মশক খঙদোকপা, কেম্পেন কম্ম্যুনিকেসনশিংদা পাউখুম পীবা অমসুং ত্রান্সপরেন্সী লৈহন্নবা হায়রি।
10. INCগী ৱাকৎকী মতুং ইন্না দিল্লীগী ম্যুনিসিপাল ওথোরিতীশিংদা তোঙান তোঙানবা কোলেজশিংদগী স্তার কেম্পেনরশিংগী কৎ আউৎশিং লৌথোক্নবা খঙহনখ্রে।
11. কম্মিসনগী সিতিজেনশিংগীদমক ভাইওলেসনগী পোর্তেল, সিভিজিলদা অপুনবা ওইনা ৱাকৎ 2,68,080 ফাইল তৌখ্রে। মসিগী মনুংদা, কেস 2,67,762দা থবক লৌখৎখ্রে অমসুং 92%দি চাংচত্তা মিনিত 100গী মনুংদা লোইশিনখি। সিভিজিলগী ইফেক্তিবিতীনা মরম ওইদুনা, ইলিগেল হোর্দিংশিং, পোৎলমশিং মাংহনবা, অয়াবা পীরবা মতমদগী হেন্দুনা কেম্পেন তৌবা, অয়াবা পীবদগী হেন্দুনা ভেহিকলশিং শীজিন্নবা অসি য়াম্না হন্থরে।
বাকগ্রাউন্দ:
মোদেল কোদ ওফ কন্দক্ত অসি লিগেল বেকিং অমত্তা য়াওদ্রবসু রেগ্যুলেতরী ফ্রেমৱার্ক অমনি, মসি চপ চাবা ৱাহন্থোক্তা চপ মান্নবা লমদম অমা লৈহন্নবা অমসুং ইথিকেল কেম্পেনগী প্রিন্সিপলশিং ঙাক্নবা শেম্মী। কম্মিসন্না লেবেল প্লেয়িং ফিল্দ লৈহন্নবা অমসুং মীখলগী কেম্পেন তৌবগী নীংতম্বাগী মরক্তা কমপ্লেক্স দাইনামিক্সকী খুত্থাংদা নেবিগেৎ তৌখি। ইলেক্সন কম্মিসন ওফ ইন্দিয়ানা অথুবা মতমদা অমসুং হৈশিংনা থবক লৌখৎতুনা, ত্রান্সপরেন্সী, ফেয়রনেস, একাউন্তেবিলিতী অমসুং লেবেল প্লেয়িং ফিল্দগী দিমোক্রেসিগী ৱাখল্লোনশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। ইলেক্তোরেল প্রোসেসকী সেঙ্কতিতী ঙাক্তুনা থম্বা অসি খ্বাইদগী মরু ওইরি।

Election Commission
ECI states position on enforcement of MCC during first month
All Parties/Candidates treated at par; enforcing Level Playing field is the only guide
Commission will not seek to overlap or overrun legal - judicial process
Vigil will be further tightened and action against deviants exemplary
Field officials guard both MCC compliance and freedom of campaigning
16 APR 2024 2:25PM by PIB Delhi
In a first of its kind exercise for which the Commission is by no means obliged, but for the larger sake of its promised transparency, ECI has decided to place in public domain its enforcement of the Model Code of Conduct (MCC) during first month of its operation, along with certain details of action taken, so that misgivings and insinuations at times coming from certain quarters, however small or limited, are addressed and stopped.
The position as follows, also apply for the remaining period of the Code.
1. With a month completed since the Model Code of Conduct (MCC) came into effect, the Election Commission of India is broadly satisfied with the compliance of the code by political parties and that campaign by various parties and candidates has remained largely clutter free.
1. At the same time, Commission has decided to keep under strict watch some disturbing trends and to keep special track of certain deviant candidates, leaders, and practices more than ever before.
1. The Commission has specifically taken a firm stand in the matter of dignity and honour of women by issuing notices to leaders of parties who made derogatory and offensive remarks against women. The Commission went a step ahead in placing accountability on party chiefs/presidents for ensuring that their party leaders and campaigners do not resort to such disrespectful and derogatory comments. The MCC enforcement has been in line with responsiveness, transparency and firmness as promised by CEC Shri Rajiv Kumar earlier.
1. Commission was guided by constitutional wisdom when presented with live situations involving political persons which have been under active consideration and orders of the Courts based on criminal investigations. While the Commission remained unwaveringly committed to protection of level playing field and campaign entitlement of political parties and candidates, it has not found it correct to take any step that could overlap or overrun the legal judicial process.
1. In enforcing the Model Code, Commission has been guided by its mandated responsibility, legal premises, institutional wisdom, equality, and transparency in dealings and irrespective of status and influence of persons concerned and irrespective of political affiliations.
1. The Model Code came into effect on 16th March, 2024 with the announcement of the general elections to the Lok Sabha. The Election Commission has since then taken swift and salutary action to ensure that the level playing field is not disturbed and the discourse in campaigns does not plummet to unacceptable levels.
1. During the one-month period, 16 delegations from 07 political parties met the Commission to lodge their complaints on alleged violations of Model code and related matters. Many delegations met in the States at level of Chief Electoral Officer.
1. All political parties have been treated at par, time given to all even at short notice and their grievances patiently heard.
1. The Commission led by CEC Shri Rajiv Kumar along with ECs Shri Gyanesh Kumar and Shri Sukhbir Singh Sandhu monitors countrywide pending cases of alleged violations of MCC daily at 12 noon.
Prior to announcement of polls, all DMs/ Collectors/ DEOs and SPs were specifically and directly sensitised by the Commission to enforce the model code without any compromise whatsoever. CEC Shri Rajiv Kumar had personally trained over 800 DMs/DEOs in 10 batches at ECI training institute, IIIDEM at Delhi. The officers in the field have largely acquitted themselves well in this task.
Some of the decisions of ECI for maintaining a level playing field during the past one-month period of Model Code are as follows:
1. Approximately 200 complaints have been filed by various political parties and candidates at the level of ECI and across States. Of these, action has been taken in 169 cases.
1. The breakup of complaints is: total complaints received from BJP were 51, out of which action has been taken in 38 cases; complaints from INC were 59, with action taken in 51 cases; complaints received from other parties were 90, out of which action has been taken in 80 cases.
1. Suo motu removal of officers holding dual charges as Principal Secretaries to Chief Ministers in six states namely Gujarat, Uttar Pradesh, Bihar, Jharkhand, Himachal Pradesh, and Uttarakhand, as they were holding charge of Home / General Administration department also. This was to distance election related senior officers with control over, DMs/DEOs/ROs and SPs, from Chief Minister’s offices.
1. Suo motu removal of DGP West Bengal as he was barred from election duty in previous elections also.
1. Suo motu transfer of non-cadre officers who were posted at leadership positions as District Magistrate (DM) and Superintendent of Police (SP) in four states namely Gujarat, Punjab, Odisha and West Bengal.
1. Suo motu transfer of officers in Punjab, Haryana and Assam because of their kinship or familial association with the elected political representatives.
1. On complaint from INC and AAP, directive to MeitY to stop transmission of Government of India’s Viksit Bharat Message on Whatsapp post announcement of elections.
2. On complaint from INC and AAP, directive to all States/UTs for compliance of ECI instructions on removing of defacement from Government/public premises with immediate effect.
3. On complaint from DMK, FIR was registered against a BJP Minister Ms. Shobha Karandlaje for her unverified allegations on Rameshwar Blast Café.
4. On complaint from INC, directions to cabinet secretary for compliance of ECI instructions on removing of defacement from Government/public premises including hoardings, photos, and messages from DMRC trains and petrol pump, highways, etc.
5. On complaint from INC, directions to CBDT for verification of any mismatch in assets declaration by Union Minister Mr Chandrasekharan in his affidavit.
6. On complaint from AITMC, notice to BJP leader Mr. Dilip Ghosh for objectionable and disrespectful remarks towards Ms. Mamta Banerjee.
7. On complaint from BJP, notice to Ms Supriya Shrinate and Mr. Surjewala, both from INC for their derogatory remarks against Ms. Kangana Ranaut and Ms. Hema Malini respectively.
8. FIR was lodged against remarks made by Shri Anitha R Radhakrishnan, DMK leader towards Mr. Narendra Modi.
9. The guidelines plugging gap in law has been has been issued, on complaint from AAP against anonymous advertisements in hoardings cum billboards in Delhi Municipal Commission area without giving names of publisher. Giving wider amplitude to the meaning of ‘Pamphlet and poster’ in the existing law by including hoardings, guidelines have been issued to Chief Secretaries of all States and UTs mandating the clear identification of printer and publisher on printed election-related material including hoardings, ensuring accountability and transparency in campaign communications.
10. On INC complaint, directions have been issued to Municipal authorities in Delhi to remove cut outs of star campaigners from various colleges.
11. A total of 2,68,080 complaints have been filed on c vigil, Commission’s portal on violations for citizens. Of these, action has been taken in 2,67,762 cases and 92% were resolved in average less than 100 minutes. Because of the efficacy of cVigil, there is substantial reduction in illegal hoardings, defacement of property, campaigning beyond permissible time, deployment of vehicles beyond permitted ones.
Background:
The Model Code of Conduct is a regulatory framework though without legal backing in strict sense, designed to ensure a level playing field and uphold the principles of ethical campaigning. The Commission has navigated through the complex dynamics of keeping a balance between level playing field and freedom of election campaigning. By addressing violations promptly and decisively, the Election Commission of India reinforces the democratic ideals of transparency, fairness, accountability, and level playing field. Upholding the sanctity of the electoral process remains paramount.