ভাৰতীয় নিৰ্বাচন আয়োগ
ভাৰতীয় নিৰ্বাচন আয়োগে ঘোষণা কৰিলে আদৰ্শ আচৰণ বিধি ৰূপায়ণৰ প্ৰথম মাহৰ সবিশেষ
ভাৰতীয় নিৰ্বাচন আয়োগে ঘোষণা কৰিলে আদৰ্শ আচৰণ বিধি ৰূপায়ণৰ প্ৰথম মাহৰ সবিশেষ
সকলো দল তথা প্ৰাৰ্থীকে সমতুল্য ৰূপত বিবেচনা কৰা হৈছে
আয়োগে কেতিয়াও আইনী আৰু ন্যায়িক প্ৰক্ৰিয়াক অতিক্ৰম কৰা নাই
সতৰ্কতা কটকটীয়া কৰা হ’ব আৰু আইন ভঙ্গকাৰীৰ বিৰুদ্ধে দৃষ্টান্তমূলক ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা হ’ব
ক্ষেত্ৰ বিষয়াসকলে এমচিচিৰ মানি চলা আৰু প্ৰচাৰৰ স্বাধীনতা দুয়োটাকে সুৰক্ষা প্ৰদান কৰে
16 APR 2024 2:25PM by PIB Guwahati
অভূতপূৰ্ব পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰি আয়োগে বাধ্যতামূলক নহ’লেও নিজৰ কাৰ্য্যকলাপৰ প্ৰথম মাহৰ ভিতৰত আৰ্হি আচৰণ বিধি (এমচিচি) বলবৎ কৰাৰ বিষয়ে ৰাজহুৱাভাৱে প্ৰকাশ কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছে। এই স্বচ্ছতা পদক্ষেপৰ লক্ষ্য হৈছে কিছুমান বিশেষ পক্ষৰ পৰা যিকোনো সন্দেহ বা ইংগিত যিমানেই সীমিত নহওক কিয়, ইয়াৰ কাৰ্য্যত জবাবদিহিতা আৰু স্পষ্টতা নিশ্চিত কৰা।
সংহিতাৰ বাকী সময়ছোৱাৰ ক্ষেত্ৰতো তলত দিয়া দিশবোৰ একেধৰণে প্ৰযোজ্য।
1. আদৰ্শ আচৰণ বিধি কাৰ্যকৰী হোৱাৰ এমাহ পাৰ হৈ গ’ল, নিৰ্বাচন আয়োগ সন্তুষ্ট যে এই আচৰণ বিধি ৰাজনৈতিক দলসমূহে মানি চলিছে আৰু বিভিন্ন দল-সংগঠন আৰু প্ৰাৰ্থীৰ প্ৰচাৰ বিভ্ৰান্তিমুক্ত হৈছে।
1. একে সময়তে নিৰ্বাচন আয়োগে কিছুমান অসুবিধাজনক প্ৰথাক কঠোৰভাৱে নিৰীক্ষণ কৰাৰ লগতে প্ৰচাৰ প্ৰক্ৰিয়াত ব্যাঘাত জন্মাব পৰা কিছুমান প্ৰাৰ্থী, নেতা আৰু প্ৰথাৰ ওপৰত পূৰ্বতকৈ অধিক তীক্ষ্ণ দৃষ্টি ৰখাৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছে।
1. মহিলা সন্দৰ্ভত অপমানজনক আৰু আপত্তিজনক বক্তব্য দিয়া একাংশ দলীয় নেতাক জাননী জাৰি কৰি নাৰীৰ সন্মান আৰু মৰ্যাদা যাতে অক্ষত থাকে তাৰ বাবে আয়োগে কঠোৰ স্থিতি গ্ৰহণ কৰিছে। একেদৰে আয়োগে আৰু এখোজ আগুৱাই গৈ ৰাজনৈতিক দলৰ নেতা আৰু প্ৰচাৰকসকলে যাতে এনে অপমানজনক মন্তব্য নকৰে তাৰ বাবে নিজ নিজ দলৰ মুৰব্বী/সভাপতিৰ দায়িত্ব অৰ্পণ কৰিছে।
1. আয়োগে অপৰাধমূলক কাৰ্যকলাপৰ লগতে ন্যায়িক গোচৰৰ সৈতে জড়িত ৰাজনৈতিক ব্যক্তিসকলৰ বাবে সাংবিধানিক ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিছে। ৰাজনৈতিক দল আৰু প্ৰাৰ্থীৰ প্ৰচাৰৰ অধিকাৰ আৰু স্বাধীনতা বজাই ৰাখি আয়োগে কোনো পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা নাই যিয়ে আইনী প্ৰক্ৰিয়াত বাধাৰ সৃষ্টি কৰিব।
1. আৰ্হি সংহিতা বলবৎ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত আয়োগক ইয়াৰ নিৰ্ধাৰিত দায়িত্ব, আইনী চৰ্ত, প্ৰতিষ্ঠানিক প্ৰজ্ঞা, সমতা, আৰু লেনদেনত স্বচ্ছতাৰ দ্বাৰা পৰিচালিত হৈছে আৰু সংশ্লিষ্ট ব্যক্তিসকলৰ মৰ্যাদা আৰু প্ৰভাৱ নিৰ্বিশেষে আৰু ৰাজনৈতিক সংযোগ নিৰ্বিশেষে।
1. লোকসভাৰ সাধাৰণ নিৰ্বাচনৰ ঘোষণাৰ লগে লগে ২০২৪ চনৰ ১৬ মাৰ্চৰ পৰা আদৰ্শ আচৰণ বিধি কাৰ্যকৰী হয়। তেতিয়াৰ পৰাই নিৰ্বাচন আয়োগে প্ৰচাৰ অভিযানত যাতে বাধাৰ সৃষ্টি নহয়, আৰু প্ৰচাৰৰ মাত্ৰা কমি নাযায় তাৰ বাবে দ্ৰুত আৰু প্ৰশংসনীয়ভাৱে কাম কৰি আহিছে।
1. এমাহৰ ভিতৰত ৭টা ৰাজনৈতিক দলৰ ১৬টা প্ৰতিনিধি দলে আয়োগক সাক্ষাৎ কৰি আৰ্হি আচৰণ বিধি উলংঘাৰ অভিযোগ আৰু আনুষংগিক বিষয়সমূহৰ ওপৰত অভিযোগ দাখিল কৰে। ৰাজ্যসমূহৰ মুখ্য নিৰ্বাচনী বিষয়া পৰ্যায়ত কেইবাটাও প্ৰতিনিধি দলৰ বৈঠক।
1. সকলো ৰাজনৈতিক দলকে সমান ব্যৱহাৰ কৰা হৈছিল, কম সময়ৰ ভিতৰতো সময় দিয়া হৈছিল আৰু তেওঁলোকৰ অভিযোগ ধৈৰ্য্যৰে সমাধান কৰা হৈছিল।
1. মুখ্য নিৰ্বাচন আয়ুক্ত ৰাজীৱ কুমাৰ আৰু নিৰ্বাচন আয়ুক্ত জ্ঞানেশ কুমাৰ আৰু সুখবীৰ সিং সন্ধুৰ নেতৃত্বত গঠিত আয়োগে প্ৰতিদিনে দিনৰ ১২ বজাত আদৰ্শ আচৰণ বিধি উলংঘাৰ অভিযোগ উত্থাপন হোৱা সমগ্ৰ দেশতে বিচাৰাধীন গোচৰসমূহ নিৰীক্ষণ কৰে।
নিৰ্বাচন ঘোষণাৰ পূৰ্বে আয়োগে সকলো ডি এম/জিলা দণ্ডাধীশ/ডি ই অ’ আৰু এছ পিক আদৰ্শ আচৰণ বিধি কাৰ্যকৰী কৰাৰ ক্ষেত্ৰত কোনো ধৰণৰ আপোচ নকৰিবলৈ সংবেদনশীল আৰু নিৰ্দেশনা দিছিল। মুখ্য নিৰ্বাচন আয়ুক্ত ৰাজীৱ কুমাৰে আই আই ডি ই এম দিল্লীৰ ভাৰতীয় নিৰ্বাচন আয়োগৰ প্ৰশিক্ষণ প্ৰতিষ্ঠানত ১০টা সংমণ্ডলৰ পৰা ৮০০ৰো অধিক ডি এম/ডি ই অ’ক ব্যক্তিগতভাৱে প্ৰশিক্ষণ দিয়ে।
আদৰ্শ আচৰণ বিধিৰ যোৱা এমাহৰ সময়ছোৱাত ভাৰতীয় নিৰ্বাচন আয়োগে মসৃণ প্ৰচাৰ প্ৰক্ৰিয়া বজাই ৰাখিবলৈ লোৱা সিদ্ধান্তসমূহ তলত উল্লেখ কৰা হ’ল-
1. ভাৰতীয় নিৰ্বাচন আয়োগ পৰ্যায়ত আৰু সমগ্ৰ ৰাজ্যতে বিভিন্ন ৰাজনৈতিক দল আৰু প্ৰাৰ্থীয়ে প্ৰায় ২০০ টা অভিযোগ দাখিল কৰিছে। ইয়াৰে ১৬৯টা গোচৰত ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা হৈছে।
1. অভিযোগৰ বিভাজন তলত দিয়া ধৰণে: বিজেপিয়ে লাভ কৰা মুঠ ৫১টা অভিযোগৰ ভিতৰত ৩৮টা গোচৰত ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা হৈছিল; কংগ্ৰেছ (আইএনচি)ৰ পৰা পোৱা ৫৯টা অভিযোগৰ ভিতৰত ৫১টা গোচৰত ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা হয়; আন পক্ষৰ পৰা ৯০টা অভিযোগ লাভ কৰা হৈছে, ইয়াৰে ৮০টা গোচৰত ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা হৈছে।
1. ছয়খন ৰাজ্য, গুজৰাট, উত্তৰ প্ৰদেশ, বিহাৰ, ঝাৰখণ্ড, হিমাচল প্ৰদেশ আৰু উত্তৰাখণ্ডত মুখ্যমন্ত্ৰীৰ প্ৰধান সচিবৰ দ্বৈত দায়িত্ব থকা বিষয়াসকলক নিজা উদ্যোগত সেই পদৰ পৰা অপসাৰণ কৰা হৈছিল, কিয়নো তেওঁলোকো গৃহৰ দায়িত্বত আছিল /সাধাৰণ প্ৰশাসন বিভাগ। মুখ্যমন্ত্রীৰ কার্যালয়ৰ পৰা ডি এম/ডি ই অ’/আৰ অ’, এছ পিকে ধৰি নির্বাচন সম্পর্কীয় জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকলক নিয়ন্ত্রণত ৰখাৰ বাবেই এই কাম কৰা হৈছিল৷
1. পশ্চিম বংগৰ আৰক্ষী সঞ্চালক প্ৰধানগৰাকীক পূৰ্বৰ নিৰ্বাচনতো নিৰ্বাচনী কৰ্তব্যৰ পৰা নিষিদ্ধ হোৱাৰ বাবে স্বয়ংক্ৰিয়ভাৱে অপসাৰণ কৰা হৈছিল।
1. চাৰিখন ৰাজ্য ক্ৰমে গুজৰাট, পঞ্জাৱ, ওড়িশা আৰু পশ্চিম বংগত জিলা দণ্ডাধীশ (ডি এম) আৰু আৰক্ষী অধীক্ষক (এছ পি) হিচাপে নেতৃত্বৰ পদত নিযুক্তি পোৱা নন-কেডাৰ বিষয়াসকলৰ স্বয়ংক্ৰিয় বদলিৰ আৰম্ভণি ।
1. নিৰ্বাচিত ৰাজনৈতিক প্ৰতিনিধিৰ সৈতে আত্মীয়তা বা পাৰিবাৰিক সম্পৰ্কৰ দোহাই দি পঞ্জাৱ, হাৰিয়ানা আৰু অসমৰ বিষয়াসকলৰ স্বয়ংক্ৰিয় বদলি।
1. আইএনচি আৰু আপৰ অভিযোগৰ ভিত্তিত ইলেক্ট্ৰনিকছ আৰু তথ্য প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়ক নিৰ্বাচনৰ ঘোষণাৰ পিছত ভাৰত চৰকাৰৰ বিষ্কৰ ভাৰতৰ বাৰ্তা হোৱাটছএপত প্ৰেৰণ কৰা বন্ধ কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিয়া হৈছে।
2. আইএনচি আৰু আপৰ অভিযোগত সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলক চৰকাৰী/ৰাজহুৱা চৌহদৰ পৰা বিকৃতি আঁতৰোৱাৰ সন্দৰ্ভত ইচিআইৰ নিৰ্দেশনাসমূহ তাৎক্ষণিকভাৱে কাৰ্যকৰীভাৱে মানি চলিবলৈ নিৰ্দেশ দিয়া হয়।
3. ডি এম কেৰ অভিযোগত ৰামেশ্বৰ কেফে বিস্ফোৰণৰ অসত্য বুলি অভিযোগ উত্থাপন কৰি বিজেপিৰ মন্ত্ৰী শোভা কাৰণ্ডলাজেৰ বিৰুদ্ধে প্ৰথম তথ্য প্ৰতিবেদন এফআইআৰ ৰুজু কৰা হয়।
4. আইএনচিৰ পৰা পোৱা অভিযোগত ডিএমআৰচিৰ ৰেলৱে ৰে’ল আৰু পেট্ৰ’ল পাম্প, ঘাইপথ আদিত হ’ৰ্ডিং, ফটো আৰু বাৰ্তাকে ধৰি চৰকাৰী/ৰাজহুৱা চৌহদৰ পৰা বিকৃতি আঁতৰোৱাৰ সন্দৰ্ভত ইচিআইৰ নিৰ্দেশনা মানি চলিবলৈ কেবিনেট সচিবক নিৰ্দেশ।
5. কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী চন্দ্ৰশেখৰনে দাখিল কৰা শপতনামাত সম্পত্তিৰ যিকোনো অমিল পৰীক্ষা কৰিবলৈ আইএনচিৰ অভিযোগৰ ভিত্তিত চিবিডিটিয়ে নিৰ্দেশ দিয়ে কেন্দ্ৰীয় প্ৰত্যক্ষ কৰ ব’ৰ্ডে
6. মমতা বেনাৰ্জীক লৈ কৰা আপত্তিজনক আৰু অসন্মানজনক মন্তব্য সন্দৰ্ভত এআইটিএমচিৰ অভিযোগ সন্দৰ্ভত বিজেপি নেতা দিলীপ ঘোষলৈ জাননী।
7. বিজেপিৰ দ্বাৰা ক্ৰমে কংগনা ৰানাৱত আৰু হেমা মালিনীৰ বিৰুদ্ধে অপমানজনক মন্তব্য কৰাৰ বাবে আইএনচিৰ সুপ্ৰিয়া শ্ৰীনাথে আৰু সুৰজেৱালালৈ জাননী।
8. ডিএমকে নেত্ৰী অনিতা আৰ ৰাধাকৃষ্ণনে নৰেন্দ্ৰ মোডীক সমালোচনা কৰাৰ বিৰুদ্ধে এফআইআৰ দাখিল কৰা হয়।
9. আইনৰ ব্যৱধান বন্ধ কৰা গাইডলাইন জাৰি কৰা হৈছে, প্ৰকাশকৰ নাম প্ৰকাশ নকৰাকৈ দিল্লী পৌৰ আয়োগ অঞ্চলত হৰ্ডিং কম বিলবোৰ্ডত বেনামী বিজ্ঞাপনৰ বিৰুদ্ধে আপৰ অভিযোগৰ ওপৰত। হৰ্ডিং অন্তৰ্ভুক্ত কৰি বৰ্তমানৰ আইনত ‘প্যাম্প্লেট আৰু পোষ্টাৰ’ৰ অৰ্থক বহল প্ৰসাৰণ প্ৰদান কৰি সকলো ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ মুখ্য সচিবক নিৰ্দেশনা জাৰি কৰা হৈছে য’ত হৰ্ডিংকে ধৰি ছপা নিৰ্বাচন সম্পৰ্কীয় সামগ্ৰীৰ ওপৰত প্ৰিণ্টাৰ আৰু প্ৰকাশকৰ স্পষ্ট চিনাক্তকৰণ বাধ্যতামূলক কৰা হৈছে, নিশ্চিত কৰা হৈছে প্ৰচাৰ যোগাযোগত জবাবদিহিতা আৰু স্বচ্ছতা।
10. আইএনচিৰ এজাহাৰৰ ভিত্তিত দিল্লীৰ পৌৰসভা কৰ্তৃপক্ষক বিভিন্ন মহাবিদ্যালয়ৰ ষ্টাৰ প্ৰচাৰকসকলৰ কাট আউট আঁতৰাবলৈ নিৰ্দেশ জাৰি কৰা হৈছে।
11. আয়োগৰ চি ভিজিল পৰ্টেলত নাগৰিকে উলংঘা সন্দৰ্ভত মুঠ ২,৬৮,০৮০টা অভিযোগ দাখিল কৰিছে। ইয়াৰে ২,৬৭,৭৬২টা গোচৰৰ প্ৰক্ৰিয়াকৰণ কৰা হৈছিল আৰু গড়ে ১০০ মিনিটতকৈও কম সময়ত ৯২% গোচৰ নিষ্পত্তি কৰা হৈছিল। ছি ভিজিলৰ কাৰ্যক্ষমতাৰ বাবেই অবৈধ হাৰ্ডিং, সম্পত্তি ভাঙি পেলোৱা, অনুমোদিত সময়ৰ বাহিৰত প্ৰচাৰ চলোৱা, অনুমতিৰ বাহিৰত যান-বাহন নিয়োগ কৰাটো যথেষ্ট হ্ৰাস পাইছে।
পটভূমি:
আৰ্হি আচৰণ বিধিয়ে কঠোৰ আইনী বলবৎকৰণ অবিহনে যদিও প্ৰচাৰ অভিযানত সমতাপূৰ্ণ খেলপথাৰ গঢ়ি তোলা আৰু নৈতিক মানদণ্ড ৰক্ষা কৰাৰ লক্ষ্যৰে নিয়ন্ত্ৰণ কাঠামো হিচাপে কাম কৰে। ন্যায্য প্ৰতিযোগিতা নিশ্চিত কৰা আৰু নিৰ্বাচনী প্ৰচাৰৰ স্বাধীনতা সুৰক্ষিত কৰাৰ মাজৰ সুক্ষ্ম ভাৰসাম্য নিপুণভাৱে পৰিচালনা কৰিছে নিৰ্বাচন আয়োগে। উলংঘাৰ বিৰুদ্ধে দ্ৰুত আৰু দৃঢ় পদক্ষেপৰ জৰিয়তে আয়োগে স্বচ্ছতা, ন্যায়পৰায়ণতা, আৰু জবাবদিহিতাৰ দৰে গণতান্ত্ৰিক মূল্যবোধক শক্তিশালী কৰে, যাৰ ফলত নিৰ্বাচনী প্ৰক্ৰিয়াৰ অখণ্ডতা ৰক্ষা পৰে। নিৰ্বাচনৰ পবিত্ৰতা বজাই ৰখাটো সৰ্বোচ্চ গুৰুত্বপূৰ্ণ হৈয়েই আছে।

Election Commission
ECI states position on enforcement of MCC during first month
All Parties/Candidates treated at par; enforcing Level Playing field is the only guide
Commission will not seek to overlap or overrun legal - judicial process
Vigil will be further tightened and action against deviants exemplary
Field officials guard both MCC compliance and freedom of campaigning
16 APR 2024 2:25PM by PIB Delhi
In a first of its kind exercise for which the Commission is by no means obliged, but for the larger sake of its promised transparency, ECI has decided to place in public domain its enforcement of the Model Code of Conduct (MCC) during first month of its operation, along with certain details of action taken, so that misgivings and insinuations at times coming from certain quarters, however small or limited, are addressed and stopped.
The position as follows, also apply for the remaining period of the Code.
1. With a month completed since the Model Code of Conduct (MCC) came into effect, the Election Commission of India is broadly satisfied with the compliance of the code by political parties and that campaign by various parties and candidates has remained largely clutter free.
1. At the same time, Commission has decided to keep under strict watch some disturbing trends and to keep special track of certain deviant candidates, leaders, and practices more than ever before.
1. The Commission has specifically taken a firm stand in the matter of dignity and honour of women by issuing notices to leaders of parties who made derogatory and offensive remarks against women. The Commission went a step ahead in placing accountability on party chiefs/presidents for ensuring that their party leaders and campaigners do not resort to such disrespectful and derogatory comments. The MCC enforcement has been in line with responsiveness, transparency and firmness as promised by CEC Shri Rajiv Kumar earlier.
1. Commission was guided by constitutional wisdom when presented with live situations involving political persons which have been under active consideration and orders of the Courts based on criminal investigations. While the Commission remained unwaveringly committed to protection of level playing field and campaign entitlement of political parties and candidates, it has not found it correct to take any step that could overlap or overrun the legal judicial process.
1. In enforcing the Model Code, Commission has been guided by its mandated responsibility, legal premises, institutional wisdom, equality, and transparency in dealings and irrespective of status and influence of persons concerned and irrespective of political affiliations.
1. The Model Code came into effect on 16th March, 2024 with the announcement of the general elections to the Lok Sabha. The Election Commission has since then taken swift and salutary action to ensure that the level playing field is not disturbed and the discourse in campaigns does not plummet to unacceptable levels.
1. During the one-month period, 16 delegations from 07 political parties met the Commission to lodge their complaints on alleged violations of Model code and related matters. Many delegations met in the States at level of Chief Electoral Officer.
1. All political parties have been treated at par, time given to all even at short notice and their grievances patiently heard.
1. The Commission led by CEC Shri Rajiv Kumar along with ECs Shri Gyanesh Kumar and Shri Sukhbir Singh Sandhu monitors countrywide pending cases of alleged violations of MCC daily at 12 noon.
Prior to announcement of polls, all DMs/ Collectors/ DEOs and SPs were specifically and directly sensitised by the Commission to enforce the model code without any compromise whatsoever. CEC Shri Rajiv Kumar had personally trained over 800 DMs/DEOs in 10 batches at ECI training institute, IIIDEM at Delhi. The officers in the field have largely acquitted themselves well in this task.
Some of the decisions of ECI for maintaining a level playing field during the past one-month period of Model Code are as follows:
1. Approximately 200 complaints have been filed by various political parties and candidates at the level of ECI and across States. Of these, action has been taken in 169 cases.
1. The breakup of complaints is: total complaints received from BJP were 51, out of which action has been taken in 38 cases; complaints from INC were 59, with action taken in 51 cases; complaints received from other parties were 90, out of which action has been taken in 80 cases.
1. Suo motu removal of officers holding dual charges as Principal Secretaries to Chief Ministers in six states namely Gujarat, Uttar Pradesh, Bihar, Jharkhand, Himachal Pradesh, and Uttarakhand, as they were holding charge of Home / General Administration department also. This was to distance election related senior officers with control over, DMs/DEOs/ROs and SPs, from Chief Minister’s offices.
1. Suo motu removal of DGP West Bengal as he was barred from election duty in previous elections also.
1. Suo motu transfer of non-cadre officers who were posted at leadership positions as District Magistrate (DM) and Superintendent of Police (SP) in four states namely Gujarat, Punjab, Odisha and West Bengal.
1. Suo motu transfer of officers in Punjab, Haryana and Assam because of their kinship or familial association with the elected political representatives.
1. On complaint from INC and AAP, directive to MeitY to stop transmission of Government of India’s Viksit Bharat Message on Whatsapp post announcement of elections.
2. On complaint from INC and AAP, directive to all States/UTs for compliance of ECI instructions on removing of defacement from Government/public premises with immediate effect.
3. On complaint from DMK, FIR was registered against a BJP Minister Ms. Shobha Karandlaje for her unverified allegations on Rameshwar Blast Café.
4. On complaint from INC, directions to cabinet secretary for compliance of ECI instructions on removing of defacement from Government/public premises including hoardings, photos, and messages from DMRC trains and petrol pump, highways, etc.
5. On complaint from INC, directions to CBDT for verification of any mismatch in assets declaration by Union Minister Mr Chandrasekharan in his affidavit.
6. On complaint from AITMC, notice to BJP leader Mr. Dilip Ghosh for objectionable and disrespectful remarks towards Ms. Mamta Banerjee.
7. On complaint from BJP, notice to Ms Supriya Shrinate and Mr. Surjewala, both from INC for their derogatory remarks against Ms. Kangana Ranaut and Ms. Hema Malini respectively.
8. FIR was lodged against remarks made by Shri Anitha R Radhakrishnan, DMK leader towards Mr. Narendra Modi.
9. The guidelines plugging gap in law has been has been issued, on complaint from AAP against anonymous advertisements in hoardings cum billboards in Delhi Municipal Commission area without giving names of publisher. Giving wider amplitude to the meaning of ‘Pamphlet and poster’ in the existing law by including hoardings, guidelines have been issued to Chief Secretaries of all States and UTs mandating the clear identification of printer and publisher on printed election-related material including hoardings, ensuring accountability and transparency in campaign communications.
10. On INC complaint, directions have been issued to Municipal authorities in Delhi to remove cut outs of star campaigners from various colleges.
11. A total of 2,68,080 complaints have been filed on c vigil, Commission’s portal on violations for citizens. Of these, action has been taken in 2,67,762 cases and 92% were resolved in average less than 100 minutes. Because of the efficacy of cVigil, there is substantial reduction in illegal hoardings, defacement of property, campaigning beyond permissible time, deployment of vehicles beyond permitted ones.
Background:
The Model Code of Conduct is a regulatory framework though without legal backing in strict sense, designed to ensure a level playing field and uphold the principles of ethical campaigning. The Commission has navigated through the complex dynamics of keeping a balance between level playing field and freedom of election campaigning. By addressing violations promptly and decisively, the Election Commission of India reinforces the democratic ideals of transparency, fairness, accountability, and level playing field. Upholding the sanctity of the electoral process remains paramount.