ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଜବାହରଲାଲ ନେହେରୁ ଷ୍ଟାଡିୟମରେ ପିଏମ ସ୍ୱନିଧି ଯୋଜନାର ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା ବେଳେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
14 MAR 2024 7:49PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀମଣ୍ଡଳରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ ହରଦୀପ ସିଂ ପୁରୀ ଜୀ, ଭାଗବତ କରାଡଜୀ, ଦିଲ୍ଲୀର ଉପରାଜ୍ୟପାଳ ଭିକେସକ୍ସେନା ଜୀ, ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିବା ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଏବଂ ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ବିଶେଷତ୍ୱ ହେଉଛି ଦେଶର ଶହ ଶହ ସହରରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଷ୍ଟ୍ରିଟ୍ ଭେଣ୍ଡର ଆମର ଭାଇ ଭଉଣୀ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ ଆମ ସହଯୋଡ଼ି ହୋଇଛନ୍ତି। ସେମାନେ ହେଉଛନ୍ତି। ମୁଁ ମଧ୍ୟ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତକରୁଛି।
ଆଜିର ଏହି ପିଏମ ସ୍ୱନିଧି ମହୋତ୍ସବ ସେହି ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସମର୍ପିତ ଯେଉଁମାନେ ଆମ ଚାରି ପାଖରେ ରହିଛନ୍ତି ଏବଂ ଯେଉଁମାନଙ୍କ ବିନା ଆମେ ଆମର ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନକୁ କଳ୍ପନା କରିବା ବହୁତ କଷ୍ଟକର। ଆଉକୋଭିଡ ସମୟରେ ରାସ୍ତାକଡ଼ ଦୋକାନୀଙ୍କ ଶକ୍ତିକ'ଣ ତାହା ସମସ୍ତେ ଦେଖିଛନ୍ତି। ଆଜି ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକର୍ମରେ ରାସ୍ତା କଡ଼ରେ ଦୋକାନ ଖୋଲିଥିବା ଆମର ଷ୍ଟ୍ରିଟ ଭେଣ୍ଡର, ଗାଡି ବିକ୍ରେତା, ରାସ୍ତାକଡ଼ ବିକ୍ରେତାଏବଂ ଏପରି ସମସ୍ତ ବନ୍ଧୁଙ୍କୁ ମୁଁ ହୃଦୟରୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି। ଅନେକ ଅନେକ ଅଭିନନ୍ଦନ। ଆଜି ଯେଉଁ ବନ୍ଧୁମାନେ ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ଆମ ସହ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଏହି ପିଏମ୍ ସ୍ୱନିଧିର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଲାଭ ଆଜି ଏକ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ପିଏମ ସ୍ଵନିଧି ଯୋଜନା ଅଧିନରେ ସେମାନଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ସିଧାସଳଖ ଟଙ୍କା ଟ୍ରାନ୍ସଫର କରାଯାଇଛି। ଆଜି ଏଠାରେ ଲାଜପତ ନଗରରୁ ସାକେତଜି ବ୍ଲକ୍ ଏବଂ ଇନ୍ଦ୍ରପ୍ରସ୍ଥରୁ ଇନ୍ଦ୍ର ଲୋକ ମେଟ୍ରୋ ପ୍ରକଳ୍ପ ରହିଛି । ଏହାର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି। ଦିଲ୍ଲୀବାସୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ଡବଲ ଉପହାର। ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଆମ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସହରରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ରାସ୍ତାକଡ଼ ଓ ଠେଲା ଗାଡିରେ କାମ କରନ୍ତି । କିଛି ସାଙ୍ଗ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ଆଜି ଏଠାରେ ଅଛନ୍ତି । ଯେଉଁମାନେ ଆତ୍ମସମ୍ମାନର ସହ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରି ପରିବାର ପ୍ରତିପୋଷଣ କରନ୍ତି। ସେମାନଙ୍କଗାଡି, ଦୋକାନ ଛୋଟ ହୋଇପାରେ, କିନ୍ତୁ ସେମାନଙ୍କସ୍ୱପ୍ନ ଛୋଟ ନୁହେଁ, ସ୍ୱପ୍ନ ବହୁତ ବଡ । ଅତୀତରେ ପୂର୍ବ ସରକାରମାନେ ଏହି ସହକର୍ମୀଙ୍କ ଯତ୍ନ ନେଉନଥିଲେ। ସେମାନଙ୍କୁ ଅପମାନ ସହିବାକୁ ପଡ଼ିଥିଲା, ଧକ୍କା ଖାଇବାକୁ ବାଧ୍ୟ ହେବାକୁ ପଡ଼ିଥିଲା। ଫୁଟପାଥ୍ ରେ ଜିନିଷ ବିକ୍ରି କରିବା ପାଇଁ ଟଙ୍କା ଦରକାର ପଡ଼ୁଥିବାରୁ ବାଧ୍ୟ ହୋଇ ମହଙ୍ଗା ସୁଧରେ ଟଙ୍କା ନେଉଥିଲେ। ଏବଂ ଯଦି ଫେରିବାରେ କିଛି ଦିନ ବିଳମ୍ବ ହୁଏ କିମ୍ବା କିଛି ଘଣ୍ଟା ବିଳମ୍ବ ହୁଏ, ତେବେ ଅପମାନ ପାଇବା ସହିତ ସୁଧ ଅଧିକ ଦେବାକୁ ପଡୁଥିଲା । ଆଉ ବ୍ୟାଙ୍କରେ ଆକାଉଣ୍ଟ ନଥିଲା, ବ୍ୟାଙ୍କରେ ଏଣ୍ଟ୍ରି ନଥିଲା, ଋଣ ପାଇବାର ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠୁନଥିଲା । ଖାତା ଖୋଲିବାକୁ କେହି ପହଞ୍ଚିଥିଲେ ମଧ୍ୟ ତାଙ୍କୁ ବିଭିନ୍ନ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେବାକୁ ପଡ଼ିଥିଲା। ଆଉ ଏଭଳି ସ୍ଥିତିରେ ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ଋଣ ପାଇବା ମଧ୍ୟ ଅସମ୍ଭବ ହୋଇପଡିଥିଲା । ଯେଉଁମାନଙ୍କର ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ଥିଲା ସେମାନଙ୍କର ବ୍ୟବସାୟର କୌଣସି ରେକର୍ଡ ନଥିଲା । ଏତେ ସବୁ ସମସ୍ୟା ଭିତରେ କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତି ହୁଅନ୍ତୁ କାହାର ବଡ଼ ସ୍ୱପ୍ନ ନାହିଁ ସେ ଆଗକୁ ବଢିବା ପାଇଁ ହେଲେ ସେ କେମିତି ଚିନ୍ତା କରିପାରିବେ? ମୋ ସାଥିମାନେ, ମୋତେ କୁହନ୍ତୁ, ମୁଁ କ'ଣ ବର୍ଣ୍ଣନା କରୁଛି ଆପଣଙ୍କର ଏଭଳି ସମସ୍ୟା ନଥିଲା କି ନାହିଁ? ସମସ୍ତ ଥିଲେ? ପୂର୍ବ ସରକାର ଆପଣଙ୍କ ର ସମସ୍ୟା ଶୁଣିନଥିଲେ, ବୁଝିନଥିଲେ, ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ କୌଣସି ପଦକ୍ଷେପ ନେଇନଥିଲେ । ଆପଣଙ୍କ ସେବକ ଦାରିଦ୍ର୍ୟକୁ ବାହାରି ଏଠାରେ ପହଞ୍ଚିଛନ୍ତି। ମୁଁ ଦାରିଦ୍ର୍ୟକୁ ବଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ଏଠାକୁ ଆସିଛି । ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ କେହି ପଚାରୁ ନ ଥିଲେ, ମୋଦି ସେମାନଙ୍କୁ ପଚାରିଛନ୍ତି ଏବଂ ମୋଦି ମଧ୍ୟ ପଚାରିଛନ୍ତି । ଯେଉଁମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେବା ପାଇଁ କିଛି ନଥିଲା, ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବ୍ୟାଙ୍କ ଏବଂ ଷ୍ଟ୍ରିଟ୍ ଭେଣ୍ଡରମାନେ ମଧ୍ୟ, ଯଦି ଆପଣଙ୍କ ପାଖରେ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେବା ପାଇଁ କିଛି ନାହିଁ, ଚିନ୍ତା କରନ୍ତୁ ନାହିଁ, ମୋଦୀ ଆପଣଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ନେଉଛନ୍ତି ଏବଂ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ନେଉଛି। ଏବଂ ଆଜି ମୁଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗର୍ବର ସହ କହୁଛି ଯେ ମୁଁ ବଡ଼ ଲୋକଙ୍କ ଅସାଧୁତା ଏବଂ ଛୋଟ ଲୋକଙ୍କ ସଚ୍ଚୋଟତା ଦେଖିଛି | ପିଏମ ସ୍ୱନିଧି ଯୋଜନା ମୋଦିଙ୍କର ଏପରି ଏକ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି, ଯାହା ଆଜି ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ପରିବାରକୁ ଏଭଳି ଛୋଟ ଛୋଟ କାମ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ । ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ଶସ୍ତାରେ ଋଣ ଓ ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିରେ ଋଣ ମିଳିବା ଦରକାର ବୋଲି ମୋଦି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲେ। ପିଏମ୍ ଏସ୍ ଏନ୍ଧି ଅଧୀନରେ ଆପଣ ପ୍ରଥମ ଥର ଋଣ ନେଲେ ୧୦ ହଜାର ଟଙ୍କା ଦିଅନ୍ତି। ଯଦି ଆପଣ ଏହାକୁ ଠିକ୍ ସମୟରେ ପରିଶୋଧ କରନ୍ତି ତେବେ ବ୍ୟାଙ୍କ ନିଜେ ଆପଣଙ୍କୁ ୨୦ ହଜାର ଟଙ୍କା ଅଫର ଦେଇଥାଏ । ଏବଂ ଠିକ୍ ସମୟରେ ଏହି ଟଙ୍କା ପରିଶୋଧ କଲେ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ କାରବାର ଉପରେ ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ୫୦ ହଜାର ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସହାୟତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଏ। ଆଉ ଆଜି ଆପଣ ଏଠାରେ ଦେଖିଲେ କିଛି ଲୋକ ଅଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନଙ୍କ ୫୦ ହଜାର ଟଙ୍କାରେ କିସ୍ତି ପାଇଥିଲେ । ଅର୍ଥାତ କ୍ଷୁଦ୍ର ବ୍ୟବସାୟକୁ ବିସ୍ତାର କରିବାରେ ପିଏମ ସ୍ଵନିଧି ଯୋଜନା ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ ମିଳିଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ଦେଶର ୬୨ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ହିତାଧିକାରୀପ୍ରାୟ ୧୧ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ପାଇସାରିଲେଣି। ଏହି ସଂଖ୍ୟା ଛୋଟ ନୁହେଁ, ମୋଦିଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଥିବା ରାସ୍ତାକଡ଼ ଦୋକାନୀମାନଙ୍କ ହାତରେ ରହିଛି, ଯିଏ କି ନିଜ ହାତରେ ୧୧ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଦେଇଛନ୍ତି। ଏବଂ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୋର ଅଭିଜ୍ଞତା ଅଛି, ସେମାନେ ଠିକ୍ ସମୟରେ ଏହି ଟଙ୍କା ଫେରସ୍ତ କରନ୍ତି | ଏବଂ ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ପିଏମ ସ୍ଵନିଧିର ଅଧାରୁ ଅଧିକ ହିତାଧିକାରୀ ହେଉଛନ୍ତି ଆମର ମା' ଓ ଭଉଣୀମାନେ ରହିଛନ୍ତି ।
ସାଥିମାନେ,
କରୋନା ସମୟରେ ସରକାର ଯେତେବେଳେ ପିଏମ ସ୍ଵନିଧି ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ଯୋଜନା କେତେ ବଡ ହେବ ତାହା କାହାକୁ ଜଣା ନଥିଲା । ସେତେବେଳେ କିଛି ଲୋକ କହୁଥିଲେ ଯେ ଏହି ଯୋଜନା ବିଶେଷ ଉପଯୋଗୀ ହେବ ନାହିଁ । କିନ୍ତୁ ପିଏମ ସ୍ଵନିଧି ଯୋଜନା ଏଭଳି ଲୋକଙ୍କର ଆଖି ଖୋଲି ଦେଇଛି, ଯେ ସେଲ୍ଫ ଫଣ୍ଡିଂ ସ୍କିମ୍ ଯୋଗୁଁ ରାସ୍ତାକଡ଼ ଦୋକାନୀଙ୍କ ରୋଜଗାର ଯଥେଷ୍ଟ ମାତ୍ରାରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। କ୍ରୟ ଏବଂ ବିକ୍ରିର ଡିଜିଟାଲ ରେକର୍ଡିଂ ସହିତ, ବର୍ତ୍ତମାନ ଆପଣ ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ସାହାଯ୍ୟ ପାଇବା ସହଜ ହୋଇଛି । କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, ଏହି ବନ୍ଧୁମାନେ ବେଳେବେଳେ ଡିଜିଟାଲ କାରବାରରେ ବର୍ଷକୁ ୧୨୦୦ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କ୍ୟାସ୍ ବ୍ୟାକ୍ ପାଆନ୍ତି। ଅର୍ଥାତ୍ ଆପଣଙ୍କୁ ଏକ ପ୍ରକାରରେ ପୁରସ୍କାର ମିଳେ, ପୁରସ୍କାର ମିଳେ।
ସାଥିମାନେ,
ଆପଣଙ୍କ ଭଳି ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ପରିବାର ଯେଉଁମାନେ ରାସ୍ତାକଡ଼ରେ କାମ କରନ୍ତି ସେମାନେ ସହରରେ ଅତ୍ୟନ୍ତ କଠିନ ପରିସ୍ଥିତିରେ ରହୁଛନ୍ତି। ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ଆପଣଙ୍କ ଗାଁରୁ ଆସି ସହରରେ ଏହି କାମ କରୁଛନ୍ତି । ଏହା ହେଉଛି ପିଏମ ସ୍ଵନିଧି ଯୋଜନା, ଏହା କେବଳ ବ୍ୟାଙ୍କ ସହ ଯୋଗାଯୋଗ କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ନୁହେଁ । ଏହାର ହିତାଧିକାରୀମାନେ ସରକାରଙ୍କ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଯୋଜନାର ସିଧାସଳଖ ଲାଭ ମଧ୍ୟ ପାଉଛନ୍ତି। ଆପଣଙ୍କ ଭଳି ସମସ୍ତ ବନ୍ଧୁଙ୍କୁ ମାଗଣା ରାସନ, ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ଏବଂ ମାଗଣା ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗର ସୁବିଧା ମିଳୁଛି । ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ସହରରେ ନୂତନ ରାସନ କାର୍ଡ ତିଆରି କରିବା କର୍ମଜୀବୀ ସହକର୍ମୀଙ୍କ ପାଇଁ କେତେ ବଡ଼ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଥିଲା । ଆପଣଙ୍କର ଏହି ସମସ୍ୟାକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ମୋଦି ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି । ସେଥିପାଇଁ ଏକ ଦେଶ ରାସନ କାର୍ଡ, ୱାନ୍ ନେସନ୍ ୱାନ୍ ରାସନ କାର୍ଡ ପାଇଁ ଯୋଜନା କରାଯାଇଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ ଗୋଟିଏ ରାସନ କାର୍ଡ ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶର ଯେକୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ମଧ୍ୟ ରାସନ ପାଇପାରିବେ ।
ସାଥିମାନେ,
ଅଧିକାଂଶ ରାସ୍ତାକଡ଼ ଦୋକାନୀ ବସ୍ତିରେ ରହୁଛନ୍ତି। ଏହାକୁ ନେଇ ମୋଦି ଅଧିକ ଚିନ୍ତିତ ଅଛନ୍ତି। ଦେଶରେ ନବନିର୍ମିତ ୪ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଘର ମଧ୍ୟରୁ ପ୍ରାୟ ୧ କୋଟି ଘର ସହରାଞ୍ଚଳଗରିବଙ୍କୁ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି। ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସହରରେ ଗରିବ ଲୋକ ମାନେ ଏହାର ବିପୁଳ ଲାଭ ପାଉଛନ୍ତି । ରାଜଧାନୀ ଦିଲ୍ଲୀରେ ବସ୍ତି ବଦଳରେ ପକ୍କା ଘର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାର ବ୍ୟାପକ ଅଭିଯାନ ଚଳାଇଛନ୍ତି। ଦିଲ୍ଲୀରେ ୩ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଘର ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଶେଷ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ୩୫୦୦ରୁ ଅଧିକ ଘର ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଶେଷ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଦିଲ୍ଲୀରେ ଅନଧିକୃତ କଲୋନିଗୁଡ଼ିକୁ ନିୟମିତ କରିବା କାର୍ଯ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଶେଷ ହେଉଛି। ନିକଟରେ ଭାରତ ସରକାର ପିଏମ୍ ସୂର୍ଯ୍ୟଘର ମୁକ୍ତ ବିଜୁଳି ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଯୋଜନା ରେ ଛାତ ଉପରେ ସୋଲାର ପ୍ୟାନେଲ ଲଗାଇବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ପୂର୍ଣ୍ଣ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦେବେ । ଏଥିରେ ୩୦୦ ୟୁନିଟ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ବିଜୁଳି ଉପଲବ୍ଧ ହେବ। ବାକି ବିଜୁଳି ମଧ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ବିକ୍ରି କରାଯିବ। ଏହି ଯୋଜନା ରେ ସରକାର ୭୫ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି ।
ସାଥିମାନେ,
ଦିଲ୍ଲୀର ଗରିବ ଓ ମଧ୍ୟବିତ୍ତଙ୍କ ଜୀବନରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ରର ବିଜେପି ସରକାର ଦିନରାତି କାମ କରୁଛନ୍ତି। ଗୋଟିଏ ପଟେ ସହରାଞ୍ଚଳଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ପକ୍କା ଘର ନିର୍ମାଣ କରିଥିବା ବେଳେ ଅନ୍ୟପଟେ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ପରିବାରକୁ ଘର ତିଆରି କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥିଲୁ। ସାରା ଦେଶରେ ପ୍ରାୟ ୨୦ ଲକ୍ଷ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ପରିବାରପାଇଁ ଘର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ପାଖାପାଖି ୫୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ସବସିଡି ଦିଆଯାଇଛି । ଦେଶର ସହରଗୁଡ଼ିକରେ ଟ୍ରାଫିକ୍ ଏବଂ ପ୍ରଦୂଷଣ ସମସ୍ୟାର ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଆନ୍ତରିକତାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ଏଥିପାଇଁ ଦେଶର ଡଜନାଧିକ ସହରରେ ମେଟ୍ରୋ ସୁବିଧା ଉପରେ କାମ କରାଯାଉଛି, ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ବସ୍ ଚଳାଚଳ କରାଯାଉଛି। ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦିଲ୍ଲୀ ମେଟ୍ରୋର କଭରେଜ୍ ପ୍ରାୟ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି। ଦୁନିଆର କିଛି ଦେଶରେ ଦିଲ୍ଲୀ ମେଟ୍ରୋ ନେଟୱାର୍କ ଦିଲ୍ଲୀ ଭଳି ବଡ । ବାସ୍ତବରେ ଦିଲ୍ଲୀ-ଏନସିଆର ନମୋ ଭାରତ ଭଳି ରାପିଡ୍ ରେଲ ନେଟୱାର୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ମଧ୍ୟ ସଂଯୁକ୍ତ । ଦିଲ୍ଲୀରେ ଟ୍ରାଫିକ ଦ୍ୱାରା ହେଉଥିବା ପ୍ରଦୂଷଣକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ଆମ ସରକାର ମଧ୍ୟ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଦିଲ୍ଲୀରେ ଏକ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ବସ୍ ଚଳାଉଛନ୍ତି। ଆମେ ଦିଲ୍ଲୀ ଚାରିପଟେ ନିର୍ମାଣ କରିଥିବା ଏକ୍ସପ୍ରେସ ୱେ ମଧ୍ୟ ଟ୍ରାଫିକ୍ ଏବଂ ପ୍ରଦୂଷଣ ସମସ୍ୟାକୁ ହ୍ରାସ କରୁଛି । କିଛି ଦିନ ତଳେ ଦ୍ୱାରକା ଏକ୍ସପ୍ରେସ ୱେ ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଥିଲା । ଏହାଦ୍ୱାରା ଦିଲ୍ଲୀର ଏକ ବିଶାଳ ସାଧାରଣଙ୍କ ଜୀବନ ସହଜ ହେବ ।
ସାଥିମାନେ, `
ଗରିବ ଓ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗର ଯୁବକଯୁବତୀମାନେ କିପରି କ୍ରୀଡ଼ାକ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବେ ସେଥି ପାଇଁ ବିଜେପି ସରକାରଙ୍କର ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରହିଛି । ଏଥିପାଇଁ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ସବୁ ସ୍ତରରେ ଏକ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିଛୁ। ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଯୋଜନା ରେ ସାରା ଦେଶରେ ସାଧାରଣ ପରିବାରର ପୁଅ ଝିଅମାନେ ମଧ୍ୟ ଆଗେଇ ଆସୁଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ପୂର୍ବରୁ ସୁଯୋଗ ମିଳିବା ଅସମ୍ଭବ ଥିଲା । ଆଜି ସେମାନଙ୍କ ଘର ଚାରିପାଖରେ ଭଲ କ୍ରୀଡ଼ା ସୁବିଧା ନିର୍ମାଣ ହେଉଛି, ସରକାର ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ପାଇଁ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ତେଣୁ ମୋ ଗରିବ ପରିବାରର ଖେଳାଳିମାନେ ମଧ୍ୟ ତ୍ରିରଙ୍ଗାର ଗୌରବ ବଢାଇଛନ୍ତି।
ସାଥିମାନେ,
ଗରିବ ଓ ମଧ୍ୟବିତ୍ତଙ୍କ ଜୀବନକୁ ଉନ୍ନତ କରିବାରେ ମୋଦି ତତ୍ପର ଅଛନ୍ତି। ଅପରପକ୍ଷରେ ଦିଲ୍ଲୀରେ ମୋଦିଙ୍କୁ ଦିନରାତି ଗାଳିଗୁଲଜ କରିବା ର ଇସ୍ତାହାର ନେଇ ଏକାଠି ହୋଇଛି ଇଣ୍ଡି ଆଲାଏନ୍ସ । ଏହା ହେଉଛି ଭାରତୀୟ ମେଣ୍ଟ, ସେମାନଙ୍କର ଆଦର୍ଶ କ'ଣ? ସେମାନଙ୍କ ର ଆଦର୍ଶ ହେଉଛି କୁଶାସନ, ଦୁର୍ନୀତି ଏବଂ ଦେଶ ବିରୋଧୀ ଏଜେଣ୍ଡାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା । ଏବଂ ମୋଦିଙ୍କ ଆଦର୍ଶ ହେଉଛି ଦୁର୍ନୀତି ଓ ତୁଷ୍ଟୀକରଣକୁ ଲୋକଙ୍କ ନିକଟରୁ ଜଡରୁ ମୂଳରୁ ଉଚ୍ଛେଦ କରି ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ଅର୍ଥନୈତିକ ଶକ୍ତି ରେ ପରିଣତ କରିବା । ସେମାନେ କହୁଛନ୍ତି ମୋଦିଙ୍କର କୌଣସି ପରିବାର ନାହିଁ। ମୋଦିଙ୍କ ପାଇଁ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାର ହିଁ ତାଙ୍କ ପରିବାର । ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ଆଜି ସାରା ଦେଶ ମଧ୍ୟ କହୁଛି- ମୁଁ ମୋଦିଙ୍କ ପରିବାର ।
ସାଥିମାନେ,
ଦେଶର ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ଏବଂ ମୋଦିଙ୍କ ସଂକଳ୍ପ ହେଉଛି ଏହି ଭାଗିଦାରୀ, ଏକ ଗୌରବମୟ ଭବିଷ୍ୟତର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି । ପୁଣି ଥରେ ଦିଲ୍ଲୀବାସୀଙ୍କୁ, ସାରା ଦେଶରେ ସ୍ୱୟଂ ଅନୁଦାନପ୍ରାପ୍ତ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଅଭିନନ୍ଦନ ।
ବହୁତ ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ, ଧନ୍ୟବାଦ ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address during the interaction with the beneficiaries of PM SVANidhi scheme at Jawaharlal Nehru Stadium in New Delhi
14 MAR 2024 7:49PM by PIB Delhi
My colleagues in the Union Cabinet, Hardeep Singh Puri ji and Bhagwat Karad ji, Lieutenant Governor of Delhi, V.K. Saxena ji, all other dignitaries present here! The special feature of today's program is that our street vendor brothers and sisters in hundreds of cities across the country have joined us through video conferencing. I also welcome all of them.
Today's PM SVANidhi Mahotsav is dedicated to those people who not only live around us but imagining our daily life without them is difficult. And everyone saw the power of street vendors during COVID. I heartily congratulate every companion such as street vendors, cart owners, roadside stall operators in this festival. Today, one lakh people who have joined this program from all corners of the country have got the special benefit under the PM SVANidhi scheme. Today one lakh people have got money transferred directly into their bank accounts under the PM SVANidhi scheme. And to add to the joy, today the foundation stone for the expansion of the Delhi Metro's Lajpat Nagar to Saket and Indraprastha to Inderlok Metro project has also been laid here in Delhi. This is a double gift for the people of Delhi. I congratulate all of you very much.
Friends,
In cities across our country, a large number of companions work on the streets, footpaths, and carts. Some of these companions are present here today. They work hard with pride to support their families. Though their carts, their shops may be small, their dreams are not small; their dreams are big too. Governments did not pay attention to these companions in the past. They had to endure insults and struggle to make ends meet. Those selling goods on the footpath were forced to take loans at high interest rates when they needed money. And if there was a delay in returning the money, even for a few days, even a few hours, they had to bear not only insults but also higher interest. They didn't even have bank accounts; they couldn't even enter banks, let alone getting a loan. Even if someone managed to go to the bank to open an account, they had to provide all sorts of guarantees. And in such a situation, getting a loan from the bank was impossible. Those who had bank accounts didn't have any business records. Amidst so many problems, how can anyone think of moving forward, no matter how big their dreams are? Tell me my friends, did you not face these problems? Everyone faced these problems. The previous governments neither listened to your problems nor understood them, nor took any steps to solve them. Your ‘sevak’ has risen from poverty. I have lived through poverty. And that's why those whom no one cared about, Modi took care of them and Modi has worshipped them. For those who had nothing to provide as collateral, Modi had said to the banks and to our street vendor brothers and sisters, "If you don't have anything to offer as collateral, don't worry, Modi will take your guarantee." And I have taken your guarantee. And today, I say with great pride that I have seen the dishonesty of big people and the honesty of small people. The PM SVANidhi scheme is one such guarantee of Modi which has become a support for millions of families who are engaged in small businesses on carts, running stalls, and are doing other small ventures. Modi ensured that they get loans at cheaper rates from banks, and loans are available based on Modi's guarantee. Under the PM SVANidhi scheme, when you go to take a loan for the first time, you get 10,000 rupees. If you repay it on time, the bank itself offers you a loan of 20,000 rupees. And by repaying this amount on time and engaging in digital transactions, assistance up to 50,000 rupees is ensured from the banks. And today, you have seen some people receiving the 50,000 rupee instalment. This means the PM SVANidhi scheme has been a great help in expanding small businesses. So far, more than 62 lakh beneficiaries across the country have received approximately 11,000 crore rupees. This figure is not small; it is the trust of Modi on our street vendor brothers and sisters that 11,000 crore rupees has been given to them. And my experience so far is that they return the money on time. And I am happy to say that more than half of the beneficiaries of the PM SVANidhi scheme are our mothers and sisters.
Friends,
When the government started the PM SVANidhi scheme during the time of Corona, no one imagined how big this scheme would become. At that time, some people used to say that this scheme would not be of much benefit. But recently, the study conducted on the PM SVANidhi scheme has opened the eyes of such people. Due to the SVANidhi scheme, the earnings of those working on carts, footpaths, and stalls have increased significantly. With the digital records of buying and selling, it has now become easier for all of you to receive assistance from banks. Not only this, these companions also get cash back of up to 1200 rupees per year for making digital transactions. In a way, they receive a kind of prize, they are rewarded.
Friends,
People like you, who work on carts, footpaths, and stalls, have endured very difficult circumstances in cities. Most of you come to cities from your villages to do this work. The PM SVANidhi scheme is not just a program to connect you with banks. The beneficiaries of this scheme are also benefiting directly from other government schemes. All companions like you are receiving the facility of free ration, free medical treatment, and free gas connections. You all know how challenging it was to make a new ration card for working companions in cities. Modi has taken a very important step to alleviate your concerns. Therefore, the One Nation One Ration Card scheme has been devised. Now, ration is available anywhere in the country on the same ration card.
Friends,
Most of the companions working on carts, footpaths, and stalls live in slums. Modi is also concerned about this. Out of the more than 4 crore houses built in the country, nearly one crore houses have been allocated to urban poor. This has been a significant benefit for the poor in different cities across the country. The Indian government is also running a major campaign to provide pucca houses instead of slums in the capital city, Delhi. Construction of more than 3,000 houses has been completed in Delhi, and more than another 3,500 houses are soon to be completed. The regularization of unauthorized colonies in Delhi is also being rapidly completed. Recently, the Indian government has also launched the PM Surya Ghar Muft Bijli Yojana. Under this scheme, the central government will provide full assistance for installing solar panels on rooftops. This will provide free electricity up to 300 units. The remaining electricity will also generate revenue by selling it to the government. The government is planning to spend 75,000 crore rupees on this scheme.
Friends,
The BJP-led central government is working tirelessly day and night to improve the lives of the poor and middle class in Delhi. On one hand, we have built pucca houses for urban poor, and on the other hand, assistance has been provided for building homes for middle-class families as well. Nearly 20 lakh middle-class families across the country have been given a subsidy of around 50,000 crore rupees to build homes. We are committed to addressing the issues of traffic and pollution in the country's cities. For this purpose, work is underway on metro facilities and electric buses in dozens of cities across the country. The Delhi Metro network has nearly doubled in size in the last 10 years. Delhi has one of the largest metro networks which is available only a few countries in the world. Moreover, now Delhi-NCR is also being connected through rapid rail networks like Namo Bharat. Our government is continuously working to reduce pollution caused by traffic in Delhi. The Central Government has introduced more than a thousand electric buses in Delhi. The expressways built around Delhi are also reducing traffic and pollution. Just a few days ago, the Dwarka Expressway was inaugurated, which will make life easier for a large population of Delhi.
Friends,
The BJP government has been making constant efforts to empower youth from poor and middle-class backgrounds to excel in sports. Over the past 10 years, we have created an environment at every level to achieve this goal. Through the Khelo India scheme, sons and daughters of ordinary families from across the country are now coming forward, getting opportunities that were once deemed impossible. Today, good sports facilities are being developed around their homes, and the government is providing assistance for their training. As a result, athletes from humble backgrounds are also enhancing the pride of the nation.
Friends,
Modi is committed to improving the lives of the poor and middle class. On the other hand, there is the INDI alliance, which has come together in Delhi with a manifesto of hurling abuses at Modi day and night. What is the ideology of this INDI alliance? Their ideology is to promote misrule, corruption, and anti-national agendas. Modi's ideology, on the other hand, is aimed at national welfare through public welfare, eradicating corruption and nepotism from the roots, and making Bharat the world's third-largest economic power. They say Modi doesn't have a family. For Modi, every family in the country is his own family. And that's why today the whole country is also saying - 'I am Modi's family!’
Friends,
The partnership between the common aspirations of the people and Modi's resolve is the guarantee of a glorious future. Once again, congratulations to the residents of Delhi and to the beneficiaries of SVANidhi scheme across the country. Many best wishes, thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.