Prime Minister's Office
Passage of Bharatiya Nagarik Suraksha Sanhita, 2023, Bharatiya Nyaya Sanhita, 2023 and Bharatiya Sakshya Adhiniyam, 2023 is a watershed moment in our history: PM
New era begins with laws centered on public service and welfare: PM
21 DEC 2023 9:00PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi has lauded the passage of Bharatiya Nagarik Suraksha Sanhita, 2023, Bharatiya Nyaya Sanhita, 2023 and Bharatiya Sakshya Adhiniyam, 2023 by the Parliament and called it a historic moment in India’s history. He underlined that these bills ensure enhanced protection for the poor, marginalised and vulnerable sections of the society while also coming down heavily on organised crime, terrorism and other such offences. The Prime Minister said that these legal reforms redefine India’s legal framework to be more relevant and empathy driven in the Amrit Kaal. He also shared a video of Union Home Minister Amit Shah discussing the three bills in Rajya Sabha.
In a thread post on X, the Prime Minister said:
“The passage of Bharatiya Nagarik Suraksha Sanhita, 2023, Bharatiya Nyaya Sanhita, 2023 and Bharatiya Sakshya Adhiniyam, 2023 is a watershed moment in our history. These Bills mark the end of colonial-era laws. A new era begins with laws centered on public service and welfare.
These transformative Bills are a testament to India's commitment to reform. They bring our legal, policing, and investigative systems into the modern era with a focus on technology and forensic science. These Bills ensure enhanced protection for the poor, marginalised and vulnerable sections of our society.
At the same time, these Bills come down heavily on organised crime, terrorism and such offences which strike at the root of our peaceful journey to progress. Through them, we have also bid goodbye to the outdated sections on sedition.
In our Amrit Kaal, these legal reforms redefine our legal framework to be more relevant and empathy driven. These speeches by Home Minister Shri Amit Shah Ji further elaborate on the key features of these Bills.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭାରତୀୟ ନାଗରିକ ସୁରକ୍ଷା ସଂହିତା ୨୦୨୩, ଭାରତୀୟ ନ୍ୟାୟ ସଂହିତା ୨୦୨୩ ଓ ଭାରତୀୟ ସାକ୍ଷ୍ୟ ସଂହିତା ୨୦୨୩ ସଂସଦରେ ପାରିତ ହେବା ଆମ ଦେଶର ଇତିହାସରେ ଏକ ଯୁଗାନ୍ତକାରୀ ଘଟଣା: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଏସବୁ ଆଇନ ଜନସେବା ଓ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଅଭିପ୍ରେତ ଥିବାରୁ ଏକ ନୂଆ ଯୁଗ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
21 DEC 2023 9:00PM by PIB Bhubaneswar
ସଂସଦରେ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକ ସୁରକ୍ଷା ସଂହିତା ୨୦୨୩, ଭାରତୀୟ ନ୍ୟାୟ ସଂହିତା ୨୦୨୩ ଓ ଭାରତୀୟ ସାକ୍ଷ୍ୟ ସଂହିତା ୨୦୨୩ ବିଲ୍ ପାରିତ ହେବା ଘଟଣାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ତିନିଟି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଲ୍ ସଂସଦରେ ଅନୁମୋଦନ ଲାଭ କରିବା ଆମ ଦେଶର ଇତିହାସରେ ଏକ ଯୁଗାନ୍ତକାରୀ ଘଟଣା । ଏହି ବିଲ୍ ଆଇନରେ ପରିଣତ ହେବା ଦ୍ୱାରା ସମାଜର ଗରିବ, ଅବହେଳିତ, ବଞ୍ôଚତ ଓ ଦୁର୍ବଳ ବର୍ଗର ଲୋକଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ମିଳିବ । ଏହା ଛଡା ଏସବୁ ଆଇନ ସଂଗଠିତ ଅପରାଧ, ଆତଙ୍କବାଦ ଓ ସେଭଳି ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅପରାଧର ଦୃଢ ମୁକାବିଲା କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଆଇନଗତ ସଂସ୍କାର ସବୁ ଭାରତର ବୈଧାନିକ ଢାଞ୍ଚାକୁ ନୂଆ ରୂପ ଦେଇଛି । ଦେଶର ଅମୃତକାଳରେ ଏହା ଜନସେବା ଓ ଲୋକ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ବିଶେଷ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ହେବା ସହିତ ସାଧାରଣ ଜନତାଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥ ପ୍ରତି ଅଧିକ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ହେବ । ଏସବୁ ଆଇନ ଜନସେବା ଓ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଅଭିପ୍ରେତ ଥିବାରୁ ଦେଶରେ ଏକ ନୂଆ ଯୁଗ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ରାଜ୍ୟସଭାରେ ଏହି ତିିନି ବିଲ୍ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରୁଥିବା ସ୍ୱରାଷ୍ଟ ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କର ଏକ ଭିଡିଓକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଥ୍ରେଡ ପୋଷ୍ଟ ଏକ୍ସରେ ସେୟାର କରିଛନ୍ତି । ସେଥିରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ତିନି ବିଲ୍ ସଂସଦର ଅନୁମୋଦନ ଲାଭ କରିବା ଆମ ଦେଶର ଇତିହାସର ଏକ ଯୁଗାନ୍ତକାରୀ ଘଟଣା । ଏସବୁ ଆଇନ ଜନସେବା ଓ ଲୋକକଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଥିବାରୁ ଦେଶରେ ଏକ ନୂଆ ଯୁଗ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଏହି ବିଲ୍ ଉପନିବେଶବାଦୀ ଶାସନ କାଳର ଆଇନର ଅବସାନ ଘଟାଇଛି । ଜନସେବା କଲ୍ୟାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହା ଯୁଗାନ୍ତାକାରୀ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେବ ।
ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଶୀଳ ବିଲ୍ ପୁରୁଣା ଆଇନ ସବୁର ସଂସ୍କାର ପାଇଁ ଭାରତର ଅଙ୍ଗୀକାର ବଦ୍ଧତାର ପରିଚୟ ବହନ କରେ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଆମ ଦେଶର ବୈଧାନିକ, ପୁଲିସ ଓ ତଦନ୍ତ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଆଧୁନିକ ଯୁଗର ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ହୋଇଛି । ଏଥିରେ ଟେକ୍‌ନୋଲୋଜି ଓ ଫରେନ୍‌ସିକ (ଅପରାଧ) ବିଜ୍ଞାନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି । ଏହି ସବୁ ବିଲ୍‌ରେ ସମାଜର ଗରିବ, ବଂଚିତ ଓ ଦୁର୍ବଳ ବର୍ଗଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି । ଦେଶର ଅମୃତକାଳରେ ଏହି ବୈଧାନିକ ସଂସ୍କାର ଆମ ଆଇନ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଏକ ନୂଆ ରୂପ ଦେବ । ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହାଙ୍କ ଭାଷଣ ଏହି ତିନି ବିଲ୍‌ର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଓ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟକୁ ଅଧିକ ସ୍ପଷ୍ଟ କରୁଛି ।