ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଆମକୁ ଦୁର୍ନୀତି, ପ୍ରିୟାପ୍ରୀତି ଓ ତୁଷ୍ଟୀକରଣ ଭଳି ଅସତ୍ କାର୍ଯ୍ୟ ବିରୁଦ୍ଧରେ ସମସ୍ତ ଶକ୍ତି ଖଟାଇ ନିଶ୍ଚିତ ସଂଗ୍ରାମ କରିବାକୁ ପଡିବ:ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
15 AUG 2023 12:33PM by PIB Bhubaneswar
“ଆମର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା ତଥା ସଂକଳ୍ପ ପୂରଣ କରିବାକୁ ହେଲେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଦୁର୍ନୀତି, ପ୍ରିୟାପ୍ରୀତି ଓ ତୁଷ୍ଟୀକରଣ ଭଳି ତିନିଟି ଅସତ୍ କର୍ମ ଉପରେ ସଂଗ୍ରାମ କରିବାର ସମୟ ଉପନୀତ” ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି । ଆଜି (୧୫.୮.୨୦୨୩) ୭୭ତମ ସ୍ୱାଧୀନତା ଦିବସ ଅବସରରେ ଲାଲକିଲ୍ଲାର ପ୍ରାଚୀର ଉପରୁ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେବା କାଳରେ ସେ ଏହା କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଥମ ଅସତ୍ କର୍ମ ହେଲା ଦୁର୍ନୀତି ଯାହାକି ଆମ ଦେଶର ସମସ୍ତ ସମସ୍ୟାର ମୂଳ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । “ ଦୁନୀତିରୁ ମୁକ୍ତି, ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦୁର୍ନୀତି ବିରୁଦ୍ଧରେ ସଂଗ୍ରାମ ବର୍ତ୍ତମାନର ଆବଶ୍ୟକତା । ହେ ଦେଶବାସୀ ମୋର ପ୍ରିୟ ପରିବାର ସଦସ୍ୟ ଏହା ହେଉଛି ମୋଦୀର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା; ଏହା ମୋର ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଯେ ମୁଁ ଦୁର୍ନୀତି ବିରୁଦ୍ଧରେ ସଂଗ୍ରାମ ଜାରି ରଖିବି” ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ଦ୍ୱିତୀୟତଃ ବଂଶାନୁବାଦ ରାଜନୀତି ଆମ ଦେଶକୁ ଧ୍ୱଂସ କରି ଦେଇଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ “ଏହି ବଂଶଗତ ରାଜନୀତି ଦେଶକୁ ଜାବୁଡି ଧରିବା ସହ ଦେଶର ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଅଧିକାର ଛଡାଇ ନେଇଛି ।”
ତୃତୀୟ ଅସତ୍ କର୍ମ ତୁଷ୍ଟୀକରଣ ଉପରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଏହି ତୁଷ୍ଟୀକରଣ ଦେଶର ମୌଳିକ ଭାବନା ଓ ଆମର ସୁସଙ୍ଗତ ଜାତୀୟ ଚରିତ୍ରକୁ କଳଙ୍କିତ କରିଛି । ଏହି ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ସବୁ ଧ୍ୱଂସ କରିଦେଇଛନ୍ତି । ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ଆମର ସମସ୍ତ ଶକ୍ତି ଖଟାଇ ଏହି ତିନିଟି ମନ୍ଦ କର୍ମ ବିରୁଦ୍ଧରେ ସଂଗ୍ରାମ କରିବା । ଦୁର୍ନୀତି, ପ୍ରିୟାପ୍ରୀତି ତୋଷଣ ଓ ତୁଷ୍ଟୀକରଣ ଏପରି ଆଚ୍ଛାଦିତ ହୋଇଯାଇଛି ଯେ ତାହା ଆମ ଦେଶର ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଆଶା ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ମଧ୍ୟ ବଳିଯାଇଛି ।
ଏହି ସବୁ ଅସତ୍ ପନ୍ଥା ଯୋଗୁଁ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଲୋକଙ୍କ ଯାହା ଗୁଣଗରିମା ଥିଲେ ମଧ୍ୟ ଦେଶ ଲୁଣ୍ଠିତ ହୋଇଛି ।” ଏସବୁ ବିଷୟ ପାଇଁ ଆମ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଆଶା ଆକାଂକ୍ଷା ଉପରେ ଏକ ପ୍ରଶ୍ନବାଚୀ ଲାଗିଯାଇଛି । ସେ ଗରିବ ହେଉ ବା ଦଳିତ, ଅନଗ୍ରସର ବା ପଛୁଆ ଗୋଷ୍ଠୀ, ସେ ଆମର ଆଦିବାସୀ ଭାଇ-ଭଉଣୀ ହୁଅନ୍ତୁ ବା ଆମର ଭାଇ-ଭଉଣୀ, ଆମେ ସମସ୍ତେ ଏହି ତିନିଟି ଅସତ୍ ପନ୍ଥାରୁ ସେମାନଙ୍କ ଅଧିକାର ପାଇଁ ମୁକ୍ତି ପାଇବାକୁ ହେବ ।
ଦୁର୍ନୀତିର ଆତଙ୍କ ଉପରେ ଆକ୍ରମଣାତ୍ମକ ଭଙ୍ଗୀ ନେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ “ ଆମକୁ ଦୁର୍ନୀତି ବିରୁଦ୍ଧରେ ନିଶ୍ଚିତଭାବେ ଏକ ଅରୁଚିକର ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ହେବ । ଜନ ଜୀବନରେ ଏହାଠାରୁ ବଳି ଆବର୍ଜନା ଆଉ କିଛି ନାହିଁ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୁର୍ନୀତି ବିରୁଦ୍ଧରେ ଲଢିବା ପାଇଁ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ସାହାଯ୍ୟ ଉପରେ କହିଥିଲେ । ବିଭିନ୍ନ ଯୋଜନାରୁ କିପରି ଦଶକୋଟି ଜାଲ ହିତାଧିକାରୀ ବାଦ ପଡିବା ସହ ଅର୍ଥ ହରିଲୁଟ କରି ପଳାୟନ ପନ୍ଥୀ ସାଜିଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କର ୨୦ଗୁଣ ଅଧିକ ସମ୍ପତ୍ତି ବ୍ୟାଜାପ୍ତି ହୋଇଛି, ତାହାର ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ।
ପ୍ରିୟାପ୍ରୀତି ଓ ବଂଶବାଦ ନେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବଂଶାନୁକ୍ରମିକ ରାଜନୀତିକ ଦଳ ଓ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାର ପାଇଁ ଓ ପରିବାର ଦ୍ୱାରା କ୍ଷମତା ହାସଲ ମେଧାଶକ୍ତିର ହତ୍ୟା ବୋଲି କହି ତାହାର ସମାଲୋଚନା କରିଥିଲେ । “ଗଣତନ୍ତ୍ର ଏହି ଅସତ ପନ୍ଥାରୁ ମୁକ୍ତ ରହିବା ନିତ୍ୟାନ୍ତ ଆବଶ୍ୟକ” ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ସେହିପରି ତୁଷ୍ଟୀକରଣ ମଧ୍ୟ ସସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟକୁ ଅନେକାଂଶରେ ପ୍ରଭାବିତ କରିଛି । “ଏଭଳି ଭାବନା ଓ ରାଜନୀତିକ ତୁଷ୍ଟିକକରଣ ଓ ସରକାରୀ ଯୋଜନାରେ ତୁଷ୍ଟିକରଣ ପଦ୍ଧତିର ଉପଯୋଗ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟର ବିନାଶ କରିଛି । ସେଥିପାଇଁ ତୁଷ୍ଟୀକରଣ ଓ ଦୁର୍ନୀତିକୁ ବିକାଶର ସବୁଠାରୁ ବଡ ଶତ୍ରୁଭାବେ ଆମେ ବିବେଚନା କରୁ । ଦେଶ ଯଦି ବିକାଶ ଚାହେଁ ଓ ଭାରତ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ବିକାଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବାକୁ ଚାହେଁ, ତେବେ କୌଣସି ପରିସ୍ଥିତିରେ ମଧ୍ୟ ଦେଶରେ ଦୁର୍ନୀତିକୁ ଆମେ ବରଦାସ୍ତ କରିବା ନାହିଁ ଓ ଆମେ ଏହି ମନୋଭାବ ନେଇ ଆଗେଇ ଚାଲିବା ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ।

Prime Minister's Office
We must fight against three evils of corruption, nepotism and appeasement with all our might: PM
15 AUG 2023 12:33PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi, speaking from the ramparts of the Red Fort on the occasion of 77th Independence Day, today said “If the dreams are to be fulfilled, the resolutions are to be achieved, then it is the need of the hour to fight the three evils of corruption, nepotism and appeasement”
The first evil, the Prime Minister said, is corruption that is at the root of all the problems of our country. “Freedom from corruption, fight against corruption in every area and in every sector is the need of the hour. And countrymen, my dear family members, this is Modi’s commitment; it is my personal commitment that I will continue to fight against corruption”, said the Prime Minister.
Secondly, dynastic politics has destroyed our country, said the Prime Minister. He continued “this dynastic system had gripped the country and snatched away the rights of the people of the country.”
The third evil, Shri Modi emphasized, is appeasement. “This appeasement has also stained the basic thinking of the country, our harmonious national character. These people destroyed everything. And therefore, we must fight against these three evils with all our might. Corruption, nepotism and appeasement; these challenges have flourished which suppressed the aspirations of the people of our country.”
These evils, he said, rob our country of whatever abilities some people have. “These are the things that put a question mark on the hopes and aspirations of our people. Be it our poor, be it Dalit, be it backward, be it Pasmanda communities, be it our tribal brothers and sisters, or be it our mothers or sisters, we all have to get rid of these three evils for their rights.
Attacking corruption menace, the Prime Minister said “we must create an atmosphere of aversion towards corruption. There can be no bigger filth than this in public life.” The Prime Minister talked about using technology to combat corruption. He informed how 10 crore fake beneficiaries were removed from various schemes and also the confiscation of the 20 times worth of property of financial absconders.
Regarding nepotism and dynasties, the Prime Minister lamented that dynastic political parties are of the family, by the family and for the family and this kills talent. “It is imperative that democracy gets rid of this evil, " he said.
Similarly, appeasement has damaged social justice a great deal. “This thinking and politics of appeasement, method of government schemes for appeasement, has killed social justice. And that's why we find appeasement and corruption are the biggest enemies of development. If the country wants development and wants to fulfil the dream of developed India by 2047, then it is necessary for us that we do not tolerate corruption in the country under any circumstances, we should move forward with this mood”, Shri Modi said.