मन्त्रीमण्डल
केन्द्रिय क्याबिनेटद्वारा बीएसएनएललाई 4-जी/5-जी स्पेक्ट्रम आबन्टन गर्न अनुमोदन
तेस्रो पुनरूद्धार प्याकेजको कूल परिव्यय ₹ 89,047 करोड
बीएसएनएलको अधिकृत पूँजीलाई ₹ 1,50,000 करोडबाट बढाएर ₹ 2,10,000 करोड बनाइने
07 JUN 2023 2:56PM by PIB Gangtok
पुनरूद्धार रणनीतिको अंशका रूपमा प्रधानमन्त्री नरेन्द्र मोदीको अध्यक्षतामा बसेको केन्द्रिय क्याबिनेटको बैठकले कूल ₹ 89,047 करोडको कूल परिव्ययका साथ बीएसएनएलको निम्ति तेस्रो पुनरूद्धार प्याकेज अनुमोदन गर्ने महत्त्वपूर्ण कदम चालेको छ। यसमा ईक्विटी सञ्चारणका साथ बीएसएनएलका लागि 4-जी/ 5-जी स्पेक्ट्रम अनुमोदन गर्ने विषय पनि सामेल छ।
बीएसएनएलको अधिकृत पूँजी ₹ 1,50,000 करोडबाट बढाएर ₹ 2,10,000 करोड बनाइनेछ।
यस पुनरूद्धार प्याकेजका साथ, भारतको सुदूर इलाकाहरूमा कनेक्टिभिटी प्रदान गर्न केन्द्रित स्थिर दूरसञ्चार सेवा प्रदाताका रूपमा बीएसएनएल स्थापित हुनेछ।
स्पेक्ट्रमका विवरण निम्न प्रकार छन् :
ब्याण्ड
आबन्टित स्पेक्ट्रम
बजेटीय सहयोग
700 मेगाहर्ज
22 एलएसएएसमा 10 मेगाहर्ज
₹ 46,338.60 करोड
3300 मेगाहर्ज
22 एलएसएएसमा 70 मेगाहर्ज
₹ 26,184.20 करोड
26 मेगाहर्ज
21 एलएसएएसमा 800 मेगाहर्ज र 1 एलएसएमा 650 मेगाहर्ज
₹ 6,564.93 करोड
2500 मेगाहर्ज
6 एलएसएएसमा 20 मेगाहर्ज र 2 एलएसएएसमा 10 मेगाहर्ज
₹ 9,428.20 करोड
अन्यान्य वस्तु
₹ 531.89 करोड
कूल
₹ 89,047.82 करोड
यस सप्केट्रम आबन्टनका साथ बीएसएनएलले निम्न सेवा प्रदान गर्नसक्नेछ :
क. भारतभरी 4-जी र 5-जी सेवा प्रदान गर्न,
ख. विभिन्न कनेक्टिभिटी परियोजना अन्तर्गत ग्रामीण साथै नसमेटिएका इलाकामा 4-जी सेवा प्रदान गर्न,
ग. उच्च गतिको इन्टरनेट सेवाका लागि फिक्स्ड वायरलेस एक्सेस (एफडब्लुए) प्रदान गर्न,
घ. क्याप्टिभ नन पब्लिक नेटवर्कका (सीएनपीएन) लागि सेवा/ स्पेक्ट्रम प्रदान गर्न।
बीएसएनएल/ एमटीएनएलको पुनरूद्धार :
• सरकारले बीएसएनएल/ एमटीएनएलको पहिलो पुनरूद्धार प्याकेज 2019 मा अनुमोदन गरेको थियो। यो कूल ₹ 69,000 करोड थियो जसले बीएसएनएल/ एमटीएनएलमा स्थिरता ल्यायो।
• 2022 मा, सरकारद्वारा बीएसएनएल/ एमटीएनएललाई ₹1.64 लाख करोड बराबरको दोस्रो पुनरूद्धार प्याकेज अनुमोदन गरियो। यसले पूँजीगत व्यय, ग्रामीण दूरभाषका लागि सम्भाव्यता अन्तरको वित्तपोषण, तुलनपत्रलाई तनाउमुक्त गर्न वित्तीय सहयोग र एजीआर बक्यौतीको फर्छ्योट, बीबीएनएललाई बीएसएनएलसँग विलय आदिका लागि वित्तीय सहयोग प्रदान गरेको थियो।
• यी दुई प्याकेजको परिणामस्वरूप बीएसएनएलले वित्त वर्ष 2021-22 देखि परिचालन लाभ कमाउन थालेको छ। बीएसएनएलको कूल कर्जा ₹32,944 करोडबाट घटेर ₹ 22,289 करोड पुगेको छ।
• बीएसएनएलका प्रमुख वित्त निम्न प्रकार छन् :
वित्त वर्ष 2020-21
वित्त वर्ष 2021-22
वित्त वर्ष 2022-23
राजस्व
18,595 करोड
19,053 करोड
20,699 करोड
परिचालन लाभ
1,177 करोड
944 करोड
1,559 करोड
• बीएसएनएलले होम फाइबर क्षेत्रमा व्यापक वृद्धि दर्ता गरेको छ। यसले प्रत्येक महिना एक लाख नयाँ कनेक्सन प्रदान गरिरहेको छ। बीएसएनएलको कूल होम फाइबर ग्राहक मई 2023 सम्म 30.88 लाख पुगेको थियो। होम फाइबरबाट गत वर्ष ₹2,071 करोड राजस्व आर्जन गरेको थियो।
स्वदेशी 4-जी/ 5-जी प्रविधि
• दूरसञ्चार प्रविधि सामरिक रणनीति हो जसको विश्वमा सीमित सङ्ख्यामा मात्र शुरुदेखि अन्त्यसम्मका प्रविधि प्रदाताहरू छन्।
• प्रधानमन्त्री नरेन्द्र मोदीको आत्मनिर्भर परिकल्पना अन्तर्गत भारतले आफ्नै 4-जी/5-जी प्रविधि सफलतापूर्वक विकास गरेको छ।
• यसको तैनाथी शुरु भइसकेको छ। केही महिना स्थलगत तैनाथीपछि, यो देशव्यापी रूपमा बीएसएनएलको नेटवर्कमा विस्तार गरिनेछ।

Cabinet
Union Cabinet approves allotment of 4G/5G Spectrum to BSNL
Third revival package outlay stands at Rs.89,047 crore
Authorized Capital of BSNL to be increased from Rs.1,50,000 crore to Rs.2,10,000 crore
07 JUN 2023 2:56PM by PIB Delhi
In a significant move, as part of the revival strategy, the Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, today approved the third revival package for BSNL with the total outlay of Rs. 89,047 crore. It includes allotment of 4G/5G spectrum for BSNL through equity infusion.
The authorized capital of BSNL will be increased from Rs. 1,50,000 crore to Rs. 2,10,000 crore.
With this revival package, BSNL will emerge as a stable telecom service provider focused on providing connectivity to remotest parts of India.
The details of spectrum are as follows:
Band
Spectrum allotted
Budgetary support
700 MHz
10 MHz paired in 22 LSAs
Rs. 46,338.60 Cr
3300 MHz
70 MHz in 22 LSAs
Rs. 26,184.20 Cr
26 GHz
800 MHz in 21 LSAs and 650 MHz in 1 LSA
Rs. 6,564.93 Cr
2500 MHz
20 MHz in 6 LSAs and 10 MHz in 2 LSAs
Rs. 9,428.20 Cr
Miscellaneous items
Rs. 531.89 Cr
Total
Rs. 89,047.82 Cr
With this spectrum allotment, BSNL will be able to:
1. Provide pan India 4G and 5G services.
2. Provide 4G coverage in rural and uncovered villages under various connectivity projects.
3. Provide Fixed Wireless Access (FWA) services for high-speed internet.
4. Provide services/spectrum for Captive Non-Public Network (CNPN).
BSNL/MTNL revival:
• Government had approved the first revival package for BSNL/MTNL in 2019. It amounted to Rs. 69,000 Crore and brought stability in BSNL/MTNL.
• In 2022, Government approved second revival package for BSNL/MTNL amounting to Rs. 1.64 Lakh Crore. It provided financial support for capex, viability gap funding for rural landlines, financial support for de-stressing the balance sheet, and settlement of AGR dues, merger of BBNL with BSNL, etc.
• As a result of these two packages, BSNL has started earning operating profits since FY 2021-22. Total debt of BSNL has reduced from Rs. 32,944 Crore to Rs. 22,289 Crore.
• Key financials of BSNL are as follows:
FY 2020-21
FY 2021-22
FY 2022-23
Revenue
18,595 Cr
19,053 Cr
20,699 Cr
Operating profit
1,177 Cr
944 Cr
1,559 Cr
• BSNL has achieved strong growth in home fiber segment. It is providing more than 1 Lakh new connections every month. Total home fiber subscriber base of BSNL in May 2023 is 30.88 Lakh. Total revenue from home fiber last year was Rs. 2,071 Crore.
Indigenous 4G/5G technology
• Telecom technology is a strategic technology with a limited number of end-to-end technology providers in the world.
• Under the Atmanirbhar vision of Hon’ble Prime Minister Narendra Modi, India’s own 4G/5G technology stack has been successfully developed.
• Deployment has started. After a few months of field deployment, it will be rapidly rolled out across the country on BSNL network.