Prime Minister's Office
PM inaugurates Akhil Bhartiya Shiksha Samagam on implementation of NEP
тАЬThe basic premise of the National Education Policy is to take education out of narrow thinking and connect it with the modern ideas of the 21st centuryтАЭ
тАЬThe education system created by the Britishers was never part of the Indian ethosтАЭ
тАЬOur youth should be skilled, confident and practical, education policy is preparing the ground for thisтАЭ
тАЬSectors that used to be closed to women are now showcasing their talentтАЭ
тАЬNational Education PolicyтАЩ has given us a tool to realize innumerable possibilitiesтАЭ
07 JUL 2022 4:11PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated Akhil Bhartiya Shiksha Samagam on implementation of the National Education Policy in Varanasi today. Governor of Uttar Pradesh Smt Anandiben Patel, Chief Minister of Uttar Pradesh Yogi Adityanath, Union Ministers Shri Dharmendra Pradhan, Smt. Annapurna Devi, Dr Subhas Sarkar, Dr Rajkumar Ranjan Singh, State Ministers, educationists and other stakeholders were present on the occasion.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that ‘our education system and young generation carry a big part of realizing the pledges of the ‘Amrit Kaal’. He conveyed his best wishes for the Samagam while bowing to Mahamana Madan Mohan Malviya. Earlier in the day, the Prime Minister inaugurated the Akshay Patra Mid-Day Meal Kitchen at LT College. He said that the high level of talent of the students that he interacted with is an indication of the effort that will be needed to harness that talent.
The Prime Minister said that “the basic premise of the National Education Policy is to take education out of narrow thinking and connect it with the modern ideas of the 21st century.” The Prime Minister said there was never a dearth of intellect and talent in the country, however, the education system created by the Britishers was never part of the Indian ethos. He underlined the multidimensionality of the Indian ethos of education and asked for that aspect to mark the modern Indian education system. The Prime Minister stressed that “we should not only prepare degree holder youth but give our education system to the country, whatever human resources are needed for the country to move forward. Our teachers and educational institutions have to lead this resolution.” For creating a New India, the Prime Minister stressed that a new system and modern processes are critical. What was not even imagined earlier is a reality now, he said. The Prime Minister continued “not only did we recover so fast from the big epidemic of Corona, but today India is one of the fastest-growing large economies of the world. Today we are the third-largest startup ecosystem in the world.”
The Prime Minister noted that in areas like space technology, where earlier only the government used to do everything, now a new world is being created for the youth through private players. Sectors that used to be closed to women are now showcasing their talent.
The Prime Minister highlighted that in the new policy, the entire focus is on making children skilled according to their talents and choices of the children. “Our youth should be skilled, confident, practical and calculative, education policy is preparing the ground for this”, he said. The Prime Minister emphasized the need to work for the future with a new thought process. He said children today are displaying a very advanced degree of talent and we need to be prepared to help and harness their talent.
The Prime Minister lauded the effort that went into the preparation of NEP, however, he emphasized that the momentum was not let down after the preparation of the policy. There has been constant discussion and work on the implementation of the Policy. The Prime Minister personally attended many seminars and events to talk about the implementation of the policy. This has resulted in a situation where the county’s youth is becoming an active partner in the growth of the country.
The Prime Minister also talked of a big overhaul of education infrastructure in the country. Many new colleges, universities, IITs and IIM are opening in the country. There has been an increase of 55 per cent in the number of medical colleges after 2014, he informed. The Common Entrance Test for universities will bring ease and equality to university admissions. “The National Education Policy is now opening the way for studies in the mother tongue. In this sequence, ancient Indian languages тАЛтАЛlike Sanskrit are also being carried forward”, he said.
The Prime Minister expressed confidence that India can emerge as a big centre of global education. He said guidelines have been issued to prepare Indian higher education as per international standards. Special offices have been established in 180 universities for international affairs of the institutions. He asked the experts to be aware of the international practices in the field.
The Prime Minister emphasized the importance of practical experience and fieldwork and asked for an attitude of ‘lab to land’. He asked the academics to validate their experience with verified testing. He asked for evidence-based research. He also asked for research on the demographic dividend of India and find ways to best utilize this and find solutions for the ageing societies of the world. Similarly, resilient infrastructure is another area of research. “National Education Policy’ has given us a tool to realize innumerable possibilities which were not available earlier. We need to use it fully, he concluded.
Akhil Bhartiya Shiksha Samagam
The Ministry of Education is organising Shiksha Samagam from 7th to 9th July. It will provide a platform for eminent academicians, policymakers and academic leaders to deliberate and share their experiences and discuss the roadmap for effective implementation of the National Education Policy (NEP) 2020. The event is being organised as part of capacity building of more than 300 Academic, Administrative & Institutional Leaders from Universities (Central, State, Deemed, and Private), and Institutes of National Importance (IIT, IIM, NIT, IISER) from all over the country. Various stakeholders would present the progress of implementation of NEP in their respective institutions and would also share noteworthy implementation strategies, best practices and success stories.
During the three-day Shiksha Samagam, panel discussions on nine themes identified for Higher Education under NEP 2020 will be conducted. These themes are Multidisciplinary and Holistic Education; Skill Development and Employability; Research, Innovation and Entrepreneurship; Capacity Building of Teachers for Quality Education; Quality, Ranking and Accreditation; Digital Empowerment and Online Education; Equitable and Inclusive Education; Indian Knowledge System; and Internationalisation of Higher Education.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা এন.ই.পি. চৎনহনবগা মরী লৈননা পাংথোকপা অখিল ভারতিয় শিক্ষা সামাগম হৌদোকখ্রে
“নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীগী মরু ওইবা পান্দমদি এজুকেসনবু অখুবা ৱাখল্লোন্দগী পুথোক্লক্তুনা 21শুবা চহি-চাগী মতমগা চুনবা ৱাখল্লোনগা অমত্তা ওইহনবনি”
“ব্রিতিশশিংনা শেম্লম্বা এজুকেসন সীস্তেম অসি ভারতকী ইথোসকী শরুক কৈদৌনুংদা ওইরমদে”
“ঐখোয়গী নহারোলশিংনা স্কিল লৈবা, প্রেক্তিকেল অমসুং কালক্যুলেতিব ওইনবা, এজুকেসন পোলিসীনা মসিগীদমক্তা ফম্বাক শেম্লি”
“নুপীশিংগীদমক্তা থোং থিংলম্বা সেক্তর খুদিংমক্না ঙসিদি মখোয়গী তেলেন্তশিংগী খুদম মীয়ামদা পীরি”
“নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীনা ওইথোকপা য়াবা মশিং থীঙমদ্রবা কয়া ফংনবা ঐখোয়দা খুৎলায় পীবিরে”
07 JUL 2022 4:11PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী চৎনহনবগা মরী লৈননা পাংথোকপা অখিল ভারতিয় শিক্ষা সামাগম ভরানসিদা ঙসি হৌদোকখ্রে। উত্তর প্রদেশকী রাজ্যপাল, শ্রীমতি অনন্দিবেন পতেল, উত্তর প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রী য়োগী অদিত্যনাথ, কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রধান, শ্রীমতি অন্নপুর্না দেবী, দাঃ সুভাস সরকার, দাঃ রাজকুমার রঞ্জন সিংহ, রাজ্যগী মন্ত্রী, এজুকেস্নেলিস্ত অমসুং অতোপ্পা স্তেকহোলদরশিংনা থৌরমসিদা শরুক য়াখি।
প্রধান মন্ত্রীনা তিল্লিবা মীয়ামদা ৱা ঙাঙবদা ‘ঐখোয়গী এজুকেসন সীস্তেম অমসুং নহা ওইরিবা চারোন-শুরোনশিংনা ‘অমৃত কাল’গী ৱাশক ফংহন্নবা অচৌবা থৌদাং শাগোন্নরি’ হায়না ফোংদোকখি। মহাক্না মহামানা মদম মোহন মালবিয়াগী মফমদা কোক নোল্লদুনা সামাগমগীদমক্তা য়াইফ পাউজেল পীখি। ঙসিগী নুমিৎকী অঙনবদা, প্রধান মন্ত্রীনা এল.তি. কোলেজতা অকশয় পাত্রা মিদ-দে মীল কিৎচন শঙ্গাখি। মহাক্না ঙসি ৱারী শাখিবা মহৈরোইশিংগী মফমদা উবা ফংখিবা তেলেন্তশিংগী অৱাংবা থাকশিংনা হায়রিবা তেলেন্তশিংগী কান্নবা লৌনবা হোৎনবগী তঙাই ফদবা লৈরে হায়বা তাকখি হায়না মহাক্না হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা “নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীগী মরু ওইবা পান্দমদি এজুকেসনবু অখুবা ৱাখল্লোন্দগী পুথোক্লক্তুনা 21শুবা চহি-চাগী মতমগা চুনবা ৱাখল্লোনগা অমত্তা ওইহনবনি” হায়না ফোংদোকখি। লৈবাক অসিদা হী-শিংবগী অৱাৎপা অমত্তা লৈরমদে অদুবু ব্রিতিশশিংনা শেম্লম্বা এজুকেসন সীস্তেম অসি ভারতকী ইথোসকী শরুক কৈদৌনুংদা ওইরমদে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। মহাক্না ভারতকী এজুকেসন সীস্তেমগী তোঙানবা মতিক-মগুন চেনবগী ৱাফমদা মীয়ামগী পুক্নিং চিংশিনখি অমসুং হায়রিবা মগুনশিংনা ভারতকী এজুকেসন সীস্তেম্বু শক্তাকসি হায়বা ৱাহৌদোক থমখি। প্রধান মন্ত্রীনা “ঐখোয়না দিগ্রী পায়বা নহাখক শেমগদবা নত্তে, লৈবাকপু মাংজিল থানা পুনবগীদমক্তা তঙাই ফদবা হ্যুমেন রিসোর্স খুদিং পীবা ঙমগদবা এজুকেসন সীস্তেম অমা লৈবাক্কী মফমদা পীগদবনি। ৱারেপ অসিবু ঐখোয়গী ওজা অমসুং এজুকেসনগী ইন্সতিত্যুসনশিংনা লমজিংগদবনি” হায়বা ৱাফমদা অহেনবা মিৎয়েং চঙখি। অনৌবা ভারত অমা শেম্নবগীদমক্তা অনৌবা অমসুং মতমগা চুনবা পথাপ অমগী য়াম্না মরু ওইনা মথৌ তাই হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মমাংদা খল্লমদবা কয়ানা ঙসিগী অশেংবা ওইরে হায়না মহাক্না মখা তাখি। প্রধান মন্ত্রীনা মখা তারকপা ওইনা “কোরোনাগুম্বা চাউরবা লাইচত্তগী ঐখোয়না খোঙজেল য়াঙনা থোক্লকপদা নত্তনা ঙসিদি ভারতনা মালেমগী খ্বাইদগী য়াঙনা শাহৌ লৌরিবা শেন্মিৎলোনগী মনুংসু চল্লে। ঙসিদি ঐখোয়না মালেমগী খ্বাইদগী অহুমশুবা চাউবা স্তার্ত-অপ ইকোসীস্তেম ওইরে” হায়বা ৱাফম ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা সরকার খক্তনা থবক পুম্নমক পাংথোক্লম্বা স্পেস তেক্নোলোজীগুম্বা সেক্তরশিংদা হৌজিক্তি প্রাইভেত প্লেয়রশিংগী খুত্থাংদা নহারোলশিংগী অনৌবা মালেম অমা শেম্লে হায়খি। লৈবাক্কী ইচানুপী অমসুং নুপীশিংগীদমক্তা থোং থিংলম্বা সেক্তর খুদিংমক্না ঙসিদি ঐখোয়গী নুপীমচাশিংগী তেলেন্তশিংগী খুদম মীয়ামদা পীরি।
অঙাংশিংগী তেলেন্ত শকঙদুনা মখোয়গী অপাম্বগী মখা পোন্না স্কিল লৈবা ওইহনবনা অনৌবা পোলিসী অসিগী মপুং ওইবা মিৎয়েংনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। “ঐখোয়গী নহারোলশিংনা স্কিল লৈবা, প্রেক্তিকেল অমসুং কালক্যুলেতিব ওইনবা, এজুকেসন পোলিসীনা মসিগীদমক্তা ফম্বাক শেম্লি”, হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। ৱাখল খনবগী অনৌবা থৌওং অমগা লোয়ননা ঐখোয়না তুংগী মতমগীদমক্তা থবক পায়খৎপগী তঙাই ফদবা লৈ হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। ঙসিগী অঙাংশিংনা থাক ৱাংবা তেলেন্ত লৈবগী মতৌ উৎলি অমসুং মখোয়বু তেংবাংদুনা মখোয়গী তেলেন্তকী কান্নবা লৌবা ঙম্নবগীদমক্তা ঐখোয়না নীংথিনা শেম-শাদুনা লৈবগী মথৌ তারে হায়না মহাক্না হায়খি।
এন.ই.পি. শেম্নবা হোৎনবদা চঙখিবা থবক-থৌরম অমসুং হোৎনজমন কয়াবু প্রধান মন্ত্রীনা থাগৎখি, অদুগা পোলিসী শেম্লবা মতুংদা মসিগী খোঙজেলনা তপথবা নাইদনা অদুমক চৎলি হায়নসু মহাক্না ফোংদোকখি। পোলিসী অসিবু চৎনহনবগা মরী লৈনবা খন্ন-নৈনবা অমসুং থবক কয়া লেপ্তনা পায়খৎলি। প্রধান মন্ত্রী মশামক্না সেমিনার অমসুং থৌরম কয়াদা শরুক য়াখ্রে অমসুং পোলিসী অসিবু চৎনহনবগী মতাংদা মশাগী ৱাফম কয়া ফোংদোকখ্রে। পুম্নমক অসিনা মরম ওইরগা, লৈবাক্কী নহারোলশিংনা লৈবাক চাউখৎহনবগী থৌওংদা খোঙলোই ওইরকপগী ফিভম অমা লৈহল্লে।
লৈবাক অসিগী এজুকেসন ইনফ্রাস্ত্রকচরবু চাউনা শেমগৎপগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা ৱাফম থমখি। লৈবাক অসিদা অনৌবা কোলেজ, আই.আই.তি., আই.আই.এম. কয়া হাংলক্লে। ইং ২০১৪দগী হৌদুনা মেদিকেল কোলেজকী মশিংদা চাউরাকপা ৫৫%গী চাংদা হেনগৎলে হায়না মহাক্না পাউদমখি। য়ুনিভর্সিতীশিংগী কম্মন এন্ত্রান্স তেস্তনা য়ুনিভর্সিতীদা মিং চনবদা লাইহনবগা লোয়ননা মান্নবা খুদোংচাবা পীরগনি। “নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীনা ইমালোলদা মহৈ তম্বগী লম্বী হাংদোক্লে। থৌওং অসিগী মনুং চনবা ওইনা, সংস্কৃতকুম্বা অরিবা লোলবু চাউখৎহন্নবা থবক পায়খৎলি”, হায়না মহাক্না হায়খি।
ভারতনা এজুকেসনগী চাউরবা ময়োল অমা ওইরকপা ঙমগনি থাজবা লৈ হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। ভারতকী এজুকেসন সীস্তেম্বু মালেমগী থাক্তা পুখৎনবা শেম-শানবগীদমক্তা কাঙলোন কয়া শেমখ্রে হায়না মহাক্না হায়খি। ইন্সতিত্যুসনশিংগী মালেমগী ওইবা হীরমগীদমক্তা য়ুনিভর্সিতী ১৮০দা অখন্নবা ওফিস হংখ্রে। মহাক্না অখঙ-অহৈশিংনা ফিল্দদা চৎনরিবা মালেমগী থৌওংশিংগী মতাংদা খঙনবা হায়খ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা প্রেক্তিকেল এক্সপেরিএন্স অমসুং ফিল্দ ৱর্ক্কী মরু ওইবদা মিৎয়েং চঙখি অসুং ‘লেব তু লেন্দ’গী ৱাখল্লোন লৈনবা হায়খি। মহাক্না একাদমিক্সশিংনা খঙদোক্লবা চাংয়েংগা লোয়ননা মখোয়গী এক্সপেরিএন্সশিংগী অচুম অরান নীংথিনা খঙদোক্নবা হায়খি। মহাক্না খুদমদা য়ুম্ফম ওইবা রিসর্চ পাংথোক্নবা হায়খি। মহাক্না ভারতকী দেমোগ্রাফিক দিভিদেন্দতা রিসর্চ তৌনবা অমসুং মসিগী কান্নবা লৌনবা পাম্বৈ থিদোক্তুনা মালেমগী লিশল্লক্লিবা খুন্নাইগী ৱারোইশিন পুথোক্নবসু হায়খি। মান্নবা থৌওং ওইনা, রেজিলিএন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর হায়বসি রিসর্চকী অনৌবা হীরম অমা ওইহন্নবা হায়খি। নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীনা ওইথোকপা য়াবা মশিং থীঙমদ্রবা কয়া ফংনবা ঐখোয়দা খুৎলায় পীবিরে। ঐখোয়না মসিবু নীংথিনা শিজিন্নগদবনি হায়দুনা মহাক্কী ৱারোল লোইশিনখি।
অখিল ভারতিয় শিক্ষা সামাগম
এজুকেসন মন্ত্রালয়না জুলাই ৭তগী ৯ ফাওবদা শিক্ষা সামাগম শীন-লাঙলি। মসিনা শক্নাইরবা একাদমিসিয়ন, পোলিসী শেম্বা মীওই অমসুং মহৈ-মশিংগী লমদা লুচিংবশিংনা মখোয়গী লৌশিংগী মতাংদা খন্ন-নৈনদুনা মখোয়গী এক্সপেরিএন্সপু অমগা অমগা লান্নদুনা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী ২০২০বু নীংথিনা চৎনহন্নবা অফবা পাম্বৈ য়াৎপগী প্লেতফোর্ম অমা পীগনি। থৌরম অসি লৈবাক শিনবা থুংবগী য়ুনিভর্সিতী (সেন্ত্রেল, স্তেত, দীম অমসুং প্রাইভেত), লৈবাক্কীদমক্তা মরু ওইবা ইন্সতিত্যুসন (আই.আই.তি., আই.আই.এম., এন.আই.তি., আই.আই.এস.ই.আর.) কয়াগী একাদমিক, এদমিনিস্ত্রেতিব অমসুং ইন্সতিত্যুসনগী মকোক থোংবা মীওই ৩০০ হেনবগী কেপাসিতী বিলদিং তৌবগী শরুক অমা ওইনা পাংথোকপনি। তোঙানবা স্তেকহোলদরশিংনা মখোয়-মখোয়গী ইন্সতিত্যুসনশিংদা এন.ই.পি. চৎনহনবগা মরী লৈনা হৌজিক ফাওবগী মায় পাকপশিং তমগনি অমসুং চৎনহনবগী মশক থোকপা থৌরাং, খ্বাইদগী ফবা থৌওং অমসুং মায় পাকপগী ৱারী কয়া শেয়র তৌনগনি।
নুমিৎ হুম্নি চত্থগদবা সামাগমগী মনুংদা এন.ই.পি. ২০২০গী মখাদা হাইয়র এজুকেসনগী শকখঙলবা হীরম ৯গী মতাংদা পেনেল দিস্কসন পাংথোক্কনি। হায়রিবা হীরমশিং অসিদি দিসিপ্লিন য়াম্বা অমসুং হীরম পুম্নমক মনুং চনবা এজুকেসন; স্কিল লৈহনবা অমসুং মসিনা থবক পীবা ঙম্বগী মতিক; রিসর্চ, ইন্নোভেসন অমসুং ওন্তোপ্রিনরশিপ; মগুন লৈবা এজুকেসন পীনবগীদমক্তা ওজাশিংগী কেপাসিতী বিলদিং তৌবা; ক্বালিতী, রেঙ্কিং অমসুং এক্রেদিতেসন; দিজিতেল ইম্পাৱর্মেন্ত অমসুং ওনলাইন এজুকেসন; ইক্বিতেবল অমসুং ইনক্লুসিব এজুকেসন; ভারতকী লৌশিংগী পথাপ; অমসুং হাইয়র এজুকেসনবু মালেমগী থাক্তা পুখৎপা হায়বসিনি।