ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଲକ୍ଷ୍ନୌ ଠାରେ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ନିବେଶକ ସମ୍ମିଳନୀର ଭୂମି ପୂଜନ ସମାରୋହ ୩.୦ ରେ ଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
୮୦,୦୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ୧୪୦୬ ଟି ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ
“ବିଶ୍ୱସ୍ତ ସହଯୋଗୀ ହେବାପାଇଁ ଯେଉଁ ମାନଦଣ୍ଡ ଆବଶ୍ୟକ ତାହା କେବଳ ଭାରତ ଭଳି ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଶକ୍ତି ନିକଟରେ ରହିଛି ଯାହା ଆଜି ବିଶ୍ୱ ଆବଶ୍ୟକ କରୁଛି ।”
“ଆଜି ବିଶ୍ୱ ଭାରତର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଦେଖିବା ସହିତ ଏହାର ପ୍ରଦର୍ଶନକୁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି”
“ଆମେ ଗତ ୮ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ଥିର ନୀତି, ସମନ୍ୱୟ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ କରିବାର ସହଜତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛୁ”
“ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଆମର ଡବଲ୍ ଇଞ୍ଜିନ୍ ସରକାର ଭିତ୍ତିଭୂମି, ପୁଞ୍ଜି ବିନିଯୋଗ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନ ଉପରେ ମିଳିତ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି”
“ରାଜ୍ୟର ସାଂସଦ ଭାବେ ମୁଁ ରାଜ୍ୟର ପ୍ରଶାସନ ଏବଂ ସରକାରରେ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଅନୁଭବ କରିଛି ଯାହା ଦେଶ ସେମାନଙ୍କଠାରୁ ଆଶା କରେ”
“ଆମେ ନୀତି, ନିଷ୍ପତ୍ତି ଏବଂ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଦ୍ୱାରା ବିକାଶ ସହିତ ଅଛୁ”
03 JUN 2022 1:39PM by PIB Bhubaneshwar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଲକ୍ଷ୍ନୌ ଠାରେ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ନିବେଶକ ସମ୍ମିଳନୀର ଭୂମି ପୂଜନ ସମାରୋହ ୩.୦ରେ ଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି । ଭୂମି ପୂଜନ ସମାରୋହରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୮୦,୦୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ୧୪୦୬ ଟି ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକରେ କୃଷି ଏବଂ ସହଯୋଗୀ, ଆଇଟି ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ, ଏମ୍ଏସ୍ଏମ୍ଇ, ଉତ୍ପାଦନ, ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି, ଔଷଧ, ପର୍ଯ୍ୟଟନ, ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ମହାକାଶ, ହସ୍ତତନ୍ତ ଓ ବୟନଶିଳ୍ପ ଇତ୍ୟାଦି ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହୋଇଛି । ଏହି ସମାରୋହରେ ଦେଶର ପ୍ରମୁଖ ଶିଳ୍ପପତିମାନେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଯୋଗୀ ଆଦିତ୍ୟନାଥ, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂହ ପ୍ରମୁଖ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କ ଦକ୍ଷତା, ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତତା, କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଏବଂ ବୁଝ।ମଣା ଉପରେ ସେମାନଙ୍କର ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିବାରୁ ନିବେଶକମାନଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଛନ୍ତି । ସେ ଶିଳ୍ପପତିମାନଙ୍କୁ କାଶୀ ପରିଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ । କାଶୀର ପ୍ରତିନିଧୀ ଭାବରେ ମୁଁ ମୋର କାଶୀ ପରିଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ଆପଣଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିବି । କାଶୀ, ଏହାର ପ୍ରାଚୀନ ଗୌରବ ସହିତ ଏକ ନୂତନ ସଂସ୍କରଣରେ ଉଭା ହୋଇପାରେ ଯାହା ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ସାମର୍ଥ୍ୟର ଜୀବନ୍ତ ଉଦାହରଣ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେଉଁ ପ୍ରସ୍ତାବଗୁଡ଼ିକ ଆଜି ଭିତରକୁ ଆସିଲା ତାହା ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶରେ ନୂତନ ସମ୍ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି କରିବ ଏବଂ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ବଢୁଥିବା ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିବ । କେବଳ ଆମର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଭାରତ ବିଶ୍ୱସ୍ତ ସହଯୋଗୀ ହେବା ପାଇଁ ଯେଉଁସବୁ ମାନଦଣ୍ଡ ପୂରଣ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକ ସେ ଶକ୍ତି ରଖିଛି, ଯାହା ଆଜି ବିଶ୍ୱ ଖୋଜୁଛି । ଆଜି ଭାରତର ପ୍ରଦର୍ଶନକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିବା ସହିତ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ବିଶ୍ୱ ଦୃଷ୍ଟି ଦେଉଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ହେଉଛି ଜି -୨୦ ଅର୍ଥନୀତିର ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଗ୍ଲୋବାଲ ରିଟେଲ ଇଣ୍ଡେକ୍ସରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ସ୍ଥାନରେ ରହିଛି । ଭାରତ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଶକ୍ତି ବ୍ୟବହାରକାରୀ ଦେଶ । ଗତ ବର୍ଷ ବିଶ୍ୱର ୧୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଦେଶରୁ ୮୪ ବିଲିୟନ ଡଲାରର ରେକର୍ଡ ଏଫଡିଆଇ ଆସିଥିଲା । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ୪୧୭ ବିଲିୟନ ଡଲାରରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ବାଣିଜ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ରପ୍ତାନି କରି ଭାରତ ଏକ ନୂତନ ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି ।
କେନ୍ଦ୍ରରେ ଏନଡିଏ ସରକାରଙ୍କ ୮ ବର୍ଷର ସମାପ୍ତି ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଆମେ ସଂସ୍କାର-ପ୍ରଦର୍ଶନ-ରୂପାନ୍ତରର ମନ୍ତ୍ର ସହିତ ଆଗକୁ ବଢିଛୁ । ଆମେ ସ୍ଥିର ନୀତି, ସମନ୍ୱୟ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ, ବ୍ୟବସାୟର ସହଜତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛୁ । ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବରେ ଏକତ୍ର କରୁଥିବା ସଂସ୍କାର ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରି ସେ ଏହି ବିଷୟକୁ ଆହୁରି ବର୍ଣ୍ଣନା କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମେ ଆମର ସଂସ୍କାର ସହିତ ଭାରତକୁ ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବରେ ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛୁ । ଗୋଟିଏ ଦେଶ-ଗୋଟିଏ ଜିଏସ୍ଟି ଟିକସ, ଗୋଟିଏ ଦେଶ-ଗୋଟିଏ ଗ୍ରୀଡ, ଗୋଟିଏ ଦେଶ-ଗୋଟିଏ ବ୍ୟବହାରିକ କାର୍ଡ, ଗୋଟିଏ ଦେଶ-ଗୋଟିଏ ରାସନ କାର୍ଡ । ଏହି ପ୍ରୟାସଗୁଡ଼ିକ ଆମର ଦୃଢ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ନୀତିର ପ୍ରତିଫଳନ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
୨୦୧୭ ପରେ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶରେ ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ପୁଞ୍ଜି ବିନିଯୋଗ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନ ଉପରେ ଆମର ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଚଳିତ ବର୍ଷର ବଜେଟରେ ୭.୫୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅଦ୍ୱିତୀୟ ପୁଞ୍ଜି ବ୍ୟୟ ଆବଣ୍ଟନ ଏହି ଦିଗରେ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଉନ୍ନତ ଆଇନ ଶୃଙ୍ଖଳା ପରିସ୍ଥିତି ବ୍ୟବସାୟିକ ଗୋଷ୍ଠୀର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସକୁ ଫେରାଇ ଆଣିଛି, ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି ଏବଂ ରାଜ୍ୟରେ ପ୍ରଶାସନିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ରାଜ୍ୟର ସାଂସଦ ଭାବରେ ସେ ସେମାନଙ୍କଠାରୁ ଆଶା କରୁଥିବା ରାଜ୍ୟ ପ୍ରଶାସନ ତଥା ସରକାରଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଅନୁଭବ କରିଛନ୍ତି । ସେ ରାଜ୍ୟ ପ୍ରଶାସନର ପରିବର୍ତ୍ତିତ ମନୋବଳ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟ ସଂସ୍କୃତିକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ଦେଶର ଏକ ପଞ୍ଚମାଂଶ କିମ୍ବା ଷଷ୍ଠ ଜନସଂଖ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ, ତେଣୁ ଦେଶର ବିକାଶରେ ଏହାର ଏକ ବଡ଼ ପ୍ରଭାବ ରହିଛି। ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ଅନ୍ତର୍ନିହିତ ଶକ୍ତି ବିଷୟରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିକାଶର ପଥରେ ରାଜ୍ୟକୁ କିଛି ଅଟକାଇ ପାରିବ ନାହିଁ । ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ସଦ୍ୟତମ ବଜେଟରେ ଉଭୟ ଗଙ୍ଗା କୂଳରେ ୫ କିମି ରାସାୟନିକ ମୁକ୍ତ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ କରିଡର ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି । ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶରେ ଗଙ୍ଗାନଦୀର ୧୧୦୦ କିମି ୨୫-୩୦ ଜିଲ୍ଲାକୁ ପରିବ୍ୟାପ୍ତ ଅଛି । ଏହା ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ । କର୍ପୋରେଟ ଜଗତ ପାଇଁ ବର୍ତ୍ତମାନ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିନିଯୋଗ କରିବାର ଏକ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ସୁଯୋଗ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପିଏଲଆଇ ଯୋଜନା ଏବଂ ପୁଞ୍ଜି ବ୍ୟୟ ପାଇଁ ୭.୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଆବଣ୍ଟନ କରିବା ମଧ୍ୟ ରାଜ୍ୟ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ହେବ। ସେ ମଧ୍ୟ ରାଜ୍ୟରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କରିଡରକୁ ନୂତନ ସୁଯୋଗର ବାର୍ତ୍ତା ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି । ଆଧୁନିକ ପାୱାରଗ୍ରିଡ୍‌, ଗ୍ୟାସ୍ ପାଇପଲାଇନ, ମଲ୍ଟି ମଡେଲ୍ କନେକ୍ଟିଭିଟି, ରେକର୍ଡ ସଂଖ୍ୟକ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ, ଅର୍ଥନୈତିକ ଜୋନର ସଂଯୋଗକୁ ମଜବୁତ କରିବା, ଆଧୁନିକ ରେଳ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ପୂର୍ବ ଏବଂ ପଶ୍ଚିମ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ମାଲ ପରିବହନ କରିଡର ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ଧରଣର ପ୍ରତିଶୃତି ଦେଇଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ଠିକ ସମୟରେ ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାର ଏକ ନୂତନ ସଂସ୍କୃତି ବିକଶିତ ହୋଇଛି । ଏହାର ଏକ ଉଦାହରଣ ଭାବରେ ଡିଜିଟାଲ ବିପ୍ଳବକୁ ଦର୍ଶାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶର ଅଭିବୃଦ୍ଧି କାହାଣୀକୁ ଦୋହରାଇଛନ୍ତି । ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୧୪ ରେ ଆମ ଦେଶରେ କେବଳ ୬୫ ନିୟୁତ ବ୍ରଡବ୍ୟାଣ୍ଡ ଗ୍ରାହକ ଥିଲେ । ଆଜି ସେମାନଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ୭୮ କୋଟି ଅତିକ୍ରମ କରିଛି । ୨୦୧୪ ରେ, ଗୋଟିଏ ଜିବି ଡାଟା ପାଇଁ ପ୍ରାୟ ୨୦୦ ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହେଉଥିଲା । ଆଜି ଏହାର ମୂଲ୍ୟ ୧୧-୧୨ ଟଙ୍କାକୁ ଖସି ଆସିଛି । ଭାରତ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ଅନ୍ୟତମ ଦେଶ ଯେଉଁଠାରେ ଡାଟା ଏତେ ଶସ୍ତା ଅଟେ । ୨୦୧୪ ରେ, ଦେଶରେ ୧୦୦ ରୁ କମ୍ ଗ୍ରାମପଞ୍ଚାୟତ ଅପ୍ଟିକାଲ୍ ଫାଇବର ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ ଥିଲା । ଆଜି ଅପ୍ଟିକାଲ ଫାଇବର ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟ ଅଢେଇ ଲକ୍ଷ ଅତିକ୍ରମ କରିଛି । ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ, ଆମର କେବଳ କିଛି ଶହ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଆଜି ଦେଶରେ ପଞ୍ଜିକୃତ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟ ପ୍ରାୟ ୭୦ ହଜାରରେ ପହଞ୍ଚିଛି । ସମ୍ପ୍ରତି ଭାରତ ମଧ୍ୟ ୧୦୦ ଟି ୟୁନିକଣ୍ଣ ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି । ଆମେ ନୀତି, ନିଷ୍ପତ୍ତି ଏବଂ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଦ୍ୱାରା ବିକାଶ ସହିତ ଅଛୁ । ତୁମର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରୟାସରେ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ରହିବୁ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଦକ୍ଷେପରେ ଆପଣଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରିବୁ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନିବେଶକ ଏବଂ ଶିଳ୍ପପତିମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଛନ୍ତି ।
ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ନିବେଶକ ସମ୍ମିଳନୀ ୨୦୧୮, ୨୧-୨୨ ଫେବୃଆରୀ ୨୦୧୮ରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା, ପ୍ରଥମ ଭୂମି ପୂଜନ ସମାରୋହ ୨୯ ଜୁଲାଇ, ୨୦୧୮ ରେ ଏବଂ ଦ୍ୱିତୀୟ ଭୂମି ପୂଜନ ସମାରୋହ ୨୮ ଜୁଲାଇ ୨୦୧୯ରେ ହୋଇଥିଲା । ପ୍ରଥମ ଭୂମି ପୂଜନ ସମାରୋହରେ ୬୧,୫୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ୮୧ଟି ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ହୋଇଥିବାବେଳେ ଦ୍ୱିତୀୟ ଭୂମି ପୂଜନ ସମାରୋହରେ ୬୭,୦୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ନିବେଶ ସହିତ ୨୯୦ଟି ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଥିଲା ।

Prime Minister's Office
PM attends the Ground Breaking Ceremony @3.0 of the UP Investors Summit at Lucknow
Lays foundation stone of 1406 projects worth more than Rs 80,000 crores
“Only our democratic India has the power to meet the parameters of a trustworthy partner that the world is looking for today”
“Today the world is looking at India's potential as well as appreciating its performance”
“We have laid emphasis on policy stability, coordination and ease of doing business in the last 8 years”
“For faster growth of Uttar Pradesh, our double engine government is working together on infrastructure, investment and manufacturing”
“As a MP from the state, I have felt the capability and potential in the administration and government of the state that the country expects from them”
“We are with development by policy, decisions and intention”
03 JUN 2022 1:39PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi attended the Ground Breaking Ceremony @3.0 of the UP Investors Summit at Lucknow today. During the Ground Breaking Ceremony, the Prime Minister laid the foundation stone of 1406 projects worth more than Rs 80,000 crores. The projects encompass diverse sectors like Agriculture and Allied, IT and Electronics, MSME, Manufacturing, Renewable Energy, Pharma, Tourism, Defence & Aerospace, Handloom & Textiles etc. The ceremony was attended by top industry leaders of the country. Chief Minister of Uttar Pradesh, Yogi Adityanath, Union Minister Shri Rajnath Singh were among those present on the occasion.
Speaking on the occasion, the Prime Minister thanked the investors for showing their faith in the capability, dedication, hard work and understanding of the youth of Uttar Pradesh. He also asked the industrialists to visit Kashi. “As a representative of Kashi, I would urge you to visit my Kashi. Fact that Kashi, along with its ancient glory can emerge into a new version of itself, is a living example of the capabilities of Uttar Pradesh”, he added.
The Prime Minister said that proposals that were entered into today will create new possibilities in Uttar Pradesh and reflect the growing confidence in the growth story of Uttar Pradesh. “Only our democratic India has the power to meet the parameters of a trustworthy partner that the world is looking for today. Today the world is looking at India's potential as well as appreciating India's performance”, he said. The Prime Minister informed that India is the fastest growing of the G20 economies and is at number two in the Global Retail Index. India is the third largest energy consumer country in the world. Last year, a record FDI of $84 billion came from more than 100 countries of the world. India has created a new record by exporting merchandise worth more than $ 417 billion i.e. 30 lakh crore rupees in the last financial year, he informed.
Referring to the completion of 8 years of the NDA government at the centre, the Prime Minister pointed out that “over the years we have moved ahead with the mantra of Reform-Perform-Transform. We have laid emphasis on Policy Stability, Emphasis on Coordination, Emphasis on Ease of Doing Business”. He illustrated the point further by talking about the reforms that are uniting the entire country as one nation. He said “we have worked to strengthen India as one nation with our reforms. One Nation-One Tax GST, One Nation-One Grid, One Nation-One Mobility Card, One Nation-One Ration Card. These efforts are a reflection of our solid and clear policies”, he added.
Speaking about the strides made in Uttar Pradesh after 2017, the Prime Minister said “for faster growth, our double engine government is working together on infrastructure, investment and manufacturing. The allocation of unprecedented capital expenditure of Rs 7.50 lakh crore in this year's budget is a step in this direction”, he said. He said that the improved law and order situation has restored the confidence of the business community, created a proper atmosphere for industry and improved the administrative systems in the state. He said that as a MP from the state, he has felt the capability and potential in the administration and government of the state that the country expects from them. He complimented the changed mood and work culture of the state machinery. Uttar Pradesh is home to one fifth or one sixth population of the country, therefore it has a huge bearing on the development of the country. Describing the inherent strengths of Uttar Pradesh the Prime Minister said that nothing can stop the state from moving on the path of development. He informed that in the latest Budget, there was an announcement of a 5 KM chemical-free natural farming corridor on both the banks of Ganga. Uttar Pradesh has 1100 KM of Ganga River covering 25-30 districts. This will create huge opportunities for natural farming. He said for the corporate world now is the golden opportunity to invest in the agriculture sector. He said that PLI schemes and allocation of 7.5 lakh crore rupees for capital expenditure will also benefit the state. He also mentioned the defence corridor in the state as a harbinger of new opportunities. Steps like modern PowerGrid, gas pipeline, multi model connectivity, record number of expressways, strengthening of connectivity of economic zones, modern railway infrastructure, Eastern and western Dedicated Freight Corridor all are converging in Uttar Pradesh with a promise of giving a new push to the development of Uttar Pradesh.
The Prime Minister said that in the last few years a new culture of delivering projects on time has developed in the country. Citing the digital revolution as an example of this tendency the Prime Minister reiterated the growth story of the country in recent years. He Informed that in 2014, there were only 65 million broadband subscribers in our country. Today their number has exceeded 78 crores. In 2014, one GB of data used to cost around Rs 200. Today its price has come down to Rs 11-12. India is one of the countries in the world where data is so cheap. In 2014, less than 100 gram panchayats in the country were connected with optical fiber. Today the number of gram panchayats connected with optical fiber has also crossed two and a half lakhs. Before 2014, we had only a few hundred start-ups. But today the number of registered start-ups in the country is also reaching around 70 thousand. Recently, India has also made a record of 100 unicorns. “We are with development by policy, decisions and intention. We will all be with you in your every endeavour and will support you every step of the way”, the Prime Minister assured the investors and industrialists.
The UP Investors Summit 2018 was held on 21st -22nd February 2018, with the first Ground Breaking Ceremony being held on 29 July, 2018 and second Ground Breaking Ceremony on 28 July 2019. During the first Ground Breaking Ceremony, foundation of 81 projects worth more than Rs 61,500 crore was laid, while in the second Ground Breaking Ceremony, foundation of 290 projects with investments of more than Rs 67,000 crore was laid.