কেবিনেট কমিটি - বিত্তীয় পৰিক্ৰমা
কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে হিন্দুস্তান ফাৰ্টিলাইজাৰ এণ্ড কেমিকেলছ লিমিটেডৰ তিনিটা গোটৰ বাবে নতুন বিনিয়োগ নীতি-২০১২ৰ কাৰ্যকৰীতা সম্প্ৰসাৰণত অনুমোদন জনায়
22 MAR 2022 2:42PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত অনুষ্ঠিত অৰ্থনৈতিক বিষয়ৰ কেবিনেট কমিটিয়ে হিন্দুস্তান ফাৰ্টিলাইজাৰএণ্ড কেমিকেলছ লিমিটেড (এইচইউআৰএল)- গোৰখপুৰ, সিন্দ্ৰি আৰু বাৰাউনিৰ তিনিটা প্ৰকল্পৰ বাবে নতুন বিনিয়োগ নীতি (এনআইপি)-২০১২ৰ কাৰ্যকৰীতা বৃদ্ধিৰ বাবে সাৰ বিভাগৰ প্ৰস্তাৱত অনুমোদন জনাইছে।
15 জুন, 2016 তাৰিখে এইচ.এ.আৰ.এল.-ক নিগমকৰণ কৰা হৈছিল। ই কোল ইণ্ডিয়া লিমিটেড (চিআইএল), এনটিপিচি লিমিটেড (এনটিপিচি) আৰু ইণ্ডিয়ান অইল কৰ্পোৰেচন (আইঅচিএল)ৰ এক যুটীয়া উদ্যোগ কোম্পানী। এইচ.এ.আৰ.এল.-য়ে এফ.চি.আই.এল.-ৰ গোৰখপুৰ আৰু সিন্দ্ৰি গোটআৰু জি.এফ.চি.এল.-ৰ বাৰাউনি গোটবোৰক প্ৰতি বছৰে 12.7 লাখ মেট্ৰিক টন স্থাপিত ক্ষমতাৰ গেছ-আধাৰিত ইউৰিয়া প্ৰকল্প স্থাপন কৰি পুনৰুজ্জীৱিত কৰি আছে। এই তিনিটা এইচএআৰএল ইউৰিয়া প্ৰকল্পৰ ব্যয় হৈছে ২৫,১২০ কোটি টকা। এইচএআৰএলৰ তিনিওটা গোটলৈ প্ৰাকৃতিক গেছৰ যোগান গেইলৰ দ্বাৰা কৰা হৈছে।
এইচ.ইউ.আৰ.এল.-ৰ এই উৎকৃষ্ট প্ৰকল্পবোৰ হৈছে এছ.চি.আই.এল./এইচ.এফ.চি.এল.-ৰ বন্ধ ইউৰিয়া প্ৰকল্পবোৰ পুনৰুজ্জীৱিত কৰাৰ চৰকাৰৰ পদক্ষেপৰ অংশ যাতে ইউৰিয়া খণ্ডত আত্মনিৰ্ভৰশীলতা প্ৰাপ্ত কৰিব পাৰি। তিনিটা প্ৰকল্প আৰম্ভ কৰিলে দেশত ৩৮.১ এলএমটিপিএৰ থলুৱা ইউৰিয়া উৎপাদন বৃদ্ধি হ'ব আৰু ইউৰিয়া উৎপাদনৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতক 'আত্মনিৰ্ভৰশীল' কৰাৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ দৃষ্টিভংগী পূৰণ কৰাত সহায় কৰিব। এই প্ৰকল্পটোৱে কেৱল কৃষকসকলৰ বাবে সাৰৰ উপলব্ধতা উন্নত নকৰে, লগতে দেশত খাদ্য সুৰক্ষা নিশ্চিত কৰাৰ উপৰিও পথ, ৰে'লপথ, আনুষঙ্গিক উদ্যোগ আদিৰ দৰে আন্তঃগাঁথনি উন্নয়নকে ধৰি অঞ্চলটোৰ অৰ্থনীতিবৃদ্ধি কৰিব।
এইচ.ইউ.আৰ.এল.-ৰ তিনিটা গোটত বিভিন্ন অনন্য বৈশিষ্ট্য আছে, যেনে উৎকৃষ্ট বিস্ফোৰণ-বিৰোধী নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষ, যি ডিচিএছ (বিতৰণ কৰা নিয়ন্ত্ৰণ প্ৰণালী), ই.এছ.ডি. (জৰুৰীকালীন বন্ধ প্ৰণালী) আৰু পৰিৱেশ নিৰীক্ষণ প্ৰণালীৰে সজ্জিত। এই উদ্ভিদবোৰৰ পৰা আৱৰ্জনা পানী নিষ্কাশন উদ্ভিদৰ বাহিৰৰ আন কোনো ঠাইত নহয়। প্ৰণালীবোৰ অতি উদ্যোগী, সমৰ্পিত আৰু সু-প্ৰশিক্ষিত অপাৰেটৰৰ দ্বাৰা পৰিচালিত হয়। এইচ.এ.আৰ.এল.-গোৰখপুৰ গোটটোত ভাৰতৰ প্ৰথম বায়ু চালিত বুলেট-প্ৰুফ ৰবৰ বান্ধ আছে যাৰ দৈৰ্ঘ্য 65 মিটাৰ আৰু প্ৰস্থ দুই মিটাৰ।
এই তিনিটা গোটত বিশ্বৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ প্ৰযুক্তি আছে। ইয়াৰ উদ্দেশ্য হৈছে ভাৰতৰ সাতখন ৰাজ্য - উত্তৰ প্ৰদেশ, বিহাৰ, ঝাৰখণ্ড, ছত্তীশগড়, মধ্য প্ৰদেশ, পশ্চিম বংগ আৰু উৰিষ্যাত ইউৰিয়াৰ চাহিদা পূৰণ কৰা।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves extension of applicability of New Investment Policy-2012 for three units of Hindustan Urvarak and Rasayan Limited
22 MAR 2022 2:42PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi, has given approval for the proposal of the Department of Fertilizers for extension of applicability of New Investment Policy (NIP)-2012 for the three units of Hindustan Urvarak & Rasayan Limited (HURL) viz. Gorakhpur, Sindri and Barauni.
HURL, incorporated on 15th June, 2016 is a Joint Venture Company by Coal India Limited (CIL), NTPC Limited (NTPC) and Indian Oil Corporation (IOCL). HURL is reviving the erstwhile Gorakhpur and Sindri Units of FCIL and Barauni Unit of GFCL by setting up new gas based Urea Plants with the installed capacity of 12.7 Lakh Metric Ton Per Annum each (ILMTPA). The cost of three HURL Urea projects is Rs. 25,120 crore. GAIL is supplying Natural Gas to these three units of HURL.
The state-of-the-art based HURL Plants are a part of the initiative taken by the Government to revive the closed urea units of SCIL/HFCL in order to achieve self-sufficiency in urea sector. The commissioning of the three units will add 38.1 LMTPA indigenous urea production in the country and help to realize the vision of the Hon’ble Prime Minister to make India ‘Atmanirbhar’ (self-reliant) in the urea production. The Project will not only improve the availability of fertilizer to farmers but will also give a boost to the economy in the region including development of infrastructure like roads, railways, ancillary industry etc. besides ensuring food security to the nation.
All three HURL units have various unique features like state of the art blast proof control room equipped with DCS (Distributed Control System), ESD (Emergency Shutdown System) and environment Monitoring Systems. There is no offsite waste water disposal in these plants. The systems are operated by the highly motivated, dedicated, well trained Operators. HURL-Gorakhpur unit has India’s first Air Operated Bulled Proof Rubber Dam of 65 mtrs length and 2 mtrs height.
These three facilities integrate the world’s best technologies aiming to meet the demand for urea in Seven States of India, namely Uttar Pradesh, Bihar, Jharkhand, Chhattisgarh, Madhya Pradesh, West Bengal and Odisha.