Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves extension of applicability of New Investment Policy-2012 for three units of Hindustan Urvarak and Rasayan Limited
22 MAR 2022 2:42PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi, has given approval for the proposal of the Department of Fertilizers for extension of applicability of New Investment Policy (NIP)-2012 for the three units of Hindustan Urvarak & Rasayan Limited (HURL) viz. Gorakhpur, Sindri and Barauni.
HURL, incorporated on 15th June, 2016 is a Joint Venture Company by Coal India Limited (CIL), NTPC Limited (NTPC) and Indian Oil Corporation (IOCL). HURL is reviving the erstwhile Gorakhpur and Sindri Units of FCIL and Barauni Unit of GFCL by setting up new gas based Urea Plants with the installed capacity of 12.7 Lakh Metric Ton Per Annum each (ILMTPA). The cost of three HURL Urea projects is Rs. 25,120 crore. GAIL is supplying Natural Gas to these three units of HURL.
The state-of-the-art based HURL Plants are a part of the initiative taken by the Government to revive the closed urea units of SCIL/HFCL in order to achieve self-sufficiency in urea sector. The commissioning of the three units will add 38.1 LMTPA indigenous urea production in the country and help to realize the vision of the Hon’ble Prime Minister to make India ‘Atmanirbhar’ (self-reliant) in the urea production. The Project will not only improve the availability of fertilizer to farmers but will also give a boost to the economy in the region including development of infrastructure like roads, railways, ancillary industry etc. besides ensuring food security to the nation.
All three HURL units have various unique features like state of the art blast proof control room equipped with DCS (Distributed Control System), ESD (Emergency Shutdown System) and environment Monitoring Systems. There is no offsite waste water disposal in these plants. The systems are operated by the highly motivated, dedicated, well trained Operators. HURL-Gorakhpur unit has India’s first Air Operated Bulled Proof Rubber Dam of 65 mtrs length and 2 mtrs height.
These three facilities integrate the world’s best technologies aiming to meet the demand for urea in Seven States of India, namely Uttar Pradesh, Bihar, Jharkhand, Chhattisgarh, Madhya Pradesh, West Bengal and Odisha.

ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟାପାର ସଂକ୍ରାନ୍ତ କ୍ୟାବିନେଟ କମିଟି
ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନ ଉର୍ବରକ ଏବଂ ରସାୟନ ଲିମିଟେଡ୍‌ର ତିନୋଟି ୟୁନିଟ୍‌ ପାଇଁ ନୂଆ ନିବେଶ ନୀତି-୨୦୧୨ର ପ୍ରଯୁଜ୍ୟତା ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ପ୍ରସ୍ତାବକୁ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ୍‌ର ମଞ୍ଜୁରି
22 MAR 2022 2:42PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟାପାର ସଂକ୍ରାନ୍ତ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ କମିଟି ବୈଠକରେ ସାର ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ ଦିଆଯାଇଥିବା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ମଞ୍ଜୁରି ମିଳିଛି । ଏହି ମଞ୍ଜୁରି ଅନୁଯାୟୀ, ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନ ଉର୍ବରକ ଏବଂ ରସାୟକ ଲିମିଟେଡ (ଏଚୟୁଆରଏଏଲ)ର ତିନୋଟି ୟୁନିଟ – ଗୋରଖପୁର, ସିନ୍ଦରୀ ଏବଂ ବରୌନୀ ପାଇଁ ନୂତନ ନିବେଶ ନୀତି (ଏନଆଇପି)-୨୦୧୨ର ପ୍ରଯୁଜ୍ୟତାକୁ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରାଯିବ ।
କୋଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଲିମିଟେଡ (ସିଆଇଏଲ), ଏନଟିପିସି ଲିମିଟେଡ (ଏନଟିପିସି) ଏବଂ ଇଣ୍ଡିଆନ ଅଏଲ କର୍ପୋରେସନ (ଆଇଓସିଏଲ)ର ଏକ ଯୌଥ ଉଦ୍ୟୋଗ କମ୍ପାନୀ ଭାବେ ୧୫ ଜୁନ, ୨୦୧୬ରେ ଏଚୟୁଆରଏଲର ନିଗମୀକରଣ ହୋଇଥିଲା। ପୂର୍ବରୁ ଥିବା ଏଫସିଆଇଏଲର ଗୋରଖପୁର ଓ ସିନ୍ଦରୀ ୟୁନିଟ୍‌ ଏବଂ ଜିଏଫସିଏଲର ବରୌନୀ ୟୁନିଟ୍‌ର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ପାଇଁ ଏଚୟୁଆରଏଲ ଏବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ଏଚୟୁଆରଏଲ ପକ୍ଷରୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ୟୁନିଟ୍‌ ଠାରେ ବାର୍ଷିକ ୧୨.୭ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍‌ (ଆଇଏଲଏମଟିପିଏ)ର ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ କ୍ଷମତା ବିଶିଷ୍ଟ ନୂଆ ବାଷ୍ପ ଆଧାରିତ ୟୁରିଆ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ସ୍ଥାପନ କରୁଛି । ୨୫ ହଜାର ୧୨୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟ କରାଯାଇ ତିନୋଟି ଏଚୟୁଆରଏଲ ୟୁରିଆ ପ୍ରକଳ୍ପ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରହିଛି । ଏଚୟୁଆରଏଲର ଏସବୁ ତିନୋଟି ୟୁନିଟ୍‌କୁ ଗେଲ୍‌ ପକ୍ଷରୁ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ଯୋଗାଣ କରାଯାଉଛି ।
ଏଚୟୁଆରଏଲର ଏହି ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ସରକାରଙ୍କ ସେହି ପ୍ରୟାସର ଅଂଶବିଶେଷ, ଯାହା ଅଧୀନରେ ଏସସିଆଇଏଲ/ଏଚଏଫସିଏଲର ବନ୍ଦ ପଡ଼ିଥିବା ୟୁରିଆ ପ୍ଲାଣ୍ଟକୁ ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଉଛି, ଯାହାଫଳରେ ୟୁରିଆ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଶ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହୋଇପାରିବ । ଏହି ତିନୋଟି ପ୍ଲାଣ୍ଟ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେବା ପରେ ଦେଶରେ ୩୮.୧ ଏଲଏମଟିପିଏ ପରିମାଣର ସ୍ୱଦେଶୀ ୟୁରିଆ ଉତ୍ପାଦନ ବଢ଼ିବ । ଏଥିସହିତ ୟୁରିଆ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତକୁ ‘ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ’ କରିବା ଲାଗି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସଂକଳ୍ପକୁ ସାକାର କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସହାୟତା ମିଳିବ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ମାଧ୍ୟମରେ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଯଥେଷ୍ଟ ପରିମାଣରେ ସାରା ଉପଲବ୍ଧ ହେବା ସହିତ, ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ ହେବ । ଅନୁରୂପ ଭାବେ ସଡ଼କ, ରେଳ, ସହାୟକ ଉଦ୍ୟୋଗ ଭଳି ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ଜରିଆରେ ସ୍ଥାନୀୟ ଅଞ୍ଚଳର ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଅଧିକ ଗତିଶୀଳ ହୋଇପାରିବ ।
ଏଚୟୁଆରଏଲର ତିନୋଟି ୟୁନିଟରେ ବିଭିନ୍ନ ଅଭିନବ ବିଶେଷତ୍ୱ ରହିଛି, ଯଥା ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ବିସ୍ଫୋରକ ନିରୋଧୀ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କକ୍ଷ, ଯେଉଁଥିରେ ଡିସିଏଲ (ଡିଷ୍ଟ୍ରିବ୍ୟୁଟେଡ୍‌ କଣ୍ଟ୍ରୋଲ ସିଷ୍ଟମ), ଇଏସଡି (ଏମର୍ଜେନ୍ସି ସଟ୍‌ଡାଉନ ସିଷ୍ଟମ), ପରିବେଶ ନିରୀକ୍ଷଣ ପ୍ରଣାଳୀ ସୁବିଧା ରହିଛି । ଏସବୁ ପ୍ଲାଣ୍ଟରୁ ବର୍ଜ୍ୟ ଜଳ ନିଷ୍କାସନ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ବାହାରେ କୌଣସି ଅନ୍ୟ ସ୍ଥାନକୁ ହୋଇନଥାଏ। ଅତ୍ୟନ୍ତ ଉଦ୍ୟମୀ, ସମର୍ପିତ ଏବଂ ସୁପ୍ରଶିକ୍ଷିତ ପରିଚାଳକମାନଙ୍କ ଦ୍ଵାରା ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥାର ପରିଚାଳନା ହୋଇଥାଏ। ଏଚୟୁଆରଏଲ-ଗୋରଖପୁର ୟୁନିଟ୍‌ରେ ଭାରତର ପ୍ରଥମ ୬୫ ମିଟର ଲମ୍ବ ଏବଂ ଦୁଇ ମିଟର ଚଉଡ଼ାର ଏୟାର ଅପରେଟେଡ୍‌ ବୁଲେଟ୍‌ ପ୍ରୁଫ ରବର ଡ୍ୟାମ୍‌ ରହିଛି ।
ଏହି ତିନୋଟି କେନ୍ଦ୍ରରେ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଉପଯୋଗ କରାଯାଇଛି । ଭାରତର ସାତଟି ରାଜ୍ୟ-ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ, ବିହାର, ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ, ଛତିଶଗଡ଼, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ଏବଂ ଓଡ଼ିଶାରେ ୟୁରିଆ ଚାହିଦା ପୂରଣ କରିବା ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ।