Ministry of Finance
Rs. 60,000 CRORE ALLOCATED FOR ‘HAR GHAR, NAL SE JAL’ SCHEME; 3.8 CRORE HOUSEHOLDS TO BE COVERED
80 LAKH HOUSES TO BE COMPLETED UNDER PM AWAS YOJANA WITH AN OUTLAY OF Rs. 48,000 CRORE
NORTHERN BORDER VILLAGES TO BE DEVELOPED UNDER VIBRANT VILLAGES PROGRAMME
BLOCKS WHICH HAVE CONTINUED TO LAG, TO BE THE FOCUS OF ASPIRATOINAL DISTRICTS PROGRAMME
01 FEB 2022 1:13PM by PIB Delhi
An allocation of Rs. 60,000 crore has been made to cover 3.8 crore households in 2022-23 under Har Ghar, Nal Se Jal Scheme. Presenting the Union Budget 2022-23, the Minister for Finance and Corporate Affairs, Smt Nirmala Sitharaman said that since 2014, the government’s focus has been on empowerment of citizens, especially the poor and the marginalized. Measures have included programmes that have provided housing, electricity, cooking gas and access to water. Giving more details, the Finance Minister said that the current coverage of Har Ghar, Nal Se Jal is 8.7 crores, out of which 5.5 crore households were provided tap water in last 2 years itself.
Pradhan Mantri Awas Yojana
Smt Nirmala Sitharaman also announced an allocation of Rs.48,000 crore for completion of 80 lakh houses for the identified eligible beneficiaries of PM Awas Yojana, both Rural and Urban, in 2022-23. The Central Government will work with the state governments for reduction of time required for all land and construction related approvals, for promoting affordable housing for middle class and Economically Weaker Sections in urban areas. The Government will also work with the financial sector regulators to expand access to capital along with reduction in cost of intermediation.
Vibrant Villages Programme
The Finance Minister proposed to cover villages on the Northern border under the new Vaibrant Villages Programme. “Border villages with sparse population, limited connectivity and infrastructure often get left out from the development gains. Such villages on the northern border will be covered under the new Vibrant Villages Programme. The activities will include construction of village infrastructure, housing, tourist centres, road connectivity, provisioning of decentralized renewable energy, direct to home access for Doordarshan and educational channels, and support for livelihood generation. Additional funding for these activities will be provided. Existing schemes will be converged. We will define their outcomes and monitor them on a constant basis”, Smt Nirmala Sitharaman said.
Aspirational Blocks Programme
The Finance Minister, in her Budget Speech, said that in 2022-23, the focus of the Aspirational Districts Programme will be on the Blocks which have not shown sufficient progress in key sectors. “Our vision to improve the quality of life of citizens in the most backward districts of the country through Aspirational Districts Programme has been translated into reality in a short span of time. 95 per cent of those 112 districts have made significant progress in key sectors such as health, nutrition, financial inclusion and basic infrastructure. They have surpassed the state average values. However, in those districts, some blocks continue to lag. In 2022-23, the programme will focus on such blocks in those districts”, Smt Nirmala Sitharaman said.

শেল-থুম মন্ত্রালয়
‘হর ঘর, নল সে জল’ স্কীমগীদমক হাপখিবা লুপা করোর ৬০,০০০; ইমুং করোর ৩.৮দা য়ৌহল্লগনি
পি.এম. অৱাজ য়োজনাগী মখাদা লুপা করোর ৪৮,০০০গী শেনফমগা লোয়ননা য়ুম লাখ ৮০ শাবা লোইশিল্লগনি
বাইব্রেন্ত ভিলেজ প্রোগ্রামগী মখাদা অৱাং থংবা ঙমখৈদা লৈবা খুঙ্গংশিং লোইশিল্লগনি
শোৎথদুনা লৈরিবা ব্লোকশিং এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রীক্ত প্রোগ্রামগী মিৎয়েং থম্লগনি
01 FEB 2022 1:13PM by PIB Imphal
হর ঘর, নল সে জল স্কীমগী মখাদা ২০২২-২৩দা ইমুং করোর ৩.৮ য়ৌশিন্নবা লুপা করোর ৬০,০০০ পীথখ্রে। য়ুনিয়ন বজেদ ২০২২-২৩ পুথোকক্তুনা ফাইনান্স অমসুং কোর্পোরেত এফিয়র্সকী মন্ত্রী শ্রীমতি নির্মলা সিতারমন্না হায়খি মদুদি ২০১৪দগী হৌদুনা সরকার অসিনা নাগরীকশিং মরুওইনা লৈত-লায়রশিংগী মপাঙ্গল কনখৎনবা মিৎয়েং চংদুনা লাক্লি। খোঙথাংশিং অসিদা প্রোগ্রামশিং হায়বদি হাওসিং, ইলেক্ত্রিসিতী, কুকিং গ্যাস অমসুং ঈশিং ফংহনবা য়াওরি। হেন্না মরীক চুম্না পীরদুনা ফাইনান্স মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হর ঘর, নল সে জলগী হৌজিক লৈরিবা কবরেজ অসি লুপা করোর ৮.৭নি, হায়রিবা অসিগী মনুংদা হৌখিবা চহি ২গী মনুংদা ইমুং করোর ৫.৫দা তোতি ঈশিং ফংহনখ্রে।
প্রধান মন্ত্রী অৱাজ য়োজনা
২০২২-২৩দা খুঙ্গং অমসুং সহর অনিমক্কী পি.এম. অৱাজ য়োজনাগী মশক খঙদোক্লবা ইলিজিবল ওইরবা বেনিফিসরীশিংগীদমক য়ুম লাখ ৮০ শাবা লোইশিন্নবা লুপা করোর ৪৮,০০০ অমসু পীথখ্রে। সহরগী মফমশিংদা মিদ্দল ক্লাস অমসুং ইকোনোমেকেলী ৱীকর সেক্সন্দা চুনবা য়ুমশিং পীনবগীদমক, লম অমসুং য়ুম-শাবগী মরী লৈনবা এপ্রুবেলশিং পীবদা চংবা মতম হন্থনবা কেন্দ্র সরকারনা রাজ্য সরকারশিংগা লোয়ননা থবক তৌগনি। কেপিতেল হেন্না পীনবা লোয়ন-লোয়ননা ইন্তর্মেদিয়েসনগী কোস্ত হন্থনবা সরকারনা ফাইনান্সিএল সেক্তর রেগুলেতরশিংগা লোয়ননা থবক তৌগনি।
বাইব্রেন্ত ভিলেজেস প্রোগ্রাম
ফাইনান্স মন্ত্রীনা অনৌবা বাইব্রেন্ত ভিলেজেস প্রোগ্রামগী মখাদা অৱাং থংবা ঙমখৈদা লৈবা খুঙ্গংশিং য়ৌশিন্নবা ৱাফম থম্লক্লি। “চাইথোক্তুনা লৈবা মীশিংগা লোয়ননা ঙমখৈদা লৈরিবা, অকক্নবা কনেক্তিবিতী অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচরনা চাউখৎ থৌরাংদা থিন্থহল্লি। অসিগুম্বা অৱাং থংবা ঙমখৈদা লৈবা খুঙ্গংশিং অসি অনৌবা বাইব্রেন্ত ভিলেজেস প্রোগ্রামগী মখাদা কোনশিনগনি। থবকশিং অসিদা খুঙ্গংগী ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপা, হাউসিং, তুরিস্ত সেন্তরশিং, লম্বী ফাওনবা, রিনেৱেবল ইনর্জী দিসেন্ত্রালাইজগী প্রোবিজন তৌবা, দুর্দশন অমসুং এজুকেসনেল চেনেলগী দাইরেক্ত তু হোম ফংহনবা অমসুং লাইবলিহুদ জেনেরেসনগী মতেং তৌবা য়াওগনি। থবকশিং অসিগী অহেনবা ফন্দশিংসু পীগনি। হান্ননা লৈরিবা স্কীমশিংসু পুন্না তৌরগনি। ঐখোয়না মখোয়গী তৌরকপা থবকশিং লেপ্পা লৈতনা য়েংশিনগনি” হায়না শ্রীমতি নির্মলা সিতারমন্না হায়খি।
এস্পিরেসনেল ব্লোক্স প্রোগ্রাম
ফাইনানন্স মন্ত্রীনা মহাক্কী বজেদকী ৱা ঙাংবদা হায়খি মদুদি ২০২২-২৩দা এস্পিরেসনেল ব্লোক্স প্রোগ্রাম পান্দম অসি মরুওইবা সেক্তরশিংদা মতিক চানা থবকশিং চংশিন্দ্রবা ব্লোকশিংদা পীরগনি। “এস্পিরেসনেল ব্লোক্স প্রোগ্রামগী খুত্থাংদা লৈবাক অসিদা লৈরিবা য়াম্না শোৎথরবা অফবা পুন্সি মহিং অমা লৈবা হেনগৎহন্নবগী পান্দম অসি য়াম্না তেনবা মতম অমদা অশেংবা ওইনা ওন্থোরক্লি। অসিগুম্বা দিস্ত্রীক্ত ১১২গী মনুংদা চাদা ৯৫ অমদি মরুওইবা সেক্তরশিং হায়বদি হেলথ, ন্যুত্রিসন, ফাইনান্সিএল ইনক্লুজন অমসুং বেসিক ইনফ্রাস্ত্রকচরদা মশক থোক্না খুমাং চাউশিল্লি। মখোয় অসিনা রাজ্যগী এবরেজ ভেল্যুদগী হেন্দুনা চৎলি। অদুম ওইনমক, দিস্ত্রীক্ত খরদি শোৎথদুনা লৈরি। ২০২২-২৩দা, প্রোগ্রাম অসিনা দিস্ত্রীক্তশিং অসিগী অসিগুম্লবা ব্লোকশিংদা মিৎয়েং চংলগনি” হায়না শ্রীমতি নির্মলা সিতারমন্না হায়খি।