ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବିଶ୍ୱ ପରିବେଶ ଦିବସ ଅବସରରେ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
04 JUN 2021 7:37PM by PIB Bhubaneshwar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ବିଶ୍ୱ ପରିବେଶ ଦିବସ ଅବସରରେ ଜୁନ ୫, ୨୦୨୧ ଦିନ ୧୧ଟାବେଳେ ଭିଡିଓ କନ୍‌ଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ ଭାଗନେବେ । ଏହି ସମାରୋହ କେନ୍ଦ୍ର ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ଓ ପରିବେଶ, ଜଙ୍ଗଲ ଓ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମିଳିତଭାବେ ଆୟୋଜନ କରୁଛନ୍ତି । ଚଳିତବର୍ଷ ସମାରୋହର ବାର୍ତ୍ତା ‘ଉତ୍ତମ ପରିବେଶ ନିମନ୍ତେ ଜୈବ ଇନ୍ଧନକୁ ପ୍ରାଥମିକତା’ ରହିଛି ।
ସମାରୋହରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୨୦୨୦-୨୫ର ବିଶେଷଜ୍ଞ କମିଟି ଦ୍ୱାରା ଦେଶରେ ଇଥାନଲ ମିଶ୍ରଣ ଉପରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରୋଡ ମ୍ୟାପକୁ ଉନ୍ମୋଚନ କରିବେ । ବିଶ୍ୱ ପରିବେଶ ଦିବସ ଅବସରରେ ଭାରତ ସରକାର E-20 ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଜାରି କରୁଛନ୍ତି । ଏଥିରେ ତୈଳ କମ୍ପାନୀଗୁଡିକୁ ଏପ୍ରିଲ ପହିଲା ୨୦୨୩ ସୁଦ୍ଧା ପେଟ୍ରୋଲରେ ଶତକଡା ୨୦ଭାଗ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଇଥାନଲ ମିଶ୍ରଣ ପାଇଁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯାଇଛି । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ବିଆଇଏସ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ E-12 ଓ E-15 ଇଥାନଲ ମିଶ୍ରଣ ମଧ୍ୟ ହେବ । ଏହା ଫଳରେ ଦେଶରେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଇଥାନଲ ପାତନ ବିଶୋଧନାଗାର ବସାଯାଇ ପେଟ୍ରୋଲରେ ଏହା ମିଶ୍ରଣ ପାଇଁ ସମୟାନୁଭିତ୍ତିକ ସୁବିଧା ରହିବ । ତାହାହେଲେ ଯାଇ ୨୦୨୫ ମସିହା ପୂର୍ବରୁ ଇଥାନଲ ଉତ୍ପାଦନ୍‌କାରୀ ରାଜ୍ୟ ଓ ତାହାକୁ ଲାଗିଥିବା ଅଞ୍ଚଳରେ ଅଧିକ ଇଥାନଲ ପ୍ରୟୋଗ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ପୁଣେରେ ତିନିଟି ସ୍ଥାନରେ ଅଧିକ ବିତରଣକାରୀ E-100 ବୃହତ ପ୍ରକଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ କୃଷକମାନଙ୍କ ସହ ଇଥାନଲ ଓ ବାୟୋଗ୍ୟାସ ଉପଯୋଗ ଅଭିଜ୍ଞତା ନେଇ ମତବିନିମୟ କରିବା କାର୍ଯକ୍ରମ ରହିଛି ।

Prime Minister's Office
PM to address World Environment Day event on 5th June
04 JUN 2021 7:37PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will participate in the World Environment Day event on 5th June 2021 at 11 AM via video conferencing. The event is being jointly organized by the Ministry of Petroleum & Natural Gas and the Ministry of Environment, Forest and Climate Change. The theme for this year’s event is ‘promotion of biofuels for better environment’.
During the event, Prime Minister will release the “Report of the Expert Committee on Road Map for ethanol blending in India 2020-2025”. To commemorate World Environment Day, Government of India is releasing E-20 Notification directing Oil Companies to sell ethanol blended petrol with percentage of ethanol up to 20% from 1st April 2023; and BIS Specifications for higher ethanol blends E12 & E15. These efforts will facilitate setting up of additional ethanol distillation capacities and will provide timelines for making blended fuel available across the country. This will also help increase consumption of ethanol in the ethanol producing states and the adjoining regions, before the year 2025 .
Prime Minister will launch a Pilot Project of E 100 dispensing stations at three locations in Pune. Prime Minister will also interact with farmers to gain insight on their firsthand experience, as enablers under the Ethanol Blended Petrol and Compressed BioGas Programmes.