ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଆମର ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ନିମନ୍ତେ ବାଧା ଓ ବିବିଧତା ଦୁଇଟି ଅନନ୍ୟ ଓ ଅସାଧାରଣ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
16 JAN 2021 9:20PM by PIB Bhubaneshwar
ଆମ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ବିଶ୍ୱରେ ବାଧା ଓ ବିବିଧତା ହେଉଛି ସବୁଠାରୁ ଅନନ୍ୟ ଓ ଅସାଧାରଣ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦି କହିଛନ୍ତି । ଆଜି ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ‘ପ୍ରାରମ୍ଭ’ରେ ଭିଡିଓ କନ୍‌ଫରେନ୍ସ ଜରିଆର ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେଇ ସେ ଏହା କହିଛନ୍ତି ।
ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଓ ନୂତନ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଯୋଗୁଁ ଅନେକ ବାଧା ଦେଖାଦେଇଛି । ଅବଶ୍ୟ ଏଥିପାଇଁ ଅନେକ ଯୁଗଅନୁପଯୋଗୀ ଚିନ୍ତାଧାରରେ ମଧ୍ୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦେଖାଦେଇଛି ।
ଷ୍ଟାଟଅପ୍ ବିବିଧତା ଏଇଥିପାଇଁ ଯେ, ବିବିଧ ଚିନ୍ତାଧାରାର ଏକ ବିପ୍ଳବ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇ ବହୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସଂଗଠିତ ହେଉଛି । ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବୈପ୍ଳବିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ମଧ୍ୟ ଆସିଛି । ତେବେ ଏହି ବାତାବରଣ ସବୁଠାରୁ ବଡ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ହେଉଛି ଯେ ଏହା ଭାବାବେଗର ବଶବର୍ତ୍ତୀ ନ ହୋଇ ବାସ୍ତବବାଦୀ ଚିନ୍ତାଧାରା ଦ୍ୱାରା ସମୃଦ୍ଧ । ଏହି ପରିବାପଣ ଆଜି ଭାରତରେ ତାହା ପ୍ରତିଫଳିତ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦି କହିଛନ୍ତି ।
BHIM UPI ର ଉଦାହରଣ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଦେଣନେଣ ପଦ୍ଧତିରେ ବୈପ୍ଳବିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି । ଡିସେମ୍ବର 2020 ରେ ହିଁ ଭାରତରେ UPI ଯୋଗେ 4ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଉର୍ଦ୍ଧ୍ୱ ଦେଣନେଣ ହୋଇଛି । ଭାରତ ମଧ୍ୟ ସୌରଶକ୍ତି ଓ କୃତ୍ରିମ ମେଧା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଗ୍ରଣୀ ରହିଛି ।

Prime Minister's Office
Disruption and diversification are the two big USPs of our start-ups: PM Modi
16 JAN 2021 9:20PM by PIB Delhi
The Prime Minister said that the biggest USP of the startup world is its disruption and diversification capacity. He was addressing ‘Prarambh: Startup India International Summit’ today via video conferencing today.
Disruption, as startups are giving rise to new approaches, new technology and new ways. They are changing the time-worn ways of thinking.
Diversification because a large number are coming up with diverse ideas bringing revolution is diverse sectors with unprecedented scale and substance. They are revolutionizing multiple sectors The greatest feature of this ecosystem is that it is guided more by passion than pragmatism. This ‘can-do’ spirit is evident in the way India is working today, said Shri Modi.
The Prime Minister gave example of BHIM UPI which has revolutionized the payment system as only in December 2020, 4 lakh crore worth of transections took place through UPI in India. Similarly India is leading in solar and AI sector.