Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at inauguration of New Bhaupur-New Khurja section of Eastern Dedicated Freight Corridor
29 DEC 2020 2:03PM by PIB Delhi
Uttar Pradesh Governor Shrimati Anandiben Patel ji, Chief Minister Yogi Adityanath ji, Union Railway Minister Piyush Goyal ji, my colleagues in Parliament, ministers of UP government, all other senior dignitaries associated with the programme, brothers and sisters. This day is going to give a new identity of the 21st century to the glorious past of Indian Railways and enhance the might of India and Indian Railways. Today, we are seeing the largest and modern rail infrastructure project being implemented after independence.
Friends,
Today, when the first goods train ran on the freight corridor route of Khurja-Bhau, one could clearly hear the roar of the new India and Atmanirbhar Bharat. Operation Control Centre at Prayagraj also marks the new potential of new India. It is one of the finest and modern control centres in the world. And, anybody will be proud to know that the technology related to management and data has been prepared in India itself; the Indians have prepared it.
Brothers and sisters
Infrastructure is the biggest source of competence of any nation. The connectivity in infrastructure is like a nation’s veins and arteries. The better these veins are, the healthier and more powerful a nation is. Today, when India is moving fast towards becoming the world's big economic power, excellent connectivity is the priority of the country. With this thought, every aspect of modern connectivity is being focused in India for the past six years. Whether it is highways, railways, airways, waterways or the i-ways -- the five wheels required for the economic speed are being given a boost and speed. The inauguration of a large section of the Eastern Dedicated Freight Corridor is also a major step in this direction.
Friends,
These Dedicated Freight Corridors, if described in general colloquial language, are special tracks and arrangements for goods trains. Why did the country need them? Our farms, industry or markets, they all depend on freight. Somewhere a crop grows; it has to be transported to different parts of the country. It has to be transported to ports for exports. Similarly, raw materials for industries come from somewhere through the sea. Industry goods have to be transported to the market or they have to be transported to the ports for export. The Railways has been the biggest medium for this purpose. As the population grew, the economy grew and the pressure on this freight network also increased. The problem was that both the passenger and goods trains run on the same track in our country. The speed of the goods train is slow. Passenger trains are stopped at stations to give way to goods trains. As a result, the passenger train also fails to reach in time and the goods train is also late. When the speed of the goods train is slow and there are intermittent hindrances, obviously, the cost of transportation will be higher. It directly affects the price of our farming, mineral products and industrial products. Being costly, they are not able to compete in the markets of the country and abroad and lag behind.
Brothers and sisters,
The freight corridor was planned to change this situation. Initially, there is a plan to prepare two Dedicated Freight Corridors. The Eastern Dedicated Freight Corridor is connecting Punjab's industrial city of Ludhiana with Dankuni in West Bengal. There are coal mines, thermal power plants and industrial cities in this hundreds of kilometers long route. Feeder routes are also being constructed. On the other hand, the Western Dedicated Freight Corridor connects JNPT in Maharashtra to Dadri in Uttar Pradesh. This corridor of about 1500 kms will have feeder routes for major ports of Mundra, Kandla, Pipavav, Dahej and Hazira in Gujarat. The Delhi-Mumbai Industrial Corridor and Amritsar-Kolkata Industrial Corridor are also being developed around these two freight corridors. Similarly, necessary procedures are being completed on a special railway corridor connecting the north to the south and the east to the west.
Brothers and sisters,
The special facilities for goods trains will reduce the problem of frequent delays of passenger trains in India, and secondly, it will also increase the speed of the goods trains more than three times and the goods trains would be able to transport double the goods. Because on these tracks, the double decker goods trains i.e., the coach over a coach, can be run. Our logistics network will be cheaper when goods trains arrive on time. Our goods will be cheaper due to the reduction in the transportation cost which will help our exports. Not only that, there will be a better environment for the industry in the country, ease of doing business will improve and India will become more attractive for investment. Many new opportunities for employment and self-employment will also be created in the country.
Friends,
These freight corridors will become a very big medium of Atmanirbhar Bharat. Whether it is industry, business, farmers or consumers, everybody is going to get the benefit. These corridors have brought opportunities for everybody, whether it is a textile manufacturer of Ludhiana and Varanasi, or a farmer from Ferozepur, a lock maker of Aligarh, or a marble dealer of Rajasthan, a producer of mangoes in Malihabad, or the leather industry of Kanpur and Agra, the carpet industry of Bhadohi, or the car industry of Faridabad. This freight corridor is going to give a new impetus to specially the industrial backward eastern India. About 60 per cent of it is in UP, so every small industry in UP will benefit from it. The attraction of industries in the country and abroad towards UP in the past few years will further increase.
Brothers and sisters,
This Dedicated Freight Corridor is also going to benefit the Kisan Rail. The 100th Kisan Rail in the country was flagged off yesterday. It has been possible to transport the farm produce at a safe and low price in large markets across the country through the Kisan Rail. Now the Kisan Rail will reach its destination even faster on the new freight corridor. In Uttar Pradesh also, several stations have been linked with the Kisan Rail and the number of stations is being increased. Storage and cold storage capacity is also being augmented near railway stations in Uttar Pradesh. Forty-five warehouses of UP have been equipped with modern facilities. In addition, eight new goods sheds have also been set up in the state. In Uttar Pradesh, two big perishable cargo centres at Varanasi and Ghazipur are already serving the farmers. The farmers can store their perishable produce like fruits and vegetables there at very low rates.
Friends,
When this kind of infrastructure is benefiting the country so much, the question also arises, why was it so delayed? The project is a testimony to the work culture of the government which was there before 2014. The project was approved in 2006. After that, it was taking shape only in papers and files. The seriousness and urgency with which the Centre should have interacted with the states was not there. As a result, the work got stuck. Such was the situation that not even one kilometer track could be laid till 2014. The money which was also sanctioned could not be spent properly.
Friends,
After the formation of the government in 2014, the files for the project were gleaned again. The officials were asked to start fresh and the budget increased by about 11 times, i.e., 45,000 crore rupees. During the review meetings, I myself monitored it, interacted with the stakeholders involved and reviewed it. The central government also renewed contact with the state governments and motivated them. We also brought in new technology. This is the result that about 1100 kms of work will be completed in the next few months. Imagine, not a single kilometer in eight years, and 1100 kilometres in 6-7 years!
Brothers and sisters,
The political apathy towards infrastructure did not only incur loss to the freight corridor. The entire railway system has been a very big victim. Earlier, the focus was on increasing the number of trains so that it could benefit in the elections. But no investment was made on the tracks on which the trains were to run. There was no seriousness towards modernisation of the railway network. The speed of our trains was very low and the entire network was replete with deadly unmanned gates.
Friends,
We changed this working style, this mindset after 2014. By eliminating the system of a separate rail budget, we changed the politics of forgetting after making announcements. We invested on rail tracks, freed railway network from thousands of unmanned gates, designed railway tracks for fast moving trains and focused on both widening and electrification of the rail network. Today, semi high-speed trains like Vande Bharat Express are also running and Indian rail has been safer than ever.
Friends,
In the last few years, reforms have been undertaken at all levels in the Railways. Whether it is cleanliness, or better food or other facilities, the difference is evident today. Similarly, India has made a huge leap of self-sufficiency in manufacturing related activities of the Railways. India is now building modern trains for itself and exporting it as well. In UP only, the Locomotive Works in Varanasi is becoming a big electric locomotive centre in India. In the last six years, we have also refurbished the Modern Coach Factory in Raebareli which was reduced to just denting and painting. More than 5000 new railway coaches have been made here so far. The railway coaches which are being built here are now being exported to foreign countries also.
Brothers and sisters,
Our past experiences show that the development of the country's infrastructure should be kept away from politics. The infrastructure of the country is the path of development of the country and not the ideology of any party. It is not a 5-year politics, but a mission to benefit many generations to come. If political parties have to compete, the competition should be on the quality of infrastructure, speed and scale. I also think it's important to mention another mindset here, which we often see during demonstrations and movements. This mindset is to damage the infrastructure and property of the country. We must remember that these infrastructures and assets do not belong to any leader, party, or any government. This is the property of the country. It has the sweat of every poor, taxpayer, the middle class and every section of the society. Any harm to it is harm to the poor and the common man of the country. So, while expressing our democratic rights, we should never forget our national duties.
Friends,
The Railways, which are often targeted, also serve the country in difficult circumstances which was seen during the corona period. The country will always remember the entire network of the Railways and the service of all the employees when they ensured the safe return of the troubled migrants to their villages, availability of medicines and ration to every nook and corner of the country or providing facilities like Corona hospitals. Not only that the Railways has also created more than one lakh days of employment for the labour friends who returned to the villages in the difficult time. I am confident that this unwavering mission of service, harmony and prosperity will continue towards the nation.
Once again, I convey my best wishes to all the states of the country, including UP, for the new facility of freight corridors, and also to all the colleagues of the Railways and also to urge them that the further work of this freight corridor is also to be run at a faster pace. The speed that we brought in after 2014 is to be enhanced in the days to come. So, all my railway colleagues will definitely meet the expectations of the country. With this belief, congratulations to all of you!
Many many thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ইস্তর্ন দেদিকেতেদ ফ্রেত কোরিদোরগী অনৌবা ভাউপুর-অনৌবা খুর্জা সেক্সন হৌদোকপদা পি.এম.না পীখিবা ৱারোল
29 DEC 2020 2:03PM by PIB Imphal
উত্তর প্রদেশকী রাজ্যপাল শ্রীমতী আনন্দীবেন পতেলজী, মুখ্যমন্ত্রী য়োগী আদিত্যনাথজী, কেন্দ্রগী রেল মন্ত্রী পিয়ুশ গোয়লজী, সংসদতা ঐগী খোঙলোই ওইমিন্নরিবশিং, য়ু.পি. সরকারগী মন্ত্রীগন, থৌরম অসিদা শরুক য়াবীরিবা সেনিয়র ওইরবা অখঙ-অহৈ পুম্নমক, ইচিল-ইনাওশিং। ঙসিগী নুমিৎ অসি ভারতকী রেলগী চাউথোকচনীংঙাই ওইরবা হৌখ্রবা মতম অদুবু ২১শুবা চহি চাগী অনৌবা শক্তাক ওইহনগদৌরি, ভারত অমসুং ভারতকী রেলগী পাঙ্গল হাপকদৌরিবনি। ঙসি নীং খা তম্লবা মতুংগী খ্বাইদগী চাউবা অমসুং অনৌবা রেল ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তকী ইচেল অসিদা কুমথরকপা ঐখোয়না উরি।
মরূপশা,
ঙসি খুর্জা-ভাউদা ফ্রেত কোরির্দোর রুত্তা অহানবা ওইনা মালগারী চেনখিবা অসিদা, অনৌবা ভারতকী, আত্মনির্ভর ভারতকী খোঞ্জেল অমসুং খোন্থাং ময়েক শেংনা তারি। প্রয়াগরাজদা ওপরেসন কন্ত্র্রোল সেন্তর অসিসু অনৌবা ভারতকী অনৌবা তৌবা-ঙম্বা অদুগী খুদম্নি। মসি মালেমগী খ্বাইদগী ফবা অমসুং অনৌবা কন্ত্রোল সেন্তরশিংগী মনুংদা অমনি। অমসুং মসি তাবদা পুম্নমক্না চাউথোকচবা পোক্কনি মদুদি মসিদা মেনেজমেন্ত অমসুং দেতাগা মরী লৈনবা তেক্নোলোজী অদু, ভারত মক্তদা শেম শাজবনি, ভারত মচাশিংনা মদুবু শেম-শাজবনি।
ইচিল-ইনাওশা,
ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি লৈবাক অমা হেক্তগী পাঙ্গলগী খ্বাইদগী চাউবা হৌরকফম্নি। ইনফ্রাস্ত্রকচরদসু কনেক্তিবিতী অসি লৈবাক্কী শিংলি-নাওরিনি। শিংলি-নাওরিনা অদুক্কী মতিক ফরিমখৈ মশা মউ ফবা মপাঙ্গল লৈবা লৈবাক অমা ওইবা ঙম্মি। ঙসি ভারতনা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা শেন্মিৎলোনগী পাঙ্গল ওইনবগী লম্বীদা খোঙজেল য়াংনা চংশিল্লিবা অসিদা, হেন্না ফবা কনেক্তিবিতী অসি লৈবাক অসিদা মরুওইবা ওইরি। ৱাখল্লোন অসিগা লোইননা হৌকিবা চহি ৬ লোম অসিদা ভারত্তা অনৌবা কনেক্তিবিতীগী মায়ওন পুম্নমক্তা মিৎয়েং থম্বগা লোইননা থবক পায়খৎলি। হায়ৱেবু ওইরো, রেলৱেবু ওইরো, এয়রৱেবু ওইরো, ৱাতরৱেবু ওইরো নত্ত্রগা আইৱে - শেন্মিৎলোনগী খোঙজেলগীদমক্তা মরুওইরবা কাঙ্খোং মঙা অসিদা মপাঙ্গল হাপ্লি, খোঙজেল হাপ্লি। ইস্তর্ন দেদিকেতেদ ফ্রেত কোরিদোরগী অচৌবা সেক্সন অমগী মায়খুম হাংদোক্লিবা অসিসু মায়কৈ অসোমদা য়াম্না চাউবা খোঙথাং অমনি।
মরূপশা,
দেদিকেতেদ ফ্রেত কোরিদোর অসি, মসিবু অচম্বা লোন্দাদা হায়রগদি মালগারীশিংগীদমক্তা শেম্বা অখন্নবা ত্রেক্নি, অখন্নবা থৌরাংনি। মসিগী মথৌ তাবা অসি লৈবাক অসিদা করিগী মথৌ তারিবনো? ঐখোয়গী লৌবুক ওইরো, ইন্দস্ত্রী ওইরো নত্ত্রগা কৈথেল, মসি ত্রান্সপোর্তেসনগী মখা পোল্লি। মফম অমদা থাবা মহৈ-মরোং অদু লৈবাক্কী তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা পুবা তাই। এক্সপোর্তকীদমক্তা হিথাংফম ফাওবা পুবা তারম্মি। মতৌ অসুম্না ইন্দস্ত্রীশিংগীদমক্তা কদাইদগীনো রো মেতরিয়েলশিং সমুদ্রগী লম্বীদা পুরকই। ইন্দস্ত্রীদা শাবা পোৎশক কৈথেল ফাওবা য়ৌহন্নবা নত্ত্রগা এক্সপোর্তকীদমক্তা মদুবু অমুক হন্না হিথাংফমদা পুবা তাই। থবক অসিদা খ্বাইদগী চাউবা পাম্বৈদি রেলৱেনা ওই। মী মশিং অসুম অসুম হেনগৎলকপগা লোইননা, শেন্মিৎলোন হেনগৎলকই, অদুনা ত্রান্সপোর্তেসনগী নেতৱর্ক অসিদা শাফুসু পীবা হেনগৎলি। অৱাবদি, ঐখোয়গী মফম অসিদা পেসেঞ্জরশিংগী ত্রেন অমসুং মালগারী অনিমক ত্রেক অমখক্তদা চৎলি। মালগারীগী খোংজেল তপ্পি। অসিগুম্বা মতাংদা মালগারীশিংগী লম্বী পীননবা পেসেঞ্জর ত্রেনশিংবু স্তেসনশিংদা খামদুনা থম্মি। মসিদগী পেসেঞ্জর ত্রেনসু মতম চানা য়ৌবা ঙমদে অমসুং মালগারীসু থেংহল্লি। মালগারীগী খোংজেল তপ্লগদি, মফম মফমদা পল্লগদি ত্রান্সপোর্তেসনগী মমল হেনবা অসি মশানা তাবনি। মসিগী হকথেংনবা ফল ঐখোয়গী লৌউ-শিংউ, মিনরেলগী পোৎথোক অমসুং ইন্দস্ত্রীগী পোৎথোকশিংগী মমলদা তাই। তাংবনা মরম ওইদুনা মখোয় লৈবাক অসিগী অমসুং মীরমগী কৈথেলশিংদা তৌনরিবা অথোই অহেন তান্নবা অসিদা খাংদুনা লৈবা ঙমদে, মায়থিবা ওই।
ইচিল-ইনাওশা
ফিভম অসি হোংদোক্নবগীদমক্তা ফ্রেত কোরিদোরগী স্কিম শেমখি। হৌরকপদা দেদিকেতেদ ফ্রেত কোরিদোর ২ শেম-শানবগী থৌরাং লৈ। নোংপোক দেদিকেতেদ ফ্রেত কোরিদোরনা পঞ্জাবকী ইন্দস্ত্রীগী শহর লুধিয়ানাবু নোংচুপ বেঙ্গলগী দানকুনীগা শম্নহল্লি। কিলোমীতর কয়া লাপ্পা রুৎ অসিদা কোয়লাগী মাইন লৈরি, থর্মেল পাৱর প্লান্ত লৈরি, ইন্দস্ত্রীগী শহরনি। মখোয়গীদমক্তা ফীদর মার্গসু শেমগৎলি। নোংচুপকী দেদিকেতেদ ফ্রেত কোরিদোর মহারাস্ত্রগী জে.এন.পি.তি.বু উত্তর প্রদেশকী দাদরীগা শম্নৈ। চাউরাক্না কিলোমীতর ১৫০০গী কোরিদোর অসিদা গুজরাতগী মুন্দ্রা, কান্দলা, পিপাৱাব, দহেজ অমসুং হজীরাগী অচৌবা হিথাংফমশিংগীদমক্তা ফীদর মার্গ ওইগনি। ফ্রেত কোরিদোর অনি অসিগী নাক-য়েৎতা দিল্লী-মুম্বৈ ইন্দস্ত্রিএল কোরিদোর অমসুং অমৃতসর-কোলকতা ইন্দস্ত্রিএল কোরিদোরসু শেমগত্‌লি। মতৌ অসুম্না অৱাংবা খাগা অমসুং নোংপোকপু নোংচুপকা শম্নহল্লিবা অসিগুম্বা অখন্নবা রেল কোরিদোরগা মরী লৈনবা থৌওংশিং মপুং ফাহনবগী থবক পায়খৎলি।
ইচিল-ইনাওশা,
দেদিকেতেদ ফ্রেত কোরিদোর অসিগী কান্নবা কিসান রেলনসু ফংগদৌরি। ঙরাংমক লৈবাক অসিদা চাম্মশুবা কিসান রেল হৌদোকখ্রে। কিসান রেলদগী লৌউ-শিংউগা মরী লৈনবা পোৎথোকশিংবু লৈবাক অপুনবগী অচৌবা কৈথেলশিংদা শোইদ-ঙামদনা অমসুং অহোংবা মমলদা য়ৌহনবা ঙম্লে। হৌজিক অনৌবা ফ্রেত কোরিদোরদা কিসান রেল অসি অমুক্কা হেন্না মসিগী পন্থুংফমদা য়ৌরগনি। উত্তর প্রদেশতসু কিসান রেলগা স্তেসন ময়াম অমগা শম্নখ্রে অমসুং মসিদা লেপ্তনা হেনগৎলক্লি। উত্তর প্রদেশকী রেলৱে স্তেসন মনাক্তা স্তোরেজ অমসুং কোল্দ স্তোরেজগী কেপাসিতীসু হেনগৎহল্লি। য়ু.পি.গী মাল গোদাম ৪৫দা অনৌবা খুদোংচাবশিং হাপখ্রে। মসিদা নত্তনা রাজ্য অসিদা অনৌবা গুদ্স শেদ ৮সু শাখ্রে। উত্তর প্রদেশ অসিমক্তদা বারানসী অমসুং গাজীপুরদা অচৌবা পেরিশেবল কার্গো সেন্তর অনিনা হান্নদগী লৌমীশিংদা থবক ফংহল্লি। মখোয়দা য়াম্না নেম্বা চাংদা লৌমীনা উহৈ-ৱাহৈ, মনা-মশিং অসিনচিংবা থুনা পৎথ-পুমথগনবা মখোয়গী পোৎথোকশিং স্তোর তৌবা য়ারে।
মরূপশা,
অসিগুম্বা মখলগী ইনফ্রাস্ত্রকচরদগী লৈবাক অসিনা অদুক্কী মতিক কান্নবা ফংলিবা অসিদা মসিসু হংনরক্লি মদুদি মসি করিগী অদুক কুইথরম্লিবনো? প্রোজেক্ত অসি ২০১৪গী মমাংদা পাল্লম্বা সরকার অদুগী থবক তৌবগী মচৎকী লেংদ্রবা প্রমান্নি। কুমজা ২০০৬তা প্রোজেক্ত অসি অয়াবা পীখি। মদুগী মতুংদা মসি শুপ্নগী চেদা অমসুং ফাইলশিংদা অদুম্মক লৈখি। কেন্দ্রনা রাজ্যশিংগা লোইননা অদুক্কী মতিক লুম্না ৱারী শানবা মথৌ তাবা অদু পাংথোকখিদে। মদুনা মরম ওইদুনা থবক পন্দুনা লৈখি, কঙাওনখি। ফিভম অদু ২০১৪ ফাওবদা ত্রেক কিলোমীতর অমা ফাওবা শেম্বা ঙমদবা ওইখি। মদুগীদমক্তা অয়াবা পীখিবা পৈশাসু অদুসু, মওং চুম্না শিজিন্নখিদে।
মরূপশা,
২০১৪দা সরকার শেম্লবা মতুংদা প্রোজেক্ত অসিগীদমক্তা অমুক হন্না ফাইলশিং অদু অমুক হন্না শেমগৎখি। ওফিসরশিংদা মকোক্তগী হৌনা মাংদা চংশিন্নবা হায়খি, অদুনা বজেত চাউরাক্না শরু ১১ হায়বদি লুপা করোর লিশিং ৪৫ হেনগৎহনখি। প্রগতিগী মীফমশিংদা ঐ ইশামক্না মদুবু য়েংশিনখি, মদুগা মরী লৈনবা স্তেকহোল্দরশিংগা ৱারী শানখি, য়েংশিনখি। কেন্দ্র সরকারনা রাজ্য সরকারশিংগসু লোইনবা হেনগৎখি, মখোয়না পুক্নীং থৌগৎপীখি ইথিল পীনবীখি। ঐখোয়না অনৌবা তেক্নোলোজীসু পুরক্লে। মসিগী পলনি মদুদি চাউরাক্না কিলোমীতর ১১০০গী থবক মথংগী থা খরদা মপুং ফারগনি। খনবীয়ু, চহি ৮দগী কিলোমীতর অমা ফাওবা লৈখিদবা, অমসুং চহি ৬-৭তা কিলোমীতর ১১০০।
ইচিল-ইনাওশা,
ইনফ্রাস্ত্রকচরদা রাজনীতিগী চৈনা অসি শুপ্নগী ফ্রেত কোরিদোর খক্তনা খাংবা নত্ত্রি। রেলৱে অপুনবগা মরী লৈনবা সিস্তেম অসিমক মসিগী য়াম্না চাউনা চৈথেং ফংলি। অহানবদা ত্রেনগী মশিং হেনগৎহনবদা ফোকস তৌরম্মি, মরমদি মীখলদা মসিগী কান্নবা ফংনবনি। অদুবু ত্রেন্না চৎকদৌরিবা ত্রেক অদুদদি ইনভেস্ত তৌখিদে। রেল নেতৱর্ক মোদর্নাইজেসন তৌবগী মতাংদা লুম্না লৌখিদে। ঐখোয়গী ত্রেনশিংগী স্পীদ য়াম্না তপ্লম্মি অমসুং নেতৱর্ক অপুনবা থৱাই মাংনীংঙাই ওইবা মী লৈতবা গেৎশিংতনা থল্লম্মি।
মরূপশা,
ঐখোয়না ২০১৪গী মতুংদা থবক্কী মওং অসি হোংদেকখি, ৱাখল্লোন অদুবু হোংদোকখি। তোঙান্না তৌবা রেল বজেৎকী থৌরাং অদু লোইশিন্দুনা, ঐখোয়না লাওথোক্লগা কাওথোকখিবা রাজনীতি অদু লোইশিনখি। ঐখোয়না রেল ত্রেক্তা ইনভেস্ত তৌখি। রেলৱে নেতৱর্কপু মী লৈতবা গেৎশিংদগী লৌথোকখি। রেলৱে ত্রেক অসিবু খোংজেল য়াংনা চেনবা ত্রেনশিংগীদমক শেম-শাখি। রেল নেতৱর্ক পাকথোকহনবা অমসুং ইলেক্ত্রিফিকেসন অসিমক্তা ফোকস তৌখি। ঙসি বন্দে ভারত এক্সপ্রেসকুম্বা, সেমী হাই-স্পীদ ত্রেনশিংসু চলাইরি অমসুং ভারতকী রেল অদুক্কী মতিক শোইদ-ঙামদবসু ওইরে।
মরূপশা,
হৌখিবা চহিশিংদা রেলৱেদা থাক খুদিংমক্তা রিফোর্মশিং তৌখ্রে। রেলৱেদা লুবা নানববু ওইরো, হেন্না ফবা চান-থক্নববু ওইরো নত্ত্রগা অতোপ্পা খুদোংচাবশিং, খেন্নবা অদু ঙসি ময়েক শেংনা উরি। মতৌ অসুম্না, রেলগা মরী লৈনবা মেন্যুফেকচরিংদা ভারতনা আত্মনির্ভরগীদমক য়াম্না চাউনা চোংখৎলে। ভারতনা অনৌবা ত্রেনশিং শাবা হৌজিক মশাগীদমক্তসু তৌরি অমসুং এক্সপোর্তসু তৌরি। য়ু.পি.গী মতাংদা য়েংবদা বারানসীদা লৈবা লোকোমেতিব ৱার্ক্স অসি, ভারত্তা ইলেক্ত্রিক ইঞ্জিন শাবা অচৌবা সেন্তর ওরক্লি। রায়বরেলীগী মোদর্ন কোচ ফেক্তরী অসিসু হৌখিবা চহি ৬ লোম অসিদা দেন্তিং-পেন্তিংগী থৌদাংদগী ঐখোয়না পুথোরক্লে। মফম অসিদা হৌজিক ফাওবদা লিশিং ৫দগী হেন্না অনৌবা রেল কোচ শাখ্রে। মফম অসিদা শাবা রেল কোচ হৌজিক মীরমদসু এক্সপোর্ত তৌরে।
ইচিল-ইনাওশা,
ঐখোয়গী হৌখ্রবা মতমগী খঙলু উরুবশিং অদুনা হায়রি মদুদি লৈবাক অসিগী ইনফ্রাস্ত্রকচরগী চাউখৎ-থৌরাং অসি রাজনীতিদগী লাপ্না লৈহনগদবনি। লৈবাক অসিগী ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি, দল অমখক্কী ৱাখল্লোনগী নত্তে, লৈবাক্কী চাউখৎ-থৌরাংগী লম্বীগীনি। মসি চহি ৫গী পোলিতিক্সকী নত্তে লাক্কদৌরিবা মীরোল কয়াদা কান্নবা পীগদৌরিবা মিশন্নি। রাজনীতিগী দলশিংগী অথোই-অহেন তান্নবা তারবদি, ইনফ্রাস্ত্রকচরগী ক্বালিতীদা অথোই-অহেন তান্নহনগদবনি, স্পীদ অমসুং স্কেল অদুগী মতাংদা অথোই-অহেন তান্নহনগদবনি।
মরূপশা,
মতম পুম্নমক্তা য়েংশিনবীদুনতা লাক্লবা রেলৱে অসিনা করম্বা সেবাগী ৱাখল্লোন্দা অরুবা ফিভমদসু লৈবাক অসিগী কান্নবা ওইরি হায়বসি, কোরোনাগী মতম অসিদা উৎখ্রে অৱাবা তারবা শিন্মীশিংবু মখোয়গী খুঙ্গং ফাওবা থিনববু ওইরো, হিদাক-লংথক অমসুং রাশন লৈবাক্কী কাচিন-কোয়া ফাওবা পুববু ওইরো, নত্ত্রগা চৎথোক-চৎশিন তৌবা কোরোনাগী হোস্পিতালগুম্বগী খুদোংচাবা পীববু ওইরো, রেলৱেগী নেতৱর্ক অপুনবগী, শিন্মী পুম্নমক্কী সেবাগী ৱাখল্লোন অসি লৈবাক অসিনা মতম পুম্বদা নীংশিংদুনা লৈরগনি। মসিদা নত্তনা, ৱারবা মতম অসিদা রেলৱেনা মপান্দগী খুঙ্গংদা হল্লকপা শিন্মী মরূপশিংগীদমক্তা নুমিৎ লাখ অমদগী হেনবগী থবকসু শেমখি। ঐনা থাজৈ মদুদি সেবা, নুংশি চান্নবা অমসুং লৈবাক্কী চাউখৎনবগীদমক পুন্না হোৎনমিন্নবগী মিশন অসি লেপ্তনা চৎথদুনা লৈগনি।
অমুক্কা হন্না, য়ু.পি. য়াওনা লৈবাক্কী রাজ্য পুম্নমকপু ফ্রেত কোরিদোরগী অনৌবা খুদোংচাবগীদমক হন্না হন্না য়াইফ-পাউজেল পীজরি অমসুং রেলৱেগী মরূপ পুম্নমকপুসু য়াইফ-পাউজেল পীজবগা লোইননা মখোয়দসু হায়জরি মদুদি ফ্রেত কোরিদোর অসিগী মথংগী থবকসু ঐখোয়না খোঙজেল য়াংনা পায়খৎকদবনি। ২০১৪গী মতুংদা ঐখোয়না পুরক্লিবা খোংজং অসি, লাক্কদৌরিবা মতম অসিদা মসিদগী হেন্না খোংজেল য়াংহনগনি। মরম অসিনা ঐগী রেলৱেগী খোঙলোই পুম্নমক্না শোউদনা লৈবাক্কী অনীংবা-অপাম্বা অসি থুংহনগনি। থাজবা অসিগা লোইননা পুম্নকপু হন্না হন্না নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।
হন্না হন্না থাগৎচরি