Prime Minister's Office
Text of PM’s Keynote address at Pan IIT Global Summit
04 DEC 2020 10:22PM by PIB Delhi
Shri Sundaram Shrinivasan,
President
Pan IIT USA,
Distinguished alumni,
Friends,
I am delighted to join you all today. I have had the opportunity to address convocations at IITs in Chennai, Mumbai, Guwahati and most recently, at Delhi. I am always impressed after interacting with students from IITs. I also come back refreshed and reassured about the future of India and our planet.
Friends,
You are sons and daughters of India, who are serving humanity. Your spirit for innovation is helping the world dream big. It is also among your greatest strengths. Perhaps it comes second only to your technical and management skills. Someone should calculate the cumulative contribution of IIT alumni to economic value across the planet. I am sure it would compare with the GDP of a nation that has a reasonable size.
Friends,
There was a time, when a gathering like this would have included alumni from just five or six IITs.That number is growing now, and is close to two dozen. The number of students and alumni have also grown. At the same time, we have ensured that the brand of IITs has only become stronger. We in India are strongly committed to promote science and technology education in India. You would have noticed that in recent times, a culture of hackathons is developing in India. I have also had the opportunity to be a part of some of these hackathons. In these hackathons, I see young minds giving out-standing solutions to national and global problems.
We have been working with many countries in South East Asia and Europe in this area. Our aim is to ensure that our youngsters get an international plat-form to showcase their skills. And, learn from best practices globally. Starting 2nd October, on Gandhi Jayanti, India hosted the Vaibhav Summit.
Lasting for nearly a month, this Summit brought together top-quality talent in the fields of science and innovation. The number of participants was about Twenty-three thousand. There were 230 panel discussions. Almost 730 hours of discussions. This Summit was productive and it sets the tone for future collaborations in science and innovation.
Friends,
India is witnessing a sea change in the way it works. Things we thought could never happen are being delivered at great speed. Let me give a small example from a field you know well. Earlier, when IITs produced aero-space engineers, there was not a strong domestic industrial eco-system to employ them. Today, with our historic reforms in the Space sector, the last frontier before humanity has opened up to Indian talent.
That's why new space tech startups are coming up every day in India. I am sure some of you will boldly go where none have gone before"! Cutting edge and innovative work is happening across many sectors in India. Ours is a Government fully committed to the principle of "Reform, Perform, Transform".
There is no sector left out from our reforms. Agriculture, Atomic Energy, Defence, Education, Healthcare, Infrastructure, Finance, Banking, Taxation. The list goes on. We have brought path-breaking reforms in the labour sector, assimilating 44 Union labour laws into just 4 codes. Our corporate tax rate is one of the lowest in the world.
A few weeks ago, the Indian Cabinet cleared a path-breaking Production Linked Incentive Scheme in ten key sectors. This decision was taken to enhance exports as well as manufacturing. The sectors include Battery, Electronics, Pharma, Automobiles, Telecom, Solar energy and others. Each of these sectors is related to technology.These are opportunities waiting to be utilised.
In these testing times of COVID-19, India has got record investment. Much of this investment has come in the tech sector. Clearly, the world sees India as a trustworthy and promising partner.
Friends,
The collective force of the PanIIT movement can add momentum to our dream of becoming an Aatmnirbhar Bharat or self-reliant India. At some critical turning points in the history of independent India, Indian diaspora across the world put their faith in a resurgent India. They became Ambassadors of a New India. And, their voice was critical in ensuring that the world understood India's view-points in the right spirit.
Friends,
Two years later, in 2022 India marks 75 years since Independence. I urge the PanIIT movement to set an even higher benchmark on "Giving back to India.'' Your efforts for your alma mater are well known and inspiring. I know that many of you mentor your juniors in choosing the right career paths - whether in academia or industry. Today, many of them want to start-up their own ventures. They are bright and confident youngsters trying to make a mark through their hard work and innovation.
Now, I invite you to mentor them in these efforts too. I urge you to share more of your ideas and inputs on how we can mark 75 years of our freedom. You could share your views MyGov. Or, you can share it directly with me on the Narendra Modi App.
Friends,
Our actions today will shape our planet's tomorrow. The post Covid-19 order will be about: Re-learning, re-thinking, re-innovating and re-inventing in almost every field. This, along with a series of economic reforms is what will re-energise our planet. It will ensure 'Ease of Living' and positively impact the poor as well as marginalised. We also saw how several innovations that came out during the pandemic emerged from collaboration - between the industry and academia. The world today needs viable solutions to adjust to the new normal, And, who would be better than you to drive this dialogue? Today, a large number of IIT alumni are in global leadership positions. Your strong networks are spread across industry, academia, arts, governments. You are there in practically every sphere of human activity and excellence.I myself interact with one or more of your tribe every week, if not every day! I urge you to debate, discuss and contribute to solutions in the emerging New World Tech Order.The responsibility is heavy, but I know that your shoulders are capable.
With that, I extend to you my best wishes for this year's conference, correctly themed as "the future is now". It certainly is.
Good luck.
And thank you.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পান আই.আই.তি. গ্লোবেল সমিৎতা পীখিবা পি.এম.গী ৱারোল
04 DEC 2020 10:22PM by PIB Imphal
শ্রী সুন্দরম শ্রীনিবাসন
প্রসিদেন্ত
পান আই.আই.তি. য়ু.এস.এ.,
শক্নাইরবা এলুমনী,
মরূপশিং,
ঙসি ঐ অদোমগী নরক্তা য়াওজবা অসিদা নুংঙাইবা পোকচরি। ঐহাক চেন্নৈ, মুম্বাই, গুৱাহাতী অমসুং হন্দক্তা দিল্লীদা আই.আই.তি.গী কনভোকেসন্দা ৱা ঙাংবগী খুদোংচাবা ফংজখি। ঐঙোন্দা আই.আই.তি.গী মহৈরোইশিংগা লোইননা ৱারী শানরবা মতুংদা মতম পুম্নমক্তা ইথিল পোকহল্লি। ঐনা ভারত অমসুং ঐখোয়গী মালেমগী তুংলমচৎকী মতাংদা ইনর্জী অমসুং থাজবা পুদুনা হল্লকই।
মরূপশিং,
অদোম মীওিবগী সেবা তৌরিবা ভারতকী মপারী অমসুং মমোমশিংনি। অদোমগী ইনোবেসনগী ৱাখল্লোন্না মালেম অসিনা অচৌবা মংলান কয়া মঙবদা মতেং পাংলি। মসিসু অদোমগী চাউরবা থৌনাশিং অদুগী মনুংদা অমনি। মসি অদোমগী তেক্নিকেল অমসুং মেনেজমেন্ত স্কিলশিংগী হেক মথংদা অনিশুবা মফমদা কল্লি। কনাগুম্বা অমনা মালেম অপুনবা অসিদা আই.আই.তি.গী এলুমনীগী ক্যুমুলেতিব কন্ত্রিব্যুসনগী ইকোনোমিক ভেল্যু অদু হোৎকদনি। ঐনা থাজৈ মদুদি মসি লৈবাক অমগী মতিক চাবা সাইজ ওইবা জি.দি.পি.গা মান্নৈ।
মরূপশিং,
মতম অমদা, অসিগুম্বা মীফম অমদা শুপ্নগী আই.আই.তি. মঙা নত্ত্রগা তরুক্কী এলুমনী খক্তমক্না শরুক য়ারম্মি। হৌজিক্তি মশিং অসি হেনগৎলক্লি, অমসুং চাউরাক্না দর্জন অনি ফাওবা য়ৌরক্লে। মহৈরোইশিং অমসুং এলুমনীগী মশিংসু হেনগৎলক্লি। মসিগা লোইননা, ঐখোয়না আই.আই.তি.গী ব্রান্দ অসি হেন্না মপাঙ্গল কন্নবা হোৎনরি। ঐখোয়না ভারত্তা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী এজুকেসন্দা ইনোৎ হাপ্নবা অচেৎপা ৱাফম ফোংদোক্লি। অদোম্না উবীরম্লগনি মদুদি মতম খরগী মনুংদা ভারত্তা হেকাথোনগী মচৎ অমা শেমগৎলি। ঐনা মসিগী মনুংদগী হেকাথোন খরদা শরুক য়াবগী খুদোংচাবা ফংখি। হেকাথোনশিং অদুদা ঐনা নহা ওইরিবা ৱাখল্লোনবু লৈবাক অসিগী অমসুং মালেম অসিগী সমস্যাশিংগী অদুক্কী মতিক পাম্বৈ পুথোকপা উখি।
লম অসোমদা ঐখোয়না খা এসিয়া অমসুং য়ুরোপকী লৈবাক কয়াগা লোইননা থবক তৌরি। ঐখোয়গী পান্দম অসি ঐখোয়গী নহারোলশিংবু মখোয়গী স্কিল উৎথোক্নবগীদমক অমসুং মালেমগী হেন্নবা মফবা মচৎশিং তম্নবগীদমক মালেমগী ওইবা ফম্বাক অমা শেমগৎপনি। ওক্তেবর ২, গান্ধীগী মপোক কুমওন্দা, হৌদোক্লদুনা মসি ভারতনা বৈভব সমিৎ হৌদোকখি।
চাউরাক্না থা অমা ফাওবা চৎথখিবা সমিৎ অসিনা সাইন্স অমসুং ইনোভেসনগী লমদা মগু ৱাংবা তেলেন্ত য়াওহন্নবা থবক পায়খৎখি। মসিদা শরুক য়াখিবশিংগী মশিং লিশিং ২৩গী ময়া ওইখি। পেনেল দিস্কসন ২৩০ পাংথোকখি। চাউরাক্না পুং ৭৩০ খন্ন-নৈনখি। সমিৎ অদু কান্নবা ওইখি অমসুং মদুনা সাইন্স অমসুং ইনোভেসনগী লমদা তুংলমচৎকী কোলাবোরেসনশিংগী তোন অদু সেৎ তৌখি।
মরূপশিং,
ভারতনা মসিগী থবক তৌবগী মওংদা কান্নরবা অহোংবা অমা পুরক্লি। ঐখোয়না কৈদৌঙৈদসু ওইবা ঙম্লোই হায়না খল্লবা পোৎশকশিং অদু ঙসিদি খোংজেল য়াংনা মায় পাকপা ঙম্লে। ঐনা লম অমগী অপীকপা খুদম অমা পীজরি মদু অদোম্না নীংথিংজনা খঙই। মমাংঙৈদা, আই.আই.তি.না এরো-স্পেস ইঞ্জিনীয়রশিং পুথোক্লম্বদা, মখোয়বু থবক পীনবগীদমক দোমেস্তিক্কী থাক্তা ইন্দস্ত্রিএল ইকো-সিস্তেম অমত্তা লৈরমদে। ঙসি স্পেসকী লমদা ঐখোয়গী পুৱারী ওইরবা রিফোর্মশিংগা লোইননা, মীওইবগী মাংদা লৈরিবা অরোইবা ফ্রন্তিয়র অসি ভারতকী তেলেন্তকীদমক্তা হাংদোক্লে।
মরম অসিদগী ভারত্তা নুংতিগী অনৌবা স্পেস তেক স্তার্তঅপশিং লাক্লি। ঐনা থাজৈ মদুদি অদোমগী মরক্তগী মীওই খরনা থৌনা ফনা হান্না কনা অমত্তনা য়ৌখিদবা মফম অদুদা শোইদনা য়ৌগনি। ভারত্তা লম কয়াদা খ্বাইদগী নৌবা অমসুং অনৌবা মওংদা থবক পায়খৎলি। ঐখোয়গী সরকারনা ‘রিফোর্ম, পর্ফোর্ম, ত্রান্সফোর্ম’গী প্রিন্সিপলগীদমক খোংফম চেৎনা লেপ্লি।
ঐখোয়গী রিফোর্মশিংদা লম অমত্তা চিৎথবা লৈতে। লৌউ-শিংউ, এতোমিক ইনর্জী, ঙাক-শেল, মহৈ-মশিং, হকশেল, ইনফ্রাস্ত্রকচর, ফাইনান্স, বেঙ্কিং, তেক্সেসন। লিস্ত অসি মখা চৎথরি। ঐখোয়না লেবর সেক্তরদা পাক-চাউনা অহোংবা পুরক্লি, লেবরগা মরী লৈনবা লো ৪৪বু শুপ্নগী কোদ ৪দা পুনশিল্লে। ঐখোয়গী কোর্পোরেৎ তেক্সকী রেৎ অসি মালেমদা খ্বাইদগী হন্থরে।
চয়োল খরগী মমাংদা, ভারতকী মন্ত্রীমন্দলনা মরুওইবা লম তরাদা পাক-চাউরবা প্রদক্সন লিঙ্ক ইন্সেন্তিব স্কিমদা অয়াবা পীখ্রে। ৱারেপ অসি এক্সপোর্তকা লোইননা মেন্যুফেকচরিংগী লমদা ইনোৎ হাপ্নবা লৌখিবনি। মসিদা বেত্রী, ইলেক্ত্রোনিক্স, ফার্মা, ওতোমোবাইল, তেলিকোম, সোলর ইনর্জী অমসুং অতৈ লম কয়া য়াওরি। লম পুম্নমক অসি তেক্নোলোজীগা শম্নরি। তাঞ্জাশিং অসি য়াওহন্নবগীদমক ঙাইদুনা লৈরি।
কোবিদ-১০গী চিরবা তাঞ্জা অসিদা, ভারতনা রিকোর্দ ইনভেস্তমেন্ত ফংখ্রে। ইনভেস্তমেন্ত অসিগী শরুক অয়াম্বা তেক্নিকেলগী লমদা ওইরি। মসি ময়েক শেংলে মদুদি, মালেম্না ভারতপু থাজনীংঙাই ওইবা অমসুং হৈ-শিংলবা খোংলোই অমা ওইনা য়েংনরক্লি।
মরূপশিং,
পেন আই.আই.তি. খোংজংগী অপুনবা পাঙ্গল অসি আত্মনির্ভর ভারত নত্ত্রগা সেল্ফ রিলায়েন্ত ইন্দিয়া ওইহন্নবা ঐখোয়গী মঙলান অসিদা খোংজেল হাপ্পা য়াই। নীং খা তম্লবা ভারতকী পুৱারীগী মরুওইবা তাঙ্কক খরদা, মালেম শিনবা থুংবদা শন্দোক্লিবা ভারত মচাশিংনা শাহৌরক্লিবা ভারত অমগীদমক মখোয়গী থজবা ফোংদোক্লি। মখোয় অনৌবা ভারতকী এম্বেসেদর ওইরি। অমসুং মখোয়গী খোঞ্জেল অসি ঙসি মালেম্না তশেংনা ভারতকী মিৎয়েং অসিবু মশক খঙবদা য়াম্নমক মরুওইরি।
মরূপশিং,
চহি অনিগী মতুংদা, ২০২২দা ভারত নীং খাতম্বগী চহি ৭৫ মপুং ফারগনি। ঐনা পেন আই.আই.তি. খোংজংদা “গিবিং বেক তু ইন্দিয়া” (ভারত্তা হন্না পীরকপা)দা অৱাংবা বেঞ্চমার্ক অমা শেম্নবা হায়জরি। ঐ খঙই মদুদি অদোম ময়ামগী মনুংদগী কয়া মরুম্না অদোমগী জুনিয়রশিংদা – একাদমিয়া নত্ত্রগা ইন্দস্ত্রীদা অচুম্বা লম্বী খন্নবা পাউতাক পীরি। ঙসি, মখোয়শিং অদুগী মরক্তগী কয়ানা মশাগী ভেঞ্চরশিং হৌদোকপা পাম্লি। মখোয় লৌশিং লৈরবা অমসুং মশাবু থাজজবা নহা ঙাক্তনি, মখোয়গী কন্না হোৎনবা অমসুং ইনোভেসন্না মশক অমা শেম্নবা হোৎনরি।
হৌজিক, ঐনা অদোমদা মখোয়গী হোৎনরিবশিংদা পাউতাক পীনবা পাউজেল পীজরি। ঐনা অদোমদা ঐখোয়গী নীং খা তম্বা চহি ৭৫ শুবা থৌরম অসি ঐখোয়না করম্না পাংথোকপা য়াবগে হায়বদুগী মতাংদা অদোমগী ৱাখল্লোন অমসুং সজেসনশিং অদু শিয়র তৌবীনবগীদমক্তসু হায়জরি। অদোম্না অদোমগী ৱাখল্লোনশিং অদু মাই গোবতা শিয়র তৌবীরকপা য়াগনি নত্ত্রগা অদোম্না মদু নরেন্দ্র মোদী এপ্তা হকথেংননা শিয়র তৌবীরকপসু য়াগনি।
মরূপশিং,
ঙসিগী ঐখোয়গী থবক্না ঐখোয়গী হয়েংগী মালেম অসিগী মশক শেমগদৌরিবনি। কোবিদ-১৯গী মতুংগী থৌরাংদা চাউরাক্না লম পুম্নমক্তা রি-লর্নিং, রি-থিঙ্কিং, রি-ইনোবেতিং অমসুং পি-ইনভেন্তিং তৌগনি। ঐখোয়না মসিসু উরি মদুদি করম্না ইন্দস্ত্রী অমসুং মহৈ-মশিংগী মরক্তা শরুক য়ামিন্নবগী মরমদগী লাইচৎ মনুং অসিদা ইনোভেসন ময়াম অমা থোরক্লি। ঙসি মালেম অসিবু অনৌবা ফিভমদা থম্নবগীদমক্তা চুনবা পাম্বৈশিং মথৌ তারি অমসুং মসিদা ৱারী শাননবগীদমক অদোম ময়ামদগী হেন্না ফবা কনা ওইগনি? ঙসি মশিং য়াম্লবা আই.আই.তি.গী এলুমনী মালেমগী মকোক ওইবা থাক্তা য়াওরি। অদোমগী অচেৎপা নেতৱর্ক ইন্দস্ত্রী, মহৈ-মশিং, কলা অমসুং সরকার ফাওবদা শন্দোক্লি। অদোম প্রাক্তিকেল ওইনা মীওইবগী থবক-থৌরম অমসুং থোইদোক-হেন্দোকপগী লম পুম্নমক্তা য়াওরি। ঐ ইশামক নুংতিগী নত্ত্রবসু চয়োল খুদিংগী অদোম ময়ামগী কাংলুপকী মীওই অম-অনিগা ৱারী শানজৈ। ঐনা অদোম ময়ামদা ন্যু ৱর্ল্দ তেক ওর্দরদা পাম্বৈ পুথোক্নবা মরৈ য়েৎননবা, ৱারী-ৱাতাই তৌনবা অমসুং তেংবাং পীননবা হায়জরি। থৌদাং অসি চাউই, অদুবু খঙই অদোমগী লেঙবান অদু মতিক চারে হায়বা।
মসিগা লোইননা, ঐনা অদোমদা চহি অসিগী কনফরেন্স অসিগীদমক্তা য়াইফ-পাউজেল পীজরি, মসিগী থিম অসি চুম্মি – “ফিচর ইজ নাউ/তুংচৎ অসি হৌজিক্নি”। তশেংনমক চুম্লবনি।
য়াইফবা ওইয়ু।
অমসুং থাগৎচরি।