Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the inauguration of six-lane widening project of the Varanasi-Prayagraj section of NH-19
30 NOV 2020 6:40PM by PIB Delhi
Har Har Mahadev!
My dear brothers and sisters of Kashi,
Pranam to all of you, especially to the farmers of Rajatalab, Mirzamurad, Kachhwa, Kapsethi, Rohaniya and Sevapuri region.
Many Many congratulations and best wishes to all of you for Dev Deepawali and Gurpurab.
Uttar Pradesh Chief Minister Shri Yogi Adityanath ji, Deputy Chief Minister Shri Keshav Prasad Maurya ji, my colleague in Parliament Bhai Ramesh Chand ji and a large number of my dear sisters and brothers of Kashi who are present.
Kashi is getting another gift of modern infrastructure on the occasion of Dev Deepawali and Prakashotav of Guru Nanak Dev ji. It will benefit people of Kashi and Prayagraj. Many many congratulations to all of you.
I remember my first public meeting took place in this ground in 2013 and the highway passing through used to be four-lane. Today with the blessings of Baba Vishwanath, this highway has become six-lane. The people who used to commute from Handia to Rajatalab are aware of problems on this highway. There used to be frequent jams and very slow traffic. People coming from Delhi and other cities also used to be hassled on this route. The 70-kilometre journey will now be comfortable and at a fast pace. With the widening of this highway, the travel between Kashi and Prayag has become easier now. The problems faced by Kanvadias during the Kavad Yatra and others will end now. Not only that, its gains will be visible even during Kumbh.
Brothers and sisters,
Whether it is a place of faith or a particular place, people always try to find out how convenient it is to visit there. Such facilities also encourage domestic and foreign tourists and devotees also. One can see the benefits due to the connectivity and beautification work of Kashi in the last few years. The amount of work that is happening in Banaras and adjoining areas has never happened after independence whether it is building new highways, flyovers or widening of roads to avoid traffic jams. Being a sevak of Banaras, my endeavour is to reduce the problems of the people of Banaras and to make their life easier. In the last six years, projects worth several thousand crore rupees have been completed fast and several projects are underway. The road connecting the town with the airport has become an identity of the development works in Banaras. The connectivity of railway station has also improved. The work of Ring Road phase-II is also progressing at a fast pace at some distance from here. Once completed, heavy vehicles passing through Sultanpur, Azamgarh and Ghazipur will be able to take this new six-lane highway directly without entering the city. Efforts are on to complete work on other highways as early as possible. The journey to Varanasi, Lucknow, Azamgarh and Gorakhpur will become very convenient once all these highways are completed.
Brothers and sisters,
Better roads, better railways, better and affordable air facilities, facilitate every section of the society. Especially the poor, the small entrepreneurs, the middle class get the most of the benefits. When construction work is underway, many people get employment. When these projects are ready, it cuts down time, money and reduces problems. Even during Corona, these infrastructure projects have become a huge medium of employment for worker friends.
Brothers and sisters,
I am happy that there has been an unprecedented growth in the infrastructure construction since the formation of the government of Yogi ji in Uttar Pradesh. You are well aware of the situation of infrastructure earlier in Uttar Pradesh. Today, Uttar Pradesh is being referred to as Express Pradesh. Simultaneous work is going on at five mega projects relating to connectivity in UP worth several thousand crore rupees. Every corner, be it Purvanchal, Bundelkhand or western Uttar Pradesh, is being connected with the expressway. Of the two big and modern defence corridors of the country, one is being made in our Uttar Pradesh.
Brothers and sisters,
Besides roads, air connectivity is also being improved. There were only two major airports which were functioning effectively in UP till 3-4 years ago. Today, about a dozen airports are being readied in UP. The expansion work of Varanasi airport is going on here. The speed with which the airport terminal was built in Prayagraj had created a new record. In addition, Kushinagar airport is also being developed as an international airport. The work at the International Greenfield Airport at Jewar in Noida is also progressing at a fast pace.
Friends,
Our farmers and farming benefit greatly when modern connectivity expands in the area. Over the years, efforts have been made to create infrastructure like godowns and cold storages along with modern roads in the villages. A special fund of one lakh crore rupees has also been earmarked for farmers. This year, for the first time in the history of the country, moving cold storage, i.e., Kisan Rail, has been launched. Farmers are getting new markets, their access to big cities is increasing and it is having a direct impact on their incomes also because of these efforts.
Friends,
The excellent infrastructure that has been created in Purvanchal, including Varanasi, has greatly benefited the entire region. Due to the formation of a perishable cargo centre in Varanasi, the farmers have now got a huge facility to store and sell fruits and vegetables easily. Due to this storage capacity, the farmers ' produce is being exported abroad in large quantities for the first time. Today, the Langda and Dasheri varieties of mangoes are ruling London and the Middle East. The demand for mangoes from Banaras is increasing abroad. With the packaging facilities that are being readied here, there will be no need to go to bigger towns for packing. Besides mangoes, the fresh vegetables have also reached the markets of Dubai and London this year. These exports have been done by air. That is, the small farmers here are also getting the direct benefit of better air services. Work is in the process to find out how best the produce of the farmers can be transported using the first inland waterway in the country over the Ganges.
Friends,
Chandauli’s black rice is the finest example how the farmers are benefiting from the government’s efforts and modern infrastructure. This rice is bringing prosperity to the farmers of Chandauli. An experiment of a variety of black rice was carried out here two years ago to increase the income of farmers. Last year, about 400 farmers were given this rice to grow in the Kharif season. A committee of these farmers was constituted and a market was searched for this. While normal rice sells for Rs 35-40 a kg, this black rice is being sold for up to Rs 300 a kg. Importantly, black rice has also got a foreign market. For the first time, this rice has been exported to Australia at the rate of about 850 rupees a kg. That is, where the MSP of paddy is Rs. 1800, the black rice has been sold at Rs. 8, 000 per quintal. I am told that in view of this success, about 1000 farmer families are cultivating black rice during this season.
Brothers and sisters,
Efforts are on to provide modern facilities to the farmers, to make them a big force by organising small farmers and increasing the income of the farmers. In the past few years, work has been done at all levels, be it crop insurance or irrigation, seeds or markets. About four crore farmer families have benefited due to Pradhan Mantri Fasal Beema Yojana. Almost 47 lakh hectare land has come under the purview of micro irrigation due to Pradhan Mantri Krishi Sinchai Yojana. Work is underway for several irrigation projects worth about 77,000 crore rupees.
But friends, successful projects are not enough. At the same time, farmers should also get the benefit of the large and wide markets in the country and the world. Therefore, the way to empower farmers has been adopted through alternatives. The agricultural reforms made in the interest of farmers give the same option to the farmers. If the farmer finds a buyer who directly takes the produce from the field, who makes every arrangement from transport to logistics and give a better price, should the farmer not get the freedom to sell his produce? India's agricultural products are famous all over the world. Should the farmers not have access to this big market and higher prices? And if somebody prefers the old system, then where are the restrictions under this law?
Friends,
New agricultural reforms have only given farmers new options and new legal protection. Earlier, transactions outside the mandi were considered illegal, and as a result many small farmers used to be cheated and there used to be disputes, because small farmer could not reach mandi. This is not so now. Now the small farmer can take legal action on the transactions outside the mandi also. That is, the farmer has not only got new alternatives but has also got legal protection to protect him from deceit and fraud. Giving new alternatives to the farmers along with projects can only rejuvenate our agriculture sector. If the projects from the government and alternatives for farmers go hand in hand, only then the country is rejuvenated.
Friends,
Governments make policies, laws and regulations. Policies and laws get the support and they are bound to be questioned also. This is the part of democracy and It has been a vibrant tradition in India. But for the last some time, a different trend has been witnessed in the country. All of you conscious colleagues from Kashi must have experienced this. Earlier if any decision of the government was not liked by somebody, it used to be opposed. But we are witnessing a new trend that criticism is happening not on the basis of the decision, but by spreading confusion and apprehension regarding what will happen in future. It is propagated that the decision is correct, but it is not known what it will lead to in the future and then prophecy it will happen. Confusion is spread in society about what has not happened yet, which will never happen. The same game is being played intentionally on the issue of historic agricultural reforms. We have to remember that these are the same people who have consistently tricked the farmers for decades. For example, MSP would be declared, but a very meager MSP purchase used to take place. There would be announcements, but no purchases. This deception on MSP went on for years. Large loan waiver packages were announced in the name of farmers, but they did not reach the small and marginal farmers. That is, there was deception on loan waiver also. Big schemes were announced in the name of farmers but they themselves admitted that out of 1 rupee, only 15 paise reached the farmer, which is deceit in the name of schemes.
In the name of farmers, a huge subsidy was given on fertilizer. But this fertilizer would reach black marketers rather than the farms. There was even deceit in the name of urea. Farmers were told to increase productivity, but the profitability was ensured for somebody else other than the farmer. Promise for the vote first and then deceit, the same game has been going on in the country for a long time.
Friends,
When history is full of deception, then two things are natural. The first is that there is decades of history behind the farmers being apprehensive about the promises of governments. Secondly, it has become a habit and compulsion for those who renege on the promises, to spread lies that what used to take place before, is still going to happen, because they have done the same and are applying the same formula. But when you see the track record of this government, the truth will come out automatically. We said that we will stop the black marketing of urea and give enough urea to the farmers. There was no shortage of urea in the last six years. Earlier urea used to be purchased in black, people were forced to stand in a queue till late in the night and even sleep in the open in the cold nights and many times farmers standing for urea were even lathi-charged. It has stopped now. Even when every activity had stopped during the corona lockdown, we ensured there was no problem in delivering urea. We had promised that we will give MSP at 1.5 times the cost in line with the recommendation of the Swaminathan Commission. This promise was not on papers, but we fulfilled it earnestly and also ensured that the money reached the bank accounts of the farmers.
Friends,
If we talk of pulses, then in the five years before 2014, pulses of around Rs 650 crore rupees were procured from the farmers by the previous government. Only 650 crore rupees of pulses! What we did in the five years after we came to power? In the subsequent five years, we have procured pulses worth about 49,000 crore rupees on MSP, i.e., an increase of about 75 times. Where is the comparison between 650 crore rupees and almost 50,000 crore rupees? In the five years prior to 2014, I am talking about their last government, paddy worth Rs 2 lakh crores was purchased on MSP in the entire country. But friends, in our five years, we have made available 5 lakh crore rupees as MSP of paddy to the farmers. That is, almost two and a half times more money has reached the farmers. In the 5 years before 2014, farmers got around Rs. 1.5 lakh crore on the purchase of wheat. Rs. 1.5 lakh crore rupees in the five years of that government! In the subsequent 5 years, wheat growers have got Rs 3 lakh crores i.e. around 2 times. Now, you tell me if we had to dismantle mandis and MSP, why would we have given so much power and would have invested so much? Our government is spending crores of rupees to modernize the mandis.
Brothers and sisters,
You have to remember that these are the people who used to raise questions about PM Kisan Samman Nidhi in every nook and corner of the country, at every press conference and on twitter. They used to spread the rumour that Modi has introduced this Kisan Samman Nidhi in view of elections. Once he will give Rs. 2000 and after that he will not give again. Second lie was spread that this Rs. 2000 which is being given now will be taken back with interest. You will be surprised that so much lie was spread in a particular state that the farmers refused to take Rs. 2000. There are some states, and one such state which is speaking on behalf of the farmers did not even let this Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi scheme implement in his state, because he feared that his politics will be over if the money reached farmers and farmers hailed Modi. It did not allow the money to go into the pockets of the farmers. I want to tell the farmers of those states that whenever our government is formed there, I will give this money to the farmers.
Friends,
Amount is being provided directly to the bank accounts of more than 10 crore farmer families of the country and it is being done under the Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi. We give the amount three times a year and about 1 lakh crore rupees has reached the farmers.
Friends,
We had promised to prepare a pension scheme for farmers. Today, the PM Kisan Mandhan Yojana is there and 21 lakh farmer families have joined this within a very short time.
Brothers and sisters,
New agricultural reform laws have been brought in the interest of farmers on the strength of the same track record of fulfilling promises. We will definitely see one day how much useful these laws have proved in bringing justice to the farmers. We will experience it and I am sure there will be positive discussions in the media and we will get to see and read it. I am aware that decades of deceit make farmers apprehensive. The farmers are not to be blamed, but I want to tell the countrymen, my farmer brothers and sisters that work is being done with intentions as pure as Gangajal. This I want to say from the banks of the Ganges, from the holy city of Kashi.
Brothers and sisters,
The truth of those who spread illusions on the basis of mere apprehensions is being constantly exposed before the country. When farmers understand their lies, then they start spreading lies on another topic. This is their 24/7 job. The farmers of the country are very much aware of it. The government is also constantly answering those farmer families who still have some concerns and questions, and is making maximum efforts to find a solution. With the blessing of Maa Annapurna, our farmers will lead the self-reliant India campaign. I am confident that those farmers, who have some doubts on agricultural reforms today, will also take advantage of these agricultural reforms in future and increase their income. This is my firm belief.
In the end, I congratulate all of you for this modern highway. Our efforts will continue to develop Kashi on a grand scale. I have several other programmes in Banaras, where also I will speak on several issues in detail. I have been late this time due to corona, but I am energized after meeting you. With your blessings, I have got a new energy to work. This is my energy, this is a blessing for me that you have turned up in such a large number. I am very grateful to you. Tighten your fists and speak with full force with me – Bharat Mata ki jai.
Many many thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
এন.ঐচ.-১৯গী বারানসী-প্রয়াগরাজ শরুক্কী লেন-তরুক পাকথোকহনবগী প্রোজেক্ত হৌদোকপদা পি.এম.না পীখিবা ৱারোল
30 NOV 2020 6:40PM by PIB Imphal
হর হর মহাদেব!
কাশীগী ঐগী নুংশিরবা ইচিন-ইনাও, ইচে-ইচলশিং,
অদোম পুম্নমকপু খুরুমজরি!
মরুওইনা রাজাতালাব, মির্জামুরাদ, কছৱা, কপসেথী, রোহনিয়া, সেবাপুরী লমদমগী অন্নদেবতা লোগনবু খুরুমজরি!
অদোম পুম্নমক্তা দেব দিপাবলীগী অমসুং গুরপরবগী হায়নীংঙাই লৈতনা নংঙাইবা অমদি য়াইফ-পাউজেল পীজরি!!
উত্তর প্রদেশকী মুখ্যমন্ত্রী শ্রীমান য়োগী আদিত্যনাথজী, উপ মুখ্যমন্ত্রী শ্রী কেশব প্রসাদ মৌর্য়জী, সংসদতা ঐগী খোংলোই ওইমিন্নরিবা ভাই রমেশ চন্দজী অমসুং মশিং য়াম্না তিনবীরিবা কাশীগী ঐগী নুংশিরবা ইচিল-ইনাওশিং,
দেব দিপাবলী অমসুং গুরুনানক দেবজীগী মঙাল ফংখিবা থৌরম অসিদা ঙসি কাশীনা অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী অতোপ্পা খুদোল অমগা ফংলি। মসিগী কান্নবা কাশীগা লোইননা প্রয়াগরাজগী মীয়ামসু ফংগনি। অদোম ময়ামদা হন্না হন্না নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।
ঐহাক নীংশিংলি, হৌখিবা কুমজা ২০১৩দা ঐগী অহানবা মীয়ামগী মীফম অদু লম্পাক অসিদা পাংথোকখি অমসুং মতম অদুদা মফম অসিদা চৎলিবা লম্বী অসি ৪ লেনগী ওইরম্মি। ঙসি বাবা বিশ্নাথকী থৌজান্দগী, হাইৱে অসি লেন ৬কী ওইরে। হান্না হন্দিয়াদগী রাজাতালাবতা চৎথোক চৎশিন তৌরম্বা মীয়াম্না খঙই মদুদি হাইৱে অসিদা কয়াদা খুদোংচাদবা ওইরম্বগে হায়বদো। মফম খুদিংদা জাম, য়াম্না তপ্পা ত্রাফিক, দিল্লী অমসুং অতোপ্পা শহরশিংদগী মীয়াম্না চৎথোক-চৎশিন তৌনখিবশিং অদুসু লম্বী অসিদা লাকপদা অৱাবা ওইনরম্মি। কি.মি. ৭০দগী হেন্না শাংবা খোংচৎ অদু হৌজিক নুংঙাইনা চৎলগনি, খোংজেল য়াংনা চৎলগনি। হাইৱে অসি পাকথোকহনবদগী কাশী অমসুং প্রয়াগকী মরক্তা চৎথোক-চৎশিন তৌনবা হৌজিক হেন্না লাইরগনি। কাম্বরা চৎপা মতমদা কাম্বরিয়ানা অমসুং মফম অসিগী মীয়াম্না অৱাবা মায়োক্নরম্বশিং অদু লোইশিল্লগনি। মসিদা নত্তনা, মসিগী কান্নবা কুম্ভগী মতমদসু ফংলগনি।
ইচিল-ইনাওশা,
লাইনীংগা মরী লৈনবা মফম্বু ওইরো নত্ত্রগা করিগুম্বা অখন্ন্বা থবক অমবু ওইরো, মীয়াম্না মফম অমা হেক্তদা চৎথোক-চৎশিন তৌবদা হান্না কয়াম খুদোং চাগদগে হায়বদু য়েংনৈ। অসিগুম্বা মখলগী খুদোংচাবশিং ইরমদমগী-মীরমগী, মখল খুদিংগী তুরিস্তশিং অমসুং লাইনীংবশিংবুসু পুক্নীং থৌগৎলি। হৌখিবা চহিশিংদা কাশীবু ফজহনবগা লোইননা মফম অসিগী কনেক্তিবিতীদা থবক তৌরিবা অসিগী কান্নবা, অদোম ময়াম্না উবীরি। অনৌবা হাইৱেবু ওইরো, থোং-ফ্লাইওবরবু ওইরো, ত্রেফিক জাম হন্তহন্নবগীদমক্তা লম্বী পাকথোকহনববু ওইরো, হৌজিক বনারস অমসুং মসিগী অকোইবদা তৌরিবা থবক অসিগুম্না নীং খা তম্লবা মতুংদা অমুক্তা তৌখিদ্রি। বনারসকী মনাই অমা ওইনা, ঐনা বানারসকী মীয়ামগী অৱাবা হন্থহনবা, মখোয়গী পুন্সি হেন্না লাইথোকহনবা অসি হোৎনরি। হৌখিবা চহি ৬তা বনারস্তা লুপা করোর লিশিং কয়াগী প্রোজেক্তশিং খোংজেল য়াংনা মপুং ফাহনখ্রে অমসুং প্রোজেক্ত কয়ামরুমগী থবক পায়খৎলি। এয়রপোর্তকা শহরগা শম্নহনবা লম্বী ঙসি বনারস্তা চাউখৎ-থৌরাংগী থবক্কী শক্তাক ওইখ্রে। রেলৱে স্তেসনগী কনেক্তিবিতীসু হেন্না ফগৎলে। মফম অসিদগী খজিক্তং লাপ্পা মফমদা হিহ্গ রোদ ফেজ-২গীসু থবক খোংজেল য়াংনা পায়খৎলি। মসি মপুং ফারকপদা সুল্তানপুর অমসুং গাজীপুরদগী চৎথোক-চৎশিন তৌগদবা অরুম্বা গারীশিং শহরদা এন্ত্রী তৌরমদনা, চুমদ্রিং সিক্স লেন হাইৱেদগী চৎখিবা য়ারগনি।
ইচিল-ইনাওশিং,
অফবা লম্বী, অফভা রেল লম্বী, অফবা অমসুং অহোংবা এরোপ্লেনগী খুদোংচাবশিং, মখোয় অসি খুন্নাইগী কাংলুপ খুদিংমক্তা খুদোংচাবা ফংহল্লি। মরুওইনা লাইরবশিংদা, অপীকপা ওন্ত্রপ্রিনরশিংদা, ময়াওই ওইবা কাংলুপকী মীওইশিংদা মসিগী খ্বাইদগী কান্নবা ফংই। শেমগৎ-সাগৎপগী থবক পায়খৎলকপা মতমদা মীওই কয়ামরুমদা থবক ফংহল্লি। প্রোজেক্ত অসি লোইদুনা শেম-শারকপা মতমদা মতমসু কল্লি, চাদিংসু হন্থহল্লি অমসুং অৱাবসু হন্থহল্লি। কোরোনাগী মতম অসিদসু শিন্মী মরূপশিংগীদমক্তা থবক পীবগী য়াম্না চাউবা পাম্বৈ ইনফ্রাস্ত্রকচরগী পাম্বৈ অসিনা ওইরি।
ইচিল-ইনাওশিং,
ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই মদুদি উত্তর প্রদেশতা য়োগীজী অমসুং মহাক্কী তীম্না সরকার শেম্লবা মতুংদা মফম অসিদসু ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপদা অমক্তা ওইখিদ্রিবা খোংজেল পুরকখি। অহানবদা উত্তর প্রদেশকী ইনফ্রাস্ত্রকচরকী ফিভম করি ওইরম্মি, মসি অদোম তশেংনা খঙবীরিবনি। ঙসি উত্তর প্রদেশকী শক্তাক এক্সপ্রেস প্রদেশ ওইনা মপাঙ্গল কল্লি। য়ু.পি.দা কনেক্তিবিতীগী করোর লিশিং কয়াগী প্রোজেক্ত ৫ অমুক্তদা থবক পায়খৎলি। ঙসি পর্বাঞ্চলবু ওইরো, বুন্দেলখন্দবু ওইরো, নোংচুপ থংবা উত্তর প্রদেশপু ওইরো, কাচিন খুদিংমক এক্সপ্রেসৱেগা শম্নগদৌরি। লৈবাক অসিগী অচৌবা অমসুং অনৌবা দিফেন্স কোরিদোর ২গী মনুংদগী অমা উত্তর প্রদেশতা শারি।
ইচিল-ইনাওশিং,
লম্বী খক্তা নত্ত্না, এয়র কনেক্তিবিতীবুসু শেমদোকপগী তবক পায়খৎলি। চহি ৩-৪গী মমাং ফাওভদা য়ু.পি.দা শুপ্নগী অচৌবা এয়রপোর্ত ২ খক্তমক নীংতিজনা মথৌ পাংথোক্লম্মি। ঙসি চাউরাক্না এয়রপোর্ত দর্জন্দগী হেন্না য়ু.পি.দা সর্বিস তৌনবা শেম শাবগী থবক পায়খৎলি। মফম অসিদা বারানসী এয়রপোর্ত চাউথোকহবগী থবক চৎথরি। প্রয়াগরাজদা এয়রপোর্ত তর্মিনেল খোংজেল অদুক্কী য়াংনা শাবনা মরম ওইদুনা, মসিনা অনৌবা রিকোর্দ অমসু থমখ্রে। মসিদা নত্তনা কুশীনগরগী এয়রপোর্তসু ইন্ত্রনেস্নেল এয়রপোর্ত ওইনা শেমগৎলি। নোয়দাগী জেবরদা ইন্তর্নেস্নেল গ্রীনফিল্দ এয়রপোর্তসু খোংজেল য়াংনা থবক পায়খৎলি।
মরূপশা,
মফমম অমদা অনৌবা কনেক্তিবিতী পাকথোক চাউথোকহনবা মতমদা, মদুগী কান্নবা ঐখোয়গী লৌমীশিংনা ফংই। হৌখিবা চহি কয়াদা খুঙ্গংশিংদা অনৌবা লম্বীশিংগা লোইননা স্তোরেজ, কোল্দ স্তোরেজ থম্নবা থৌরাং তৌদুনা লাক্লি। মসিগীদমক্তা লুপা লাখ ১গী ফন্দসু শেমখ্রে। চহি অসিদা লৈবাক্কী পুৱারীদা অহানবা ওইনা অচৎপা কোল্দ স্তোরেজ হায়বদি কিসান রেল হৌদোকখ্রে। হোৎনবশিং অসিদগী লৌমীশিংনা অনৌবা কৈথেল ফংলি, অচৌবা শহরশিং ফাওবা মখোয়না য়ৌশিনবা হেনগৎলক্লি অমসুং মসিগী হকথেংনবা শাফু মখোয়গী ইনকমদসু পীররি।
মরূপশা,
বারানসী য়াওনা পুর্বাঞ্চলদা হেন্না ফবা ইনপ্রাস্ত্রকচর শেম-শারি, মসিগী য়াম্না কান্নবা লমদম অপুনবা অসিদা ফংলি। বারানসীদা পেরিশেবল কার্গো শেমখিবনা মরম ওইদুনা হৌজিক মফম অসিগী লৌমীশিংনা উহৈ অমসুং মনা-মশিংবু স্তোর তৌদুনা থম্বা অমসুং মদুবু ইরাই লাইনা য়োনবগী য়াম্না চাউবা খুদোংচাবা অমা ফংলে। মসিগী স্তোরেজ কেপাসিতীগী মরম্না অহানবা ওইনা মফম অসিগী লৌমীশিংগী পোৎথোকশিং মশিং য়াম্না মীরমদা থাবা ঙম্লে। ঙসি বনারসকী লংগরা অমসুং বনারসকী দশহরী হৈনৌ লন্দন অমসুং মিদল ইস্ততা মখোয়গী হৈনম শন্দোক্লি। হৌজিক বনারসকী হৈনৌগী দিমান্দ মীরমদসু লেপ্তনা হেনগৎলক্লি। হোজিক মফম অসিদা পেকেজিংগী খুদোংচাবা শেম্লে, মসিনা মরম ওইদুনা পেকিংগীদমক্তা অতোপ্পা অচৌবা শহরশিংদা চৎপগী মথৌ তাররোই। হৈনৌদা নত্তনা চহি অসিদা মফম অসিগী অতেকপা মনা-মশিংসু দুবাই অমসুং লন্দন য়ৌখ্রে। এক্সপোর্ত অসি নোংথক্কী লমবীদা পাংথোকখি। হায়বদি হেন্না ফবা এয়র সর্বিসকী কান্নবা মফম অসিগী অপীক অপীকপা লৌমীশিংনা ফংলি। গঙ্গাজীদা লৈবাক অসিগী অহানবা ইনলেন্দ ৱাতরৱে লৈরে, মসি লৌমীশিংগী পোৎথোক ত্রান্সপোর্ত অদুক্কী মতিক হেন্না করম্না তৌনবা হায়বসিদসু থবক পায়খৎলি।
মরূপশা,
সরকাগী হোৎনবা অমসুং অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচরদগী লৌমীশিংনা কান্নবা কয়াম্না ফংবগে হায়বদুগী খুদম চন্দৌলীগী অমুবা চেং-ব্লেক রাইসনা ওইরি। চেং অসিনা চন্দৌলীগী লৌমীশিংগী য়ুমথোংদা ৱাৎত-পাদবা পুদুনা লাক্লি। চন্দৌলীগী লৌমীশিংগী ইনকম হেনগৎহন্নবা চহি ২গী মমাংদা চেংগী ভেরাইতী অমা মসিদা শিজিন্নখি। হৌখিবা চহিদা খরীফকী পন্থাদা চাউরাক্না লৌমী ৪০০রোমদা চেং অসি থানবা পীখি। লৌমীশিং অদুগী কমিতী অমা শেমখি, মসিগীদমক্তা কৈথেল থিখি। মফম অসিদা অচম্বা চেং কিলোদা লুপা ৩৫-৪০গী চাংদা য়োল্লি, মফমদুদা হেন্না ফবা চেং কিলোদা লুপা ৩০০দা য়োল্লি। ব্লেক রাইসসু মীরমগী কৈথেল ফংখিবা অসি য়াম্না চাউবা ৱাফম্নি। অহানবা ওইনা ওস্ত্রেলিয়াদা চেং অসি থাদোকখ্রে, মদুসু চাউরাক্না কিলোদা লুপা ৮০০গী চাংদা য়োল্লি। হায়বদি ফৌগী এম.এস.পি. লুপা ১৮০০নি অদুগা চেং অমুবনা ক্বিন্তন অমদা লুপা লিশিং ৮ মখাইদা য়োল্লি। ঐঙোন্দা তমকি মদুদি মায় পাকপা অসিবু য়েংলদুনা হন্দক্কী পন্থা অসিদা লৌমী ইমুং লিশিং ১০০০না চেং অমুবা থারি।
ইচিল-ইনাওশিং,
লৌমীশিংদা অনৌবা খুোদোংচাবশিং পীবা, অপীকপা লৌমীশিংবু পনশিন্দুনা মখোয়বু অচৌবা পাঙ্ল ওইহনবা, লৌমীশিংগী ইনকম হেনগৎহন্নবা লেপ্তনা হোৎনরি। হৌখিবা চহিশিংদা ফসল বিমা ওইরো ইথৈ-লৌখোং, মরু ওইরো নত্ত্রগা কৈথেল, থাক খুদিংমক্তা থবক পায়খৎলি। প্রধন মন্ত্রী ফসল বিমা য়োজনাদগী চাউরাক্না লৌমী ইমুং করোর ৪রোমদা মতেং পীরি। প্রধন মন্ত্রী ফসল বিমা য়োজনাদগী চাউরাক্না লম হেক্তর লাখ ৪৭লোম মাইক্রে ইরিগেসনগী মনুংদা য়াওখ্রে। চাউরাক্না লুপা করোর লিশিং ৭৭রোমগী ইরিগেসন প্রোজেক্তশিংদা খোংজেল য়াংনা থবক পায়খৎলি।
মরূপশা,
অনৌবা লৌউ-শিংউগী রিফোর্মশিংনা লৌমীশিংদা অনৌবা ওপ্সন অমসুং অনৌবা কাংলোনগী ওইবা ঙাক-শেল পীরি। মমাংদদি মন্দীগী মপান্দা তৌখিবা পীথোক-পিশিন কাংলোন্না য়াদবা ওইরম্মি। লৌমীশিংনা হৌজিক অনৌবা ওপ্সনসু ফংলে অমসুং মীনম-শোরিদগী কাংলোনগী ওইবা ঙাক-শেলসু ফংলে। লৌমীশিংদা প্রোজেক্তশিংগা লোইননা অনৌবা ওপ্সন পীবনা ঐখোয়গী লৌউ-শিংউগী লমদা মসক হোংদোকপা ঙমগনি। সরকারগী মায়কৈদগী প্রোজেক্তশিং, লৌমীশিংগী ওপ্সন অমসুং অনিমক পুন্না চৎমিন্নরবতদা লৈবাক অসিগী মশক্তা অহোংবা পুরকপা ওইরকই।
মরূপশা,
সরকারশিংনা পোলিসীশিং শেম্মি, কাংলোনশিং শেম্মি। পোলিসী অমসুং কাংলোনশিংদা ঙাক্লৌসু ফংলবদি ৱাহং খরা হংলকপা অসি মসানা তাবনি। মসি দেমোক্রেসীগী শরুক্নি অমসুং ভারত্তা মসি চৎনবী ওইদুনা লাক্লি। অদুবু হৌখিবা মতম খরদগী তোঙানবা ত্রেন্দ অমা লৈবাক অসিদা উবা ফংলি। অহানবদদি সরকারগী ৱারেপ অমা হেক্তা কনাগুম্বনা পাম্দবা লৈরবদি মদুগী মায়োক্তা লেপ্নরম্মি। অদিবু হৌখিবা নুমিৎ খরনিদগী ঐখোয়না উরি মদুদি হৌজিক য়ানীংদবগী য়ুম্ফম অদু ৱারেপ্তা নত্তবদা চিংনবদা ওইরি। লান্না শন্দোক্লি মদুদি ৱারেপ্পুদি ফরে অদুবু মসিদগী মখা তারকপদা অসুম্না তৌবা য়াই। হৌজিক ওইদ্রিবা, কৈদৌঙৈদসু ওইররোইদবা অদুগী মতাংদা খুন্নাইদা উৎ চাইরি। লৌউ-শিংউগী রিফোর্মশিংগী মতাংদসু মসুম্না তৌরি। মখোয় অসি চহি তরাগী খুজিং কয়া লৌমীশিংদা মীনমদুনা লাক্লবা ঙাক্তনি। হৌজিক এম.এস.পি.দি লাওথোকখ্রে অদুবু এম.এস.পি.দা লৈবদি অদুক্কী মতিক য়ামখিদে। চহি কয়া এম.এস.পি.গী মিংদা নমথাক তৌখি। লৌমীশিংগী মিংদা অচৌ-অচৌবা শেন্দোল কোকপীনবগী পেকেজ লাওথোকখি। অদুবু অপীকপা অমসুং ঙমখৈ নাইবা লৌমীশিংদদি মসি খক য়ৌখিদে। হায়বদি লোন কোকপীবগী মিংদা নমথাক তৌবীখি। লৌমীশিংগী মিংদা অচৌ-অচৌবা স্কিমশিং লাওথোকখি। অদুবু মখোয় মশানা খঙজখি মদুদি লুপা ১গী মনুংদগী শুপ্নগী পৈসা ১৫খক্তমক লৌমীশিংদা য়ৌখি। হায়বদি স্কিমগী মিংদা নমথাক।
মরূপশা,
হৌজিক পুৱারীনা নমথাক তৌরিবা অসিদা, ৱাফম ২ অসি মশানা তাবনি। অহানবদা লৌমীশিংনা করিগুম্বা সরকারগী ৱাফমদা কয়ারক চিংনবা লৈরবদি মদুগী মরুমদা চহি তরাগী খুজিং কয়াগী পুৱারী য়াওরবনি। অনিশুবদা মখোয়না ৱাশক থুগাইখিবা, মীনমখিবা, মখোয়গীদমক্তা মীনম্বা শন্দোকপা অসি তঙাইফদবা ওইখ্রে মরমদি হান্ননা ওইরম্বা অদু হৌজিকসু ওইগদৌরিবনি। সরকার অসিগী ত্রেক রিকোর্দ য়েংলগদি অচুম্বা অদু মথন্তা চোংথোকচরক্কনি। ঐখোয়না হায়খি মদুদি ঐখোয় য়ুরিয়া লোন্না য়োন্থোকপা থিংগনি অমসুং লৌমীশিংদা য়ুরিয়া মতিক চানা পীগনি। হৌখিবা চহি ৬তা য়ুরিয়াগী অৱাৎপা লৈহন্দ্রে। লোকদাউন ফাওবদসু, থবক-থৌরম ময়াম লেপ্নখিবা মতম অদুদসু অৱাবা অমত্তা লৈহনখিদে। ঐখোয়না ৱাশকখি মদুদি স্বামিনাথন আয়োগকী রিকোমেন্দেসনগী মতুং ইন্না অচংবা মমলগী এম.এস.পি. শরুক অমা মখাই পীগনি। ৱাশক অসি চেদতা মপুং ফাহনবা নত্তনা লৌমীশিংগী বেঙ্ককী একাউন্ত ফাওবা য়ৌহনখ্রে।
মরূপশা,
শুপ্নগী হৱাইগী মতাংদা হায়রবসু ২০১৪গী মমাংগী চহি 5দা চাউরাক্না করোর ৬ মখাইগী হৱাই লৌমীশিংদগী লৈখি। অদুবু মসিগী মতুংদা চহি ৫দা ঐখোয়না চাউরাক্না লুপা করোর লিশিং ৪৯গী হৱাই লৈখ্রে হায়বদি চাউরাক্না শরুক ৭৫ হেনগৎখি। ২০১৪গী মমাংগী চহি ৫দা গেহু লৈবদা লুপা করোর লাখ অমা মখাইগী ময়াদা লৌমীশিংনা ফংখি। মদুমক ঐখোয়গী চহি মঙাদা লুপা করোর লাখ ৩গী গেহু হায়বদি চাউরাক্না শরুক ২ লৌমীশিংনা ফংখি। হৌজিক অদোম্ন হায়বীয়ু মদুদি মন্দীশিং অমসুং এম.এস.পি. লৌথোক্কে হায়রবদি, মদুগী থৌনা হাপ্নবা, মদুদা করিগী ইনভেস্ত অদুক তৌরুদগে? ঐখোয়গী সরকারদি মন্দীশিংবু নৌথোকহন্নবগীদমক লুপা করোর কয়া চাদিং তৌরি।
ইচিল-ইনাওশিং,
অদোম্না নীংশিংবীগদবনি, মখোয়শিং অসিনি পি.এম. কিসান সম্মান নিধিগী মতাংদা ৱাহং হংখিবশিংদু। মখোয়না তোকঙা শোন্দোক্লি মদুদি মীখলদা মখোয়না পৈশা য়েল্লি অমসুং মীখলগী মতুংদা পৈশা অদু শেন্দোই য়াওনা হন্না শিংবা তাই। রাজ্য অমদদি মফম অদুগী সরকার, মখোয়গী পোলিতিকেলগী কান্নবা লৌনবগীদমক ঙসিসু লৌমীশিংবু স্কিম অসিগী কান্নবা লৌহন্দ্রি। লৈবাক্কী লৌমী ইমুং করোর 10দগী হেনবগী বেঙ্ক একাউন্ততা হকথেংননা মতেং পাংলি। হৌজিক ফাওবদা চাউরাক্না লুপা করোর 1 লৌমীশিংদা য়ৌহনখ্রে।
মরূপশা,
ঐখোয়না ৱাশকখি মদুদি লৌমীশিংগীদমক্তা পেন্সন স্কিম হৌদোক্কনি। ঙসি পি.এম. কিসান মানধন য়োজনা চৎনরে অমসুং য়াম্না তেনবা মতমগী মনুংদা লৌমী ইমুং লাখ ২১না মসিদা য়াওখ্রে।
ইচিল-ইনাওশিং,
ৱাশকশিং মপুং ফাহনবগী ত্রেক রিকোর্দকী মতেংনা লৌমীশিংগী কান্ননবা অনৌবা লৌউ-শিংউগী রিফোর্মশিং পাইখৎলি। লৌমীশিংদা অচুম্বা ৱায়েল ফংহন্নবা, মসিনা কয়াম্না কান্নরিবা অসি ঐখোয়না নুংতিগী উবা ফংগনি, ঐখোয়না থেংনগনি অমসুং ঐনা থাজৈ মদুদি মীদিয়াদসু মসিগী কান্নবা ৱারী-ৱাতাই তৌগনি অমসুং ঐখোয়না উবসু ফংগনি। ঐনা ফাওই মদুদি চহি তরাগী খুজিং কয়াগী লৌনম অসিনা লৌমীশিংদা চিংনবা পোকহল্লি। হৌজিক লৌনম-শোরিনা নত্তবদা গঙ্গাগী ঈশিংগুম্না শেংলবা পান্দমগা লোইননা থবক তৌরি।
ইচিল-ইনাওশিং,
চিংনবগী য়ুম্ফমদা অরানবা শন্দোক্লিবশিংগী অচুম্বা লেপ্তনা লৈবাক্কী মাংদা চোংথোরক্লি। হিরম অমদা মখোয়গী মীনম্বশিং লৌমীশিংনা খঙলকপদা অতোপ্পা হিরমদা মীনম্বা শন্দোকপা হৌরকই। ২৪/৭ মখোয়গী থবক্তি মসিনি। হৌজিকসু চিংনরিবা, ৱাহং হংনীংলিবা লৌমী ইমুং-মনুংগী পাউখুমসু সরকারনা লেপ্তনা পীরি। ঐনা থাজৈ, ঙসি লৌউ-শিংউগী রিফোর্মদা চিংনবা লৈরিবা লৌমীশিংসু তুংলমচৎতা লৌউ-শিংউগী রিফোর্মশিং অসিগী কান্নবা লৌদুনা, মখোয়গী ইনকম হেনগৎহনগনি।
অরোইবদা ঐনা অমুক্কা হন্না, অদোম ময়ামদা অনৌবা হাইৱে অসিগীদমক্তা হন্না হন্না নুংঙাইবা ফোংদোকচরি। কাশীগী মশক-মতৌ অসুম্না লেংদনা লৈনবা, ঐখোয়না মখা তানা হোৎনখিগনি। হৌজিক ঐগী বনারস্তা থৌরম ময়াম অমসু লৈরি, মদুদসু হিরম কয়াদা পাক শন্না ৱারী শাজগনি। কোরোনানা মরম ওইদুনা হন্দক্তি ঐহাক লাকপদা অপনবা খরা ওইরে ঙসি অদোম্বু উজবা ফংজরে, ঐঙোন্দা অনৌবা থৌনা অমা ফংজরে। অদোমগী থৌজাল ফংজরে, থবক তৌনবগী অনৌবা থৌনা ফংজরে। অদোম্না মশিং য়াম্না লেংবীরক্তুনা থৌজান পীনবীরি, মসি ঐগী পাঙ্গলনি, ঐগীদমক্তদি মসি থৌজালনি। ঐহাক অদোমগী লমন তোনশিঞ্জরে। ঐগা লোইননা খুত্তুম অনিমক তাশিনবীদুনা হায়বীয়ু ভারত ইমানা য়াইফরে।
হন্না হন্না থাগৎচরি!