প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
নতুন দিল্লীৰ জৱাহৰলাল নেহৰু বিশ্ববিদ্যালয় চৌহদত স্বামী বিবেকানন্দৰ প্ৰতিমূৰ্তি উন্মোচন কৰি দিয়া প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণ
12 NOV 2020 9:05PM by PIB Guwahati
মই আৰম্ভণীতে এটা ধ্বনি দিয়াৰ বাবে সকলো যুৱক-যুৱতীক আহ্বান জনাব খুজিছো, আপোনালোকে নিশ্চয় মোৰ সৈতে উচ্চাৰণ কৰিব- মই ক’ম স্বামী বিবেকানন্দ,-আপোনালোকে ক’ব অমৰ হওক, অমৰ হওক।
স্বামী বিবেকানন্দ অমৰ হওক, অমৰ হওক। স্বামী বিবেকানন্দ অমৰ হওক, অমৰ হওক।
দেশৰ শিক্ষামন্ত্ৰী ড০ ৰমেশ পোখ্ৰিয়াল ‘নিশাংক’ জী, ‘জেএনইউ’ৰ উপাচাৰ্য অধ্যাপক জগদীশ কুমাৰ জী, ‘প্ৰো- উপাচাৰ্য’ আৰ পি সিংহ জী, আজিৰ এই উপলক্ষ সাকাৰ কৰা ‘জেএনইউ’ৰ প্ৰাক্তন ছাত্ৰ ড০ মনোজ কুমাৰ জী, প্ৰতিমূৰ্তি নিৰ্মাতা শ্ৰী নৰেশ কুমাৱট জী, বিভিন্ন স্থানৰ পৰা সংযোজিত হোৱা ফেকাল্টী সদস্যসকল আৰু এই কাৰ্যক্ৰমৰে জড়িত হোৱা বিশাল সংখ্যক যুৱক-যুৱতী বন্ধুসকল। মই ‘জেএনইউ’ প্ৰশাসন, সকলো শিক্ষক আৰু ছাত্ৰ-ছাত্ৰীক এই মহত্বপূৰ্ণ উপলক্ষত বহুত বহুত অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিছো।
বন্ধুসকল,
স্বামী বিবেকানন্দই কৈছিল- ‘মূৰ্তিত আস্থাৰ ৰহস্য এয়ে যে, আপুনি সেই এটা বস্তুৰ জৰিয়তে ভিছন অব ডিভাইনিটী ডেভেলপ কৰিব পাৰিব’। মই ভাবো ‘জেএনইউ’ত স্থাপিত হোৱা স্বামী জীৰ এই প্ৰতিমাই সকলোকে অনুপ্ৰণিত কৰিব, শক্তি প্ৰদান কৰিব। এই প্ৰতিমূৰ্তিয়ে সেই সাহস দিয়ক, যেনেকৈ স্বামী বিবেকানন্দই প্ৰতিগৰাকী ব্যক্তিক চাবলৈ বিচাৰিছিল। এই প্ৰতিমূৰ্তিয়ে সেই কৰুণাৰ ভাৱ শিকাওক, ‘কম্পেছন’ শিকাওক, যি স্বামী জীৰ দৰ্শনৰ মুখ্য আধাৰ আছিল।
এই প্ৰতিমূৰ্তিয়ে ৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰতি অগাধ সমৰ্পণকে শিকাই, প্ৰেমক শিকাই, ‘ইনটেন্স লাভ ফৰ আৱাৰ ক্ৰান্তী’ , যি স্বামীজীৰ জীৱনৰ সৰ্বোচ্চ বাৰ্তা আছিল। এই প্ৰতিমাই দেশক ‘ভিছন অব ওৱাননেছ’-ৰ প্ৰতি অনুপ্ৰাণিত কৰক, যি স্বামী জীৰ চিন্তাৰ প্ৰেৰণা আছিল। এই প্ৰতিমাই দেশৰ ‘য়ুথ-লেড ডেভেলপমেণ্ট’-ৰ ভিছনৰ সৈতে আগুৱাই যোৱাৰ বাবে অনুপ্ৰাণিত কৰক, যি স্বামী জীয়ে আশা কৰিছিল। এই প্ৰতিমাই শক্তিশালী-সমৃদ্ধ ভাৰতৰ সপোনক সাকাৰ কৰাৰ বাবে প্ৰেৰণা দি থাকক।
বন্ধুসকল,
এয়া কেৱল এক প্ৰতিমূৰ্তিয়েই নহয়, বৰঞ্চ এয়া সেই বিচাৰবোধৰ উচ্চতাৰো প্ৰতীক, যাৰ শক্তিৰ বলত এগৰাকী সন্ন্যাসীয়ে সমগ্ৰ পৃথিৱীৰে ভাৰতক পৰিচয় কৰাই দিছিল। তেওঁৰ বেদান্তৰ অগাধ জ্ঞান আছিল। তেওঁ দূৰদৃষ্টি সম্পন্ন আছিল। তেওঁ ভাৰতে পৃথিৱীক কি দিব পাৰে সেয়া বাৰুকৈয়ে জানিছিল। তেওঁ ভাৰতৰ বিশ্ব-বন্ধুত্বৰ বাৰ্তা লৈয়ে পৃথিৱীৰ সন্মুখলৈ আগবাঢ়ি গৈছিল। ভাৰতৰ সাংস্কৃতিক বৈভৱক, বিচাৰধাৰাক, পৰম্পৰাক তেওঁ পৃথিৱীৰ সন্মুখত উপস্থাপিত কৰিছিল। আৰু সেয়া গৌৰৱপূৰ্ণ ভাবেই কৰিছিল।
আপোনালোকে ভাবি চাওকচোন, যেতিয়া সকলো ফালেই নিৰাশাৰ বাতাবৰণে বিৰাজ কৰিছিল, হতাশাই আবৰি ৰাখিছিল, আমি গোলামীৰ বোজা বহণ কৰি থাকিবলগীয়া হৈছিল, তেনে এক পৰিৱেশতে স্বামীজীয়ে আমেৰিকাৰ মিছিগান ইউনিভাৰ্চিটীত কৈছিল, আৰু যোৱাটো শতিকাৰ আৰম্ভণীতে কৈছিল। তেওঁ বাৰু কি কৈছিল! মিছিগান ইউনিভাৰ্চিটীত ভাৰতৰ এগৰাকী সন্ন্যসীয়ে ঘোষণাও কৰিছিল, দৰ্শনো দেখুৱাইছিল।
তেওঁ কৈছিল- ‘এই শতিকা আপোনালোকৰ’। অৰ্থাত্ যোৱাটো শতিকাৰ প্ৰৰাম্ভতে কোৱা শব্দ আছিল এয়া- ‘এই শতিকা আপোনালোকৰ, কিন্তু ২১ শতিকা নিশ্চিত ভাবেই ভাৰতৰ হ’ব’। যোৱাটো শতিকাত তেওঁ কোৱা কথা আজি সত্য প্ৰমাণিত হৈছে, এই শতিকাত তেওঁৰ প্ৰতিটো শব্দ শুদ্ধ প্ৰমাণিত কৰাৰ দায়িত্ব আমাৰ সকলোৰে।
ভাৰতীয়ৰ সেই আত্মবিশ্বাস, সেই দৃঢ়তাকে এই প্ৰতিমাই বহণ কৰিছে। এই প্ৰতিমূৰ্তি সেই জ্যোতিপুঞ্জৰ দৰ্শন, যিয়ে, পৰাধীনতাৰ দীঘলীয়া সময়কালত নিজকে, নিজৰ সামৰ্থ্যক, নিজৰ পৰিচিতিক পাহৰি যোৱা ভাৰতক উজ্জীৱিত কৰিছিল, জাগ্ৰত কৰাৰ কাম কৰিছিল। ভাৰতত নৱ-চেতনাৰ উন্মেষ ঘটাইছিল।
বন্ধুসকল,
আজি দেশে আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ লক্ষ্য আৰু সংকল্প লৈ আগবাঢ়িব খুজিছে। আজি ভাৰতৰ বিচাৰধাৰা ১৩০ কোটিৰো অধিক ভাৰতীয়ৰ ‘কলেক্টিভ কনচিয়াছনেছৰ’, আমাৰ ‘এছপাইৰেশ্যন’ৰ অংগত পৰিণত হৈছে। যেতিয়া আমি আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ কথা কও তেতিয়া লক্ষ্য কেৱল শাৰিৰীক অথবা অৱয়ব আত্মনিৰ্ভৰতাৰ মাজতে সীমিত হৈ নাথাকে। আত্মনিৰ্ভৰতাৰ অৰ্থ ব্যাপক, পৰিসৰো ব্যাপক, তাত গভীৰতাও থাকে, তাত উচ্চতাও থাকে। আত্মনিৰ্ভৰ ৰাষ্ট্ৰ তেতিয়াহে তৈয়াৰ হয়, যেতিয়া সংসাধনৰ সৈতে চিন্তা আৰু সংস্কাৰসমূহতো সেই আত্মনিৰ্ভৰতা প্ৰতিবম্বিত হৈ উঠে।
বিদেশত এবাৰ কোনোবাই স্বামীজীক প্ৰশ্ন কৰিছিল- ‘আপুনি তেনে বেশভূষা কিয় পৰিধান নকৰে, যি সাজ পিন্ধিলে আপোনাক ভদ্ৰলোক যেন লাগিব?” এই প্ৰশ্নৰ উত্তৰ দিবলৈ গৈ স্বামী জীয়ে যি কৈছিল সেয়াই ভাৰতৰ আত্মবিশ্বাস, ভাৰতৰ প্ৰমূল্যবোধক প্ৰদৰ্শিত কৰে। অতি বিনম্ৰতাৰে স্বামী জীয়ে কৈছিল- ‘আপোনালোকৰ সংস্কৃতিত এগৰাকী ‘টেইল’ৰ’ ভদ্ৰলোক হয়, কিন্তু আমাৰ সংস্কৃতিত চৰিত্ৰইহে নিশ্চিত কৰে দৰাচলতে ভদ্ৰলোক কোন।“ আত্মনিৰ্ভৰ চিন্তা আৰু সংস্কাৰৰ নিৰ্মাণৰে এইহেন চৌহদৰ নিৰ্মাণ হয়, আপোনালোকৰ দৰে যুৱ-সতীৰ্থ গঢ়ি উঠে।
বন্ধুসকল,
দেশৰ যুৱ-প্ৰজন্মই পৃথিৱী জুৰি ‘ব্ৰেণ্ড ভাৰত’ৰ ‘ব্ৰেণ্ড এম্বেচাদৰ’ৰ ভূমিকা পালন কৰিছে। আমাৰ যুৱ-প্ৰজন্মই ভাৰতৰ সংস্কৃতি আৰু পৰম্পৰাক প্ৰতিনিধিত্ব আগবঢ়াই আহিছে। সেয়ে, আপোনালোকৰ পৰা নিশ্চয় আশা কৰিম যে সহস্ৰ বছৰ ধৰি চলি অহা ভাৰতৰ পুৰাতন পৰিচিতিক লৈ গৰ্ব কৰাই নহয়, বৰঞ্চ ২১শতিকাত ভাৰতৰ এক নতুন পৰিচিতি গঢ়াৰ বাবেও আপোনালোকে উত্সৰ্গিত মনোভাৱেৰ কৰ্মত ব্ৰতী হ’ব। অতীতত আমি পৃথিৱীক কি দিছিলো সেই কথা মনত ৰখা আৰু সেয়া অৱগত কৰা কথাই আমাৰ আত্মবিশ্বাসক শক্তি প্ৰদান কৰে। এই আত্মবিশ্বাসৰ শক্তিৰেই আমি ভৱিষ্যতৰ বাবে কাম কৰিব লাগিব। ভাৰতে ২১শতিকাৰ পৃথিৱীলৈ কি অৰিহণা আগবঢ়াব, ইয়াৰ বাবে নতুন উদ্ভাৱন কৰাটো আমাৰ সকলোৰে দায়িত্ব হোৱা উচিত।
বন্ধুসকল,
দেশৰ নীতি আৰু পৰিকল্পনাৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশীদাৰ আমাৰ যুৱ-বন্ধুসকলৰ মনলৈ চাগৈ প্ৰায়েই প্ৰশ্ন আহে যে ভাৰতৰ আত্মনিৰ্ভৰতাৰ অৰ্থ কি নিজৰ মাজতে আবদ্ধ হৈ থকা, নিজৰ মাজতে মগ্ন হৈ থকাই নেকি? তেন্তে, ইয়াৰো উত্তৰ আমি স্বামী বিবেকানন্দৰ বিচাৰধাৰাৰ মাজতে বিচাৰি পাও। স্বামী জীক এবাৰ কোনোবাই সুধিছিল যে ‘সন্তসকলে নিজৰ দেশখনৰ বাহিৰে অন্য় দেশসমূহক নিজৰ বুলি গ্ৰহণ কৰা উচিত নহয় নেকি?’ এই প্ৰশ্নৰ উত্তৰত স্বামী জীয়ে সহজ ভাষাৰে কৈছিল- ‘যিজন ব্যক্তিয়ে নিজৰ মাকক চেনেহ দিব নোৱাৰে, তেওঁনো বাৰু আনৰ মাকক কেনেকৈ চেনেহ যাঁচিব পাৰিব?’ সেয়ে আমাৰ আত্মনিৰ্ভৰতাৰ অৰ্থ সমগ্ৰ মানৱ জাতিৰ কল্যাণৰ বাবেই আৰু এয়া আমি কৰি দেখুৱাই আহিছো। যেতিয়াই ভাৰতৰ সামৰ্থ্য বাঢ়িছে, তেতিয়াই- ইয়াৰ দ্বাৰা পৃথিৱী উপকৃত হৈছে। ভাৰতৰ আত্মনিৰ্ভৰতাত ‘আত্মৱত্ সৰ্বভুতেষু’-ৰ চিন্তা বিজড়িত হৈ থাকে, সম্পূৰ্ণ সংসাৰ কল্যাণৰ ভাৱনা সংপৃক্ত হৈ থাকে।
বন্ধুসকল,
সম্প্ৰতি, সকলো ক্ষেত্ৰতে সম্পাদিত কৰা অভুতপূৰ্ব সংস্কাৰ আত্মনিৰ্ভৰতাৰ ভাৱনাৰেই সম্পন্ন কৰা হৈছে। দেশৰ জনতাই ভোটৰ মাধ্যমেৰে এই সংস্কাৰ প্ৰক্ৰিয়ালৈ সমৰ্থনো আগবঢ়াইছে। আপোনালোকেও ‘জেএনইউ’-ত ভাৰতৰ সামাজিক আৰু ৰাজনৈতিক ব্যৱস্থাক গম্ভীৰতাৰে বিশ্লেষণ কৰে। আপোনালোকতকৈ এই কথা বাৰু আন কোনে জানিব যে, ভাৰতত সংস্কাৰক লৈ কেনে ধৰণৰ কথা-বাৰ্তা, আলাপ-আলোচনা চলোৱা হৈছিল। এই কথা বাৰু সত্য নহয়নে যে, ভাৰতত ‘গুড ৰিফৰ্মক বেড পলিচী’ বুলি গ্ৰহণ কৰা হৈছিল। তেন্তে এতিয়া ‘গুড ৰিফ্ৰমছ’ এতিয়ানো কেনেকৈ ‘গুড পলিচী’ হৈ পৰিছে!
এইবোৰ প্ৰসংগত আপোনালোক ‘জেএনইউ’-সতীৰ্থই নিশ্চয় গৱেষণা কৰা উচিত। পিচে, অভিজ্ঞতাৰ আধাৰত মই এটা কথা নিশ্চয় আপোনালোকৰ আগত ক’ব বিচাৰিম। আজি ব্যৱস্থাৱলীত যিমানবোৰ সংস্কাৰ সাধন কৰা হৈছে, তাৰ নেপথ্যত ভাৰতক সকলো দিশৰে উন্নত কৰি গঢ়ি তোলাৰ সংকল্প বিজড়িত হৈ আছে। আজি সম্পাদিত হোৱা সংস্কাৰৰ ক্ষেত্ৰত আমাৰ অভিপ্ৰায় আৰু নিষ্ঠা নিতান্তই পবিত্ৰ। আজি যি সংস্কাৰ সম্পন্ন কৰা হৈছে সেয়া বিশ্বাস আৰু ভৰসাৰে কৰা হৈছে। এতিয়া, ধৰক খেতিয়কসকলৰ কল্যাণৰ উদ্দেশ্যে কৰা সংস্কাৰকে মন কৰকচোন। যুগ যুগ ধৰি খেতিয়কসকল ৰাজনৈতিক আলোচনাৰ প্ৰসংগ হৈ আহিছিল যদিও বাস্তৱত তেওঁলোকৰ হিত সাধনৰ বাবে লোৱা পদক্ষেপ সীমিত আছিল।
যোৱা ৫-৬ বছৰত আমি খেতিয়কসকলৰ বাবে এক সুৰক্ষা-তন্ত্ৰ বিকশিত কৰিছো। জলসিঞ্চনৰ উন্নত ব্যৱস্থাই হওক, মণ্ডি বা বজাৰ সমূহৰ আধুনিকীকৰণৰ বাবে বিনিয়োগৰ প্ৰসংগই হওক, ইউৰিয়াৰ উপলব্ধতা হওক, ভূমি-স্বাস্থ্য পত্ৰ, উন্নত বীজ, ফচল বীমা, খেতিত কৰা বিনিয়োগৰ ডেৰ গুণ হাৰত ফচলৰ ন্যূনতম সমৰ্থন মূল্য নিৰ্দ্ধাৰণ কৰা, ‘অনলাইন মাৰ্কেট’ৰ ব্যৱস্থাই হওক, ‘পিএম সন্মান নিধি’ৰ সহযোগিতাই হওক। যোৱাটো বছৰত ‘এমএছপি’কো বহু বাৰ বৃদ্ধি কৰা হৈছিল আৰু খেতিয়কসকলৰ পৰা অভিলেখ পৰিমাণৰ ফচল সংগ্ৰহ কৰা হৈছিল। খেতিয়কসকলৰ চৌ-পাশে যেতিয়া এই ৰক্ষা কৱচ তৈয়াৰ হ’ল, যতিয়া তেওঁলোকৰ মনত বিশ্বাস জাগিবলৈ ধৰিলে তেতিয়া ‘এগ্ৰো-ৰিফৰ্ম’ক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে আমি পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছিলো।
আগতে কৃষক ৰাইজৰ আশা পূৰণৰ দিহা কৰা হৈছিল, এতিয়া কৃষকৰ আকাংক্ষা পূৰণৰ বাবে কাম কৰা হৈছে। এতিয়া খেতিয়কসকলে পাৰম্পাৰিক সাধনৰ জৰিয়তেই বজাৰৰ ক্ষেত্ৰত অধিক বিকল্প লাভ কৰিব পৰা হৈছে। যেতিয়া বিকল্পৰ সংখ্যা অধিক হয়, তেতিয়া ক্ৰয়ৰ ক্ষেত্ৰতো অধিক প্ৰতিযোগিতা চলা দেখিবলৈ পোৱা যায়, যাৰ পোণপতীয়া লাভ খেতিয়কসকলে গ্ৰহণ কৰিব পাৰে। সংস্কাৰৰ পৰিণতিতে এতিয়া খেতিয়কসকলে ‘কৃষক-উত্পাদক সংঘ’ চমুকৈ ‘এফপিঅ’-ৰ মাধ্যমেৰে কৃষকসকলে প্ৰত্যক্ষ ভাবে ৰপ্টানীকৰ্তাৰ ভূমিকাত অৱতীৰ্ণ হোৱাৰ পথ প্ৰশস্ত হৈছে।
বন্ধুসকল,
খেতিয়কসকলৰ লগতে দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ বাবে কৰা সংস্কাৰৰ প্ৰসংগতো এই পথকে গ্ৰহণ কৰা হৈছিল। আমাৰ ইয়াত দীৰ্ঘদিনৰ পৰা দুখীয়া দৰিদ্ৰৰ প্ৰসংগক কেৱল শ্লগানতে আবদ্ধ ৰখা হৈছিল। পিচে, সত্য কথাটো হ’ল দেশৰ দুখীয়া ৰাইজক ব্যৱস্থাৰে জড়িত কৰাৰ প্ৰয়াসেই কৰা হোৱা নাছিল। যিসকলক আটাইতকৈ ‘নেগলেক্টেড’ আছিল, তেওঁলোক দুখীয়া আছিল। যিসকল সকলোতকৈ অ-সংযোজিত আছিল, তেওঁলোক দৰিদ্ৰ আছিল। যিসকল আটাইতকৈ বিত্তীয় ভাবে নিলগত আছিল, তেওঁলোক দুখীয়া আছিল। এতিয়া দুখীয়া সকলৰ নিজৰ পকাঘৰ, শৌচাগাৰ, বিজুলীৰ ব্যৱস্থা, ৰন্ধন গেছ, পৰিশোধিত খোৱা পানী, ডিজিটেল বেংকিং ব্যৱস্থা, সুলভ মোবাইলৰ সংযোগ আৰু দ্ৰুত ইণ্টাৰনেটৰ সংযোগৰ দৰে অন্য নাগৰিকসকলে পাই থকা সা-সুবিধাসমূহ দুখীয়া ৰাইজৰ বাবেও উপলব্ধ হৈছে, দুখীয়াৰো কাষ পাইছে। এয়া দুখীয়াৰ চৌপাশে গঢ়ি উঠা ৰক্ষা কৱচ, যি তেওঁলোকৰ আকাংক্ষাসমূহৰ বিস্তাৰণৰ বাবে নিতান্তই জৰুৰী।
বন্ধুসকল,
আৰু এটা সংস্কাৰ, যি প্ৰত্যক্ষ ভাবে আপোনালোকৰ সৈতে, ‘জেএনইউ’-ৰ দৰে দেশৰ চৌহদসমূহক প্ৰভাৱিত কৰে, সেয়া হৈছে, নতুন ‘ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতি’। এই নতুন শিক্ষা নীতিৰ মূল প্ৰমূল্য হৈছে, ‘কনফিডেন্স, কনভিকশ্য়ন আৰু কেৰেক্টাৰ’-ৰে সমৃদ্ধ যুৱ ভাৰতৰ নিৰ্মাণ কৰা। এয়াই স্বামী জীৰো ‘ভিছন’ আছিল। তেওঁ ভাবিছিল যে ভাৰতত শিক্ষাৰ ধাৰা এনেকুৱা হওক যিয়ে আত্মবিশ্বাস প্ৰদান কৰি প্ৰত্যেককে আত্মনিৰ্ভৰ কৰি গঢ়িব পাৰে।
জীৱনৰ দুই আঢ়ৈদশকৰ পিচত যুৱ-সতীৰ্থসকলে যি মনোবল লাভ কৰে, সেয়া স্কুলীয়া জীৱনৰ আৰম্ভণীতে বাৰু কিয় উপলব্ধ নহয়? কিতাপৰ জ্ঞান পৰ্যন্ত, ‘ষ্ট্ৰীম’ৰ বান্ধোন পৰ্যন্ত, মাৰ্কশ্বিট, ডিগ্ৰী-ডিপ্লোমা পৰ্যন্তই যুৱ-শক্তিক কিয়নো বান্ধি ৰখাৰ প্ৰয়োজন? নতুন ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতিয়ে এই কথাতে সৰ্বাধিক গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। অন্তৰ্ভুক্তিকৰণেই নতুন ‘এনইপি’-ৰ মূল আধাৰ। ভাষা কেৱল এক মাধ্যমহে, জ্ঞান আহৰণৰ সৰ্বস্ব নহয়, ‘এনইপি’ৰো এয়োই ভাৱনা। দুখীয়াৰো দুখীয়া, দেশৰ জীয়াৰীসকলক, তেওঁলোকৰ প্ৰয়োজনীয়তা অনুসৰি উন্নত শিক্ষা লাভ কৰাৰ অধিকাৰ নিশ্চিত কৰা হৈছে এই ‘এনইপি’-ত।
বন্ধুসকল,
সংস্কাৰৰ নিৰ্ণয়ই কৰাই যথেষ্ট নহয়। সেই সংস্কাৰ আমি কেনেধৰণে আমাৰ জীৱনত সমৰ্পিত কৰো সেয়া অধিক গুৰুত্বপূৰ্ণ কথা। ‘এনইপি’-ৰ জৰিয়তে আমাৰ শিক্ষা ব্যৱস্থাৰ সাৰ্থক পৰিৱৰ্তনো তেতিয়াহে দ্ৰুত গতিৰে সম্পন্ন হ’ব, যতিয়া আমি, আপোনালোক আটায়ে আন্তৰিকতাৰে প্ৰয়াস কৰিম। বিশেষকৈ আমাৰ শিক্ষকবৃন্দ, বুদ্ধিজীৱিসকলৰ ওপৰত ইয়াৰ সকলোতকৈ অধিক দায়িত্ব অৰ্পিত হৈছে।
বন্ধুসকল,
‘জেএনইউ’-ৰ এইটো চৌহদত এডোখৰ অতি জনপ্ৰিয় ঠাই আছে নহয় জানো? সাবৰমতী ধাবা” আৰু সেই ধাবাত আপোনালোক কিমানৰ বাৰু বাকীৰ খাটা চলি আছে? মই শুনিছো আপোনালোকে বোলে ক্লাছৰ পিচত এই ধাবালৈ গৈ চাহ-পৰঠা খোৱাৰ লগতে বোলে ‘ডিবেট’ও কৰে, মত-বিনিময় কৰে! এনেয়ে পেট ভৰি থাকিলে তৰ্ক কৰিও মজা লাগে। আজি পৰ্যন্ত আপোনালোকে চিন্তাৰ আদান প্ৰদান, বিতৰ্ক, আলোচনা কৰিছিল সাবৰমতী ধাবাত ভোক গুচাই। এতিয়া আপোনালোকৰ বাবে স্বামী জীৰ এই বিশাল প্ৰতিমূৰ্তিৰ চত্ৰছায়াত আৰু এডোখৰ ঠাই মুকলি হ’ল।
বন্ধুসকল,
আমাৰ দেশৰ লোকতান্ত্ৰিক ব্যৱস্থাৰ বহুত ডাঙৰ ক্ষতি সাধন কৰিছে, সেয়া হৈছে ৰাষ্ট্ৰহিততকৈ নিজৰ স্বাৰ্থক অধিক প্ৰথমিকতা প্ৰদান কৰা। কিয়নো, মোৰ বিচাৰধাৰাই এই কথা কয়, সেয়ে দেশহিতৰ প্ৰসংগতো মই এই মনোভাৱেই কথাবোৰ চিন্তা কৰিম, এনে ধ্যানধাৰণাৰেই আগবঢ়িম-পিচে, এই পথ শুদ্ধ নহয় কিন্তু বন্ধুসকল, এয়া নিতান্তই ভুল। আজিকালি প্ৰায় সকলোৱেই নিজৰ মতকলৈ গৌৰৱ কৰে। এয়া স্বাভাৱিক। কিন্তু তথাপিও, আমাৰ চিন্তাধাৰা ৰাষ্ট্ৰহিতৰ প্ৰসংগত, ৰাষ্ট্ৰৰ সৈতে থকাৰ হোৱা উচিত, ৰাষ্ট্ৰৰ বিৰোধিতাৰে নহয়।
আপোনালোকে দেশৰ ইতিহাস চালে দেখিব, যেতিয়াই দেশৰ সন্মুখত কোনো কঠিন সমস্যাই দেখা দিয়েহি, সকলো চিন্তাৰ, সকলো বিচাৰধাৰৰ ব্যক্তিসকলে একগোটে থিয় দিছিলহি। তেওঁলোকে একলগ হৈ দেশৰ বাবে সংগ্ৰামত ব্ৰতী হৈছিলহি।
এনেকুৱা নহয় যে, বাপুৰ নেতৃত্বত প্ৰতিগৰাকী ব্যক্তিয়েই তেওঁলোকৰ বিচাৰধাৰা পৰিত্যাগ কৰিবলগীয়া হৈছিল। সেইসময়ত পৰিস্থিতি এনে আছিল যে সকলোৱে দেশৰ স্বাৰ্থত, এটি উমৈহতীয়া লক্ষ্যক প্ৰাথমিকতা প্ৰদান কৰিছিল। এতিয়া ‘ইমাজেন্সী’লৈ মনত পেলাওকচোন।
জৰুৰীকালীন অৱস্থাতো দেশে এনেদৰে একত্ৰিত হোৱাৰ নিদৰ্শন দাঙি ধৰিছিল। আৰু মোৰতো সেই আন্দোলনত অংশগ্ৰহণ কৰাৰ সৌভাগ্যও হৈছিল, মই সমগ্ৰ ঘটনাৱলী স্বচক্ষে দেখাৰ, অনুভৱ কৰাৰ, প্ৰত্যক্ষ সাক্ষী হোৱাৰ সুযোগ পাইছিলো।
জৰুৰীকালীন অৱস্থাৰ বিৰুদ্ধে হোৱা সেই আন্দোলনত কংগ্ৰেছৰ প্ৰাক্তন কাৰ্যকৰ্তায়ো অংশগ্ৰহণ কৰিছিল। ‘আৰএছএছ’ আৰু ‘জনসংঘ’ৰ লোকসকলেও যোগদান কৰিছিল। সমাজবাদী, কমিউনিষ্টসকলো আগবাঢ়ি আহিছিল। জেএনইউৰে জড়িত কিমান ব্যক্তিয়ে একত্ৰ হৈ জৰুৰী অৱস্থাৰ বিৰোধিতা কৰিছিল। এই সমাবেশ, এই সংগ্ৰামত কোনেও নিজৰ চিন্তাধাৰা বিসৰ্জন দিবলগীয়া হোৱা নাছিল। কেৱল উদ্দেশ্য এটা আছিল- ৰাষ্ট্ৰহিত। আৰু এই উদ্দেশ্য বহুত বৃহত্ আছিল। সেয়ে, বন্ধুসকল, যেতিয়া ৰাষ্ট্ৰৰ একতা, অখণ্ডতা আৰু ৰাষ্ট্ৰহিতৰ প্ৰশ্ন উথ্থাপিত হয় তেতিয়া নিজৰ বিচাৰধাৰাক মনত ৰাখি সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিলে দেশৰ লোকচানহে হয়। হয়, ময়ো মানো যে, স্বাৰ্থৰ বাবে , সুবিধাবাদৰ বাবে নিজৰ বিচাৰধাৰাৰে আপোচ কৰাটোও সিমানেই ভুল। আজিৰ এই তথ্য-প্ৰযুক্তিৰ যুগত, এতিয়া আৰু এনে ধৰণৰ সুবিধাবাদ কেতিয়াও সফল নহয়, আৰু আমি এনে বহু নিদৰ্শন দেখি আহিছো। আমি সুবিধাবাদৰ পৰা আঁতৰি, কিন্তু এক সুস্থ আলোচনাৰ পৰিৱেশক গণতন্ত্ৰত জীয়াই ৰাখিব লাগিব।
বন্ধুসকল, আপোনালোকৰ ইয়াততো হোষ্টেলসমূহৰ নামো গংগা, সাবৰমতী, গোদাৱৰী, তাপ্তী, কাবেৰী, নৰ্মদা, জেলাম, সতলুজৰ দৰে নদীৰ নামেৰে দিয়া হয় নহয় জানো। এই নদীবোৰৰ দৰেই আপোনালোক আটায়ে দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা আহিছে, বিভিন্ন চিন্তা, বিভিন্ন কথা-বতৰা লৈ আহিছে আৰু ইয়াত সকলো সমবেত হৈছেহি। নতুন চিন্তা, নতুন বিচাৰধাৰৰ সমন্বয় হৈছে। নিজৰ পৰিচিতি নাপাহৰি এই নতুন চিন্তাক প্ৰবাহিত হ’বলৈ দিয়ক। আমাৰ মহান ভূমিত বেলেগ বেলেগ বৌদ্ধিক বিচাৰ অংকুৰিত হৈ আহিছে, বিকশিত হৈ আহিছে আৰু ফলে-ফুলে জাতিষ্কাৰ হৈ আহিছে। এই পৰম্পৰাৰ বাবেই ভাৰত পৃথিৱীৰ আটাইতকৈ ‘ভাইব্ৰেণ্ট’ লোকতন্ত্ৰ।
মই আশা কৰো আমাৰ দেশৰ যুৱ-প্ৰজন্মই কেতিয়াও স্থিতাৱস্থাক অনাহকতে স্বীকাৰ কৰি নল’ব।, কোনোবাই কিবা কৈছে বাবেই মানি লোৱাৰ চিন্তা পৰিহাৰ কৰা উচিত। আপোনালোকে তৰ্ক কৰক, বিতৰ্ক কৰক,সুস্থ আলোচনা কৰক, মনন-চিন্তন কৰক, আৰু তাৰ আধাৰত কোনো সিদ্ধান্তত উপনীত হওক।
স্বামী বিবেকানন্দ জীয়ে কেতিয়াও স্থিতাৱস্থা স্বীকাৰ কৰা নাছিল। প্ৰসংগতে এটা কথা উল্লেখ কৰিব খুজিছো, আৰু সেয়া হৈছে ‘স্পীৰিট অব হিউমাৰ’ অৰ্থাত্ হাঁহি-ধেমালী কৰা। এয়া বহুত ডাঙৰ ‘লুব্ৰিকেটিং ফৰ্চ’। নিজৰ আভ্যন্তৰত ‘স্পীৰিট অব হিউমাৰ’ জীয়াই ৰাখক। কেতিয়াও এই ‘ছেন্ছ অব হিউমাৰ’ শেষ হ’বলৈ নিদিব।
যুৱ সতীৰ্থসকল, ছাত্ৰ জীৱন নিজকে চিনি পোৱাৰ বাবে অতিকে উত্তম সময়। এই সুবিধা গ্ৰহণ কৰক। ‘জেএনইউ’ চৌহদত স্থাপিত স্বামীজীৰ প্ৰতিমূৰ্তিয়ে ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণ, ৰাষ্ট্ৰপ্ৰেম আৰু ৰাষ্ট্ৰজাগৰণৰ প্ৰতি ইয়ালৈ অহা প্ৰতিগৰাকী যুৱসতীৰ্থকে অনুপ্ৰাণিত কৰি থাকিব। এই কামনাৰে সকলোকৈ শুভকামনা জনালো।
আপোনালোক আটায়ে সফল হওক, সুস্থ হৈ থাকক। অনাগত দিনবোৰত আহিবলগীয়া উত্সৱ আনন্দৰে উদযাপন কৰক। সকলোলৈকে দিৱালীৰ শুভকামনা জনায় সামৰিলো।
বহুত বহুত ধন্যবাদ !

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address during unveiling of statue of Swami Vivekananda at Jawaharlal Nehru University campus, New Delhi
12 NOV 2020 9:05PM by PIB Delhi
At the outset, I will request all the youths to raise a slogan, you also say with me – I will say, Swami Vivekananda – you say, long live, long live.
Long live, long live Swami Vivekananda. Long live, long live Swami Vivekananda.
The country’s Education Minister Dr. Ramesh Pokhriyal Nishank ji, JNU Vice-Chancellor Professor Jagadesh Kumar ji, Pro Vice-Chancellor Professor R. P. Singh ji, Dr. Manoj Kumar ji, a JNU alumnus who gave shape to this event today, sculptor Shri Naresh Kumawat ji, faculty members from different places and all my young friends taking part in this function in a large number. I congratulate the JNU administration, all the teachers and students on this important occasion.
Friends,
Swami Vivekananda would say – “The secret behind faith in a statue is that you develop ‘vision of divinity’ from it.” I wish that this statue of Swamiji in JNU inspires everyone and fills them with energy. May this statue give that courage which Swami Vivekananda wanted to see in every person! This statue should teach compassion which is the mainstay of Swamiji's philosophy.
May this statue teach us the profound dedication towards the nation, the intense love for our country, which is the paramount message of Swamiji's life. May this statue inspire the country for the vision of oneness, which has been the inspiration of Swamiji’s thinking. May this statue inspire the country to move ahead with the vision of youth-led development, which has been the expectation of Swamiji. May this statue inspire us to realize Swamiji’s dream of a strong-prosperous India.
Friends,
It is not just a statue, but it symbolizes the height of the idea on which a hermit introduced India to the whole world. He had the profound knowledge of Vedanta. He had a vision. He knew what India could offer to the world. He spread India’s message of universal brotherhood in the world. He put forward the cultural splendor, ideas and traditions of India before the world in a glorious manner.
Can you imagine what did Swamiji spoke at the University of Michigan in America when there was disappointment and frustration all around and we were burdened in slavery? And he said it at the beginning of the last century. What did he say? The hermit of India made a declaration and also showcased the philosophy at the University of Michigan.
He said – This century belongs to you. These are his words at the beginning of the last century – “This century belongs to you, but the 21st century will certainly belong to India.” His words in the last century have proved prophetic. This is our responsibility to prove his words right in this century.
This statue is embodiment of the same self-confidence and spirit of Indians. This statue represents that philosophy which had awakened India which was forgetting its capability and identity due to the long period of slavery and had infused a new consciousness.
Friends,
Today, the country is moving ahead with the goal and resolve of a self-reliant India. Today, the idea of self-reliant India has become a part of the collective consciousness and aspirations of over 130 crore Indians. When we talk of self-reliant India, the goal is not only limited to physical or material self-reliance. The meaning of self-reliance is very comprehensive, its scope is very broad; it has depth as well as the pinnacle. A self-reliant nation is formed only when it becomes self-reliant in resources as well as in thinking and cultures.
Once somebody asked Swamiji abroad, why you don’t wear a dress in which you look gentleman. The reply of Swamiji underscores the depth of India's self-confidence and values. Swamiji replied to that gentleman earnestly that a tailor makes a gentleman in your culture, but in our culture, it is the character which judges the gentleman. This campus and youths like you develop the thought and culture of self-reliance.
Friends,
The youth of the country is the brand ambassador of Brand India across the world. Our youths represent the culture and traditions of India. Therefore, the expectation from you is not only to feel pride in the thousands of years of the ancient identity of India, but also to forge India’s new identity in the 21st century. To remember and tell what we have given to the world in the past enhances our self-confidence. We have to work for the future on the basis of this self-confidence. It is our collective responsibility to innovate what India would contribute to the world in the 21st century.
Friends,
Our young friends, who are an important link to the policy and planning of the country, must have a question regarding the meaning of self-reliance. Should it rest with oneself? We will get the answer to this also in the views of Swami Vivekananda. Once someone asked Swamiji whether the saint should not embrace all the countries instead of his own country? On this, Swamiji instinctively replied that how could the person, who can’t give affection and support to his mother, worry about the mothers of others? Therefore, our self-reliance is for the welfare of the entire humanity and we are showing this. The world has benefited whenever India’s strength has increased. The concept of India’s self-reliance encapsulates the welfare of the entire world.
Friends,
The unprecedented reforms being undertaken in every sector today are being done in a spirit of self-sufficiency. The people of the country have supported these reforms through vote also. All of you seriously analyse India's social and political system in JNU. Who knows better than you what used to be said about reforms in India? Is it not true that the good reforms were considered bad politics in India? So, how could good reforms become good politics?
You all at JNU should research this. On the basis of experience, I will definitely put one aspect before you. The resolve behind the number of reforms that are being made in the system today is to make India better in all respects. Intentions and integrity are sacred with reforms happening today. A safety net is being created before undertaking reforms today. The biggest premise of this safety net is trust. For example, let’s talk about pro-farmer reforms. For decades, the farmer was only a subject of political debate. There were barely any steps for his interests.
In the last 5-6 years, we have developed a safety net for farmers, like better infrastructure for irrigation, investment in modernization of mandis (markets), availability of urea, soil health cards, better seeds, crop insurance scheme, one-and-a-half time increase in MSP of the cost of the produce, E-Nam for online market or the direct assistance under the Prime Minister Samman Nidhi scheme. In the last few years, the MSP has been increased several times and record purchases were made from the farmers. We took forward the agro-reforms only after a safety net was woven around farmers and increase in their trust.
Earlier, we worked on the requirements of the farmers, and now work is being done to meet the aspirations of the farmers. Now farmers are getting more options in the market than traditional means. When there are more options, it increases competition among buyers and which is going to benefit the farmers. Reforms have now also cleared the way for farmers to become exporters directly through Farmers' Producers Organisations, i.e., FPOs.
Friends,
The same approach is being adopted in the case of reforms in the interest of the poor as well as farmers. For a long time, the poor were kept in slogans only. The fact was that no attempt was made to connect the poor of the country with the system. The poor were the most neglected, most unconnected and most financially excluded persons earlier. Now the poor are getting the facilities, like their own pucca house, toilet, electricity, gas, clean drinking water, digital banking, affordable mobile connectivity and a faster internet connection, as available to other citizens. This is the safety net woven around the poor, which is necessary for the flight of his aspirations.
Friends,
One more reform is the National Education Policy which directly affects the campuses of the country like JNU. The core values of the new National Education Policy are to create a young India with confidence, conviction and character. This was the vision of Swamiji. He wanted education in India to be self-reliant in all its forms.
Why should the youth not get the confidence at the beginning of school life which he gets after two-and-a-half decades of life? Why should the young energy be tied to bookish knowledge, to the shackles of streams, to mark sheet, degree, or diploma? The maximum focus of the new National Education Policy is on this. Inclusion is at the core of the new NEP. The spirit of this NEP is that language is just a medium and not a measure of knowledge. It has been ensured that the poorest of the poor, the daughters of the country, get the right to better education according to their needs and their convenience.
Friends,
Deciding on reforms is not enough in itself. What is more important is how we implement them in our lives. The meaningful change in our education system will also come fast with the new National Education Policy only when we, all of you will make sincere efforts. It is the highest responsibility of our teacher and intellectual class, in particular. Friends, there is a very popular spot in this JNU campus. Which spot is that? Sabarmati Dhaba? Is it not? And how many accounts of students are continuing there? I have heard that you go to this dhaba after your classes and debate and exchange ideas over tea and paranthas. If the stomach is full, then one enjoys debate also. To date, your hunger for ideas, debate and discussion used to be satiated in Sabarmati Dhaba. Now you have another place in the shadow of this statue of Swamiji.
Friends,
If there is one thing that has inflicted huge damage on our country’s democratic set-up, that is giving more importance to an ideology over national interest. Because my ideology says this, and I will think about the interest of the country with that thought is not the right approach. Friends, this is wrong. Everyone takes pride in his ideology. This is natural. But, still our ideology in matters of national interest should reflect with the nation and not against the nation.
Look at the history of the country. In the past, whenever the country has faced a tough time, people from varying ideologies have come together in the interest of the nation. During the freedom struggle, people from diverse thoughts came together under the leadership of Mahatma Gandhi. They had struggled together for the country.
It was not that any person had to shed his ideology under Bapu’s leadership. Such were the circumstances that everybody gave preference to a common cause. Even during the Emergency, the country saw a similar unity. I was fortunate to be part of that movement. I have seen everything from my eyes, experienced it and I am a direct witness.
There were former leaders and activists of the Congress, activists of RSS and Jana Sangh, socialists and communists. There were many from JNU who struggled together against Emergency. Nobody had to compromise on his ideology against this struggle. There was only one aim – national interest. And this aim was paramount. Therefore, friends, when there is the question of national integrity or interest, the country’s interest is harmed if decisions are burdened by ideology.
Yes, I agree that to compromise on ideology for opportunism or selfishness is as wrong. In this information age, such opportunism does not succeed, and we are witness to it. We have to stay away from opportunism, but keep alive a healthy debate in a democracy.
Friends, the hostels here are named after rivers such as Ganga, Sabarmati, Godavari, Tapti, Kaveri, Narmada, Jhelum, Sutlej, etc. Like these rivers, you come here from diverse parts of the country and with diverse thoughts. This sharing of new ideas has to continue to flow; it should not be dried up. Our country is a great land where the seeds of different intellectual ideas have germinated, developed and thrived. Strengthening this tradition is especially important for youth like you. Due to this tradition, India is the most vibrant democracy in the world.
I want the youth of our country should not accept anything which is status quo. This should not happen that if somebody is saying something, it should be accepted. You reason, argue, debate, have a healthy discussion, brainstorm, communicate, and then arrive at an outcome.
Swami Vivekanandaji never accepted the status quo. And yes, one thing that I want to emphasise is on humour. This is a very great lubricating force. Keep alive the spirit of humour within you. Sometimes, I see many young people who are burdened so much as if the burden of the whole world is on their heads. Many a time, we forget humour during our campus life, studies and campus politics. Therefore, we have to preserve it and not let go of the sense of humour.
Young friends, student life is a great opportunity to identify oneself. Self-realization is an important step in life. I would like you to use it to the fullest. May the statue of Swamiji at the JNU campus continue to inspire every youth coming here for nation-building, national love and national awakening. With this wish, many many best wishes to all of you!
May you all succeed and be healthy. Celebrate the upcoming festivals. Your family should also have the satisfaction that you too are working with the same Diwali spirit here. With this expectation, my best wishes to all of you.
Many many thanks!