PIB Headquarters
কোবিদ-১৯গী মতাংদা নুমিৎ খুদিংগী ফোংবা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
14 SEP 2020 6:19PM by PIB Imphal
(মসিদা হৌখিবা পুং ২৪ দা থোকখিবা কোবিদ -১৯গা মরী লৈনবা চেফোংশিং, ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউশিং, অমসুং পি.আই.বি.না লৌখৎপা ফেক্ত চেকশিং য়াওরি )
• ভারতকী নাবা ফগৎলকপগী চাং অসি ৭৮% য়ৌখ্রে; এক্তিব কেসশিংদগী নাবা ফগৎলকপশিংনা লাখ ২৮ হেন্না লৈরে
• অপুনবা এক্তিব কেসশিংগী ৬০%দি খ্বাইদগী শোকহল্লবা রাজ্য ৫দগী ওইরি
• লৈবাক অসিদা অপুনবা এক্তিব কেসকী মশিং অসি ৯,৮৬,৫৯৮ ওইরি
• অয়ুশনা কোভিদ-১৯দগী ফগৎলক্লবা অনাবশিংগীদমক মেনেজমেন্ত প্রোতোকোল অমদা চৎনবা হোৎনরি
• প্রধান মন্ত্রীনা হায়খ্রে মদুদি নাকল অমদনা কোরোনা লাইচৎ লৈরি অদুগা অতোপ্পা অমদনা ঐখোয়গী দ্যুতীশিং মপুংফাহন্নবগী মায়কৈদা ঐখোয়না তৌগদবা লৈরি; অমদি এম.পি. পুম্নমক্না দ্যুতীগী লম্বী অদু খনগদবনি
• অচৌবা রাজ্য ৭না হেল্থকেয়র ফেসিলিতী পুম্নমক্তা ওক্সিজেন মরাং কাইনা ফংহন্নবা তকশিনখ্রে
• লনাই হোস্পিতালশিংনা নেসনেল ক্লিনিকেল ত্রিৎমেন্ত প্রোতোকোলশিং ঙাক্নবা অমসুং খ্বাইদগী ফবা লায়েংবগী থবকশিং পায়খৎনবা হেল্থ মিনিস্ত্রিনা তকশিনখ্রে
লেপ্তনা ৱাংখৎলক্লিবা কর্ভ অমদা ভারতকী নাবা ফগৎলকপগী চাং অসি ৭৮% য়ৌখ্রে; এক্তিব কেসশিংদগী নাবা ফগৎলকপশিংনা লাখ ২৮ হেন্না লৈরে; অপুনবা এক্তিব কেসশিংগী ৬০%দি খ্বাইদগী শোকহল্লবা রাজ্য ৫দগী ওইরি
ভারতকী থুনা য়াংনা হেনগৎলক্লিবা নাবা ফগৎলকপগী চাংগী চংশিল্লিবা লম্বী অসিদা ঙসি মরু ওইবা তাঙ্কক অমা লানখ্রে। লেপ্পা লৈতনা হেনগৎলক্লিবা ত্রেজেক্তরী অমদা নাবা ফগৎলকপগী চাং অসি ৭৭.০০% য়ৌদুনা নোংমদা নাবা ফগৎলকপগী মশিং য়াম্না হেনগৎলক্লি উৎলি। হৌখিবা পুং ২৪দা অনাবা মীওই ৭৭,৫১২ দিসচার্জ তৌখ্রে। অপুনবা নাবা ফগৎলকখ্রবা কেসশিং অসি ৩৭,৮০,১০৭ য়ৌখ্রে। নাবা ফগৎলকখ্রবা কেসশিং অমসুং এক্তিব কেসশিংগী মরক্তা লৈরিবা খেৎনবা অসি লেপ্তনা হেনগৎলক্লি। ঙসি মসি লাখ ২৮ য়ৌখ্রে (২৭,৯৩,৫০৯)। ঙসি ফাওবদা লৈবাক অসিগী এক্তিব কেসশিংগী অপুনবা মশিং অসি ৯,৮৬,৫৯৮ শুখ্রে। এক্তিব কেসশিংগী ৬০% হেনবদি রাজ্য ৫দগী ওইরি মখোয় অদুদি মহারাস্ত্র, কর্নাতকা অমসুং অন্ধ্র প্রদেশ, উত্তর প্রদেশ অমসুং তামিল নাদুনি। অপুনবা নাবা ফগৎলকপগী ৬০% হেনবদি হায়রিবা স্তেৎশিং অসিদগী ওইখি। লৈবাক অসিদা হৌখিবা পুং ২৪দা অনৌবা কেস ৯২,০৭১ রিপোর্ত তৌরকখি। মহারাস্ত্রগী মশিং অসি মখা তানা ৱাংখৎলক্লি। হৌখিবা পুং ১২৪দা মসিদা অনৌবা কেস ২২,০০০ হেন্না রিপোর্ত তৌরকখি। অন্ধ্র প্রদেশতা অনৌবা কেস ৯,৮০০ হেন্না থেংনখি। অপুনবা কেসশিংগী ৬০%গী ময়াদি রাজ্য মঙাদগী ওইখি মখোয় অদুদি মহারাস্ত্র, অন্ধ্র প্রদেশ, তামিল নাদু, কর্নাতকা অমসুং উত্তর প্রদেশনি। হৌখিবা পুং ২৪দা লৈখিদবা ১,১৩৬ ওইখি। নৌনা লৈখিদবা অসিগী ৫৩%গী ময়াদি মহারাস্ত্র, কর্নাতকা অমসুং উত্তর প্রদেশ রাজ্য অহুম অসিদগী ওইখি। মসিগী মথংদা তামিল নাদু, পঞ্জাব অমসুং অন্ধ্র প্রদেশ লৈরি। ঙরাংগী নুমিৎতা রিপোর্ত তৌরকখিবা লৈখিদবগী ৩৬% হেনবদি মহারাস্ত্রদগী ওইখি (৪১৬ লৈখিদবা)
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1653806
কোবিদ লাইচৎ অমসুং ভারত লৈঙাক্না লৌখৎলিবা খোঙথাঙশিংগী মতাঙদা সেপ্তেম্বর ১৪, ২০২০দা লোক সভা/রাজ্য সভাদা হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রী দোক্তর হর্ষ বর্ধননা পীবা সু-মোতো ৱারোল
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1653806
অয়ুশনা কোভিদ-১৯দগী ফগৎলক্লবা অনাবশিংগীদমক মেনেজমেন্ত প্রোতোকোল অমদা চৎনবা হোৎনরি
মিনিস্ত্রী ওফ হেলথ এন্দ ফেমিলি ৱেলফিয়রনা কোভিদ মতুং মেনেজমেন্তগীদমক প্রোতোকোল অমা শেমখ্রে। প্রোতোকোল অসিদা কোভিদকী অনাবাশিংবু ময়ুমদা লৈরগা চেকশিন থৌরাং লৌজনবনি, মসিনা ঙাকথোক্নবা নত্ত্রগা ফনবা থেরাপী নত্তে। মসিনা অমুকসু হায়রি মদুদি লায়না অসি অনাবাশিংদা অতোপ্পা লায়না কয়া হান্নদগী লৈবশিংদা লায়েংবদা ফগৎপদা মতম শাংনা চংই। প্রোতোকোল অসিনা অয়ুশকী মখল কয়াগী কোভিদ-১৯গী হকশেলগী চেকশিন থৌরাং মশা মউ ফন্নবা পীরি। কোভিদ-১৯ মতুংগী ফোলো অপ প্রোতোকোলদা, মীওই অমা থাক্তা মখোয়বু মতিক চাবা মাস্ক, খুৎ-শা অমসুং খনাওগী ওইবা লু-নানবা, অরাপ্পা থম্বা অসিনচিংবা অসি মওং চুম্না শিজিন্নবা পাওতাক পীরি। অশাবা ঈশিং মরাং-কাইনা থকপা অমসুং ইন্দ্রি ফনবা অয়ুশকী হিদাক, অয়ুশকী মতিক চারবা প্রাক্তিসনরনা অয়াবা পীরবশিং মতম চানা চানবা পাউতাক পীরি। অচম্বা শাজেল হায়বদি য়োগাসানা, প্রনায়ামা, মেদিতেসন অসি নুতিগী থাক্তা চৎথবা লোয়ননা অয়ুক অমসুং নুমিদাংৱাইরমগী মফম চাবা য়েংলগা চৎপা অসিসু পল্লি। মসিগী মথক্তা, প্রোতোকোল অসিনা পাউতাক পীরি অফবা চীঞ্জাক, লায়না তুম্বা ঙম্বা, ফ্রোং-ফ্রোং শারবা চীঞ্জাক চান্নবা হায়রি। কম্ম্যুনিতি থাক্তা, মীওই অমনা কম্ম্যুনিতিদা বেজ তৌবা সেল্প-হেল্প গ্রুপ, মতিক চারবাশিংদগী মতেং লৌবা য়াই। দোক্তরশিং অসিসু অনকপদা লৈবা য়ুমদা নাইতোম লৈরিবা অনাশিংদা চৎতুনা য়েংশিনবা য়াই। মীওই অমগী থাক্কী ওইনা, ইন্দ্রি কন্নবা অয়ুশনা পীরিবা হিদাকশিং হান্ননা অয়ুশ মিনিস্ত্রীনা অয়াবা পীখ্রবা অসি চানবা হায়রি। মসিদা ইচম-চম্না শেম্বাশিং য়াওরি মদুদি অয়ুশ ক্বাথ, দ সামশামানিভাতি, ঈশিং লুম্বু শাবগা গীলোই পাউদরগা, আশ্বাগান্থা অমসুং চ্যাৱানপ্রাস অমসুং অতৈ আম্লা উহৈ, মুলেথি পাউদর অমসুং হাল্দি শঙ্গোম অসিনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1654033
সংসদকী নোংজু মীফম হৌদোকপদা প্রধান মন্ত্রীনা থমখিবা অথোইবা ৱারোল
“…য়াম্না অথোইবা অকোইবগী ফীভম অমদা সংসদকী সেসন অসি ঙসি হৌরে। কোরোনাসু লৈরি, ইথৌদাংসু পাংথোক্তবা য়াদবা মরক অসিদা অদোম সংসদ খুদিংমক্না সংসদকী লম্বি অসি ওইনা খনবিরিবা অসিদা ঐহাক্না অদোম ময়ামদা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি। ঐহাক্না অদোম সংসদ খুদিংমক্কী মফমদা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি, নোল্লুকপা উৎতৃচরি অমদি থাগৎপা ফোংদোকচরি…
হন্দক্কী সেসন অসিদা মরুওইবা ৱারেপ কয়া অমা লৌগনি, হিরম কয়া খন্নগনি অমদি লোকসভাদা অদুক্কী মতিক ৱা খন্নরিবমখৈ অদুক্কী মতিক হকচিন্না খন্নরিবা মখৈ মখল-মখা কয়া থোক্না পিক থন্না খন্নরিবমখৈ হাউসনসু হিরম কয়া কান্নবা ফংগনি অদুগা লৈবাক অসিনসু কান্নগনি হায়বসি অদোম পুম্নমক্না খংবি-উবিরবা ঙাক্তনি। হন্দকসু অদুগী অথোইবা চৎনরকপা মওং অদুদা সংসদ খুদিংমক্না পুন্না ভেল্যু এদিসন তৌগনি হায়বসি ঐহাক্না থাজৈ। কোরোনানা ওইহল্লক্লিবা মওং অসিদা চেকশিন-থৌরাংগী হিরমগী মতাংদসু খংহনখ্রে, মদুগী চেকশিন-থৌরাংশিং অদু ঐখোয় পুম্নমক্না ঙাক্না চৎকদবনি। অদুদা হিদাক পুথোরক্ত্রিবফাওবা করিগুম্বা মখলগী কোমথোকপা অমত্তা তৌবিরোইদবনি। য়াম্না থুনা মালেম অসিগী মফম অমদগী হেক্তা ওইরবসু ভেক্সিন থোরকপা, ঐখোয়গী বৈজ্ঞানিকশিংনা য়াম্না থুনা মায় পাকপা ওইবা অমদি মালেমগী মফম খুদিংমক লুরবা তানফম অসিদগী নান্থোরকপা ঙম্বা অদুনি ঐখোয়না পামজরিবা……।”
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1653927
য়ুনিয়ন হেলথ সেক্রেতরী, ইন্দস্ত্রী অমসুং ইন্তর্নেল ত্রেদ সেক্রেতরী অমসুং সেক্রেতরী ফার্মাস্যুতিকেলসনা অচৌবা স্তেত ৭তা হকশেলগী ওইবা মফমশিংদা মতিক চানা ওক্সিজেন ফংহন্নবা তকশিনখ্রে
হকশেলগী য়ুনিয়ন মিনিস্ত্রীনা ঙসি য়ুনিয়ন হেলথ সেক্রেতরী, সেক্রেতরী দি.পি.আই.আই.তি. অমসুং সেক্রেতরী ফার্মাস্যুতিকেলসনা য়াওনা ভর্চুএল ওইবা মীফম অমা পাংথোকখ্রে। মহারাস্ত্রা, আন্ধ্র প্রদেশ, কর্নাতকা, তেলঙ্গনা, গুজরাত, রাজস্থান অমসুং মধ্য প্রদেশকী হেলথ সেক্রেতরী অমসুং ইন্দস্ত্রী সেক্রেতরীশিংনা থৌরম অদুদা শরুক য়াখি। মিফম অদুগী মরুওইবা পান্দমদি হকশেলগী ওইবা লমদা স্তেত অমসুং অমসুং স্তেতকী ৱাংমদা লৈবা মফমসিংদা ওক্সিজেন মরাং কাইনা ফংনবনি। কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রীগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী পিয়ুস গোয়ালনসু শরুক য়ারিবশিংদা ৱা ঙাংখি। ৱারোল অদুদা মরুওইনা পাওতাক পীখি মদুদি: হোস্পিতালগী ওইবা/অয়াম্বা মফম্দা ওক্সিজেন অসি শিন-লাংদুনা ফংহনবা অমসুং মতম চানা ফংনবা হোৎনদুনা তৎপা লৈতনবা হোৎনবা, মেদিকেল ওক্সিজেন অসি পুথোক পুসিন থৌবদা স্তেত/য়ু.তি.গী মফম্দা অয়েৎপা থমদবা, সহরশিংদা লিক্বিৎ মেদিকেল ওক্সিজেন (এল.এম.ও.)গী “গ্রীন কোরিদোর” থম্বা।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক : https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1653806
দা হর্শ বর্ধন্না ‘সন্দে সম্বাদ’কী খুত্থাংদা মহাক্কী সোসিএল মীদিয়া ফোলোৱরশিংগা লোয়ননা ৱারী শাখ্রে
কেন্দ্রগী হকশেল অমসুং য়াইফ থৌরাং মন্ত্রী দা হর্শ বর্ধন্না ঙসি সন্দে সম্বাদকী প্লেৎফোর্মদা মহাক্কী সোসিএল মীদিয়া ফোলোৱরশিংগা লোয়ননা ৱারী শাদুনা থাংগৎলকপা ৱাহংশিংগী পাউখুম পীখ্রে। ৱাহংশিং অদুদা হৌজিক ওইরিবা কোবিদকী ফীভমগা মরী লৈনবা ৱাহংশিং খক্তা নত্তনা কোবিদ মতুংদা মালেম অসিদা মীয়াম্না উবা পাম্লিবা অহোংবশিং পুরক্নবগী সরকারগী পাম্বৈ অমসুং মসি ফংহন্নবা সরকারনা লৌখৎলিবা খোঙথাংশিংগী মতাংদসু য়াওরি। মন্ত্রীনা হায়খি বেক্সিন লোঞ্চ তৌনবগী চপ চাবা তাং লেপত্রবসু মসি ২০২১গী অহৌবা থা অহুমদদি শোইদনা পুথোক্লগনি। দা হর্শ বর্ধন্না হায় মীওইবদা বেক্সিন অসিগী চাংয়েংশিং তৌনবা সরকারনা মপুং ফাবা চেকশিল থৌরাংশিং লৌখৎলি অমসুং কোবিদ-১৯গী বেক্সিন এদমিনিস্ত্রেসনগী নেস্নেল এক্সপর্ত গ্রুপনা হকশেলগী মেম্বর ওইরিবা দা ভি কে পোলগী চ্যেরমেনশিপকী মখাদা নিতি আয়োগনা লৈরিবা মীশিংগী অয়াম্বা শরুক ইম্ম্যুনাইজ করম্না তৌগনি হায়বগী লালোং অদু পুথোক্লি। “বেক্সিন সেক্যুরিতী, মমল, মান্নবা মীৎয়েং, কোল্দ চেনগী মথৌ তাবশিং, পুথোকপগী মতমশিং অসিনচিংবা অসি কুপ্না খন্নখি” হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। শেল পীবা ঙম্বা ঙমদবা য়েংদনা বেক্সিন অসি খ্বাইদগী মথৌ তারিবা মীওইশিংদা হান্না ফংহনগনি হায়না মহাক্না থাজবা পীখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক : https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1653777
প্রধান মন্ত্রীগী প্রিন্সিপাল সেক্রেতরীনা কোবিদ-১৯ অপুনবা ওইনা য়েংশিনখ্রে, তোঙান তোঙান মন্ত্রীশিং অমসুং দিপার্তমেন্তশিংনা পাঙথোকখিবা শিংথানীংঙাই ওইবা থবক অদুবু থাগৎপা ফোঙদোকখি
প্রধান মন্ত্রীগী প্রিন্সিপাল সেক্রেতরী দা. পি.কে. মিশ্রানা ঙসি কোবিদ-১৯গী লৌখৎলিবা চেকশিন থৌরাং অমসুং লান্ধেংনরিবা অদু পুন্না য়েংশিন্নবা অৱাংবা থাক্কী মীফম অমা ময়াই তাংবল লৌদুনা পাঙথোকখ্রে। মীফম অদুনা জিলা অমসুং রাজ্য পুম্বদা কেসশিং লাকশিন্নবা ইভিদেন্সতা য়ুম্ফম ওইরগা নৈনবদা মীৎয়েং চংখি। মীফম অদুনা হীদাক পুথোকপগী তাঙ্কক অমসুং হীদাক য়েন্থোকপগী থৌরাংগী মতাংদসু খন্নখি। মীফম অদুদা কোবিদ-১৯গী তোঙান তোঙানবা হীরমগা মরী লৈননা মতম শাংনা মেনেজমেন্ত তৌনবা দিস্ত্রিক্ত হেল্থ এক্সন প্লানশিংগী মথৌ তাবা অদুসু খন্নখি। মীফম অদু কেবিনেৎ সেক্রেতরী, মেম্বর, নিতি আয়োগ দা. বিনোদ পোল, প্রিন্সিপাল সাইন্তিফিক এদভাইজর অমসুং মরী লৈনবা এম্পাৱর এক্সন গ্রুপকী কন্বেনর পুম্নমক অমসুং মরী লৈনবা দিপার্তমেন্তশিংগী সেক্রেতরীশিংনা শরুক য়াখি। এম্পাৱর গ্রুপ পুম্নমক্না কোবিদ লাকশিনবদা পান্দমশিং ফংনবা কন্না হোৎনখি হায়না অপেনবা ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীগী প্রিন্সিপাল সেক্রেতরীনা মরী লৈনবা পুম্নমক্তা হেন্না মহৈ ফংনবা জিলাশিং অমসুং রাজ্যশিং হকথেংননা শরুক য়াহন্দুনা কোবিদ-১৯গা মরী লৈনবা হীরম খুদিংমক্তা ইবিদেন্সতা য়ুম্ফম ওইরগা শেম শানবা খংহনখ্রে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1653681
কেন্দ্র সরকারনা অৱাং-নোংপক রাজ্যশিংদা লাইনা শন্দোকপগী মরী থদৎনবা অকনবা মওংদা পুক্নীং থৌগৎখ্রে
কেন্দ্রগী হকশেলগী সেক্রেতরীনা ঙসি ভিদিও কনফরেন্সিংগী (ভি.সি.) খুত্থাংদা অৱাং-নোংপোক রাজ্যশিংদা পয়াঙথোক্লিবা কোবিদ শেন্নবগী থৌরাংশিংগা লোয়ননা থবক ওইনা পাঙথোক্লিবশিং য়েংশিনখ্রে। মসিগী ভি.সি. অসিদা প্রিন্সিপাল সেক্রেতরীশিং, হকশেল সেক্রেতরীশিং অমসুং অরুনাচল প্রদেশ, অসম, মনিপুর, মিজোরম, মেঘালয়, নাগালেন্দ, ত্রিপুরা অমসুং সিক্কিমগী রাজ্যগী মীহুৎশিংনা শরুক য়াখি। মসিগী রাজ্য ৮ অসিনা লৈবাক অসিগী অপুনবা এক্তিব কেস মশিংগী শরু ৫%দগী হেন্না তানা লৈরিবনি। রাজ্যশিংদা পাঙথোক্লিবা আর.তি.-পি.সি.আর. অমসুং রেপিদ এন্তিজেন তেস্ত তৌখিবশিং, এন্তিজেন তেস্ত তৌখিবশিংদা নেগেতিব লাখিবা সিম্পতোম উৎলকপা অনাবশিংগী হন্না তেস্ত তৌবগী চাদা ওইবা চাং, তেস্তিংগী লেব শিজিন্নবশিং, হোস্পপিতালদা অনাবশিং পুখৎলকপগী ফিভমশিং অমসুং ওক্সিজেন পীবা ফমুংশিং, আই.সি.য়ু. ফমুংশিং অমসুং বেন্তিলেতর ফমুংশিংদা অনাবশিং লৈবগী ৱারোলনচিংবগী অকুপ্পা অমসুং মচা খায়বা ৱারোল কয়া অমসু উৎখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1653403
থাউ পুসিল্লকপদা কোভিদ-১৯না পীবা চৈথেং
লৈবাক অসিদা কোভিদ-১৯ লায়চৎনা মরম ওইদুনা চত্থখিবা লোকদাউন অসিনা হান্না অমুক্তা থোকখিদ্রিবা মওংদা রিভিন্যু য়াম্না হন্থখ্রে হায়না থাউ অমসুং গ্যাস সেক্তর পি.এস.য়ু.শিংনা খংহল্লক্লি। কোভিদ-১৯না মরম ওইদুনা লৈবাক পুম্বা লোকদাউন থমখ্রবা মতুংদা, ইন্দিয়ন রিফাইনরিশিং অসি মথৌ য়াম্না হন্থখ্রে। মসিগী ইনফোর্মেসন অসি পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচুরেল গ্যাসকী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রধান্না অইবা লোক সভাদা পীখিবনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1653978
কোবিদ-১৯ লান্থেংননবগীদমক রাজ্যশিংদা থাদখিবা শেনফম
কোবিদ-১৯ লাইচৎকা মরী লৈননা কেন্দ্র সরকারনা রাজ্য সরকারশিংদা এপ্রিল ৩, ২০২০দা মাংজৌননা রাজ্যশিংনা লাইচৎ অসিবু থেংননবগীদমক স্তেৎ দিজাস্তর রেস্পোন্স ফন্দগী অহানবগী তাংকক্কী ওইনা লুপা করোর ১১,০৯২ থাদখি। হায়রিবসি কেন্দ্রগী ফাইনান্স অমসুং কোর্পোরেৎ এফিয়র্স মন্ত্রী শ্রী অনুরাগ সিংহ থাকুরনা ঙসি লোক সভাদা হংলকপা ৱাহংদা অইবা পাউখুম ওইনা পীখি। অহেনবা মরোল পীরদুনা শ্রী থাকুরনা হায়খি মদুদি সরকার অসিনা ২০২০-২১গী গ্রোস স্তেৎ দোমেস্তিক প্রদক্ত (জি.এস.দি.পি.)কী অহেনবা চাদা ২ পুবগী অয়াবা পীরি। জি.এস.দি.পি.গী অহেনবা পুবা য়ারিবা চাদা ২ অসিদগী, রাজ্যশিংদা ২০২০-২১গী ওপন মার্কেৎ বরোইং (ও.এম.বি.)গী ওইনা চাদা ০.৫০ পীদুনা লুপা করোর ১,০৬,৮৩০গী অয়াবা পীখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1654102
কোবিদ-১৯ থেংননবগীদমক্তা লোকদাউনগী মনুংদা কম্পেনী/এল.এল.পি.শিংদা পীখিবা রিলেক্সেসন/কন্সেসন
কোরপোরেৎ এফিয়র্স মন্ত্রালয়না কোবিদ-১৯গী লোকদাউন মনুংদা কম্পেনী/এল.এল.পি.শিংগী পোৎলুম খরা হন্থনবগীদমক তোঙান-তোঙানবা ইন্সেন্তিব/রিলেক্সেসন/কন্সেসনশিং পীনবগী খোংথাং কয়া লৌখৎখি। হায়রিবসি লোক সভাদা ঙসি হংলকপা ৱাহং অমগী অইবা পাউখুম ওইনা পীরদুনা কেন্দ্রগী শেল-থুম অমসুং কোপোরেৎ এফিয়র্সকী রাজ্যগী মন্ত্রী শ্রী অনুরাগ সিংহ থাকুরনা ফোংদোকখিবনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1654103
বিহারদা পেত্রোলিয়ম সেক্তরগা মরী লৈনবা মরুওইবা প্রোজেক অহুম প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামদা কৎথোকখ্রে
ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা বিহারদা পায়খৎপা পেত্রোলিয়ম সেক্তরগা মরী লৈনবা মরুওইবা প্রোজেক অহুম মীয়ামদা কৎথোকখ্রে। প্রোজেকশিং অদুগী মনুংদা দুর্গাপুর-বানকা সেক্সনগী পারাদিপ-হালদিয়া-দুর্গাপুর পাইপলাইন অগমেন্তেসন প্রোজেক অমসুং এল.পি.জি বোত্তলিং প্নান্ত অনি য়াওরি। প্রোজেকশিং অদু পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাস মিনিস্ত্রিগী মখাদা লৈবা পি.এস.য়ুশিং ইন্দিয়ান ওইল অমসুং ঐচ.পি.সি.এলনা পায়খৎপনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক : https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1653762
লনাই হোস্পিতালশিংগা লোয়ন্না পাংথোকখিবা ভর্চুএল কনক্লেব অমদা নেসনেল ক্লিনিকেল ত্রিৎমেন্ত প্রোতোকোলশিং ঙাক্নবা অমসুং খ্বাইদগী ফবা লায়েংবগী থবকশিং পায়খৎনবা হেল্থ মিনিস্ত্রিনা তকশিনখ্রে
এফ.আই.সি.সি.আই অমসুং এ.আই.আই.এম.এস, নিউ দিল্লিগা লোয়ন্না য়ুনিয়ন হেল্থ মিনিস্ত্রিনা শীন্দুনা লৈবাক অসিদা কোবিদ-১৯ লায়েংলিবা লনাই হোস্পিতালশিংগী ভর্চুএল কনক্লেব অমা পাংথোকখ্রে। মসিনা শিবা মশিং হন্থন্নবা কোবিদ-১৯ লায়েংবগী মতাংদা ক্লিনিকেল প্রোতোকোলশিং অমসুং খ্বাইদগী ফবা লায়েংবগী থবকশিংগী মতাংদা খন্ননবগী মফম অমা পীরে। কোবিদ-১৯না লৈবাক অসিদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা হকশেলগী খুদোংচাদবা থোকহল্লিবা চৈরক অসিদা, সরকার অমসুং লনাই ইন্দস্ত্রিদগী মাইকৈদগী মতিক চাবা থবকশিং লৌখৎখি। লৈবাক অসিদা সরকার অমসুং লনাই হোস্পিতালশিংনা পায়খৎলিবা লায়েংনবগী খ্বাইদগী ফবা থবকশিং শরুক য়ামিন্ননবা মীফম অসি পাংথোকপনি। মখোয়গী হোস্পিতালশিংদা কোবিদ-১৯ লায়েংবা মতমদা থেংনরিবা খুদোংচাদবশিংগী মতাংদা পাউদম্নবা মিনিস্ত্রিনা হোস্পিতালশিংগী মীহুৎশিংদা খঙহনখি। ভর্চুএল মীফম অদু য়ুনিয়ন হেল্থ সেক্রেতরিনা হৌদোকখি। মহাক্না হায়খি কোবিদ-১৯ অনাবশিং ফমুং ফংহন্নবা সরকারনা থবক পায়খৎলি অমসুং মতিক চাবা লায়েং ফংহনগদবনি। অপুনবগী পান্দমদি মী খুদিংমক্তা চুনবা মমলদা অনা-লায়েংবগী খুদোংচাবশিং লাইনা ফংহনবনি। কেন্দ্র সরকার অমসুং রাজ্যশিং/য়ু.তিশিং সরকারশিংগী পান্দমদি শিবগী চাং চাদা ১গী মখাদা লৈহনবনি। তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংগী আই.সি.য়ু দোক্তরশিংগী লায়েংবগী লৌশিং হেনগৎহন্নবা ই-আই.সি.য়ু, সেন্তর ওফ এক্সলেন্স অমসুং ক্লিনিকেল গ্রান্ত রাউন্দশিংগী খুৎথাংদা এ.আই.আই.এম.এসনা শীন্দুনা তেলি-কন্সলতেসনগী থৌরমশিং পাংথোকখ্রে। মসিনা লাইচৎ লাকশিন্নবা, ঙাকথোক্নবা, ঙন্না খঙদোক্নবা থবকশিংদা মিৎয়েং চংবা হেনগৎহন্দুনা অনাবা ফগৎলকপগী চাং ৱাংখৎলে অমসুং শিবগী চাং তপ্না তপ্না হন্থরেক্লে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1653604
মনা-মশিং অমসুং উহৈ-ৱাহৈশিংদা তাবা লায়না-তিলনাদগী ঙাকথোক্নবা অমসুং মনা-মশিং অমসুং উহৈ-ৱাহৈশিংদগী তিলহাৎ হিদাক লৌথোক্নবা আই.পি.এফ.তিনা অনৌবা “দিসইনফেকতেন্ত স্প্রে” পুথোক্লে
মালেমগী ওইনা কোবিদ লাইচৎ থেংনরিঙৈ চৈরক অসিদা, কেমিকেলস অমসুং ফর্তিলাইজরস মিনিস্ত্রিগী কেমিকেলস অমসুং পেত্রোকেমিকেলস দিপার্তমেন্তগী মখাদা লৈবা ওতোনোমস ইন্সতিতুউৎ অমা ওইরিবা ইন্সতিতুৎ ওফ পেস্তিসাইদ ফোরমুলেসন তেক্নোলোজি(আই পি এফ তি)না মাইপাক্না অনৌবা তেক্নোলোজি অনি হায়বদি “মমাইদা শীজিন্ননবা দিসইনফেকতেন্ত স্প্রে” অমসুং “মনা-মশিং অমসুং উহৈ-ৱাহৈশিংগী দিসইনফেকতেন্ত স্প্রে” পুথোক্লে। ইন্সতিতুৎ অসিগী চেরোল অমনা হায়খি তোঙান-তোঙানবা মমাইশিং হায়বদি থোংগী খুৎপায়ফমশিং, চৌক্রিগী পায়ফমশিং, কম্পুতর কিবোর্দ অমসুং মাউস তেপশিং অসি হকথেংন্না নৎত্রগা নাকোইন্না পায়রুবা মীওইশিংদা মহিক শন্দোরকপা য়াই। মসি য়েংলগা ইন্সিতুতুৎ অসিনা বেক্তরিয়া আমসুং ভাইরসনা থোকহনবা তোঙান তোঙানবা লায়নাশিংদগী ঙাকথোক্নবা পাম্বীদগী শুংবা মহিক হাৎপা ঙম্বা মচলশিং য়াওবা য়ুদগী শুংবা “দিসইনফেকতেন্ত স্প্রে” পুথোক্লে। মচল অসি মমাইশিংদা তৈরবা মতুংদা অথুবা মতমদা মনিল ওনখিদুনা কংগনি অমসুং মচু, মনম অমসুং লেমহৌবা অমতা লৈহৌরোই।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1653548
অনৌবা দিবেলপমেন্ত অমদা ভারতকী সাইন্তিস্তশিংনা ভাইরসশিংগী সিক্বেন্স ওনলাইন্দা খঙদোক্নবা ৱেব-বেজ কোবিদ প্রিদিক্তর অমা শেমখ্রে
ভারত্তা সাইন্তিস্তশিংগী কাংলুপ অমনা ভারত য়াওনা মালেমগী সার্স-কোব-২গী জিনোমিক সিক্বেন্সশিংদা থিজিন্দুনা কোবিদ ১৯গী ভাইরস অসি মায়োক্নবা ঙম্নবা খ্বাইদগী ফবা পাম্বৈ থিদোক্নবা ভাইরসতা অমদি মীওইবদা জেনেতিক বেরিএবিলিতী অমসুং পোতেন্সিএল মোলিক্যুলর তার্গেৎশিং খঙদোক্নবা হোৎনরি। নোবেল কোরোনাভাইরসকী খুদোংচাদবা অসি মচা খায়না য়েংশিন্দুনা মখোঙ ফংনা থিজিন্দুনা অমসুং তোঙান তোঙানবা মায়কৈ কয়াদগী মীৎয়েং চংদুনা নেস্নেল ইন্সতিত্যুত ওফ তেক্নিকেল তীচর্স ত্রেনিং এন্দ রিসর্চ, কোলকতাকাগী কম্ময়েংশিন্দু ওইনা ইনসর্সন প্যুতর সাইন্স অমসুং ইঞ্জিনীয়রিং বিভাগকী এসিসতেন্ত প্রোফেসর দা ইন্দ্রজিৎ সহা অমসুং মহাক্কী তিমনা মেছিন লর্নিংদা য়ুম্ফম ওইবা ওনলাইন্দা ভাইরস সিক্বেন্স খংদোক্নবা ৱেব-বেজ কোবিদ-প্রিদিক্তর অমা দিবেপল তৌখ্রে অমদি পোইন্ত ম্যুতেসন অমসুং সিঙ্গল ন্যুক্লিওতাইদ পোলীমোর্ফিজম (এস.এন.পি.)দা য়ুম্ফম ওইবা জেনেতিক বেরিএবিলিতী খঙদোক্নবা ভারতকী সার্স-কোব-২ জিনোম ৫৬৬ এনালাইজ তৌখ্রে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1653755
পি.আই.বি. ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউ
• চান্দিগর: য়ু.তি. চান্দিগরগী এদিনিস্ত্রেতরনা য়ু.তি. অসিদা তেস্তিং তৌবা হেনগৎহন্নবগীদমক্তা অহেনবা এন্তিজেন কিত ১০,০০০ লৌননবা হারকখ্রে। মহাক্না কোবিদ পেসেন্তশিংগীদমক্তা অহেনবা ফমুং ২০০ শেম্ননবগীদমক্তা শিজিন্ননবা পি.জি.আই.এম.ই.আর.দা ইনফোসীস সারাই খুৎশিন্ননবা ৱারেপ লৌখ্রে।
হরিয়ানা: হরিয়ানাগী হকশেল মন্ত্রী, শ্রী অনিল ভিজনা হায়খি মদুদি রাজ্য সরকার অসিনা অয়ুশমান ভারত য়োজনাগী মখাদা মীওই লাখ ১.৪৪ ময়া নক্না লাইয়েংনবা লুপা করোর ১৬৯.৪গী শেনফম শিজিন্নখ্রে। স্কীম অসিগী মখাদা রাজ্য অসিগী মীয়ামদা ক্বালিতী হোসপিতালশিংদা লুপা লাখ ৫ ফাওবগী লেম্না লাইয়েংবগী খুদোংচাবা কয়া অমসু পীরি।
অরুনাচল প্রদেশ: অরুনাচল প্রদেশ সি.এম.না দ্যুতী তৌরিঙৈ মনুংদা কোবিদ-১৯না মরম ওইরগা, ইতানাগর আর.কে. মিশন হোসপিতালগী হেল্থ ৱার্কর অমা ওইরিবা, সম্তি সালমি সাংদিগৌরিয়া (৩৮)না মতম চাদনা লৈখিদবদা নুংঙাইতবা ফোংদোকখি।
অসাম: অসামদা ঙরাং, কোবিদ-১৯গীদমক্তা মীওই ১২৯২গী মথক্তা পোজিতিব ওইবা থেংনখি অমসুং মীওই ২২৫১ দিসচার্জ তৌখ্রে। অপুনবা কেসশিংগী মশিং ১,৪১,৭৩৬তা হেনগৎখ্রে, ১,১৩,১৩৩ দিসচার্জ তৌখ্রে, এক্তিব কেস ২৮,১৫৮ অমসুং শিখিবশিং ৪৬৯।
মনিপুর: মনিপুরদা, কোবিদ-১৯গীদমক্তা মীওই ১৪৪ অমুক পোজিতিব ওইবা থেংনখি, এক্তিব কেস ১৬৩৮। ফগৎলকপগী চাং চাদা ৭৮ ওইবগা লোইননা ৮৯ ফগৎখ্রে অমসুং হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা পেসেন্ত ১ লৈখিদ্রে।
মেঘালয়া: মেঘালয়াদা অপুনবা এক্তিব কেস ১৬২৩ অমসুং ফগৎখিবশিংগী অপুনবা মশিং ২০৭৫।
মিজোরাম: মিজোরামদা ঙরাং, কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস ১৪ কনফর্ম তৌখ্রে, অপুনবা মশিং ১৪২৮তা হেনগৎখ্রে, এক্তিব কেসকী মশিং ৫৯৮।
নাগালেন্দ: নাগালেন্দনা নোংমাইজিং নুমিত্তা সেমপল ৫৬৩ তেস্ত তৌবগী মনুংদা কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস১৯ থেংনখি। পুন্না মীওই ৬১ ফগৎখ্রে।
কেরলা: স্তেত পব্লিক এদমিনিস্ত্রেশন দিপার্তমেন্তনা লোকদাউনগী অথিংবা অদুগী শরুক অমা ওইনা রাজ্য সরকারগী ওফিসশিংদা থাংজা নুমিত্তা ছুতী ওইহনবগী চৎনহনখিবা অদু তোক্নবা রিকমেন্দ তৌরকখ্রে। কেরলাদা ঙরাং কোবিদ-১৯গী অনৌবা পোজিতিব কেস ৩,১৩৯ থেংনখ্রে। হৌজিক্কী ওইনদি পেসেন্ত ৩০,০৭২ লাইয়েংদুনা লৈরি অমসুং রাজ্য শিনবা থুংনা মীওই ২,০৪,৪৮৯ ওবজার্ভেশন তৌদুনা থম্লি। ঙসি অমমুক লৈখিদবগা লোইননা শিবগী মশিং অদু ৪৪০দা হেনগৎখ্রে।
তামিল নাদু: নিংথৌকাবা নুমিত্তা হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা পুদুচেরীদা কোবিদ-১৯গী কেস অসি অনৌবা কেস ৪১৪ অমসুং মাপল শিখিবগা লোইননা ২০,০০০ হেনখ্রে, মসিনা আপুনবা কেসশিংগী মশিং অদু ২০,২২৬ য়ৌহনখ্রে, এক্তিব কেসশিংগী মশিং ৪৮০৫, ফগৎখিবা কেসশিংগী মশিং ১৫০২৭ অমসুং শিখিবশিংনা ৩৯৪। কোবিদ-১৯গী অৱাবা কয়া মায়োক্নরবসু তামিল নাদুদা এসপিরেন্ত লাখ অমগী মথক্না এন.ই.ই.তি.-২০২০ একজাম অসি পীখি।
কর্নাতকা: মাইসুরু জিলা এদমিনিস্ত্রশন্না জিলা অসিদা অহল ওইরবশিংগী মীশিংদা খ্বাইদগী হেন্না শোকহল্লি হায়বা খঙলকপদগী হুন্সুর রোদতা লৈরিবা বসপ্পা মেমোরিয়েল হোসপিতাল (বি.এম.ঐচ.)বু অহল ওইরবশিংগীদমক্তা ওইবা তোঙানবা কোবিদ হোসপিতাল ওইনা ওন্থোক্লগনি। কর্নাতকাদা লাক ১.২না এন.ই.ই.তি. একজাম অসি পীখি, মসি চেকশিং-থৌরাংগী পাম্বৈ কয়া অমা নীংথিনা লৌখত্তুনা পাংথোকখি। রাজ্য অসিদা নোংমাইজিং নুমিত্তা অনৌবা কেস ৯,৮৬০ থেংনখি, মসিনা সেপ্তেম্বর ২দা থেংনকিবা কেস ৯,৮৬০গী রেকোর্দ অদু থুগাইদুনা হৌজিক ফাওবদা নোংমদা খ্বাইদগী হেন্না ৱাংবা ওইখি। বেঙ্গলুরুদা অরুবা ফিভমদা লৈরবা কোবিদ-১৯গী পেসেন্তশিংনা সরকারগী কোতাগী মখাদা ভেন্তিলেতরশিং বাওবা আই.সি.বু. বেদশিং ফংবা য়াম্না ৱারে হায়না মীদিয়ানা হায়রি।
অন্ধ্র প্রদেশ: সুপ্রীম কোর্তনা স্বর্না পেলেস কোবিদ কেয়র সেন্তরগী মৈ চাকপগী এক্সিদেন্তকী কেসতা এ.পি. হাই কোর্তকী ওর্দরশিং অদু স্তে তৌখ্রে, কেস অসিবু ইনভেস্তিগেত তৌনবা সরকারদা অয়াবা পীখ্রে। কোর্তনা হায়খি মদুদি দা. রামেশপু কস্তদীদা লৌশিন্দনা ত্রায়ল তৌবা য়াগনি অমসুং ইনভেস্তিগেশন অসিদা শরুক য়াদুনা মতেং পাংনবা দা. রামেশতা হায়খ্রে। ওগস্তকী ৯দা রামেশ হোসপিতালশিংনা চলাইবা ৱিজয়াৱাদা কোবিদ কেয়র সেন্তরদা লৈবা স্বর্না পেলেসতা য়াম্না চাউনা মৈ চাক্লকপদগী কোবিদ পেসেন্ত ১০ শিখি অমসুং অতোপ্পা ২০ অমনা অশোক-অপন থোকখি।
তেলঙ্গানা: হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা অনৌবা কেস ১৪১৭ থেংনখি, ২৪৭৯ ফগৎখি অমসুং ১৩ শিখিবগী পাউ লৈখি; কেস ১৪১৭গী মনুংদা কেস ২৬৪দি জি.ঐচ.এম.সি.দগী থেংনখি। অপুনবা কেসশিং: ১.৫৮,৫১৩; এক্তিব কেসশিং: ৩০,৫৩২; শিখিবশিং:৯৭৪; দিসচার্জ তৌখিবশিং: ১,২৭,০০৭। রাজ্য অসিদা কোরোনা ভাইরসনা মখাতানা এক্তিব ওইদুনা লৈরবদা, মসিনা শন্দোরকপদা অনৌবা মীওই কয়া অমা ইনফেক্ত তৌই অমসুং মসিগা লোইননা ফগৎলকপগী মশিংসু য়াম্না চাউনা লেপ্তনা হেনগৎলক্লি।
মহারাস্ত্র: মুম্বাইদা, কোবিদ-১৯গী কেসশিংগী মশিং খঙএন হেনগৎলকপগা লোইননা, এম.সি.জি.এম. সিতী অসিদা তেস্তিং তৌবা হেনগৎহল্লকপদা চাউরবা থৌদাং লৌখি। গ্রেতর মুম্বাইগী মুনিসিপাল কোরপোরেশন্না হায়খি মদুদি ‘মিশন বিগিন অগেনগী মরিশুবা তাঙ্কক্কী মখাদা অথিংবশিংদা কোমথোকপা অমসুং থা অসিগী অহৌবদা লোইশিনখিবা নুমিৎ ১০নিগী গনেশকী কুম্হৈ অসিনা ইনফেক্সনগী চাং লেপ্তনা হেনগৎলক্লি। হৌজিক মুম্বাই জিলাগী ফগৎলকপগী চাং অসি চাদা ৭৭নি অমসুং হৌখিবা নুমিৎ খরনিসিদা নুমিৎ খুদিংগী ওইনা কেস লিশিং ২গী ময়া নক্না থেংনরি, মুম্বাইনা লৈবাক অসিদা খ্বাইদগী হেন্না শোকহল্লবা সিতিশিংগী মনুংদা অমা ওইদুনা অদুমক মখাতানা লৈরি।
গুজরাত: এহমদাবাদ পুলিসনা কমপলসরী মাস্ক রুল খোংগাওনবশিংগী মায়োক্তা দ্রাইবশিং হৌদোকখ্রে। মমাং থাদা ফাইন লুপা ৫০০দগী লুপা ১০০০ ফাওবা হেনগৎচরবসু, এহমদাবাদতা লৈবা মী ময়াম অমনা কমপলসরী মাস্ক রুলশিং ঙাক্না চত্তে। পুলিসশিংনা হৌখিবা চয়োল অমদগী অসিগুম্বা রুলশিং থুগাইবশিং অদুগী মায়োক্তা দ্রাইব হৌদোকখ্রে। গুজরাত্তা এক্তিব কেস ১৬,৪৩৯ লৈরি।
রাজস্থান: শ্বর হোনবদা ৱাবা অমসুং ওক্সিজেন সপোর্তকী মথৌ তারে হায়না ৱাকৎলদুনা হোসপিতালশিংদা কোবিদ-১৯ পেসেন্তশিং এদমিত তৌবগী মশিং হেনগৎলকপগা লোইননা, রাজস্থান রাজ্য সরকারনা সরকারগী মেদিকেল কোলেজশিং অমসুং দিস্ত্রিক্ত হোসপিতালশিংদা এতেচ তৌবা হোসপিতালশিংদা ওক্সিজেন জেনরেশন প্লান্ত ৩৮ লিংখৎলগনি। ওক্সিজেন জেনরেশন প্লান্ত ৩৮গী মনুংদা, ১৭ অমদি নুংতিগী ওক্সিজেন সীলিন্দর ৯০ হানবগী কেপাসিতী লৈগনি, ১৪ অমদি নুংতিগী সীলিন্দর ৩৫দগী ৪০ পুথোকপা কেপাসিতী লৈ অমসুং তরেত অমনা সীলিন্দর ২৪ পুথোকপগী কেপাসিতী লৈগনি।
মধ্য প্রদেশ: কেন্দ্রনা কোবিদ-১৯গী কেসশিং হেনগৎলক্লিবা অসিগী মরক অসিদা ওক্সিজেনগী অৱাৎপা ময়াোক্নরিবা মধ্য প্রদেশতা নোংমদা ওক্সিজেন তন ৫০ সপ্লাই তৌনবা অয়াবা পীখ্রে হায়না রাজ্যগী মুখ্য মন্ত্রী, শিবরাজ সিং চৌহন্না হায়খি। মহাক্না প্রধান মন্ত্রী, নরেন্দ্র মোদি অমসুং য়িনিয়ন মিনিস্তর, পিয়ুশ গোয়লবু কোবিদ-১৯ শন্দোরক্লিবা অসিগী লুরবা মতম অসিগী মনুংদা রাজ্য অসিদা মতেং পাংবীবগীদমক্তা থাগৎপা ফোংদোকখি। রাজ্য অসিদা লৈরিবা এক্তিব কেসশিংগী মশিং অসি ২০,৪৮৭নি।
গোৱা: মুখ্য মন্ত্রী, প্রমোদ সাৱন্তনা লুপা লাখ ৫০গী ইন্সুরেন্স কোভর অমা কোবিদ-১৯গী মায়োক্তা লান্থেংনরিবা অসিদা মমাং থারিবা হেল্থ ৱার্কর পুম্নমক্তা পীখ্রে হায়না হায়খি। ইন্সুরেন্স কোভর অসি কেন্দ্র সরকারগী খ্বাইদগী মরু ওইবা প্রধান মন্ত্রী গরিব কলয়ান য়োজনাগী মখাদা পীখি।
ফেক্ত চেক

PIB Headquarters
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
14 SEP 2020 6:19PM by PIB Delhi
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from PIB Field Offices and Fact checks undertaken by PIB)
On a steep rising curve, India’s Recovery Rate touches 78%; there are 28 lakh more Recoveries than Active Cases, 60% of Total Active Cases in 5 Most Affected States
On a continuous upward trajectory, the Recovery Rate has touched 78.00% reflecting the increasing number of high recoveries per day.77,512 patients have been discharged in the last 24 hours. The total recovered cases are 37,80,107. The gap between Recovered cases and Active cases is consistently increasing. This has touched nearly 28 lakh today (27,93,509).The total number of active cases in the country stands at 9,86,598 as on date.More than 60% of the Active Cases are concentrated in 5 States viz Maharashtra, Karnataka and Andhra Pradesh, Uttar Pradesh and Tamil Nadu.These States are also reporting 60% of the total recovered cases.92,071 new cases have been reported in the last 24 hours in the country. Maharashtra continues to contribute a high number. In the last 24 hours it has reported more than 22,000 new cases. Andhra Pradesh has contributed more than 9,800 new cases. Nearly 60% of the total cases are being contributed by five States viz. Maharashtra, Andhra Pradesh, Tamil Nadu, Karnataka and Uttar Pradesh.1,136 deaths have been logged in the past 24 hours. Of the new deaths, nearly 53% are concentrated in three States of Maharashtra, Karnataka, and Uttar Pradesh. These are followed by Tamil Nadu, Punjab and Andhra Pradesh. More than 36% of deaths reported yesterday are from Maharashtra (416 deaths).
For details:
Text of the Suo-Moto statement by Dr. Harsh Vardhan, Minister for Health & Family Welfare in LokSabha/RajyaSabha regarding COVID pandemic and the steps taken by the Government of India
For details:
AYUSH practices inducted into the Management Protocol for COVID - 19 recovered patients
Ministry of Health and Family Welfare has issued a protocol on Post COVID Management which provides an integrated holistic approach for patients of COVID to care at home and is not meant to be used as preventive/curative therapy. It also states that the recovery period is likely to be longer for patients who suffered from more severe form of the disease and those with pre-existing illness. The protocol is also notable for the induction of various AYUSH practices of healthcare to facilitate faster recuperation of health of recovered Covid 19 patients. The Post- COVID follow up protocol, on individual level, advices continued appropriate use of mask, hand and respiratory hygiene, physical distancing etc. Adequate consumption of hot water and immunity promoting AYUSH medicine is advised after prescribed by a qualified practitioner of AYUSH. Mild / moderate exercises like Yogasana, Pranayama, Meditation is to be practiced daily as prescribed while daily morning or evening walk at a comfortable pace as tolerated. Apart from this, the protocol advices to consume a balanced nutritious diet that is easy to digest and is freshly prepared. These include common or easy preparations like the AyushKwath, the Samshamanivati, Giloy powder with luke warm water, Ashwagandha and Chyawanprash. Other recommendations include Amla fruit, Mulethi powder and Haldi milk.
For details:
English rendering of PM's remarks at the start of Monsoon Session of Parliament
“….The Parliament session commences today under special circumstances. There is a corona pandemic on one hand while our obligation towards fulfilling our duties on the other; and all the MPs have chosen the path of duty. I congratulate and thank all the MPs for this initiative……
Several important decisions will be taken in this session, various topics will be discussed, and our experience tells us that the more we discuss in the LokSabha, the more diverse the discussion is in the House, the more beneficial it is for the country and solving the issues at hand.
I believe that this time too, following that great tradition, all the MPs will come together and add value to it. Under the present situation created by corona, we have to follow the rules and move ahead with great precautions. And it is also clear that we cannot afford any laxity in our approach unless there is a medicine. We are hoping that the vaccines should come up from any corner of the world as soon as possible, our scientists become successful in this direction as soon as possible and we can succeed in getting everyone out of this crisis…….”
For details:
Union Health Secretary, Industries & Internal Trade Secretary and Secretary Pharmaceuticals urge 7 Big States to ensure adequate Oxygen availability in all Healthcare Facilities
The Union Health Ministry held a virtual meeting yesterday where Union Health Secretary, Secretary DPIIT and Secretary Pharmaceuticals participated. State Health Secretaries and Industries Secretaries of Maharashtra, Andhra Pradesh, Karnataka, Telangana, Gujarat, Rajasthan and Madhya Pradesh also participated in the meeting. The aim of the meeting was to ensure adequate Oxygen availability in all healthcare facilities in these States & unrestricted intra as well as inter State movement of oxygen. Union Minister for Commerce & Industry, and Railways Shri PiyushGoyal.also addressed the participants. The States were specifically advised to ensure: facility wise/hospital wise oxygen inventory management and advance planning for timely replenishment so that there are no stockout, no restriction is imposed on the movement of Medical Oxygen between States/UTs and Provision of “Green Corridor” for Liquid Medical Oxygen (LMO) Tankers within the cities. It was also advised to ensure timely payment of the due bills to the manufacturers and supplier to maintain uninterrupted supply of oxygen.
For details :
Dr. Harsh Vardhan interacts with his Social Media followers through 'Sunday Samvad’
Dr. Harsh Vardhan, Union Minister of Health and Family Welfare yesterday interacted and answered questions posed by his social media followers on the Sunday Samvad platform. These questions covered a multitude of queries concerning not only the current situation of COVID but also the government’s approach to it, the likely changes one expects to see in the post-COVID world and the steps taken by government in its facilitation. The Minister informed that while no date has been fixed for the vaccine launch, it may be ready by the first quarter of 2021. Dr Harsh Vardhan stated that the Government is taking full precautions in conducting the human trials of the vaccine. “Issues like vaccine security, cost, equity, cold-chain requirements, production timelines etc. are also being discussed intensely”, he stated. He assured the vaccine will be first made available to those who need it the most, irrespective of their paying capacity. Further, he said that the Government is considering emergency authorization of COVID-19 vaccination especially in the case of senior citizens & people working in high-risk settings. To allay fears regarding the safety aspect of the vaccines, the minister said he will be happy to take the first dosage of vaccine if some people have a trust deficit.
For details :
Principal Secretary to Prime Minister Comprehensively Reviews COVID-19, Appreciates the good work done by different Ministries and Departments
Principal Secretary to Prime Minister Dr. P.K. Mishra chaired a high level review meeting on Saturday to comprehensively review the COVID-19 preparedness and response. The meeting focused on evidence based learning on management of cases across the Districts and States. The meeting also discussed the stage of vaccine development and vaccine distribution plan. The need for District Health Action Plans for long term management of various aspects of COVID was also discussed at the meeting. The meeting was attended by the Cabinet Secretary, Member, NITI Aayog Dr. Vinod Paul, Principal Scientific Adviser and all concerned Empowered Action Group Convenors and Secretaries of concerned Departments. It was noted with satisfaction that all Empowered Groups have worked very hard to achieve benchmarks in COVID management. Principal Secretary to Prime Minister directed all concerned for an evidence based preparedness of all aspects of COVID-19 with active participation of Districts and States for effectiveness.
For Details:
Centre exhorts the North Eastern States to actively break the Chain of Transmission
Union Health Secretary held a video conference (VC) on Friday to review the COVID management strategies and actions taken in the eight North Eastern States. The VC was attended by the Principal Secretaries, Health Secretaries and other State representatives from Arunachal Pradesh, Assam, Manipur, Mizoram, Meghalaya, Nagaland, Tripura and Sikkim. These 8 North Eastern States together account for less than 5% of the total active cases in the country. The States were advised to limit the spread of the infection by implementing stringent containment measures and following social distancing measures and ensure strict peri-meter control, and active house-to-house case search.Early identification by ramping up testing across the states and districts, judicious and full utilization of RT-PCR testing capacityand effective monitoring of home isolation cases and early hospitalization in case of disease progression was also stressed upon.
For Details:
Covid-19 Effect on Import of Oil
Oil and gas sector PSUs have informed that COVID 19 pandemic has resulted in unprecedented fall in demand which in-turn has reduced revenue consequent to lockdown imposed in the country. Consumption of all petroleum products has increased as the country is going towards unlock process. Due to the Covid-19 Outbreak throughout and world and nationwide lockdown imposed in the country, Indian refineries were operating with reduced capacity.This information was given by the Union Minister of Petroleum & Natural Gas Shri Dharmendra Pradhan in the LokSabha today in a written reply.
For Details:
Amount released to States to combat COVID-19
Keeping in view the Covid-19 Pandemic, the Government of India released the 1st instalment of State Disaster Response Fund (SDRF) amounting to Rs. 11,092 crore to State Governments on 3rd April, 2020 in advance to strengthen the States to deal with the pandemic. This was stated by Shri Anurag Singh Thakur, Union Minister of State for Finance & Corporate Affairs in response to a written question asked in the LokSabha today.Giving more details, Shri Thakur said that State Governments have been allowed additional borrowing limit of up to 2 per cent of Gross State Domestic Product (GSDP) for the year 2020-21. As against the additional borrowing limit of 2% of GSDP, consent for borrowing of 0.50 per cent of GSDP amounting to Rs.1,06,830 crore has already been issued to the States to raise Open Market Borrowing (OMB) during the year 2020-21.
For Details:
Relaxation/concession provided to Companies/LLPs during Lockdown period to combat COVID-19
The Ministry of Corporate Affairs has taken steps to provide several incentives/ relaxation/concession during Lockdown period so as to reduce the burden of companies/LLPs during COVID-19. This was stated by Shri Anurag Singh Thakur, Union Minister of State for Finance & Corporate Affairs, in response to a written question in the LokSabha today.These included Introducing Companies Fresh Start Scheme 2020 (CFSS) to enable companies to file documents without additional fees, grating immunity from prosecutions proceeding, etc., Introducing LLP Settlement Scheme, 2020 providing similar benefits as CFSS 2020 for the benefits of LLPs, Introducing Special Provisions for enabling conduct of Board and General Meetings through Video conferences by Corporates, Introducing Special Relaxation in holding of General Meeting by Companies whose Financial Year ended on 31st December 2019, and Allowing corporates for spending CSR funds for various activities which includes Healthcare, sanitation and disaster management.
For Details:
PM dedicates to the nation three key projects related to the Petroleum sector in Bihar
The Prime Minister Shri NarendraModi dedicated to the nation three key projects related to the Petroleum sector in Bihar via video conferencing on Sunday. The projects include the Durgapur-Banka section of the Paradip-Haldia-Durgapur Pipeline Augmentation Project and two LPG Bottling Plants. Speaking on the occasion, the Prime Minister said Gas-based industry and petro-connectivity have a direct impact on people's lives, on their standard of living and also create millions of new employment opportunities. The Prime Minister said migrant labourers have returned back and new employment opportunities have also been created. Even during such a huge global epidemic the country has not stopped especially Bihar has not stopped. He added the National Infrastructure Pipeline Project worth more than Rs 100 lakh crore is also going to help in increasing economic activity. He urged everyone to keep working fast to make Bihar, Eastern India an important center of development.
For details :
Health Ministry in a virtual Conclave with Private Hospitals emphasises compliance of National Clinical Treatment Protocols and Best Practices
The Union Health Ministry, in collaboration with FICCI and AIIMS, New Delhi, organized a virtual conclave for private hospitals providing COVID-19 treatment in the country on Saturday. This provided a platform for discussion of clinical protocols and best practices in COVID-19 management towards reducing avoidable deaths.The Conclave was organised to share the best practices and effective treatment modules being implemented by the public and private sector hospitals in the country. The Ministry also encouraged the hospital representatives to share their key concerns and challenges being faced while managing COVID-19 in their facilities.Union Health Secretary reiterated the resolve of the Government to ensure that patient of COVID-19 must not be denied beds and must be provided prompt treatment. The collective goal must be to have a health system that available, affordable and accessible to all. He highlighted that the aim of the Centre along with the State/ UT governments is to achieve a mortality rate of less than 1%.The best practices included discussion of the tele-consultation sessions conducted by AIIMS, New Delhi through the e-ICU, Centers of Excellence (CoE) and Clinical Grand Rounds to enhance the clinical management capacities of the ICU doctors in various States/UTs. This, supplemented by various other focussed strategies of containment, prevention, early identification, has resulted in higher recoveries and steadily declining mortality.
For details:
IPFT develops new “Disinfectant Sprays” to prevent microbial infections and to decontaminate vegetables and fruits
Institute of Pesticide Formulation Technology- IPFT an autonomous Institution under the Department of Chemicals & Petrochemicals, has successfully developed two new technologies namely “Disinfectant spray for surface application” and “Disinfectant spray for Vegetables & fruits.” According to a statement provided by IPFT, the variety of surfaces like door handles, chair armrest, computer keyboard & mouse taps etc. may transmit microbes to the individuals through direct or indirect contact. Keeping this in view IPFT has developed; alcohol based “Disinfectant Spray” for the surface applications containing botanical anti-microbial which may be effective in prevention from various diseases caused by microbes, bacteria and virus.
For details
Indian scientists prepare a web-based COVID predictor to predict the sequence of viruses online
A group of scientists in India is working on genomic sequences of SARS-CoV-2 around the World, including India, to identify genetic variability and potential molecular targets in virus and human to find the best possible answer to combat the COVID 19 virus.Breaking down the novel coronavirus challenge into many pieces to get to its root and see it from multiple directions, Dr. IndrajitSaha, Assistant Professor in the Department of Computer Science and Engineering of National Institute of Technical Teachers’ Training and Research, Kolkata and his team have developed a web-based COVID- Predictor to predict the sequence of viruses online on the basis of machine learning and analysed 566 Indian SARS-CoV-2 genomes to find the genetic variability in terms of point mutation and Single Nucleotide Polymorphism (SNP).
For details:
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• Chandigarh:The Administrator, UT Chandigarh, directed that 10,000 additional Antigen kits may be procured for enhancing testing in UT. He also decided to hand over Infosys Sarai to PGIMER, so that they can utilize it for creating 200 additional beds for Covid patients. The Infosys Sarai will now be utilized as Infectious Disease Hospital, till further orders.
• Haryana:Haryana Health Minister, Mr. Anil Vij said that the State Government has spent an amount of Rs 169.4 crore on the treatment of about 1.44 lakh people under the Ayushman Bharat Yojana. Under this scheme, the people of the state are provided free treatment facilities up to Rs 5 lakh in quality hospitals. He further mentioned that government has also included Covid-19 patients under the Ayushman Bharat Yojana.
• Arunachal Pradesh: Arunachal Pradesh CM condoles the sad demise of SmtiSalmiSangdigouria(38), a healthworker of RK Mission Hospital, Itanagar due to COVID-19 while on duty.
• Assam: In Assam, 1292 more people tested positive for COVID-19 and 2251 people discharged yesterday. Total cases rise to 1,41,736, discharged 1,13,133, active 28,158 and death 469.
• Manipur: In Manipur, 144 more people tested positive for COVID-19, active 1638, 89 recoveries with 78 percent recovery rate and 1 patient expired during the last 24 hours.
• Meghalaya: In Meghalaya, total active cases 1623 and total recovered 2075.
• Mizoram: In Mizoram, 14 fresh cases of COVID-19 confirmed yesterday, total tally rises to 1428, active cases 598.
• Nagaland: Nagaland records 19 new cases of COVID-19 out of 563 samples tested on Sunday. A total of 61 persons recovered.
• Kerala: State Public Administration Department has recommended cancelling the holiday on Saturdays in State government offices which was implemented as part of lockdown restrictions. It has also instructed all offices to be fully functional from September 22. A final decision in this regard will be taken at the Covid evaluation meet to be held by Chief Minister. 3,139 new positive cases of Covid-19 were detected in Kerala yesterday. At present, there are 30,072 patients under treatment and 2,04,489 people are under observation across the state. With one more fatality today, the death toll has risen to 440.
• Tamil Nadu: Covid-19 cases in Puducherry has crossed 20,000 with 414 fresh cases and nine deaths reported in the last 24 hours on Monday, taking the total cases to 20,226, active cases to 4805, recovered cases to 15027, and 394 deaths. Amid increasing cases of COVID-19 infections in TN, the Directorate of Medical Education has written to the deans and heads of government medical colleges in the State, instructing them to immediately recall all paramedical students and engage them in Covid related duties in hospitals. Over one lakh aspirants write NEET-2020 exam in Tamil Nadu despite Covid-19 hurdles.
• Karnataka: Mysuru district administration is converting the existing Basappa Memorial Hospital (BMH) on Hunsur Road into an exclusive Covid hospital for senior citizens after the elderly population is found to be the most affected in the district. 1.2 lakh write NEET exams in Karnataka which was conducted with preventive measures in place. The State on Sunday reported 9,894 new cases, the highest so far on a single day, breaking its previous record of 9,860 cases recorded on September 2. Media reports that critical Covid-19 patients are finding it hard to get ICU beds with ventilators under government quota in Bengaluru.
• Andhra Pradesh: Supreme Court stays AP High Court orders in Swarna Palace Covid care centre’s fire accident case, gives nod allowing the government to investigate the case. The court said that Dr. Ramesh Babu can be tried without being taken into custody and urged Dr. Ramesh to co-operate in the investigation. On August 9, a huge fire broke out at the Swarna Palace in Vijayawada Covid Center run by Ramesh Hospitals where as many as 10 covid patients died and 20 others injured. The hearing on a petition filed in the High Court alleging that private hospitals are charging exorbitant fees for Covid treatment has been adjourned to next week after the government asked for time to file the counter.
• Telangana: 1417 new cases, 2479 recoveries & 13 deaths reported in the last 24 hours; out of 1417 cases, 264 cases reported from GHMC. Total cases: 1,58,513 ; Active cases: 30,532; Deaths: 974; Discharges: 1,27,007. As Corona virus continues to remain active in the State, infecting new persons in its wake, the recoveries have also continued to rise exponentially. Minister of State for Home Affairs G. Kishan Reddy has said that Telangana is not acknowledging the role played by Centre in helping the State to fight Covid.
• Maharashtra: In Mumbai, with the spurt in the number of cases of Covid-19, the MCGM has attributed the surge to scaling up of testing in the city. The Municipal Corporation of Greater Mumbai said that with the easing of restrictions under phase 4 of 'Mission Begin Again' and 10-day Ganesh festival that concluded earlier this month, the infection rate grew steadily. At present the recovery rate of Mumbai district is 77 per cent and there has been 1.24 per cent rise in cases since over a week. With 30,316 active cases of Covid-19 and around 2 thousand cases reported on a daily basis since the last few days, Mumbai continues to be one of the worst hit cities in the country.
• Gujarat: Ahmedabad police has launched drives against violators of compulsory mask rule. Despite an increase in fine from Rs.500 to Rs.1000 last month, many people in Ahmedabad are not following compulsory mask rules. Police have launched the drive against such rule breakers since last one week. Gujarat has 16,439 active cases.
• Rajasthan: With more Covid-19 patients getting admitted to hospitals complaining breathlessness and requiring oxygen support, the Rajasthan state government is setting up 38 oxygen generation plants in hospitals attached to government medical colleges and district hospitals. Among 38 oxygen generation plants, 17 will have the capacity of filling 90 oxygen cylinders daily, 14 have the capacity of producing 35 to 40 cylinders daily and seven will have the capacity of producing 24 cylinders.
• Madhya Pradesh: Centre has agreed to supply 50 tonnes of oxygen per day to Madhya Pradesh, which is facing oxygen shortage amid a rise in COVID-19 cases. State Chief Minister Shivraj Singh Chouhan said. He also thanked Prime Minister NarendraModi and Union minister PiyushGoyal for their support to the state during this difficult time of COVID-19 outbreak. Number of active cases in the state is 20,487
• Goa: Chief Minister PramodSawant has said that an insurance cover of Rs 50 lakh has been extended to all health workers who are at the forefront of the battle against COVID-19. The insurance cover is provided under the central governments flagship Pradhan Mantri GaribKalyanYojana. As of now, COVID-19 patients in the state are being treated at the ESI Hospital in Margao (South Goa), the Goa Medical College and Hospital (GMCH) near Panaji (North Goa) and the Sub-District Hospital in Ponda (South Goa).