Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at inauguration of Rashtriya Swachhata Kendra
08 AUG 2020 6:01PM by PIB Delhi
Today is a historic day. This date i.e. 8th August played a crucial role in India's freedom struggle. In the year 1942, on this day itself, a mass movement for independence was launched under Gandhiji's leadership. The slogan of 'Quit India' was raised against the British. On such a historic day, the launch of Rashtriya Swachhta Kendra near Rajghat is very relevant in itself. This centre is a tribute of 130 crore Indians towards Bapu's Swachhagraha.
Friends,
Pujya Bapu used to see the reflection of Swaraj in cleanliness. He also considered sanitation to be a way of fulfilling the dream of Swaraj. I am delighted that the name of a modern monument dedicated to Bapu's insistence on cleanliness and sanitation is now associated with Rajghat.
Friends,
The Rashtriya Swachhta Kendra holds Gandhiji's ideas of swachhagraha or cleanliness and the immense determination of the Indians dedicated to the same idea into one single place. A short while back when I was inside this centre, looking at the efforts of crores of Indians, I felt like saluting them. The memories and the image of the journey started six years ago, from the ramparts of Red Fort flashed before my eyes.
Just like crores of friends have broken every boundary, crossed every limitation and have united in emulating the Swachh Bharat Abhiyan together, the same spirit has been incorporated in this centre. In this centre, our journey of Swachhagraha with the inspiration of Satyagraha is depicted through modern technology. And I have also observed that the Swachhta robot has become very popular among the children who come here. The robot talks to them just like a friend. Now, every person in the country and the world will experience the same connection with the ideals of sanitation and will frame a new image of India, drawing a new inspiration.
Friends,
There cannot be a greater inspiration than Gandhiji for today's world. The whole world is coming forward to adopt Gandhiji's principles and philosophy. Last year, when Gandhiji's 150th birth anniversary was celebrated in a grand manner all over the world, it was unprecedented! Gandhiji's favorite song, ‘Vaishnav jana to tene kahiye’ was sung by singers and musicians from many countries. These people have created a record by singing this song in Indian language in such a beautiful way. Gandhiji's teachings and ideals were remembered in the major countries of the world and a special event was organized at the United Nations headquarters. Gandhiji seemed to have tied the whole world in a thread, in a single bond.
Friends,
The acceptance and popularity of Gandhiji is beyond time and place. One of the reasons for this is his ability to bring unprecedented change through simple methods. Could anyone in the world have thought that the path to independence from a very powerful ruler could also be in cleanliness? Gandhiji not only thought about it but also connected it with the spirit of freedom, making it a mass movement.
Friends,
Gandhiji used to say that - “Only the courageous and people devoted to cleanliness can bring in Swaraj”. Gandhiji was convinced about the link between cleanliness and Swaraj because he believed that if unhygienic conditions cause the greatest harm to someone, then it is to the poor. Unhygienic conditions drain away the strength from the poor, both physical as well as mental strength. Gandhiji knew that as long as India is kept in filthy conditions, the Indian public will not be able to build self-confidence. If self-confidence is not built in the public, how could they stand for freedom? Therefore, from South Africa to Champaran and Sabarmati Ashram, he made sanitation a major medium of his movement.
Friends,
I am happy that through Gandhiji's inspiration, lakhs of Swachhagrahis in every corner of the country have made the Swachh Bharat Abhiyan a mission of their lives. This is the reason why in 60 months, nearly 60 crore Indians are taking the facility of toilets and are confident now. As a result, the sisters of the country have received respect, security and convenience; crores of daughters of the country are now confident to study non-stop; lakhs of poor children are now able to prevent diseases. Moreover, crores of Dalits, deprived sections, exploited and tribals have also got the confidence of an egalitarian society.
Friends,
Swachh Bharat Abhiyan has boosted the self-confidence of every countryman. But its greatest advantage can been seen in the lives of the poor of the country. The Swachh Bharat Abhiyan has brought in a permanent change in our social consciousness and our behavior as a society. We have to wash our hands frequently, avoid spitting indiscriminately, throw garbage in the right place - we have been able to convey all these things easily, very fast to the ordinary Indians. The country is coming out from the mind-set of being comfortable even after seeing dirt everywhere. Now those who litter at home or on the road are sure to get rebuked. And who does this work in the best way? Our children, our teenagers and our youth!
Friends,
We are getting a lot of benefit from the consciousness that has arisen in the children of the country about personal and social hygiene in the fight against Coronavirus. Just imagine, what would have happened if a pandemic like Corona had struck before 2014? In the absence of toilets, could we have prevented the spread of the infection? Would lockdown-like arrangements be possible when 60 per cent of India's population was forced to defecate in the open? Swachhagraha has given us huge support in the fight against Corona.
Friends,
Cleanliness campaign is a journey, which will go on continuously. After getting rid of open defecation, the responsibility has increased now. After ODF, the country is now working on the goal of ODF plus. Now we have to improve the management of waste, be it in a city or a village. We have to speed up the work of making wealth out of waste. What better day than the day of Quit India movement could have been chosen for this resolution?
Friends,
What could be better than the fact that the evils that make the country weak leave India? With this thinking, a comprehensive Quit India campaign has been going on in the country for the last 6 years. Poverty - Quit India! Compulsion of open defecation - Quit India! Compulsion to wander for water - Quit India! Single Use Plastic - Quit India. Trend of discrimination - Quit India!
Corruption - Quit India! Terror and Violence - Quit India!
Friends,
All these resolutions of Quit India are in keeping with the spirit of Suraj moving from Swaraj. In the same spirit, all of us have to reiterate our resolve to quit littering. Come, Let us start a week-long campaign in the country from today till 15 August i.e. Independence Day. The week of Swaraj's honour i.e. 'Dirt and filth Quit India Week'. I urge the responsible officers of each district to undertake this campaign to build community toilets in all the villages of their districts in this week. This should be done on priority basis in those places where the labourer friends from other states are living. In the same way, be it making compost from garbage, or cow dung, water recycling, or getting rid of single use plastic, we have to move forward together in this direction.
Friends,
Just as we are getting encouraging results about the cleanliness of Ganga ji, similarly we have to free the other rivers of the country from the pollutants. Yamuna ji is nearby here. We have to speed up the campaign to free Yamuna from the dirty drains. For this, the support and cooperation of the companions living in every village and every city around Yamuna is very important. And yes, While doing this, social distancing and mask is necessary. Do not forget this rule. The corona virus spreads and thrives through our mouth and nose. In such a situation, the rule of mask, social distancing and no spitting in public places must be strictly followed. Keeping ourselves safe, we will all make this massive campaign a success! With this same belief once again, many congratulations to the Rashtriya Swachhta Kendra!!
Thanks a lot!!!

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସ୍ୱଚ୍ଛତା କେନ୍ଦ୍ର ଉଦ୍ଘାଟନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
08 AUG 2020 6:01PM by PIB Bhubaneshwar
ଆଜିର ଦିନଟି ବେଶ୍‌ ଐତିହାସିକ ଦିନ । ଦେଶର ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ ଆଜିର ତାରିଖ ଅର୍ଥାତ୍‌ 8 ଅଗଷ୍ଟର ବହୁତ ବଡ଼ ଯୋଗଦାନ ରହିଛି । ଆଜିର ପବିତ୍ର ଦିନରେ, 1942 ମସିହାରେ ଗାନ୍ଧୀଜୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ସକାଶେ ଏକ ବିରାଟ ଜନ ଆନ୍ଦୋଳାନ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା । ଇଂରେଜ ସରକାର ଭାରତ ଛାଡ଼ ବୋଲି ସ୍ୱର ଉତ୍ତୋଳନ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହି ଐତିହାସିକ ଦିବସରେ, ରାଜଘାଟ ସମ୍ମୁଖରେ, ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସ୍ୱଚ୍ଛତା କେନ୍ଦ୍ରକୁ ଲୋକାର୍ପଣ କରିବା ନିଜସ୍ୱ ଭାବେ ଢ଼େର୍‌ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକତା ବହନ କରେ । ଏହି କେନ୍ଦ୍ର, ବାପୁଙ୍କ ସ୍ୱେଚ୍ଛାଗ୍ରହ ପ୍ରତି 130 କୋଟି ଭାରତବାସୀଙ୍କ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅଟେ, କାର୍ଯ୍ୟାଞ୍ଜଳି ବୋଲି ପ୍ରତୀୟମାନ ହୁଏ ।
ସାଥୀଗଣ,
ପୂଜ୍ୟ ବାପୁ, ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଭିତରେ ସ୍ୱରାଜର ପ୍ରତିବିମ୍ବ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରିପାରୁଥିଲେ । ସେ ସ୍ୱରାଜ୍ୟର ସ୍ୱପ୍ନର ପୂର୍ତ୍ତିର ଏକ ମାର୍ଗ ଭାବେ ସ୍ୱଚ୍ଛତାକୁ ବି ମାନୁଥିଲେ । ମୁଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଖୁସି ଓ ସନ୍ତୋଷର ସହ କହିବାକୁ ଚାହେଁ ଯେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ପ୍ରତି ବାପୁଙ୍କ ମନରେ ଥିବା ଆଗ୍ରହକୁ ସମର୍ପିତ ଏକ ଆଧୁନିକ ସ୍ମାରକର ନାମ ଏବେ ରାଜଘାଟ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଯାଇଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଋାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସ୍ୱଚ୍ଛତା କେନ୍ଦ୍ର, ଗାନ୍ଧୀଜୀଙ୍କ ସ୍ୱେଚ୍ଛାଗ୍ରହ ଏବଂ ସେଥି ପାଇଁ ସମର୍ପିତ କୋଟି କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ବିରାଟ ସଂକଳ୍ପ ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନରେ ଏକତ୍ରିତ ହୋଇପାରିଛି । କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଏହି କେନ୍ଦ୍ର ଭିତରକୁ ଯାଇ ବୁଲୁଥିଲି, କୋଟି କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ପ୍ରୟାସର ସଂକଳ୍ପକୁ ଦେଖି ମୋ ମନ ସେମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନମସ୍କାର କରିବା ସକାଶେ ଭରି ଉଠିଥିଲା । 6 ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ, ଲାଲ କିଲ୍ଲାର ପ୍ରାଚୀରର ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଏହି ଯାତ୍ରା ପ୍ରତି ମୁହୂର୍ତ୍ତର, ପ୍ରତି କ୍ଷଣର ଚିତ୍ର ମୋ ସ୍ମୃତି ପଟ୍ଟଳ ଆଗରେ ନାଚି ଉଠିଥିଲା ।
ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରୁ ଯେଉଁଭଳି ଭାବେ କୋଟି କୋଟି ସାଥୀଗଣ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସୀମା, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକର ଶୃଙ୍ଖଳକୁ ତୁଟାଇ, ଏକଜୁଟ ହୋଇ, ଏକ ସ୍ୱରରେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନକୁ ଆପଣାଇଥିଲେ, ତାହା ଏହି କେନ୍ଦ୍ର ସହ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ ହୋଇଯାଇଛି, ଯୋଡ଼ି ହୋଇଯାଇଛି । ଏହି କେନ୍ଦ୍ରରେ ସତ୍ୟାଗ୍ରହର ପ୍ରେରଣାରୁ ସ୍ୱେଚ୍ଛାଗ୍ରହ ଅଭିମୁଖେର ଆମର ଯାତ୍ରାକୁ ଆଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମାଧ୍ୟମରେ ଦର୍ଶାଯାଇଛି । ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ମୁଁ ଏକଥା ମଧ୍ୟ ଦେଖି ପାରିଥିଲି ଯେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ରୋବୋଟ୍‌ ତ ଏଠାକୁ ଆସିଥିବା ଶିଶୁମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବେଶ୍‌ ଲୋକପ୍ରିୟ ହୋଇପାରିଛି । ଏହା ସେମାନଙ୍କର ପୁରାପୁରି ବନ୍ଧୁ ପାଲଟିଯିବା ଭଳି କଥାବାର୍ତ୍ତା କରୁଛି । ସ୍ୱଚ୍ଛତାର ମୂଲ୍ୟ ସହ ଏହି ସଂଯୋଗ, ଦେଶ ଦୁନିଆରୁ ଏଠାକୁ ଆସିଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ସାଥୀ ଏବେ ଅନୁଭବ କରିପାରିବେ ଏବଂ ଭାରତର ଏକ ନୂତନ ଚିତ୍ର, ନୂତନ ପ୍ରେରଣା ନେଇ ଫେରିଯିବେ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜିର ବିଶ୍ୱ ସକାଶେ ଗାନ୍ଧୀଜୀଙ୍କ ଠାରୁ ବଳି ବଡ଼ ପ୍ରେରଣା ଆଉ କେହି ଥାଇ ନପାରନ୍ତି, ହୋଇ ବି ପାରିବେନାହିଁ । ଗାନ୍ଧୀଜୀଙ୍କ ଜୀବନ ଏବଂ ତାଙ୍କର ଦର୍ଶନକୁ ଆପଣାଇବା ସକାଶେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଏବେ ଆଗକୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛନ୍ତି । ବିଗତ ବର୍ଷ ଯେତେବେଳେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଗାନ୍ଧୀଜୀଙ୍କ 150ତମ ଜନ୍ମ ଜୟନ୍ତୀ ଭବ୍ୟ ରୂପରେ ପାଳନ କରାଯାଉଥିଲା, ତାହା ବାସ୍ତବିକ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଥିଲା । ଗାନ୍ଧୀଜୀଙ୍କ ପ୍ରିୟ ଗୀତ, ‘ବୈଷ୍ଣବ ଜନ ତୋ ତେନେ କହିଏ’କୁ ଅନେକ ଦେଶର ଗୀତୀକାର, ସଙ୍ଗୀତକାର ନିଜ ସ୍ୱରରେ ନିଜ ନିଜ ଢ଼ଙ୍ଗରେ ଗାଇଥିଲେ । ଭାରତୀୟ ଭାଷାର ଏହି ଗୀତକୁ ଖୁବ୍‌ ସୁନ୍ଦର ଓ ସୁଲଳିତ କଣ୍ଠରେ ଗାଇ ସେହିସବୁ ଲୋକମାନେ ଏକ ନୂତନ ରେକର୍ଡ଼ ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି । ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ମୁଖ୍ୟାଳୟରେ ଏଥିପାଇଁ ବିଶେଷ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରିବା ନିମନ୍ତେ ପୃଥିବୀର ବଡ଼ ବଡ଼ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନଙ୍କରେ ଗାନ୍ଧୀଜୀଙ୍କ ଉପଦେଶକୁ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ, ତାଙ୍କର ଆଦର୍ଶକୁ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ । ଏଭଳି ପ୍ରତୀୟମାନ ହେଉଥିଲା ଯେ ଗାନ୍ଧୀଜୀ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱକୁ ଗୋଟିଏ ସୂତ୍ରରେ, ଗୋଟିଏ ବନ୍ଧନରେ ବାନ୍ଧି ଦେଇଛନ୍ତି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଗାନ୍ଧୀଜୀଙ୍କୁ ସ୍ୱୀକାର୍ଯ୍ୟତା ଏବଂ ତାଙ୍କର ଲୋକପ୍ରିୟତା ଦେଶ, କାଳ ଓ ପରିସ୍ଥିତିର ଉଦ୍ଧ୍ୱର୍ରେ, ଏକଥା ସଭିଏଁ ସ୍ୱୀକାର କରିବେ । ତାହାର ଏକ ବିରାଟ କାରଣ ମଧ୍ୟ ରହିଛି । ସାଧାରଣ ମାଧ୍ୟମମାନଙ୍କୁ ନେଇ ସେ ଯେଉଁ ଅଭୂତପୂର୍ବ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବାର କ୍ଷମତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରି ଦେଖାଇଥିଲେ ତାହା ଅଦ୍ୱିତୀୟ । ସେଭଳି କ୍ଷମତା ମଧ୍ୟ ଅଦ୍ୱିତୀୟ । ଏକଥା କ’ଣ କିଏ ସଂସାରରେ କେବେ ଚିନ୍ତା କରିପାରିବ ଯେ ଏକ ବାସ୍ତବିକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କ୍ଷମତାତତ୍ତ୍ୱ ଠାରୁ ମୁକ୍ତିର ମାର୍ଗ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ମାଧ୍ୟମରେ ବି ହୋଇପାରେ?
ଗାନ୍ଧୀଜୀ କେବଳ ଏ ସଂପର୍କରେ ଚିନ୍ତା କରିନଥିଲେ ଅପରନ୍ତୁ ଏହାକୁ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର ଏକ ବଳିଷ୍ଠ ଭାବନା ଭାବେ ଯୋଡ଼ି ଦେଇଥିଲେ, ଏହାକୁ ଏକ ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ପରିଣତ କରି ଦେଇଥିଲେ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଗାନ୍ଧୀଜୀ କହୁଥିଲେ ଯେ- “ସ୍ୱରାଜ କେବଳ ସାହସୀ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଲୋକଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସାକାର ହୋଇପାରିବ” । ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ସ୍ୱରାଜ ଭିତରେ ଥିବା ସଂପର୍କକୁ ନେଇ ଗାନ୍ଧୀଜୀ ସେଇଥିପାଇଁ ଆଶ୍ୱସ୍ତ ଥିଲେ, କାରଣ ତାଙ୍କର ବିଶ୍ୱାସ ଥିଲାଯେ ଅସ୍ୱଚ୍ଛତା ଯଦି କାହାର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ କ୍ଷତି ସାଧନ କରିବ, ସେମାନେ ହେଉଛନ୍ତି ଗରିବ ଲୋକ । ମଇଳା, ଦାରିଦ୍ର ଲୋକଙ୍କ ଠାରୁ ତାଙ୍କର ସବୁ ଶକ୍ତି ଛଡ଼ାଇ ନେଇଯିବ । ଶାରିରୀକ ଶକ୍ତି, ମାନସିକ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସକଳ ସାମର୍ଥ୍ୟ । ଗାନ୍ଧୀଜୀଙ୍କୁ ଏକଥା ଭଲ ଭାବେ ଜଣାଥିଲା ଯେ ଭାରତକୁ ଯେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏଭଳି ମଇଳା, ଅସ୍ୱଚ୍ଛତାରୁ ମୁକ୍ତି ନମିଳିଛି, ସେମାନଙ୍କୁ ଏସବୁ ଅପଶକ୍ତି ଠାରୁ ମୁକ୍ତ କରାନଯାଇଛି, ସେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାରତୀୟ ଜନମାନସରେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇ ପାରିବ ନାହିଁ ଏବଂ ଯେଉଁ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଭିତରେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି ନହୋଇଛି, ସେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସେମାନେ ନିଜର ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ ଅଣ୍ଟା ସଳଖି କିପରି ଦଣ୍ଡାୟମାନ ହୋଇପାରିବେ?
ସେଇଥିପାଇଁ, ଦକ୍ଷିଣ ଆଫ୍ରିକାଠାରୁ ନେଇ ଚମ୍ପାରଣ ଏବଂ ସାବରମତୀ ଆଶ୍ରମ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ସେ ସ୍ୱଚ୍ଛତାକୁ ହିଁ ନିଜର ଆନ୍ଦୋଳନର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ମାଧ୍ୟମରେ ପରିଣତ କରିଥିଲେ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଏହି କଥାକୁ ନେଇ ମୁଁ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ ଯେ ଗାନ୍ଧୀଜୀଙ୍କ ପ୍ରେରଣା ବିଗତ ବର୍ଷମାନଙ୍କରେ ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ସ୍ୱେଚ୍ଛାଗ୍ରହୀମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନକୁ ନିଜ ଜୀବନର ଲକ୍ଷ୍ୟ ବନାଇବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇଛି । ଏହି କାରଣରୁ 60 ମାସ ଭିତରେ ପାଖାପାଖି 60 କୋଟି ଭାରତୀୟ ଶୌଚାଳୟର ସୁବିଧା ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇପାରିଛନ୍ତି , ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସହ ଯୋଡ଼ି ହୋଇ ଯାଇଛନ୍ତି ।
ଏହି କାରଣରୁ, ଦେଶର କୋଟି କୋଟି ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ସସମ୍ମାନ, ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସୁବିଧା ମିଳି ପାରିଛି । ଏହି କାରଣରୁ ଦେଶର କୋଟି କୋଟି କନ୍ୟାମାନଙ୍କୁ ବିନା ରୋକରେ ପାଠ ପଢ଼ିବାର ଭରସା ମିଳିପାରିଛି । ଏହି କାରଣରୁ, ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଗରିବ ଶିଶୁଙ୍କୁ ବେମାରୀରୁ ରକ୍ଷା ପାଇବାର ଉପାୟ ପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇପାରିଛି । ଏହି କାରଣରୁ ଦେଶର କୋଟି କୋଟି ଦଳିତ, ବଂଚିତ, ପୀଡ଼ିତ, ଶୋଷିତ, ଆଦିବାସୀ ଭାଇଭଉଣୀଙ୍କ ସମାନତାର ବିଶ୍ୱାସ ମିଳିପାରିଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ଆତ୍ମବଳ ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଛି । କିନ୍ତୁ ଏଥିରୁ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଲାଭ ଦେଶର ଗରିବ ଲୋକମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ହିଁ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି । ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନରୁ ଆମର ସାମାଜିକ ଚେତନା, ସମାଜିକା ଭାବେ ଆମର ଆଚାର ବ୍ୟବହାରରେ ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାନୟୀ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛି । ବାରମ୍ବାର ହାତ ଧୋଇବା, ସବୁ ସ୍ଥାନରେ ଚେପ ଖଙ୍କାର ପକାଇବା ଭଳି ଅଭ୍ୟାସକୁ ରୋକିବା, ମଇଳା ଆବର୍ଜନାକୁ ନେଇ ଉଚିତ ସ୍ଥାନରେ ପକାଇବା, ଏଭଳି ସମସ୍ତ କଥା ସହଜରେ ଏବଂ ଅତି ଦ୍ରୁତ ବେଗରେ ସାଧାରଣ ଭାରତୀୟ ଜନତାଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚି ପାରିଛି । ଚାରିଆଡ଼େ ମଇଳା ଆବର୍ଜନାକୁ ଦେଖି ସୁଦ୍ଧା ନିର୍ବିକାର ରହିବା, ଏଭଳି ଭାବନାରୁ ଏବେ ଦେଶ ମୁକୁଳି ପାରିଛି । ଏବେ ଘରେ ହେଉ କିମ୍ବା ସଡ଼କ ଉପରେ ହେଉ ମଇଳା ଆବର୍ଜନା ପକାଇବା ଲୋକଙ୍କୁ କେହି ନା କେହି ଆକଟ କରିପାରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଏଭଳି କାମ ସବୁଠାରୁ ଭଲ ଢ଼ଙ୍ଗରେ ଆଉ କିଏ କରିପାରିବ?
ଆମର ସନ୍ତାନମାନେ, ଆମର କିଶୋରମାନେ, ଆମର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଶିଶିଙ୍କ ଭିତରେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଏବଂ ସାମାଜିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟରକ୍ଷାକୁ ନେଇ ଯେଉଁ ଚେତନା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି, ତାହାର ବହୁତ ବଡ଼ ଲାଭ କରୋନା ବିରୋଧରେ ସଂଗ୍ରାମରେ ମଧ୍ୟ ଆମକୁ ପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇପାରିଛି । ଆପଣମାନେ ଥରେ କଳ୍ପନା କରି ଦେଖନ୍ତୁ, ଯଦି କରୋନା ଭଳି ମହାମାରୀ 2014 ମସିହାରେ ପୂର୍ବରୁ ଆସିଥାନ୍ତ, ତା’ହେଲେ ସ୍ଥିତି କ’ଣ ହୋଇଥାନ୍ତା? ଶୌଚାଳୟର ଅଭାବ ଯୋଗୁ ଆମେ କ’ଣ ସଂକ୍ରମଣର ଗତିକୁ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇ ପାରିଥାନ୍ତେ? ସେତେବେଳେ କ’ଣ ଲକ୍‌ ଡାଉନ୍‌ ଭଳି ବ୍ୟବସ୍ଥାମାନ ସମ୍ଭବ ହୋଇ ପାରିଥାନ୍ତା, ଯେତେବେଳେକି ଦେଶର 60 ପ୍ରତିଶତ ଜନତା ମୁକ୍ତାକାଶ ତଳେ ଶୌଚ କାର୍ଯ୍ୟ ମଜବୁର ହୋଇ ସଂପାଦନ କରୁଥିଲେ । ସ୍ୱେଚ୍ଛାଗ୍ରହ କରୋନା ବିରୁଦ୍ଧରେ ଲଢ଼େଇ କରିବାରେ ଆମକୁ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ସାହାରା ଦେଇଛି, ମାଧ୍ୟମ ଯୋଗାଇଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନ ଏକ ଯାତ୍ରା, ଯାହା ନିରନ୍ତର ଜାରି ରହିଥାଏ । ମୁକ୍ତାକାଶ ତଳେ ଶୌଚକାର୍ଯ୍ୟ ସଂପାଦନ କରିବାରୁ ମୁକ୍ତି ମିଳିବା ପରେ ଏବେ ଆମମାନଙ୍କ ଦାୟିତ୍ୱ ବଢ଼ିଯାଇଛି । ଦେଶକୁ ମୁକ୍ତାକାଶ ଶୌଚାଭ୍ୟାସରୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ପରେ ଏବେ ଓଡ଼ିଏଫ ପ୍ଲସ୍‌ ବନାଇବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରହିଛି । ଏବେ ଆମକୁ ସହର ହୋଇଥାଉ କି ଗାଁ, ବର୍ଜ୍ୟ ପରିଚାଳନାକୁ, ଆହୁରି ଉତ୍ତମ ଢ଼ଙ୍ଗରେ ସଂପାଦନ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଆମକୁ ବର୍ଜ୍ୟରୁ ସଂପଦ ବନାଇବାକୁ ହେବ । ଏ ଦିଗରେ ଆମକୁ କାର୍ଯ୍ୟ ଆହୁରି ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଏହି ସଂକଳ୍ପ ପାଇଁ ଆଜି ଭାରତ ଛାଡ଼ ଆନ୍ଦୋଳନ ଠାରୁ ବଳି ଆଉ ଉତ୍ତମ ଦିନ କ’ଣ ହୋଇପାରେ?
ସାଥୀଗଣ,
ଦେଶକୁ ଦୁର୍ବଳ କରିବା ଭଳି ଅପଶକ୍ତିଙ୍କୁ ଭାରତରୁ ବିତାଡ଼ିତ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଏହାଠାରୁ ବଳି ଉତ୍ତମ କାର୍ଯ୍ୟ ଆଉ କ’ଣ ହୋଇପାରେ?
ଏଭଳି ଚିନ୍ତାଧାରାର ସହ ବିଗତ 6 ବର୍ଷଧରି ଦେଶରେ ଏକ ବ୍ୟାପକ ଭାରତ ଛାଡ଼ ଅଭିଯାନ ଜାରି ରହିଛି ।
ଦାରିଦ୍ର୍ୟ- ଭାରତ ଛାଡ଼!
ମୁକ୍ତାକାଶ ଶୌଚ ମଜବୁରୀ- ଭାରତ ଛାଡ଼!
ପାଣି ପାଇଁ ଦୂର ଦୂରାନ୍ତକୁ ଘୂରି ବୁଲିବର ମଜବୁରୀ- ଭାରତ ଛାଡ଼!
ଏକକ ବ୍ୟବହାର ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍‌- ଭାରତ ଛାଡ଼!
ଭେଦଭାବର ପ୍ରବୃତ୍ତି- ଭାରତ ଛାଡ଼!
ଭ୍ରଷ୍ଟାଚାରର କୁରୀତି – ଭାରତ ଛାଡ଼!
ଆତଙ୍କ ଏବଂ ହିଂସା – ଭାରତ ଛାଡ଼!
ସାଥୀଗଣ,
ଭାରତ ଛାଡ଼ ପାଇଁ ଏଭଳି ସମସ୍ତ ସଂକଳ୍ପ ସ୍ୱରାଜ ଠାରୁ ସୁରାଜର ଭାବନାର ଅନୁରୂପ ହିଁ ହେବ । ଏହି ମାର୍ଗରେ ଆଜି ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ “ଆବର୍ଜନା ଭାରତ ଛାଡ଼”ର ସଂକଳ୍ପକୁ ବି ଦୋହରାଇବାକୁ ପଡ଼ିବ ।
ଆସନ୍ତୁ,
ଆଜି ଠାରୁ 15 ଅଗଷ୍ଟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅର୍ଥାତ୍‌ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ରତା ଦିବସ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଶରେ ଏକ ସପ୍ତାହ ଲମ୍ବା ଅଭିଯାନ ଚଳାଇବା । ସ୍ୱରାଜର ସମ୍ମାନର ସପ୍ତାହ ଅର୍ଥାତ୍‌, “ଆବର୍ଜନା ଭାରତ ଛାଡ଼ ସପ୍ତାହ” । ମୋର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାର ଦାୟିତ୍ୱବାନ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ଏହି ନିବେଦନ ଯେ ଏହି ସପ୍ତାହରେ ନିଜ ନିଜ ଜିଲ୍ଲାମାନଙ୍କର ସବୁ ଗ୍ରାମରେ ଗୋଷ୍ଠୀ ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ କରନ୍ତୁ, ସେଗୁଡ଼ିକର ମରାମତି ଅଭିଯାନ ଚଳାନ୍ତୁ । ଯେଉଁଠାରେ ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କର ସାଥୀ ଶ୍ରମିକମାନେ ରହୁଛନ୍ତି, ସେଭଳି ସ୍ଥାନ ଉପରେ ପ୍ରାଥମିକତା ଆଧାରରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ସଂପାଦନ କରନ୍ତୁ । ଏହି ଭଳି ଭାବେ ବର୍ଜ୍ୟକୁ କମ୍ପୋଷ୍ଟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇପାରିବ, ଗୋବରଧନ ମିଳିପାରିବ, ଜଳ ପୁନଃଚକ୍ରଣ କାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇପାରିବ, ଏକକ ବ୍ୟବହାର ପ୍ଲାଷ୍ଟିକରୁ ମୁକ୍ତି ମିଳିପାରିବ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଆମମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମିଳିମିଶି ଆଗକୁ ଅଗ୍ରସର ହେବାକୁ ପଡ଼ିବ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଯେମିତି ଗଙ୍ଗାଜୀଙ୍କ ନିର୍ମଳତାକୁ ନେଇ ଆମକୁ ଉତ୍ସାହଜନକ ପରିଣାମ ମିଳୁଛି, ସେହିଭଳି ଦେଶର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ନଦୀମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦୂଷଣରୁ ମୁକ୍ତ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଏଠାରେ ଅତି ପାଖରେ ହିଁ ଯମୁନା ନଦୀ ପ୍ରବାହିତ ହେଉଛି । ଯମୁନା ଯାହାକୁକି ସମସ୍ତ ବର୍ଜ୍ୟନାଳରୁ ମୁକ୍ତ କରିବାର ଅଭିଯାନକୁ ଆମକୁ ଆହୁରି ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାକୁ ହେବ । ସେଥିପାଇଁ ଯମୁନା ନଦୀ ଆଖପାଖରେ ଥିବା ସମସ୍ତ ଗାଁ, ପ୍ରତିଟି ସହରରେ ବସବାସ କରୁଥିବା ସାଥୀମାନଙ୍କୁ ସାଙ୍ଗ କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସହଯୋଗ ଜୁଟାଇବା ଏକାନ୍ତ ଜରୁରି କାର୍ଯ୍ୟ ।
ହଁ, ଆଉ ଗୋଟିଏ କଥା, ଏସବୁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ବେଳେ ଦୁଇ ଗଜର ଦୂରତା ରକ୍ଷା, ମାସ୍କ ପିନ୍ଧିବା ମଧ୍ୟ ଏକାନ୍ତ ଜରୁରି । ଏହି ନିୟମକୁ ଯେପରି କେହି ଭୁଲି ନଯା’ନ୍ତି । କରୋନା ଭାଇରସ ଆମର ମୁହଁ ଏବଂ ନାକର ମାର୍ଗ ଦେଇ ସଂକ୍ରମଣ କରିଥାଏ ଏବଂ ବିସ୍ତାରିତ ମଧ୍ୟ ହୋଇଥାଏ । ତେଣୁ ଏପରି ସ୍ଥଳେ ମାସ୍କ ପିନ୍ଧିବା, ଦୂରତା ରକ୍ଷା ଏବଂ ସାର୍ବଜନିକ ସ୍ଥାନରେ ଛେପ ଖଙ୍କାର ନଫିଙ୍ଗିବା ନିୟମକୁ ଆମେ କଡ଼ାକଡ଼ି ଭାବେ ପାଳନ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ ।
ନିଜକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା ସହ, ଏହି ବ୍ୟାପକ ଅଭିଯାନକୁ ବି ଆମମାନଙ୍କୁ ସଫଳ କରିବାର ଅଛି । ଏହି ବିଶ୍ୱାସର ସହିତ ଆଉ ଥରେ ଏହି ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସ୍ୱଚ୍ଛତା କେନ୍ଦ୍ର ପାଇଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି!!
ବହୁତ ବହୁତ କୃତଜ୍ଞତା ଜ୍ଞାପନ କରୁଛି !!!