Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at inauguration of Rashtriya Swachhata Kendra
08 AUG 2020 6:01PM by PIB Delhi
Today is a historic day. This date i.e. 8th August played a crucial role in India's freedom struggle. In the year 1942, on this day itself, a mass movement for independence was launched under Gandhiji's leadership. The slogan of 'Quit India' was raised against the British. On such a historic day, the launch of Rashtriya Swachhta Kendra near Rajghat is very relevant in itself. This centre is a tribute of 130 crore Indians towards Bapu's Swachhagraha.
Friends,
Pujya Bapu used to see the reflection of Swaraj in cleanliness. He also considered sanitation to be a way of fulfilling the dream of Swaraj. I am delighted that the name of a modern monument dedicated to Bapu's insistence on cleanliness and sanitation is now associated with Rajghat.
Friends,
The Rashtriya Swachhta Kendra holds Gandhiji's ideas of swachhagraha or cleanliness and the immense determination of the Indians dedicated to the same idea into one single place. A short while back when I was inside this centre, looking at the efforts of crores of Indians, I felt like saluting them. The memories and the image of the journey started six years ago, from the ramparts of Red Fort flashed before my eyes.
Just like crores of friends have broken every boundary, crossed every limitation and have united in emulating the Swachh Bharat Abhiyan together, the same spirit has been incorporated in this centre. In this centre, our journey of Swachhagraha with the inspiration of Satyagraha is depicted through modern technology. And I have also observed that the Swachhta robot has become very popular among the children who come here. The robot talks to them just like a friend. Now, every person in the country and the world will experience the same connection with the ideals of sanitation and will frame a new image of India, drawing a new inspiration.
Friends,
There cannot be a greater inspiration than Gandhiji for today's world. The whole world is coming forward to adopt Gandhiji's principles and philosophy. Last year, when Gandhiji's 150th birth anniversary was celebrated in a grand manner all over the world, it was unprecedented! Gandhiji's favorite song, ‘Vaishnav jana to tene kahiye’ was sung by singers and musicians from many countries. These people have created a record by singing this song in Indian language in such a beautiful way. Gandhiji's teachings and ideals were remembered in the major countries of the world and a special event was organized at the United Nations headquarters. Gandhiji seemed to have tied the whole world in a thread, in a single bond.
Friends,
The acceptance and popularity of Gandhiji is beyond time and place. One of the reasons for this is his ability to bring unprecedented change through simple methods. Could anyone in the world have thought that the path to independence from a very powerful ruler could also be in cleanliness? Gandhiji not only thought about it but also connected it with the spirit of freedom, making it a mass movement.
Friends,
Gandhiji used to say that - “Only the courageous and people devoted to cleanliness can bring in Swaraj”. Gandhiji was convinced about the link between cleanliness and Swaraj because he believed that if unhygienic conditions cause the greatest harm to someone, then it is to the poor. Unhygienic conditions drain away the strength from the poor, both physical as well as mental strength. Gandhiji knew that as long as India is kept in filthy conditions, the Indian public will not be able to build self-confidence. If self-confidence is not built in the public, how could they stand for freedom? Therefore, from South Africa to Champaran and Sabarmati Ashram, he made sanitation a major medium of his movement.
Friends,
I am happy that through Gandhiji's inspiration, lakhs of Swachhagrahis in every corner of the country have made the Swachh Bharat Abhiyan a mission of their lives. This is the reason why in 60 months, nearly 60 crore Indians are taking the facility of toilets and are confident now. As a result, the sisters of the country have received respect, security and convenience; crores of daughters of the country are now confident to study non-stop; lakhs of poor children are now able to prevent diseases. Moreover, crores of Dalits, deprived sections, exploited and tribals have also got the confidence of an egalitarian society.
Friends,
Swachh Bharat Abhiyan has boosted the self-confidence of every countryman. But its greatest advantage can been seen in the lives of the poor of the country. The Swachh Bharat Abhiyan has brought in a permanent change in our social consciousness and our behavior as a society. We have to wash our hands frequently, avoid spitting indiscriminately, throw garbage in the right place - we have been able to convey all these things easily, very fast to the ordinary Indians. The country is coming out from the mind-set of being comfortable even after seeing dirt everywhere. Now those who litter at home or on the road are sure to get rebuked. And who does this work in the best way? Our children, our teenagers and our youth!
Friends,
We are getting a lot of benefit from the consciousness that has arisen in the children of the country about personal and social hygiene in the fight against Coronavirus. Just imagine, what would have happened if a pandemic like Corona had struck before 2014? In the absence of toilets, could we have prevented the spread of the infection? Would lockdown-like arrangements be possible when 60 per cent of India's population was forced to defecate in the open? Swachhagraha has given us huge support in the fight against Corona.
Friends,
Cleanliness campaign is a journey, which will go on continuously. After getting rid of open defecation, the responsibility has increased now. After ODF, the country is now working on the goal of ODF plus. Now we have to improve the management of waste, be it in a city or a village. We have to speed up the work of making wealth out of waste. What better day than the day of Quit India movement could have been chosen for this resolution?
Friends,
What could be better than the fact that the evils that make the country weak leave India? With this thinking, a comprehensive Quit India campaign has been going on in the country for the last 6 years. Poverty - Quit India! Compulsion of open defecation - Quit India! Compulsion to wander for water - Quit India! Single Use Plastic - Quit India. Trend of discrimination - Quit India!
Corruption - Quit India! Terror and Violence - Quit India!
Friends,
All these resolutions of Quit India are in keeping with the spirit of Suraj moving from Swaraj. In the same spirit, all of us have to reiterate our resolve to quit littering. Come, Let us start a week-long campaign in the country from today till 15 August i.e. Independence Day. The week of Swaraj's honour i.e. 'Dirt and filth Quit India Week'. I urge the responsible officers of each district to undertake this campaign to build community toilets in all the villages of their districts in this week. This should be done on priority basis in those places where the labourer friends from other states are living. In the same way, be it making compost from garbage, or cow dung, water recycling, or getting rid of single use plastic, we have to move forward together in this direction.
Friends,
Just as we are getting encouraging results about the cleanliness of Ganga ji, similarly we have to free the other rivers of the country from the pollutants. Yamuna ji is nearby here. We have to speed up the campaign to free Yamuna from the dirty drains. For this, the support and cooperation of the companions living in every village and every city around Yamuna is very important. And yes, While doing this, social distancing and mask is necessary. Do not forget this rule. The corona virus spreads and thrives through our mouth and nose. In such a situation, the rule of mask, social distancing and no spitting in public places must be strictly followed. Keeping ourselves safe, we will all make this massive campaign a success! With this same belief once again, many congratulations to the Rashtriya Swachhta Kendra!!
Thanks a lot!!!

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ৰাষ্ট্রীয় স্বচ্ছতা কেন্দ্ৰৰ উদ্বোধনী অনুষ্ঠান প্ৰধানমন্ত্রীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
08 AUG 2020 6:01PM by PIB Guwahati
আজি এক অতি ঐতিহাসিক দিন। ভাৰতৰ স্বাধীনতা সংগ্রামত আজিৰ দিনটো অর্থাৎ, ৮ আগষ্টৰ যথেষ্ট বৰঙণি আছে। আজিৰ দিনটো ১৯৪২ চনত গান্ধীজীৰ নেতৃত্বত স্বাধীনতাৰ বাবে এক বিশাল গণ আন্দোলন আৰুম্ভ হৈছিল৷ ‘ইংৰাজে ভাৰত ত্যাগ কৰক’ শীৰ্ষক শ্ল’গানে আকাশ-বতাহ কঁপাই তুলিছিল৷ এনে ঐতিহাসিক দিনত ৰাজঘাটৰ কাষত ৰাষ্ট্রীয় স্বচ্ছতা কেন্দ্ৰৰ উদ্বোধন সচাকৈয়ে অতি প্রাসংগিক কাৰ্য৷ এই কেন্দ্ৰটো শ্ৰদ্ধাৰ বাপুজীৰ স্বচ্ছাগ্ৰহৰ প্ৰতি ১৩০ কোটি ভাৰতীয়ৰ শ্ৰদ্ধাঞ্জলি, আমাৰ সকলোৰে কর্মাঞ্জলি৷
বন্ধুসকল,
পূজনীয় বাপুজীয়ে স্বচ্ছতাৰ মাজেৰে স্বৰাজৰ প্ৰতিবিম্ব দেখিছিল৷ তেওঁ স্বৰাজৰ সপোন পূৰণৰ বাবে স্বচ্ছতাক এক পথ হিচাপে ধৰি লৈছিল৷ মই অতিশয় আনন্দিত যে স্বচ্ছতাৰ প্ৰতি বাপুজীৰ এই আগ্ৰহৰ প্ৰতি সমর্পিত এক আধুনিক স্মাৰকৰ নাম এতিয়া ৰাজঘাটৰ সৈতে যুক্ত হৈছে৷
বন্ধুসকল,
ৰাষ্ট্রীয় স্বচ্ছতা কেন্দ্ৰ, গান্ধীজীৰ স্বচ্ছাগ্ৰহ আৰু তাৰ বাবে সমর্পিত কোটি কোটি ভাৰতীয়ৰ বিশাল সংকল্পক একেঠাই সন্নিৱিষ্ট কৰিছে৷ কিছুসময়ৰ পূৰ্বে যেতিয়া মই এই কেন্দ্রৰ ভিতৰত আছিলো, কোটি কোটি ভাৰতীয়ৰ প্ৰচেষ্টাৰ বিভিন্ন উদাহৰণৰ অসাধাৰণ সংগ্ৰহ আৰু সংকলন দেখি মনে মনে তেওঁলোকক প্ৰণাম জনাইছিলো৷ ছবছৰ পূৰ্বে লালকিল্লাৰ প্রাচীৰৰ পৰা যি যাত্রা আৰুম্ভ হৈছিল, তাৰ প্ৰতিটো মুহূর্তৰ চিত্ৰ আমাৰ স্মৃতিপটত এটাৰ পাছত এটাকৈ ফুটি উঠিছে৷
দেশৰ প্ৰতিটো প্রান্তৰ পৰা যিদৰে কোটি কোটি বন্ধুয়ে সকলো বাধা অতিক্ৰম কৰি একত্রিত হৈ একে সুৰতে স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানক আপোন কৰি লৈছিল সেয়া এই কেন্দ্রত সন্নিৱিষ্ট হৈছে৷ এই কেন্দ্রত সত্যাগ্ৰহৰ প্রেৰণাৰ পৰা আমাৰ স্বচ্ছাগ্ৰহৰ দিশৰ যাত্রাক আধুনিক প্ৰযুক্তিৰ জৰিয়তে দেখুওৱা হৈছে৷ মই এইটোও দেখিছিলো যে ইয়াত ৰখা স্বচ্ছতা ৰবটটোও প্ৰদর্শনী দেখি অহা শিশুসকলৰ মাজত যথেষ্ট জনপ্রিয় হৈ পৰিছে। তেওঁলোকে ৰবটটোৰ সৈতে বন্ধুৰ দৰে কথাবার্তা পাতিছে। স্বচ্ছতাৰ মূল্যবোধৰ সৈতে এই সংযোগ, দেশ আৰু বিশ্বৰ বিভিন্ন স্থানৰ পৰা যিসকলে ইয়ালৈ ঘুৰিবলৈ আহিব, প্ৰতিগৰাকী বন্ধুৱে ইয়াত আহি অনুভৱ কৰিব আৰু ভাৰতৰ এখন নতুন ছবি, নতুন প্রেৰণা লৈ যাব৷
বন্ধুসকল,
আজিৰ বিশ্বৰ বাবে গান্ধীজীতকৈ ডাঙৰ প্রেৰণা একো হ’ব নোৱাৰে৷ গান্ধীজীৰ জীৱন আৰু তেওঁৰ দর্শনক আপোন কৰি লোৱাৰ বাবে আজি সমগ্ৰ বিশ্ব এতিয়া আগুৱাই আহিছে৷ বিগত বছৰত যিদৰে সমগ্ৰ বিশ্বত মহাত্মা গান্ধীৰ ১৫০সংখ্যক জয়ন্তী মহা ধূমধামেৰে পালিত হৈছে সেয়া অভূতপূর্ব আছিল৷ গান্ধীজীৰ প্রিয় ভজন ‘বৈষ্ণৱ জন তো তেনে কহিয়েঁ’ক বহু দেশৰ সংগীতজ্ঞই সুৰাৰোপ কৰাৰ লগতে বহু দেশৰ গায়কে গাইছে৷ ভাৰতীয় ভাষাত এই ভজন অতি সুন্দৰভাৱে তেওঁলোকে এক নতুন বিশ্ব অভিলেখ গঢ়িছিল৷ ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ মুখ্য কাৰ্যালয়ত বিশেষ আয়োজনৰ পৰা আৰুম্ভ কৰি বিশ্বৰ ডাঙৰ ডাঙৰ দেশত গান্ধীজীৰ শিক্ষাক স্মৰণ কৰা হৈছে, তেওঁৰ আদর্শসমূহ স্মৰণ কৰা হৈছে৷ এনে অনুভৱ হৈছিল যেন গান্ধীজীয়ে সমগ্ৰ বিশ্বক একতাৰ এনাজৰীৰে, এক বান্ধোনেৰে বান্ধি ৰাখিছে৷
বন্ধুসকল,
গান্ধীজীৰ এই সমাদৰ আৰু জনপ্রিয়তা দেশ, কাল আৰু পৰিস্থিতিৰ ঊর্ধ্বত৷ ইয়াৰ এক ডাঙৰ কাৰণ হ’ল তেওঁৰ সাধাৰণ মাধ্যমৰ পৰা অভূতপূর্ব পৰিৱর্তন অনাৰ ক্ষমতা। বিশ্বত কোনে ভাবিছিল যে এক অতি শক্তিশালী সাম্রাজ্যবাদী শক্তিৰ হাতৰ পৰা মুক্তিৰ পথ স্বচ্ছতাৰ জৰিয়তে সম্ভৱ হ’ব পাৰে? গান্ধীজীয়ে কেৱল এই বিষয়তে ভৱা নাছিল, তেওঁ ইয়াক স্বাধীনতাৰ ভাৱনাৰ সৈতে জড়িত কৰিছিল, ইয়াক জনআন্দোলনৰ ৰূপান্তৰিত কৰিছিল৷
বন্ধুসকল,
গান্ধীজীয়ে কৈছিল, “স্বৰাজ কেৱল সাহসী আৰু পৰিচ্ছন্ন লোকসকলেহে আনিব পাৰে৷”
স্বচ্ছতা আৰু স্বৰাজৰ মাজত সম্পর্ক লৈ গান্ধীজীয়ে অতি বিশ্বাসী আছিলে কাৰণ তেওঁৰ দৃঢ় বিশ্বাস আছিল যে লেতেৰা আৱর্জনা যাক আটাইতকৈ অধিক ক্ষতি কৰে সেয়া হ’ল দেশৰ দুখীয়া লোকসকল৷ লেতেৰা আৱর্জনাই দুখীয়া লোকসকলৰ শৰীৰৰ পৰা তেওঁলোকৰ শক্তি কাঢ়ি নিয়ে৷ শাৰীৰিক শক্তিৰ পৰা আৰুম্ভ কৰি মানসিক শক্তিলৈকে৷ গান্ধীজীয়ে জানিছিল ভাৰত যিমান দিনলৈকে লেতেৰা আৱর্জনাৰ মাজত থাকিব, সিমান দিনলৈকে ভাৰতৰ জনমানসত আত্মবিশ্বাস জন্ম ল’ব নোৱাৰে৷ যিমান দিনলৈকে জনগণৰ মনত আত্মবিশ্বাস নজন্মে, তেতিয়ালৈকে তেওঁলোকে স্বাধীনতাৰ বাবে কিদৰে সাজু হ’ব পাৰিব?
সেইবাবে দক্ষিণ আফ্রিকাৰ পৰা আৰুম্ভ কৰি চম্পাৰণ আৰু সবৰমতী আশ্ৰমলৈকে তেওঁ স্বচ্ছতাকে নিজৰ আন্দোলনৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ মাধ্যম কৰি তোলে৷
বন্ধুসকল,
মই অতিশয় আনন্দিত যে গান্ধীজীৰ প্রেৰণা লৈয়ে বিগত বছৰসমূহত দেশৰ চুকে কোনে লাখ লাখ স্বচ্ছাগ্ৰহীয়ে স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানক নিজৰ জীৱনৰ লক্ষ্য কৰি লৈছে৷ সেই কাৰণে ৬০ মাহ প্রায় ৬০ কোটি ভাৰতীয়ক শৌচালয় সেৱাৰ সৈতে যুক্ত হৈছে, আত্মবিশ্বাসেৰে সৈতে যুক্ত হৈছে৷
সেইবাবে দেশৰ ভনীসকলৰ সন্মান, নিৰাপত্তা আৰু সেৱা লাভ কৰিছে৷ ইয়াৰ ফলত দেশৰ লাখ লাখ কন্যাই স্কুল এৰিব নলগাকৈ পঢ়া-শুনা চলাই যোৱাৰ ভৰসা পাইছে৷ ইয়াৰ ফলত লাখ লাখ দুখীয়া শিশু অসুস্থতাৰ পৰা বাচি উঠাৰ উপায় বিচাৰি পাইছে৷ ইয়াৰ ফলত দেশৰ কোটি কোটি দলিত, বঞ্চিত, পীড়িত, শোষিত জনজাতিসকলৰ মনত সমতাৰ বিশ্বাস জন্মিছে৷
স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানে প্ৰতিগৰাকী ভাৰতীয়ৰ আত্মবিশ্বাস আৰু আত্মবল বৃদ্ধি কৰিছে৷ কিন্তু ইয়াৰ জৰিয়তে আটাইতকৈ বেছি লাভবান হৈছে দেশৰ দুখীয়া জনসাধাৰণ। তেওঁলোকৰ জীৱনত ইয়াৰ প্ৰভাৱ সৰ্বাধিক পৰিছে৷ স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানৰ জৰিয়তে আমাৰ সামাজিক চেতনা সমাজ ৰূপে আমাৰ আচাৰ-ব্যৱহাৰতো স্থায়ী পৰিৱর্তন আনিছে৷ সকলোৱে বাৰে বাৰে হাত ধোঁৱাৰ অভ্যাস গঢ়ি তুলিছে, য’তে ত’তে থু পেলোৱাৰ দৰে কুঅভ্যাসৰ পৰা সকলো সতর্ক হৈছে৷ লেতেৰা আৱৰ্জনা সঠিক ঠাইত পেলোৱাৰ দৰে বহু বিষয় আমি সহজভাৱে অতি ক্ষিপ্ৰতাৰে সাধাৰণ ভাৰতীয়ৰ ওচৰ চপাই আনিব পাৰিছে৷ চাৰিওফালে লেতেৰা আৱৰ্জনা দেখিও নিৰুদ্দেগ হোৱাৰ দৰে স্বভাৱৰ পৰা এতিয়া দেশ বাহিৰ হৈয়ে আহিছে৷ এতিয়া ঘৰতে হওক বা পথতে হওক, যিসকলে লেতেৰা সামগ্ৰী পেলাই, তেওঁলোকক বহুতে বাধা দিয়ে৷ এই কাম আটাইতকৈ ভালদৰে কোনে কৰে? এই কাম আটাইতকৈ ভালদৰে কৰে আমাৰ শিশু, কিশোৰ আৰু যুৱক-যুৱতীসকলে৷
বন্ধুসকল,
দেশৰ প্ৰতিগৰাকী শিশুৰ মাজত এতিয়া ব্যক্তিগত আৰু সামাজিক স্বচ্ছতা লৈ যি সজগতা জন্মিছে, এই সজাগতাৰ ফলত ক’ৰোনাৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত আমি সুফল পাইচো৷ আপোনালোকে কল্পনা কৰকছোন যদি ২০১৪ চনৰ পূৰ্বে ক’ৰোনাৰ দৰে মহামাৰী পৰিস্থিতি হ’লহেতেন, তেতিয়াহ’লে এই দেশৰ কি অৱস্থা হ’লহেতেন? শৌচালয়ৰ অভাৱত আমি কি ক’ৰোনা সংক্ৰমণৰ গতিক ইমান ক্ষিপ্ৰতাৰে কম কৰিব পাৰিলোহেতেন নে? তেতিয়া লকডাউনৰ দৰে ব্যৱস্থা কার্যকৰী কৰা সম্ভৱপৰ হ’লহেতেন নে? যেতিয়া ভাৰতৰ ৬০ শতাংশ জনসংখ্যা মুকলি স্থানত মলত্যাগ কৰাৰ বাবে বাধ্য হৈছি, তেতিয়া কিদৰে এইবোৰ সম্ভৱ হ’লহেতেন? আমাৰ স্বচ্ছাগ্ৰহে ক’ৰোনাৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত আমাক যথেষ্ট সহায়ক হৈছে, এক ডাঙৰ মাধ্যম হিচাপে কাম কৰিছে৷
বন্ধুসকল,
স্বচ্ছতা অভিযান এক এনে যাত্রাপথ যি নিৰন্তৰ চলাই যাব লাগিব৷ মুকলি স্থানত শৌচকর্ম কৰাৰ পৰা মুক্তিৰ পাছত এতিয়া দায়িত্ব আৰু অধিক বৃদ্ধি পাইছে। দেশক ‘অ’ডিএফ’ ঘোষণা কৰাৰ পাছত এতিয়া ‘অ’ডিএফ প্লাছ’পর্যায়লৈ নিয়াৰ লক্ষ্যৰে কাম চলিছে। এতিয়া আমাৰ চহৰেই হওক বা গাঁৱেই হওক, বর্জ্য ব্যৱস্থাপনাক উন্নত কৰিব লাগিব৷ আমি বর্জ্য সামগ্ৰীৰ পৰা স্বর্ণ উৎপাদনৰ কাম ত্বৰান্বিত কৰিব লাগিব৷ এই সংকল্পৰ বাবে আজিৰ এই ‘ইংৰাজৰ বিৰুদ্ধে ভাৰত ত্যাগ’ আন্দোলনৰ দিনটোতকৈ ভাল দিন কি হ’ব পাৰে?
বন্ধুসকল,
দেশক দুর্বল কৰি তোলা কুঅভ্যাসসমূহ যদি ভাৰতএ এৰি দিয়ে তেতিয়াহ’লে ইয়াতকৈ ভাল আৰু কি হ’ব পাৰে? এই ভাৱনাৰ পৰা বিগত ছবছৰ ধৰি দেশত এক ব্যাপক ‘ভাৰত ত্যাগ’ অভিযান চলি আছে৷
দাৰিদ্র্য-ভাৰত ত্যাগ!
মুকলি স্থানত বাধ্যতামুলক মলত্যাহ-ভাৰত ত্যাগ!
পানীৰ বাবে হা-হুমুনিয়াহ কঢ়াৰ অসহায় অৱস্থা-ভাৰত ত্যাগ!
এবাৰ ব্যৱহৃত প্লাষ্টিক-ভাৰত ত্যাগ!
বৈষম্যৰ প্ৰবৃত্তি-ভাৰত ত্যাগ!
দুর্নীতিৰ কূ-ৰীতি-ভাৰত ত্যাগ!
আতংক আৰু হিংসা-ভাৰত ত্যাগ!
বন্ধুসকল,
ভাৰত ত্যাগৰ এই সকলো সংকল্প স্বৰাজৰ জৰিয়তে সু-শাসনৰ ভাৱনাৰে প্ৰতিফলন৷ এই প্ৰক্রিয়াত আজি আমি সকলোৱে লেতেৰা-আৱৰ্জনা-ভাৰত ত্যাগ সংকল্প পুনৰাবৃত্তি কৰিব লাগিব৷
আহক,
আজিৰ পৰা ১৫ আগলৈকে অর্থাৎ, স্বাধীনতা দিৱসলৈকে দেশত এসপ্তাহ ধৰি অভিযান চলাও৷ স্বৰাজক সন্মান প্ৰদর্শনকাৰী সপ্তাহ যেন লেতেৰা-আৱৰ্জনা-ভাৰত ত্যাগ সপ্তাহত পৰিণত কৰিব পাৰো৷ মই প্ৰতিখন জিলাৰ দায়িত্বশীল বিষয়াসকলক অনুৰোধ জনাও যে এই সপ্তাহত নিজৰ নিজৰ জিলাৰ প্ৰতিখন গাঁৱত ৰাজহুৱা শৌচাগাৰ নির্মাণৰ আৰু সেইবোৰৰ মেৰামতিৰ অভিযান চলায়৷ যিবোৰ স্থানত অন্যান্য ৰাজ্যৰ শ্ৰমিক বন্ধুসকল আছে, তেওঁলোকৰ বাসস্থানসমূহত অগ্রাধিকাৰৰ ভিত্তিত ৰাজহুৱা শৌচাগাৰ নির্মাণ আৰু মেৰামতিৰ কাম কৰিব৷ এইদৰে আৱৰ্জনাৰ পৰা জৈৱিক সাৰ প্ৰস্তুত কৰাৰ কাম, গোৱর্ধন যোজনা, পানীক পুনৰ ব্যৱহাৰযোগ্য কৰি তোলা, এবাৰ ব্যৱহৃত প্লাষ্টিকৰ পৰা মুক্তি দিয়া ইত্যাদি সকলোবোৰৰ বাবে আমি মিলাপ্ৰীতিৰে আগুৱাই আহিব লাগিব৷
বন্ধুসকল,
গংগাৰ নির্মলতাক লৈ যেনেকৈ আমি উৎসাহজনক ফল দেখিবলৈ পাইছে, তেনেকৈয়ে দেশৰ অন্যান্য নদীসমূহকো আৱৰ্জনামুক্ত কৰিব লাগিব৷ আমাৰ কাষতে যমুনা আছে। আমি যমুনাকো আৱৰ্জনা বহনকাৰী লেতেৰা নলাৰ পৰা মুক্ত কৰাৰ অভিযান আৰু অধিক ত্বৰান্বিত কৰিব লাগিব। সেইবাবে যমুনাৰ দুয়ো পাৰে সকলো গাঁৱত, প্ৰতিখন চহৰত বসবাস কৰা বন্ধুসকলৰ সহযোগিতা অধিক প্ৰয়োজন৷
এই কাম কৰাৰ সময়ত দুই গজৰ দূৰত্ব আৰু মাস্কেৰে নাক-মুখ ঢাকি ৰখাৰ নিয়ম কেতিয়াও নাপাহৰিব৷ ক’ৰোনা ভাইৰাছে মুখ আৰু নাকেৰে আমাদেৰ শৰীৰত প্ৰৱেশ কৰি বিয়পি পৰে আৰু তাৰপাছত সংক্রমণ হ’ব ধৰে৷ সেইবাবে মাস্ক, দুই গজৰ দূৰত্ব আৰু য’তে-ত’তে থু নেপেলোৱাৰ নিয়ম কঠোৰভাবে পালন কৰিব লাগিব৷
নিজকে নিৰাপদে ৰাখি এই ব্যাপক অভিযানক আমি সকলোৱে মিলি সফল কৰি তোলাৰ এই আশাৰ লগতে পুনৰবাৰ ৰাষ্ট্রীয় স্বচ্ছতা কেন্দ্রৰ বাবে বহুত বহুত শুভেচ্ছা জনালো৷
সকলোকে বহুত বহুত কৃতজ্ঞতা জনালো৷