Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at inauguration of Rashtriya Swachhata Kendra
08 AUG 2020 6:01PM by PIB Delhi
Today is a historic day. This date i.e. 8th August played a crucial role in India's freedom struggle. In the year 1942, on this day itself, a mass movement for independence was launched under Gandhiji's leadership. The slogan of 'Quit India' was raised against the British. On such a historic day, the launch of Rashtriya Swachhta Kendra near Rajghat is very relevant in itself. This centre is a tribute of 130 crore Indians towards Bapu's Swachhagraha.
Friends,
Pujya Bapu used to see the reflection of Swaraj in cleanliness. He also considered sanitation to be a way of fulfilling the dream of Swaraj. I am delighted that the name of a modern monument dedicated to Bapu's insistence on cleanliness and sanitation is now associated with Rajghat.
Friends,
The Rashtriya Swachhta Kendra holds Gandhiji's ideas of swachhagraha or cleanliness and the immense determination of the Indians dedicated to the same idea into one single place. A short while back when I was inside this centre, looking at the efforts of crores of Indians, I felt like saluting them. The memories and the image of the journey started six years ago, from the ramparts of Red Fort flashed before my eyes.
Just like crores of friends have broken every boundary, crossed every limitation and have united in emulating the Swachh Bharat Abhiyan together, the same spirit has been incorporated in this centre. In this centre, our journey of Swachhagraha with the inspiration of Satyagraha is depicted through modern technology. And I have also observed that the Swachhta robot has become very popular among the children who come here. The robot talks to them just like a friend. Now, every person in the country and the world will experience the same connection with the ideals of sanitation and will frame a new image of India, drawing a new inspiration.
Friends,
There cannot be a greater inspiration than Gandhiji for today's world. The whole world is coming forward to adopt Gandhiji's principles and philosophy. Last year, when Gandhiji's 150th birth anniversary was celebrated in a grand manner all over the world, it was unprecedented! Gandhiji's favorite song, ‘Vaishnav jana to tene kahiye’ was sung by singers and musicians from many countries. These people have created a record by singing this song in Indian language in such a beautiful way. Gandhiji's teachings and ideals were remembered in the major countries of the world and a special event was organized at the United Nations headquarters. Gandhiji seemed to have tied the whole world in a thread, in a single bond.
Friends,
The acceptance and popularity of Gandhiji is beyond time and place. One of the reasons for this is his ability to bring unprecedented change through simple methods. Could anyone in the world have thought that the path to independence from a very powerful ruler could also be in cleanliness? Gandhiji not only thought about it but also connected it with the spirit of freedom, making it a mass movement.
Friends,
Gandhiji used to say that - “Only the courageous and people devoted to cleanliness can bring in Swaraj”. Gandhiji was convinced about the link between cleanliness and Swaraj because he believed that if unhygienic conditions cause the greatest harm to someone, then it is to the poor. Unhygienic conditions drain away the strength from the poor, both physical as well as mental strength. Gandhiji knew that as long as India is kept in filthy conditions, the Indian public will not be able to build self-confidence. If self-confidence is not built in the public, how could they stand for freedom? Therefore, from South Africa to Champaran and Sabarmati Ashram, he made sanitation a major medium of his movement.
Friends,
I am happy that through Gandhiji's inspiration, lakhs of Swachhagrahis in every corner of the country have made the Swachh Bharat Abhiyan a mission of their lives. This is the reason why in 60 months, nearly 60 crore Indians are taking the facility of toilets and are confident now. As a result, the sisters of the country have received respect, security and convenience; crores of daughters of the country are now confident to study non-stop; lakhs of poor children are now able to prevent diseases. Moreover, crores of Dalits, deprived sections, exploited and tribals have also got the confidence of an egalitarian society.
Friends,
Swachh Bharat Abhiyan has boosted the self-confidence of every countryman. But its greatest advantage can been seen in the lives of the poor of the country. The Swachh Bharat Abhiyan has brought in a permanent change in our social consciousness and our behavior as a society. We have to wash our hands frequently, avoid spitting indiscriminately, throw garbage in the right place - we have been able to convey all these things easily, very fast to the ordinary Indians. The country is coming out from the mind-set of being comfortable even after seeing dirt everywhere. Now those who litter at home or on the road are sure to get rebuked. And who does this work in the best way? Our children, our teenagers and our youth!
Friends,
We are getting a lot of benefit from the consciousness that has arisen in the children of the country about personal and social hygiene in the fight against Coronavirus. Just imagine, what would have happened if a pandemic like Corona had struck before 2014? In the absence of toilets, could we have prevented the spread of the infection? Would lockdown-like arrangements be possible when 60 per cent of India's population was forced to defecate in the open? Swachhagraha has given us huge support in the fight against Corona.
Friends,
Cleanliness campaign is a journey, which will go on continuously. After getting rid of open defecation, the responsibility has increased now. After ODF, the country is now working on the goal of ODF plus. Now we have to improve the management of waste, be it in a city or a village. We have to speed up the work of making wealth out of waste. What better day than the day of Quit India movement could have been chosen for this resolution?
Friends,
What could be better than the fact that the evils that make the country weak leave India? With this thinking, a comprehensive Quit India campaign has been going on in the country for the last 6 years. Poverty - Quit India! Compulsion of open defecation - Quit India! Compulsion to wander for water - Quit India! Single Use Plastic - Quit India. Trend of discrimination - Quit India!
Corruption - Quit India! Terror and Violence - Quit India!
Friends,
All these resolutions of Quit India are in keeping with the spirit of Suraj moving from Swaraj. In the same spirit, all of us have to reiterate our resolve to quit littering. Come, Let us start a week-long campaign in the country from today till 15 August i.e. Independence Day. The week of Swaraj's honour i.e. 'Dirt and filth Quit India Week'. I urge the responsible officers of each district to undertake this campaign to build community toilets in all the villages of their districts in this week. This should be done on priority basis in those places where the labourer friends from other states are living. In the same way, be it making compost from garbage, or cow dung, water recycling, or getting rid of single use plastic, we have to move forward together in this direction.
Friends,
Just as we are getting encouraging results about the cleanliness of Ganga ji, similarly we have to free the other rivers of the country from the pollutants. Yamuna ji is nearby here. We have to speed up the campaign to free Yamuna from the dirty drains. For this, the support and cooperation of the companions living in every village and every city around Yamuna is very important. And yes, While doing this, social distancing and mask is necessary. Do not forget this rule. The corona virus spreads and thrives through our mouth and nose. In such a situation, the rule of mask, social distancing and no spitting in public places must be strictly followed. Keeping ourselves safe, we will all make this massive campaign a success! With this same belief once again, many congratulations to the Rashtriya Swachhta Kendra!!
Thanks a lot!!!

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
রাস্ত্রিয় স্বচ্ছতা কেন্দ্র শঙ্গাবদা পি.এম.গী ৱারোল
08 AUG 2020 6:01PM by PIB Imphal
ঙসি অসি য়াম্না পুৱারী ওইবা নুমিৎনি। ঙসি, হায়বদি ওগস্ত ৮ অসিনা লৈবাক অসিগী নিং-তম ইহৌদা অচৌবা শরুক য়াবগী থৌওং অমা পাঙথোকখি। নুমিৎ অসিদা ইং ১৯৪২দা গান্ধীজীগী লুচিং মখাদা “ভারত থাদোকউ” হায়বা চাউরবা মীয়ামগী ইহৌ হৌখি। অসিগুম্বা পুৱারী ওইবা নুমিত্তা রাজঘাৎকী মনাক্তা লৈবা রাস্ত্রিয় স্বচ্ছতা কেন্দ্র অমা শঙ্গাবসি য়াম্না চান্নবা অমনি। কেন্দ্র অসিনা ভারত মচা কোতি ১৩০না বাপুজীগী সত্যগ্রহ ওইরিবা করয়াঞ্জলিবু ইকায় খুম্নবা উৎপনি।
মরূপশিং,
ঐখোয়গী নুংশিজরবা বাপুনা লু-নান্না লৈবদা স্বরাজকী মমি উবা ফঙই। মহাক্না লু-নান্না লৈবা অসিনা মহাক্কী স্বারাজকী ৱাখল্লোনবু অশেংবা ওইহনবা ঙমগনি হায়বগী থাজবা লৈখি। বাউপুজীগী ৱাখল্লোন্দা কত্থোকপা কেন্দ্র অমগী মিং অসি রাজঘাৎকা মরী লৈনহনবা অসিদা ঐহাক্না য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই।
মরূপশিং,
রাস্ত্রিয় স্বচ্ছতা কেন্দ্র অসিনা গান্ধীজীগী লু-নানবা পামজবা অসিবু চাউথোকচহনবা ফাওহল্লগনি অমসুং ভারতকী মীয়াম কয়ানা মসিগীদমক্তা থৱাই-হকচাং য়াওনা পুক্নিং চংনরি। ঐহাক্না কেন্দ্র অসিগী মনুংদা ঙৈহাক্কী মতম খরা লৈরুবদা ভারত মচা মিলিয়ন কয়া অমনা মসিবু ওইথোকহন্নবা হোৎনবা অসি উরুবদা ঐহাক থৱাই য়াম্না নুংঙাইখি। চহি তরুক্কী মমাংদা লাল কিলাদগী হৌখিবা খোঙচৎ অসিগী ৱাখল কয়া অমা হৌজিকসু ঐহাক্না তগৎ তগৎ তেক্না নিংশিংলি।
লৈবাক শিনবা থুংবগী মীওইশিংনা ঙমখৈ কয়া, অথিংবা অমসুং অপনবা কয়া কান্থোক্তুনা স্বচ্ছ ভারত অভিয়ানবু অমত্তা ওইবা অপুনবা খোল্লাও অমা ওইহন্নবা অঙম্বা থবক পাঙথোক্নরি। অমসুং মসিগী মওং অসিগী খুদমদি কেন্দ্র অসিনা ওইরে। কেন্দ্র অসিদা ঐখোয়না স্বচ্ছগ্রহগীদমক্তা থাংজিল্লকখিবা খোঙথাং খুদিংমক মতমগী তেক্নোলোজীগী খুত্থাংদা উত্তুনা থম্লি। ঐহাক্না উবা ফংবদা মফমসিদা লাকপা অঙাংশিংনা লু-নানবগী রোবোৎ অসি য়াম্না পাম্নরি। লু-নানবগী কান্নবগী হীরমদা মীয়ামগী অমত্তা ওইবা ৱাখল্লোন অসি মফম অসিদা লাকপা মীওই খুদিংনা উবা ফংগনি অমসুং মসিনা অনৌবা ভারতকী মমি অমা শক্তাক্তুনা মীওই পুম্বদা ইথিল পীরগনি।
মরূপশিং,
হৌজিক্কী মতমসিদা গান্ধীজীনা পীরম্লিবা ইথিল অসিদগী অহেনবা অমত্তা কনা অমত্তনা পীবা ঙম্লোই। মালেম পুম্বনা মহাক্কী ৱাখল্লোন অমসুং পুন্সি মহিং অসিগী মতৌ তম্নরক্লি। মমাং চহিদা, গান্ধীজীগী ১৫০শুবা মপোক কুমওন অসি মালেম শিনবা থুংনা য়াম্না চাউনা পাঙথোকখি অমসুং অসিগুম্বা থৌওং অসি মমাংদা অমুক্তা থোকখিদ্রি। গান্ধীজীগী খ্বাইদগী পামজবা ঈশৈ, জনা তো তেনে কহি, অসি লৈবাক ময়াম অমগী শৈশকপা কয়ানা শকখি। মখোয় ময়াম্না অসিগুম্বা ভারতকী লোলগী ঈশৈ শকখিবা অসি রেকোর্দ থমখ্রিবনি। য়ুনাইতেদ নেসন্সকী হেদক্বার্তরদগী হৌরগা মালেমগী মফম খুদিংদা লৈবা মীয়াম্না মহাক্কী ফজরবা ৱাখল্লোনশিংবু নীংশিংনখি। মহাক্না মালেম পুম্ববু অমত্তা ওইনা পুন্সিনখি।
মরূপশিং,
গান্ধীজীবু নিংশিংনবা অসি ঙমখৈ অমসুং হীরম কয়াগী ৱাংমা লাল্লবনি। মসিগী মপুং ওইবা মরমদি মহাক্না খুদোংচাদবা খুদিংগী ৱারোইশিনবু অচম্বা অমসুং অরায়বা থৌওংদা পুথোকপা ঙম্বা অসিনি। মতিক লৈবা পথাপ অমদগী লু-নানবগী থৌওংনা নিং তম্বা ফংহনগনি হায়বসি কনানবু খল্লুবগে?
গান্ধীজীনা হীরম অসিগী মতাংদা খন্থদুনা নিং-তম ইহৌগা মরী লৈনহন্দুনা চাউরবা মীয়ামগী ইহৌ অমা ওইহল্লম্লিবনি।
মরূপশিং,
গান্ধীজীনা মতম পুম্বদা অসুম্না হায়রম্মিঃ “স্বরাজনা মীওই অমদা থৌনা অমসুং লু-নানবগী ইথিল পীগনি”।
গান্ধীজীনা লু-নানবা অমসুং স্বরাজকা লৈনরিবা মরী অসিদা য়াম্না থাজবা থম্মি মরমদি মহাক্না থাজবগী মতুং ইন্না অমোৎপনা মীওই অমবু লায়রহল্লি। অমোৎপনা লায়রবা মীওই অমগী মপাঙ্গল হন্থহল্লি। মসিদা নত্তনা মসিনা হকচাংগী পাঙ্গলগী মথক্তা ৱাখলগী পাঙ্গলবুসু য়াম্না হন্থহল্লি। ভারতকী মীয়াম্না মোৎনা লৈরিবমখৈ মশাগী থাজবা হন্থদুনা লৈগনি হায়না মহাক্না থাজরম্মি। মীয়াম্না মশাদা থাজবা থমজদ্রবদি মতৌ করম্না নিং-তম্বগী ইহৌদা শরুক য়াগদৌরিবনো?
মরম অদুনা খা-অফ্রিকাদগী চম্পারন অমসুং সবরমতি আশ্রম ফাওবদা মহাক্না লু-নানবা অসিনা মহাক্কী ইহৌগী খুৎলায় ওইনা শিজিন্নখি।
মরূপশিং,
গান্ধীজীনা পীরিবা ইথিল অসিগী মরম্না লৈবাক অসিগী মফম খুদিংদা লৈরিবা স্বচ্ছগ্রহ লাখ কয়ানা স্বচ্ছ ভারত অভিয়ান অসি মখোয়গী পুন্সিগী পান্দম ওইনা থম্নরি হায়না ঐহাক্না থাজৈ। মসিনা মরম ওইদুনা থা ৬০দা ভারত মচা চাউরাক্না কোতি ৬০না অমাংশঙগী কান্নবগী মতাংদা থবক হৌনখিরিবনি।
মসিনা মরম ওইদুনা লৈবাক অসিগী ইচে-ইচলশিংনা ইকায় খুম্নবা ফংদুনা মখোয়গী পুন্সি অসি তেক্ত কায়দবা অমসুং নুংঙাইবা ওইরিবনি। মসিনা লৈবাক অসিগী নুপীমচাশিংবুসু লাইরিক লাইশু পাবদা মশাদা থাজবা লৈহল্লিবনি। মসিগী মরম্না লায়রবা অঙাং কয়া লায়না-তিলনাদগী ঙাকথোকপা ঙম্লিবনি। মসিগী মরম্না দলিৎ কোতি কয়া, শোত্থরবা মীওইশিং অমসুং ত্রাইবেল কয়ানা চাং মান্ননা লৈবগী থাজবা ফংজরিবনি।
মরূপশিং,
স্বচ্ছ ভারত অভিয়ান্না লৈবাক অসিগী মীওই খুদিংদা মশাদা থাজবা হেলহনলে। তৌবতবু মসিগী খ্বাইদগী মায় পাকপগী মতৌ অসি লায়রবশিংদা উবা ফংই। স্বচ্ছ ভারত অভিয়ান্না খুন্নাইগী ৱাখল্লোন অমসুং লমচত্তা মতম পুম্বগী ওইবা অহোংবা অমা পুরক্লে। খুৎ তোয়না হাম্বা, মীয়ামগী মফমদা তিন শিত্তবা, মফম চাবা মফমদা ফত্ত-হৌদি হুন্দোকপগী থৌওং অসি লৈবাক পুম্বগী মীয়াম্না ইন্দুনা চৎনরে। মফম খুদিংদা অমোৎ অকায় উরবসু ঐখোয়না করিমত্তা খন্দনা অদুম লৈরম্বা অদু হৌজিক্তি ওইদ্রে। অমোৎ-অকায় তৌবা মীওইশিংদা হৌজিক্তি চৈনরে। হায়রিবা থৌওংশিং অসি কনানা ইহেন হেন্না পাঙথোকই?
ঐখোয়গী অঙাংশিং, ঐখোয়গী ইনখৎলক্লিবা নহাশিং অমসুং ঐখৌগী নহারোলশিংনা।
মরূপশিং,
কোরোনাগা লেন্থেংনবগী থৌওংশিং অসিদা লৈবাক্কী অঙাংশিংদা লৈরক্লিবা মশাগী লু-নানবা অমসুং হাইজিন ফজনা থম্বগী লৌশিং কয়া লৈরক্লিবা অসিগী কান্নবা কয়া অমসু ঐখোয়না উবা ফংলে। কোরোনাগী লায়চৎ অসি ইং ২০১৪গী মমাংদা লাক্লম্লবদি করি ওইরমগনি হায়না নখোয়না খনলবরা? অমাংশঙ লৈতবা মফমশিংদা ঐখোয়না মতৌ করম্না লায়না থুনা শন্দোক্লকপা থিংবা ঙমগনি? মীয়াম্না মপান্দা অমাংবা তৌবগী থৌওং অসি অদুমক চত্থরগদি লোকদাউন অসি মায় পাকপা ঙমগদরা?
মরূপশিং,
লু-নানবগী কেম্পেন অসি লেপ্তনা চত্থগদবা লম্বী অমনি। মপান্দা অমাংবা তৌবা তোক্লবা তুংদা ঐখোয়গী থৌদাং য়াম্না হেনগৎলে। ও.দি.এফ.কী মতুংদা লৈবাক অসিগী অনৌবা পান্দমদি ও.দি.এফ. প্লসনি। ঐখোয়না হৌজিক্তি শহরদবু ওইরো, খুঙ্গংদবু ওইরো ফত্ত-হৌদি শেন্নবগী মওং অসি ফগৎহনবগী তঙাই ফদবা লৈরে। ফত্ত-হৌদিশিং অসিদগী কঞ্চন শেম্বগী থবক হেন্না কনশিল্লগদবনি। মসিগী থৌওং অসি পাঙথোকপা হৌবগী ওইনা ভারত থাদোকউ ইহৌ হৌখিবা নুমিত্তগী হেন্না ফবা নুমিৎ করি লৈরিবগে?
মরূপশিং,
ভারতপু শোন্থহল্লিবা ফত্তবশিং ঐখোয়বু থাদোক্তুনা চৎখ্রো, মসিদগী হেন্না ফবা করি লৈ। মসিগী ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা হৌখিবা চহি ৬তগী ভারত থাদোকউ কেম্পেন অসি চত্থদুনা লাক্লি।
লায়রবা – ভারত থাদোকউ !
মপান্দা অমাংবা তৌদবা য়াদে খনবা - ভারত থাদোকউ !
ঈশিং থিবা কোয়চৎ চৎপা - ভারত থাদোকউ !
সিঙ্গল য়ুজ প্লাস্তিক - ভারত থাদোকউ !
তাথী তাওই তৌবগী চৎনবী - ভারত থাদোকউ !
শেঞ্জা-থুমজা তৌবা - ভারত থাদোকউ !
মীপায়বা অমসুং খৎন-চৈনবা - ভারত থাদোকউ !
মরূপশিং,
হায়রিবা ভারত থাদোকউ ইহৌশিং অসিনা সুরজকী ইথিলবু স্বরাজকা মরী লৈনহন্দুনা থম্লি। তাঙ্কক অসিদা ঐখোয় পুম্নক্না অমোৎপদগী নিং-খা তম্লিসি হায়না লেপ্লসি।
লাক্লো,
ঙসিদগী হৌদুনা নিং-খা তম্বা নুমিৎ, ওগস্ত ১৫, ২০২০ ফাওবদা স্বরাজপু ইকাই খুম্নবা উৎপা ওইনা “অমোৎপশিং ভারত থাদোক্ল” হায়বা চয়োল অমগী কেম্পেন অমা লৈবাক অসিদা হৌরসি। ঐহাক্না জিলা খুদিংগী মরী লৈনবা ওফিসারশিংনা চয়োলসিদগী হৌনা অমাংশঙ শাবা অমসুং শেমজিনবগী থবক পাঙথোক্নবা হায়রি। অতোপ্পা রাজ্যদগী শিন্মীশিং লাক্তুনা লৈরিবা মফমশিংদা হায়রিবা থবকশিং অসি হান্না পাঙথোক্কদবনি। মসিগা মান্নবা ওইনা অমোৎপগী কম্পোস্ত শাবা ওইরে, শন্থিদগী ওইরো, সিঙ্গল য়ুজ প্লাস্তিক শিজিন্নদববু ওইরো, মসিদা ঐখোয় পুম্নমক্না পুন্দুনা চংশিনমিন্নগদবনি।
মরূপশিং,
ঐখোয়না গঙ্গা তুরেল শেংদোকপা অসিদা পুক্নিং থৌগৎনিংঙাই ওইবা মহৈ কয়া ফংলিবা অসিগুম্না অতোপ্পা তুরেলশিং শেংদোকপগী থবকসু পায়খৎকদবনি। য়মুনা তুরেল মসিগা য়াম্না নক্ননা লৈরিবনি। য়মুনাদা তারিবা অমোৎপা নালাশিং শেংদোকপগী থবক পায়খৎপা হৌগদবনি। মসিগীদমক্তা য়মুনা তুরেলগী অকোয়বদা লৈরিবা খুঙ্গংশিং, শহরশিংনা মতেং পাংলকপা অসি য়াম্না মরু ওইবনি।
অদুগা ঐখোয়না কাওরোইদবা অমনা, থবকশিং অসি পাঙথোক্লিঙৈদা গজ অনিগী অরাপ্পা থম্বা অমসুং মাস্ক উপ্পা অসিসু য়াম্না মরু ওই হায়বসিনি। কোরোনা ভাইরস অসি ঐখোয়গী চিন অমসুং নাতোন্দগী শন্দোকই অমসুং মফমশিং অসিদা মরাং কায়না লৈরিবনি। অসিগুম্বা ফিভম অসিদা মাস্ক উপ্পা, সোসিএল দিস্তেন্সিং তৌবা অমসুং মীয়াম তিনবা মফমশিংদা তিন শিত্তবগী কাঙলোনশিং অসি নীংথিনা ইনগদবনি।
ঐখোয় ইশাবু তেক্ত কায়দনা থম্বা অসিনা কেম্পেন অসিবু মায় পাকহনবদা য়াম্না তেংবাংগনি। অসিগুম্বা থাজবা অসি লৈবগীদমক্তা ঐহাক্না রাস্ত্রিয় স্বচ্ছতা কেন্দ্র অসিবু থাগৎলি।
মীয়াম্বু অমুক্কা হন্না থাগৎচরি !!!