Prime Minister's Office
PM delivers keynote address at India Ideas Summit
Global economic resilience can be achieved by stronger domestic economic capacities: PM
India is contributing towards a prosperous and resilient world through the clarion call of ‘Aatmanirbhar Bharat’: PM
There has never been a better time to invest in India: PM
India is emerging as a land of opportunities: PM
India-US partnership can play an important role in helping the world bounce back faster after the pandemic: PM
22 JUL 2020 9:25PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi delivered the keynote address at the India Ideas Summit today. The Summit is being hosted by the US-India Business Council (USIBC). The theme for this year’s Summit is ‘Building a Better Future’.
Prime Minister congratulated USIBC on its 45th anniversary this year. He thanked the USIBC leadership for their commitment to advancing India-US economic partnership.
Global economic resilience through stronger domestic economic capacities
Prime Minister talked about the need to place the poor and the vulnerable at the core of growth agenda. He underlined that ‘Ease of Living’ is as important as ‘Ease of Business’. He said that the pandemic has reminded us of the importance of resilience of the global economy against external shocks, which can be achieved by stronger domestic economic capacities. He emphasized that India is contributing towards a prosperous and resilient world through the clarion call of an ‘Aatmanirbhar Bharat’.
India offers a perfect combination of openness, opportunities and options
Prime Minister said that there is global optimism towards India because it offers a perfect combination of openness, opportunities and options. He noted that in the last six years, efforts have been undertaken to make our economy more open and reform oriented, adding that reforms have ensured competitiveness, enhanced transparency, expanded digitization, greater innovation and more policy stability.
Citing a recent report, Prime Minister said that there are more rural internet users than urban internet users. Hailing India as a land of opportunities, he said there are about half a billion active internet users in the country now, while there are over half a billion more people who are being connected. He also mentioned opportunities in the frontier technologies of 5G, Big Data analytics, Quantum Computing, Block-chain and Internet of Things.
Extensive opportunities to invest across sectors
Prime Minister underlined that there are extensive opportunities to invest in a variety of sectors in India. He talked about the historic reforms recently undertaken in the agriculture sector and said that there are opportunities to invest in areas including agriculture inputs and machinery, agriculture supply chain, food processing sector, fisheries and organic produce. Noting that the healthcare sector in India is growing faster than 22% every year and the progress of Indian companies in production of medical-technology, tele-medicine and diagnostics, he said that now is the best time to expand investment in Indian healthcare sector.
Prime Minister listed several other sectors which offer tremendous opportunities to invest, viz. the energy sector; infrastructure creation including building houses, roads, highways and ports; civil aviation, wherein top private Indian airlines plan to include over a thousand new aircrafts over the coming decade, thus opening up opportunity for any investor who chooses to set up manufacturing facilities in India, and also through setting up of Maintenance Repair and Operations facilities. He mentioned that India is raising the FDI cap for investment in defence sector to 74%, two defence corridors have been established to encourage production of defense equipment and platforms, and added that special incentives are offered for private and foreign investors. He also mentioned path-breaking reforms being undertaken in the space sector.
Inviting investment in finance and insurance, Prime Minister said that India has raised the FDI cap for investment in insurance to 49% and 100% FDI is permitted for investment in insurance intermediaries. He noted that there are large untapped opportunities for increasing insurance cover in health, agriculture, business and life insurance.
Rising investments in India
Prime Minister talked about India’s rise in Ease of Doing Business rankings of the World Bank. He underlined that each year, India is reaching record highs in FDI, adding that FDI inflows in India in 2019-20 were 74 billion dollars, which is an increase of 20% over the previous year. He highlighted that even during the pandemic, India has attracted foreign investment of more than 20 billion dollars between April and July this year.
Best time to invest in India
Prime Minister said that India has what is needed to power the global economic recovery. He noted that India’s rise means a rise in trade opportunities with a nation that can be trusted, a rise in global integration with increasing openness, a rise in competitiveness with access to a market which offers scale, and a rise in returns on investment with the availability of skilled human resources. Calling USA and India as natural partners, he said this partnership can play an important role in helping the world bounce back faster after the pandemic. Reaching out to the American investors, he said that there has never been a better time to invest in India.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଇଣ୍ଡିଆ ଆଇଡିଆ ସମିଟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
• ସୁଦୃଢ଼ ଘରୋଇ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଦ୍ୱାରା ବୈଶ୍ୱିକ ଅର୍ଥନୈତିକ ସ୍ଥିରତା ହାସଲ କରାଯାଇ ପାରିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ‘ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ’ ଆହ୍ୱାନ ଜରିଆରେ ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ତଥା ସ୍ଥିର ବିଶ୍ୱ ଗଠନ ଦିଗରେ ପ୍ରୟାସ କରୁଛି ଭାରତ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଭାରତରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ପାଇଁ ବର୍ତ୍ତମାନ ସବୁଠାରୁ ଉପଯୁକ୍ତ ସମୟ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଭାରତ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଏକ ସୁଯୋଗର ଭୂମି ଭାବେ ଉଭା ହୋଇଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ମହାମାରୀ ପରେ ବିଶ୍ୱକୁ ପୁଣିଥରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଟ୍ରାକକୁ ଫେରିବାକୁ ସହାୟତା କରିବାରେ ଭାରତ-ୟୁଏସ ସହଭାଗିତା ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ତୁଲାଇବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
22 JUL 2020 9:25PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଇଣ୍ଡିଆ ଆଇଡିଆ ସମିଟରେ ଅଭିଭାଷଣ ରଖିଥିଲେ । ୟୁଏସ୍-ଇଣ୍ଡିଆ ବିଜନେସ୍ କାଉନସିଲ (USIBC) ପକ୍ଷରୁ ଏହି ସମିଟର ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହି ବର୍ଷ ସମିଟର ଥିମ୍ ଥିଲା ‘ବିଲ୍ଡିଂ ଏ ବେଟର ଫ୍ୟୁଚର’।
ଚଳିତ ବର୍ଷ ଏହାର 45ତମ ବାର୍ଷିକୀ ଉପଲକ୍ଷେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୟୁଏସ୍ଆଇବିସିକୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ । ଭାରତ-ଆମେରିକା ସହଭାଗିତାକୁ ଆଗେଇନେବା ନିମନ୍ତେ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧତା ପାଇଁ ୟୁଏସ୍ଆଇବିସିର ନେତୃବୃନ୍ଦଙ୍କୁ ସେ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ ।
ସୁଦୃଢ଼ ଘରୋଇ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଜରିଆରେ ବୈଶ୍ୱିକ ଅର୍ଥନୈତିକ ସ୍ଥିରତା
ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏଜେଣ୍ଡାର ମୂଳରେ ଗରିବ ଓ ଅବହେଳିତ ବର୍ଗଙ୍କୁ ସ୍ଥାନିତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ସେ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ ଯେ ‘ଇଜ୍ ଅଫ୍ ବିଜନେସ୍’ ଭଳି ‘ଇଜ୍ ଅଫ୍ ଲିଭିଂ’ର ମଧ୍ୟ ସମାନ ଗୁରୁତ୍ୱ ରହିଛି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବାହ୍ୟ ଝଟକା ବିରୋଧରେ ଏକ ସ୍ଥିର ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୀତିର ଗୁରୁତ୍ୱ ସମ୍ପର୍କରେ ଏହି ମହାମାରୀ ଆମକୁ ଚେତାଇ ଦେଇଛି, ଯାହାକି ସୁଦୃଢ଼ ଘରୋଇ ଅର୍ଥନୈତିକ କ୍ଷମତା ଦ୍ୱାରା ହାସଲ କରାଯାଇପାରିବ । ଏକ ‘ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ’ ଆହ୍ୱାନ ଜରିଆରେ ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ତଥା ସ୍ଥିର ବିଶ୍ୱ ଦିଗରେ ଭାରତ ପ୍ରୟାସ କରୁଛି ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ଉନ୍ମୁକ୍ତ ସୁଯୋଗ ଓ ବିକଳ୍ପର ଏକ ଉପଯୁକ୍ତ ମିଶ୍ରଣ ଭାରତ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ ଯେ ଭାରତ ପ୍ରତି ସାରା ବିଶ୍ୱ ଆଶାବାଦୀ ରହିଛି, କାରଣ ଏହା ଉନ୍ମୁକ୍ତ, ସୁଯୋଗ ଓ ବିକଳ୍ପର ଏକ ଉପଯୁକ୍ତ ମିଶ୍ରଣ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ଅଧିକ ଉନ୍ମୁକ୍ତ ତଥା ସଂସ୍କାର ମୁହାଁ କରାଇବା ପାଇଁ ଗତ 6 ବର୍ଷରେ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି, ଏହାଛଡ଼ା ସଂସ୍କାର ଦ୍ୱାରା ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇଛି, ସ୍ୱଚ୍ଛତା ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ହୋଇଛି, ଡିଜିଟାଇଜେସନ୍ ବଢ଼ିଛି, ଅଧିକ ସୃଜନଶୀଳତା ଓ ନୀତିଗତ ସ୍ଥିରତା ଆସିଛି ।
ଏକ ସଦ୍ୟତମ ରିପୋର୍ଟକୁ ଦର୍ଶାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ ଯେ, ସହରାଂଚଳ ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କ ତୁଳନାରେ ଗ୍ରାମାଚଂଳରେ ଅଧିକ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ଉପଭୋକ୍ତା ରହିଛନ୍ତି । ଭାରତ ଏକ ସୁଯୋଗର ଭୂମି ବୋଲି ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ସେ କହିଲେ ଯେ ଏବେ ଦେଶରେ ପ୍ରାୟ 50 କୋଟି ସକ୍ରିୟ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ଉପଭୋକ୍ତା ରହିଛନ୍ତି, ପୁନଶ୍ଚ ଆଉ 50 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକ କନେକ୍ଟେଡ୍ ହେଉଛନ୍ତି । ସେହିଭଳି 5G, ବିଗ୍ ଡାଟା ଆନାଲିଟିକ୍ସ, କ୍ୱାଂଟମ୍ କମ୍ପ୍ୟୁଟିଂ, ବ୍ଲକ୍ ଚେନ୍ ଓ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ଅଫ୍ ଥିଙ୍ଗ୍ସ ଭଳି ପ୍ରମୁଖ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି କ୍ଷେତ୍ରରେ ରହିଥିବା ସୁଯୋଗ ସମ୍ପର୍କରେ ମଧ୍ୟ ସେ କହିଥିଲେ ।
ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିବେଶ ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ ସୁଯୋଗ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ ସୁଯୋଗ ରହିଛି । ନିକଟରେ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିଆଯାଇଥିବା ଐତିହାସିକ ସଂସ୍କାର ସମ୍ପର୍କରେ ସେ ଅବଗତ କରାଇଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ, କୃଷି କଂଚାମାଲ ଓ ମେସିନାରୀ, କୃଷି ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ, ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କ୍ଷେତ୍ର, ମତ୍ସ୍ୟଚାଷ ଓ ଜୈବ ଉତ୍ପାଦ ଆଦି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିବେଶ ପାଇଁ ବହୁ ସୁଯୋଗ ରହିଛି । ଭାରତର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କ୍ଷେତ୍ର ପ୍ରତିବର୍ଷ 22% ହାରରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧି କରୁଛି ଓ ମେଡିକାଲ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି, ଟେଲି ମେଡିସିନ୍ ଓ ଡାଏଗ୍ନୋଷ୍ଟିକ୍ ଉତ୍ପାଦନରେ ଭାରତୀୟ କମ୍ପାନିଙ୍କ ପ୍ରଗତି ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେଇ ସେ କହିଥିଲେ, ଭାରତୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ ଏହା ସର୍ବୋତ୍ତମ ସମୟ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରର ତାଲିକା ରଖିଥିଲେ ଯେଉଁଗୁଡ଼ିକରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶର ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ସୁଯୋଗ ରହିଛି, ଯଥା - ଶକ୍ତିକ୍ଷେତ୍ର; ବାସଗୃହ ନିର୍ମାଣ, ସଡ଼କ, ରାଜପଥ ଓ ବନ୍ଦର ସମେତ ବିଭିନ୍ନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୃଷ୍ଟି; ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ, ଯେଉଁଠି ପ୍ରମୁଖ ଘରୋଇ ଭାରତୀୟ ବିମାନସେବା ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ଆଗାମୀ ଦଶନ୍ଧିରେ 1 ହଜାରରୁ ଅଧିକ ନୂଆ ବିମାନ ସାମିଲ ପାଇଁ ଯୋଜନା ରଖିଛନ୍ତି ଯାହାକି ଯେକୌଣସି ନିବେଶକକୁ ଭାରତରେ ଏକ ମାନୁଫାକ୍ଚରିଂ ୟୁନିଟ୍ ଓ ମେଂଟେନାନ୍ସ ରିପେୟାର ଓ ଅପରେସନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ଆକୃଷ୍ଟ କରିବ । ସେ କହିଲେ ଯେ, ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ପାଇଁ ଭାରତ ଏଫଡିଆଇ ସୀମାକୁ 74%କୁ ବଢ଼ାଇଛି, ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉପକରଣ ଉତ୍ପାଦନକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ 2ଟି ପ୍ରତିରକ୍ଷା କରିଡର ସ୍ଥାପନ ହୋଇଛି ଏବଂ ଘରୋଇ ଓ ବିଦେଶୀ ନିବେଶକଙ୍କୁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦିଆଯାଉଛି । ସେ ପୁନଶ୍ଚ କହିଥିଲେ ଯେ ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ସଂସ୍କାର ଗ୍ରହଣ କରାଯାଉଛି ।
ବୀମାରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଆହ୍ୱାନ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ ଯେ ଭାରତ ବୀମା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶକୁ 49%କୁ ବଢ଼ାଇଛି ଓ ବୀମା ମଧ୍ୟସ୍ଥତା ପୁଞ୍ଜିନିବେଶରେ 100% ଏଫଡିଆଇକୁ ଅନୁମତି ଦିଆଯାଇଛି । ସେ କହିଲେ ଯେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, କୃଷି, ବ୍ୟବସାୟ ଓ ଜୀବନ ବୀମା କଭର ପାଇଁ ଦେଶରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ସୁଯୋଗ ରହିଛି ।
ଭାରତରେ ବଢ଼ୁଛି ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ
ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟାଙ୍କର ଇଜ୍ ଅଫ୍ ଡୁଇଂ ବିଜନେସ୍ ରାଙ୍କିଙ୍ଗରେ ଭାରତର ପ୍ରଦର୍ଶନ ନେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ସେ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ ଯେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ଏଫଡିଆଇରେ ଭାରତ ରେକର୍ଡ ଉଚ୍ଚସ୍ତରରେ ପହଂଚୁଛି । 2019-20ରେ ଭାରତର ଏଫଡିଆଇ ଆଗମନ 74 ବିଲିୟନ ଡଲାର ଥିଲା, ଯାହାକି ପୂର୍ବ ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ 20% ଅଧିକ । ଏପରିକି ଏବେକାର ମହାମାରୀ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଚଳିତ ବର୍ଷ ଏପ୍ରିଲରୁ ଜୁଲାଇ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ 20 ବିଲିୟନ୍ ଡଲାରର ବିଦେଶୀ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଆକୃଷ୍ଟ କରିଛି ।
ଭାରତରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ପାଇଁ ସର୍ବୋତ୍ତମ ସମୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ ଯେ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୀତିରେ ସୁଧାର ପାଇଁ ଯାହା ଆବଶ୍ୟକ ତାହା ଭାରତ ପାଖରେ ରହିଛି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଅର୍ଥ ଏକ ବିଶ୍ୱସନୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ର ସହ ବାଣିଜ୍ୟ ସୁଯୋଗରେ ବୃଦ୍ଧି, ବର୍ଦ୍ଧିତ ଉନ୍ମୁକ୍ତତା ସହ ବିଶ୍ୱ ଏକୀକରଣରେ ବୃଦ୍ଧି, ବ୍ୟାପକ ସୁଯୋଗ ସହ ବଜାର ଆକ୍ସେସ୍ ଓ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତାରେ ବୃଦ୍ଧି, ଦକ୍ଷ ମାନବ ସମ୍ବଳର ଉପଲବ୍ଧତା ସହ ନିବେଶରୁ ପ୍ରାପ୍ତ ଲାଭରେ ବୃଦ୍ଧି । ଆମେରିକା ଓ ଭାରତକୁ ପ୍ରାକୃତିକ ସହଭାଗୀ ଭାବେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ସେ କହିଲେ, ମହାମାରୀ ପରେ ଏହି ସହଭାଗିତା ବିଶ୍ୱକୁ ପୁଣିଥରେ ତ୍ୱରିତ ଟ୍ରାକକୁ ଫେରିବାରେ ସହାୟତା କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ତୁଲାଇବ । ଆମେରିକୀୟ ନିବେଶକଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ କରି ସେ କହିଲେ ଯେ ଭାରତରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ କରିବା ପାଇଁ ଏହାଠୁ ଭଲ ସମୟ କିଛି ନାହିଁ ।